Overweeg je een laadpaal thuis? Dan ben je vast (binnenkort) de trotse eigenaar van een elektrische auto. Om écht voordelig te rijden heb je inderdaad een laadpaal thuis nodig: wij leggen je in dit artikel graag uit waar je zoal op moet letten.

Is een laadpaal thuis altijd mogelijk?

Als particulier mag je altijd een laadpaal voor je elektrische auto kopen en plaatsen op eigen terrein, of in je garage. Echter, niet iedereen heeft de mogelijkheid om op eigen terrein te parkeren. De oplaadpaal moet dan in de openbare ruimte worden geplaatst. Of jouw gemeente daar (al dan niet eenvoudig) toestemming voor verleent, hangt af van de geldende beleidsregels binnen de gemeente. Je moet in ieder geval een vergunning (of ontheffing) aanvragen om een laadpaal bij een parkeerplaats te plaatsen.

Openbare parkeerplaats met laadpaal en verkeersbord

Wanneer je een vergunning krijgt voor het plaatsen van een laadpaal bij een parkeerplaats, neemt jouw gemeente feitelijk een verkeersbesluit. Dat betekent automatisch dat er een verkeersbord bij de parkeerplaats wordt geplaatst. Dit bord geeft aan dat de plek alleen is bestemd voor (het opladen van) elektrische auto’s. Het is niet mogelijk om de plek op kenteken aan te vragen: iedereen met een elektrisch voertuig mag de parkeerplaats in principe gebruiken. Wil je weten wat de geldende beleidsregels zijn in jouw gemeente? Wij adviseren je graag!

Welke soorten laadpalen zijn er?

In hoofdlijnen zijn er twee soorten laadpalen voor je auto: met en zonder vaste laadkabel. Bij veel auto’s wordt een laadkabel meegeleverd, dus dan is een laadpaal zonder kabel afdoende. Uiteraard zijn er nog vele varianten meer, bijvoorbeeld met meer laadvermogen, een dubbele aansluiting of extra beveiliging. Per type auto kan bovendien de stekkeraansluiting verschillen. Een gespecialiseerde installateur maakt je graag wegwijs in de vele keuzemogelijkheden.