Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kent veel voordelen ten opzichte van een schuin dak. Zo kun je de zonnepanelen heel precies op bijvoorbeeld het zuiden richten (tenzij overige factoren dat verhinderen). Ook is het makkelijker en veiliger werken op een plat dak. Daarnaast kan er meer oppervlakte worden benut omdat er geen schaduwzijde is. Hieronder lees je hoe je de voordelen van een plat dak ten volste benut.

Landscape of portrait

Voor het monteren van zonnepanelen op een plat dak zijn er diverse montagesystemen verkrijgbaar. Welke het beste bij het platte dak past, hangt sterk af van de situatie. De zonnepanelen kunnen namelijk in verschillende hoeken worden geplaatst. Het is ook belangrijk is om te bekijken of de zonnepanelen liggend (landscape) of staand (portrait) op het plat dak gemonteerd moeten worden.

Voor een optimale benutting van het platte dak moet rekening gehouden worden met de afstand tussen de zonnepanelen onderling en de afstand vanaf de rand van het dak. De afstand tussen de zonnepanelen en de rand van het dak dient tussen de 0,5 en 1 meter te zijn.

Montagehoek en tussenafstand

De montagehoek hangt af van de richting waarin de zonnepanelen zijn georiënteerd. De montagehoek is belangrijk omdat de zonnepanelen bij de juiste hoek meer zonlicht vangen en dus ook meer opbrengen.

Als zonnepanelen precies op het zuiden worden geplaatst is de ideale montagehoek 35 graden. Worden de zonnepanelen meer naar het westen of oosten geplaatst, dan is een kleinere montagehoek nodig voor een hogere opbrengst.

De tussenafstand moet zo klein mogelijk zijn om de ruimte optimaal te benutten. Belangrijk is wel dat er geen overlap is waardoor de zonnepanelen in elkaars schaduw komen. Dit is funest voor het rendement. De juiste tussenafstanden zijn als volgt:

  • 25 graden montage: 1,2 meter tussenafstand
  • 15 graden montage: 0,7 meter tussenafstand
  • 10 graden montage: 0,5 meter tussenafstand

Zonnepanelen plat dak: No-Go zone

Zonnepanelen op een plat dak vangen wind. Om te voorkomen dat de panelen van het dak afwaaien wordt het montagesysteem met extra ballast verzwaard. De ballast kan bestaan uit tegels, grind of betonbandjes. Hoeveel ballast er nodig is, hangt af van het montagesysteem en hoe de zonnepanelen geplaatst zijn.

Aan de randen van het dak ontstaan als het waait kleine wervelwindjes. Deze kunnen onder de zonnepanelen schieten. Om dit te voorkomen is er een No-Go zone op platte daken van tussen de 0,5 en 1 meter. Als de zonnepanelen toch binnen deze zone geplaatst worden, moet het montagesysteem extra verzwaard worden met ballast.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *