Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Wattpiek (Wp). In Nederland schijnt de zon onregelmatig. Daarom gebruiken we voor het berekenen van de opbrengst in kWh een omrekenfactor van 0,85. Eén Wattpiek staat in Nederland gelijk aan 0,85 kWh. Hoeveel zonnepanelen daadwerkelijk opbrengen verschilt per installatie.

Wat heb je nodig aan vermogen?

Hoeveel vermogen aan zonnepanelen je nodig hebt (of: hoeveel kWh je wilt opwekken) is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoeveel kWh verbruik je momenteel en hoeveel kWh wil je zelf hiervan opwekken? Check het verbruik op je jaarafrekening. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh.
  • Hoeveel m2 vrijstaand dakoppervlak heb je beschikbaar? Zonnepanelen kunnen op bijna elk type dak worden bevestigd. Het aantal m2 aan de zonzijde van het dak is bepalend voor het aantal zonnepanelen dat geplaatst kan worden.
  • Houd rekening met ligging, hellingshoek en schaduwvorming. Een dak dat precies op het zuiden is gericht, met een hellingshoek van 36 graden, is ideaal. Gelukkig zijn er tal van slimme oplossingen om opbrengst en rendement bij minder gunstig gelegen daken toch op peil te krijgen.
  • Een woonplaats in het westen van Nederland ontvangt meer zoninstraling dan een woonplaats in het oosten. Zoninstraling bestaat uit waarneembare, diffuse en indirecte zonnestraling.

Bekijk onze zonnepanelen en vraag advies voor jouw specifieke situatie

  • Wat is je budget? De kosten van zonnepanelen kunnen nogal verschillen. Het is daarom goed om te bepalen wat je uit wilt geven.
  • De technische levensduur van zonnepanelen is 20 tot 25 jaar. Daarna daalt het vermogen van de zonnecellen sterk. Ieder jaar loopt het vermogen sowieso steeds een stukje terug. Fabrikanten bieden wel vermogensgarantie: hiermee garanderen ze dat het vermogen na 10 tot 25 jaar nog op een bepaald niveau zal zijn. Hoeveel procent het vermogen mag afnemen verschilt per fabrikant: let hier dus op bij de aanschaf van zonnepanelen.
  • Zonnepanelen leveren gelijkstroom op, voor ons elektriciteitsnet is wisselstroom nodig van 230 Volt. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in het juiste stroomtype. Er zijn ‘gewone’ omvormers voor kleinschalig gebruik, en stringomvormers voor grotere systemen met in serie geschakelde zonnepanelen. Daarnaast zijn er micro-omvormers. Deze zorgen voor maximaal rendement wanneer een deel van de zonnepanelen soms in de schaduw valt. Micro-omvormers zijn duurder, zowel qua aanschaf als installatie.

Als je wil weten wat de financiële opbrengst van zonnepanelen is, ga dan naar de pagina ‘rendement zonnepanelen’. Als je benieuwd bent naar de kosten voor zonnepanelen, ga dan naar deze pagina.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *