Elektrische boiler werking: een elektrische boiler bestaat uit diverse onderdelen binnen één behuizing. Centraal staat het thermisch geïsoleerd vat, waar (koud) water in stroomt zodra er warm water wordt uitgetapt. Een verwarmingselement (dat op elektriciteit werkt) verwarmt het water vervolgens weer tot de ingestelde temperatuur, wat wordt gemeten door een thermostaat. Wij geven je in dit artikel antwoord op je meest essentiële vragen over elektrische boilers.

Ook als de watertemperatuur na verloop van tijd daalt, zonder dat er water is afgetapt, geeft de thermostaat een signaal dat het verwarmingselement moet gaan werken. Een veiligheidsaggregaat voorkomt oververhitting en dus brand- en explosiegevaar. Overigens raakt het water nooit ‘op’: het waterpeil in de boiler is altijd hetzelfde. Als de vraag te hoog is, kan het wel zo zijn dat de boiler niet meer op tijd kan bijverwarmen.

Waarom een elektrische boiler?

Elektrische boilers zijn kleiner dan gasboilers. Dat betekent minder onderhoud, er hoeft geen rookgasafvoer te worden aangelegd en de boiler kan overal geplaatst worden waar water en elektra is. Elektriciteit is natuurlijk wel duurder dan gas (zelfs als je de boiler alleen instelt om te verwarmen gedurende daltarief-uren), terwijl de opwarmtijd langer is.

Weten welke elektrische boiler bij jouw situatie past?
Abel geeft je direct advies op maat!

Waar moet je op letten bij een elektrische boiler?

 • Heb je een dubbeltariefmeter? Verlaag de kosten door optimaal gebruik te maken van het daltarief.
 • Plaats de elektrische boiler zo dicht mogelijk bij het punt in huis waar het meeste water zal worden verbruikt. Dit voorkomt warmteverlies in de tussenliggende waterleiding.
 • Een nieuwe elektrische boiler installeren? Houd er rekening mee dat je een driefasen-aansluiting nodig hebt, met een eigen groep in de meterkast.
 • Woon je in een gebied met hard water, dan kan er kalkaanslag ontstaan op het verwarmingselement. Dit verhindert een efficiënte werking.
 • Een elektrische boiler is goedkoper dan een zonneboiler. Lees hier alles over de kosten van een boiler.

You need to install and activate the WooCommerce Shop Plugin to display WooCommerce Products

Elektrische boiler werkt niet meer?

Er zijn diverse oorzaken mogelijk als je elektrische boiler niet meer werkt. Abel zet de meest voorkomende oorzaken voor jou op een rij.

Redenen waarom een elektrische boiler niet meer werkt:

 • De stop in je meterkast is doorgeslagen. Let op: in sommige gevallen heeft een boiler een eigen groep in de meterkast.
 • De waterleiding is lek. Met name in de winter komt dit vaak voor, in verband met bevriezing van de leidingen. Als er onvoldoende water in het vat zit, zal het verwarmingselement niet aan gaan.
 • Krijg je voldoende water, maar is de temperatuur lauw? Dan kan kalkaanslag op het verwarmingselement de oorzaak zijn. Met name in gebieden met ‘hard water’ komt dit regelmatig voor.

Er zijn twee typen boilersystemen: onder druk en drukloos

Systeem onder druk:

 • Bij een systeem onder druk stroomt er koud leidingwater via de inlaatcombinatie in de boiler, waar het water wordt verwarmd tot de ingestelde temperatuur. Omdat het water uitzet, stijgt de druk in de boiler. Deze overdruk wordt begrensd door de ontlastklep van de inlaatcombinatie.

Drukloos systeem:

 • Een drukloos systeem maakt geen gebruik van een inlaatcombinatie. Een speciale drukloze mengkraan zorgt voor de afvoer van het expansiewater. Tijdens het opwarmen druppelt de kraan, totdat de ingestelde temperatuur is bereikt.

Naast de elektrische boiler kun je ook kiezen voor een gasboiler of zonneboiler. En voor gebruik in de (bij)keuken zijn er ook miniboilers. Meer informatie hierover vind je onder ‘Welke boiler past bij mijn situatie?’.

Reacties

138 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Hallo,
  Ik wil een 300 liter elektrische boiler gaan kopen maar wil graag eerst wat informatie.
  Ik heb gelezen dat je voor het verwarmen in de dal uren een tijdklok kunt gebruiken.
  Is het ook mogelijk om pas in de dal uren het koud water toe te laten zodat ik het mengen van koud en heet water in de boiler tegen kan gaan of valt dan ook de druk weg?
  Dus ik wil on 1500 uur douche en dat er dan geen koud water in de boiler komt dit mag pas na 01.00 uur is dit mogelijk of valt de druk dam weg?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Rob,

   De koudwater toevoer zorgt inderdaad voor de tapdruk. Zoe je die afsluiten komt er geen water in de boiler, maar komt er ook niets meer uit.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Nancy janssens
  Nancy janssens zegt:

  Ik heb een zonneboiler en er staat op myn display een klok en die staat op nul uur en boven die display play staat een glaasje dat half gevuld is en myn vlamtje verwynd ook niet hoe moet ik myn klok juist zetten van myn zonneboiler

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Nancy,

   Als de handleiding van de regelaar je niet helpt kan je het beste contact opnemen met de installateur. Er zijn zoveel verschillende opties in het soort apparatuur wat je kan hebben dat ik hier onmogelijk een algemeen antwoord op kan geven.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Rob
  Rob zegt:

  Beste Abelenco,

  Ik heb een 80 Liter Daalderop Duo Koper. De eerste paar minuten dat hij begint met opladen maakt hij flinke brommende zoemende herrie. Na een paar minuten neemt dit af en blijft hij op rustig niveau opladen zonder geluidsoverlast. Is dit normaal? Of mankeert er iets? Alvast dank voor uw antwoord, Mvg Rob

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Rob,

   Geen idee wat dat veroorzaakt, maar wel een aanleiding om een service monteur te laten komen. Normaal zijn die boilers vrijwel stil. Misschien moet er een element vervangen worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Prya
  Prya zegt:

  Mijn boiler – inventum idr151 150 liter doet het niet meer. De aardlekschakelaar schiet steeds af, als de boiler is aangesloten. Boiler is 6 jaar oud. Zal dit te verhelpen zijn door middel van reparatie of moet ik een nieuwe boiler aanschaffen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Prya,

   Een aardlek probleem moet je zo snel mogelijk verhelpen. Koppel de boiler elektrisch af als je gaat douchen! Maar liever nog helemaal niet gebruiken. Een boiler van 6 jaar oud moet goed te repareren zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. I.Liem
  I.Liem zegt:

  Ik heb een Inventum boiler van 80 L 6 maanden geleden laten instaleren. Bij de jaar afrekening van mijn water verbruik is een verhoging van 12m3 .Voor de rest is alles goed (geen lekkende kraan/toilet en ook normale water verbruik zoals de afgelopen jaren .OASEN heeft mij aangeraden om een monteur van de installatie bedrijf de inlaat ventiel te laten controleren .Zou dat de oorzaak kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Een inlaatcombinatie laat de overdruk in de boiler af op het riool. Dit gebeurd normaal alleen tijdens het opwarmen van de boiler.
   Zelf heb ik nog nooit meegemaakt dat een nieuwe inlaatcombinatie binnen 6 maanden gaat lekken maar het zou wel kunnen.

   Een controle is op zijn plaats denk ik.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Sander
  Sander zegt:

  Ik heb een 80l boiler en die vult zich elke keer nog maar voor de helft. En bij het douchen heb ik alleen maar heet water maar bij de kraan kan ik nog wel koud water hebben. Kan dit met elkaar te maken hebben? En wat kan het probleem zijn?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Sander,

   De meest voorkomende reden voor een sterk verminderde capaciteit is kalk in de boiler tank. Ook kan er wat mis zijn met de thermostaat of verwarmingselementen. In beide gevallen is het raadzaam om een installateur te laten komen.

   Het andere probleem begrijp ik niet helemaal maar ik stel voor dat je dat aan de installateur laat zien, die heeft daarvoor vast een verklaring of oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Jan
  Jan zegt:

  Ik heb alles gedaan volgends de instucties maar de boiler wil niet bijvullen hij blijft leeg.
  Alle warmte kranen aangezet 3 min laten lopen en nog steeds geen druppel bijgevuld.
  Schakelaar omgezet zodat de stroom erop zit
  Maar niks.

  Ik heb een 120liter daalderop mono koper boiler.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jan,

   Een boiler is geen cv-installatie en hoef je derhalve ook niet bij te vullen. Als deze leeg is en blijft kan je het beste een installatiebedrijf bellen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. Kathe
  Kathe zegt:

  Goedemorgen,
  We hebben een huis gekocht en nu voor het eerst een boiler. Ben ik niet bekend mee! Is het mogelijk een timer op de boiler te zetten? Dus dat de boiler ’s morgens aangaat en ’s nachts uit? Kan een boiler ook een tikkend geluid geven in de leidingen of komt dat van de cv?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Kathe,

   Dat is wel mogelijk maar meestal niet aan te bevelen. Het stilstand verlies van een moderne boiler op temperatuur is 33 W per uur, dat is zo weinig dat ik de moeite niet zou nemen. Alleen als je dag/nacht stroom hebt kan je daar voordeel uithalen. Dan zal je ook je gebruikspatroon moeten aanpassen aan de schakeltijden.

   Het tikkende geluid komt bijna zeker niet van de boiler.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. Inge
  Inge zegt:

  Ik heb een huis gekocht waar een Daalderop mono-plus koper 80 liter boiler versie 3 is geïnstalleerd.
  Ik heb hiervoor nog nooit een huis met een boiler gehad.
  Nu heb ik een (kleine) lekkage aan het overdrukventiel (aansluiting opvangkorfje naar slang).
  We twijfelen nu of de overdrukventiel / terugslag nog goed functioneert.
  Hoe ver hoort de kraan van de overdruk open te staan?
  Als ik deze kraan gewoon opendraai lijkt het alsof ik de boiler laat leeglopen…. hoort dat?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Inge,

   Een overdrukventiel behoort niet te lekken, maar zal wel bij opwarmen water in de overloop laten lopen. Dat is normaal. Er zit 1 kraan op, deze moet helemaal open en dan een halve slag terug, zodat je kan voelen dat hij open staat. Er zit meestal ook een zwarte knobbel op wat soms op een kraanknop lijkt maar deze draait moeilijk. Daaronder zit de overdrukbeveiliging, daar hoef je niets aan te doen, dat is een automaat.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 10. Alex
  Alex zegt:

  Wij hadden een close-in boiler in onze keuken op de begane grond van ons huis en die begon te lekken dus hebben we uiteindelijk besloten hem te verwijderen en niet te vervangen. Wij hebben echter de indruk dat de waterdruk in de rest van het huis (de badkamer is op de 1e verdieping) afgenomen is. Kan dit het geval zijn, of moeten we de oorzaak van het verlies van waterdruk ergens anders zoeken?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Alex,

   Het is alleen gerelateerd als het over het warme water gaat, en dan terwijl de keuken ook gebruikt wordt. Maar ik neem aan dat je dat ook zelf bedacht hebt. Dus waarschijnlijk zal er een andere oorzaak zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 11. E.Bieze
  E.Bieze zegt:

  Heb een daalderrop boiler 120 liter.
  Bij afwezigheid van enkele dagen, doe ik de knop om, slaat dus ’s avonds bij daltarief niet aan.
  Was vanmorgen vergeten de knop terug te zetten. Heb toen de tijdschakelaar op een uur gezet. Na dat uur sloeg de boiler niet aan. Knop natuurlijk nu wel terug gezet. Lichtje brandt nog steeds niet.

  Wat kan er aan de hand zijn?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Dat is zo moeilijk te zeggen. De schakelaar laat geen stroom door als er op dat moment geen dal tarief geldt. Als er een timer ingesteld wordt gaat de stroom alleen tijdens die tijd in, daarna natuurlijk niet meer.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 12. Catherine S.
  Catherine S. zegt:

  Beste,

  Wij hebben een elektrische boiler, geïnstalleerd een verdieping boven de badkamer, in een slaapkamer. We merken echter ’s nachts storende geluiden, op bepaalde momenten vergelijkbaar met een lekkende kraan, op andere momenten lijkt het alsof het water opgewarmd wordt. Gezien dit onze nachtrust verstoord, vragen we ons af wat we kunnen doen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Catherine,

   Er zijn geen eenvoudige opties, een boiler zal altijd wat (weliswaar niet veel) geluid produceren. Verplaatsen naar een ruimte waar het toestel geen overlast geeft is de beste oplossing. Wat je ook kan proberen is de inlaatcombinatie laten vervangen voor een ander model in de hoop dat die stiller is. Daar zijn geen speciale modellen voor dus ook geen garantie dat het gaat werken. En dan maak je misschien kosten zonder oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 13. koos
  koos zegt:

  Hola ,Heb een elec.boiler 30liter die ik op zonne energie wil opwarmen. Ik heb een douche radiator onder de boiler aangesloten op de koude inlaat. De warmte gaat vanzelf naar boven dacht ik.
  Heb geen stroom nodig dacht ik, maar helaas stijgt het warme water alleen niet op , ook niet als ik de warme kraan open draai. Misschien moet ik hem horizontaal leggen? Er zijn wel echte zonneboilers met apart koelvloeistofsysteem, maar kan het niet op een gewone boiler met een in en een uitlaat?
  Alvast bedankt ,Koos

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Koos,

   Dat gaat niet werken, een boiler is daar niet geschikt voor. En als je met natuurlijke circulatie wilt werken heb je behalve een andere opslagtank ook grotere leidingdiameters en een radiator met weinig weerstand nodig. Modern materiaal valt dan al snel af.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 14. Erik Jonker
  Erik Jonker zegt:

  ik heb een daalderop duo 80 en wil graag een douchepaneel met massage jets. Deze heeft een minimale waterdruk nodig van 1,5 bar. Kan dat wel met onze boiler? Kan dat uberhaupt wel met een boiler?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Erik,

   Een boiler heeft bijna geen invloed op de waterdruk. Maar een boiler heeft wel een beperkte douchetijd, als je massage jets gaat gebruiken gaat dit meer water verbruiken, de douchetijd zal daarmee korter worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 15. Hans de Wal
  Hans de Wal zegt:

  Beste firma Abel,

  Ik wil een 150 L elektrische boiler plaatsen in mijn vakantiehuis. Dit huis wordt alleen in de zomer gebruikt. Nu heb ik ergens gelezen dat de boiler niet langer dan 48 uur zonder druk mag zijn. Betekent dit dat de boiler aangesloten en in werking moet zijn? Als wij niet aanwezig zijn is de elektriciteit van het hele huis uitgeschakeld en wordt al het water afgetapt. Kan ik beter kiezen voor een direct verwarmde boiler of indirect verwarmde boiler? Omdat er geen extra groep kan worden aangelegd wil ik de boiler aansluiten via een combiswitch op dezelfde groep als de wasmachine (geaard). Is daar bezwaar tegen? Wat voor extra materialen heb ik nodig om zelf de aansluiting ree realiseren? (warm en koud water en een afvoer diameter 40 zijn in de buurt). Dank voor uw reactie!
  Vriendelijke groet

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Hans,

   Een boiler mag drukloos zijn als deze ook leeg is. Bij een normale aansluiting van een boiler is deze niet aftapbaar, daar zal je dus een speciale voorziening voor moeten maken. Dit betekent ook dat je bij aftappen 150L heet water door het riool gaat spoelen. Een PVC afvoerleiding zal daar niet altijd tegen bestand zijn. Ook is 40 mm niet echt groot om deze hoeveelheid water te verwerken, ik zou 75 mm nemen en dan in PE of PP.

   Een combiswitch zou ik niet adviseren, die zijn bedoelt om een droger uit te schakelen als de wasmachine wil verwarmen. Ik kan niet inschatten of deze het vermogen dat een boiler afneemt ook op een veilige manier kunnen schakelen.

   Misschien is er een optie om een doorstroomtoestel op gas te plaatsen, dat zou veel eenvoudiger zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Yannie,

   De inlaatcombinatie is geen onderdeel van de boiler, deze zal meestal niet binnen het huurcontract vallen. Een elektrische boiler heeft in gebeieden zonder veel kalk in het water geen preventief onderhoud nodig. Wel zullen warmte-elementen en thermostaten defect kunnen gaan dus een storingscontract is handig.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Lb
   Lb zegt:

   Wij hebben een Junkers combi gasboiler..

   Mogen we deze gebruiken als er geen water op de chauffages zit?
   (wegens verbouwing is het water afgelaten om een chauffage weg te halen)

   Deze chauffage wordt over +- 1 maand terug geinstalleerd., we zouden wel graag warm douchen in de tussentijd 🙂

   Beantwoorden
   • Abel zegt:

    Beste,

    Dit is alleen mogelijk als in de instructie van het toestel deze mogelijkheid expliciet is aangegeven. Maar bij combitoestellen meestal niet.

    Met vriendelijke groet,
    Abel

    Beantwoorden
 16. P. Hoetjes
  P. Hoetjes zegt:

  Voor een gastenverblijf wil ik een 120L elektrische boiler plaatsen. In dit gastenverblijf is ruimte voor 2 volwassen personen en max. 2 kleine kinderen. Er wordt, naast een wastafel, alleen een gesloten douchecabine op de boiler aangesloten van het merk Aurlane (met regendouche) . Als ik 120L vermenigvuldig met 2,5 (koud/warm water) dan heb ik volgens mij voldoende capaciteit voor de gebruikers. Maximale waterdruk voor de cabine is 4 bar. De boiler zal grotendeels alleen in het weekend moeten leveren. Door de weeks wordt het verblijf weinig/niet gebruikt.

  Er is zoveel keuze qua -merken en boilertypes. Als ik de kenmerken van de diverse types en merken vergelijk, dan geven ze allemaal (ongeveer) dezelfde eigenschappen. Voldoende capaciteit, energielabel B, bestand tegen corrosie/kalk etc. .

  Nu de vraag…..Waarom zou ik een duurdere boiler aanschaffen van een bekend merk, terwijl andere (Europees gefabriceerde) merken goedkoper zijn? Mijn gedachte is dat het prijsverschil, gewonnen bij aankoop van een goedkoper model, opweegt tegen het kwaliteitsverschil. Met ander woorden……met de prijsbesparing kun je het eventuele verlies tov. een topmerk compenseren. Is deze gedachtegang reeël te noemen? Zou u mij kunnen/willen adviseren in de aankoop? Hartelijk dank.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Het hangt helemaal af van de capaciteit van de regendouche. Stel die doet 20 liter mengwater per minuut, dan geeft een 120 Liter boiler met 80% nuttig gebruik een totale douchetijd van 13.5 minuten.
   Bij 15 liter wordt dat bijna 18 minuten.

   Een prijs/kwaliteitsafweging moet je zelf maken, vergeet niet de vervangingkosten en de uitvaltijd mee te nemen, zeker als het gastenverblijf voor inkomsten zorgt. Ook de kwaliteit van het water kan invloed hebben op het boilermateriaal. RVS is bijvoorbeeld slecht geschikt voor chloorhoudend water.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 17. Rebecca Karsters
  Rebecca Karsters zegt:

  Goedenavond,
  Ik heb een elektrische boiler en als je de warm waterkraan aan doet, krijg je eerst een normale hoeveelheid heet water en vlak daarna een klein straaltje, waarna hij helemaal uit gaat. Hoe ver je de kraan ook open zet. De koud waterkraan doet het wel. Wat zou het probleem kunnen zijn en beter nog, wat kan ik eraan doen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Rebecca,

   Ik ken wel bepaalde modellen kranen die dit effect geven als ze een beetje open zijn, door het uitzetten van de kraan gaat hij dan langzaam dicht. Maar die kranen geven altijd weer water als je ze verder opendraait, dat kan het dus niet zijn.

   Als je installateur een oorzaak gevonden heeft wil je me dan laten weten wat het probleem was? Ik heb namelijk geen idee.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 18. Myleen
  Myleen zegt:

  In mijn nieuwe huurhuis heb ik geen cv-ketel maar een moederhaard. In de badkamer zit een elektrische boiler. Deze heb ik aangezet (denk ik), maar ik krijg geen warm water. Als ik de kraan aanzet hoor ik wel water door de boiler gaan. Kan het zijn dat ik geen warm water krijg omdat de druk in het expansievat te laag is? Of komt het omdat de moederhaard niet aan staat? Wat zou een andere oorzaak kunnen zijn voor de reden dat het water koud blijft?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Myleen,

   Een moederhaard kan je zien als een cv-ketel zonder warm water. Voor het warme water heb je daarom een elektrische boiler, die staat helemaal lost van de moederhaard. Als je geen warm water hebt is er misschien een probleem met de techniek, of de boiler staat toch niet aan. Wat ook nog vaak voorkomt is dat je een een nachtstroomschakeling hebt en dat de boiler alleen ’s nachts opwarmt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 19. Harry Rademaker
  Harry Rademaker zegt:

  Moet een boiler op een bepaalde hoogte gemonteerd worden? Als de beste plaats voor de boiler beneden is, krijg ik dan wel warm water boven? Is er dus een minimum hoogte t.o.v. het hoogste aftappunt?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Harry,

   Er is geen sprake van een minimum hoogte, als het koude water de hoogte haalt zal het warme water ook geen probleem zijn. Leiding diameter en afstand heeft wel invloed op de wachttijd, dus hoe lang het duurt voor warmwater uit de kraan stroomt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 20. Ales G
  Ales G zegt:

  Beste Gasned,
  ik had problemen,met mijn elektrische boiler van 150l met te veel waterverlies onder via het overdruk ventiel. Aangezien de boiler ongeveer 8 jaar oud was, hebben wij toch maar besloten om hem te vervangen.Nu met de nieuwe boiler heb ik gemerkt dat deze nacht, alweer 2 liter water zit in de emmer, die ik er onder plaatste .Het is een nieuwe boiler.Wat zou de oorzaak kunnen zijn? De monteur zegt dat er te veel druk zou kunnen zijn op het water en dat er een drukregelaar op de boiler moet worden geplaatst(maar geen van mijn andere buren heeft daar problemen mee).De temperatuur van het water is ongeveer 70 graden, dus ook daar kan het niet aan liggen. De overdruk ventiel is er een van 7 bar .Het is wel zo dat de boiler staat in een (koude) onverwarmde kelder.Zou het kunnen dat het te maken heeft met de temperatuur verschillen? ik weet dat het watervelies afhankelijk is van diverse factoren, maar kan u mij een idee geven, wat ongeveer het max. is dat het per dag mag verliezen want 2l per nacht lijkt mij toch zeker teveel.Op dit moment 4 uur na dat het verwarmings element is uitgeschakeld, is er geen lek of druppel te zien, het ziet er dus naar uit, dat hij verliest, s’nachts tijdens het opwarmen, dus wanneer de druk hoger wordt.
  Heeft u een idee wat het probleem zou kunnen zijn?
  Mvgv Ales G

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ales,

   Dit is volledig normaal.

   Water wat je verwarmt zet uit, daarmee verhoog je de druk in de boiler van 3 bar naar 7 bar omdat het water opgesloten zit in de boiler. Het drukventiel laat het water af bij 7 bar om de boiler te beschermen tegen scheuren. Hoeveel water dat is hangt dus helemaal af van hoeveel koud water de boiler instroomt (dus het warme water wat je tapt). Dit water wordt opgewarmd en zet daarmee een 2% uit. Voor 100 liter is dat dus 2 liter. Dat is ongeveer de vulling van een groot bad of een 2-3 tal douches.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 21. Wim
  Wim zegt:

  beste Abel,

  wij hebben o.a. een elektrische boiler tbv de badgelegenheid voor onze 2e badkamer. Deze wordt nog maar minimaal gebruikt (1x per 4-6 wkn). Ik heb me dus zitten afvragen hoe wij hier efficiënter mee om kunnen gaan….Ik denk aan de opties:
  – temperatuurknop op de boiler verlagen (zodat deze niet voortdurend waterpomp op peil hoeft te houden);
  – schakelklok, waardoor de boiler eens per week gedurende 3 uur op normale temp (65C) opwarmt en de rest van de tijd uit staat. Dit ter voorkoming van legionella.
  Hoe kunnen we volgens jou het best op energie besparen met deze boiler ?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Wim,

   Dat zou betekenen dat je twee thermostaten op de boiler moet gaan monteren, ik vraag me af of dat mogelijk is. Daarbij zou ik hier niet mee rommelen, zeker met dat incidentele gebruik verhoog je zo de kans op legionella.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 22. jolanda
  jolanda zegt:

  Goedenavond,

  ik heb een boiler van het Merk Daalderop, 80 liter, Mono Plus Koper, type 07.1428.049.

  Hoewel ik zuinig ben met water slaat de boiler bijna elk uur aan. Dit betekent hoge energiekosten.
  Ik heb een dubbele energiemeter.

  Ik vraag mij af:
  hoe ik optimaal gebruik kan maken van het daltarief;
  hoe ik kan voorkomen dat de boiler zo vaak aansluit ;
  kan r ergens een defect zijn;
  zou er kalkaanslag op het verwarmingselement kunnen zijn
  wat kan ik doen om de energiekosten te verlagen
  Bedankt vast voor uw reactie,
  Vriendelijke gr

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jolanda,

   Er bestaan tijdschakelaars die ervoor zorgen dat je boiler alleen aanslaat op daltarief. Maar een 80 liter boiler is daarvoor wel erg klein. Je kan eens proberen op tijdens het hoogtarief te boiler uit te schakelen, als je dan de hele dag nog goed warm water hebt zal het wel lukken. Anders kan je beter kiezen voor het standaard tarief, dat zou je eens moeten doorrekenen.

   Controleer in elk geval of er niet een (warm) waterkraan druppelt, dat zou een hoog verbruik verklaren.

   Vraag een installateur om de boiler te ontkalken als kalk een probleem is in jouw regio, en/of als de boiler al heel lang hangt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 23. Ron
  Ron zegt:

  Goedemiddag wij hebben een 80 liter boiler als advies krijgen wij om er een tijdsklok extra op te zetten en zo de energie besparender te zijn(hij laad dan niet constant op). Er is in onze meterkast een aparte stroomaansluiting voor de boiler geplaatst. Wij hebben ondertussen verschillende tijdschakelaar gehad en deze gaan om de haverklap stuk(werken niet meer of worden bruin aan de achterkant). Zijn we met een tijdschakelaar voordeliger uit of is dit onzin en hoe kan het dat de tijdschakelaars overlijden.
  Een tweede vraag is na ongeveer 20 minuten douchen is het warm water op klopt dit?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ron,

   Op een boiler van 80 liter kan je met 8 liter per minuut van 40 graden (spaardouche) inderdaad maximaal 20 minuten douchen.

   Ik vraag me af of dat energie besparen met een tijdklok wel het juiste doel bereikt. Het water in de boiler koelt af waardoor de minder warm water hebt. Daarbij, een boiler laadt niet ‘constant’ op als er niet getapt wordt, alleen om de stilstandverliezen te compenseren zal deze af en toe aanspringen. Dat komt neer op ongeveer 35 Watt bij een moderne boiler.

   Ik zou alleen een klok gebruiken bij dag/nachtstroom en een voldoende grote boilerinhoud.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 24. Tommy
  Tommy zegt:

  Hallo Abel
  ook ik heb hier een probleempje… Het betreft een Daalderop 120l. mono koper. Sinds een paar dagen doet die plots nogal vreemd. Er zijn slechts 2 aansluitingen: bad/douche en kraan aan lavabo. De warme lavabokraan bij opendraaien geeft alternerend koud (maar ook niet zo koud als de koude lavabokraan) en warm water. De douchekraan geeft gewoon heel lauw water. De boiler slaat aan op de gewone momenten. Ik ben vandaag de boiler even beginnen ontmantelen, maar al gauw opgegeven. Ik dacht van even te ontkalken en koppelde de aan- en afvoer los. Vervolgens via de aanvoer beginnen aftappen, maar blijkt dat het water dat er uitkomt toch heet is. Weer alles aangesloten maar nu heb ik bijna geen druk meer op de warme waterkranen en nog steeds gewoon lauw water. Waar zoek ik het probleem? Bedankt!

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Tommy,

   Een boiler kan je niet eenvoudig ontkalken, laat daarvoor een expert komen. Als er afwisselend warm/koud water uit de kraan komt ligt dat niet aan de boiler. Ik zou de fout zoeken in de kraan of in de installatie. Drukverschillen kunnen dit veroorzaken, een defecte thermostaatkraan ook.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Tommy
    Tommy zegt:

    Hallo Abel
    een verstopte leiding ook blijkbaar… vond net een gebroken koperen ringetje in de buizen tussen boiler en kranen…. rest de vraag: vanwaar dan dat koperen ringetje aangezien nergens een lek zit 😉
    toch bedankt voor het snelle antwoord!

    Beantwoorden
 25. Joris
  Joris zegt:

  Goedemiddag,

  Hoeveel water ´ontsnapt´ er ongeveer via het overdrukventiel? Ik kan slang van de overstort niet goed aansluiten op de afvoer. Ik zou er een emmertje onder kunnen zetten en deze regelmatig legen.

  Gr

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Joris,

   Je bedoelt het de overstort van de inlaatcombinatie, deze laat druk af na het tappen van warm water. De hoeveelheid is dan ook afhankelijk van je warmwater verbruik.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 26. Van geel Erik
  Van geel Erik zegt:

  Hallo,

  Ik heb een Inventum boiler van 150l.
  Ik zou die willen ontkalken. Ik sluit de koud water toevoer af. Open een warmwaterkraan en dan het overdrukventiel. Toch komt er geen water uit. Is dit door vacuum? Indien ik lucht toelaat langs de warme zijde kan ik dan de ketel laten leeglopen door het overdrukventiel te openen?

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Erik,

   Een boiler tap je af via de aanvoer. Het overdruk ventiel gebruiken om af te tappen is geen geschikte methode. Als er geen ontkalkoptie aangebracht is zal de boiler uit de installatie gehaald moeten worden. Gebruikmakend van het vacuüm kan je op de aanvoer een hittebestendige slang aansluiten. Als je ook de warmwaterkant losneemt zal de boiler leeglopen via de slang. Let op, als de boiler op temperatuur staat is het water heet, misschien te heet voor de slang of het riool. Ik adviseer je om dit door een installateur te laten uitvoeren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 27. Philippe
  Philippe zegt:

  Beste. na alles te doorlezen kan ik geen vergelijkbaar probleem vinden als degene die ik heb.

  Heb nog geen 2 maand geleden een 100l elektrische boiler geplaatst en nu pas besef ik dat het water niet HEET kan worden. wel perfect warm voor een douche maar heb ook het gevoel dat dit water een rare geur krijgt. Kan dit te maken hebben met het feit dat dit water niet warm genoeg word? En wat doe ik hieraan…

  grtn Philippe

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Philippe,

   Een boiler moet een temperatuur van minimaal 65 graden Celsius behalen. Als dat niet zo is wil je hem niet gebruiken, en zeker niet voor de douche. Onder deze temperatuur krijg je namelijk groei van zeer ongezonde ziektekiemen. Dat zou ook de geur kunnen verklaren.

   Laat direct een installateur de boiler en aansluitingen controleren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 28. Sofie
  Sofie zegt:

  Beste abel,

  Ik heb een elektrische warmwaterboiler staan waaruit sinds ruim 1 week een straaltje water komt, als ik op het knopje druk kwam er in eerste instantie vies water uit. Vandaag viel me op dat het water warm is wat er uitloopt. Ontluchten hoeft volgens mij niet bij een elektrische boiler had ik gehoord. Inmiddels is er heel wat water uitgelopen maar blijft doorlopen. Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Sofie,

   Een elektrische boiler kan ook lek raken, en aan je beschrijving te zien zou ik denken dat dat zo is. Misschien bedoel je de inlaatcombinatie, dat is een apparaatje onder de boiler. Ook deze kan defect gaan maar dat is een stuk goedkoper te repareren. Laat dit beoordelen door een installateur.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Driss,

   Waarschijnlijk zal de volgende instructie van boilerfabrikant Ithodaalderop je verder helpen:

   De boiler leegmaken
   a) Sluit de spanning af.
   b) Zet de warmwaterkraan open totdat het water koud is.
   c) Sluit de hoofdwaterkraan of de stopkraan van de
   inlaatcombinatie af.
   d) Om de druk van het systeem te halen: open de
   warmwaterkraan.
   e) Wanneer er geen water meer stroomt: draai de kraan weer dicht.
   Let op! Bij de volgende stap kan een kleine hoeveelheid (warm) water uit de inlaatbuis van de boiler lopen totdat het water in de boiler zich vacuüm heeft gezogen.

   f) Koppel de koudwaterbuis los van de boilerinlaat.
   g) Sluit op de boilerinlaat een flexibele slang aan en leg het uiteinde van deze slang naar de afvoer.
   h) Draai de warmwaterkraan open zodat de boiler lucht kan aanzuigen, waardoor de boiler via de boilerinlaat leegloopt.

   Succes,

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 29. jaap
  jaap zegt:

  Vraag, kun je ook een electrische boiler plaatsen in de koudwater leiding vlak voor de combi ketel? Om gas te besparen, en zonne energie te gebruiken ipv het electra net op terug te pompen??? Kan deze truck ook toegepast worden op de retour leiding van de CV installatie? En wat voor grote van boilers moet ik dan aan denken? Het idee is dat overdag tijdens zonne uren de boiler wordt opgewarmd en in de avond deze energie weer gebruikt wordt in de vorm van warm water.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jaap,

   Het lijkt me onverstandig om dat te doen. Kies liever voor een zonneboiler, eventueel met een extra elektrisch element. Je cv toestel moet wel geschikt zijn voor naverwarming zonneboiler. Er bestaan ook zonneboilers met extra spiralen voor de verwarming van de cv.

   Een andere goede optie is een hybride warmte pomp (lucht-water) om de cv te verwarmen. Deze verbruiken redelijk wat elektrische energie maar hebben wel een zeer hoge opbrengst.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 30. Rob van Steijn
  Rob van Steijn zegt:

  Ik heb sinds 20 maart 2015 voor 2960 Wp aan zonnepanelen op mijn dak, bovendien heb ik, door oude apparaten te vervangen( bv koelkast van 21 jaar, vriezer en wasmachine > 16 jaar etc) hierdoor mijn stroomverbruik veranderd van ong. 3100kW per jaar naar een teruggave van 820kW, een verschil van bijna 4000kW. Ik woon alleen en verbruik maar zo’n 650 tot 700 M3 gas per jaar.
  Omdat ik een surplus aan stroom heb, weinig gasverbruik heb en salderen in de toekomst waarschijnlijk tot het verleden gaat behoren is mijn vraag:
  Zou een zonne- of elektrische boiler voor mij rendabel zijn? Hoeveel stroom is er nodig als vervanging van 700 M3 gas?
  Overigens was mijn totale energierekening vorig jaar nog geen 370 euro.
  Alvast bedankt en met vriendelijke groeten,
  Rob van Steijn

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Rob,

   Een zonneboiler is een goed idee als er nog plaats op het dak is. Een elektrische boiler zou ik niet doen. Ik zou dan eerder aan een hybride warmtepomp/cv-ketel of een warmtepomp gaan denken, dat is veel energie efficiënter. Eventueel kan ook een warmtepomp boiler een oplossing zijn.

   Een kubieke meter gas heeft een energieinhoud 35,17 MJ wat vertaald naar 9,7 kWh. Je hebt ook te maken met het rendement van het toestel dus één op één omrekenen gaat niet lukken. Een HR ketel heeft een rendement hoger dan 95%, een elektrische boiler ongeveer 80%. Het effectief rendement van een warmtepomp is veel hoger dus lijkt dit een betere keuze.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 31. J. Geertsema
  J. Geertsema zegt:

  Hallo.

  Ik heb keukenboiler van 5 liter boven het aanrecht.(6 jaar oud)
  Als ik deze een paar uur niet gebruik dan, komt er enige tijd geen water
  als de hete kraan wordt opengedraaid.
  Het is alsof hij leeg loopt.
  Er druppelt water uit de uitlaat als hij opwarmt en stop ook als hij op temperatuur is.
  Wat kan hiervan de oorzaak hiervan zijn?
  B.v.d. voor uw reactie.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Aangezien de overstort druppelt en stop bij temperatuur verwacht ik dat de boiler en de inlaatcombinatie in orde zijn. Maar mogelijk heb ik het mis.

   Ik had hier een ander antwoord staan wat ik gewist heb omdat dit niet klopt. Dit is een vreemd probleem en eigenlijk niet mogelijk. Misschien toch maar een installateur ter plekke laten kijken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
   • J. Geertsema
    J. Geertsema zegt:

    Hoi Abel&Co

    Ik hebt het niet goed gezien want hij blijft toch na druppelen aís hij niet meer op warmt.
    Ik ga je advies opvolgen en laat hem nakijken bij service zaak.
    Bedankt voor je reactie.
    Ik ga er van dat er met de kranen niks loos kan zijn en breng alleen de boiler weg.
    Ik laat je weten wat ze ervan zeggen

    M.vr.gr. Jan

    Beantwoorden
 32. Koos van den Deijssel
  Koos van den Deijssel zegt:

  De volgende vraag. Ik heb een oude 80-liter boiler. Wanneer de wasmachine bij het spoelen direct achterelkaar water afneemt dan heb ik een “klap” in de waterleiding. Ik heb hiervoor een Waterslagdemper geïnstalleerd. Deze heeft lange tijd “de klappen” opgevangen. Maar nu ineens niet meer. Ook na plaatsing van een nieuwe demper. Oorzaak zou over het algemeen een losse waterleiding kunnen zijn. Ik kan dit echter niet ontdekken. Wel constateerde ik vandaag dat het net lijkt of “het klapgeluid” zich concentreert in het elektrische boilervat. Mijn vraag: is dit mogelijk gezien de ouderdom van het vat? Voor de goed orde: ik heb wel gewoon warm water. Is er een relatie tussen het spoelen van de wasmachine en de boiler?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Koos,

   De wasmachine gebruikt water en stop hiermee te abrupt. Dit veroorzaakt ‘waterslag’, een schokgolf die omgezet wordt in geluid. Een goede waterslagdemper op de juiste plaats kan helpen maar omdat de stroming in de gehele waterleiding plaatsvind kan het zijn dat je aan één waterslagdemper niet voldoende hebt. Mogelijk moeten er op andere plaatsen ook voorzieningen getroffen worden.

   De oorzaak ligt niet in een losse waterleiding, maar als de installatie niet goed is gemonteerd kan waterslag ook schade aan de installatie veroorzaken.

   De oorzaak zit in het te snel sluiten van de toevoer van de wasmachine. Het heeft ook niets met de ouderdom van de boiler te maken, en dempers verliezen inderdaad hun werking na enkele jaren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 33. john
  john zegt:

  In onze badkamer hing een geiser……….koud water in…….warm water uit.
  nu heb ik een kleine boiler opgehangen van 50 liter ( enkel voor douchen)
  simpel dacht ik koud water in en warm uit op de boiler.
  maar als de boiler gevuld is komt er nergens meer water, geen koud of warm.
  dus niet op de mengkranen van de lavabo en de douche cel.
  op de boiler zit een inlaatcombi, de kraan in de douche is een thermostaatkraan.

  Beantwoorden
 34. Jan van Dijken
  Jan van Dijken zegt:

  Hallo,

  Ik heb nogal wat capaciteit (1200 kWh) over dank zij mijn zonnepanelen en wil deze graag benutten.
  Verder beschik ik over vloerverwarming en een combi ketel. Is het mogelijk er een elektrische boiler (150 liter) vóór te zetten, opdat de hr-ketel voorverwarmd water voor zowel de vloerverwarming als douche etc. levert? Het doel is uiteraard quitte te spelen.
  B.v.d. voor uw reactie.

  Beantwoorden
 35. Gerrit
  Gerrit zegt:

  Ik heb eeb Inventum boiler van ongeveer 30 jaar oud, sinds enige weken komt er geen of weinig warm water meer uit de kraan onder de boiler, koude kant doet het wel gewoon goed en in de douche en bij het bad komt er wel gewoon heet water uit de kraan. Wat kan dit zijn?

  Beantwoorden
 36. Monique
  Monique zegt:

  Klopt! Sinds een paar weken druppelt mijn kraan in de keuken aan 1 stuk door! Krijg hem niet meer helemaal dicht gedraaid. Bedankt!

  Beantwoorden
 37. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op Monique.
  Als er geen water meer uitkomt kan het natuurlijk zijn dat het ergens anders blijft. Misschien een druppelende warmwaterkraan?

  Beantwoorden
 38. Monique
  Monique zegt:

  Ik heb een electrische boiler. Er hangt een slangetje aan welke water druppelt in een emmer. Normaal was die emmer elke twee weken wel vol maar nu zit er al 2 weken hetzelfde laagje water en lijkt er niks bij te komen. Ik woon hier al 3 jaar en heb dit nooit eerder gehad. Wat kan er aan de hand zijn?

  Beantwoorden
 39. Gasned zegt:

  In antwoord op alan.
  Het is goed mogelijk dat het probleem in de timer zit. Ik zou u adviseren een lokale installateur te vragen om het probleem voor u op te lossen.

  Beantwoorden
 40. alan
  alan zegt:

  ik heb een (electrische) Daalderop 120 liter boiler 07.14.38.063 versie 3, deze warmde normaal snachts (nachtstroom) op.
  echter sinds een paar dagen doet hij dit niet meer.

  het leek wel of hij steeds later ging opwarmen (later in de nacht zegmaar)

  hij doet het wel gewoon als ik de schakelaar/timer aanzet zodat hij aanschiet.
  (in mijn meterkast zit een nachtstroom timer, kan het hiermee te maken hebben?)

  Beantwoorden
 41. Nanny Truijens
  Nanny Truijens zegt:

  Ik heb 2 hele oude warmwaterboilers. Waar ik uitermate tevreden over ben. De ene is constant in gebruik . De ander staat uit, Omdat die momenteel misschien 1x per jaar gebruikt wordt. Mijn vraag is: moet ik die “uite boiler” regelmatig een week aanzetten of kan ik hem rustig uit laten. Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   Een boiler die niet wordt gebruikt zou ik elke week op temperatuur laten komen, daarna de leidingen met heet water spoelen.

   Beantwoorden
 42. rudy
  rudy zegt:

  Iemand heeft een elektrische boiler nog geen 2 weken geleden laten installeren en deze is tot ontploffing gegaan .
  Wat zou de oorzaak zijn geweest?

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   Een elektrische boiler kan niet ontploffen. Als de drukbeveiliging niet werkt zal de boiler wel lek raken.

   Als u doelt op de explosie in Brussel, dit was een gasexplosie.

   Beantwoorden
 43. Maartje
  Maartje zegt:

  Hallo,

  Ik heb een elektrische boiler(2007), sinds enige tijd heb ik het idee dat de waterdruk, m.n. bij de douche, een stuk minder is. Kan dit door een defect van de boiler komen? En als dat zo is, wat zou ik daaraan kunnen doen?

  Alvast bedankt,

  Beantwoorden
  • John
   John zegt:

   Vaak zitten deze klachten in de kraan. Thermostaatkranen zijn voorzien van zeefjes bij de aansluitingen. Deze willen wel eens verstoppen. Als u heel hard water heeft kan ook de boiler veel kalk hebben. Dat heeft invloed op de capaciteit, niet op de waterdruk.

   Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Ik ga ervan uit dat de flexibel achter de inlaatcombinatie is gemonteerd.

   Maak de boiler stroomloos, zet de warmwaterkraan open totdat de boiler koud is, sluit de inlaatcombinatie, en zet de aftapper open, zet de keukenkraan open, (nu koud en warm) en vang het water op bij de aftapper (een liter of zo). Koppel de leidingen af bij de boiler en vervang deze.

   Het is bijna niet te voorkomen dat het kastje nat wordt, houd een dweil en een emmer klaar.

   En ook hier, bij twijfel: bel een installateur!

   Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Het is verstandig om een installatiebedrijf in te schakelen. Foutieve montage kan een negatief effect op uw gezondheid hebben. Denk aan veteranenziekte, maar ook het gebruik van verkeerde vloei- en soldeermiddelen is een gevaar. Niet alles wat te koop is mag u gebruiken.

   Maar in het kort: Maak de boiler stroomloos, sluit de inlaatcombinatie, sluit de hoofdkraan en zet de aftapper open, koppel de leiding af bij de boiler en vervang deze.

   Beantwoorden
 44. priscilla
  priscilla zegt:

  Hallo,

  Ik woon alleen in een rijtjes huis 2 kamer appartementje (benedenwoning) sinds ik er woon in 2011 heb ik last van over verbruik.
  De ene keer 1000 euro de andere keer 1500 en nu weer 700 euro. Mijn voorschot bedrag is 143 euro, ik dacht ik ga even een check doen bij mijn leverancier dat kan makkelijk via internet gewoon je meterstanden doorgeven. Daaruit is gebleken dat ik mijn voorschot bedrag zou moeten verhogen naar 196 euro anders zou ik in mei 300 euro moeten bijbetalen.
  Ik natuurlijk helemaal van slag en ben meteen gaan bellen met essent. Ik heb sinds mei 2015 5000kw verbruikt en dit zou 2000 moeten zijn. Mijn electra verbruik is buitensporig hoog, ik heb mijn stoppen in de meterkast 30 min uitgezet de meter bleef gedurende tijd ook gewoon stil staan dus daar zal het niet aan liggen. Ik heb geen gekke apparaten in huis. Wel heb ik een daadelerop boiler van 80 liter. Als ik ben wezen douchen dan is mijn warm water op en na ongeveer 2 uur heb ik weer warm water.Ik draai de boiler alleen als ik bezoek heb en we moeten na elkaar de douche in (zelden) Kan het liggen aan mijn boiler dat mijn verbruik zo hoog is? is er iets wat ik daar zelf aan kan doen of is dit een defect wat buiten mijn schuld om gebeurd?

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Hallo Priscilla,

   Probeer in elk geval te achterhalen welk apparaat zoveel stroom verbruikt. De grootverbruikers zijn vaak diepvriezers, koelkasten, drogers, en de boiler als deze aan het opwarmen is. Als u een meter heeft met een draaischijf kunt u aan de snelheid van draaien zien hoeveel stroom er verbruikt wordt. Dit is natuurlijk maar een indicatie.
   Een verbruiksmeter die u per toestel aansluit werkt beter. Bekijk het verbruik eerst per groep en vervolgens per toestel. Probeer de grootverbruikers te identificeren.

   Een boiler verbruikt ongeveer 50 W per uur om warm te blijven. Dus als u geen warm water gebruikt. Het opwarm vermogen varieert per toestel maar zit meestal tussen de 1500 en 3000 W. Dus als de boiler opwarmt is het wel een grootverbruiker.

   Controleer ook of u een lekkende kraan heeft. Als een warmwater kraan lekt is dat ook warmwater verbruik. Dat kan een hoog verbruik ook verklaren.

   Beantwoorden
 45. Mark
  Mark zegt:

  Hoi,

  Wij hebben een Nefit Ecomline HR ketel icm een Nefit boiler van 80 liter.
  Kan ik de boiler uitschakelen en de ketel zelf als combiketel gebruiken ? Functioneert dit ? Zo ja, kan ik zo besparen ?

  MVG

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Dat functioneert helaas niet. U kunt wel de ketel alleen voor verwarming gaan gebruiken.

   Als u dit toestel gaat vervangen kunt u voor een type zonder voorraad kiezen. Dat kan (afhankelijk van uw gebruik) besparen. U levert dan wel op comfort in.

   Beantwoorden
 46. Cees H.
  Cees H. zegt:

  Ik monteer een 80 liter boiler op de camping in Oostenrijk. Hoe kan ik op eenvoudige manier deze boiler legen.
  Kan ik ergens een aftapkraan monteren om te voorkomen dat de boel in de winter bevriest?

  Beantwoorden
 47. joris coelus
  joris coelus zegt:

  geachte, ik heb zelf een boiler van 80 l. geplaats volgens de beste regels maar in de badkamer heb enkel koud water en geen warmwater wat is het probleem ? Mvg

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste Joris,
   Dat is met deze informatie niet te zeggen. Ofwel de boiler doet het niet of het is verkeerd aangesloten. Wij raden u aan de lokale (GasNed-)Installateur in te schakelen.

   Beantwoorden
 48. Rob Steeman
  Rob Steeman zegt:

  Beste,

  Wij hebben in ons huis een Kodi BLW 310-20 warmtepompboiler met een inhoud van 270 ltr.
  Nu ben ik voornemens om deze grote warmtepompboiler te vervangen door een combiketel.
  De ketel wil ik zelf gaan verwijderen maar eerst moet ik de waterinhoud uit de (electrische) warmtepompboiler aftappen, nu is mijn vraag: Als ik de water toevoer naar de ketel dichtdraai d.m.v. de hoofdwaterkraan zou ik dan tijdens warmwateraanvraag mijn boiler zo kunnen legen zodat ik het de 270 ltr. water toch nog kan gebruiken tijdens het douchen of i.d.

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Nee, dat gaat niet. De druk van de koudwaterleiding zorgt ervoor dat het warme water uit de boiler stroomt. Zou u deze leiding afsluiten komt er helemaal geen water meer uit uw boiler.

   Als u deze leiding afkoppelt en een warm waterkraan openzet zal de boiler leeglopen uit de koud water aansluiting.

   U kunt de boiler uitzetten en het resterende warme water verbruiken totdat het water koud is. Uiteindelijk zult u de boiler moeten aftappen en loopt dit water drukloos weg.

   Mogelijk kunt u een slang aansluiten om hiermee de tuin te begieten?

   Beantwoorden
 49. Peter
  Peter zegt:

  Beste,

  Wij hebben sinds gisteren een boiler aangeschaft (Simsemail 50 liter)
  Deze warmt zeer goed op maar hij begint pas opnieuw op te warmen als het water al zo goed als koud is…
  Doe ik iets verkeerd of is dit normaal?

  Groeten Peter

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Moeilijk te zeggen, het ligt eraan hoe snel uit de boiler wordt getapt.Normaal zou de thermostaat met ongeveer 5 graden verschil in moeten komen. Afhankelijk van de plaats van de thermostaat en de snelheid van tappen kan dat inderdaad wel laat zijn.

   Een elektrische boiler behoort voldoende voorraad te hebben voor uw verbruik, d.w.z. als de boiler groot genoeg is krijgt u nooit koud water. De snelheid van opwarmen is dermate langzaam dat sneller inschakelen van de thermostaat u niet noemenswaardig meer warm water bezorgt. Voor het beste advies schakelt u een lokale installateur in.

   Beantwoorden
 50. Roel
  Roel zegt:

  Wij zijn een gezin van 5 en hebben nu een boiler welke verwarmt wordt door de gasketel. Deze boiler heeft een inhoud van 150 liter en we zijn nog nooit door koud water verrast. We zijn nu actief bezig met zonnepanelen en heb het idee om de ‘gas’ boiler te verwijderen en een elektrische boiler aan te schaffen en deze ‘door’ de panelen te laten ‘betalen’.
  Ik vraag mij nu enkele dingen af…
  Als ik een groot vermogen elektrische boiler koop van 150 liter, hoeveel kwh verbruikt deze per jaar?
  (iedereen gaat 1 maal per dag onder de douche of in bad)
  Is de gedachtegang wel correct als ik gas voor elektrisch laat vervangen en deze door panelen laat betalen?
  Is het rendement/ROI wel haalbaar, als ik waarschijnlijk 8/10 panelen nodig heb?
  Gaat een elektrische boiler net zoveel warm water afgeven als een ‘gas’ boiler? want deze laatste verwarmt wel zeer snel bij.
  (soms staan bad kraan en douche kraan tegelijkertijd aan)

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Als voorbeeld nemen we de Daalderop 150 Ltr Mono-3 (3-fase boiler). Daar heeft u natuurlijk wel 3-fasen stroom voor nodig.
   Deze heeft voor een volledige opwarming 13,1 kWh nodig en een opwarmtijd van 1 uur en 55 minuten (dT 75K).
   Tenzij u al een 3-fase aansluiting heeft wordt dit een dure oplossing.
   Een beter advies zou een zonneboiler installatie zijn met elektrische of combi-ketel naverwarming. Voor een persoonlijk advies kunt u het beste contact zoeken met een GasNed-installateur.

   Beantwoorden
 51. Ann
  Ann zegt:

  Hoi ik heb een vraag we hebben net een 80 liter boiler geïnstalleerd maar het warme water loopt heel langzaam en koud heel goed hoe kan dit?

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Met een boiler zou er weinig verschil moeten zijn tussen warm en koud dus de oorzaak moet in de inlaatcombinatie, kranen (filter achter thermostaatkraan verstopt?) of leidingen zitten.

   Ik adviseer u dit door uw installateur te laten controleren.

   Beantwoorden
 52. Lianne
  Lianne zegt:

  Bedankt voor de reactie. Ik snapte alleen niet helemaal wat u bedoelde met dat de boiler niet moet bevriezen? Hoe voorkom ik dat? Zoals ik het nu zie, kan ik gewoon de groep uitzetten en de hoofdkraan dichtdraaien, en bij thuiskomst de groep weer aanzetten en de hoofdkraan aandoen; en wachten tot het water weer goed is opgewarmd?

  Beantwoorden
 53. Lianne
  Lianne zegt:

  Ik heb een Daalderop boiler, die ik tijdens vakanties uit wil zetten. Maar hoe doe ik dat? Ik zie nergens een aan/uit knop. En kan het kwaad als er geen water in de boiler zit, bijvoorbeeld als je hoofdkraan dicht draait? Of wordt ie dan te warm?

  Groet,

  Lianne

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Als de boiler vast is aangesloten kunt u de groep in de meterkast uitzetten.
   Tenzij u de boiler aftapt zal deze niet leegraken als u de hoofd kraan sluit, zelfs niet als u een warmwaterkraan openzet.

   Als u dus een boiler uitzet moet u ervoor zorgen dat de boiler niet kan bevriezen en dat de boiler volledig op temperatuur is voordat u weer warm water gaat verbruiken. Dit in verband met het risico op legionella.

   Beantwoorden
 54. bodyl oosterholt
  bodyl oosterholt zegt:

  Wij hebben een boiler van 60l, nu hebben we een meting laten doen door een installatie bedrijf en blijkt, dat de boiler ieder uur 20 minuten lang 2kwh stroom verbruikt. Is dit te verklaren door het warm houden van het water?
  Wij huren de boiler van de woningbouw, en hij is zó aangesloten, dat hij ook overdag opwarmt, en dus niet aangesloten is op nachtstroom. Is dit een gebruikelijke aansluit strategie?

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   > Wij hebben een boiler van 60l, nu hebben we een meting laten doen door
   > een installatie bedrijf en blijkt, dat de boiler ieder uur 20 minuten
   > lang 2kwh stroom verbruikt. Is dit te verklaren door het warm houden
   > van het water?

   2 kWh voor 20 minuten in een uur is 0,666 kWh (2/60*20). De h staat immers voor uur. Dit vertaalt naar 666 W. En 650 W is een gebruikelijk element in een 50 liter boiler.

   20 minuten van 650W is teveel voor het stilstandverlies. Dit is ongeveer gelijk aan 2.5 liter per uur koud water opwarmen. Als u zeker weet dat er geen warm water is verbruikt in deze periode zou ik denken dat u een lekkende kraan heeft. Controleer of de rotor op de watermeter stil staat.

   Denk eraan dat het warme water niet de kraan hoeft te bereiken om als verbruik te tellen. Als u kort de warme kraan openzet om bijvoorbeeld een kopje om te spoelen wordt het water aan de kraan niet warm. In de boiler komt echter wel koud water wat opgewarmd moet worden. Dit zou ook gemakkelijk dit verbruik verklaren.

   > Wij huren de boiler van de woningbouw, en hij is zó aangesloten, dat
   > hij ook overdag opwarmt, en dus niet aangesloten is op nachtstroom. Is
   > dit een gebruikelijke aansluit strategie?

   Ja, een 50l boiler met 650 W is te klein om alleen met nachtstroom op te warmen en er toch voor te zorgen dat u de hele dag warm water heeft.

   Beantwoorden
 55. Paul Capiau
  Paul Capiau zegt:

  Bedankt voor uw reactie, vraagje nog… zijn de nieuwe lichting boilers nog gevoelig voor kalkaanslag? zo ja wanneer ben je aan ontkalken toe?

  M.vr.gr.
  Paul Capiau

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Ja, kalkneerslag treed op bij verwarming van water. Dus ook in uw boiler. Hoeveel kalkneerslag plaatsvind hangt af de hardheid van het te verwarmen water. Informeer hiervoor bij uw waterbedrijf.

   Beantwoorden
 56. Paul Capiau
  Paul Capiau zegt:

  M,
  Graag informatie i.v.m. met het volgende:
  Zelf ga ik een 40 jaar oude elektrische boiler 120 liter vervangen i.v.m. buitensporig energieverbruik.
  Deze wordt alleen gebruikt voor het douchen en wastafelgebruik in de badkamer. In de flat wonen vier personen.
  In de flat (met blokverwarming voor de CV) heb ik een dag en nachttarief.

  -Waar kan ik informatie vinden over een geschikte boiler qua type en merk gezien energieverbruik en mogelijkheden.
  -Is een boiler die alleen s’nachts opwarmt geschikt? Welke faciliteiten heb ik dan nodig?
  -Heeft u advies t.a.v. de kosten energie of mogelijkheden inzake aanschaf boiler 2000 of 2950 0f 3000 watt?

  Alvast bedankt voor uw reactie en met vriendelijke groet,
  Paul Capiau

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   > -Is een boiler die alleen s’nachts opwarmt geschikt? Welke
   > faciliteiten heb ik dan nodig?

   Ja, indien deze voldoende groot is. U heeft een nachtstroomschakeling nodig welke de stroom op boiler aanzet als het nachttarief ingaat.

   > -Heeft u advies t.a.v. de kosten energie of mogelijkheden inzake
   > aanschaf boiler 2000 of 2950 0f 3000 watt?

   Wat betreft energiekosten maakt het niet uit. Water verwarmen kost een bepaalde hoeveelheid energie. Een hoger vermogen zal het water sneller opwarmen. Een goede boiler isolatie is in deze situatie belangrijker dan het vermogen.

   De inhoud van de boiler bepalen kunt u het beste samen doen met uw installateur. Dit is afhankelijk van het waterverbruik, dus zowel doorstroming van de kranen als het menselijk gedrag.

   Beantwoorden
 57. Leo Leistra
  Leo Leistra zegt:

  Ik heb een wat oudere Etna Boil-in 34.03. Bij het tappen van warm water neemt de stroom warm water snel af en reduceert tot nul na één minuut. Schakel ik de boiler uit en tap ik nadat de boiler koud is via de warmwaterkraan het inmiddels koude water dan is de doorstroom gewoon goed. Ik heb de cartouche van de gecombineerde tapkraan (Vola) vervangen maar dat heeft geen resultaat. Verder heb ik de boiler uit elkaar gehaald maar er was geen spoor van kalk. Het lijkt wel of het warme water ergens een verstopping veroorzaakt. De installatie werkt op basis van waterdruk met een inlaatcombinatie. De boiler staat 0.5 meter van het tappunt. Wat kan de oorzaak zijn van dit probleem.

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste Leo,

   Ik ken dit probleem alleen van ouderwetse spindelkranen die niet ver genoeg geopend staan. Als de spindel warm wordt en uitzet drukt hij de regelopening verder dicht. Met een cartouche van een eenhendelmengkraan heb ik dit nog nooit gehoord. Dit kan volgens mij ook niet.
   Zit er in de uitstroom van de boiler een doorstroombegrenzer? Of een mengventiel? Die zouden dit ook kunnen veroorzaken.

   MVG,
   John

   Beantwoorden
 58. Rob
  Rob zegt:

  Ik wil een bad boiler aanschaffen van 100 liter. Echter woon ik in een appartementencomplex en de meterkast beschikt maar over twee groepen. Kan ik de boiler alsnog gewoon aansluiten op een van deze groepen of ben ik echt verplicht een nieuwe groep aan te leggen?

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste Rob,

   Dat kan wel. Dit wordt echter niet geadviseerd omdat een elektrische boiler een behoorlijke aanslag doet op de capaciteit van een groep.

   Onderstaande situatie is in Nederland gebruikelijk:
   Een groep heeft meestal een afzekering op 16 Ampére, bij 230 Volt komt dat neer op 3680 Watt. Een 120L Duo boiler heeft een vermogen van 3250 Watt wat betekent dat er dan maximaal een 400 Watt resteert. En dan houd ik geen rekening met eventuele afwijking op de zekering.

   Dus een combinatie met een lampje of radiowekker zal wel lukken. Maar een wasmachine, oven, magnetron of vaatwasser zullen er snel problemen optreden.

   Beantwoorden
 59. Ronald
  Ronald zegt:

  Ik heb een 80L daalerdop mono plus boiler en kan normaal gewoon heel de dag door douchen..
  Vanmorgen toen mijn vrouw na mij wou douchen kwam er geen warm maar koud water uit de kraan.
  het verwarmlampje brande wel…
  stroom eraf gehaald en nu na 2 uur wel weer warm water maar het lijkt net alsof de boiler leeg is en dus niet vol zit met water.
  heb de aanvoer leiding losgehaald en daar staat wel druk op.
  Wat kan dit zijn?

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste Ronald,
   Een boiler kan koud zijn, maar niet leeg. Tenminste niet als er water uit de warmwater kraan komt.
   Als een boiler niet warm genoeg wordt kan dit verschillende oorzaken hebben:
   1. (tijdelijk) uitgevallen stroom
   2. defect in verwarmingselement
   3. defect in thermostaat
   4. kalkophoping in de boiler

   Alleen bij die laatste is het mogelijk dat dit effect heeft op de hoeveelheid water, en dan nog alleen in een bijzonder serieus geval.
   Alle andere hebben effect op de temperatuur en daarmee ook op de douchetijd. Om uw probleem op te laten lossen zou ik je willen adviseren contact op te nemen met een GasNed-Installateur in de buurt via http://www.gasned.nl/zoek-een-installateur.html

   Beantwoorden
 60. v.van dort
  v.van dort zegt:

  ik heb een 125 liter boiler van minstens 30 jaar oud. wat kost deze boiler mij aan stroom iedere maand? ( de verwarming is ingesteld op het daltarief) Dank voor uw antwoord.

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste Vera,

   Afhankelijk van het gebruik en de staat van de boiler verbruikt een elektrische boiler van 125 liter in een gemiddeld huishouden al snel 120 kWh per maand. Om dit exact te bepalen zou ik u willen adviseren om een energiekostenmeter voor de boiler te plaatsen. Deze zijn al te koop vanaf ca. € 15,-.

   Beantwoorden
 61. dimitri
  dimitri zegt:

  goede dag

  heb eens een vraag wij zitten op een geboorde put op ons koud water hebben wij tamelijk wat druk goed om ons te wassen
  maar op het warm water loopt het heel rustig er uit zonder druk kan het zo tegen houden met mijn vinger wat zou ik kunnen doen om druk op mijn warm water want zo kan ik geen douche nemen en bad laten vol lopen duurt ook al meer dan 30 min ?

  mvg dimi

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste Dimitri,

   Als je boiler gebruikt dan zou dit betekenen dat je toch te weinig voordruk hebt. Het zou ook kunnen dat je vanwege de put te veel mineralen in het water hebt. Waardoor de boiler dicht gaat zitten. Dit zou je kunnen laten testen.

   Beantwoorden
 62. Marc Hendriks
  Marc Hendriks zegt:

  Onze elektrisch boiler geeft warm water maar de druk is zeer beperkt.
  Het is een 60 liter boiler gebruikt in een kapsalon, lokatie is gelijkvloers.
  Ter illustratie; gecombineerd met koud is het voldoende om haar uit te spoelen maar niet om onder te douchen.

  Beantwoorden
 63. Donald
  Donald zegt:

  Heb Nefit combi ketel (cv + boiler 50 liter) op gas, boiler gebruikte ik niet, werd niet aangesloten
  Heb ook elect. boiler 120 liter die ging defect door klakaanslag.
  Maakte leiding van ketelboiler (die nu werkt) naar elect. boiler (weliswaar defect) maar vooral om grote buffer warmwater te hebben.
  Wat is daarop tegen dan alleen de opmerking dat mss niet nodig is of zinloos is.
  Op den duur is toch elect. boiler geheel gevuld met warmwater uit ketelboiler zodra (oude) koudewater van onderin zich langzaam aan naar bovendeel heeft verplaatst en houd ik totaal over: 50 + 120 = 170 liter warmwater over.
  Klopt dat ?
  Graag uw opvatting, dank Donald

  Beantwoorden
 64. John zegt:

  De warmwater afname zit (intern) bovenaan in het vat. Daar bevindt zich het warmste water. De koudwater leiding zit onderin. Warmwater heeft een lagere dichtheid dan koud water en zal daarom boven het koude water willen blijven.

  De fabrikant van de boiler heeft er alles aan gedaan om deze gelaagdheid van het water te behouden door de instroom van koud water zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen, zodat de boiler zolang mogelijk optimaal presteert.

  Beantwoorden
 65. Nijman
  Nijman zegt:

  Ik ga onder de douche, draai de warmwaterkraan open en er stroomt warm water uit de boiler. Dit wordt aangevuld met koud water. Waarom wordt ’t douchewater dan niet langzamerhand kouder?

  Beantwoorden
  • John (medewerker GasNed)
   John (medewerker GasNed) zegt:

   De warmwaterafname zit (intern) bovenaan in het vat. Daar bevindt zich het warmste water. De koudwater leiding zit onderin. Warmwater heeft een lagere dichtheid dan koud water en zal daarom boven het koude water willen blijven.

   De fabrikant van de boiler heeft er alles aan gedaan om deze gelaagdheid van het water te behouden door de instroom van koud water zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen, zodat de boiler zolang mogelijk optimaal presteert. Er is natuurlijk een overgangsgebied wat steeds groter wordt als de boiler kouder wordt. Uiteindelijk zult u wel merken dat het water steeds kouder wordt. Daarom wordt, indien mogelijk, steeds vaker gekozen voor een combiketel als warmwatervoorziening (doorstroomtoestel). Deze toestellen leveren doorlopend water in een constante temperatuur.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *