Als je de trotse eigenaar bent van een elektrische auto, is het wel zo handig dat je thuis ook je auto op kunt laden. Thuisladen biedt namelijk diverse voordelen ten opzichte van openbaar laden. In dit artikel nemen we je mee door de kosten en mogelijkheden van het plaatsen van een laadstation voor thuis.

Het juiste laadstation voor thuis

Het proces begint met het selecteren van het juiste laadstation dat past bij jouw situatie en behoeften. Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, variërend in functionaliteit en prijs. De meest eenvoudige laadpalen beginnen bij ongeveer 500 euro. Deze basisoptie stelt je in staat om je auto op te laden door simpelweg de stekker in het laadstation en de auto te steken.

Wil je echter meer gemak en functionaliteit, dan kun je kiezen voor een slimmer laadstation dat verbonden is met het internet. Dergelijke internet connected laadstations bieden handige functies, zoals het automatisch declareren van laadsessies en real-time meldingen over de status van je laadsessie en eventuele storingen. De prijzen voor deze laadstations beginnen doorgaans bij ongeveer 800 euro en kunnen oplopen tot 1200 euro.

Voor degenen die nog meer controle over het laadproces willen, is er de optie van een laadstation met een load balancing functie. Deze geavanceerde laadpalen monitoren het stroomverbruik in huis en reguleren het opladen van de auto op basis van beschikbare capaciteit. Hoewel deze laadpalen wat duurder zijn, kunnen ze bijdragen aan een betere balans in het energieverbruik thuis.

Kosten van een laadstation

De kosten voor een laadstation zijn compleet afhankelijk van het type laadstation en de functionaliteiten die je kiest. Laadstations met een hoger vermogen, bijvoorbeeld meer dan 11 kW, zijn in de regel duurder. Maar deze kunnen wél sneller laden. Echter heeft men thuis in Nederland over het algemeen een netstroomaansluiting van 3x25A. Dit is toereikend voor het laden van een auto met 11 kWh. Als men thuis bijvoorbeeld 22 kWh wil gaan laden (als de auto dit kan) dan dient men minimaal een netstroomaansluiting van 3x35A te realiseren. En dit zorgt weer voor hogere vastrechtkosten. Daarnaast is 22 kWh thuis kunnen laden niet relevant gezien de tijd dat de auto thuis staat in de avond en ’s nachts.

Laadstation thuis laten installeren

Zodra je het juiste laadstation hebt gekozen, moet deze nog geïnstalleerd worden. De kosten voor de installatie kunnen variëren van 500 tot 2000 euro, afhankelijk van de situatie. Factoren die hierbij meespelen zijn onder andere de afstand tussen de laadstation en de meterkast (hoe verder, hoe duurder), en eventuele aanpassingen aan de meterkast (bijvoorbeeld een aparte stroomgroep en een 1 fase of 3 fase aansluiting).

Kosten voor thuisladen

Thuisladen is vaak voordeliger dan laden bij een openbaar laadstation. Bij thuisladen betaal je namelijk alleen het tarief van je energieleverancier, wat gemiddeld tussen de 0,30 en 0,50 cent per kWh ligt. Heb je zonnepanelen op je woning, dan ben je vaak nog voordeliger uit. Het laden bij een openbaar laadstation is doorgaans duurder, met tarieven die volgens Milieu Centraal gemiddeld 36 cent per kWh bedragen en zelfs boven de 60 cent per kWh bij snelladers.

Thuisladen van je elektrische auto biedt talloze voordelen en kan op de lange termijn kostenbesparend zijn. Door het juiste laadstation te kiezen en rekening te houden met de installatiekosten, kun je een efficiënte laadoplossing creëren die perfect past bij jouw behoeften.

Meer informatie of advies?

Ben je op zoek naar een geschikt laadstation voor thuis? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *