Maakt je mechanische ventilatie lawaai? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ouderdom en 'overspraak'. We leggen hier per oorzaak uit hoe je het lawaai kunt voorkomen en de mechanische ventilatie geruisloos zijn werk kan laten doen.

Geluiden via luchtroosters in muren en ramen

Heb je nog geen luchtroosters geplaatst? Kies dan voor een positie die zo ver mogelijk van de drukke straatkant verwijderd is. Als het ventilatiekanaal niet kan worden verplaatst, kun je geluiddempende buitenluchtroosters of suskasten overwegen. Geluiddicht zal het echter nooit worden.

Luidruchtige ventilatiemotor

Oudere centrale ventilatie-units maken aanzienlijk meer geluid dan de nieuwste modellen, vooral in een hogere stand. Het geluid kan dan via de luchtkanalen hoorbaar zijn door het gehele huis. Is ventilatie lawaai echt te hinderlijk? Kies dan voor een energiezuinige ventilatorunit op gelijkstroom. In de standaard stand maakt deze nauwelijks geluid. Alleen in de hoogste stand kun je minimale windruis horen door de luchtverplaatsing. Zo ben je af van het vervelende geluid en bespaar je op je energiekosten.

Is je ventilatie kapot of aan onderhoud of vervanging toe?
Bekijk onze ventilatieproducten.

Geluidsoverdracht via het luchtkanaal

Bij mechanische ventilatie met een warmte-terugwinsysteem (ook wel balansventilatie genoemd) zijn er twee ventilatoren. De ene zorgt voor de aanvoer van lucht en de andere voor de afvoer hiervan. De luchtkanaalsystemen lopen door het hele huis en verbinden meerdere ruimtes met elkaar. Hierdoor kunnen geluiden en trillingen vanuit een rumoerige ruimte in een stille ruimte terecht komen. Dit verschijnsel heet ook wel ‘overspraak’.  Dit kun je tegen te gaan met geluidsisolerende ventilatiekanalen en speciale geluiddempers die in de luchtkanalen geplaatst worden. Deze dempen storende geluiden en beperken resonantie en overspraak tot een minimum.

Trillingen van de ventilatorunit

De ventilatorunit kan in een hoge stand trillingen veroorzaken, die via wanden en muren wordt doorgegeven. Een installatie met geluiddempende materialen is daarom altijd aan te raden. Het systeem kan worden geïnstalleerd met speciale beugels die resonanties absorberen.

Wil je direct advies ontvangen? 
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op!

Tips & adviezen

 • Laat de ventilatie-unit monteren in een aparte ruimte, zo ver mogelijk van veel gebruikte vertrekken vandaan. Gebruik eventueel geluiddempend materiaal rondom de unit om ventilatie lawaai in te perken.
 • Voorkom scherpe bochten in het kanalennet. Anders ontstaan versnellingen in de luchtstromingen die voor extra bijgeluiden zorgen.
 • Vraag om ventielen (luchtroosters) die minimaal doorstromingsgeluid produceren. Reinig de luchtventielen regelmatig om bijgeluiden te voorkomen.
 • Bijgeluiden bestrijden met behoud van de vereiste ventilatiecapaciteit is specialistisch werk. Probeer niet op eigen houtje oplossingen te creëren wanneer je over onvoldoende kennis beschikt. Dit kun je beter overlaten aan een installateur.
 • Woon je in een appartement en zijn er geen aparte ventilatiekanalen voor je woning? Laat geluidsoverlast dan centraal aanpakken. Het is helaas niet mogelijk een deel van het totale systeem aan te passen. Alle componenten moeten op elkaar afgestemd zijn om tocht en onderdruk in de woningen te voorkomen.

Reacties

63 antwoorden
 1. merel
  merel zegt:

  Hallo, op de website staat:

  Trillingen van de ventilatorunit
  De ventilatorunit kan in een hoge stand trillingen veroorzaken, die via wanden en muren wordt doorgegeven. Een installatie met geluiddempende materialen is daarom altijd aan te raden. Het systeem kan worden geïnstalleerd met speciale beugels die resonanties absorberen.

  Om wat voor speciale beugels gaat het dan en waar ik die kopen?
  Dank alvast voor het antwoord.
  Mvg

  Beantwoorden
 2. Maarten
  Maarten zegt:

  Hallo! Sinds gisteren maakt onze mechanische ventilatie een piepend geluid, het is niet een constante piep maar het schommelt een beetje. Het klinkt bijna alsof er in de unit iets aanloopt (vergelijk met een fietsband die aanloopt). Enig idee wat het kan zijn en hoe op te lossen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Maarten,

   Waarschijnlijk zijn de lagers versleten. Dan moet je toch aan vervanging denken. De lagers vervangen is een optie als je dat zelf kunt. Als een installateur dat doet wordt dat snel kostbaar. Dan kan je beter de hele unit vervangen, dan kan je meteen een type nemen wat energie zuiniger is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Maarten
    Maarten zegt:

    Hoi Abel, klinkt redelijk. Toen ik hem net uitzette (ik weet dat dat niet de bedoeling is, maar ik zit er vrij dichtbij te werken en het is redelijk gekmakend), hoorde je de piep ook vertragen en uiteindelijk stoppen naarmate de unit stopte met draaien. Dank voor het advies! Ik ga even verder onderzoek doen naar opties voor vervanging :).

    Beantwoorden
 3. amber
  amber zegt:

  Hoi Abel

  Ik heb heteluchtverwarming op zolder staan en 1 rooster in de woonkamer.

  Tijdens het aanslaan en afslaan hoor ik een hoog zoemgeluid. ik word er gek van. beetje hetzelfde als mijn koelkast maar dan iets hoger

  Wat kan ik daar aan doen? of kunnen jullie daar iets aan doen?, want het bedrijf waar ik het van lease hoort het niet. Maar ik wel.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Amber,

   Als je iets niet hoort kan je het ook niet vinden. Dit is niet eenvoudig op te lossen. Misschien kan je het geluid tonen met een geluidspectrum app zodat de monteur wel kan zien dat er echt een geluid is waar je last van hebt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. A.J.
  A.J. zegt:

  Complimenten Abel met de zorgvuldigheid waarmee je antwoordt.
  Wat kun je doen aan een hoog geluid wat waarschijnlijk afkomstig is van de warmtepompinstallatie op zolder (door de vloer heen?) Kun je die met ontkoppelingsmateriaal bijv. nog stiller krijgen?

  en ook ik hoor het als de buren hun badkamerventilatie aanhebben. Dit is een harde fluittoon vanaf hun dak. Ik heb bijv. net een nieuwe afzuigkap in de keuken en daar moest een breder kanaal voor naar het dak gemaakt worden. Kan het ook zijn dat ‘men’ moderne mechanische dingen op een te smal afvoersysteem ‘propt’?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste A.J.

   Hoge geluiden zijn lastiger dan laag. Laag kan je meestal wel ontkoppelen, hoog zal eerder met afscherming moeten gebeuren. Maar als ik het zo hoor kan het van de buren komen ipv van de warmtepomp. Moderne afzuigkappen hebben een veel groter debiet dan de oudere. Waar de oude op 100 of 125 werden aangesloten hebben de moderne vaak al minimaal 160 nodig. Gebruik je een kleiner diameter werkt dat vaak wel (of wel enigszins), maar met een hogere snelheid en dus meer lawaai.

   En dank je wel voor de complimenten! Wij doen ons best 😉

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Mark
  Mark zegt:

  Zou de trilling nog steeds door het ventilatiesysteem veroorzaakt kunnen worden als alle stroom is uitgeschakeld? Alle groepen staan uit inclusief hoofdschakelaar maar de bromtoon blijft hoorbaar dus ik vraag me af of het dan toch nog de ventilatie kan zijn

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Mark,

   Lijkt me van niet, als de elektriciteit volledig is uitgeschakeld komen de geluiden van elders. Windgeruis op de afvoer is ook nog een mogelijkheid, maar dat veroorzaakt vrijwel nooit een brom.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Marleen
   Marleen zegt:

   Wij hebben precies hetzelfde. We worden soms gewoon wakker van het geluid. Hebben sinds dec een ventilatiesysteem. Zelfs stekker eruit trekken blijft het geluid hoorbaar

   Beantwoorden
   • Abel zegt:

    Beste Marleen,

    Als de ventilator stroomloos is kan deze geen geluid produceren. Je geluid komt dus ergens anders vandaan. Wat de oorzaak dan is weet ik niet maar het ligt zeker niet aan de ventilatie.

    Laat ik daaraan toevoegen dat het geen goed idee is om de ventilatie uit te schakelen. Moderne huizen zijn zo dicht dat deze noodzakelijk is om een gezond leefklimaat te handhaven.

    Met vriendelijke groet,
    Abel

    Beantwoorden
 6. Wouter
  Wouter zegt:

  Sinds kort is er in mijn appartement onderhoud gepleegd aan het ventilatiesysteem (niet door jullie bedrijf, maar een bedrijf dat door de VVE is ingeschakeld). Het systeem werkt nu zo dat op zekere momenten van de dag met een laag vermogen geventileerd wordt (16 uur per dag) en op zekere momenten met een hoog vermogen (8 uur per dag). Ik kan de ventilatie niet zelf in- of uitschakelen of op een andere stand zetten (een tijdklok beheerst het systeem). Er zitten drie schachten in het appartement: een bij de douche, een bij het toilet en een in de keuken. De keuken is onderdeel van de woonkamer. De eerste twee genoemde locaties zijn qua geluid niet heel hinderlijk (omdat je daar maar even verblijft). Echter in de woonkamer is het een ander verhaal. Tijdens het lage vermogen hoor je niets, maar tijdens het hoge vermogen klinkt het alsof de wind continu door je huis blaast. Nabij de afzuigkap loopt het geluidsniveau op tot 50 dB, terwijl het normaal in mijn woonkamer als ik geen TV of muziek aan heb staan, het geluidsniveau nauwelijks boven de 30 dB uitkomt. De ventillatie gaat ten koste van wooncomfort. Ik heb contact opgenomen met de installateur. De installateur geeft aan dat de ventilatie naar behoren is geplaatst en functioneert, terwijl ik het als zeer storend ervaar. Ik kan wel een klacht indienen en dat heb ik ook gedaan, maar dat is een heel proces via de VVE. Is het gebruikelijk dat een ventilatiesysteem in een woonkamer voor een substantieel deel van de dag zoveel geluid produceert?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Wouter,

   Vervelend dat je last heb van het geluid. Hoe geluid wordt ervaren is helaas ook heel persoonlijk, dat maakt dat dit ook een lastig probleem is.

   De regeling die jullie hebben is gebruikelijk in appartementsgebouwen met een centraal ventilatiesysteem. Tijdens het eten en koken schakelt dat naar een hoger niveau, dat gaat uiteraard gepaard met een hoger geluidsniveau.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Mevr. R. de Graaf
  Mevr. R. de Graaf zegt:

  Beste Mijnheer Abel
  Ik woon 14 jaar in een 55+ appartement en van de een op de andere dag hoorde ik een bromtoon in december 2018 is ons ventilatiesysteem nagekeken bij alle bewoners, en vanaf eind maart-april 2019 was de bromtoon er. Eerst in mijn eigen woning gezocht of er iets niet in orde was, toen bij mijn huisbaas aangeklopt en de klacht van de bromtoon verteld. Daarop hebben zij diverse mensen langs gestuurd om te luisteren maar geen van allen hoorden de bromtoon, ik wel!en met mij nog een aantal andere mensen. Ik heb zelf van alles uitgezocht en aan gegeven bij mijn huisbaas , ook om een meting te laten doen, dat deden ze niet en waren klaar met mij. Uiteindelijk via een geschillen commissie die een meting adviseerde, kwam er uit dat er wel degelijk geluid was en met pieken, m.n in de late avond en de nacht.Omdat de frustratie bij mij dusdanig groot was mede door de vele slapeloze nachten, gaf mij dit wel een goed gevoel toen er bewijs was geleverd aan de hand van de meting. We zijn nu haast een jaar verder vanaf het begin van mijn klacht en er is wel een onderzoek gedaan maar dat bleek het niet te zijn nu wordt er gedacht aan het ventilatie systeem, dit is een lang verhaal, maar mijn vraag is heeft U enig idee of het inderdaad aan het ventilatiesysteem kan liggen? Elke woning heeft een eigen ventilatie box in de bergruimte, ook daar is de stekker uit geweest maar loste niets op, zelf denk ik nu dat het in leidingen kan zitten, kunt U daar een zinnig antwoord op geven a.ub.bij voorbaat mijn dank.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   De leidingen zelf kunnen niet de oorzaak van een brom zijn, maar deze kunnen de bromtoon wel versterken doordat ze als klankkast werken.

   Maar de oorzaak vinden is moeilijker. Installeer een app op je telefoon die het geluidspectrum visueel maakt (bv Spectroid) en probeer daarmee dicht bij de bron te komen. Of schakel een voor een de elektra groepen uit. Kijk in welke groep de storing zit. Daarna in die groep elk apparaat afschakelen, ook de verlichting, transformatoren voor verlichting zijn vaak een oorzaak van brommen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. greet snoek
  greet snoek zegt:

  mijn mechanische ventilatie gaat uit zich zelf steeds hard en zacht draaien.ik zet hem dan weer terug op stand 1 maar gaat uit zich zelf dan naar stand 3 en soms weer terug.ik trek de stekker er paar dagen eruit daarna weer aan dan werkt hij weer poosje normaal.

  Beantwoorden
 9. van Alem
  van Alem zegt:

  Dag, onze woning is van 2015 en de MV box ook. Sinds vandaag maakt het box lawaai. Ook als je het op de laagste stand hebt staan. Heb je tip wat wij zelf kunnen uitproberen om het geluid weg te krijgen ? En kan het kwaad om de stekker eruit te laten ?dus de hele MV uit te zetten.

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Uitzetten is een slecht plan, daarmee heb je onvoldoende ventilatie in de woning. Moderne huizen zijn afhankelijk van mechanische ventilatie voor een gezond leefklimaat.

   Je kan proberen om de unit schoon te laten maken maar meestal wordt geluid veroorzaakt door een versleten lager of ventilator.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 10. Piet
  Piet zegt:

  Goedendag,

  Bij mij in het appartement zit een nieuwe itho box.
  Deze werkte tot voor kort geruisloos.
  Vrij recent heeft een bedrijf de ventilatiekanalen gereinigd dmv overdruk.
  Sindsdien maakt het systeem herrie.
  Het geluid wat je hoort lijkt veel op de wind langs je huis.
  Een soort van whoe geluid en dat wisselt qua sterkte af.
  Zet ik de ventilator hoger word dit geluid constant en harder.
  Waar kan dat door komen en wat is eraan te doen.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Piet,

   Het zou kunnen dat door de schone kanalen het wind- en/of stromingsgeluid nu meer gereflecteerd wordt. Een geluiddemper zou dan kunnen helpen.

   Dit is echt wel vergezocht maar ik heb werkelijk geen ander idee. Kan het bedrijf dat de reiniging deed niet helpen?

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 11. Lou klein
  Lou klein zegt:

  Beste Abel,
  We wonen net een paar weken ons appartement en we merken en horen nu dat er heel veel onderdruk is. De ventilatie roosters maken dan een vliegtuiggeluid, wat kun je daar aan doen?
  Het appartement is 10 jaar oud, we zijn nu geneigd om de MV maar niet aan te zetten.

  Met vriendelijke groet
  Lou klein

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Lou,

   Als je onderdruk hebt in het appartement is er onvoldoende luchttoevoer. Zet op elke slaapkamer de toevoer roosters open en de roosters in de overige ruimten uiteraard ook. Als de installatie goed is gebalanceerd zou dat de onderdruk moeten verhelpen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Lou Klein
    Lou Klein zegt:

    Beste Abel,
    Bedankt voor je reactie.
    Dat betekent dat het dan overal erg koud gaat worden want dan tocht het aardig door ons appartement. Lijkt me ook niet de bedoeling. We merken het alleen als we het systeem op stand 3 zetten bij 2 is het een beetje op 1 horen we niks.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Lou,

     Ventileren kost inderdaad warmte, maar daar krijg je een gezond leefklimaat voor terug. De ventilatie- en verwarmingsinstallatie zouden ook in balans horen te zijn om te voorkomen dat het te koud word.

     Je kan er ook voor kiezen alleen de roosters verder open te zetten als stand 3 gebruikt wordt.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 12. Kasper
  Kasper zegt:

  Beste,
  Wij zitten sinds een tijdje in ‘nieuw’ huis (bouwjaar 1998). Er zit een mechanische ventilatie in van het bouwjaar vh huis. Een aantal ventilatieopeningen zijn nu nog open gaten waar nog luchtventielen in moeten. Als we de ventilatie aan zetten horen we nu behoorlijk wat ‘afzuiggeluid’.
  Reduceren luchtventielen dat geluid? En maakt het daarbij nog uit welke luchtventielen je gebruikt? Dempen sommige beter dan anderen?
  Alvast bedankt
  Kasper

  Beantwoorden
 13. Monique van der Knaap
  Monique van der Knaap zegt:

  Sinds vanmorgen maakt ons ventilatiesysteem een heel hard zoemend geluid. Het systeem is 10 jaar oud en wij wonen nu een jaar in dit huis. Wat hiervoor aan onderhoud aan gedaan is weten wij niet. Vorig jaar hebben wij alles schoongemaakt. Wat zouden we hieraan kunnen doen en wat zijn eventuele kosten hiervan?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Monique,

   Een ventilatie box laten vervangen kost ongeveer 400 tot 600 euro, afhankelijk van wat je wil en wat er mogelijk is. Misschien is een reparatie mogelijk, dat hangt af van het defect, maar de kosten hiervan zullen al snel de helft van vervangen zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 14. Lammerts
  Lammerts zegt:

  Hallo,

  Bij ons is de stroom van de week uitgevallen (in de hele wijk) na het terugkeren van de stroom maakt de ventilatie meer geluid. Wat kunnen we het beste doen?

  Mvg
  A Lammerts

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Als lagers versleten zijn kan het inderdaad zijn dat na een stilstand dit hoorbaarder wordt. Op vervangen na is er niet veel aan te doen. Misschien wordt het geluid weer minder als de unit weer enige tijd aanstaat?

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 15. Jacqueline
  Jacqueline zegt:

  We wonen nu bijna een jaar in ons huis, en na het schoon laten maken van onze eigen ventilatie en een lager te hebben vervangen hebben we in het hele huis last van een fluittoon dat vanuit alle wanden komt. Onze KAPOTTE lager markeerde het geluid eerst ws. Ook met stroom en alles uit is de pieptoon te horen. Vanuit het zolderraam is te horen dat het vanaf het dak vd buren komt, ze willen echter niet helpen en zeggen dat we spoken on huis hebben en we niet goed zijn.. kan het zijn dat wij in vrijwel het hele huis een fluittoon horen die van hun ventilatie afkomt? En kunnen we hier zelf evt iets aan doen? Of stel ze willen ooit meewerken, wat zou de oplossing kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jacqueline,

   Het is heel goed mogelijk dat je de installatie van de buren hoort. En waarschijnlijk is dat hetzelfde probleem wat jullie ook hadden (maar natuurlijk niet met zekerheid). Maar als de buren geen last ondervinden ligt een oplossing niet voor de hand, de kans dat ze daar geld voor gaan uitgeven is redelijk klein denk ik.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 16. Kaatje
  Kaatje zegt:

  Hoi! We wonen net in ons nieuwe huis met WTW. 3 standen mogelijk. In eerste stand aanvoer 25-35 dba (afh van ruimte) en tweede stand 30-45 dba (afh van ruimte). afvoerventielen maken niet zoveel geluid.
  Verder ‘overspraak’ tussen slaapkamers 1e en 2e verdieping.

  we denken aan de volgende oplossingen:
  – slangen tussen unit en buizenstelsel verlengen (nu ca 80 cm, verlengen met akoustische slang > 1,5 meter?)
  – demper op invoerunit?
  – dempers op inblaasventielen?

  andere suggesties?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Kaatje,

   Als dit een nieuwe installatie is zou ik de installateur eerst eens vragen wat de ontwerpuitgangspunten van de installatie zijn. Als je denkt dat die niet behaalt worden kan je vragen of de installatie daaraan voldoet, en laat dat controleren. Uiteindelijk is de aannemer verantwoordelijk voor een juiste installatie die moet voldoen aan de regelgeving.

   Dempers verlengen of aanbrengen zal wel helpen bij overspraak en systeemgeluid, maar het doet niets aan het uitblaasgeluid, dat wordt veroorzaakt door de luchtsnelheid en het ventiel. Dan kan een andere ventielselectie mogelijk wel helpen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 17. Sander
  Sander zegt:

  Als onze mv box op zolder uitstaat en buiten waait het hard, horen wij de wind door onze box suisen. Heeft u een idee hoe dit komt en/of te verhelpen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Sander,

   Dat komt door de wind 😉

   Mogelijk kan een andere kap op de afvoer verbetering geven, of het toevoegen van een geluidsdemper op de afvoer, maar dit geluid zal nooit helemaal weg gaan. Als je ermee kunt leven zou ik er niets aan doen, zo vaak waait het niet hard en je zal er toch behoorlijk wat kosten aan moeten maken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Maaike
    Maaike zegt:

    Bij ons waait het echt heel hard naar binnen door alle afzuigpunten door het hele huis. Zelfs als de MV op 2 staat, komt er bij harde wind buiten, nog wind uit. Ofwel, er wordt niet afgezogen, maar er komt buitenlucht binnen. de afvoer zit op het dak. Kunnen we hier iets tegen doen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Maaike,

     Je zou een installateur kunnen laten kijken of de afvoer op dak wel geschikt is. Misschien is er per abuis een aanvoer type gebruikt.

     Bij een goede storm heeft iedereen hier wel wat last van, en daar is weinig aan te doen. Maar ik neem aan dat je dat niet bedoelt.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 18. Van der raad
  Van der raad zegt:

  Na schoonmaken mechanische ventilatiekanaal hebben we er een enorme brom bij!
  Ook als de installatie uit staat! Niet om aan te horen! Wat is er aan de hand? De uinit is pas nieuw!

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Bel de installateur die de schoonmaak actie heeft gedaan. Maar als je de brom ook hebt als de installatie uitstaat zou er logisch gezien een ander probleem moeten zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 19. Johan Wiersma
  Johan Wiersma zegt:

  Ik lees hier ook weer dat er speciale beugels zijn waarmee de unit trillingsvrij opgehangen kan worden, maar nergens wordt verteld waar die beugels te koop zijn? Zelfde voor geluidsisolatiemateriaal, ee wordt geopperd om de ruimte waar de unit hangt te voorzien van geluidsisolerend materiaal, maar welk materiaal moet je daarvoor gebruiken? Steenwol bijv. heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeer slechte geluidsisolerende eigenschappen…

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Johan,

   Normaal gesproken op hetzelfde adres waar de je unit koopt. Vraag naar “Trillingsdempers”.

   Geluidsisolatie heeft de eigenschap dat het zwaar is, licht materiaal zal hoogstens galm dempen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 20. Kim Hermans
  Kim Hermans zegt:

  hoi, ons systeem maakt een borrelend geluid door de afvoerslang, onderaan het systeem. In deze slang wordt lucht aangezogen en tegelijkertijd vocht afgevoerd omdat deze ook in de afvoerpijp zit. Door het zuigen en het vocht borrelt het nu. Hoe kunnen we dit oplossen? groet Kim Hermans

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Kim,

   Ik ben niet zeker van het soort systeem wat je daar hebt. Maar laat de installateur het systeem onderhouden en meld het probleem te voren, dan kan hij daar rekening mee houden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 21. D
  D zegt:

  Goedendag, wij hebben een mechanische ventilator in de badkamer, maar bij wind maakt deze veel lawaai, een klapperend geluid. Wat zou dit kunnen verhelpen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Wat dat kan zijn weet ik niet, misschien dat een inspectie dat aan het licht kan brengen. Als je volgende keer onderhoud laat plegen aan de unit vermeld dit dan aan de monteur, dan kan hij meteen even kijken of er wat aan de hand is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 22. Jacco
  Jacco zegt:

  nieuwe ketel van nog geen jaar oud en als we op berd liggen en de kachel slaat aan is het net alsof er een helikopter op stijgt. Ook hebben we nu last van koude lucht uit de rooster op de overloop ,dus zodra we de kamer deur open doen komt er koude lucht binnen en slaat de kachel aan natuurlijk. Hoezo ZUINIG.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jacco,

   Woningen zijn gemaakt om in het geheel opgewarmd te worden, juist om de comfortklachten te voorkomen die je nu ervaart. Dat betekent niet dat je er niet voor kan kiezen om de bovenverdieping bijvoorbeeld minder te verwarmen, maar de consequentie is wel dat je inlevert op comfort.

   Het geluid van de ketel is waarschijnlijk niet in orde, laat de installateur hiervoor terugkomen, als de ketel nog geen jaar oud is valt dit onder garantie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 23. Bonnie
  Bonnie zegt:

  Het ventilatiesysteem machine maakt borrelend geluid. Het lijkt erop dat het tandwiel speling heeft, maar na schoonmaken bleek dit niet het probleem te zijn. Wat zou het wel kunnen zijn?

  Beantwoorden
 24. Jess
  Jess zegt:

  Ik heb een stork MV en deze maakt sinds twee uurtjes opeens heel veel herrie en je hoort een raar geluid door het hele huis heen om gek van te worden
  En vraag me af wat ik daar voor nu aan kan doen ??
  En waardoor zou dit opeens kunnen komen ?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jess,

   Dit is eigenlijk alleen te beoordelen door een monteur ter plaatse. Tot die tijd kan je tijdelijk (misschien alleen ‘s nachts) de mv uitzetten.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 25. Paul van der Zande
  Paul van der Zande zegt:

  Onze WTW installatie zoemt in de woonkamer. Niet het geluid van verplaatste lucht maar meer een soort resonantie zoem. De dempers zijn 35cm terwijl deze een meter zouden moeten zijn. De unit hangt op de tweede etage. In de andere ruimtes op de eerste en tweede etage heb ik er geen last van. De installatie is net geplaatst in een nieuwbouwhuis. Wat is hier aan te doen, of is dit het normale geluid?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Paul,

   Je kan de installateur vragen waarom er geluid te horen is, misschien is er wat mis. Een resonantie kan diverse oorzaken hebben, dit hoeft niet aan de dempers te liggen. Misschien is de aanvoerleiding niet goed gebeugeld?

   Als de oorzaak in de dempers zit zal het een bouwkundige afweging zijn geweest, er moet natuurlijk ook ruimte zijn voor dempers van een meter lang.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 26. M
  M zegt:

  Woonachtig in appartement, ieder eigen MV box en eigen afvoerkanaal. Zowel afvoerkanaal als MV box hebben geen gebreken. Geluid van de ventilatie (hoogste stand) slaat over in het afvoerkanaal van benedenburen. Geluidsdempers bieden geen oplossing. Zijn er mogelijkheden om dit te verminderen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Geluiddempers zouden dit moeten kunnen oplossen. Maar mogelijk is er geen ruimte om de benodigde dempers te kunnen plaatsen, de lengte kan oplopen tot een meter. Ik kan zo niet inschatten welke dempers er nodig zouden zijn om dit specifieke probleem op te lossen. De enig andere oplossing is de unit vervangen voor een stiller type.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *