Een CV-ketel werkt alleen als de cv-ketel druk hoog genoeg is. De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat. Ernstige waterschade is dan het gevolg. Om problemen te voorkomen leggen we je graag uit wat je moet doen als de druk te hoog of te laag is.

Waarom moet de cv-ketel druk eigenlijk hoog zijn?

cv-ketel druk abelencoModerne cv-ketels zijn uitgerust met diverse componenten die een bepaalde druk nodig hebben voor een goede werking. De belangrijkste componenten zijn de pompen die het warme of koude water rondpompen. Vroeger werkten cv-installaties met natuurlijke convectiestromen (en dus niet met een pomp). Deze waren niet betrouwbaar omdat de convectie vaak zwakker was dan de wrijvingsweerstand. Met een pomp kan die weerstand altijd worden overwonnen.

Een bijkomend voordeel van moderne systemen is dat de installatie kan worden ontlucht. Met een drukloos systeem kon dat niet of nauwelijks, wat voor veel lucht in de leidingen zorgde.

Waterdruk in cv-ketel te hoog of te laag?

Is de waterdruk in de cv-ketel te hoog, dan moet je dit te verlagen door de cv-installatie te ontluchten of water te laten ontsnappen. Zorg dat je een emmer en doek bij de hand hebt: het water in de leidingen is altijd vuil en zwart. Bekijk onze handige video en ga aan de slag!


Cv-ketel bijvullen

Is de druk in de cv-ketel te laag, dan zul je de installatie moeten bijvullen. In de video hieronder leggen we in stappen uit hoe het bijvullen in zijn werk gaat. Blijf je problemen ervaren of kom je er zelf niet uit? Schakel dan een van onze installateurs in.


Heb je problemen met je CV-ketel of is deze aan vervanging toe? Bekijk onze CV-ketels en vraag om advies.

Regulering door expansievat

Een watergevulde cv-installatie is altijd uitgerust met een expansievat. Als water wordt verwarmd zet het uit, waardoor de druk in het leidingsysteem stijgt. Dit vat vangt die drukverschillen op. Wordt ook deze grens overschreden, dan zorgt het overdrukventiel dat er water uit het systeem kan ontsnappen (naar een rioolwaterafvoer). Moet je de cv-installatie bovengemiddeld vaak bijvullen, dan is er waarschijnlijk iets mis met het expansievat, waardoor het overdrukventiel voortdurend water loost.

Let op

Hangt de cv-ketel op een hogere verdieping dan het vulpunt en de drukmeter? Dan zal de drukmeter een hogere waarde weergeven dan de aanwezige cv-ketel druk. Iedere meter hoogte verschil komt overeen met 0,1 bar. Geeft de drukmeter 2 bar weer en is de cv-ketel 7 meter hoger gelegen? Dan is de cv-ketel druk dus 1,3 bar.

Meer weten over de werking van je cv-ketel?

De cv-ketel is het hart van het verwarmingssysteem. Vanuit de ketel wordt het verwarmde water via een buizensysteem overgebracht naar gebouwen of ruimtes in een gebouw. Wil je meer weten over de onderdelen van je cv-ketel en waar ze voor dienen? Lees het hier!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel?
We geven je 15 tips om de slimst mogelijke keuze te maken.

Reacties

209 antwoorden
  1. Steven
    Steven zegt:

    Beste,

    Wij hebben een geothermische warmtepomp met verwarming en koeling. In de winter blijft de druk op het systeem redelijk constant, maar nu in de zomer staat de verwarming uit en staat de koeling aan. Ondertussen valt de druk telkens na een week weg tot bijna volledig drukloos. Ik begrijp dat het water door te koelen krimpt en er hierdoor minder druk is, maar hoe lang duurt dit en kan ik zomaar telkens bijvullen? Want als we weer gaan verwarmen zal die dan vermoedelijk in overdruk gaan.
    Groeten

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Steven,

      Je conclusie is juist denk ik. Neem contact op met je installateur, er is een betere expansie voorziening nodig. Die moet voldoende buffer hebben om de koeling ook op te vangen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Jens R
    Jens R zegt:

    Er stroomt, ja letterlijk stroomt al enkele weken water in mijn cv ketel, begon met druppelen maar nu is het een constante stroom, enkel stopt deze nadat de verwarming een twingtigtal minuten opstaat, daarna komt het weer op gang en na 20 minuten stroomt er continu water in de ketel. hulp?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jens,

      Er stroomt natuurlijk altijd water als de pomp draait, dat is het hele punt. Waarschijnlijk bedoel je dat ook je dat de lucht in het water hoort.

      Lucht wat in het systeem zit wil er soms lastig uitkomen. Laat het hele systeem, dus ook de slaapkamers eens op temperatuur komen. Als alles warm is trek je de stekker van de ketel eruit en wacht je een uur. Daarna een ontluchtingsronde doen, boven aan beginnen. Waarschijnlijk moet je dit wel een paar keer herhalen. Als er lucht uitkomt ook even de druk van het systeem controleren en eventueel bijvullen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Miranda
    Miranda zegt:

    Goedendag,
    Ik heb een vraag
    Sinds korte tyd heb ik een nieuwe termostaat (draaiknop)
    Sinds ik die heb gekregen is er temperatuur verschil.
    Bvb het is 13 graden in huis
    Ik zet mijn verwarming aan op 18
    Ik wacht 3 uurtjes…..

    Dan heb ik een verschil van 3.5 graad in huis
    Temperatuur is 21.5 in huis
    Maar op mijn thermostaat is het 18 graden.
    Hoe kan dit?
    Mijn monteur verklaar mij als leugenaar
    En geloof mij niet

    Kan u mij dat verklaren hoe dat kan?

    Ik heb een verschil van 3.5 graad tussen de termostaat en de temperatuur in huis.

    Alvast vriendelijk bedankt

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Miranda,

      Als je thermostaat en de daadwerkelijke temperatuur afwijken ligt dat aan de thermostaat. Vaak is dat een instelling in de thermostaat.

      In dit geval meet de thermostaat 18 graden terwijl het veel warmer is. Dat moet gecorrigeerd worden. Bij sommige modellen kan je dat instellen. Lees de handleiding nog eens na en zoek naar die optie.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. jens
    jens zegt:

    beste,

    3 radiatoren worden niet meer warm.
    de manometer stond op 2.5 bar, ik heb de radiatoren proberen te ontluchten maar er kwam nergens lucht uit.
    de manometer is toen gedaalt naar 1.2 bar, maar sindsdien staat de druk op de ketel terug op 2.5 bar terwijl wij geen verwarming gebruikt hebben.. en de watertoevoerkraan staat volledig dicht

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jens,

      Je expansievat is defect als je deze sterke druk wisselingen hebt. In elk geval is het een goed idee om de installatie eens te laten inspecteren door een installateur.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Marc
    Marc zegt:

    Hallo, inheb geen overloop van de overdruk naar de riolering maar van die op in een vat ( voor de bloemen ). Maar ik heb 50 l water per dag .
    En ik moet bijna geen extra water bijvullen
    Wat is het probleem ,

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marc,

      Dat is zeer waarschijnlijk niet de overstort van de cv installatie, maar de inlaatcombinatie van de boiler (of combi cv-ketel). En daar zou echt een riool aansluiting aan moeten zitten. Deze hoeveelheid is vooral afhankelijk van de hoeveelheid warm water die je gebruikt. Het is ook nog mogelijk dat de inlaatcombinatie defect is en teveel water aflaat.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een manometer is een mechanisch apparaat, als dat een snel drukverschil te verwerken krijgt kan dat inderdaad een beetje rammelen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Toon
    Toon zegt:

    Hallo,

    Twee maanden geleden is bij ons nieuwe vloerverwarming geplaatst. Na het plaatsen is de ketel bijgevuld tot 1,7 bar, Tot dit weekend was deze gedaald tot 1,3 bar. Ook maakt de verdeler een pruttelend geluid wanneer de ketel aanslaat. Ik heb nu de ketel zelf bijgevuld en alle radiatoren ontlucht, maar het pruttelende geluid in de verdeler is niet verdwenen. Wat is er aan de hand?

    Mvg,
    Toon

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Toon,

      Er zit nog lucht in de installatie. Dat gaat er niet altijd gemakkelijk uit. Geduld, blijven ontluchten en regelmatig de druk controleren natuurlijk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Janet
    Janet zegt:

    Hallo, ik heb een probleem met mijn ketel. de druk loopt nu al enkele weken heel langzaam terug. het expansie vat is al vervangen dat is het dus niet. nu heb ik aan het plafon de de gang soms een watervlek. soms drupt het dan ook op de trap beneden. na een tijdje stopt het dan ook weer en droogt de vlek weer op. de watervlek zit vlak naast het douche gedeelte op de eerste verdieping. waar de waterkraan aan de muur is bevestigd en het water weg loopt in het afvoer. kan dit invloed hebben op de druk in mijn ketel. mvg Janet

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Janet,

      Ik verwacht dat die vlek komt door douchewater wat achter de tegels loopt. Daar moet je wel wat aan laten doen, bel hiervoor een installateur.

      Het zou ook kunnen dat je een lekke cv leiding in de vloer hebt, dat komt met de moderne kunststofleidingen vrijwel niet voor maar dat verklaart wel een terugloop van de cv-druk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Olga,

          Nee, een gemiddelde woning heeft 8 tot 10 radiatoren. Een centraal geregelde installatie (met kamerthermostaat) gaat ervan uit dat alle radiatoren openstaan. De kamer thermostaat regelt dan de woonkamer en de andere kamers lopen daarop mee.

          Als een radiator dicht staat loopt die niet mee. Maar deze wordt ook niet warm als je deze openzet en de woonkamer is al warm. Als je hem open laat staan zou die de volgende dag wel warm moeten worden.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  8. Marcel
    Marcel zegt:

    Beste John,

    Ik heb een vraag.
    In 2016 is bij ons een warmtepomp geplaatst en is er vloerverwarming (en koeling) aanwezig.
    Al vanaf het begin moesten wij meerdere keren per jaar water bijvullen tot 2 bar en hebben hier melding van gemaakt.
    Installateur kwam met de opmerking dat door warmte en koude gedurende het jaar water uitzet en krimpt en het heel normaal zou zijn meerdere keren per jaar water bij te vullen. Ik heb dit in geen enkele van mijn eerdere woningen ooit meegemaakt, maar goed.
    Sinds enkele tijd neemt de frequentie van de noodzaak tot bijvullen toe (te merken aan koude douche ed).
    Uiteraard installateur wel laten weten dat het zover is en gevraagd of hij langs wil komen cq. onderzoek te laten doen. Hij reageert niet. Als ik hem de week erna bel: “ik kom met een datum”, als ik de week erna nogmaals bel: “ik heb het druk, kom er op terug”, week later: idem en zo gedurende 2 maanden lang.
    Ben er nu wel klaar mee, dus ik zal juridische stappen ondernemen, maar wat kan ik in tussentijd doen? Ik ben niet technisch aangelegd, maar maak me wel zorgen als ik 5x in 7 weken tijd moet bijvullen (steeds foto’s gemaakt van de hoeveelheid bar (voor en na)). In ieder geval is er geen lekkage te zien (maar ja, boven de leidingen zit beton en een gietvloer), onder de grond kan ik niet komen (te klein en 10 cm isolatie onder de woning).

    Vriendelijke groet

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marcel,

      Allereerst, 2 bar vind ik te veel in de meeste gevallen, je zou niet veel hoger dan 0,2 bar boven de voordruk van het expansievat moeten zitten als het systeem volledig ontlucht is.

      Maar de frequentie van bijvullen duidt wel op een lekkage. Je kan een lekdetectie bedrijf laten komen, die kunnen mogelijk een lekkage in de vloeren vinden. De installatie in delen afpersen is ook een optie. De lekkage kan immers ook in de aangesloten apparatuur zitten. Ook het expansievat kan defect zijn.

      Juridische advies kan ik niet geven, maar ik zou de lekdetectie ook overlaten aan de installateur, deze kan dan zelf een detectie bedrijf voor de vloer laten komen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Ron Damman
    Ron Damman zegt:

    Geachte,

    Mijn dochter heeft in haar huis een ketel (Remeha) uit 2015.
    Zij heeft dit huis gekocht in 2017 en na een periode van 2 jaar klussen is ze er in 2019 ingetrokken en woont ze daar nu met veel trots en plezier.
    Voor de ketel heeft ze een onderhoud contract bij een gaswacht.
    Ik kom er nu achter dat de druk in de ketel heel langzaam terugloopt, ook na ontluchten.
    De ketel( Remeha) hangt beneden in de bijkeuken en ik vul deze op +/- 2 bar.
    Per 2 maanden loopt de druk met 0,1 tot 0,2 bar terug. Ik ga er vanuit dat het expansievat goed is en dat er een kleine lekkage op een niet te bereiken plek zit.
    Nu lees ik op de www dat er toevoegingen bestaan die het lek zouden kunnen stoppen/dichten.
    Kunt u mij hier wat meer over vertellen?
    Alvast dank!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ron,

      Elke toevoeging die je aan het cv-water van een combiketel doet moet drinkwater veilig zijn, en goedgekeurd zijn door de fabrikant van de ketel. Ik zou liever op zoek gaan naar de lekkage. Als dit op een onbereikbare plaats zit kan het ook erger worden. Houd nu dus al rekening met vervanging van die secties. Ik denk bijvoorbeeld aan stalen leidingen onder de vloer, leg daar geen nieuwe tegelvloer op zonder dat die leidingen vervangen zijn.

      Maar mogelijk is het een lekkage van een koppeling of iets dergelijks. Zoek naar kalk afzetting of leksporen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. Siep Zweerman
    Siep Zweerman zegt:

    Hallo Abel,
    Ik lees helaas niets over elektrische cv ketels (e-ketels) op deze site. Ik zou b.v. graag mijn 2-groeps pomp verdeler van de vloerverwarming in de keuken apart willen aansturen. De afstand tussen verdeler en gas cv ketel is nl erg groot. Zou die verdeler niet aangestuurd kunnen worden met een 4 KW elektrische cv ketel? Die bestaat nl en is voldoende voor 50 a 60 m2 vloeroppervlak staat in de specificaties. Maximale druk 3 Bar. Zonnepanelen en een 3-fasen aansluiting heb ik al. Ik stel me zo voor dat de aanvoertemperatuur op zo’n e-ketel ingesteld wordt op zo’n 45 graden. voldoende voor de vloerverwarming. Of zitten dan de thermostaatkraan en pomp van de verdeler in de weg van die van de e-ketel?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Siep,

      Vloerverwarming geeft per vierkante meter 88 W aan nuttige warmte. Met het verlies naar de bodem moet je rekenen met 120 watt per vierkante meter. Ik zou dus zeggen maximaal 33 m2 op 4 kW. Met 2 groepen zal je in dat gebied zitten dus zal het wel kunnen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Siep Zweerman
        Siep Zweerman zegt:

        Dank je Abel voor de reaktie. Het gaat om de Bosch ketel hieronder. Ik zie dat jullie ook Bosch vertegenwoordigen. Als ik deze ketel pal naast de groepsverdeler hang, komt er dan geen problemen tussen de circulatiepomp in de ketel n de pomp op de groepsverdeler? Met andere woorden kan ik die ketel gewoon rechtstreeks aansluiten op de aansluitpunten van de verdeler waar nu de aanvoer en retour van de gasketel opzitten?

        De Bosch Tronic elektrische cv-ketel 4 kW is een uiterst moderne cv-ketel met een zeer compacte uitvoering waarvan gebruik is gemaakt van de modernste techniek. Daarnaast is de cv-ketel enorm zuinig in het verbruik.

        Met deze ketel kunt u uw bestaande radiatoren verwarmen en daarbij werkt het zowel op 230 Volt als 400 Volt.
        ✔ Vervanging voor uw oude cv-ketels werkend op gas
        ✔ Veiliger, dus geen kans op koolmonoxidevergiftiging
        ✔ Minder onderhoud nodig
        ✔ Geen afvoer nodig naar buiten
        ✔ Met ingebouwde circulatie pomp

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Siep,

          Dit is een duur gebied om met doe-het-zelf te experimenteren, zou je hiervoor niet beter een installateur inschakelen?

          Voorzie de elektrische ketel van een temperatuur gestuurde regeling en laat deze direct de vloer verwarmen. Dus geen vloerverwarmingsunit met een pomp gebruiken maar een gewone verdeler. Natuurlijk de vloer wel regeltechnisch beveiligen!

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
          • Siep Zweerman
            Siep Zweerman zegt:

            Dank voor de reaktie Abel. Ik was zo wie zo niet van plan om dat zelf te installeren. Maar ik wil zelf altijd wel enige kennis hebben voor dat ik met een installateur praat. Voor Maart 2020 is installatie ook niet aan de orde. En ik had zelf ook al de gedachte dat ik zo’n e-ketel niet rechtstreeks op de vloerverwarmingunit moet aansluiten als die e-ketel er pal naast komt te hangen. Maar ik heb ook de mogelijkheid om die e-ketel 2 etages hoger te hangen (zo’n 6 meter hoger dus). Zou dat dan een betere optie zijn? Excuus als mijn vragen een beetje warrig overkomen, maar er is zo weinig te vinden over het aansluiten van een e-ketel. Waarschijnlijk omdat stroom in Nederland nog steeds duur is en de e-ketel een cop heeft van 1:1 en dus niet vaak wordt toegepast.

          • Abel zegt:

            Beste Siep,

            Een e-ketel is geen warmtepomp en er is dus geen sprake van een COP, het zal eerder een rendement van 85% zijn. Dat doet een elektrische boiler ongeveer. Helaas levert Bosch Nederland dit toestel nog niet dus ik kan het niet voor je controleren. Een rendement van 97.5 % zoals ik op een van de grijze import sites las kan volgens mij niet kloppen.

            Er is niets tegen om het toestel direct bij de aansluiting te hangen, maar gebruik een verdeler ipv een meng-injectie unit. De e-ketel levert dan direct de warmte die de vloer nodig heeft. Een goede regeling is dan uiteraard wel nodig. Ook als je de e-ketel 6 meter hoger hangt gaat dit nog op. Pas als de e-ketel veel heter water maakt heb je de meng-injectie unit nodig.

            Aansluiten is hetzelfde als een cv-ketel, alleen de regeling zal afwijken.

            Met vriendelijke groet,
            Abel

  11. Rob
    Rob zegt:

    Nieuwe ketel geinstalleerd en een vreemd probleem, druk ic.v. is goed.
    Zodra echter de warmwater kraan open gaat is alle druk van de CV weg, bij het volledig open zetten van de kraan is er eerst een normale straal, na enkele tellen wordt die echter veel minder (druk c.v. weg lijkt er mee te maken te hebben).
    C.v. weer op druk door bijvullen, warmwater kraan open en direct weer het zelfde.
    Installateur zegt mogelijk een lek in de warmte wisselaar, lijkt mij sterk aangezien de ketel nieuw uit de verpakking komt.

    O geen radiatoren aangesloten, alleen vloer verwarming.

    Wat kan er mis zijn ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rob,

      Eigenlijk denk ik niet dat de warmtewisselaar lek zal zijn. De omschrijving lijkt me meer op lucht problemen, in de waterleiding en in de cv-installatie. Dit zal na enkele keren bijvullen vanzelf overgaan.

      Als je zeker wilt weten dat de wisselaar niet lek is zou je dit kunnen proberen, draai de inlaatcombinatie onder de cv-ketel dicht, en zet de warmwaterkraan open. Er zou dan (na enige tijd) geen water meer uit moeten komen. Vul nu de cv-installatie bij, en laat iemand kijken bij de kraan of er toch nog water uit komt. Ik verwacht dat niet, maar, als dat wel zo is, direct de installateur laten komen, cv-water in de drinkwater installatie is niet gezond.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Rob
        Rob zegt:

        Heel erg bedankt voor je snelle antwoord, ik ben er achter wat het probleem is.
        Het is inderdaad niet de warmtewisselaar, maar na getest te hebben wat jij zei, er kwam inderdaad na het aftappen van de kraan en de cv weer op druk te brengen opnieuw water uit de kraan, er moest dus ergens een verbinding zijn tussen cv en warmwater.
        Ik had al een vermoeden, het is de driewegklep, of liever gezegt de actuator.
        Deze heb ik getest, kan de ketel voor het compleet aftappen in de tussenstand zetten, echter als ik dit instel gebeurt er niks, ik zie dat de stand van de klep niet veranderd. Daarna getest met warmwater aanzetten ook nu reageert deze niet.

        Conclusie is dat deze vast staat in de tussen stand, is ook logisch en verklaard precies wat er gebeurt, water verbinding tussen beide systemen, en na afnemen druk cv nog maar een kleine straal water (in de tussenstand kennelijk ook niet volledige aanvoer van water).

        Nu heb ik dus nog een nieuwe actuator nodig, helaas kan ik deze niet vinden op uinternet, het is het model PL25L-024-XGS3 (voor een junkers/bosch ketel).
        Mochten jullie die kunnen leveren dan hoor ik het graag.

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Rob,

          Als er werkelijk een verbinding is tussen cv en warmwater is de warmtewisselaar defect. Laat deze direct vervangen, en zet de inlaatcombinatie dicht bij de cv-ketel. Je wilt echt geen cv-water in je drinkwater! Niet gebruiken totdat dit is opgelost.

          Dit probleem kan je dan ook niet oplossen met een nieuwe klepmotor. Wij leveren overigens geen onderdelen, alles gaat via onze installateurs.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  12. Stephan
    Stephan zegt:

    Goedemorgen, ik heb een vraag omtrent het ontluchten.

    Moet de temperatuur ook daadwerkelijk 25 zijn op de thermostaat of gaat het er om dat de cv ketel 10 minuten in bedrijf is geweest?

    Beantwoorden
  13. Ellis Moerings
    Ellis Moerings zegt:

    Hallo
    Wij hebben een Nefit proline HRC30 combiketel. Vorig jaar zelfde tijd bleef de druk teruglopen. Monteur is geweest en dacht dat de druksensor kapot was. Ketel gaf de hele winter geen problemen. Afgelopen april begon de druk weer terug te lopen. Monteur wederom geweest. Misschien lekkage? Nergens in huis vocht te bekennen. Ketel afgekoppeld van buizensysteem en gekeken of de druk terugliep. Was niet het geval. Daarna heeft de monteur hem weer aangesloten omdat er met de ketel schijnbaar niks aan de hand was. Ketel heeft daarna weer geen problemen gehad tot nu. Dagelijks bijvullen. Monteur is weer geweest en weer lijkt er met de ketel niks aan de hand. Maar we zien nergens lekkages! Iemand een idee of de monteur iets over het hoofd ziet?
    Met vriendelijke groet, Ellis

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ellis,

      Toch moet er een lekkage zijn. Deze kan in het expansievat zitten of in de cv-ketel. Dat laatste lijkt me waarschijnlijk, deze heeft immers een condensafvoer. Een lekkage valt daardoor niet op. Om zeker te zijn kan je de cv-ketel laten afpersen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  14. Linda
    Linda zegt:

    Goedendag,
    Ik heb een natte plek op het plafond van de keuken. Daarboven zit de badkamer.
    De plek is ontstaan toen ik twee weken op vakantie was. Deze is vergroot toen ik van een weekje vakantie terug kwam.
    Dus het lijkt te lekken als niemand thuis is.
    De douchekraan druppelde flink bij thuiskomst.
    Mijn wasmachine die in de badkamer staat, is ook gaan lekken en stuk afgevoerd.

    Kan het zijn dat de druk te hoog wordt als er geen gebruik wordt gemaakt van de kranen?
    Moet dit worden opgelost bij de cv-ketel?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Linda,

      Bel een installateur. Je hebt een waterleiding of riool lekkage. Dat moet je zo snel mogelijk op lossen. Daar zal wel wat hak- en breek werk bij komen kijken (dan kan je je daar vast op voorbereiden).

      Dit heeft helemaal niets met je cv-ketel te maken. De wasmachine lijkt een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  15. Wilco
    Wilco zegt:

    Beste,

    Bij Warm tapwater vragen stijgt de aangegeven druk in onze cv ketel naar 3,0 bar, waarop het overstort ventiel water loost. De druk lijkt ook vrij veel te wisselen bij warmtapwater vraag, hierop zojuist het expansievat vervangen (identiek exemplaar 0,5 bar 18l) Probleem blijft nu helaas hetzelfde. Zojuist de cv circulatie geprobeerd te testen door thermostaat naar 29 graden te zetten, cv-pomp gaat wel draaien (lijkt het) en temperatuur boiler water geeft ca. 60 graden aan, echter wordt er geen water door de cv leiding gepompt. Pomp ontlucht via as schroef en direct gecontroleerd of de pomp soepel draait (met kleinere schroevendraaier) dit gaat allemaal soepel. Er bleef bij controle wel water uit de pomp stromen na terugdraaien as schroef niet meer.

    Enig idee wat dit nog meer kan zijn? p.s. voordruk vat is 0,5 bar dus advies flamco is koude installiedruk op 1,0 bar, echter tegenstrijdige berichten met andere leveranciers expansievaten die vaten van 1,0 bar en 1,5 bar installatiedruk aanraden. Ik wil de installatiedruk niet te hoog zetten om niet teveel van de expansieruimte al te laten innemen in koud bedrijf, ik vraag me echter af of het bv. wel nodig is voor de Nefit topline compact hrc 25/cw4 ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Wilco,

      Controleer of het expansievat wel is aangesloten op de retourleiding. Mogelijk zit dit in de aanvoer en staan alle radiatoren dicht want je hebt geen circulatie. Zet de radiator in de badkamer volledig open misschien helpt dat totdat de installatie in orde is.

      Als die in orde is en de variatie in druk blijft neem dan de volgende keer een 25 liter vat met een voordruk van 1 bar.

      Als je de commentaren bij dit artikel terugleest zie je dat ik adviseer om 0,2 bar tot maximaal 0,7 bar boven de voordruk van het vat te vullen. En aangezien de meeste ketels minimaal 1 bar nodig hebben zou ik een vat nemen met een voordruk van 1 bar, vullen op 1,5 bar en de bedrijfsdruk laten stabiliseren op 1.2 bar na ontluchten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Wilco
        Wilco zegt:

        Bedankt voor de snelle reactie. Radiatoren staan allemaal open, zover ik het kan zien zit het expansievat op de retourleiding (koud retourwater richting CV). Nu gevuld op 1,1 bar (na ontluchten). Net het systeem nog eens getest bij warmwater vraag eerst weer druk richting 3,0 bar. Water uit overstort ventiel, ventilator en/of pomp lijkt druk niet goed kwijt te kunnen of iets dergelijks lijkt alsof cv ketel op “hol” slaat (143% warmwater pomp mod geeft cv dan aan). Nu echter daarna toch nog even laten draaien en warmwater wordt dan wel afgegeven en aanslaan brander etc. lijkt te stabiliseren evenals de pomp en ventilator. Ook druk in systeem daalt weer en vanaf dat moment ook geen water meer uit overstort ventiel. Echter als warmwater zo’n 10-15min draait daalt de druk naar 0,7 bar (service melding, bij 0,5bar vat zou er dan in ieder geval toch nog water in alle delen moeten blijven staan?). Bij uitschakelen vraag naar warmwater is de druk weer keurig 1,1 bar. Ook is de actuator van de driewegklep te horen, waarbij deze weer lijkt te wisselen naar CV stand.
        Codes bij warmwater bedrijf: wwset 60C / H07 (druk te laag, nadat deze zakt naar 0,7) / =H / P 0,7 bar / 63,5 C / WW debiet 1,0 l/min / WWsetp 62C / Brander 9,5 “a / WW 21% mod / pomp 100% mod

        Hierna CV weer getest deze doet het nog steeds niet (zou deze ook niet getest hebben in dit jaargetijde als de warmwater voorziening/overstort geen problemen zou hebben gegeven). Codes: CV 70C max / Brander 0,0a / CV 0% Mod / pomp 90% mod / Druk (rust 1,1) bij cv vraag 1,7 bar / boiler temp 54C / soms 2F code Pomp lijkt constant (vrij rustig) te draaien maar er wordt geen warmwater afgegeven.

        Wat zou dit kunnen zijn, is het normaal dat basisdruk op 1,1 bar ligt, bij warmwater deze daalt naar 0,8/0,7 en hierna weer terug gaat naar 1,1 bar. Waarbij deze stijgt bij CV (waarbij water “tegen” gehouden lijkt te worden) naar 1,7 bar.

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Wilco,

          Je hebt daar een vreemd probleem. Het lijkt er echt op dat er toch iets mis is, ik zou zo alleen niet weten wat. Ik zou hier toch maar een service monteur voor inschakelen.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  16. STEFAN
    STEFAN zegt:

    Beste,

    Heb een remeha tzerra ketel(solo) met een indirekte boiler(aqua plus),nu enige tijd loop druk stilletje op,in installatie is extra expansievat voorzien,ook klein verlies aan aansluitpunt aanvoer,het is niet de koppeling,heb verwarming functie ketel al eens uitgezet,heb indrukt dat alles stabiel blijft?kan iemand mij helpen ,heb geen geld voor grootte kosten

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een beetje drukverhoging bij verwarmen is niet erg, soms zie je ook het schakelen van de pomp op de drukmeter. Druk verschillen tot 0,3 bar kan je best negeren. Als de druk weer terugkomt op het eerdere niveau is er geen probleem.

      Als de druk telkens hoger wordt en naar 3 bar gaat is er wel wat aan de hand. Mogelijk is dan het expansievat of boilervat defect.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  17. Rob
    Rob zegt:

    Hoi,

    We hebben de cv opnde zolder met een druk van rond de 1 bar, op de begane grond hangt ook een druk meter hier geeft hij 2 bar aan.

    Het hoogte verschil zal ongeveer 6-7 meter zijn schat ik.

    Waar moet de druk nu tussen de 1-2 bar zijn op de begane grond of bij de ketel?

    Rob

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rob,

      Per meter is dat 0,1 bar. Het verschil zal dus 0,7 bar zijn. Bij de ketel heb je 1 bar nodig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  18. Sandra
    Sandra zegt:

    Sinds februari wonen wij in een huis met een CV ketel Remeha Calenta uit 2010. Na een week of wat hoorden wij een raar geluid dat ook in de omgeving van ons huis te horen is. Een soort misthoorn/loeiend/honend geluid. Wanneer de demper weg is wordt het erger. Na een onderhoudsbeurt was het 4 maanden weg. Sinds eind oktober horen we het weer en onze buren in de omgeving ook. Alsof de stoomboot arriveert. De monteur erbij gehaald en die kon niets vinden. Die heeft ook remeha gebeld en zij kon ook zo niet vertellen wat het zou kunnen zijn zonder een groot onderzoek te doen. Het geluid is bij het aanslaan tijdens het opwarmen van de Verwarming en met het nemen van warm water.
    Tips? Inmiddels wanhopig en geïrriteerde buren..

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sandra,

      Het klinkt of de gas/lucht verhouding niet in helemaal orde is, dat weet de monteur ongetwijfeld ook. Maar het is wel vreemd dat deze afstelling na 4 maanden zou verlopen.

      Er zit niet veel anders op dan blijven proberen het probleem te vinden. Desnoods een monteur van Remeha laten komen. In dit soort gevallen zijn er niet altijd eenvoudige oplossingen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  19. Danny & Melissa
    Danny & Melissa zegt:

    Op het moment dat wij de radiatoren aanzetten, maken ze erg veel lawaai. Het is geen getik, maar een constant geruis. Dit gebeurt vanaf het moment dat we de thermostaat ’s ochtends naar 19,5 graden zetten, dan start het lawaai. Als we de radiatoren dichtdraaien of minder ver open draaien, stopt de herrie ook of is het minder hard.
    De CV ketel staat op zolder en geef 2.1 bar aan. We hebben zojuist alle radiatoren ontlucht, de thermostaat weer aangezet en alle radiatoren door het hele huis opengedraaid. Als we alle radiatoren aan hebben staan, is het storende geluid in de woonkamer bijna weg. Als we echter de radiatoren op de 1e etage en zolder weer dichtdraaien, wordt het lawaai in de woonkamer weer erger. Alle radiatoren in de woonkamer, gang en keuken maken dan herrie. Net alsof er net een WC doorgetrokken is, maar dan continu.

    Moeten we de radiatoren nog meer ontluchten? Of weten jullie een andere oplossing?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Danny & Melissa,

      Nee, ontluchten zal niet helpen. Dit is stromingsgeluid. Omdat je alle radiatoren boven dichtdraait komt er teveel water door de radiatoren beneden, dat ga je horen. Als je de radiatoren boven altijd dicht wilt hebben kan je kijken of de pomp van de cv-ketel op een lagere stand kan, mocht dat niet kunnen is een drukverschilregelaar een optie. De plaats van een drukverschilregelaar is wel kritisch, laat dit door een installateur doen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  20. Dhr Elzebroek
    Dhr Elzebroek zegt:

    Goedemorgen John,

    We hebben sinds vorige week een nieuwe ketel deze is op zolder gemonteerd. De druk is iets teruggelopen , wat na mijn inziens niet gek is omdat er met het vullen van nieuwe water wel wat zuurstof meekomt in het water. We hebben ween week later alles nog een ontlucht en nu weggezet op 2 bar in koude en rust toestand, is dit correct of te hoog omdat hij op zolder staat en dus het expansie vat te veel te verduren krijgt.
    Tevens kan ik niet op internet een antwoord krijgen op de vraag als je een nieuwe , zonderlekverliezen installatie toch elk jaar moet bijvullen waar gaat dat water dan heen het water verdwijnt toch niet magisch. hoop dat je me antwoorden kan geven

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Vul naar minimaal 1 bar, en 0,2 tot 0,7 bar boven de voordruk van het expansievat. Een lagere druk is beter voor de levensduur van het expansievat. Bij een vat van 1 bar zou ik vullen op 1,2 bar. Dan moet de installatie wel luchtvrij en een tijd in bedrijf (en dus stabiel) zijn, anders zal de ketel uitvallen als er ontlucht wordt. Daarom zal een service monteur hoger vullen om dit te voorkomen.

      Er zijn bijna altijd kleine lekverliezen, meestal onzichtbaar omdat water snel verdampt. Ook in de ketel zelf kunnen kleine lekkages ongemerkt optreden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  21. Sander
    Sander zegt:

    Hoi,

    Ik heb een Nefit Smartline uit 2004. Vorig jaar begon de ellende. De aanzuigventilator was kapot, dure grap. Een poosje na vervanging ging de ketel lekken en druk te verliezen. Toen is de boiler vervangen. Dat ging eventjes goed en begon de ketel te lekken uit het overdrukventiel, met liters. Zelf overdrukventiel vervangen en probleem niet opgelost. Met alleen warm water heb ik geen problemen, maar als ik de verwarming aan doe wel. Ik vul dagelijks de verwarming bij tot 1.8 bar, en als ik hem aanzet loopt het als een razende uit het overdrukventiel en stijgt de druk tot 3.0 bar, en binnen 3 uur staat hij op 0.1 bar. Als ik op het expansievat tik met een schroevendraaier klinkt de onderkant dof en de bovenkant redelijk hol. (ergens gelezen dat dit de manier is om je vat te testen) Bij ontluchten van het vat gebeurt er niks, komt geen lucht uit. Toch expansievat vervangen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sander,

      Een overdruk ventiel lekt nooit zonder goede reden. Het expansie vat is defect. Dat had een installateur meteen vervangen samen met het overdruk ventiel. En je kan een vat niet testen door te tikken, hoogstens een indicatie krijgen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  22. S. Eppinga
    S. Eppinga zegt:

    Beste,

    Wij wonen sinds kort in een huis, waarbij in december 2016 een nieuwe cv ketel (NEFIT Proline Nxt HRC 24) is geinstalleerd en in maart 2017 een nieuw expansievat is geplaatst.
    Kort geleden hebben wij problemen met de cv-installatie gekregen. In korte tijd liep de druk snel terug en moesten we vaak – lees: om de dag – bijvullen. Na controle van een installateur hebben wij de stekker uit het stopcontact gehaald, de sifon een nacht opengezet, waarbij maar een zeer geringe hoeveelheid water in de emmer zat. Vervolgens opnieuw bijgevuld en ontlucht. De druk zakte nu veel minder snel en het opvallende was dat als je de thermostaat van 19 naar 21 deed de druk weer toenam. Na een week diende de cv wel weer bijgevuld te worden. Kan er sprake zijn van lekkage?

    Gelet op het feit dat een jaar geleden het expansievat is vervangen, lijkt het ook sterk dat dit opnieuw stuk is. Een installateur heeft opnieuw het expansievat geinstalleerd en het overstortventiel vervangen, maar ook nu zakt de druk heel langzaam. Ook gaat de druk weer omhoog als we de thermostaat hoog zetten. Alle radiatoren worden heet, ook al staat de druk op 1.2. Wat kan het probleem zijn?

    Weet u wat de oorzaak van deze drukwisselingen is?

    Bij voorbaat dank voor de beantwoording.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Wat algemene zaken:

      Bij inschakelen van de pomp kan de druk op de meten enkele tienden stijgen, dat is normaal en valt meteen weer terug als de pomp uitschakelt. Een drukverhoging ten gevolge van het opwarmen houdt in dat het expansievat te klein is, of dat het nuttig effect te klein is, dat laatste gebeurd bijvoorbeeld als er ver boven de voordruk van het vat gevuld wordt. Dan gaat het vat ook veel minder lang mee. Dat zou kunnen verklaren waarom het met een jaar defect is.

      Vul niet hoger dan .7 bar boven de voordruk van het vat. Tijdelijk mag dat best bijvoorbeeld als er nog ontlucht moet worden. Bij een 0.5 bar vat dus maximaal 1.2 bar. Nog beter is het om een 1 bar vat te nemen en dit op 1.2 bar te vullen.

      Als ik het verhaal lees denk ik aan lucht in de installatie of een lek expansievat, een andere lekkage zou niet zomaar over zijn. Heel langzaam drukverlies kan ook het ontgassen van het water zijn. Dit moet dan wel stabiliseren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  23. Irene
    Irene zegt:

    Hallo! Ik woon nu net een maand in een koopwoning en heb een probleem met de cv installatie.
    Ik heb een Remeha Avanta uit 2006 die in januari voor het laatst is gecheckt en bijgevuld. Sinds ik er woon is de druk geheel weg gevallen en is de monteur langs geweest om bij te vullen. Na een week is de druk weer gedaald van 1.5 bar naar onder 1 bar.
    De monteur zei dat ik een test moest uitvoeren; bijvullen tot 2 bar, stekker eruit, condensafvoerslang laten druppelen in een emmer en dan in de avond kijken hoeveel er in de emmer lag.
    Er stond een bodempje water, ongeveer 400 ml. Dit weekend was in niet thuis en zag op de manometer dat de bar weer met twee streepjes is afgenomen.
    Vanochtend de monteur gebeld en hij zegt dat het dan niet aan de ketel/warmtewisselaar kan liggen en dat de installatie moet worden onderzocht op lekkages wat overal kan zijn.
    Is dit zo? Kan het absoluut niet aan ketel/expansievat/warmtewisselaar/etc liggen en heb ik daadwerkelijk te maken met een lekkage?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Irene,

      Je hebt in elk geval te maken met een lekkage.
      Wat ik niet begrijp is waarom dat niet de warmtewisselaar kan zijn. Als het toestel uit de condensafvoer water geeft terwijl de stekker uit het contact is kan dat heel goed de warmte wisselaar zijn. Waar moet dat water anders vandaan komen?

      Wat je dan ook moet overwegen is of een toestel uit 2006 (12 jaar oud) het nog waard is om de wisselaar te vervangen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  24. Rob
    Rob zegt:

    Beste Abel,

    wij zijn pas verhuisd. De CV-ketel in ons nieuwe huis is net 1.5 jaar oud. Tijdens de verbouwing hebben we de convectorput verwijderd en nieuwe design radiator geplaatst. Na de verbouwing: cv gevuld, ontlucht, en het werkt. Vorige week stond de druk op 1,4 wanneer de ketel niet draait. Bij het draaien van de ketel, wanneer de verwarming aangaat, liep de druk op naar 1,7. Ketel vorige week bijgevuld van 1,4 tot 1,8. Alle verwarmingen ontlucht en druk bleef op 1,8 (wanneer koel). Bij draaien steeg die naar 1,9. Al snel daalde druk naar 1,7 en 1,6 wanneer die niet draait en staat nu alweer op 1,5 (wanneer koel). Wanneer de ketel draait stijgt de druk weer naar 1,8. Is dit normaal of is er ergens iets stuk? Expansievat misschien?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rob,

      Afhankelijk van waar de meter zich bevind kan het zijn dat je de pompdruk ziet, die kan bij inschakelen enkele tienden extra druk tonen.

      Als het meer is kan het zijn dat het expansievat te klein is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  25. Anya
    Anya zegt:

    Dag Abel
    Onze ketel is 17 jaar oud, en daarvoor deed die het goed.
    We hebben een service contract; opeens deed die niets meer (ik ging met vakantie-terug kwam ik in koud huis)
    De monteurs zijn geweest, maar helaas niet bij de kapotte deel konden (al wisten ze al lang dat onze ketel best hoog hang).
    Opeens moest ik beslissing nemen of een document te tekenen, dat ik de veiligheid van de ketel onder mijn einige verantwoordelijk moet nemen; vervolgens hebben de monteurs de veiligsheidventilator (of zoiets) weggehaald. De ketel werkte daarna alsnog niet, maar nu (heeft mijn vriend-engineur iets aan gedaan), werkt die al een aantal dagen
    Ik heb twee mindejarige kinderen, en ik vind het toch niet helemaal prettig, dat de ketel zonder de veiligheiddingetje werkt.
    Op moment, heb ik geen 2000 om een nieuw ketel te gaan bestellen/installeren.
    Is er een andere optie, heeft het ueberhaupt een zien om naar andere monteur te gaan?
    En hoe gevaarlijk ishet eigenlijk?
    Dank

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Anya,

      Als er gerommeld wordt met de veiligheidsvoorzieningen van de ketel kan dat inderdaad gevaarlijk zijn, soms zelfs levensgevaarlijk. Dat is ook de reden dat de monteur dat document hebben laten ondertekenen. Laat dit zo snel mogelijk oplossen, ook als dat vervangen betekend. Er zijn mogelijkheden om een cv-ketel te huren, de installatiekosten en vervangen van de rookgasafvoer worden dan wel berekend. Service en onderhoud is in het huurcontract inbegrepen.

      In het algemeen geldt:
      Een cv-ketel gaat gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar mee. Het is dus verstandig om hiervoor te reserveren zodat vanaf 10 jaar in elk geval de ketel vervangen kan worden. Doet hij het langer is dat natuurlijk mooi meegenomen. Ook moet de cv-ketel op een bereikbare plaats gemonteerd zijn, vanaf de vloer mag de bovenzijde niet hoger zijn dan 1.80 meter, dus als die in de nok van een zolder hangt mag een monteur daar niet eens aan werken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • B. van Aarle
        B. van Aarle zegt:

        cv ketel 10 jaar en 15 mee? Ik verwarm met stookolie met een ketel uit 1976 en brander uit 1993 nooit enig probleem druk 1,7 het hele stookseizoen door. Na het seizoen ketel vegen en een handjevol asresten.

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste,

          We hebben het hier over gasgestookte HR combitoestellen. Dat is een heel ander soort toestel. Overigens is dit een gemiddelde levensduur die afhankelijk is van het gebruik. Er zijn toestellen die veel langer meegaan.

          Een traditioneel olie gestookt toestel gaat langer mee, dat klopt, maar de milieu impact is behoorlijk wat slechter dan gasgestookt. Ook het opwekkingsrendement is minder groot. Het onderhoud duurt langer, daarbij, de mensen die in Nederland nog onderhoud kunnen doen aan deze branders zijn zeldzaam aan het worden. Ik weet dat dit laatste in België nog anders ligt. Daar tegenover staat dat de HR toestellen gevoeliger zijn voor storingen en een wat kortere levensduur hebben.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  26. peter
    peter zegt:

    heb in nov 2017 controle Bosch Compact cv ketel gehad.
    zie net dat toen erbij gekrabbeld is (door monteur): cv ketel op 1.4 bar moet staan.
    zo net staat het volgens de bar meter op 1.9 bar…?
    is dit nu verkeerd dus te hoog? of heeft de monteur het fout erbijgeschreven?
    volgens uw aanwijzingen mag het max. 2 bar zijn dan is het wel bij ons ok..
    heb overal ontlucht maar geen verandering in druk bereikt blijft op 1.9.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Peter,

      Een wat te hoge druk kan niet veel kwaad, het expansievat zal hierdoor wel wat harder moeten werken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  27. Charles
    Charles zegt:

    Beste Abel,

    De manometer bij mijn cv ketel geeft momenteel 0,1 bar minder aan dan ruim een jaar geleden (bij koud systeem gezakt van 1,6 tot 1,5 bar). Mijn vraag is eigenlijk: welke terugval in bar per tijdsperiode valt nog als ‘normaal’ te betitelen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Charles,

      Lastig te zeggen, hangt ook af van de grootte van de installatie. Ik zou dit normaal vinden. Elke installatie verliest wat druk door (automatisch) ontluchten en minimale lekkages. Jaarlijks een beetje bijvullen is geen probleem, maandelijks wel.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  28. Fred Kesteloot
    Fred Kesteloot zegt:

    Beste,

    onze ketel verliest telkens in 3 u tijd al zijn druk.Onlangs nog maar vloerverwarming geinstalleerd.
    De installateur zegt dat we moeten blijven ontluchten,dat dit misschien de oorzaak zou zijn.
    Kan het dit zijn,met zo’n snel drukverlies ?Mvg

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Fred,

      Sommige kunststof leidingen ‘zetten’ zich naar de druk. Dat betekent vooral in het begin drukverlies. Gewoon bijvullen en blijven ontluchten. Dit moet wel stabiliseren na enige tijd. Natuurlijk is het ook een goed idee op op lekkage te controleren, dat is ook mogelijk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Ranata
        Ranata zegt:

        Hallo Abel,
        Hoe lang duurt dat, ongeveer, voor dat allemaal gezet is? Bij mij was de vloerverwarming vorig jaar december (2016) gelegen en vanaf februari echt aan. De druk zakte steeds en delen van de vloer werden niet goed warm. we kregen het niet helemaal goed, tot het weer te warm werd voor de vloerverwarming. In oktober toen de verwarming weer aan ging was het probleem nog. Toen steeds bijvullen en het gaat nu beter maar de druk loopt wel op tot 2,5 bar. En ik vind dat het erg lang duurt voor de vloer en de benedenverdieping warm zijn. Veeeel langer als met de radiators, zoals het eerst was. Is dat normaal? Als ik de radiators een klein tikje opzet duurt het nog langer en blijft de vloer nog kouder. Met de radiators helemaal open is het zomaar warm. Wat doe ik fout? Of is er toch iets mis misschien?

        Met vriendelijke groet
        Ranata

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Ranata,

          Dat duurt niet zo lang, meestal stabiliseert de druk na twee of drie keer bijvullen. Als de druk blijft dalen is het vaak lucht die nog in de vloer zat die eruit komt. Als de druk oploopt tot 2.5 bar is heb je te hoog gevuld voor het expansievat. Dat is slecht voor de levensduur van het vat. Vul niet hoger van 0,7 bar boven de voordruk van het vat.

          Radiatoren zijn uitgerekend op een capaciteit die 3 graden kan verwarmen in 1 uur. Een vloer kan dat nooit in die tijd. Meestal is het een goed idee om een optimaliserende klokthermostaat te gebruiken, deze leert zelf hoelang het duurt en begint eerder met verwarmen. Wat minder nachtverlaging ( bv 2 graden) helpt ook.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  29. Elcin
    Elcin zegt:

    Beste,
    ik heb perongeluk de barmeter weg gegooid tijdens het vervangen van radiator. Ik wil nu leidingen vullen alleen ik kan nergens vinden hoeveel bar ik heb. Ik heb gisteren beetje bijgevuld en de cv aangezet. CV bleef heletijd branden terwijl er geen water afgetapt werd. Na 1 uur vertrouw de ik het niet heb de cv weer uit gezet. Wat kan ik beste nu doen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Elcin,

      Misschien zit er bij de CV ketel nog een drukmeter? Anders zal je echt een nieuwe moeten plaatsen. Heb je ook de drukbeveiliging verwijderd? Dan ook die opnieuw plaatsen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  30. Jan
    Jan zegt:

    Beste,
    Sinds enkele weken valt de druk op onze ketel weg. Druk zakt zelfs tot nul maar bij opwarmen gaat de druk opnieuw naar 0,8 bar. Met een klein beetje bijvullen, kraantje half minuutje open met klein debiet is druk terug op peil. Druk stijgt ook na bijvullen steeds ongeveer een halve bar. Lijkt me toch een expansievat probleem te zijn? Onze cv-man beweert van niet en wijt het aan een lek.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jan,

      Dit lijkt me duidelijk een defect expansievat. Misschien toch maar rondkijken naar een andere installateur? Een lek zou namelijk geen drukstijging vertonen bij verwarmen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  31. Marcel
    Marcel zegt:

    Beste Abel
    Een paar weken geleden was de waterdruk bij de ketel tot onder de 1 bar gedaald en de ketel afgeslagen.
    Na bijvullen installatie sloeg de ketel direct weer aan.
    Nu was deze ochtend de waterdruk (bij de meter op ca 4 meter onder de ketel en het expansievat) tijdens het opwarmen van de installatie opgelopen tot 3,1 bar.
    Direct de thermostaat naar beneden gedraaid waardoor de druk terug liep naar 2 bar.
    Het expansievat klinkt aan de boven zijde hol en aan de onderzijde dof.
    Kan toch het expansievat kapot zijn of is er meer aan de hand?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marcel,

      Als de druk extreem oploopt tijdens opwarmen is het expansievat kapot of te klein. Je kan aan het kloppen op het vat meestal niet horen wat er aan de hand is. Drukloos maken en meten is de enige optie om echt zeker te weten hoe het vat erbij staat.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  32. Willem
    Willem zegt:

    Beste Abel,

    In het cv-circuit zit soms een brom lijkt soms op het geluid van een misthoorn. Als ik dan 1 radiator extra open is het geluid direct verdwenen. Enkel heb ik de dan geopende radiator niet nodig voor verwarming en dus verspilling.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Willem,

      Een standaard cv installatie wordt ontworpen om alle radiatoren open te hebben. Als je iets anders wilt moeten daarvoor voorzieningen getroffen worden. Een installateur kan daarvoor een offerte maken. Mogelijk moet ook je regeling aangepast worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  33. Yelsil
    Yelsil zegt:

    Beste,

    Wij huren sinds kort een woning en het is namelijk zo dat de druk van de CV ketel steeds te hoog staat en er water lekt. We hebben de ketel ook ontlucht tot onder 2.0 bar maar na een dag is die alweer gestegen. Hebt u enig idee wat eraan zou kunnen schelen? Zou het door iemand te laten komen opgelost kunnen worden of zou de ketel eventueel moeten vervangen worden?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Yelsil,

      Als je in een huurwoning problemen hebt met de cv-ketel valt dat meestal onder de verantwoording van de huurbaas. Meld de klacht bij de huurbaas en laat het oplossen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  34. Malou
    Malou zegt:

    Beste Abel,

    Ook ik heb een vraag over de druk in de CV ketel.
    Mijn CV (Vaillant HR Solide) ketel is nu 10 jaar oud en staat op zolder.
    Sinds afgelopen juni (2016) liep de waterdruk terug en konden we geen lek vinden.
    Half 2015 is het expansievat vernieuwd en afgelopen jaar 2016 is de pomp vervangen
    Afgelopen december (2016) weer problemen met de druk (geen lekkage) en code F 75.
    Ketel heeft toen een ook een servicebeurt gehad en is weer bijgevuld tot 2.0 bar.
    Ging 1 maand goed en van de week weer code F75.
    Gisteren is de druksensor vervangen en ketel bijgevuld tot +/-2.0 bar.
    Nu is het geval dat als de ketel aanslaat de druk opeens oploopt tot 2.3- 2.5 bar.
    Radiatoren zijn ontlucht, maar staan niet allemaal aan.
    In rust valt de druk wel iets terug tot 2.2 bar.
    Is dit schadelijk of moeten we water aftappen?
    Ik neem aan dat de ketel zelf ook ontlucht en er een beveiliging op zit tegen overdruk.
    Het expansievat was OK.

    Graag jouw mening/advies

    Vriendelijke groeten ,

    Malou

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Malou,

      Een pomp die gaat draaien veroorzaakt een klein drukverschil (0,2 tot 0,3 bar), dit zie je soms ook op de drukmeter. Vaillant controleert of dit drukverschil optreedt. Als dat niet gebeurd krijg je deze foutmelding. Dat kan als pomp of sensor defect zijn, of als er onvoldoende water, dus lucht, in het systeem zit.

      Normaal zou ik 0,7 bar vullen boven de voordruk van het expansievat, de druk moet altijd boven 1 bar zijn. Dus met een vat van 0,5 bar zou ik uitkomen op 1,2. Met een vat van 1 bar op 1,7 bar. 2,2 bar geeft meer reserve voor ontluchten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  35. Renate
    Renate zegt:

    Beste Abel,

    bedankt voor je antwoord!
    Ik heb alleen geen thermostaatkranen op de radiatoren in de slaapkamers/bk en toilet dus ik weet niet hoe die in te stellen op 18 graden. Moet ik thermostaatkranen plaatsen in alle vertrekken ? (behalve de wk)
    heb nu alles een ministukje open, maar dan worden die vertrekken echt heel warm en dat slaapt niet lekker.

    woning is gebouwd in 1980. En heb pas problemen vanaf 28-11-2016. daarvoor functioneerde hij fantastisch vanaf plaatsing ketel dec ’15 tot 28-11-2016
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Groeten Renate

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Renate,

      Na plaatsing van de ketel dus geen problemen, die heeft een jaar lang probleemloos gewerkt en nu ineens niet? Laat de installateur komen, er is in elk geval iets aan de hand!

      Bij een juiste waterzijdige inregeling van het systeem wordt een ruimte niet (veel) te warm, ook niet zonder thermostaatkranen. In elk geval kan je niet zomaar een thermostaatknop op een radiator plaatsen. Maar je problemen hebben denk ik een andere oorzaak, ik had je verkeerd begrepen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Malou
        Malou zegt:

        Kan het ook komen door de vrieskou dat de CV die temperatuur (21, 5 gr. C) niet haalt?
        Ik stook zelf nooit zo hoog, maar merk wel dat de ketel/pomp harder moet werken bij vrieskou.

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Malou,

          Het is afhankelijk hoe een installatie is ontworpen. Standaard zou elke installatie in Nederland tot -10 zonder problemen 20 graden moeten halen (uitgaande van een nacht verlaging van 3 graden). Als het nog kouder wordt is het verstandig minder nachtverlaging te gebruiken. Als je meer nachtverlaging hebt duurt het langer om op te warmen, en hoe kouder buiten, des te langer het duurt.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  36. Renate
    Renate zegt:

    Beste Abel,

    Mijn thermostaat op 21,5 ingesteld alleen het wordt niet warmer dan 20,0 graden maar de cv blijft wel doorgaan met verwarmen. Soms niet en dan draai ik even aan de thermostaat en dan slaat de cv ketel weer aan. Afgl maandag was dit ook zo het was 20 graden en toen ingesteld op 21,5 en een uur later was het 19 graden en radiator lauw toen even aan de thermostaat gedraaid en hij sloeg weer aan en een paar keer weer uit. Radiatoren zijn gloeiend heet. heb nu extra radiatoren opengezet (badkamer en toilet) maar dat hoefde voorheen niet. CV is in dec 2015 geplaatst. Al vaak installateur geweest en printplaat vervangen en de modulerende thermostaat eraf en honywell geplaatst om het uit te proberen maar heeft niet geholpen. Dus het ligt niet aan de thermostaat denk ik.
    vorige week bijgevuld en ontlucht dus het getik is nu afgelopen, maar ik zit dus nu nog steeds met het probleem dat de ingestelde temperatuur niet bereikt wordt.
    Trouwens beide cv buizen/leidingen zijn gloeiend heet. (de 1 hoort toch koeler te zijn dan de ander)
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Groeten Renate

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Renate,

      Een modulerende thermostaat (maar ook een moderne aan/uit thermostaat) zal regelen tot hij de temperatuur benadert heeft. De stijging gaat langzamer als de doel temperatuur benadert wordt.

      Als beide leidingen even heet zijn klopt er iets niet met de inregeling van het water. Ik weet niet hoe oud de installatie is maar een moderne installatie (sinds 1990) is ontworpen om de hele woning te verwarmen, en niet slechts een deel. Zet alle radiatoren in huis zover open dat de ontwerptemperaturen gehaald worden. De slaapkamers/wc/hal dus op 15-18 graden. Badkamer 22 graden. De woonkamer verliest namelijk meer warmte als de andere ruimten te koud zijn. Als dat gebeurt kan het zijn dat de woonkamer niet op temperatuur komt.

      Laat de installateur het probleem zien als het optreedt, probeer de afspraak zo te plannen dat ze kunnen zien wat er misgaat.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  37. Johnny
    Johnny zegt:

    Zopas het expansievat vervangen , druk tot 1 bar gevuld , bij het opwarmen van de ketel stijgt de druk lichtjes . Na enkele minuten dat de ketel niet meer brandt zakt de druk terug naar 0 bar . Wat kan hiervan de oorzaak zijn ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Johnny,

      Meestal is dat lucht die automatisch ontlucht wordt. Als je weer bijvult (en ontlucht) zou de druk stabiel moeten blijven. Een lichte stijging bij opwarmen is geen probleem maar na afkoelen moet de druk weer op het oude niveau staan.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  38. Roy
    Roy zegt:

    Beste Abel,

    Ik heb een ketel van inmiddels 16 jaar oud. De meter zakt na het vullen binnen een week naar onder het nulpunt. Toch blijft de verwarming en warm water het prima doen ook als de meter helemaal op het nulpunt staat. Installateur laten komen, die gaf aan dat de ketel prima is maar dat het expansievat kapot is, expansievat stond inderdaad bomvol met water. Nieuw expansievat aangesloten maar de meter bij de CV-ketel loopt weer terug. We kunnen nergens een lekkage ontdekken. Iemand een idee wat dit kan zijn?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Roy,

      Als je druk verliest direct na bijvullen is dat meestal lucht. Als je na zorgvuldig bijvullen en ontluchten druk blijft verliezen is er een lekkage. Dit kan in het expansievat plaatsvinden (dat is dan defect) maar dat zal niet snel gebeuren bij een nieuw vat.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  39. W.T.J.Kuijpers
    W.T.J.Kuijpers zegt:

    Beste Abel,
    Sinds bijna twee jaar hebben wij een Remeha ketel. Kortgeleden wilde ik hem bijvullen tot 1,5-2.0 bar (hij staat nu op 1.3 bar). Het lukt niet om de druk omhoog te krijgen, manometer loopt niet op en ik hoor ook geen water stromen. Ik heb bijvullen geprobeerd via het tappunt op zolder en via het tappunt in de garage (met lange slang) beide is niet gelukt. Vitens geeft aan dat de waterdruk tussen 1.5 (wettelijk minimum) en 2 bar ligt. Remeha geeft aan dat een defecte manometer wellicht de oorzaak zou kunnen zijn, maar dan zou ik toch water moeten horen stromen. Hoewel de ketel binnen afzienbare tijd een onderhoudsbeurt moet hebben en het probleem dan wellicht opgelost kan worden irriteert het mij dat ik niet weet waarom de waterdruk niet oploopt. Weet u wellicht het antwoord. Bij voorbaat hartelijk dank.
    M.vr.gr.
    Wim

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Wim,

      Allereerst, 1.3 bar bij de ketel boven is voldoende.

      Om naar 2 bar te komen heb je een waterdruk nodig die bij de watermeter hoger 2 bar, met daarbij de hoogte van de ketel boven de meter (zeg 7 meter) dus hoger dan 2,7 bar. Als je maar 2 bar bij de watermeter hebt zal je dus niet hoger kunnen komen dan 1,3 bar. En dan stroomt er dus ook geen water.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • W.T.J.Kuijpers
        W.T.J.Kuijpers zegt:

        Hallo Abel,
        Heel hartelijk dank voor je snelle reactie. Lijkt mij op zich wel logisch behoudens het feit dat ik in het verleden bij de oude ketel (een agpo) wel kon bijvullen tot 1,5-2.0 bar. Dus toch wat onduidelijk.
        M.vr.gr.
        Wim

        Beantwoorden
  40. Mark
    Mark zegt:

    Beste Abel,

    Wij hebben een Thermo-Master AWB cv-ketel.
    Sinds 1-2 jaar valt het mij op dat de keteldruk in loop van maanden geleidelijk stijgt,
    tot over de 2 bar (nu 2.3).
    Al tweemaal heb ik water er uit laten lopen en eenmaal ontlucht.
    Dan is de druk een tijdje goed (1.5 bar). Maar na een paar maanden stijgt deze weer tot over de 2 bar.

    Er is een onderhoudsmonteur wezen kijken. Hij zei dat alles in orde was (expansievat).
    Evengoed is de druk wederom gestegen tot 2.3 en zal ik voor een derde keer water er uit moeten laten lopen.

    Heeft u een idee waardoor het komt en of ik er iets aan moet/kan doen?

    Vriendelijke groet,
    Mark

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mark,

      Het expansievat is defect. Het membraam wat erin zit is poreus geworden. Het probleem zal erger worden totdat de buffer helemaal vol water zit, dan zal de maximaal druk beveiliging gaan spuien.

      Het is tijd om het vat te vervangen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  41. Anne
    Anne zegt:

    Hallo,
    De digitale drukmeter in de Cv ketel op zolder reageert zeer traag. Echter loopt hij ook hoog op (2,7-3,2) Maar onder bij de vloerverwarming zit een analoge meter en deze geeft wel netjes 2 bar aan. Als we de druk aflaten om de druk in de Cv ketel te verlagen blijft deze echter hoog ondanks dat er nauwelijks meer druk opzit. Wat kan de oorzaak zijn? Het is een 2 jaar oude ketel die nog nooit aan is geweest (nieuwbouwhuis wat nu pas verkocht is)

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Anne,

      De druk is veel te hoog, de ruimte in het expansievat is daardoor te klein voor de installatie. Vul 0,2 tot 0,7 bar boven de voordruk van het expansievat. Maar zorg wel voor een druk van 1 bar bij de cv ketel.

      Bij een vat boven met een voordruk van 0,5 bar, max 1,2 bar bij het vat.
      Bij een vat onder met een voordruk van 1 bar, max 1,7 bar bij het vat.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  42. remco
    remco zegt:

    Ik had een vraag we hadden wel warm water maar niet echt heet de ketel staat op 1.7 maar hij geeft op de ketel een teken met kraantje 38 aan en een andere teken geeft 15 graden aan is dit goed

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Remco,

      Wat je noemt heeft niet direct te maken met het warmwater maar met de cv installatie. Als het warme water niet heet wordt is er wel iets mis met de cv-ketel, laat die controleren door een service monteur.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  43. jrg veldink
    jrg veldink zegt:

    l.s.

    ik heb een cv en een pelletkachel moederhaard
    als ik de pelletkachel gebruik worden de bovenste (4de) verdiepeing niet warm
    als ik de cv gebruik wel

    beide maken het water rond e 60 graden.
    zou de oorzaak een te zwakke pomp in de pelletkachel kunnen zijn ?( head = 6 meter)

    groet
    jrg veldink

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Eigenlijk moet je een open verdeler te gebruiken in deze situatie. Twee pompen op verschillende plaatsen in de installatie is niet wenselijk. Ik kan zo niet beoordelen wat precies het probleem is, en dus ook geen advies geven voor een oplossing.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  44. Dılek
    Dılek zegt:

    Beste,

    mıjn sofache werk nıet maar we hebben wel goed warm water
    Bıj mıjn ketel krıjg ık telkens het pıctogram van sofache te voorschıjn ?
    Er zıt ook zeker geen luch ın mıjn sofaches heb ık allemaal al netjes nagezıen
    Doorwat zal dıt eıgelıjk komen ?
    Mvg

    Beantwoorden
  45. Chava
    Chava zegt:

    Tijdens onze verbouwing hebben ze het kasje waarmee je de temperatuur aanpast niet meteen terug gemonteerd ivm drogen van de gestucte muur. Omdat het heel heet werd in huis en wij de verwarming niet konden controleren werd ons gezegd dat we de ketel uit het stopcontact moesten halen en bij douche voor warm water er weer even in doen. Dit hebben wij een week gedaan. Na deze week was er opeens druk verlies en geen warm water. We hebben het bijgevuld waarna hij het even (1uurtje) heeft gedaan. Volgende dag is er een loodgieter langs gekomen en die gaf aan dat het expansivat kapot was dus die is vervangen. Probleem leek opgelost. Maar vanochtend (ruim een week later) hebben we weer geen warm water en de druk is wederom gezakt. In deze week hebben wij veel warm water gebruikt en verwarming aangehad.
    Ik heb het idee dat er een groter probleem is en zo graag uw idee hierover horen! Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Deze zaken lijken gewoon een samenloop van omstandigheden. Waarschijnlijk zat er nog teveel lucht in de installatie. Probeer bij te vullen en goed te ontluchten, dan zou de druk moeten stabiliseren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  46. hansvanwetering
    hansvanwetering zegt:

    Mijn CV (Intergas HR Furimat uit 1999) moet ik al vrijwel sinds het begin af en toe bijvullen. Een paar keer per jaar. Ik vul tot 2 bar. Vervolgens loopt het vrij snel (een maand) terug tot 1,2 bar en blijft vervolgens redelijk stabiel. De druk loopt nog wel iets terug, maar veel trager, over een langere tijd komt het dan wel tot onder de 1 bar. Expansievat is vervangen. Er zijn wel een aantal koppelingen binnen de ketel die onder de roest zitten. En ook op leidingen direct onder de sifon zijn flinke roestplekken. CV is ook verbonden met vloerverwarming. Deze CV zou berucht zijn om een lekkende warmtewisselaar. Wat denkt u wat het is?
    Hans

    Bijvullen duurt overigens slechts een paar seconden.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Hans,

      Zoals ik het lees zou de lekkage op meerdere punten kunnen zitten. Gelet op de leeftijd van het toestel zou ik je adviseren niet te veel onkosten meer aan dit toestel te maken maar voor vervanging te kiezen. Dit lost je probleem misschien direct op en zorgt daarnaast voor wat meer comfort en hopelijk ook een wat lager verbruik.

      Met vriendelijke groet,
      Jaap
      Adviseur Abel&co

      Beantwoorden
  47. Marian
    Marian zegt:

    goedemiddag,
    De drukmeter van mijn CV wisselt en is waarschijnlijk stuk. Gisteren gaf deze 0 bar aan vandaag bijna 3 (dus veel te hoog). Na een telefoontje met het onderhoudsbedrijf werd mij verteld dat als de druk te hoog is, het overloop van de CV ervoor zorgt dat het teveel wegloopt. Klopt dat? Of moet ik water uit de CV laten lopen? Overigens heb ik wel warm water dus werkt de CV wel.

    Beantwoorden
  48. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Wilma.
    Als de drukschommeling ook in het koude water zit de oorzaak bij het waterleidingbedrijf. Als het alleen het warme water betreft kan de combinatie van weinig warm water en een thermostaatkraan dit effect geven. Dan dient u de monteur weer te bellen.

    Beantwoorden
  49. Wilma
    Wilma zegt:

    Goede avond,

    Verleden week had ik geen warm water meer. Boven bij de ketel gekeken en stond de stand op 0,2.
    Ik wilde gelijk water bijvullen, wat helaas helemaal fout ging m.b.t. mijn aftapkraan, deze bleek stuk te zijn. Een behoorlijke overstroming gehad, het water is er helemaal af geweest! Kraan is die zelfde dag vervangen en ik heb de installatie bijgevuld en had toen weer warm water. Helaas bemerkte wij savonds met douchen dat onze waterdruk uit de kranen nu heel zwak was. Volgende dag monteur geweest, hij constateerde dat ons expansievat stuk was, vandaar geen warm water, en deze is vervangen. Wij hadden hoop dat onze waterdruk hierna goed zou zijn, maar helaas niet het geval.
    Het is heel wisselend met de druk. De monteur heeft ook nog bijgevuld, maar ik bedenk met net dat er bijgevuld is met deels radiatoren gesloten.
    Kan dit soms te maken hebben met de zwakke waterdruk uit de kraan? Het is wel toevallig dat de druk van ons water zwak werd, na bijvullen van de cv installatie, welke voorheen goed was.
    Heeft het een soms met het ander te maken?

    Bij voorbaat dank voor uw antwoord

    Beantwoorden
  50. noavatar
    noavatar zegt:

    In antwoord op Adam.
    Nee, dat is niet normaal. De druk mag niet praktisch niet oplopen. U heeft een defect of veel te klein expansievat. Ik kan zo niet inschatten of de vuldruk (2,5 bar) klopt maar deze lijkt mij ook al te hoog. Laat hier eens een cv-monteur naar kijken zou mijn advies zijn.

    Beantwoorden
  51. Adam
    Adam zegt:

    Geachte
    De bar in ‘koude’ toestand is om en bij de 2 a 2 1/2 bar. Eenmaal de verwarming aanstaat loopt dit op tot 6 bar. Is dit normaal of niet? Indien niet wat moet eraan gedaan worden?
    Alvast bedankt voor uw antwoord

    Beantwoorden
  52. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Christiaan.
    Als je snel achter elkaar moet bijvullen en de druk is telkens geheel weg is dat een goede gok. Helemaal zeker is dat pas na demontage. Een cv monteur kan dat beoordelen en kan je ook voorzien van een prijs.

    Beantwoorden
  53. Christiaan
    Christiaan zegt:

    Als de meter voor de bar op 0 staat en het bijvullen van het expansievat is meerdere keren gebeurd in 1 jaar tijd, kan het expansievat defect zijn? Wat kost een nieuw expansievat?

    Beantwoorden
  54. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Tinus.
    Wat betreft de warme radiatoren en de ketel die op warm water werkt: Dat is zeer waarschijnlijk een defect in de ketel. Laat dit repareren door een erkend installateur.

    Beantwoorden
  55. Tinus
    Tinus zegt:

    Goedendag,

    Bij mij staat de thermostaat in de woonkamer op 17 graden, terwijl het 18.5 graden is. Toch warmen regelmatig de radiatoren op. Deze bevatten thermostaatkranen en staan tussen de 2.5 en 3. De ketel zelf geeft aan dat hij bezig is met de warmwatervoorziening. Onze ketel is een Remeha Quinta.

    Hoe kan dit?

    Ik zag wel net op zolder dat de druk tot 0.5 bar gezakt was. Ik heb hem nu bijgevuld tot 1.7 bar.

    Kan het een met het ander te maken hebben?

    Alvast dankt voor de reactie.

    Beantwoorden
  56. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Karina.
    Als u een plotseling drukverlies heeft is bijna altijd het expansievat kapot. Een grote drukstijging bij verwarmen is een indicatie dat het systeem zonder expansie werkt. Het veiligheidsventiel gaat open bij 3 bar. Laat uw monteur dus snel terugkomen om het expansievat uit te wisselen.

    Beantwoorden
  57. Karina
    Karina zegt:

    De druk in de ketel zakte vrij snel dus technieker laten komen die water bijvulde en het ging even goed… Nadien als ik de cv opzette zakte de druk steeds. Ontluchten gedaan… Nu zakt de druk niet meer maar zodra ik de cv opzet stijgt hij tot bijna 3 . Dat stijgen zou normaal zijn maar tot hoeveel mag dat zodat het nog wel veilig blijft?

    Beantwoorden
  58. johan
    johan zegt:

    Mijn oude vat was indd. Lek toch maar vervangen door een o,5 en verplaatst omdat de oude in de weg hing.
    nu loop de druk nog maar amper op van 1,6 tot 1,7 bij vollast dus weer oké

    Beantwoorden
  59. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op johan.
    Een wat hogere voordruk zou geen probleem moeten zijn, u dient wel minimaal 0,2 bar boven de voordruk te vullen. Als de druk 1 bar schommelt is de inhoud te klein, dat kan natuurlijk ook komen doordat het vat lek is en daardoor vol water staat. Aan de klank kunt u dat vaker niet horen dan wel.

    Beantwoorden
  60. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Baruch.
    Mogelijk is de voordruk en/of de inhoud van het vat niet voldoende hoog/groot. De plaatsing is voor de installatie in elk geval niet optimaal, waarom zit dat vat niet naast de ketel? Er zijn ketels met ingebouwde expansievaten. Er zijn ook witte expansievaten. Voortdurend drukverlies duidt op lekkage of een defect expansievat.

    Beantwoorden
  61. Chantal
    Chantal zegt:

    Goedenavond,

    Sinds een maand werkt de verwarming bij mijn moeder niet meer. Nu heb ik er vandaag naar gekeken en staat de bar op nul.Ik heb het water bijgevuld tot 2 bar, maar binnen een kwartier staat hij weer op nul bar. Daarna heb ik het water nogmaals bijgevuld en gebeurde hetzelfde.
    Bij de verwarming en het expansievat is het droog.

    Weet u waar het water blijft en hoe ik dit kan oplossen?

    Met vriendelijke groet,

    Chantal

    Beantwoorden
  62. johan
    johan zegt:

    Maakt het wat uit of ik mijn huidige expansie vat met een voordruk van o,5 vervang voor een van 1 bar.mijn huidige schomelt te veel in druk van 1,7 tot 2,7 bar dat lijkt mij een te groot verschil ook lijkt het geluid aan bijde kanten nagenoeg hezelfde te klinken en volgens mij moet er een groot klankverschil in zitten . Het huidige vat is nu 12 jaar oud. Zelf denk ik dat deze lekt of de voordruk niet meer goed is. Graag uw advies.

    Beantwoorden
  63. Baruch
    Baruch zegt:

    Hallo

    Wij hebben het expansie vat zit bij ons in de kruipruimte.
    En de cv ketel in de badkamer op de begane grond.
    Er zit ongeveer 4 meter tussen.
    De installatie zit er 7 jaar in.
    Ik denk dat er nu al 2 nieuwe expansie vaten in gekomen zijn.
    En ik denk dat hij nu weer kapot is.
    Hoe zou dit kunnen?
    Bij het stoken van de houdkachel en de ketel dus 14 uur niet draait zie je dat het systeem druk verliest.
    Wat zou hier de reden van kunnen zijn.?
    Hartelijk dank alvast voor de uitleg.

    Groeten Baruch

    Beantwoorden
  64. Sandra
    Sandra zegt:

    Onze keteldruk zakt steeds van 1.9 naar 1.2 in een paar dagen.
    Ontluchten gedaan, expansievat is in orde (laten controleren).
    Zojuist een lekdetectie onderzoek gehad ivm vloerverwarming. Niets gevonden.
    Nu heeft deze medewerker de vloerverwarming dichtgedraaid.
    Op die manier kunnen we definitief uitsluiten dat het probleem daar zit. Als nl. de druk nu stabiel blijft zit er toch een lek daar.
    Zakt het nog steeds dan zit het toch in de ketel.

    Ga ik naar boven om de ketel bij te vullen (hij stond op 1.2 nl), staat hij op 3.2!
    Direct water laten weg lopen boven, nu gezakt naar 1.9.

    Hoe kan dit?!?
    Duidt dit toch op een probleem bij de vloerverwarming?

    Beantwoorden
  65. Piet
    Piet zegt:

    Mijn ketel en vulpunt staat op 3e verdieping = 8m hoogte. Met waterdruk vullen lukt slechts tot1.2-1.4 bar.Hoe krijg ik er meer in?

    Beantwoorden
  66. Patje
    Patje zegt:

    In antwoord op Erwin.
    Het zou de thermostaatkraan van de douche kunnen zijn! Als deze inwendig doorlekt dan stroomt er warm water wanneer er elders (wc, keuken) koud water wordt gebruikt. De ketel blijft dan steeds aanslaan.
    De leiding vh warme water bij de ketel moet dan warm aanvoelen.

    Doorlekken thermostaatkranen kan bijvoorbeeld doordat er gruis in het afsluitertje zit en deze open staat. Demonteren, schoonmaken en terugmonteren.

    Beantwoorden
  67. John (adviseur GasNed) j.vangrinsven@gasned.nl
    John (adviseur GasNed) j.vangrinsven@gasned.nl zegt:

    In antwoord op Bernard.
    Dat lijkt me wel. Door de lage druk zou het kunnen zijn dat delen van de installatie (of erger, de cv ketel) een onvoldoende hoog waterniveau hebben. Uw expansievat zal ook defect zijn. Laat deze installatie controleren door een service monteur.

    Beantwoorden
  68. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Gina.
    Maakt u zich niet te veel zorgen. Waarschijnlijk is dit achtergebleven lucht in de installatie. Dit moet na enkele keren bijvullen stabiliseren.

    Beantwoorden
  69. Mart
    Mart zegt:

    Goedendag,

    Gisteren heb ik waterniveau verhoogd van 1.3 naar 1.9.
    Vanmorgen zie ik dat, na opwarming can de ketel, het niveau op 2.2 staat.
    Ik heb alle radiatoren ontlucht: niveau blijft hetzelfde.
    Moet ik water afvoeren, of de situatie zo laten?
    In afwachting en met groet,
    Mart

    Beantwoorden
  70. rinus
    rinus zegt:

    Hallo bij mij blijft het overstortventiel lopen ook als de ketel niet aanstaat de druk in de ketel is redelijk stabiel rond de 1,7 bar ook werkt de verwarming goed.kan het zijn dat dit ventiel kapot is of ligt dit aan het drukvat deze is nog geen 2 jaar oud

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Waarschijnlijk is dit de inlaatcombinatie. Die heeft ook een druk ventiel maar die is voor het warme tapwater. Dit druppelt nog een tijdje als de ketel uit is, niet erg want deze is aangesloten op de riolering.

      Als een cv overstort aanspreekt is over het algemeen ook de vloer nat. Deze zijn vrijwel nooit aangesloten op riolering omdat het een beveiliging is.

      Beantwoorden
  71. Ritch
    Ritch zegt:

    Goeiemorgen,

    Ik heb gister een monteur laten komen omdat mijn inlaatcombinatie bleef lekken,dit is netjes gerepareerd.

    Daarbij dacht ik dat mijn expansievat ook stuk was omdat mijn cv druk bij verwarmen wel eens de 3bar haalde,echter is nooit het overstortventiel opengesprongen.

    Ik heb een combiketel(deze heb ik op 1.8 bar druk op advies van monteur),een 18liter 0.5 expansievat en een 3bar overdrukventiel. Expansievat hangt direct langs de combiketel.

    De monteur heeft het expansievat bekeken en geconstateerd dat deze nog in orde was,daarbij vertelde ik dat mijn druk opliep bij verwarmen,hij heeft dit nagekeken:

    Als ik de verwarming aanzet en de ketel springt aan dan gaat de druk van 1.8 naar 2.2 als de ketel de 75graden bereik heeft staat de druk op 2.7,als de kamertemp de ingestelde temp heeft bereikt zakt de druk wel netjes terug naar 1.8-2.0.

    De monteur zei dat dit normaal was en niets was om mij druk over te maken.

    Bij gebruik van warm water kraan komt de cv temp ongeveer tot 70graden en de druk tot 2.2-2.3.

    Ik las hierboven wel ergens dat als de drukmeter direct na de pomp is geinstalleerd en beide in het cv toestel zitten dit normaal is omdat hij dan de druk van de pomp meet?

    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Als de drukmeter net na de pomp zit (en dat is vaak zo in cv ketels) zal schakelen van de pomp op de meter zichtbaar zijn. En zolang de druk niet de 3 bar bereikt is er inderdaad geen probleem. De drukverhoging bij opwarmen geeft aan dat uw expansievat aan de kleine kant is. Bij de volgende vervanging zou ik een grotere inhoud laten monteren.

      De reden waarom service monteurs op 1.8 laten vullen is om te compenseren voor eventueel aanwezige lucht. Als dat ontlucht wordt (door de automaat) zal de druk wat zakken. Bij vullen op 1.2 kan de druk na ontluchten dan ook zakken onder de 1 bar wat weer een storing kan veroorzaken.

      Beantwoorden
      • Ritch
        Ritch zegt:

        Bedankt voor uw reactie.

        Oke dan zal ik bij de volgende een grotere inhoud plaatsen,maar wel 0.5bar voordruk behouden toch?

        De ketel is laatst nog op 3.1 bar gekomen even maar het overdrukventiel sprong niet open..monteur zei dat ventiel+vat in orde waren

        Beantwoorden
  72. Ton Koning
    Ton Koning zegt:

    Hallo, ik heb een vraag.
    Mijn cv ketel verliest steeds Zijn druk ik vul hem 1 x in de weken bij.
    De installateur kan het probleem niet vinden en heeft al wel het lekke expansievat vervangen. Maar daarna bleef het probleem zich voor doen .
    Alle vloerverwarming buizen zijn gecontroleerd met infrarood op lekkage.
    Hebben jullie enig idee?

    Beantwoorden
    • John
      John zegt:

      Dit lijkt een terugkerend thema. Drukverlies wordt veroorzaakt door ontluchten (kan ook automatisch), of door een lekkage. Andere mogelijkheden zijn er niet. Een lekkage kan in het expansievat, in de installatie of in de cv-ketel plaatsvinden. Dus als ontluchten en het expansie vat niet de oorzaak zijn moet het een lekkage in de installatie of de cv-ketel zijn. Laat uw installateur de installatie en de ketel in delen afpersen. Dat is overigens een tijdrovende klus.

      Beantwoorden
  73. Willem
    Willem zegt:

    Ik heb ruim een week terug mijn cv ketel laten vervangen door een installateur.
    Deze is toen afgevuld op 2 bar.
    De radiatoren zijn verder niet ontlucht.
    Het systeem heeft zelf ontluchter.
    Wel allemaal open gezet en toen de cv ingeschakeld.
    Toch zie ik de druk in het systeem teruglopen.
    Na een week zit ik op 1,6 bar.
    Is dit normaal bij een nieuwe ketel of moet ik toch naar een lek gaan zoeken?

    Beantwoorden
  74. Erwin
    Erwin zegt:

    Mijn CV-ketel slaat om het kwartier aan (en doorloopt dan het hele programma t/m naloop aan toe). Reden van aanslaan is dat er een warm watervraag zou zijn (welke er dus niet is, waardoor dit programma ook meteen weer wordt afgesloten). Dit gaan nu al een jaar aan. De driewegklep (al 2x vervangen) blijft maar heen en weer gaan (ik wordt er gek van). Tevens zakt de druk in de ketel in 3 weken tijd terug van 2,3 naar 1. Nu al bijna een jaar lang. Wij hebben enkel een warmwaterleiding van de ketel naar de douche (stukje van een paar meter). Een lek kan ik niet ontdekken. Er staat ook geen water in het expansievat. Heeft u enig idee wat dit kan zijn?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Mogelijk een lek van de warmwaterleiding _in_ de cv ketel? Het water kan daar via de condensaat afvoer ongemerkt weglopen. Misschien kunt u de ketel laten afpersen, cv zijdig en tapwaterzijdig.

      De gemiddelde levensduur van een wisselaar is 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het gebruik. Als de ketel al 10 jaar oud is zou ik deze laten vervangen.

      Beantwoorden
  75. Arjan
    Arjan zegt:

    Ik heb een vraag, heeft wel met de CV druk te maken maar meer met een douchekop die ik zou willen plaatsen. De druk bij de CV zit tussen de 1.5 en 2 bar deze staat op zolder +- 7 meter hoog. De douchekop zou een druk van minimaal > 35 PSI (2.4 bar) nodig hebben. Wat ik begrijp zal de druk niet heel veel hoger zijn dan 2 bar. Hoogstens 2.7 bar op de beneden verdieping ( 0.1 bar per meter). De druk bij de CV zet ik als ik uberhaupt moet bijvullen op 1.8 bar en nooit precies op 2. Dan zou ik dus niet op 2.4 uitkomen op de 1ste verdieping maar hoogstens 2.2.

    De douchekop is een Nebia uit de VS die 70% water moet besparen. Is het zo dat in Amerika er met andere druk wordt gewerkt? Waardoor deze douchekop uberhaupt niet zal werken in Europa?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Arjan,
      De druk in de cv installatie heeft niets te maken met de druk van de waterleiding. Een waterdruk van 2.4 bar zal vaak mogelijk zijn in Nederland, echter de waterleidingbedrijven garanderen maar 1.5 bar (en er zijn uitzonderingen).

      Als u een lage waterleidingdruk heeft kunt u een drukverhogingsinstallatie laten installeren. Daarvoor heeft u een installateur nodig, dit is alleen onder voorwaarden toegestaan.

      Een andere douchekop aanschaffen is vele malen goedkoper.

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Dat kan normaal zijn. Alles tot 3 bar kan normaal zijn. Normaal zie je die hoge drukken alleen op plaatsen waar de ketel onder de installatie zit en de installatie behoorlijk hoog is, zo’n 16 meter in dit geval.

      Als de ketel het hoogste punt is kunt je gewoon wat water aflaten bij de ketel. Let op, is vies water! Blijf boven de voordruk van het expansie vat en boven de 1 bar.

      Als de druk zo hoog is omdat deze stijgt bij verwarmen heb je een defect (of te klein) expansie vat.

      Beantwoorden
  76. rene
    rene zegt:

    Sinds dat het weer kouder is geworden heb ik laleen last van gepiep/resonerend geluid in de warmwater leiding bij de CV, na het open draaien van een warmwater kraan, dit duurt ongeveer 20sec daarna is het weg. Kan dit ook met de waterdruk te maken hebben? Lijkt me niet want het zijn toch twee aparte water circuits.

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Dat heeft niet met de CV druk te maken in elk geval. Wat u al zegt, dat zijn gescheiden circuits. Mogelijk is dit het klapperen van de kraan schijf, maar dat kan alleen als u een spindelkraan heeft. Dus met 2 draaiknoppen en een kraanleertje. Als dit het geval is duurt het geluid langer als u de kraan langzamer opendraait. Hier is niet veel aan te doen behoudens het vervangen van de kraan.

      Beantwoorden
  77. Fonny
    Fonny zegt:

    Goedendag,
    Onze HR CV ketel hangt op zolder, ongeveer 7 meter hoog van radiatoren op begane grond. Ik heb altijd tot 1.5 bijgevuld 3-4x per jaar, want de drukte zakt tot 1.0 bar (bij de meter op de ketel). Van wat ik hier gelezen heb, klopt dat dat ik eigenlijk niet hoef bij te vullen totdat de drukte op 0.8 bar zakt? De drukvat is 0.5 bar; met 0.8 bar op de ketel plus extra 0.7 bar (7 meter hoog) eigenlijk de totaal van 1.5 bar al bereikt is zonder het van de drukvat gebruikt wordt? Dus ook beter voor de drukvat? Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    Fonny

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      In principe is dat juist. Echter sommige toestellen meten zelf ook de cv druk in het toestel. Dan kan het zijn dat het toestel zichzelf uitschakelt onder een bepaalde druk. Meestal is dat 1 bar.

      Beantwoorden
  78. JvdL
    JvdL zegt:

    Beste,

    Sinds kort een cv installatie in huis laten installeren, maar we worden gek van het geluid wat er om de haverklap uit de radiotoren/leidingen komt. Het is niet eens zozeer alleen geluid (oorverdovend), op sommige dagen voelen we de vloer trillen wanneer we hoger dan 19,5 graden Celsius stoken. Dit gaat willekeurig bij één of twee van de radiatoren tegelijk en houdt pas op wanneer we de meest minuscule draai geven aan de radiatorknop (open/dicht maakt niet uit, het gaat hier echt om slechts een mm), vervolgens houdt het kabaal tijdelijk op. Heb het complete systeem inmiddels getracht te ontluchten (radiatoren+expansievat); uit de radiatoren komt geen lucht meer, expansievat om de zoveel dagen wel een klein beetje.

    Enig idee? Hartelijk dank voor de tijd en moeite!

    Mvg

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Dit klinkt als stromingsgeluid, eventueel in combinatie met het klapperen van een afsluiter. Dit kan diverse oorzaken hebben. Een te hoge pompinstelling? Mogelijk is er een kraan in de verkeerde richting gemonteerd, of defect? Mogelijk zijn er thermostaatkranen toegepast en heeft u een te hoog drukverschil over de kranen?

      Maar u zegt dat de installatie onlangs is geplaatst. In Nederland heeft u 2 jaar garantie op installatiewerkzaamheden. Laat uw installateur dit oplossen.

      Beantwoorden
  79. lindsay
    lindsay zegt:

    Nee onze druk blijft niet het zelfde s’avonds zet ik de verwarming op 17 graden s:morgens staat druk net iets onder de 1 bar zet ik de verwarming op (20graden) stijgt hij naar 1,6 hebben wij dan een lek? Er hangt net een nieuw expansievat van 18L . in begin moesten we twee keer op dag bijvullen nu is al week geleden maar toch zalt die zo laag.

    Beantwoorden
  80. Lindsay
    Lindsay zegt:

    Beste, wij hebben net een huis gekocht en onze ketel verliest zijn druk. En we hebben net nieuwe expansievat geplaatst en hebben naar waterstand gekeken en is nog zelfde dus een lek zullen wr niet hebben?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Als ik het goed begrijp blijft de druk stabiel nadat u het expansievat heeft vervangen? Dan heeft u geen lekkage en was de oorzaak het expansievat.

      Beantwoorden
  81. Henrieke
    Henrieke zegt:

    Goedendag, We hebben een verwarming die soms enorm veel geluid maakt (je wordt er echt wakker van). Het komt van de cv ketel vandaan. We hebben geprobeerd alles een keer te ontluchten maar eentje lukt niet omdat er daar iets is afbroken. Laatst viel me toevallig op dat de bar meter heen en weer gaat wanneer er geluid is bij de cv ketel. Wat zou de oorzaak kunnen zijn dat die barmeter heen en weer gaat en het geluid? Komt dat doordat die ontluchting niet is gelukt of een defect? Mvg henrieke

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Henrieke,
      Het lijkt me verstandig dit toestel snel te laten repareren door een GasNed-installateur. Laat ook die ontluchting vervangen door een werkend exemplaar. Dit kan inderdaad door lucht komen. Mogelijk ‘kookt’ de ketel omdat er lucht in de pomp zit.

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Ik begrijp niet precies wat u bedoeld. Hoe dan ook, als de cv ketel in een vergrendelde veiligheidstoestand komt is er iets serieus mis.
      Controleer eerst de druk, als die goed is kunt u het beste een lokale installateur inschakelen.

      Beantwoorden
  82. Jef Ceenaeme
    Jef Ceenaeme zegt:

    Betreft : CV-ketel op gas
    Als de druk in het circuit te laag is (<1bar) en in de veronderstelling dat er geen elementen stuk gaan, wat is dan het gevolg met betrekking tot het gasverbruik?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Als we ervan uitgaan dat alle radiatoren vol water zitten en de ketel nog werkt zal de installatie goed functioneren zonder meer gas te verbruiken. Als de radiator in de thermostaat ruimte niet gevuld is zal dit inderdaad leiden tot een hoger gasverbruik. Dit komt echter maar zelden voor.

      Beantwoorden
  83. Renee
    Renee zegt:

    Onze cv ketel is twee maanden geleden bijgevuld en alles is ontlucht. Hij is gezet op 1,8 bar. Hij staat inmiddels op 1.5 bar. Zit er dan sowieso een lekkage en hoe zoeken we dit op? Wat zou het nog meer kunnen zijn? Of mag het langzamerhand teruglopen?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Enige terugloop is meestal te verklaren door achter gebleven lucht. In de cv ketel zit meestal een automatische ontluchter. Als de druk blijft teruglopen heeft u toch een kleine lekkage.

      Opzoeken kan een probleem zijn, een lekkage zit niet altijd op een zichtbare plaats. Denk aan onder of in de vloer, of zelfs in de cv ketel. Inspecteer uw installatie nauwlettend voor zover mogelijk en houd de druk in het oog.

      Beantwoorden
    • dirk hofmans
      dirk hofmans zegt:

      Ik heb hetzelfde probleem, het expansievat is al vervangen maar op 3 maand loopt de druk terug van 1.4 naar 1.0 bar. Stel dat de kleine lek onder de vloer zit, hoe kan je die vinden? De onderburen hebben zeker geen vocht op het plafond van ons appartement.

      Beantwoorden
      • Gasned zegt:

        Dit is vaak moeilijk te vinden. Als de cv leidingen in een mantel liggen zal het water in de mantel terechtkomen en mogelijk verdampen.
        Als het werkelijk in het beton terecht komt zijn er bedrijven die met vochtmeting en/of warmtebeeld een lekkage kunnen opsporen.

        Beantwoorden
  84. John
    John zegt:

    Mijn zoon heeft een nieuw huis gekocht met uiteraard een nieuwe cv installatie.
    De cv installatie is echter al 3x bijgevuld en binnen een paar dagen van 2.0 terugzakt naar 0.5 en zelfs lager naar 0.
    Cv installateur is al 2x langs geweest en verwijst nu naar de aannemer. Echter het is bouwvak en moet hij dus nog ff wachten.
    Heeft iemand een idee wat het zou kunnen zijn?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Dit lijkt me een lekkage, mogelijk in of onder de vloer?

      Andere mogelijkheden: zeer slecht ontluchtte installatie of een inwendig lek expansievat. Aangezien u een cv monteur ter plaatse heeft gehad lijkt het me dat deze niet het geval zijn.

      Beantwoorden
  85. Arjan
    Arjan zegt:

    Hoi,

    Wij hebben een nieuwe cv ketel, alleen nu werkt hij nog niet na behoren. Maar als ik dit lees dan krap ik toch wel even achter mijn oren. Onze cv staat op 2,7 bar. Als wij douchen zakt hij wel. Waarom staat hij dan zo hoog?? Het is wel zo, dat onze cv op zolder staat dat is om en nabij 8m hoog. Ook hebben wij vloerverwarming als hoofdverwarming beneden. Alvast bedankt voor jullie reactie.

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Waar leest u de druk af? Bij de cv ketel? Dan is deze te hoog.

      Laat in elk geval ook uw expansievat controleren. Als u niet te hoog heeft gevuld is deze defect.

      Douchen zou slechts een kleine invloed mogen hebben op deze druk, niet meer dan enkele tienden ten gevolge van het schakelen van de pomp. En de druk zal weer gelijk worden als u stopt met douchen.

      Beantwoorden
  86. olaf
    olaf zegt:

    Bij het bijvullen komt de drukmeter niet verder dan 0,3 bar. Verder vullen lukt niet (de leiding klinkt verzadigd) en heb alles tot twee keer toe ontlucht. Enig idee wat er kan zijn? Cv-nstallatie is slechts 3 jaar oud. Expansievat ook.

    Alle verwarmingen worden prima warm als ik de thermostaat op 20 graden zet.

    Enig idee waarom de druk zo laag kan zijn. Drukmeter kapot?

    Groet,
    Olaf

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Een defecte drukmeter lijkt aannemelijk. Het alternatief zou zijn dat er niet voldoende waterdruk op de waterleiding staat. Dat komt maar zelden voor. Ons advies is om een lokale installateur de situatie ter plekke te laten beoordelen.

      Beantwoorden
  87. Gerrit
    Gerrit zegt:

    Ik heb mijn verwarming gevuld tot 1.8 bar.
    de water temperatuur is ingesteld op max 75 graden.
    als ik veel warmte vraag bijv. 26 graden dan loopt de manometer op tot 2.8
    De temperatuur meter gaat niet verder dan 75 graden.
    Is dan ALTIJD het expansievat kapot is of zijn er nog andere oorzaken mogelijk?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Gerrit,

      Er zijn ook andere oorzaken mogelijk zoals:

      – het expansievat heeft een te kleine inhoud voor de installatie
      – de voordruk van het expansievat is te klein voor de vuldruk en/of de installatiehoogte

      Voor nader advies verwijzen we u graag door naar een GasNed-Installateur in uw regio.

      Beantwoorden
  88. Gerard de Haan
    Gerard de Haan zegt:

    Geachte heer,

    In koude toestand is de druk in de ketel 1,5 barg. Als de ketel aan gaat stijgt deze direct naar 1,9 barg. Volgens u is de reden hiervoor dat het water heet wordt. Maar direct na het opstarten is het water natuurlijk nog niet opgewarmd. Hoe kan het dat de druk toch stijgt? Is dit normaal en acceptabel?

    Grt,
    Gerard

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Waarschijnlijk is de drukmeter direct na de pomp gemonteerd. Dan zal het drukverschil dat de pomp creëert op de meter te zien zijn. Als beide in het cv toestel zitten zal dit de reden zijn. In dat geval is het ook niet iets om u druk over te maken. De druk zal dan ook bij een warme installatie weer op 1.5 bar staan als de pomp stopt met draaien.

      MVG,
      John

      Beantwoorden
  89. dave
    dave zegt:

    Beste mijnheer, heb Mn meter tot 2bar net bijgevuld, de verwarming nu op 20 gezet, mijn vraag is tot hoever mag de meter oplopen? Wat is normaal, tot 3 of als hij over de 3 gaat is er dan n defect? Groet dave

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      In feite mag deze helemaal niet oplopen. Uw drukmeter loopt op omdat het water in de installatie uitzet. Deze uitzetting zou opgevangen moeten worden door het expansievat. Als de drukmeter oploopt bij verwarmen is het expansievat defect en dient dit vervangen te worden.

      Overigens is de installatie ook voorzien van een druk beveiliging. Deze zal aanspreken bij 3 bar. Als dat gebeurt zal ook deze vervangen moeten worden. Neem voor advies op maat altijd contact op met een GasNed-Installateur bij u in de buurt.

      Beantwoorden
      • ivonne
        ivonne zegt:

        Mijn verwarming maakt herrie. Ontluchten hielp niet en volgens de monteur was het iets met spanning op de leidingen. ( bijv door plaatsen van nieuwe vloerbedekking) Dit laatste is al heel lang geleden dus zal t niet zijn. Was niets aan te volgens de man. Maar ik wordt gek van dat getikt. Is er iets aan te doen ?
        Groet ivonne

        Beantwoorden
        • John (adviseur GasNed)
          John (adviseur GasNed) zegt:

          Als dit in de krimp en uitzetting van het staal zit is er niet veel aan te doen. In sommige gevallen is het vervangen van de leiding beugels een oplossing. Dit is niet te garanderen en brengt wel kosten met zich mee.

          Beantwoorden
  90. Marion
    Marion zegt:

    En nog een vraagje;
    Als je gaat bijvullen, is het dan nodig dat alle radiatoren “open/aan” staan?
    Bij mij zijn alle radiatoren altijd “dicht/uit”, behalve enkele in de woonkamer/keuken en 1 slaapkamer.

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Het beste is alles open te zetten bij het bijvullen, en na het bijvullen te ontluchten in de gehele installatie. Als later uit ervaring blijkt dat dit in uw installatie niet nodig is kunt u dit achterwege laten. Het is namelijk afhankelijk van hoe een installatie is opgebouwd. Na volledig aftappen dient u uiteraard wel alles te openen en te ontluchten.

      Beantwoorden
  91. Marion
    Marion zegt:

    Zeker waardevolle informatie, maar ik mis net de clou.
    Bij mij zit de ketel op zolder, dus geven de meters van de zolder en begane grond een verschil aan.
    Op welke meter moet ik dan afgaan voor het bijvullen tussen 1,5 en 2.0 druk;
    De zoldermeter of de beganegrond-meter?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Marion,

      U moet afgaan op de meter bij de CV ketel, en da ga ik ervan uit dat ook het expansievat zich bij de cv ketel bevind. Hier moet de druk tussen de 1.2 en 1.5 bar zijn. Als u een drukmeter gebruikt welke zich lager in de installatie bevindt om uw installatie te vullen telt u 0.1 bar per meter lager. Dus een hoogte verschil van 6 meter betekent vullen op minimaal 1.8 bar beneden.

      Beantwoorden
  92. John
    John zegt:

    Wat als er 15mtr verschil zit tussen de cv ketel (zolder) en een radiator (souterrain).
    Waterdruk op cv ketel 1,5bar, dus in radiator 3bar. Levert dit gevaar op?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste John,

      De druk in delen van de installatie kan en mag veel hoger zijn.
      Radiatoren worden veelal getest op 8 bar, de werkdruk mag maximaal 6 bar bedragen.

      Beantwoorden
  93. Clifford R. Goilo
    Clifford R. Goilo zegt:

    Beste Kenniscentrum Verwarming,
    De vereiste waterdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,5 en 2,0 bar. Echter als ik de verwarming aandoe stijgt de druk over de 2,0 bar. Is dit normaal of moet ik de druk van de CV-ketel verlagen?
    Mvg. Clifford

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Clifford,

      De druk behoord niet te stijgen als de verwarming aangaat. Waarschijnlijk is je expansievat defect (of eventueel te klein). Je installateur kan je verder helpen.

      Beantwoorden
      • J. Maas
        J. Maas zegt:

        Wat is het eventuele gevaar als het expansievat te klein is? In mijn geval is dat waarschijnlijk zo, bij het verwarmen/aanslaan van de cv-installatie stijgt de druk vaak (tijdelijk) naar 2.5-2.8.

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste,

          Het vat slijt sneller, en er zit te weinig reserve in. De maximaal druk beveiliging zal aanspreken bij 3 bar. Neem bij het volgend onderhoud een groter vat (laat dat enkele dagen tevoren aan de monteur weten, dan heeft hij dat ook bij zich).

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste,

      De druk geldt zowel voor een koude als een warme installatie. Het expansievat vangt het verschil in temperatuur namelijk op.

      MVG,
      John
      (medewerker GasNed)

      Beantwoorden
  94. mabrandes
    mabrandes zegt:

    Op uw pagina ‘Hoe hoog moet de druk zijn in mijn cv ketel’ staat een fout onder het kopje ‘Regulering door expansievat’. Het is namelijk zo dat in een hoger punt in de installatie een lagere druk heerst. Dus als de ketel zich 7 meter hoger bevindt dan de drukmeter, moet u van de aanwijzing van de drukmeter 0,7 bar aftrekken om de druk in de ketel te vinden. De redenering is ook op gasreservoirs van toepassing, alleen is het drukverschil ongeveer 1000 maal kleiner. Wat moet ik nu van uw dilettantisme denken?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *