Overweeg je een laadpaal thuis? Dan ben je vast (binnenkort) de trotse eigenaar van een elektrische auto. Om écht voordelig te rijden heb je inderdaad een laadpaal thuis nodig: wij leggen je in dit artikel graag uit waar je zoal op moet letten.

Is een laadpaal thuis altijd mogelijk?

Als particulier mag je altijd een laadpaal voor je elektrische auto kopen en plaatsen op eigen terrein, of in je garage. Echter, niet iedereen heeft de mogelijkheid om op eigen terrein zijn elektrische auto te parkeren. De laadpaal moet dan in de openbare ruimte worden geplaatst. Of jouw gemeente daar (al dan niet eenvoudig) toestemming voor verleent, hangt af van de geldende beleidsregels binnen de gemeente. Je moet in ieder geval een vergunning (of ontheffing) aanvragen om een laadpaal bij een parkeerplaats te plaatsen.

Openbare parkeerplaats met laadpaal en verkeersbord

Wanneer je een vergunning krijgt voor het plaatsen van een laadpaal bij een parkeerplaats, neemt jouw gemeente feitelijk een verkeersbesluit. Dat betekent automatisch dat er een verkeersbord bij de parkeerplaats wordt geplaatst. Dit bord geeft aan dat de plek alleen is bestemd voor (het opladen van) elektrische auto’s. Het is niet mogelijk om de plek op kenteken aan te vragen: iedereen met een elektrisch voertuig mag de parkeerplaats in principe gebruiken. Wil je weten wat de geldende beleidsregels zijn in jouw gemeente? Wij adviseren je graag!

Welke soorten laadpalen zijn er?

In hoofdlijnen kun je twee soorten laadpalen voor je auto kopen: met en zonder vaste laadkabel. Bij veel auto’s wordt een laadkabel meegeleverd, dus dan is een laadpaal zonder kabel afdoende. Uiteraard zijn er nog veel meer varianten laadpalen, bijvoorbeeld met meer laadvermogen, een dubbele aansluiting of extra beveiliging. Per type elektrische auto kan bovendien de stekkeraansluiting verschillen. Een gespecialiseerde installateur maakt je graag wegwijs in de vele keuzemogelijkheden.

Welk vermogen laadpaal past bij jouw auto?

Laadpalen zijn in verschillende vermogens verkrijgbaar. Bij Abel&co koop je laadpalen van 3.7 tot 22 kW die op 1-fase of 3-fase laden. Om de juiste laadpaal thuis te kiezen, is het belangrijk te weten wat het maximale laadvermogen van de onboard lader van je elektrische auto is. Je kunt hier het maximale vermogen van de laadpaal op afstemmen. Voorbeeld: heeft je elektrische auto een maximaal laadvermogen van 11 kW, dan kun je met een laadpaal thuis vanaf 11 kW altijd optimaal laden.