Heb je alleen een cv-ketel voor verwarming (en dus geen combi-ketel)? Dan heb je ook een boiler voor warm tapwater nodig. Welke het beste past bij jouw situatie past, is van verschillende factoren afhankelijk. We zetten graag de belangrijkste punten voor je op een rij.

Hoeveel boilers heb je nodig?

Boilers leveren warm water voor bijvoorbeeld keuken of badkamer. Het is meestal het voordeligst om met één boiler te werken. Je kijkt hierbij vooral naar de afstand die het verwarmde water aflegt naar de kranen. Wil je warm water in een schuur of garage die niet direct naast je huis staat? In zo’n situatie is een aparte boiler waarschijnlijk voordeliger.

Hoeveel warm water heb je nodig?

Bereken hoeveel warm water je gemiddeld per dag nodig hebt. Omdat aangenaam warm water zo’n 37 graden Celcius is (en de temperatuur van het water minimaal 60 graden) wordt 1 deel warm water eerst gemengd met 2 à 2,5 delen koud water. Voor 100 liter warm water heb je een boilerinhoud nodig van 40 liter.

Ter info: in een gemiddeld bad gaat zo’n 120 liter water, een reguliere douchebeurt vergt ongeveer 40 liter. Tel hier 30 tot 40 liter bij voor extra comfortabel gebruik (bijvoorbeeld langer gebruik en rainshowers). Reken niet te krap: houd rekening met gezinsuitbreiding of bezoek van (klein)kinderen.

Vooral elektrische boilers

De meeste boilers zijn elektrisch en werken vaak uitsluitend op het nachttarief. Dit betekent dat de boiler ’s nachts voldoende water moet kunnen opwarmen voor het gebruik gedurende de hele dag. Elektrische types zijn verkrijgbaar met een inhoud van 5 tot 150 liter. Bekijk al onze verschillende elektrische boilers in ons overzicht en vraag vrijblijvend advies aan.

Exact weten welke boiler het beste bij jouw situatie past? Vraag advies aan 1 van onze installateurs.

Welke type boilers zijn er?

 1. Close-in plintboiler

De plintboiler wordt onzichtbaar weggewerkt achter een plint, meestal onder de keukenkastjes. Deze neemt een minimale hoeveelheid ruimte in. Plintboilers zijn er in uitvoeringen van 5 liter of 10 liter. Met een tijdschakelaar kun je de plintboiler alleen laten wanneer het nodig is, om energieverspilling te voorkomen.

 1. Close-in keukenboiler

De keukenboiler wordt bijna altijd geplaatst in de kast onder de wasbak. De inhoud varieert van 10 tot 20 liter. Een keukenboiler kan meer warm water geven in korte tijd, maar neemt ook meer ruimte in beslag dan een plintboiler.

 1. Close-in hot-fill boiler

Een hot-fill boiler (ook wel cv-aangestuurd genoemd) wordt aangestuurd door een combi-ketel. Het apparaat wordt, net als de plint- of keukenboiler, vlakbij de kraan geplaatst. Omdat er warm water wordt aangevoerd, is er minder energie nodig om het water warm te houden. Ook tap je gemakkelijker uit meerdere kranen tegelijk warm water, zonder warmte- of drukverlies.

Gebruik je veel warm water, dan raadt Abel een hot-fill boiler af. De combi-ketel krijgt dan niet de kans om warm water aan de hot-fill te leveren.

4. Gasboiler

In moderne huizen tref je bijna geen gasboilers meer aan. Vroeger werd dit grote warmwatertoestel nog gebruikt naast een cv-ketel.

 1. Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water warm te maken. Er wordt gebruik gemaakt van collectoren en een voorraadvat (boiler). Door de collectoren stroomt collectorvloeistof die door zonlicht wordt verwarmd en dit via een gesloten systeem afgeeft aan het water in het voorraadvat. Meestal stroomt het verwarmde water via een cv-ketel naar de kraan. Bij weinig zonlicht verwarmt de cv-ketel het water bij.

Bijzonderheden:

 • Heb je een combi-ketel? Dan zorgt je cv-ketel ook voor warm tapwater. Een boiler is in dit geval niet nodig.
 • Een gasboiler mag alleen worden geplaatst in een geventileerde ruimte.
 • De minimaal vereiste temperatuur van de boiler is 60 graden Celsius om de legionellabacterie te voorkomen. De koud waterleiding mag om deze reden niet vlak naast de warmwaterleiding liggen. Anders kan het water in de koud waterleiding worden verwarmd, met legionella als gevolg.
 • Is jouw boiler toe aan vervanging en is de levensduur van de cv-ketel ook bijna ten einde? Overweeg dan de aanschaf van een HR combi-ketel. Dit scheelt waarschijnlijk zowel in aanschafkosten als verbruik.
 • Je kunt ook kiezen voor een geiser.

Reacties

81 antwoorden
 1. Anna Boender
  Anna Boender zegt:

  Een vraag ik heb sinds kort een 30 liter boiler. Douche 1x per week en was mijzelf aan de wastafel. Ik heb geen afwasmachine en geen bad, kortom ik gebruik weinig warm water.
  Kan ik om de kosten te drukken de boiler s’nachts op 55/60 graden zetten en overdag op de laagste stand, of uitzetten en een paar x per week 5 minuten op 65 gr.?
  Wat is het meest gunstige?
  Graag advies, kom er niet uit

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Anna,

   Als je de boiler gaat uitzetten en toch blijft gebruiken moet je ook een legionella protocol gaan volgen. 1x per week de leidingen spoelen totdat de uitstroom 60 graden is. Dit omdat je dan kouder en mogelijk besmet warm water in de leidingen gaat krijgen.

   Dat kost zoveel energie dat het niet rendabel zal zijn. Ik zou de boiler minimaal op 55 houden en toch 1x per week naar 65 zetten.

   Het warmhoudverlies van een 30 liter boiler is ongeveer 27 W of 19 kWh per maand, €9.50 per maand als 1 kWh 50 ct is, niet niets maar ook niet zoveel om een spoel protocol te gaan volgen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Frank,

   Boilers zijn daar niet voor gemaakt en dus ook niet geschikt voor. Daarbij heeft een boiler geen aftap voorziening. Alles kan maar ik zou er niet aan beginnen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Lisette van der Mol
  Lisette van der Mol zegt:

  Bedankt voor de uitgebreide uitleg (Niet alleen in het artikel , maar ook in de comment section)
  Mijn vragen zijn allemaal beantwoord!

  Beantwoorden
 3. Rob
  Rob zegt:

  We wonen in duitsland en hebben een cv ketel alleen voor de verwarming. Nu willen we dus boven een badkamer maken met een hoekbad en inloopdouche met een regendouche. Nu moeten we dus een boiler aanschaffen maar ik weet niet welke. We willen wel volgend jaar zonnepanelen aanschaffen om elektrisch gebruik te minderen.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Rob,

   Je kan het beste contact opnemen met een Duits installatiebedrijf. De wetgeving ligt daar wat anders en ik vermoed dat dit door een erkend installateur moet gebeuren.

   Er zijn boilers die aangesloten kunnen worden op een bestaande cv-installatie. Met de hoeveelheid warm water die je nodig gaat hebben is dat de meest geschikte oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Laura
  Laura zegt:

  Hallo,

  Wij willen graag ons gasverbruik zoveel mogelijk reduceren.
  Om onze woning te verwarmen hebben wij een pellet kachel, de CV gebruiken wij dus niet.
  Gas wordt alleen gebruikt om ons water te verwarmen voor douchen en wassen.
  Nu zijn wij met 2 volwassenen, maar in de toekomst zal er een gezinsuitbreiding plaatsvinden.

  Is het in onze situatie wenselijk om dan een elektrische boiler te laten plaatsen?
  Zoja, hoeveel liter zullen wij ongeveer nodig zijn rekeninghoudend met de toekomst?

  Wat zijn de ervaringen omtrent stroomverbruik? Is er sprake van een hoge stijging in het gebruik?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Laura,

   Een elektrische boiler is wel duurder in het gebruik. Ook als er geen warm water gebruikt wordt is er energie nodig om dit warm te houden. De gebruikstijd is ook beperkt, een boiler wordt koud bij langdurig gebruik en heeft dan een lange tijd nodig om op te warmen. Er zijn dus wel wat nadelen aan ten opzichte van een doorstroom verwarmer op gas. Maar als je zelf stroom opwekt kan dit een oplossing zijn. De inhoud van een boiler is volledig afhankelijk van het gebruik, neem minimaal 120 liter voor 3 personen met een beperkt gebruik.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. R Sluiter
  R Sluiter zegt:

  mijn vraag is de volgende: ik heb een appartement gekocht in april en woon er sinds mei in. Er zit een cvketel in van 2014 Tevens zit er een spilt airco in die de woonkamer kan koelen en verwarmen.

  het appertement ligt op het zuiden en op de derde etage met nog 4 etages boven mij en rechts en links buren.
  Ik hoorde dat het gas met 75 procent omhoog zal gaan.
  Ik ben iemand die in mijn vorige appartement op het oosten praktisch nooit de verwarming aandeed, omdat ik met 19 graden al warm heb. In deze flat is het in een gewone winter vaak 21 graden constant volgens de buren.
  Mijn vraag is of het slim is een boiler van 50 liter te laten installeren(had ik in vorige appartement ook en was voldoende voor afwassen en wassen voor mij)? want nu gebruik ik de cv ketel enkel voor warm water. En die moet elk jaar nagekeken plus en vastrecht plus als het waar is 75 procent duurder in 2019 en de airco enkel gebruiken in de winter voor warmen als het nodig is bij te verwarmen tot 19 graden (als b.v. 10 graden vriest of zo)

  Is dat rendabel of kan ik beter het gas houden en de arico gewoon niet gebruiken in de winter als het erg vriest en dan toch het gas gebruiken voor verwarming? (de airco moet sowieso ieder jaar nagekeken (120 euro)

  vr gr R Mensink

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Gas zal ongetwijfeld zwaarder belast gaan worden, echter 75% lijkt me nogal overdreven. De gasaansluiting weghalen zonder een goed alternatief voor verwarming lijkt me niet handig. Ook minimaal warm water (zelfs als dat voor jou voldoende is) is niet handig, het appartement wordt daarmee moeilijk verkoopbaar.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Gabrita
  Gabrita zegt:

  Hallo,

  Hoeveel liter boiler heb ik nodig als ik het bad 10 keer wil vullen op een dag? En is er ook een filter dat het water zuivert?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Gabrita,

   Waterfilters zijn wel te koop, maar in Nederland vrijwel overbodig.

   De rest van je vraag is moeilijk te beantwoorden, wat is de inhoud van het bad? Hoeveel tijd zit er tussen de vullingen? Over het algemeen zou ik zeggen dat je in zo’n geval beter af bent met een warmwaterbereider op gas die op vraag warmwater maakt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Gabrita,

     Dus: 200*2*5=2000 liter water van 40 graden, dat komt neer op een boiler van 1100 liter als deze op 80 graden staat.

     Een CW5 doorstroomwarmwater toestel kan 10 liter van 60 graden maken per minuut, daarmee is een 200 liter bad in 13 minuten ook gevuld.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 7. Cotinda
  Cotinda zegt:

  Ik zit te twijfelen tussen een 80 en een 50 liter electra boiler.
  In principe zou ik met een 50 liter alleen gewoon goed uit komen, maar vraag me af of een 50 liter echt energie zuiniger is dan een 80 liter.
  Ja natuurlijk, als je een 50 liter en 80 liter leeg moet opwarmen van 10 tot 65 graden dan hoeffcer bij de 50 liter minder verwarmt te worde en is deze altijd goedkoper.

  Maar stel je verbruikt van beide iedere dag maar 30 liter heet water. Er hoeft dus maar voor beide 30 liter bij verwarmt te worden.

  Is de energie die het kost om 30 liter bij te verwarmen zowel bij de 80 liter als de 50 liter niet gewoon gelijk of maakt dag toch uit.

  Als dat gelijk is dan is de 80 liter misschien toch een betere keuze zodat ik meer reserves hebt voor geval mij verbruik in de toekomst toch anders wordt.
  Alleen de eerste keer op temperatuur brengen zal dan het verbruik hoger liggen, maar dat is dan alleen eenmalig bij inschakelen.

  Hoor graag of iemand mijn theorie kan bevestigrn of ontkrachten.
  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Cotinda,

   Het standverbruik van een 80 liter boiler is 3 W/h hoger dan een 50 liter boiler (36, vs 33 W/h). De kosten van opwarmen van een zelfde hoeveelheid water zijn natuurlijk gelijk.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. H Meulenbeld
  H Meulenbeld zegt:

  Onze combi cv ketel is in de bergruimte gemonteerd en verzorgd ook het warm water voor het aanrecht, de af te leggen afstand is ongeveer 7 meter, de ketel springt daardoor vaak aan, is het nu misschien verstandig om een plintboiler te monteren omdat we sinds kort zonnepanelen hebben laten monteren en het zich laat aanzien dat we meer vermogen opwekken dan we nodig hebben.( de keuze voor een plintboiler heeft te maken met de ruimte )

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Om gas te besparen zal dit wel werken, of het de investering waard is is een andere zaak.

   Mogelijk kan je je cv toestel anders (laten) instellen zodat het zuiniger is op warm water. Ook gedragsaanpassing door op te letten dat je voor korte tappingen geen warm water gebruikt. Dit laatste scheelt waarschijnlijk veel meer zonder investering.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. roy
  roy zegt:

  Hallo Mensen,

  voor een sportschool zoek ik een apparaat om het douchewater te verwarmen. Ik zeg apparaat want er is zoveel mogelijk.
  Een boiler met een groot vat waarin het verwarmde water zit, een of meerdere cv ketels?, of nog andere oplossingen?

  Wat zou een mooie oplossing zijn en waarom?
  Uiteraard is een betaalbare oplossing belangrijk, maar ook dat op een drukke avond iedereen warm kan douchen.
  Benieuwd naar jullie tips

  Groeten
  Roy

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Roy,

   Dit hangt vooral ook af van het soort douches dat je hebt, en de te verwachten aantallen douches gelijktijdig en achter elkaar. Er is inderdaad van alles mogelijk maar zeer afhankelijk van wensen, situatie en budget. Je kan het beste een afspraak maken met een van onze installateurs voor een persoonlijk advies.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 10. Nicole
  Nicole zegt:

  Wij zin een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen en bezig met een nieuwbouwhuis. Nu is de vraag of wij aan een 200 liter boiler genoeg aan hebben of toch een 300 liter boiler nodig hebben?
  Help!?!?!?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Nicole,

   Het is helemaal afhankelijk van wat jullie gewoonten zijn, en hoeveel water de douche en andere afnemers gebruiken. Ook het soort installatie heeft een grote invloed. Bespreek samen met de installateur je wensen en verwachtingen, deze kan dan een passend advies maken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 11. Liesbeth
  Liesbeth zegt:

  Goedemorgen, Wij hebben een 80 liter boiler op de begane grond. Nu is mijn vraag kunnen wij een warm water leiding vanaf de begane grond naar de 2 etage trekken om te douchen. Of is er dan geen druk genoeg.

  Beantwoorden
 12. Carla
  Carla zegt:

  Wij hebben blokverwarming en hebben op dit moment een open geiser voor het warme water in de keuken en de badkamer voor een gezin van 4 personen.
  Aangezien een open geiser niet meer mag moeten wij een keuze maken tussen een nieuwe gesloten geiser of een boiler. De voorkeur gaat uit naar een boiler, maar is dat te doen met een gezin van 4 personen.
  Is het dan handiger om 2 verschillende boilers aan te schaffen of kan het met 1 zodat je wel allemaal kan douchen en/of afwassen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Carla,

   Een boiler met vier personen kan prima, zeker als je wat rekening met elkaar houd, de hoeveelheid warm water is immers wel beperkt. Een aparte keukenboiler is niet noodzakelijk maar kan het comfort nog verhogen.

   Denk er ook aan dat een boiler in vergelijking met een keukengeiser (die misbruikt wordt om te douchen) veel meer comfort geeft maar ook veel duurder is in het gebruik. Een gesloten badgeiser heeft ook een goed comfort en is wat minder duur in het verbruik dan een boiler. De installatiekosten van een gesloten geiser zullen wel wat hoger zijn dan die van een boiler.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 13. Ron
  Ron zegt:

  Wij tweeen wonen in een 2 kamer appartement van 65 m2 waar de verwarming/radiatoren (4), keukenwasbak en douchekop plus kleine wasbak op een Cv ketel draait.
  Kunnen wij de huidige CV ketel vervangen door een grote electroboiler? Kan dit voordeliger zijn voor ons? Want wij willen eigenlijk in de toekomst geen gas meer gebruiken in ons appartement.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ron,

   Op het moment is gas voor verwarming veel goedkoper dan elektrisch verwarmen. Zelfs al zou je het vermogen over hebben op de productie van je zonnepanelen is het nog steeds voordeliger om deze stroom terug te leveren aan het net.

   Voor appartementen complexen is waarschijnlijk de enige optie om dit centraal te regelen. Je kan dan denken aan zonnepanelen, zonnecollectoren of een warmtepomp installatie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 14. Marjolein
  Marjolein zegt:

  Hallo Abel,

  In onze nieuwbouwwoning wordt een CW4 ketel geplaatst. Wij willen in onze badkamer een dubbele douche die we tegelijk kunnen gebruiken. Wat is dan het slimst om te doen? Een extra, elektrische boiler nemen?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Vriendelijke groeten,
  Marjolein

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Marjolein,

   Het beste kan je een ander combitoestel nemen, of dit uitbreiden met een oplaadboiler (als dat mogelijk is). Dit zou ik overleggen met de installateur voordat dit geïnstalleerd wordt, waarschijnlijk moeten ook de water- en afvoerleidingen groter worden. Dat kan natuurlijk alleen als dat nog mogelijk is in de bouw.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 15. Celeste
  Celeste zegt:

  Hoi Abel,

  Wij hebben onlangs een huis gekocht met een 80 liter boiler in de kelder. Ik heb begrepen dat het huis lang (bijna) onbewoond is geweest omdat er al 8 jaar geleden een ander huis is gekocht en de man van het stel in deze woning slechts enkele dagen per week verbleef vanwege zijn baan.
  Nu merken wij dat er een hele nare geur van het water af komt als we het warme water aanzetten. Ik vind het een onprettig idee om in te douchen en te gebruiken voor koken.
  Wat kan ik hier aan doen? Wat zou er mis kunnen zijn met de boiler?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Celeste,

   In zo’n geval zou ik alle leidingen in elk geval flink spoelen. Misschien kan je de boiler laten aftappen en reinigen door een installateur? Zeker als die boiler veel uit heeft gestaan zal er een biofilm ontstaan zijn. Mogelijk verdwijnt die met spoelen en verhitten ook maar ik zou eerst reinigen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 16. Paul de Ridder
  Paul de Ridder zegt:

  We hebben nu een keukengeiser waar we ook mee douchen. Die willen we kwijt. We zijn met zijn tweeën, douchen kort met een kleine douchekop. We hebben zonnepanelen. We hebben geen CV. We dachten aan een boiler van 50 of 80 liter voor de douche (op zolder plaatsen) en een keukenboiler van 10 of 15 liter in de keuken. We zijn geïnteresseerd in eco. Is dit een handige oplossing of zijn er betere?

  Beantwoorden
 17. Patricia
  Patricia zegt:

  Ik woon alleen in een 2 kamer appartement.
  Ik heb een oude geiser in de keuken hangen.ik wil deze vervangen, krijg een nieuwe keuken en badkamer.
  Iemand raadt mij een Daal boil 50 ltr Mono Plus 2500w aan.
  Hoelang en vaak kan ik per dag douchen en is dat een goede keus?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Patricia,

   Zie deze tabel: Itho boilerselectie. Let dan ook op de capaciteit van je douchekop, die kan je bepalen door een emmer van 10 liter via de douchekop te vullen met koud water. Neem de tijd op in seconden. Deel 10 door de tijd in seconden, vermenigvuldig met 60 en je hebt het aantal liters per minuut.

   De 50 liter 2500W geeft je een douchetijd van zo’n 10 minuten op 10 liter/minuut. Volledig opwarmen duurt wat korter dan 2 uur, dus om de twee uur kan je douchen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 18. Roodaapie
  Roodaapie zegt:

  Wij hebben een elektrische boiler van 80liter. En lijken hier steeds minder lang mee te kunnen douchen (misschien nog 10min).
  En hebben sinds 1.5 maand steeds hogere energierekeningen (deze maand kwam boven de 1500kwh uit!!) Kan dit in verband staan met elkaar. doet een dergelijke storing een belletje rinkelen?De boiler is direct aangesloten op het stroomnet en kan er dus geen energiemeter tussen hangen..
  Maar toch vragen we ons af of dit verband kan houden met elkaar. We huren particulier en hebben een lastige huurbaas… dus ff een onderhoudsbeurt ofzo aanvragen is niet zomaar gebeurt. In iedergeval niet voor ik hem een duidelijk probleem kan overleggen.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Er zijn teveel mogelijkheden die dit kunnen verklaren.

   Het zou kalkopbouw in de boiler kunnen zijn. Dan heb je minder warm water (door het volume van de kalk in de boiler) en zal de boiler sneller afkoelen bij warm waterverbruik. Maar dat verklaart geen hoger energieverbruik omdat de kleinere inhoud ook sneller warm is. Ook zijn er niet meer zoveel gebieden in Nederland waar er zoveel kalk in het water zit.

   Er zijn ook andere mogelijkheden, een thermostaat die niet goed functioneert bijvoorbeeld, of een nachtstroomregeling welke niet goed werkt. Die laatste zou ook voor een hoger energieverbruik kunnen zorgen.

   En misschien onverwacht, zelfs een klein probleem zoals een lekkende warmwaterkraan zal ook voor al deze problemen zorgen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 19. Erkamp
  Erkamp zegt:

  Goedemorgen.
  Wij gaan met 10 personen in een huis wonen.
  Verwarming is via hetelucht.
  Er is een boiler aanwezig. Er zijn in het huis 2 badkamers, Die soms tegelijkertijd worden gebruikt.De keukens hebben een keukenboiler. Wat zijn onze mogelijkheden

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Dat is lastig om op afstand te beoordelen. Gelet op het aantal personen en daarmee het aantal te verwachten douchebeurten (opvolgend?) is er behoorlijk wat capaciteit benodigd. Elektrische boilers hebben in dit geval als nadeel dat het even duurt voordat ze weer ‘opgeladen’ zijn. Daarom zou het waarschijnlijk beter zijn om te kijken naar een doorstroomtoestel/combiketel. Een lokale installateur zou je hierbij verder kunnen adviseren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Mai
    Mai zegt:

    Voor ons niet 10 maar 5 mensen, met aparte keuken boiler, we hebben al een intergas cw5, wat kunnen we nog meer doen om meer warme water te krijgen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Mai,

     Waar wil je dat warme water? In de keuken: grotere boiler of hot-fill boiler laten installeren. In de badkamer: neem een toestel met meer warm water (CW6+), eventueel met een boiler.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Marianne,

   Een installateur zal je wel kunnen helpen. In veel gevallen komt dit van een lekke koppeling en is het een kleine reparatie. Als de boiler zelf beschadigd of lek is zal hij dat ook kunnen constateren en samen met je een passende oplossing zoeken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 20. p.mulder
  p.mulder zegt:

  Ik heb net een caravan gekocht met alleen koud water. Ik wil in de keuken een close-in boiler van 15 liter plaatsen, maar ook tzt een douche maken. Moet ik voor de douche een 2e boiler aanschaffen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Ja, voor een douche is grotere boiler nodig. De richtlijn is 50 liter voor 1 persoon, 80 voor 2, 120 liter voor meerdere personen. Zeker voor een caravan waar je niet altijd bent is het verstandiger om een doorstroom toestel op gas te nemen. Een gesloten badgeiser verbruikt niets als deze niet wordt gebruikt, in tegenstelling tot een boiler. Deze wordt ook niet koud als er meerdere personen achter elkaar douchen. Let wel op dat een geiser in de winter kan bevriezen. Zorg voor een werkende vorstbeveiliging of tap deze in de winter af.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&Co

   Beantwoorden
 21. S. de Boer
  S. de Boer zegt:

  Hallo, ik heb een appartement dat wordt verwarmd met stadsverwarming. Ik wil me laten afsluiten en dan via infraroodstralers de woonkamer verwarmen. Zit ik alleen nog met warm water (keuken en badkamer). Wat voor soort boiler zou ik daar voor moeten plaatsen?

  Beantwoorden
 22. Nikky Pieterse
  Nikky Pieterse zegt:

  Is het mogelijk om in een huis ven 20 jaar oud dat nu werkt op stadswarmte een boiler te plaatsen? En waar moet een boiler geplaatst worden? Onze bedoeling is eigenlijk om de stadswarmte af te sluiten en alles via de boiler die elektrisch is (en elektriciteit van de zonnepanelen) te laten werken in huis. Is dit mogelijk en hoeveel liter boiler heb je dan nodig?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Alles kan (in principe dan toch). Maar dit lijkt me vanuit economisch of zelfs duurzaam oogpunt geen goed idee. Als je warm water wilt maken is een zonneboiler veel efficiënter. Nu wil je met zonne-energie elektriciteit maken en hiermee weer warm water. Dat zijn 2 energieconversies die energie kosten. Niet erg handig.

   Ik zou eerder kiezen voor een warmtepomp (die werkt ook op elektriciteit) in combinatie met een zonneboiler, dan heb je het beste van twee werelden. In de gevallen dat de zon niet warm genoeg is voor het warme water kan de warmtepomp dit opvangen, dit is nog steeds efficiënter dan een verwarmingselement.

   Een installatiebedrijf kan je adviseren met betrekking tot jouw situatie. Er zal wel een behoorlijke ruimte nodig zijn om deze apparatuur op te stellen.

   Beantwoorden
 23. Samuel
  Samuel zegt:

  Ik zit me te oriënteren op zonnepanelen én de verbouw van onze douche. In het kader van duurzaamheid zit ik er aan te denken om de douche aan te sluiten op een elec boiler van ca 80liter (gezin, 2 volwassen en 2 jonge kinderen) en deze dan op zonne elec te laten verwarmen. Momenteel draait alle warmte op een combi-ketel. Een aantal vragen: kan de bovenstaande oplossing? Hoeveel verbruikt een boiler van 80liter ongeveer op jaarbasis aan kWh? Of zijn er nog andere duurzame oplossingen / ideeën hiervoor?

  Beantwoorden
 24. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  Het beste kunt u dit met een installateur ter plaatse bespreken. Op afstand is dat moeilijk.

  Mogelijkheden zijn o.a. diverse soorten elektrische boilers, cv-combitoestel, boiler aan cv-toestel, gasboiler, elektrisch doorstroom toestel (op krachtstroom)…

  Beantwoorden
 25. Marcelle
  Marcelle zegt:

  In onze stacaravan (11 x 3 mtr.) hebben we een gasgeiser, die ik eruit wil hebben. We hebben geen gaskachel. Wat kunnen we het beste plaatsen (dag/nacht tarief stroom)
  We zijn meestal met 2 personen. Graag uw advies.

  Beantwoorden
 26. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op Michel.
  Een hotfill boiler is hier een oplossing voor, tenminste als het leiding werk in de keuken aanwezig is. Geen boiler is natuurlijk ook een oplossing, echter dan heeft u ook veel minder warmwatercomfort in de keuken.

  Beantwoorden
 27. Michel
  Michel zegt:

  Wij hebben in onze keuken een close-in boiler van 10 liter. Deze is in het normaal gebruik goed voor ons, maar wij hebben beneden ook een groot aquarium staan.
  Wanneer wij deze moeten schoonmaken is de boiler binnen enkele minuten leeg en hebben we alleen maar ijskoud water. Om alles schoon te maken en het aquarium weer te vullen hebben we lauw / warm water nodig. En elke keer wachten tot de boiler vol is schiet niet op.
  Nu doen wij dit 1x per week schoonmaken en hebben wij ca. 250 liter lauw / warm water nodig.

  De vraag is dus: wat raden jullie ons aan te gebruiken? Een hot fill boiler of helemaal geen close-in boiler meer? Of….

  Bij voorbaat dank voor het advies

  Met vriendelijke groet,
  Michel van Steensel

  Beantwoorden
 28. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op Samuel.
  Een 80 liter elektra boiler is niet voldoende groot voor een jong gezin. Het is ook niet zo’n goed idee om 2 energie conversies te hebben als u dit in het kader van duurzaamheid wilt doen. Elke conversie kost energie.

  U kiest beter voor een thermische zonneboiler, met bijvoorbeeld een opslag van 100 liter, met naverwarming door de combiketel. Als de ketel later aan vervanging toe is kunt u later kiezen voor een warmtepomptoestel of een hybride ketel. Daarnaast kunt u fotovoltaïsche panelen plaatsen om uw elektriciteit behoefte af te dekken.

  Beantwoorden
 29. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op Joep.
  Een boiler die lekt moet vervangen of gerepareerd worden. Meestal zal dat op vervangen neerkomen.

  Op plaatsen waar het kan vriezen is het onverstandig waterleiding te installeren. Ook een boiler lijkt me dan geen goed idee. Het warmteverlies van een boiler is ook groter in een koude omgeving.

  Beantwoorden
 30. Joep
  Joep zegt:

  In ons huis in Frankrijk hangt een boiler v h merk Regent met een capaciteit van 50 liter. Nu begint hij te lekken aan de onderkant. Ik weet niet hoe oud de boiler is maar denk dat dit het einde van deze boiler is.
  Nu wil ik een staande boiler aanschaffen en die in de kelder plaatsen met een grotere inhoud. Ik wil graag 2 dingen weten:
  Is het echt nodig de oude te vervangen de lekkage komt uit de onderkant bij de electrice aansluiting en als 2 e kan het kwaad om een boiler te plaatsen in een cave/kelder ivm eventuele vorst gevoeligheid of dien ik hem dan extra te isoleren?
  Mvg
  Joep

  Beantwoorden
 31. Paul
  Paul zegt:

  Mijn cv ketel van Agpo van 2002 is aan vervanging toe. Nou heb ik ook een 120l boiler omdat we twee badkamers hebben. Is het aan te raden de boiler ook te vervangen? M.n. vanwege de technische levensduur, kans op lekken, scheuren, etc. Of is de levensduur van de boiler langer dan die van de cv ketel en kan hij nog een rondje (van 15 jaar) mee? Ik overweeg eventueel de hele installatie te vervangen door een CW6 ketel met ingebouwde 40l boiler als de oude boiler niet kan blijven hangen voor de komende 15 jaar. Graag je mening waar ik verstandig aan doe.

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   De levensduur hangt ook af van het materiaal van de boiler en de waterkwaliteit. Ik zou dit met uw installateur overleggen. Maar waarschijnlijk kan hij dit pas beoordelen als de boiler gedemonteerd is, en dat is wel een laat stadium om een beslissing te nemen.

   Beantwoorden
 32. Stephanie
  Stephanie zegt:

  Momenteel heb ik warm water via een keuken geiser.

  Ik heb blokverwarming in mijn appartement. Is het mogelijk om een boiler te laten plaatsen.

  Zo ja installeren jullie als bedrijf boilers en wat zijn de gemiddelde kosten daarvan.

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   Er zijn speciale boilers ontwikkeld om geisers te vervangen. Vaak is dat mogelijk, er moet natuurlijk wel een elektrische aansluiting komen.

   U kunt hiervoor een vrijblijvende offerte aanvragen bij een van onze installateurs.

   Beantwoorden
 33. De Ruiter
  De Ruiter zegt:

  Goedendag
  Wij huren al 18 jaar een boiler via Eneco, deze is zeker ouder dan 20 jaar, ik geloof dat hij 80 liter is.
  Een oud model waar je nog een emmer onder moet zetten voor het druppelen.
  Nu vragen wij ons af of huidige boilers inmiddels in al die jaren zuiniger zijn geworden en misschien ook wat ruimte besparender?
  Huidige boiler kunnen we niets zelf aan instellen. Gewoon aan de knop draaien als hij leeg is. Nu de kinderen het huis uit zijn draaien we nooit meer aan de knop, genoeg water ook voor het normale huishoud gebruik.
  Graag hoor ik of we zouden kunnen besparen cq meer comfort hebben van een boiler via Gasned.
  Vast dank.

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   beste heer/mevrouw,

   Een moderne boiler is waarschijnlijk wat beter geïsoleerd zodat u waarschijnlijk wel wat energie kunt besparen. Ook kunt u met een nieuwe boiler zorgen dat het comfort beter is afgestemd op uw nieuwe gezinssituatie.
   Het is overigens gebruikelijk dat een boiler druppelt (vanwege de inlaatcombinatie die de druk in de boiler regelt). Normaal gesproken is er een afvoer aanwezig waar dit water in wegloopt.

   Voor het beste advies ter plaatse verwijzen we u graag naar uw adviseur in de regio http://www.gasned.nl/zoek-een-installateur.html

   Beantwoorden
 34. Paul
  Paul zegt:

  Ik heb thuis een boiler van 50 liter (Itho Daalderop type 07 07 18 045). Het betreft een huurhuis en een enigszins verouderde boiler ben ik bang.

  Het probleem is dat na een derde keer douchen (soms zelfs al tijdens de derde keer douche) het warme water op is. Nu lees ik veel, en heb ik ook het idee dat dat bij mij het geval is, dat boilers alleen in de avond op nachttarief aanslaan. Kan ik dit zelf omzetten naar 2 keer per dag of ipv ‘s nachts, ‘s middags. Nu is het vaak vervelend als ik of mijn vriendin heeft gesport en s avonds onder een koude douche moet staan. Hoeveel liter wordt aangeraden voor en 2 persoonshuishouden?

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   http://www.ithodaalderop.nl/sites/default/files/documents/selectietabel20elektroboilers20nieuw_0.pdf

   Volgens deze staat kunt u bij een instelling op 65 graden maximaal 13,8 minuten douchen op deze boiler. Met 6 l/m heeft u het over een spaardouche, uw douche zou meer afname kunnen hebben.

   Dat zijn 2 maximaal 3 (heel snelle) douches. Mogelijk gebruikt u ook warmwater voor andere zaken. Een oudere boiler zal misschien minder wat inhoud hebben wegens kalkafzetting dus 2 douches lijkt me redelijker.

   Meestal is het wel mogelijk om extra te verwarmen op een nachtstroomboiler. Dit duurt echter uren voor dit type.
   Een ander type lijkt me aangewezen voor uw verbruik. Raadpleeg uw GasNed-installateur voor een goed advies.

   Beantwoorden
 35. Nadja
  Nadja zegt:

  Hallo,

  onlangs heb ik een boiler gekocht die enkel een bad hoeft te vullen. Volgens de info en mijn berekening moest dat lukken met een 50 liter boiler. Dat blijkt niet het geval. Ik krijg het bad (dat overigens niet heel breed is) maar half vol met warm water. Is de conclusie dat ik toch een boiler van 80 liter moet nemen?
  Mvg Nadja

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Een 50 liter boiler geeft zo’n 80 liter water van 40 graden. Normaal is een bad vulling tussen 120 en 150 liter. Eigenlijk hebben deze berekeningen nog meer variabelen dan enkel dit gegeven, een GasNed-installateur kan u hier van dienst zijn.

   Beantwoorden
 36. Marianne
  Marianne zegt:

  Hoi,

  Wij krijgen volgende week de sleutel van ons nieuwe huis. Daar hebben we een boiler nodig.
  Er zit een bad in waar 220 liter water in gaat.
  Wat raad je ons aan voor boiler? Hoeveel liter?

  Groetjes

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   220 Liter water van 40 graden komt overeen met 147 liter van 60 graden. Die hoeveelheid moet de boiler dus kunnen leveren in de tijd dat je het bad vol wilt hebben. Gebruikelijk is daar 10 minuten voor te nemen. Dan heb je 15 liter water van 60graden per minuut nodig.

   Stel een CW5 cv combi-toestel met aangekoppelde boiler. Het toestel levert 10 ltr dus de boiler moet 5 liter aanvullen, totaal 50 liter. Met een effectief rendement van 80% komt de boiler dan op 63 liter, afgerond naar boven 70 liter.

   Als u een gasgestookte boiler of elektrische boiler neemt heeft u een voorraad van 184 liter nodig, afgerond dus 200 liter. Alleen voor het bad. Als u meerdere tappunten gelijktijdig wilt gebruiken is er meer nodig.

   Overigens lijkt me dit vrij ruim voor een standaard woning/bad. Mogelijk kunt u met een langer vultijd of kleinere vulling toe. Het CW5 toestel uit het voorbeeld boven vult dit bad met 10 liter (60 gr) per minuut: dan is met 15 minuten dit bad ook vol.

   Beantwoorden
 37. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Heb een dubbele regendouche en extra douche in andere badkamer maar kleine CV ruimte. Wat kan ik het beste aanschaffen om 3 douches te bedienen?

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Dat is afhankelijk van het verbruik van de douches. Als u minder dan 10 liter heet water per minuut verbruikt kunt u met een CW5 doorstoomtoestel toe. Die zijn er al erg klein. Verbruikt u veel meer zult u een voorraad toestel nodig hebben of andere keuzes moeten maken wat betreft gelijktijdigheid. Een installatiebedrijf kan u helpen de juiste keuze voor u situatie te maken.

   Beantwoorden
 38. kees Bakker
  kees Bakker zegt:

  De gyser in mijn badkamer dient te worden vervangen maar mag niet meer in de natte ruimte geplaatst worden.

  Geldt dit ook voor een elektrische boiler?

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Zolang dit volgens de voorschriften (NEN1010) gebeurt zou dit mogelijk moeten zijn. Dit is afhankelijk van de afstanden tot de tappunten. Raadpleeg hiervoor een (elektrotechnisch)installateur.

   Beantwoorden
 39. raul ten berge
  raul ten berge zegt:

  wij gebruiken de boiler alleen sochtends en savonds om te douchen.
  zou het niet energiebesparend zijn om tussen het douchen (tijdsinterval ongeveer 11u) de stekker gewoon uit het stopcontact te halen? is dat wel goed voor het apparaat ?

  ten Berge

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste Raul,

   Een boiler heeft ongeveer 50W aan stilstand verliezen in een uur. Dat is dus 550 Watt in 11 uur of 0.55 kWh.
   Een koude boiler (120L) heeft 10.5 kWh nodig om op te warmen.
   Afhankelijk van het vermogen duurt dat 7 tot 3,5 uur. Als u die tijd afhaalt van de 11 uur zit u op 4 tot 7,5 uur. Dus het warm houden kost u dan nog 200 tot 350 Watt of 0.375 kWh.

   Dus ja, dat bespaart wel energie, of de besparing opweegt tegen het nadeel kunt u alleen zelf bepalen.

   Belangrijk: Zorg er in elk geval wel voor dat de boiler altijd minimaal
   65 graden is voordat u gaat douchen. Dit om veteranenziekte te voorkomen.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Legionellose

   En dat laatste zou voor mij voldoende reden zijn om de boiler op temperatuur te houden.

   MVG,
   John

   Beantwoorden
 40. Marjan
  Marjan zegt:

  Hallo,

  Ik woon alleen in een 2-kamer appartement met een elektrische boiler van 120 liter. Nu zegt mijn energieleverancier dat ik verbruik als een één gezin. Ik denk dat dit door de boiler komt omdat deze elke keer weer 120 liter water moet opwarmen. Ik zou een kleinere boiler van 50 liter of 80 liter willen omdat deze minder energie verbruiken. Mijn boiler werkt op dag/nachttarief.

  Ik ben nu alleen aan het twijfelen welke boiler ik moet nemen, de 50 liter of de 80 liter. Omdat ik de boiler huur betaal ik misschien 2 euro per maand meer voor de 80 liter boiler dan voor de 50 liter boiler maar weet niet of het veel verschil maakt als het gaat om energieverbruik. Ik verbruik ongeveer 115 liter water per dag!

  Heeft iemand advies of ervaring hiermee?

  Beantwoorden
 41. Erik van den Hoed
  Erik van den Hoed zegt:

  Wij willen een appartement gaan kopen die met een 80liter bioler is voorzien, en word verwarmd middels blokverwarming .
  En zijn van plan om er een stoomcabine in te gaan plaatsen is dit wel mogelijk of moeten wij een grotere bioler voor gaan aanschaffen ?

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Een stoomcabine op zich zal wel lukken. Vaak zal deze echter gecombineerd worden met een luxe douche. Of het dan nog aan uw comfortwens voldoet valt te betwijfelen. Aan de hand van het waterverbruik van deze douche kan uw installateur uitrekenen hoelang u dan kunt douchen, en welke opwarmtijd dan nodig is om de boiler weer op temperatuur te krijgen. Voor een gedegen advies zou ik u graag doorverwijzen naar een lokale GasNed-installateur.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *