Maakt je mechanische ventilatie lawaai? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ouderdom en 'overspraak'. We leggen hier per oorzaak uit hoe je het lawaai kunt voorkomen en de mechanische ventilatie geruisloos zijn werk kan laten doen.

Geluiden via luchtroosters in muren en ramen

Heb je nog geen luchtroosters geplaatst? Kies dan voor een positie die zo ver mogelijk van de drukke straatkant verwijderd is. Als het ventilatiekanaal niet kan worden verplaatst, kun je geluiddempende buitenluchtroosters of suskasten overwegen. Geluiddicht zal het echter nooit worden.

Luidruchtige ventilatiemotor

Oudere centrale ventilatie-units maken aanzienlijk meer geluid dan de nieuwste modellen, vooral in een hogere stand. Het geluid kan dan via de luchtkanalen hoorbaar zijn door het gehele huis. Is ventilatie lawaai echt te hinderlijk? Kies dan voor een energiezuinige ventilatorunit op gelijkstroom. In de standaard stand maakt deze nauwelijks geluid. Alleen in de hoogste stand kun je minimale windruis horen door de luchtverplaatsing. Zo ben je af van het vervelende geluid en bespaar je op je energiekosten.

Geluidsoverdracht via het luchtkanaal

Bij mechanische ventilatie met een warmte-terugwinsysteem (ook wel balansventilatie genoemd) zijn er twee ventilatoren. De ene zorgt voor de aanvoer van lucht en de andere voor de afvoer hiervan. De luchtkanaalsystemen lopen door het hele huis en verbinden meerdere ruimtes met elkaar. Hierdoor kunnen geluiden en trillingen vanuit een rumoerige ruimte in een stille ruimte terecht komen. Dit verschijnsel heet ook wel ‘overspraak’.  Dit kun je tegen te gaan met geluidsisolerende ventilatiekanalen en speciale geluiddempers die in de luchtkanalen geplaatst worden. Deze dempen storende geluiden en beperken resonantie en overspraak tot een minimum.

Is je ventilatie kapot of aan onderhoud of vervanging toe?
Bekijk onze ventilatieproducten en vraag advies.

Trillingen van de ventilatorunit

De ventilatorunit kan in een hoge stand trillingen veroorzaken, die via wanden en muren wordt doorgegeven. Een installatie met geluiddempende materialen is daarom altijd aan te raden. Het systeem kan worden geïnstalleerd met speciale beugels die resonanties absorberen.

Tips & adviezen

  • Laat de ventilatie-unit monteren in een aparte ruimte, zo ver mogelijk van veel gebruikte vertrekken vandaan. Gebruik eventueel geluiddempend materiaal rondom de unit om ventilatie lawaai in te perken.
  • Voorkom scherpe bochten in het kanalennet. Anders ontstaan versnellingen in de luchtstromingen die voor extra bijgeluiden zorgen.
  • Vraag om ventielen (luchtroosters) die minimaal doorstromingsgeluid produceren. Reinig de luchtventielen regelmatig om bijgeluiden te voorkomen.
  • Bijgeluiden bestrijden met behoud van de vereiste ventilatiecapaciteit is specialistisch werk. Probeer niet op eigen houtje oplossingen te creëren wanneer je over onvoldoende kennis beschikt. Dit kun je beter overlaten aan een installateur.
  • Woon je in een appartement en zijn er geen aparte ventilatiekanalen voor je woning? Laat geluidsoverlast dan centraal aanpakken. Het is helaas niet mogelijk een deel van het totale systeem aan te passen. Alle componenten moeten op elkaar afgestemd zijn om tocht en onderdruk in de woningen te voorkomen.

Klaar met lezen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *