Alle elektrische apparaten die we gebruiken, werken op wisselstroom. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. De omvormer zet de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in wisselstroom.
Omvormer kiezen
De omvormer is een zeer kwetsbaar onderdeel van een zonnepaneelinstallatie, maar ook het belangrijkste. Omvormers zijn er in diverse soorten en maten en komen van verschillende producenten. Bekende omvormerproducenten zijn SMA en Mastervolt. Omvormers zijn dure onderdelen. De kans bestaat dat je deze één keer moet vervangen tijdens de levensduur van het gehele systeem.
Soorten omvormers
Er bestaan verschillende soorten omvormers op de markt die te verdelen zijn in drie hoofdgroepen;
- String-omvormers
- Micro-omvormers
- Power Optimizers
Vraag aan een installateur altijd of de zwaarte van de omvormer bij het totale vermogen van het systeem past? Of je de zonnepanelen online kan monitoren? En of er sprake is van schaduw op je zonnepanelen? Deze vragen hebben namelijk invloed op de keuze van je omvormer.
String-omvormers
Bij string-omvormers worden de zonnepanelen in serie aan elkaar geschakeld in lange strings. Deze strings worden aan de omvormer gekoppeld.
String-omvormers worden gebruikt wanneer de zonnepanelen allemaal dezelfde kant op staan gericht en er weinig last is van schaduw. Het is een relatief eenvoudige manier van installeren omdat er weinig onderdelen nodig zijn. Hierdoor is er ook minder kans op storingen. Als er toch storingen voordoen, is het vaak makkelijk op te lossen.
Een groot nadeel aan string-omvormers is dat de hele kring minder opbrengt als er ook maar één zonnepaneel minder opbrengst heeft. Schaduwval, vuil of afwijkende hellingshoeken of oriëntatie van één zonnepaneel, beïnvloeden de opbrengst van zonnepanelen en het hele systeem.
Micro-omvormers
Bij micro-omvormers krijgt elk zonnepaneel een eigen omvormer. Er wordt van micro-omvormers gebruik gemaakt wanneer er sprake is van verschillende oriëntaties of hellingshoeken van de zonnepanelen of bij schaduw op delen van het dak.
Het voordeel van micro-omvormers is dat elk zonnepaneel ook een eigen MPP-tracker heeft. Dit zorgt voor een optimale opbrengst van ieder zonnepaneel in elke situatie. Hierdoor is de opbrengst van een systeem met micro-omvormers hoger dan een met een string-omvormer. In geval van schaduwvorming kan dit zelfs flink hoger zijn. Ook is de opbrengst per zonnepaneel te volgen, in plaats van alleen de opbrengst van het systeem als geheel. Je kunt dan snel zien of een zonnepaneel defect is of waar in het systeem een probleem zit.
Een nadeel van de micro-omvormers is dat wanneer deze kapot gaan, een installateur weer het dak op moet om deze te vervangen. Een systeem met micro-omvormers is ook duurder dan met een stringomvormer.
Power Optimizers
Een systeem met power optimizers is een tussenvorm die gebruik maakt van de combinatie van een optimizer en een omvormer. Bij deze systemen wordt elk zonnepaneel voorzien van een optimizer. De optimizer stuurt de MPP-tracker aan voor de optimale opbrengst. Vervolgens is er nog een centrale omvormer nodig die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom.
Een systeem met power optimizers kan ook worden gebruikt bij situaties waarbij de zonnepanelen verschillend gericht staan en/of verschillende hellingshoeken hebben. Doordat er meer elektronica gebruikt wordt, is er een grotere kans op storingen. De meeste elektronica zit echter in de centrale omvormer, die dus vaak makkelijker te bereiken is.
Bij ons zijn 24 st zonnepanelen geplaatst (IBC Monosol 300ZX5 BLACK momenteel is de opbrengst 0 Kw bij bewolking. Van de zomer bij veel zonneschijn was de opbrengst van 21 tot 26 Kw.
Volgens de leverancier was de stand van het dak uitstekend voor montage van zonnepanelen.
Mijn vraag is voldoet deze opbrengst aan de werkelijkheid
Beste,
Dat kan ik niet beoordelen. Als ik een berekening maak met 24 300Wp panelen in zuid opstelling op 40 graden kom ik op een jaaropbrengst rond de 6000 kWh. Ook deze berekening gaat uit van diverse aannamen dus ook daaruit kan je geen echte conclusies trekken.
Met vriendelijke groet,
Abel