Kosten zonnepanelen: hoe bepaal je dit? Wat de kosten zijn voor zonnepanelen is van vele factoren afhankelijk. Op deze pagina vertellen we hoe de kosten voor zonnepanelen zijn opgebouwd.
Het is in ieder geval belangrijk om een goede berekening te laten maken. De kosten zo laag mogelijk houden is in het geval van zonnepanelen namelijk niet de slimste weg. Vaak geven duurdere zonnepanelen, of een wat duurdere installatie meer opbrengst en een (veel) hoger rendement. Lees op deze pagina hoe de kosten voor zonnepanelen zijn opgebouwd.
Kosten zonnepanelen: hoeveel elektriciteit wil je kunnen opwekken?
Het is allereerst van belang te bepalen hoeveel elektriciteit je wilt kunnen opwekken. Wil je volledig onafhankelijk zijn van je energieleverancier, of wil je slechts een deel van de elektriciteit opwekken? En wat is de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van je huishouden? Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3500 kWh per jaar. Om dit te produceren dient het totale vermogen van je zonnepanelen 4100 Wattpiek te zijn. Dit in verband met een vermogensverlies van circa 15% ten opzichte van de fabrieksopgave. Met name de weersomstandigheden in Nederland zorgen voor de afwijkende opbrengst.
Kosten zonnepanelen: hoeveel panelen zijn er nodig?
Voor een woning zijn meestal tussen de 6 en 16 zonnepanelen nodig. Hoeveel zonnepanelen dit precies moeten zijn is vooral afhankelijk van de elektriciteitsbehoefte en de beschikbare ruimte op het dak. Daarnaast is het van belang in welke kwaliteitsklasse de zonnepanelen vallen.
Kosten zonnepanelen: welke kwaliteitsklasse?
De kosten van zonnepanelen is afhankelijk van het type zonnepaneel waarvoor je kiest. Er zijn drie soorten panelen:
- Amorfe zonnepanelen (Dunne film zonnepanelen)
De opbrengst van dit type zonnecellen is bijna de helft van de panelen hieronder. De prijs ligt zo’n 30% lager. Dunne film zonnepanelen kunnen verhoudingsgewijs wel meer elektriciteit opwekken bij minder goede omstandigheden: wanneer het licht niet rechtstreeks op de panelen valt (bijvoorbeeld wanneer de panelen op het oosten zijn gericht), leveren deze panelen verhoudingsgewijs de meeste elektriciteit op. - Polykristallijne zonnepanelen
Deze gunstig geprijsde zonnepanelen bieden een redelijk hoog rendement. Polykristallijne panelen zijn blauw van kleur. Wanneer je voldoende ruimte op je dak hebt, dan is dit prijstechnisch doorgaans de beste keuze. - Monokristallijne zonnepanelen
Dit zijn de duurste zonnepanelen op de markt en zijn zwart van kleur. Ze bieden het hoogste rendement per vierkante meter. Dit is dus vooral een slimme optie wanneer de beschikbare ruimte beperkt is.
Kosten zonnepanelen: welke omvormer?
De omvormer is een belangrijk onderdeel van de installatie. Het zet de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in wisselstroom, zodat het geschikt wordt voor je elektriciteitsnet. Er zijn tal van omvormers voor zonnepanelen verkrijgbaar, tegen uiteenlopende kosten. Gezien het belang van dit onderdeel, adviseren wij om hier geen kosten op te besparen.
Doorgaans worden de zonnepanelen in serie op één omvormer aangesloten. Wanneer sommige panelen in het systeem deels in de schaduw vallen, is het verstandig om micro-omvormers te plaatsen. Deze zorgen ervoor dat de zonnepanelen niet in serie zijn geschakeld. Anders benadeelt het beschaduwde paneel de werking van het systeem als geheel, wat flinke gevolgen heeft voor de opbrengst en het rendement.
Kosten zonnepanelen: bekabeling en montagesets
Het ene huis is het andere niet. Zo zijn er verschillende beugels voor schuine daken en heb je op platte daken consoles nodig (die wat duurder zijn in aanschaf). Ook kun je kiezen voor montage op het dak of in het dak. Het gewicht en het formaat van de zonnepanelen zijn ook van invloed op het type montagemateriaal dat nodig is.
Kosten zonnepanelen: de installatie
De installatie van zonnepanelen kun je het best laten uitvoeren door een ervaren installateur. De installatie kan weliswaar vaak binnen één dag worden gedaan; het vergt routine en kennis van zaken om het snel en foutloos te doen. Dit bespaart dus niet alleen kosten, maar verzekert je ook van een veilig werkende installatie die maximaal rendement levert.
De kosten voor de installatie van zonnepanelen wordt onder andere beïnvloed door de grootte van je woning, de bereikbaarheid van het dak, de manier waarop er bekabeld kan worden en benodigde aanpassingen in je meterkast. Als het dak lastig bereikbaar is, moet de installateur werken met veiligheidsmiddelen als steigers en valbescherming. Dit kan de prijs ook verhogen.
Kosten zonnepanelen: aanpassing in je meterkast
Als je meer dan 600 Wattpiek wilt produceren heb je een extra groep nodig in je meterkast. Deze aanpassing zorgt dus voor extra kosten. Wat de kosten zijn verschilt per installateur.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!