Een micro-omvormer zet, net als de traditionele omvormers, de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in wisselstroom. Bij een micro-omvormer-systeem wordt per zonnepaneel één micro-omvormer gemonteerd. Bij traditionele systemen wordt gebruik gemaakt van één centrale omvormer voor alle zonnepanelen.

Een micro-omvormer is kleiner dan de traditionele omvormer die wordt gebruikt voor zonnepanelen. Ze zijn zo gemaakt dat ze direct achter een zonnepaneel gemonteerd kunnen worden. De micro-omvormer zet dan de gelijkspanning direct om naar een spanning van 230 Volt die bruikbaar is voor het elektriciteitsnet. De meeste micro-omvormers zijn geschikt voor één zonnepaneel. In sommige gevallen kunnen er ook twee zonnepanelen op worden aangesloten.

Voordelen micro-omvormer

Micro-omvormers hebben een aantal voordelen ten opzichte van de conventionele omvormers:

 • Maximale opbrengst per zonnepaneel; micro-omvormers hebben ieder hun eigen MPP-tracker en zetten dus per zonnepaneel de gehele dag de maximale hoeveelheid elektriciteit om. De opbrengst is dus hoger (5-10%) dan bij een systeem met een string-omvormer.
 • Verschillende configuraties mogelijk; bij micro-omvormers is het mogelijk een systeem te installeren waarbij de zonnepanelen bijvoorbeeld op verschillende daken staan of onder verschillende hoeken zijn gemonteerd.
 • Meer of minder zonnepanelen; doordat micro-omvormers aan individuele zonnepanelen worden gekoppeld is een systeem makkelijk uit te breiden.
 • Monitoren van de opbrengst per zonnepaneel; individuele micro-omvormers worden direct achter een zonnepaneel geplaatst. Dat maakt het mogelijk om via een datasignaal de opbrengst per zonnepaneel en van de gehele installatie bij te houden.
 • Geen omvormers meer in huis; micro-omvormers werken direct achter de zonnepanelen. Het hele systeem van alle zonnepanelen kan na het laatste zonnepaneel direct op de meterkast worden aangesloten.

Zijn micro-omvormers de beste oplossing voor je daksituatie? Vraag advies op maat aan 1 van onze installateurs.

Nadelen micro-omvormer

Naast de vele voordelen hebben micro-omvormers natuurlijk ook een aantal nadelen ten opzichte van de conventionele omvormers:

 • Moeilijk bereikbaar; micro-omvormers zitten direct achter de zonnepanelen gemonteerd. In geval van een storing kan het zijn dat de installateur het dak op moet voor reparatie of vervanging.
 • Prijstechnisch is een systeem met micro-omvormers duurder dan met een string-omvormer. De opbrengst is natuurlijk wel hoger, waardoor je deze investering weer snel terug kan verdienen.

Power optimizers

Een alternatief voor micro-omvormers is gebruik te maken van een power optimizer. Hierbij wordt elk zonnepaneel voorzien van een zogenaamde power optimizer die het MPP-tracken regelt. De opbrengst van het zonnepaneel is dus de hele dag maximaal. Voor een systeem met power optimizers is wel een centrale omvormer in huis noodzakelijk.

Meer over dit onderwerp

Reacties

2 antwoorden
 1. Peter Paulissen
  Peter Paulissen zegt:

  Beste,
  Ik heb nog dakruimte voor 3 extra zonnepanelen.
  Stel ik plaats er 3 van elk 1000 W met micro omvormer. ( dan hoef ik geen extra omvormer te laten plaatsen )
  Wat is dan de meest efficiënte verbruikersprofiel ?
  Mij lijkt het om verbruikers te selecteren met de grootste afname tijdens de meetste zonuren ( warm watervoorziening – diepvries – frigo ?
  1. Alle 3 samen naar de warmtepomp van 8 kWatt voor vloerverwarming en warm water ?
  2. opslitsen naar 3 apparte verbruikers ?
  3. wat als de zon niet schijnt ? Hoe wordt er geregeld dat de verbruikers dan wel stroom krijgt via de netvoeding ?

  Alvast bedankt,
  Peter Paulissen

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Peter,

   Micro-omvormers worden aangesloten op de elektrische installatie, net zoals een gewone omvormer. Dus niet direct op de verbruikers, je kan dus ook niet kiezen welke verbruikers je aansluit om de omvormers.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *