Een micro-omvormer zet, net als de traditionele omvormers, de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Bij een micro-omvormer-systeem wordt per zonnepaneel één micro-omvormer gemonteerd. Bij traditionele systemen wordt gebruik gemaakt van één centrale omvormer voor alle zonnepanelen.

Een micro-omvormer is kleiner dan de traditionele omvormer die wordt gebruikt voor zonnepanelen. Ze zijn zo gemaakt dat ze direct achter een zonnepaneel gemonteerd kunnen worden. De micro-omvormer zet dan de gelijkspanning direct om naar een spanning van 230 Volt die bruikbaar is voor het elektriciteitsnet. De meeste micro-omvormers zijn geschikt voor één zonnepaneel. In sommige gevallen kunnen er ook twee zonnepanelen op worden aangesloten.

Voordelen micro-omvormer

Micro-omvormers hebben een aantal voordelen ten opzichte van de conventionele omvormers:

  • Maximale opbrengst per zonnepaneel; micro-omvormers hebben ieder hun eigen MPP-tracker en zetten dus per zonnepaneel de gehele dag de maximale hoeveelheid elektriciteit om. De opbrengst is dus hoger (5-10%) dan bij een systeem met een string-omvormer.
  • Verschillende configuraties mogelijk; bij micro-omvormers is het mogelijk een systeem te installeren waarbij de zonnepanelen bijvoorbeeld op verschillende daken staan of onder verschillende hoeken zijn gemonteerd.
  • Meer of minder zonnepanelen; doordat micro-omvormers aan individuele zonnepanelen worden gekoppeld is een systeem makkelijk uit te breiden.
  • Monitoren van de opbrengst per zonnepaneel; individuele micro-omvormers worden direct achter een zonnepaneel geplaatst. Dat maakt het mogelijk om via een datasignaal de opbrengst per zonnepaneel en van de gehele installatie bij te houden.
  • Geen omvormers meer in huis; micro-omvormers werken direct achter de zonnepanelen. Het hele systeem van alle zonnepanelen kan na het laatste zonnepaneel direct op de meterkast worden aangesloten.

Zijn micro-omvormers de beste oplossing voor je daksituatie? Vraag advies op maat aan 1 van onze installateurs.

Nadelen micro-omvormer

Naast de vele voordelen hebben micro-omvormers natuurlijk ook een aantal nadelen ten opzichte van de conventionele omvormers:

  • Moeilijk bereikbaar; micro-omvormers zitten direct achter de zonnepanelen gemonteerd. In geval van een storing kan het zijn dat de installateur het dak op moet voor reparatie of vervanging.
  • Prijstechnisch is een systeem met micro-omvormers duurder dan met een string-omvormer. De opbrengst is natuurlijk wel hoger, waardoor je deze investering weer snel terug kan verdienen.

Power optimizers

Een alternatief voor micro-omvormers is gebruik te maken van een power optimizer. Hierbij wordt elk zonnepaneel voorzien van een zogenaamde power optimizer die het MPP-tracken regelt. De opbrengst van het zonnepaneel is dus de hele dag maximaal. Voor een systeem met power optimizers is wel een centrale omvormer in huis noodzakelijk.

Klaar met lezen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *