Overweeg je een laadpaal thuis? Dan ben je vast (binnenkort) de trotse eigenaar van een elektrische auto. Om écht voordelig te rijden heb je inderdaad een laadpaal thuis nodig: wij leggen je in dit artikel graag uit waar je zoal op moet letten.

Is een laadpaal thuis altijd mogelijk?

Als particulier mag je altijd een laadpaal voor je elektrische auto kopen en plaatsen op eigen terrein, of in je garage. Echter, niet iedereen heeft de mogelijkheid om op eigen terrein te parkeren. De oplaadpaal moet dan in de openbare ruimte worden geplaatst. Of jouw gemeente daar (al dan niet eenvoudig) toestemming voor verleent, hangt af van de geldende beleidsregels binnen de gemeente. Je moet in ieder geval een vergunning (of ontheffing) aanvragen om een laadpaal bij een parkeerplaats te plaatsen.

Openbare parkeerplaats met laadpaal en verkeersbord

Wanneer je een vergunning krijgt voor het plaatsen van een laadpaal bij een parkeerplaats, neemt jouw gemeente feitelijk een verkeersbesluit. Dat betekent automatisch dat er een verkeersbord bij de parkeerplaats wordt geplaatst. Dit bord geeft aan dat de plek alleen is bestemd voor (het opladen van) elektrische auto’s. Het is niet mogelijk om de plek op kenteken aan te vragen: iedereen met een elektrisch voertuig mag de parkeerplaats in principe gebruiken. Wil je weten wat de geldende beleidsregels zijn in jouw gemeente? Jouw Bespaarinstallateur vertelt het je graag.

Welke soorten laadpalen zijn er?

In hoofdlijnen zijn er twee soorten laadpalen voor je auto: met en zonder vaste laadkabel. Bij veel auto’s wordt een laadkabel meegeleverd, dus dan is een laadpaal zonder kabel afdoende. Uiteraard zijn er nog vele varianten meer, bijvoorbeeld met meer laadvermogen, een dubbele aansluiting of extra beveiliging. Per type auto kan bovendien de stekkeraansluiting verschillen. Een gespecialiseerde installateur maakt je graag wegwijs in de vele keuzemogelijkheden.

Tip van Abel: probeer je auto niet via een stopcontact op te laden. Je meterkast is doorgaans niet voorbereid op een dergelijke afname van stroom.

Risico’s bij een laadpaal thuis

De risico’s bij een goed geïnstalleerde laadpaal thuis zijn nihil. Het ergste dat kan gebeuren, is dat iemand struikelt over de oplaadkabel. De stroomtoevoer wordt door een installateur netjes weggewerkt, een aparte groep in de meterkast zorgt ervoor dat er geen kortsluiting kan ontstaan. Op de laadpaal voor je auto staat pas spanning als deze met een kabel wordt aangesloten op de auto: het is niet net als bij een stopcontact zo dat er vonken ontstaan als je er iets in steekt. Ook ontstaan er geen vonken als je de kabel verwijdert.

Een laadpaal thuis: is dat echt nodig?

Opladen op kantoor of openbaar

Het leeuwendeel van de elektrische autobezitters rijdt de auto op kosten van de werkgever. Bij het bedrijf zijn dan vaak snelladers geplaatst, zodat de accu kan opladen onder werktijd. Verder zijn er steeds meer laadpalen voor je auto te vinden in de openbare ruimte: inmiddels staan er zo’n 5000 in Nederland. Deze opladers zijn doorgaans erg krachtig, dus in geval van nood kun je daar in korte tijd je auto opladen.

Privégebruik

Als je een hybride auto rijdt en deze ook privé gebruikt is een laadpaal thuis eigenlijk een must. Anders zul je regelmatig tóch bij het tankstation staan. Als je een volledig elektrische auto rijdt, kun je eigenlijk niet zonder laadpaal thuis. Zeker gezien de beperkte actieradius van de huidige generatie auto’s. Bij de gemiddelde laadpaal die voor particulieren worden geplaatst, is de laadtijd 6 tot 8 uur. Normaliter is dat een prima laadduur: Je hebt immers zelf ook tijd nodig om op te laden (lees: slapen).

Is een laadpaal thuis wel voordelig?

Grofweg komen de kosten per kilometer bij rijden op elektriciteit neer op ongeveer 3,5 eurocent. Bij benzine ligt die kostprijs op circa 11,5 eurocent. Hoe voordelig een een laadpaal voor je auto in jouw situatie is, hangt af van diverse factoren.

Eén invloedrijke factor is de kostprijs voor fossiele brandstoffen ten opzichte van elektriciteit. De prijs voor fossiele brandstoffen zal alleen maar blijven stijgen, terwijl de prijs voor elektriciteit daalt. Door het groeiende aanbod van energie uit wind en zon fluctueert de stroomprijs bovendien steeds sterker: dit leidt tot het fenomeen ‘grid-balancing’. Het komt erop neer dat een intelligent laadpunt straks pas stroom afneemt voor jouw auto wanneer de prijs van de energie laag is.

Heb je vragen over de aanschaf en kosten van een laadpaal thuis? Kijk eerst even op deze pagina voordat je een laadpaal gaat kopen.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Klaar met lezen?

31 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Ik heb een inpandige garage in onze woning. Is het mogelijk/veilig om daar ‘s nachts onze auto aan te sluiten voor het opladen, of moet dit in de buitenlucht gebeuren???? E.e.a. voor het bepalen waar we de laadpaal moeten plaatsen.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Peter
   Met een laadpaal kan je overal veilig je auto opladen. Het maakt niet uit of de laadpaal buiten aan de muur hangt, op de oprit staat of binnen in de garage aan de muur hangt. Houd er wel rekening mee dat je de paal niet insluit en dat er voldoende ruimte om de paal heen is zodat de paal gemakkelijk kan worden bevestigd.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Dogan
  Dogan zegt:

  Mijn prive parkeerplaats staat om de hoek, om een laadpaal met mijn meterkast te verbinden, dan moet er een kabel eerst langs de woning van mijn buurman. Natuurlijk staat de buurman hier niet op te wachten. Is er een mogelijkheid om alsnog een laadpaal op mijn terrein aan te sluiten?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Ozgur

   Onze woonwijken zijn helaas nog niet ingericht op aanwezigheid van elektrische voertuigen. Dan zit er soms dus niets anders op dan creatief te zijn in het bedenken van een oplossing. Ik heb niet voldoende informatie om je een 100% passende oplossing te bieden maar hoop je met onderstaand advies een stuk op weg te helpen.
   In jouw geval kan het zijn dat de kabel ook nog (gedeeltelijk) onder gemeentegrond door moet om bij jouw auto uit te komen. Omdat de gemeente verantwoordelijk is voor de openbare ruimte, zal je aan de gemeente toestemming moeten vragen voor de aanleg. Ga in dat geval het gesprek aan met de verkeersambtenaar van je gemeente om bespreken of zij een passende oplossing kunnen bieden.
   Wanneer in jouw situatie de stroomkabel (of de laadkabel) niet door openbare ruimte gaat, dan zou ik het gesprek met je buurman nog eens aangaan. Wellicht kan je met hem afspreken, dat hij ook gebruik kan maken van de laadpaal als hij een elektrische auto heeft of van plan is aan te gaan schaffen. Je kan hem dan via zijn laadpas toegang geven tot jouw laadstation. De stroom die hij afneemt kan je dan aan hem in rekening brengen.

   Ik hoop dat ik je hiermee voldoende op weg heb geholpen en dat je snel over een laadpaal thuis kunt beschikken.
   Als je advies wilt over de aanschaf van de meest geschikte laadpaal voor jouw auto en waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf ervan, dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Marco
  Marco zegt:

  Hallo,
  Ik wil een laadpunt in mijn tuin (hoek koopwoning) plaatsten zodat ik optimaal gebruik kan maken van de voordelen van elektrisch rijden. Ik heb een bedrijf aan huis zodat ik de energierekening zakelijk kan verrekenen. Mijn 100% elektrische auto kan op 5 plaatsten naast mijn huis op openbare parkeerplaatsen geparkeerd worden met de kont van de auto tegen de heg aan. De kabel hangt dan ca. 50 cm boven de gemeentelijke grond. Ik heb een aanvraag gedaan bij de gemeente Aalsmeer, maar die keurt dit niet goed. Echter staan er in de wijk waar wij wonen meerdere van dit soort oplossingen, waarbij in sommige gevallen de kabel zelfs enkele meters over de stoep ligt met een soort kabeldrempel er over.
  Naar mijn idee meet de gemeente met 2 maten. Hoe zit dit nu? Wat mag nu wel en wat niet? Ben ik strafbaar als ik toch op deze manier ga laden? En wat zouden de gevolgen met het oog op sancties of boetes kunnen zijn als ik het wel doe?

  met vriendelijke groet,
  Marco

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Marco

   Goed om te lezen dat je elektrisch rijdt en thuis je auto wilt opladen. Het is jammer dat je tegen belemmeringen aanloopt om ook echt duurzaam bezig te zijn. Elektrisch rijden en laden is op dit moment nog niet voldoende ingeburgerd in onze wet-en regelgeving om hier optimaal van te kunnen profiteren.
   In situaties dat je wel eigen grond maar geen eigen parkeerplaats hebt, dien je altijd toestemming van de gemeente te krijgen op “op straat” je auto op te laden. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte. Wanneer je dus een voorwerp (in dit geval je laadkabel) onder, op of in de openbare ruimte plaatst en er rondom de laadkabel schade aan omgeving of personen ontstaat, dan is de gemeente hiervoor aansprakelijk.
   Dat andere bewoners in jouw wijk andere creatieve oplossingen hebben bedacht, wil niet zeggen de gemeente dit accepteert. Deze bewoners handelen feitelijk in strijd met de gemeentelijke verordeningen. de vraag is hoelang dit gedoogd wordt.

   Wat ik je adviseer is om met de gemeente in gesprek te gaan. Bespreek bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een zogeheten verlengd private aansluiting.
   Een verkeersambtenaar kan dan samen met jou bepalen wat de beste oplossing is voor jouw situatie.
   Als je hierbij hulp nodig hebt, laat het me dan weten, dan kan ik kijken wat ik voor je kan betekenen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Dave
  Dave zegt:

  mijn hoofdzekering betreft op dit moment 1×25 ampere
  ik heb een verdeling van 3 groepen van 16 amp + aardlek, 4 groepen van 16 amp+ aardlek, en één 16 amp groep voor levering zonnepanelen (12 panelen x 250w = 3000w max)

  ik krijg binnenkort een nissan leaf EV die in principe kan laden met 1 fase 28 ampere (±6600w).
  ik kan mijn hoofdzekering 1 fase 25 ampere gratis laten verhogen naar 1 fase 35 ampere.

  is het dan vervolgens mogelijk om de laadpaal af te zekeren op 28 ampere zodat ik maximaal gebruik kan maken van de laadcapaciteit van de nissan leaf?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Dave

   Het is mogelijk om een laadpaal 1 fase 32 ampère (7,4kW) te gebruiken voor jouw Nissan Leaf bij een hoofdzekering van 1×35 ampère. De auto zal nooit meer dan het maximaal laadvermogen van 28 ampère bij 6,6kW vragen. Echter, als je je auto laadt, dan zal deze wel de volle 28 ampère gebruiken. De vraag is dan of de 7 ampère die over blijft van de beschikbare 35 ampère, genoeg over is voor de rest van je huishouden, zeker op de piekmomenten waarbij het verbruik hoog is. Je zou een spanningsmeter kunnen plaatsen om een periode je verbruik te meten. Dat geeft je inzicht in je huidige verbruik. Maar als je nieuwe apparatuur aansluit, dan verandert je situatie weer. Er is dus een grote mate van onzekerheid over het vrij beschikbare ampèrage. Als je de laadpaal verder gaat “knijpen”, tot bijvoorbeeld 20 ampère, dan praat je over smart charging en hiervoor is een speciaal abonnement nodig, wat weer extra kosten met zich meebrengt. Bovendien wordt de laadtijd langer.
   Mijn advies is dan ook om een 1 fase 16A laadpaal aan te schaffen.
   Voor een uitgebreid advies of een offerte voor dit type laadpalen verwijs ik je graag naar een van onze laadpaalspecialisten. Klik hier voor een specialist bij jou in de buurt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Beste,

  Is het mogelijk om een laadpaal aan de straatkant te zetten (geen eigen terrein) die aangesloten is op mijn eigen energievoorziening? Dit is volgens mij een stukje goedkoper in gebruik dan een gemiddelde ‘gemeente laadpaal’. Ik wil hem ter beschikking stellen voor gastgebruik, mits dit wel vergoed wordt.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jeroen

   Het is mogelijk om een eigen laadpaal aan de straatkant op openbaar terrein te plaatsen. Het gaat hierbij om een zogeheten verlengd private aansluiting. Deze zal je bij de gemeente van je woonplaats moeten aanvragen. Gemeenten hanteren nogal eens een wisselend beleid, ondanks dat de wet hierover duidelijk is. Het probleem voor veel gemeenten is dat je in de meeste gevallen een openbare parkeerplaats claimt als je daar je eigen laadpaal plaatst. Dat maakt het soms lastig de benodigde vergunning te verkrijgen. Je kunt daarom het beste een afspraak maken met een van onze installateurs in jouw regio. Zij kunnen je niet alleen helpen met de keuze van de laadpaal die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften, maar ook met de aanvraag voor de verlengd private aansluiting.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. hans Steeman
  hans Steeman zegt:

  Wij zijn een CPO project ( gezamenlijk wonen) en willen graag een of twee opladers op ons eigen terrein. De electriciteitsvoorziening kan lopen via onze algemene ruimte (VVE), hoe kunnen we de betaling laten lopen naar individuele gebruikers ?

  Groet
  Hans Steeman Nijmegen

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Hans

   Je kunt in dit geval het beste een laadpaal aanschaffen die je met een laadpas activeert. Deze “online” laadpaal is dan uitgerust met een RFID card reader en communicatiemodule. Als je vervolgens een bijbehorend back-office abonnement afsluit voor het beheer van de laadpaal, dan kan je een stroomtarief instellen en individuele gebruikers toewijzen om de stroomkosten (automatisch) aan hen doorbelasten. Wanneer mensen van buiten de CPO gebruik maken van de laadpaal, dan wordt ook deze stroom automatisch verrekend tegen het ingestelde tarief.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Jasper
  Jasper zegt:

  Ik vraag me af of een laadpaal echt nodig is. Stel dat je vanaf een extra (evt dubbele) groep in de meterkast een kabel aanlegt die buiten een CEE stekker heeft waarop je de auto aansluit. De laadstroom kan toch door de auto geregeld worden of zit er in een laadpaal nog slimme techniek waar je niet zonder kan?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jasper

   Houd er rekening mee, dat je voor het laden van je auto meer stroom verbruikt dan een gemiddeld huishouden in een hele dag. Het opladen van je auto via een laadpaal is dan ook de meest veilige, snelle en efficiënte manier om je auto op te laden. De techniek in de laadpaal zorgt ervoor, dat je tot wel 8x sneller kunt laden dan via een gewoon stopcontact. Bij het gebruik van een laadpaal voorkom je oververhitting (en kans op kortsluiting) van je stekker of wandcontactdoos. Deze zijn in de meeste gevallen niet berekend op een dergelijke hoeveelheid vermogen. De laadpaal communiceert daarnaast ook met je auto en zorgt er onder andere voor, dat het laadvermogen van je auto en het beschikbare vermogen thuis of op het werk efficiënt gebruikt wordt, zodat je auto snel en veilig wordt geladen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Pieter
   Pieter zegt:

   Je kunt eigenlijk niet zonder. Als je je auto wil laden vanuit een CEE stopcontact heb je een mobiele lader nodig (Tesla levert die bijvoorbeeld standaard mee, de “Tesla Mobile Charger”). Dat is feitelijk een laadpaal zonder paal.

   Een argument voor een vaste laadpaal is de veiligheid. Een CEE stopcontact kent geen beveiliging. Er staat op de CEE aansluiting altijd stroom, ook als iemand over de kabel struikelt of de stekker niet goed in het stopcontact zit. Met name het laatste is brandgevaarlijk. als de contacten niet goed verbinden worden ze warm/heet.

   In de laadkabel van de laadpaal naar de auto zit een extra ader die dient als beveiliging. De pin van die beveiligingsader is korter dan de stroomvoerende pinnen. Als de stekker er niet goed in zit en de controlepin de verbinding verliest schakelt de laadpaal de stroom uit, voordat de stekker er helemaal uit valt.

   Bij een CEE stekker zal dit niet het geval zijn, die blijft onder spanning. Als je een auto laad met 3-fasen 32 ampere (22 kW), en je trekt onder het laden de CEE stekker eruit dan zorgt dat voor vonken (zie je ook wel eens als je je stofzuiger uit het stopcontact trekt terwjil hij aan staat). Dat vonken veroorzaakt beschadigingen op de pennen in de stekker, waardoor die steeds minder goed contact krijgt en daardoor steeds warmer wordt. Uiteindelijk zal het tot hitte of erger: brand leiden.

   Het continue onder spanning staan van CEE stekkers geeft nog een ander veiligheidsprobleem: De interesse door kinderen. Je wil niet dat kinderen met iets in je CEE stekker die van buiten bereikbaar is gaan spelen. Nogmaals, die stekker staat altijd onder spanning.

   Beantwoorden
 8. René
  René zegt:

  Hallo. In een nieuwbouw huis wil ik alvast een loze leiding laten leggen van de meterkast naar het toekomstige oplaadpunt bij de voordeur. Is een standaard loze leiding daarvoor geschikt? Of is een leiding met grotere diameter nodig.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste René

   Goed idee om een loze leiding aan te laten leggen voor een toekomstig oplaadpunt. De benodigde stroomkabel is afhankelijk van het vermogen van het oplaadpunt wat nodig is om je toekomstige auto op te kunnen laden. Dat vermogen is weer afhankelijk van de accu van de auto die je aan gaat schaffen. De zwaarste aansluiting voor een laadstation is op dit moment 22kW, waarvoor een 3 fase 32 ampère kabel nodig is. Als je deze door je leiding kunt trekken, dan is deze helemaal klaar voor je toekomstige laadpaal. Als je dit zo aan je installateur doorgeeft, dan weet hij welke maat leiding hij moet leggen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. Piet
  Piet zegt:

  Ik heb een eigen parkeerplaats bij ons appartementencomplex. Is het mogelijk om een oplaadpaal aan te sluiten op het openbare net (met pasje) of moet dit via je eigen meter (meer graafwerk).

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Piet

   Een eigen laadpaal aansluiten op het openbare net is niet mogelijk. De gemeente is de enige die laadpalen op het openbare net mag laten aansluiten. Het is in veel gevallen mogelijk om een openbare laadpaal aanvragen bij je gemeente. Dit betekent dan wel dat de laadpaal eigendom is van de gemeente en door iedereen met een elektrische auto gebruikt mag worden. Als de parkeerplaats jouw eigendom is, dan is dat denk ik niet wenselijk. Voor je het weet staan er andere auto’s op jouw parkeerplaats hun auto op te laden. Dan zou je beter een laadpaal aansluiten op je eigen meterkast. Als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn, kijk dan op de onze site voor een Bespaarinstallateur bij je in de buurt. Deze kan samen met jou de mogelijkheden op jouw locatie bekijken en je adviseren wat de beste oplossing is. Hij kan dan meteen een inschatting maken van de kosten voor de aanschaf en aanleg van een eigen oplaadpunt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Frits

   Het trottoir is een openbare ruimte, waarvan de Gemeente eigenaar is. Je mag daarom niet zomaar een voorziening op, onder of over deze openbare ruimte voor je laadpaal aanbrengen. Hiervoor moet je dus toestemming aan de Gemeente vragen. Ik adviseer je dan ook om contact op te nemen met een van onze Bespaarinstallateurs voor een schouwing bij je thuis. De installateur komt dan bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de plaatsing van een laadpaal. Met dit plan kan je dan naar de Gemeente voor het aanvragen van toestemming indien de kabel toch door gemeentegrond zal moeten worden getrokken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Huib

   Maandelijkse kosten zijn meestal van toepassing wanneer bij de aanschaf van een laadpaal ook een abonnement wordt afgesloten. Met dit abonnement staat je laadpaal online in verbinding met een back-office systeem voor inzicht, beheer en support, waarbij bijvoorbeeld laadtransacties en stroomverbruik worden bijgehouden en automatische verrekening van de laadkosten met bijvoorbeeld je werkgever mogelijk zijn.
   Indien je dit niet wenst en de laadpaal uitsluitend voor eigen gebruik gaat aanschaffen, dan kan je een laadpaal aanschaffen zonder zo’n abonnement.
   Nadeel is echter dat je niet van alle diensten gebruik kunt maken die een online verbinding van de laadpaal vereisen. Denk hierbij aan functies als smart charging of load balancing. Dit is het optimaliseren en afstemmen van stroom- en laadverbruik van je auto en andere apparaten in je huis of kantooromgeving.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jan,

   Het is prima mogelijk om deze aansluiting te gebruiken voor aansluiten van een laadpaal. Deze zijn er met verschillende aansluitwaardes. Wil je een toekomstgerichte laadpaal dan kies je het beste voor een 3-fase variant, aangezien toekomstige modellen omwille van snelle laadtijd en grotere accucapaciteit dit nodig hebben.

   Mvg,
   Abel

   Beantwoorden
 10. CP
  CP zegt:

  Beste Abel,

  Ik wil graag electrisch gaan rijden. Ik heb geen eigen parkeerplek, maar huur een plek van een particulier in een garage waar ook al verschillende laadpalen zijn geinstalleerd (niet op mijn plek). Denk je dat het realistisch is (zowel juridisch haalbaar en qua doorbelasting van stroomkosten) om met goedkeuring van de verhuurder een paal te laten installeren op deze parkeerplek.

  Groet, CP

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Cas,

   Dat zou zeker mogelijk moeten zijn. De eigenaar heeft de mogelijkheid om op de laadpaal een eigen tarief in te stellen. Dit tarief kan de kosten van de afgenomen energie afdekken en wordt automatisch uitgekeerd na gebruik. Omtrent het plaatsen van de laadpaal en het eigendom zul je duidelijke afspraken moeten maken met de verhuurder. Aangezien er al meerdere laadpalen zijn is hier al eens eerder over gesproken. Let wel op dat de elektra-aansluiting over voldoende capaciteit beschikt om meerdere laadpalen te voeden.

   Mvg,
   Abel

   Beantwoorden
 11. Likor
  Likor zegt:

  Op het moment dat ik een elektrische auto koop, wil ik de laadpaal in mijn garagebox van 5,5 x 2,8m, die ongeveer 50m bij mijn woning vandaan ligt. Is dat een mogelijkheid?
  Wat zijn de kosten van het thuis laden aan die laadpaal? Lopen die via hetzelfde ‘abonnement’ dat je al hebt bij je eigen energieleverancier, of moet je voor een laadpaal een apart abonnement afsluiten? Heb je dan ook te maken met aparte vastrechtkosten? Ik weet dat als ik nu een elektra aansluiting in mijn garagebox wil, ik aparte vastrechtkosten moet gaan betalen. Hierdoor is het veel te duur.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Een privé paal zal vaak toch een pasjes methode hebben. Als deze op een publieke plaats hangt is dat ook aan te bevelen. ALs je deze privé wilt plaatsen zal er ook een elektriciteitsaansluiting moeten zijn. Als je deze niet hebt kan je een voorziening bij de gemeente aanvragen, maar die zullen niet geneigd zijn deze in een garagebox aan te leggen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 12. Manon
  Manon zegt:

  Hallo, ik begrijp niet zo goed waarom er wordt gesteld dat een laadpunt zonder kabel afdoende is omdat er een laadkabel bij de auto zit.
  Maar het grote voordeel van een vaste kabel aan je laadpunt is toch juist dat je dan niet elke keer je achterbak open hoeft te maken, je laadkabel uit je tas hoeft te plukken en ’s morgens de boel weer op te ruimen? Met een vaste laadkabel kom je thuis, je parkeert je auto vlakbij je laadpunt en steekt de kabel in je auto. ’s Morgens hoef je de kabel alleen maar uit de auto te halen. Scheelt koude, natte en vieze handen en zowel ’s morgens als ’s avonds tijd.
  Zijn er ook nadelen van een vaste kabel?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Manon,

   De voordelen die je noemt zijn zeker van toepassing als het laadstation gebruikt wordt door een vaste gebruiker of meerdere gebruikers met hetzelfde type stekker. Er zijn namelijk 2 varianten (type 1 en type 2). Daarnaast zou het een nadeel kunnen zijn dat de vaste kabel niet lang genoeg is. Al zal dat in de praktijk minder vaak voorkomen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *