Maakt je mechanische ventilatie lawaai? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ouderdom en 'overspraak'. We leggen hier per oorzaak uit hoe je het lawaai kunt voorkomen en de mechanische ventilatie geruisloos zijn werk kan laten doen.

Geluiden via luchtroosters in muren en ramen

Heb je nog geen luchtroosters geplaatst? Kies dan voor een positie die zo ver mogelijk van de drukke straatkant verwijderd is. Als het ventilatiekanaal niet kan worden verplaatst, kun je geluiddempende buitenluchtroosters of suskasten overwegen. Geluiddicht zal het echter nooit worden.

Luidruchtige ventilatiemotor

Oudere centrale ventilatie-units maken aanzienlijk meer geluid dan de nieuwste modellen, vooral in een hogere stand. Het geluid kan dan via de luchtkanalen hoorbaar zijn door het gehele huis. Is ventilatie lawaai echt te hinderlijk? Kies dan voor een energiezuinige ventilatorunit op gelijkstroom. In de standaard stand maakt deze nauwelijks geluid. Alleen in de hoogste stand kun je minimale windruis horen door de luchtverplaatsing. Zo ben je af van het vervelende geluid en bespaar je op je energiekosten.

Is je ventilatie kapot of aan onderhoud of vervanging toe?
Bekijk onze ventilatieproducten.

Geluidsoverdracht via het luchtkanaal

Bij mechanische ventilatie met een warmte-terugwinsysteem (ook wel balansventilatie genoemd) zijn er twee ventilatoren. De ene zorgt voor de aanvoer van lucht en de andere voor de afvoer hiervan. De luchtkanaalsystemen lopen door het hele huis en verbinden meerdere ruimtes met elkaar. Hierdoor kunnen geluiden en trillingen vanuit een rumoerige ruimte in een stille ruimte terecht komen. Dit verschijnsel heet ook wel ‘overspraak’.  Dit kun je tegen te gaan met geluidsisolerende ventilatiekanalen en speciale geluiddempers die in de luchtkanalen geplaatst worden. Deze dempen storende geluiden en beperken resonantie en overspraak tot een minimum.

Trillingen van de ventilatorunit

De ventilatorunit kan in een hoge stand trillingen veroorzaken, die via wanden en muren wordt doorgegeven. Een installatie met geluiddempende materialen is daarom altijd aan te raden. Het systeem kan worden geïnstalleerd met speciale beugels die resonanties absorberen.

Wil je direct advies ontvangen? 
Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op!

Tips & adviezen

 • Laat de ventilatie-unit monteren in een aparte ruimte, zo ver mogelijk van veel gebruikte vertrekken vandaan. Gebruik eventueel geluiddempend materiaal rondom de unit om ventilatie lawaai in te perken.
 • Voorkom scherpe bochten in het kanalennet. Anders ontstaan versnellingen in de luchtstromingen die voor extra bijgeluiden zorgen.
 • Vraag om ventielen (luchtroosters) die minimaal doorstromingsgeluid produceren. Reinig de luchtventielen regelmatig om bijgeluiden te voorkomen.
 • Bijgeluiden bestrijden met behoud van de vereiste ventilatiecapaciteit is specialistisch werk. Probeer niet op eigen houtje oplossingen te creëren wanneer je over onvoldoende kennis beschikt. Dit kun je beter overlaten aan een installateur.
 • Woon je in een appartement en zijn er geen aparte ventilatiekanalen voor je woning? Laat geluidsoverlast dan centraal aanpakken. Het is helaas niet mogelijk een deel van het totale systeem aan te passen. Alle componenten moeten op elkaar afgestemd zijn om tocht en onderdruk in de woningen te voorkomen.

Meer over dit onderwerp

Reacties

22 antwoorden
 1. Sander
  Sander zegt:

  Als onze mv box op zolder uitstaat en buiten waait het hard, horen wij de wind door onze box suisen. Heeft u een idee hoe dit komt en/of te verhelpen?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Sander,

   Dat komt door de wind 😉

   Mogelijk kan een andere kap op de afvoer verbetering geven, of het toevoegen van een geluidsdemper op de afvoer, maar dit geluid zal nooit helemaal weg gaan. Als je ermee kunt leven zou ik er niets aan doen, zo vaak waait het niet hard en je zal er toch behoorlijk wat kosten aan moeten maken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Van der raad
  Van der raad zegt:

  Na schoonmaken mechanische ventilatiekanaal hebben we er een enorme brom bij!
  Ook als de installatie uit staat! Niet om aan te horen! Wat is er aan de hand? De uinit is pas nieuw!

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Bel de installateur die de schoonmaak actie heeft gedaan. Maar als je de brom ook hebt als de installatie uitstaat zou er logisch gezien een ander probleem moeten zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Johan Wiersma
  Johan Wiersma zegt:

  Ik lees hier ook weer dat er speciale beugels zijn waarmee de unit trillingsvrij opgehangen kan worden, maar nergens wordt verteld waar die beugels te koop zijn? Zelfde voor geluidsisolatiemateriaal, ee wordt geopperd om de ruimte waar de unit hangt te voorzien van geluidsisolerend materiaal, maar welk materiaal moet je daarvoor gebruiken? Steenwol bijv. heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeer slechte geluidsisolerende eigenschappen…

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Johan,

   Normaal gesproken op hetzelfde adres waar de je unit koopt. Vraag naar “Trillingsdempers”.

   Geluidsisolatie heeft de eigenschap dat het zwaar is, licht materiaal zal hoogstens galm dempen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Kim Hermans
  Kim Hermans zegt:

  hoi, ons systeem maakt een borrelend geluid door de afvoerslang, onderaan het systeem. In deze slang wordt lucht aangezogen en tegelijkertijd vocht afgevoerd omdat deze ook in de afvoerpijp zit. Door het zuigen en het vocht borrelt het nu. Hoe kunnen we dit oplossen? groet Kim Hermans

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Kim,

   Ik ben niet zeker van het soort systeem wat je daar hebt. Maar laat de installateur het systeem onderhouden en meld het probleem te voren, dan kan hij daar rekening mee houden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. D
  D zegt:

  Goedendag, wij hebben een mechanische ventilator in de badkamer, maar bij wind maakt deze veel lawaai, een klapperend geluid. Wat zou dit kunnen verhelpen?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Wat dat kan zijn weet ik niet, misschien dat een inspectie dat aan het licht kan brengen. Als je volgende keer onderhoud laat plegen aan de unit vermeld dit dan aan de monteur, dan kan hij meteen even kijken of er wat aan de hand is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Jacco
  Jacco zegt:

  nieuwe ketel van nog geen jaar oud en als we op berd liggen en de kachel slaat aan is het net alsof er een helikopter op stijgt. Ook hebben we nu last van koude lucht uit de rooster op de overloop ,dus zodra we de kamer deur open doen komt er koude lucht binnen en slaat de kachel aan natuurlijk. Hoezo ZUINIG.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jacco,

   Woningen zijn gemaakt om in het geheel opgewarmd te worden, juist om de comfortklachten te voorkomen die je nu ervaart. Dat betekent niet dat je er niet voor kan kiezen om de bovenverdieping bijvoorbeeld minder te verwarmen, maar de consequentie is wel dat je inlevert op comfort.

   Het geluid van de ketel is waarschijnlijk niet in orde, laat de installateur hiervoor terugkomen, als de ketel nog geen jaar oud is valt dit onder garantie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Bonnie
  Bonnie zegt:

  Het ventilatiesysteem machine maakt borrelend geluid. Het lijkt erop dat het tandwiel speling heeft, maar na schoonmaken bleek dit niet het probleem te zijn. Wat zou het wel kunnen zijn?

  Beantwoorden
 8. Jess
  Jess zegt:

  Ik heb een stork MV en deze maakt sinds twee uurtjes opeens heel veel herrie en je hoort een raar geluid door het hele huis heen om gek van te worden
  En vraag me af wat ik daar voor nu aan kan doen ??
  En waardoor zou dit opeens kunnen komen ?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jess,

   Dit is eigenlijk alleen te beoordelen door een monteur ter plaatse. Tot die tijd kan je tijdelijk (misschien alleen ’s nachts) de mv uitzetten.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. Paul van der Zande
  Paul van der Zande zegt:

  Onze WTW installatie zoemt in de woonkamer. Niet het geluid van verplaatste lucht maar meer een soort resonantie zoem. De dempers zijn 35cm terwijl deze een meter zouden moeten zijn. De unit hangt op de tweede etage. In de andere ruimtes op de eerste en tweede etage heb ik er geen last van. De installatie is net geplaatst in een nieuwbouwhuis. Wat is hier aan te doen, of is dit het normale geluid?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Paul,

   Je kan de installateur vragen waarom er geluid te horen is, misschien is er wat mis. Een resonantie kan diverse oorzaken hebben, dit hoeft niet aan de dempers te liggen. Misschien is de aanvoerleiding niet goed gebeugeld?

   Als de oorzaak in de dempers zit zal het een bouwkundige afweging zijn geweest, er moet natuurlijk ook ruimte zijn voor dempers van een meter lang.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 10. M
  M zegt:

  Woonachtig in appartement, ieder eigen MV box en eigen afvoerkanaal. Zowel afvoerkanaal als MV box hebben geen gebreken. Geluid van de ventilatie (hoogste stand) slaat over in het afvoerkanaal van benedenburen. Geluidsdempers bieden geen oplossing. Zijn er mogelijkheden om dit te verminderen?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Geluiddempers zouden dit moeten kunnen oplossen. Maar mogelijk is er geen ruimte om de benodigde dempers te kunnen plaatsen, de lengte kan oplopen tot een meter. Ik kan zo niet inschatten welke dempers er nodig zouden zijn om dit specifieke probleem op te lossen. De enig andere oplossing is de unit vervangen voor een stiller type.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *