1 april 2023 treedt de Gasketelwet in werking. Vanaf dat moment mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden verrichten aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen. Zowel bedrijf als monteur moeten beschikken over een Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning).

Het invoeren van deze nieuwe wetgeving betekent dat installateurs noodgedwongen meer kosten maken. Bijvoorbeeld door het certificeren van de organisatie, medewerkers en administratie. Maar ook doordat er, vanwege verplichte uitgebreidere controles, meer tijd gaat zitten in de werkzaamheden. Hierdoor stijgen de kosten voor onderhouds- en service-contracten.

Waarom wordt de Gasketelwet ingesteld?

De Gasketelwet is in het leven geroepen om de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties te verbeteren en zo koolmonoxide ongevallen te verminderen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in 2015 een rapport over het werken aan gasverbrandingsinstallaties en de gevolgen hiervan. Hierin werden met name de gevaren van koolmonoxide belicht. Jaarlijks raakten er meer monteurs gewond aan een verhoogde concentratie koolmonoxide dan gedacht. In ernstige gevallen kwamen zij zelfs te overlijden. Dit was de aanleiding voor een wettelijk kader dat het aantal slachtoffers terug moet dringen. Namelijk de Gasketelwet.

Deze wet is opgenomen in het Bouwbesluit (§1.8). Hierin staan alle voorschriften waar bouwwerken aan moeten voldoen, zoals veiligheid. Dit heeft betrekking tot alle werkzaamheden aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen. Een nieuwsbericht van de rijksoverheid (met update) lees je hier.

Inwerkingtreding: 1 april 2023

Omdat het invoeren van de Gasketelwet meerdere malen is uitgesteld, schreef Techniek Nederland een brief aan minister Hugo de Jonge om de ernst van de situatie te benadrukken. Toch is de deadline van 1 januari 2023 verschoven naar 1 april 2023.

Schakel een gecertificeerd bedrijf in

Alle installatiebedrijven en monteurs moeten zich dus voor 1 april 2023 certificeren. Verrichten zij na die datum toch werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen zonder certificering, dan riskeren zij een hoge boete. Daarnaast is het ook strafbaar voor particulieren om niet-gecertificeerde bedrijven en monteurs in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie van cv-ketels. Controleer dus of de partij gecertificeerd is, voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Reacties

107 antwoorden
 1. Ad
  Ad zegt:

  Adriaan, 21 april 2024,
  Ik woon in een appartementengebouw dat in 2006 nieuw is opgeleverd met 4 CLV-rookgasafvoerkanalen, verdeeld over 38 appartement. De kanalen bestaan uit dikwandig roestvast staal.
  Deze kanalen zijn op dit moment 18 jaar oud.
  Ik weet dat de richtlijn NPR 3378-45 stelt dat de gebruiksduur van CLV-kanalen in beginsel 15 jaar is.
  maar een langere gebruiksduur is onder bepaalde voorwaarden toegestaan (zie bijlage D van de richtlijn).
  Mijn vraag: Is het volgens de gasketelwet toegestaan dat, Indien de VvE een rapport kan overleggen dat de CLV-kanalen veilig zijn te gebruiken, een gecertificeerd installateur dan een nieuwe HR c.v.-ketel op deze kanalen
  mag aansluiten ?

  Beantwoorden
 2. Gerard
  Gerard zegt:

  Ik woon in een gebied waar ‘op korte termijn’ een warmtenet wordt aangelegd. De CV-ketel wordt dan verwijderd heb ik begrepen.
  Mocht in de tussentijd toch mijn CV-ketel kapot gaan en ik moet dit vervangen door een tijdelijke huur CV-ketel, ben ik dan verplicht om ook de rookgasafvoer volledig te vervangen?
  Ik zit dan niet echt te wachten op deze onnodige extra kosten voor een rookgasafvoer die over een paar jaar niet meer wordt gebruikt.
  Wat zijn de mogelijkheden die ik heb?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Gerard,

   Als een CV-ketel vervangen wordt moet ook de rookgasafvoer vervangen worden. Daar is geen weg omheen.

   En let op, een huurketel is niet ’tijdelijk’. De contracten hebben meestal een lange looptijd en als die eerder beëindigd worden is er sprake van een afkoopsom.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Abel zegt:

    Beste Gerard,

    Naar ik begrijp zijn er wel mogelijkheden om een huurketel tijdelijk te huren. Ik kan je helaas niet verwijzen, maar lees de voorwaarden goed voordat je een contract aangaat.

    Met vriendelijke groet,
    Abel

    Beantwoorden
 3. Martijn
  Martijn zegt:

  Wij zitten met de situatie dat de monteur een inspectierapport wil zien voor de CLV installatie in het kader van het periodiek onderhoud. betreft nieuwbouw van ca 5 jaar oud (zowel ketel als clv). VVE zegt dat inspectie pas nodig is na 15 jaar danwel bij vervanging cv installatie. Hoe zit het nu echt?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Martijn,

   Hier ben ik enigszins overvraagd. De monteur zal dat bewijs nodig hebben van de fabrikant/leverancier van de CLV. Als de VVE dat niet kan overleggen lijkt het me dat de monteur hier een punt heeft.

   Maar hoe het echt zit durf ik niet te zeggen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Loes
  Loes zegt:

  Ik heb een vraag.
  Is een erkenning voldoende voor de nieuwe Gasketelwet? Of moet er ook een certificaat bij staan.
  Ik zie bij bedrijven of beide of 1 van beide staan.
  Ben je met erkenning ook gecertificeerd?

  Beantwoorden
 5. Hans
  Hans zegt:

  Graag zou ik willen weten of ik mijn concentrische rookgas afvoer ook mag werkwerken achter de betimmering, ik zou er graag een verlaagd plafond onderdoor willen doen. Ketel is in 2020 geplaatst.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Hans,

   Dat mag, maar houd er rekening mee dat het ook geïnspecteerd en vervangen moet kunnen worden. Ik zou het met je installateur overleggen om verrassingen te voorkomen.

   Met vriendelijk groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Bart Verkerk
  Bart Verkerk zegt:

  Mijn CV ketel moet binnenkort vervangen worden en nu is er iemand geweest om te schouwen en die zeg dat mijn afvoerpijp 4 meter verder moet komen omdat de afvoer nu 0.75 meter achter mijn balkon ligt. het balkon gebruik ik niet en de balkon deur heb ik ook nauwelijks open. De man die de schauwing kwam doen zei dat dit volgens de bouwwet moet. Nu vraag ik mij af of de pijp echt 4 meter verder moet worden geplaatst want dit zijn namelijk heel veel meerkosten voor het plaatsen van de CV ketel. Het balkon is 3,5 meter lang en de afvoer pijp van de CV ketel staat dus bijna 4 meter van het pand af. Ik hoor graag wat u mening is hierover

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Bart,

   Of je een balkon gebruikt of niet is voor de wet niet erg relevant. De uitmonding is wel gebonden aan voorschriften. Maar die zijn voornamelijk beperkend ten opzichte van de buren. Natuurlijk zijn er wel gevaarlijke situaties die niet toegestaan zijn. Ik kan hierover geen menig vormen zonder de situatie te kennen, en eerlijk gezegd, mijn uitmondingstheorie is ook al wat weggezakt. Bij twijfel zou ik een andere installateur laten kijken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Jan ten napel
  Jan ten napel zegt:

  Onlangs jaarlijks onderhoud aan de CV ketel gehad.
  De monteur constateerde een scheur(tje) aan de zijkant van de warmtewisselaar.
  Voor mij niet meer dan een barstje in het metaal, hooguit het begin van een scheur.
  Ik zie tijdens de werking geen condens en volgens mij is er dan ook geen sprake van lekkage.
  De monteur wil de ketel niet certificeren.
  Is het zinvol een second opinion aan te vragen ?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jan,

   Dat ligt helemaal aan de leeftijd van de ketel, een ander bedrijf laten komen kost ook geld, en misschien met het zelfde resultaat. Als de ketel ouder is dan 10 jaar zou ik nadenken over vervanging. Als de ketel veel jonger is kan er mogelijk een garantieregeling bij de fabrikant zijn. Een warmtewisselaar moet immers wel een redelijke termijn meegaan.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. Jaap
  Jaap zegt:

  Ik heb een CV die een concentrische af- en aanvoer door de gevel heeft. De aanvoer stopt gelijk nadat die door de gevel is gegaan en de afvoer loopt door tot boven aan het dak. De afvoer is van aluminium buiten het huis (binnen kunststof). Want moet er vervangen worden als ik een nieuwe CV ketel wil laten plaatsen?

  Beantwoorden
 9. Hans Meijer
  Hans Meijer zegt:

  Ik heb een cv ketel van Junvker Bosch uit 1995. Ik heb een installateur gevraagd deze schoon te maken cq onderhoudsbeurt. Na 5 minuten kwam hij weer naar beneden met de mededeling dat hij niet meer aan zo’n oude ketel mag werken. Besluit april 2023. Klopt dat of is dit wel heel erg kort door de bocht?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Dat is kort door de bocht ja, maar misschien niet onjuist. Dat is afhankelijk van het soort toestel, de staat ervan en hoe het geïnstalleerd is. Maar om alleen te melden dat het niet mag vanwege de leeftijd is te kort door de bocht.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 10. John van Raak
  John van Raak zegt:

  Recent heeft mijn CV-ketel een onderhoudsbeurt gekregen. Op de rekening wordt 21% BTW berekend. Nou las ik op internet dat dit 6% zou bedragen voor huizen ouder dan tien jaar. Is deze regeling nog geldig?

  Beantwoorden
 11. Paul
  Paul zegt:

  Mijn CV installatie heeft altijd prima gewerkt en is altijd veilig bevonden. Nu moet -onder de nieuwe wet- de RGA vervangen worden en heel complex omgeleid. Een zeer dure grap. In dit appartement zit geen collectieve koof voor verticale RGA’s. Het moet dus horizontaal naar een andere moeilijk bereikbare plek in de gevel. Ik denk dat dit voor zeer veel oudere appartementen van toepassing zal zijn.

  Waar is realistisch&veilig maatwerk voor oudere gebouwen, waarbij bewoners niet uitsluitend “om de wet” op enorme kosten gejaagd worden?

  Mijn budget voor verduurzaming is de komende jaren daarmee helemaal foetsie. Is dat de bedoeling van Terpstra’s nieuwe wet?

  Beantwoorden
  • Paul
   Paul zegt:

   En toen bleef het stil bij Abel…

   Volgens mij is er in de gasketelwet totáál niet nagedacht over oudere appartementen zonder collectieve koof.

   De gasketelwet zou er zijn voor veiligheid.
   Maar installateurs willen in oude appartementen geen klus aannemen, teveel gedoe rond duur betaalde certificering.

   Dus: geen ondehoud en geen verduurzaming mogelijk.
   Top geregeld!
   Weer een wet waarvan de impact niet ingeschat is voor stedelijke woningen.
   (uitsluitend voor een “standaard” tussenwoning)

   Beantwoorden
   • Abel zegt:

    Beste Paul,

    > Is dat de bedoeling van Terpstra’s nieuwe wet?

    Dus je verlangt een antwoord van Abel terwijl je open vragen stelt aan de politiek? Dat is niet de bedoeling van dit platform, je reactie heb ik toegelaten omdat het een naar mijn idee een valide punt is maar we gaan hier niet over politiek en wetgeving discussiëren.

    Met vriendelijke groet,
    Abel

    Beantwoorden
 12. mevr. Elise van Lierop
  mevr. Elise van Lierop zegt:

  Hallo.

  Mijn ketel hangt in het trappengat en de ketel is daarom voor de onderhoudsmonteurs nog net een beetje te bereiken. zij kunnen er letterlijk met de vingertoppen bij.
  Uiteraard houd dit in dat er in jaren geen onderhoud aan de ketel heeft kunnen plaatsvinden.

  Met als gevolg veelvuldig geen warm water, lekkende ketel waarbij er zich water verzameld onder in de cv-ketel,, gaslucht, en het totaal uitvallen van de ketel.
  Nu heeft mijn woningbouw eindelijk aangeven dat de cv-ketel op een Arbo technische gevaarlijk plaats hangt en wil de ketel gaan verplaatsen naar een smalle kast of een niet geïsoleerde vochtige zolder.
  Omdat de cv-ketel veelvuldig uitvalt of andere storingen aangeeft waaronder dat het soms erg benauwd in de slaapkamers is waarnaast de ketel hangt en ik regelmatig met hoofdpijn wakker wordt (ik slaap op 7 meter van mijn cv-ketel) wil ik ook graag een CO2 melder geplaatst krijgen.

  Mijn woningbouwvereniging vind zo een CO2 melder niet nodig en wil de cv-ketel niet verplaatsen ook al wordt hierom ook gevraagd door de onderhoudsmedewerkers ,

  Wat kan ik nu nog doen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Elise,

   De ketel is dus niet volgens voorschrift geplaatst, de monteur moet er immer wel aan kunnen werken. Ik neem aan dat de opstelling nu is afgekeurd en er dus wel iets moest gebeuren.

   Een CO melder is niet perse nodig als het toestel goed functioneert, maar in dit geval zou ik dat maar wel doen. En ik zou zeker niet wachten op de verhuurder maar zelf plaatsen: https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/koolmonoxide , de prijzen liggen tussen 25 en 45 euro.

   Zet een raam open op de slaapkamer, dat zal helpen met de hoofdpijn tot de situatie is opgelost.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 13. Peter van Kan
  Peter van Kan zegt:

  Beste,

  Onlangs heeft onze CV-ketel zijn jaarlijks onderhoud gehad. De betreffende monteur komt nu met het verhaal dat de afvoer niet gemonteerd is volgens de huidige richtlijnen (in situatie die al >25 jaar van toepassing is).
  De kanalen lopen in ons geval horizontaal over een afstand van 3 meter naar de achtergevel/dak.
  Voor het vervangen van de afvoer zouden wij het plafond van de badkamer en/of de vloer van de slaapkamer op de eerste verdieping moeten openbreken. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
  Daarbij komt dat ons huis valt onder de rijksmonumentenwet en er dus niet zomaar zaken opgebroken mag worden.
  Er is geen CO2 probleem gemeten dus er is geen acuut gevaar. Het is dus eigenlijk alleen de nieuwe richtlijn die hier een probleem vormt.

  De monteur geeft nu aan dat de ketel kan worden afgekeurd vanwege een onveilige situatie en er dan melding gemaakt zal worden bij de gemeente.
  Stel dat dat zo is; kan de ketel dan worden afgesloten terwijl alles prima werkt en er geen acuut gevaar is ?

  Alvast bedankt voor de reactie

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Peter,

   Alleen het feit dat het al 25 jaar bestaat betekent niet dat het voldoet aan de huidige richtlijnen, die zijn aan verandering onderhevig.

   De monteur is verantwoordelijk voor de ketel en de rookgasafvoer situatie. Als deze zich er niet prettig bij voelt zal die inderdaad de situatie kunnen afkeuren, of er nu direct gevaar is of niet.

   Dat de kanalen horizontaal lopen is geen reden tot afkeur, dus er zal nog wel wat anders aan de hand zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 14. Rina de Wolff
  Rina de Wolff zegt:

  Weet u of een aan- en afvoerpijp zonder breekwerk vervangen kan worden? Het gaat om een cv op de eerste verdieping waarvan de aan-en afvoer door een koof op de zolderverdieping naar het dak gaat. Cv vervangen betekent breekwerk dus, tenzij daar een oplossing voor is. Er staat op internet iets over ‘lining’, maar als je belt blijken ze alleen voor grote bedrijven te werken.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Rina,

   Er is ook voor kleine installaties wel wat mogelijk, maar dat ligt vooral aan het soort installatie wat je nu heb. Als dat al ‘modern’ materiaal is zal het wel lastig worden om een passende oplossing te vinden. Vraag je installateur naar de mogelijkheden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 15. Charlotte
  Charlotte zegt:

  Dit bericht krijg ik van mijn jaarlijkse onderhoudsbedrijf:

  Vanaf 1 april 2023 gelden er nieuwe voorschriften voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties.
  Voor collectieve rookgasafvoeren en verbrandingsluchttoevoeren (clv’s) ten behoeve van cv-ketels moet een goedkeuringsrapport worden overlegd dat deze zijn gecontroleerd en veilig bevonden.

  Indien dit goedkeuringsrapport (nog) niet aanwezig is kunnen wij alleen het onderhoud uitvoeren in combinatie met het plaatsen van een Retwist CO-melder (koolmonoxidemelder) welke de cv-ketel uitschakelt bij detectie koolmonoxide.
  De kosten van deze CO-melder bedragen € 190,00 per stuk incl. installatie en btw (uitsluitend in combinatie met het onderhoud van uw installatie).

  Graag ontvangen wij van u akkoord voor het plaatsen van deze CO-melder indien u het onderhoud wenst te laten uitvoeren en u nog geen goedkeuringsrapport kunt overhandigen.

  Na uitvoeren van het onderhoud met plaatsing van de CO-melder heeft u nog een jaar de tijd om het benodigde goedkeuringsrapport te laten opstellen.
  Indien er voor het volgende onderhoud (in 2024) geen goedkeuringsrapport voorhanden is kunnen wij het onderhoud niet continueren en zullen dan het contract moeten beëindigen.’

  Klopt dit?

  Ik hoor het graag 😀

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Charlotte,

   Het onderhoudsbedrijf is verantwoordelijk voor het toestel als er onderhoud is gedaan. De CLV installatie is niet gekeurd maar valt wel onder die verantwoordelijkheid. Op deze manier proberen ze de veiligheid te garanderen en meteen de keuring voor de CLV geregeld te krijgen. Of dat klopt of niet maakt niet zoveel uit, dat zijn de voorwaarden waarop ze het onderhoud willen uitvoeren.

   Laat de VVE de CLV keuring zo snel mogelijk regelen. Meestal is de snelste weg de fabrikant van de CLV te benaderen, deze zal partners hebben die de keuring kunnen verzorgen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 16. edze
  edze zegt:

  beste Abel, mijn benedenbuurman installeert momenteel een nieuwe CV ketel, en wil de rookgasafvoer daarvan aansluiten op het bestaande algemen ventilatiekanaal dat van BG naar 2hoog loopt. mag dit, of moeten hij een apart kanaal aanleggen of de afvoer aansluiten op een rookgasafvoer van de begane grond? het klinkt nogal gevaarlijk, ondanks dat CO lichter is dan lucht, omdat bij hoge concentraties, je deze via je luchtafvoer in je badkamer/plee alsnog binnen kunt krijgen? kan jij hier verheldering brengen??

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Als het een gewoon ventilatie kanaal is mag dat niet. Er bestaan wel CLV constructies waar rookgas gecombineerd met ventilatie afgevoerd wordt, maar dat zijn speciale installaties. Deze zijn ook voorzien van een goedkeuring van de leverancier voor rookgassen.

   Een andere mogelijkheid, als het kanaal is niet gedeeld met andere appartementen en dit wordt gevoerd met een flexibele rookgasleiding. Dat is wel toegestaan en niet gevaarlijk. Het kanaal is dan niet meer bruikbaar voor ventilatie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 17. H.den Breejen
  H.den Breejen zegt:

  Ik woon in een appartement waar de rookgaskanalen vervangen moeten Woerden,
  Nu moet ik van het bestuurVVe een nieuwe ketel kopen omdat mijn oude ketel niet op dit nieuwe rookkanaal aangesloten mag worden.
  Mijn ketel is @5 jaar oud en doet het nog uitstekend.
  Ik ben 86 jaar dus hier geen zin meer in.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Als de rookkanalen vervangen worden (eigendom VVE) en de ketel mag er niet op aangesloten worden is er geen optie om er geen zin in te hebben.

   Neem contact (of beter, laat uw installateur dat doen) op met de fabrikant van die ketel, specificeer het soort rookgassysteem wat er geplaatst wordt en vraag of ze een type keuring hebben die voldoet. Misschien zijn er wel mogelijkheden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 18. Moniek
  Moniek zegt:

  Ik lees dat dat de rookgasafvoer vervangen moet worden na ongeveer 15 jaar en ivm veiligheid en energiezuinigheid dit dan meestal een concentrisch afvoer is. Wij krijgen een nieuwe hr-ketel en voor nieuwe standaard rookgasvoer wordt gemiddeld €160 berekend. Moet of wordt dan automatisch ook het zwart pijpje op het dak vervangen of hoort dat er niet bij en/of hoef deze niet concentrisch te zijn? Maar mag tegenwoordig een cv-onderhoudsmonteur zonder allerlei beveiligingsmiddelen nog wel het dak op om de afvoer te vervangen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Moniek,

   De dakdoorvoer zal ook vervangen moeten worden, de aansluiting hoeft niet concentrisch te zijn, dat is wel veiliger en zeker fraaier om te zien.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 19. Tuur Gilissen
  Tuur Gilissen zegt:

  ik heb een abonnement voor jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden bij een installatiebedrijf, deze brengen per jaar € 30,– in rekening voor de extra kosten nav gasketelwet, mag dit ? Ik hoor het graag.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Tuur,

   Het is toegestaan om de prijs te verhogen. Als dat met meer dan de index gebeurd heeft u ook het recht om het abonnement te beëindigen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 20. Ro Walraven
  Ro Walraven zegt:

  In ons vve complex zitten rookgaskanalen die in 2004 zijn aangebracht. Een installateur heeft bij de huurwoningen in opdracht van de woningbouw vereniging in september 2022 HR ketels aangebracht.
  Mag dit wel?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ro,

   In sommige gevallen wel, in appartementen complexen zitten vaak CLV systemen, die worden apart gekeurd.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 21. Mirella Pronk
  Mirella Pronk zegt:

  Beste,
  mijn ketel zit buiten en de afvoer loopt ook naar buiten via de gevel. Ik woon in het onderste appartement. Mijn ketel zit hier al 15 jaar en doet het nog steeds als een zonnetje. Nooit problemen mee. Nu schijnt er een nieuwe wetgeving te zijn betreft de afvoer van de cv-ketel door de gevel? Ben ik verplicht om deze te verplaatsen of de rookgasafvoer anders aan te leggen? Een oude ketel wil je naar mijn idee niet verplaatsen.
  Wat is hier de wetgeving voor?
  Graag hoor ik.
  Met vriendelijke groet,
  M.M.P.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Mirella,

   Nieuwe wetgeving is van toepassing op de rookgasleidingen, volgens mij niet op de uitmonding. Het kan wel dat deze uitmonding niet voldoet.

   Indien het gevaarlijke situaties oplevert ben je verplicht daar wat aan te doen. In dit geval zou ik ook een andere installateur de situatie laten beoordelen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 22. Pieter
  Pieter zegt:

  Hoi,
  Mijn ketel (Daalderop) is schoongemaakt, maar wordt niet goedgekeurd omdat de buitenlucht-aanvoerpijp niet gebeugeld is en moet worden vervangen naar nieuwe maatstaven volgens de monteur?
  Deze beugelwet geldt toch alleen bij nieuwe installatie?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Pieter,

   De installateur is verantwoordelijk voor de installatie, ook als deze oud is. De beugel regeling is al jaren van kracht maar slecht nageleefd.

   Mogelijk is er geen gevaar dan zal de monteur het toestel onderhouden. Maar een volledige goedkeuring is natuurlijk niet mogelijk. E.e.a. is niet volgens de voorschriften.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 23. LJK
  LJK zegt:

  Beste,

  Ik heb onlangs een appartement gekocht in een complex waarvan de rookgaskanalen in heel slechte staat verkeren. De VvE heeft dit verder niet opgepakt.

  De ketel is 16 jaar oud en echt aan vervanging toe. Hij geeft foutmelding na foutmelding wat nu nog met een reset opgelost kan worden. Maar ik ben doodsbang dat mijn ketel helemaal de geest geeft en ik niet eens warm water heb om mijn kindje in bad te doen. Wat betekent dat ik niet meer thuis kan wonen. Mogen installateurs in noodsituaties de ketel ook niet vervangen?

  BVD

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   De rookgas leidingen in de leidingkokers zijn eigendom en de verantwoordelijkheid van de VVE. Vervanging moet dan ook door de VVE geregeld worden. Maar dit zou ook kunnen betekenen dat er restricties gesteld worden aan het soort ketel dat erop aangesloten mag worden. Dit kan ook inhouden dat sommige ketels verplicht vervangen moeten worden.

   Een installateur is verantwoordelijk voor de veiligheid. Indien de situatie niet veilig is zal deze geen vervanging doen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 24. Camiel
  Camiel zegt:

  Bij jaarlijks onderhoud aan de ketel heeft de installateur gezegd dat de rookgasafvoer niet juist is gebeugeld, dat er verschillende materialen zijn gebruikt en dat de afvoerpijp met schroefjes aan de mof is bevestigd. Dit is volgens hem niet volgens de regels. Hij heeft niet gezegd dat de CO waarden te hoog zijn.

  Volgens de installateur moet de rookafvoer vervangen worden, anders mag de installateur geen onderhoud meer plegen aan de CV ketel. Dat zou ongeveer 800 euro gaan kosten. Ik vind dat nogal een uitgave en wil daar goed over nadenken. Mijn CV ketel is 10 jaar oud, is jaarlijks onderhouden en functioneert goed.

  Ik heb de volgende vragen:
  – Klopt het dat de installateur geen onderhoud meer mag plegen voordat de rookgasafvoer vervangen is?
  – Moet ik nu op stel en sprong de rookgasafvoer vervangen of zou ik nog kunnen wachten totdat ik mijn CV ketel ga vervangen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Camiel,

   De installateur is verantwoordelijk voor de installatie, als deze vind dat het niet veilig is zal hij niet aan het toestel willen werken. Schroeven in de rookgaskanalen zijn inderdaad niet toegestaan, maar dat was 10 jaar geleden ook niet het geval.

   Ik zou proberen dit bij vervanging te doen, tenzij het rookgaskanaal lekt. Maar dat zal je echt met je installateur moeten overleggen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Jen
    Jen zegt:

    Beste Abel,
    Ik heb zelfde probleem als Camiel dat er verschillende materialen op de rookgasafvoer zijn. De ketel op mijn apartement is 5 jaar oud en de kosten is ongeveer 800 to 1300 zonder btw. Het is zo veel. Heeft het zin om de rookgasafvoer te verangen? of om een niewue ketel te installeren?

    met vriendelijke groet,
    Jen

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Jen,

     5 jaar is wel heel jong om de ketel te vervangen, en daar komt ook bij dat 5 jaar geleden die rookgas ook niet toegestaan was. Is die toen niet vervangen, want dat had eigenlijk wel gemoeten.

     Ik zou de rookgas laten aanpassen, maar een tweede offerte is altijd aan te raden.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 25. Jan F.
  Jan F. zegt:

  Goedendag.
  Wij wonen in een appartementencomplex waar de afgelopen jaren bij buren enkele ketels zijn vervangen. Helaas heeft onze ketel het ook begeven en dienen we deze te vervangen. Echter hebben we een installateur geïnformeerd en die geeft aan dat de wetgeving is veranderd en zij een goedkeuringsrapport van de centrale rookgasafvoer nodig hebben van de VVE om de ketel en individuele rookgasafvoer te vervangen omdat deze is aangesloten op de centrale.
  Echter kent onze VVE zo’n rapport niet en een andere installateur geeft aan dat dit niet nodig is, maar waar ligt nu de waarheid? En indien dit nodig is, welke partij in Zeeland zou dit kunnen uitvoeren?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jan,

   Als jullie complex een CLV systeem heeft zal dat gekeurd moeten zijn/worden. Dat de installateur om dat rapport vraagt is dus niet zo vreemd. Als de VVE dat nog niet heeft is er een impasse. Elke installateur die een CLV systeem mag maken kan het ook keuren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 26. Dave
  Dave zegt:

  Wordt een ketel afgesloten als deze niet CO-veilig is volgens een gecertificeerde installateur? (Gasafvoer moet vervangen worden zegt hij en als ze dat niet doet moet de ketel afgsloten worden tot dit vervangen is)
  Klinkt als bangmakerij en lijkt niet te kloppen, maar de installateur die de ketel onderhoud bij mijn schoonmoeder schermt er mee.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Dave,

   Afsluiten is alleen aangewezen in gevaarlijke situaties. Heeft de monteur aantoonbaar CO gemeten bij het betreden van de ruimte? Als de rookgasafvoer goed functioneert en niet lek is hoeft u niet direct te vervangen. Ook niet als de afvoer niet geheel voldoet aan de regels. De monteur moet dat uiteraard wel signaleren en rapporteren.

   Waarschijnlijk is op termijn vervangen wel aan te bevelen. Bij installatie van een nieuwe ketel is dat zelfs verplicht.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 27. Th Visser
  Th Visser zegt:

  Ons huis is gebouwd in 2014, de CV ketel en twee gashaarden zijn toen ook geïnstalleerd.

  Bij het groot onderhoud CV ketel, mei 2023, is deze niet goedgekeurd.
  Het rookkanaal bestaat uit twee delen. Idem gashaarden.
  Er is door de monteur aangegeven dat de kanalen vervangen moeten worden door kanalen bestaande uit 1 stuk.

  Klopt dat, het is nl een zeer grote kostenpost, mede omdat er een hoogwerker ingeschakeld moet worden.
  Wat zijn de consequenties als wij het nu nog niet laten uitvoeren?

  Met vriendelijke groet,
  Thea Visser

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Thea,

   Dat kan ik natuurlijk niet beoordelen, ik heb de situatie niet gezien. De omschrijving is ook niet zodanig dat ik begrijp wat er aan de hand is.

   Als er geen CO in de ruimte aanwezig is zal de situatie niet direct gevaarlijk zijn. Natuurlijk moet de monteur wel signaleren maar de beslissing om te vervangen is aan u. Is er wel CO in de ruimte gemeten zou ik direct actie ondernemen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 28. Cliff Meurs
  Cliff Meurs zegt:

  Beste, ik zie de vraag wel meerdere keren voorbij komen, maar ik werk al 27 jaar aan gasgestookte cv ketels. Als ik zelf alle diploma’s heb en co vakmanschap,zou ik dan niet mijn eigen cv ketel mogen onderhouden? Ik heb jongens ketels zien poetsen en begeleidt die het verschil tussen een waterleiding en gas niet eens zien. Zo een mensen wil ik niet in mijn huis. En ze lopen nog steeds massaal rond! Inmiddels ben ik als vakman er uit gestapt, omdat het 1 grote puinhoop is in de installatie branche. Tegenwoordig zit ik bij een technische dienst. Dit is weer geen erkend installatie bedrijf. Dus brengt voor en nadelen met zich mee

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Cliff,

   Waar je tegenaan loopt begrijp ik heel goed. Maar de wet maakt geen uitzondering voor eigen toestellen. Officieel mag het niet.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 29. Willem ter Maat
  Willem ter Maat zegt:

  Hallo ik heb een vraag als particulier.
  Moet een gasketel die is geplaatst voor 1-1-2023 omgebouwd worden, zoals het nieuwe beugelen en nieuwe rookgaspijpen?
  Gr Willem

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Willem,

   Als het toestel volgens de voorschriften is geplaatst (en dat zou moeten) hoeft er niets te veranderen. Als de monteur constateert dat dit niet het geval is moet het uiteraard wel aangepast worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 30. C.Kockelkoren
  C.Kockelkoren zegt:

  Goedemiddag,
  Als ik mijn cv ketel laat onderhouden aan welke kosten extra moet ik dan aan denken.
  Wat rekenen de bedrijven extra ivm de nieuwe gaswet

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Elk bedrijf is anders, en de impact van de wijziging is ook bij elk bedrijf anders. In elk geval duurt het onderhoud vaak wat langer en is er meer werk voor het back-office. En de investering in opleiding en certificering van het bedrijf.

   Hoe en of dit doorberekend wordt is dus niet in algemene zin te zeggen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 31. Hans Toet
  Hans Toet zegt:

  Beste Abel,

  Ik heb een onderhoudbedrijf en ik huur cv monteurs in die geen of wel een diploma hebben om aan een ketel/gasleiding te werken. Toch doen deze monteurs dit al heel lang voor ons zonder problemen. Nu is het feit volgens mij dat ik de gasleiding en de aansluiting op de ketel moet laten controleren door derde. Nu blijkbaar iemand die hiervoor een diploma voor heeft gehaald? En dan de verantwoordelijkheid op zich neemt, mits deze instalatie door hem/of hun is goedgekeurd?

  Begrijp ik het dan goed Abel?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Hans,

   Als een monteur aan gastoestellen werkt moet deze gecertificeerd zijn, er zijn geen uitzonderingen. Als je als bedrijf aan gastoestellen werkt moet ook het bedrijf gecertificeerd zijn. Onderhoud van cv-ketels en geisers valt hier onder.

   De gasleiding zelf staat hier buiten, alhoewel ik me kan voorstellen dat je in elk geval monteurs wilt hebben die hiervoor zijn opgeleid. Je bent er als bedrijf verantwoordelijk voor dat de werkzaamheden volgens de geldende voorschriften worden uitgevoerd.

   Dus ik denk niet dat je het helemaal begrepen hebt. Neem contact op met https://www.technieknederland.nl/, die kunnen je adviseren wat de best passende oplossing is voor je bedrijf.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 32. Martijn
  Martijn zegt:

  Hoe zit het met beun de haas? Werkt bij gecertificeerd bedrijf. Heeft zelf de opleiding gehad en installeert mijn nieuw aangeschafte ketel. Mag dit? En zo ja, hoe toon ik aan dat dit door een gecertificeerd bedrijf is gedaan?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Martijn,

   In elk geval kan je in dat geval niet aantonen dat het door een gecertificeerd bedrijf is geinstalleerd, dat is namelijk ook niet zo.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Jan,

     Jazeker wel. Maar je staat er niet automatisch in, je moet dat zelf aanvragen. En natuurlijk kan dat alleen als je de app Vakpaspoort Techniek op je telefoon hebt staan.

     Je moet je als monteur kunnen identificeren, maar dat kan ook met een bedrijfspas en een ID-kaart. Een app is hiervoor niet verplicht of nodig.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 33. Mado
  Mado zegt:

  Ik neem toch aan dat mensen nog gewoon de menu instellingen mogen aanpassen, bijvoorbeeld om de aanvoertemperatuur of tapwatertemperatuur te wijzigen.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Natuurlijk mag je alle gebruikersopties gewoon bedienen. De gasketelwet gaat over installatie en onderhoud.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 34. R vd sleen
  R vd sleen zegt:

  Hallo Abel
  Ik heb een vraag ik ben gecertificeerd via het installatie bedrijf waar ik werk, mag ik aan mijn eigen cv ketel nog wel onderhoud uitvoeren of mag dat niet meer ivm afmeld plicht?
  Mvg Remco

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Remco,

   Er is in elk geval geen afmeldplicht. Of dit toegestaan is kan ik helaas niet beoordelen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 35. Louis
  Louis zegt:

  Ik ben gecertificeerd maar werk niet meer bij een bedrijf maar heb wel de meet apparatuur mag geen onderhoud meer uitvoeren?
  Ik ken monteurs die nog niet eens weten hoe de metingen worden uitgevoerd dit is wel triest en dat mag wel onderhoud uitvoeren?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Louis,

   Inderdaad, dat mag niet zonder bedrijfscertificering en bewezen keuringen van de meetaparatuur. Je kan contact opnemen met de branche organisatie, die hebben mogelijkheden om dit voor je te organiseren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 36. Henk Breevelt
  Henk Breevelt zegt:

  De publieks campagne is nog steeds niet begonnen en de tijd dringt! Vooral VvE’s met individuele c.v. ketels met een gezamelijke rookgasafvoer zullen financieel hard getroffen worden door de gasketelwet. Dat zal de bewoners rauw op het dak vallen als blijkt dat het rookgasafvoerkanaal vervangen moet worden. Je zal beneden wonen met nog enkele etages boven je. Dat wordt hak – en breekwerk ook bij de bovenbewoners. En alsof dit nog niet genoeg is mogen er na 1 januari 2026 ook geen nieuwe c.v. ketels meer worden verkocht. Wie gaat dat allemaal betalen?
  Ik ben de voorzitter en ik vraag me af of en hoe ik dit aan de bewoners moet gaan vertellen.

  Politiek DenHaag wordt bedankt!

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Henk,

   Niet alle gecombineerde systemen zijn onjuist uitgevoerd. Alleen de onveilige situaties moeten gecorrigeerd worden. Mocht u die in huis hebben zijn de kosten misschien niet welkom, maar de veiligheid toch wel?

   Dezelfde politiek heeft de certificering jaren geleden afgeschaft. Daar hebben destijds alleen de installatie bedrijven op gereageerd en gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties. Terecht blijkt nu.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 37. Jaap
  Jaap zegt:

  Een vriend van mij is CV monteur en is volledig gecertificeerd. Hij voert het onderhoud aan mijn ketel altijd op vrijwillige basis uit. Is dit wel toegestaan of zou je hierdoor evt in de problemen kunnen komen met de verzekering?

  Beantwoorden
 38. j. v.d. ven-schaart
  j. v.d. ven-schaart zegt:

  12-2-2023. eindelijk verplichte zelfstandige gecertificeerde installateurs en monteurs. jaren langs waren klussenbedrijven zonder een diploma c.v. ketels aan het plaatse en repareren, zeer gevaarlijk. daardoor hangen veel c.v. ketels in steden met hoogbouw, gevaarlijk geinstalleerd, met afvoeren door de gevels, met openslaande ramen er naast, dit is nog steeds zo, of geplaatst op ventilatiekanalen (oudere appartementen). laat dit controleren! gevaarlijk. jaren lang waren wij erkend installateur, hier klopte niets van. i.v.m. pensioen zijn wij gestopt met ons bedrijf. verplicht certificering had al jaren eerder verplicht moeten worden.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ruud,

   Hoe je aan die conclusie komt is me niet helemaal duidelijk. Uit het bouwbesluit:
   > 1. Het is verboden werkzaamheden uit te voeren of te laten uitvoeren aan een gebouwgebonden verbrandingstoestel, werkzaam op gas bestaande uit koolstofverbindingen, en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas, zonder dat voor die werkzaamheden wordt beschikt over een certificaat
   > 2. De in het eerste lid bedoelde werkzaamheden zijn:
   > a. het installeren van gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen;

   Dus ook het installeren valt hieronder. Eigenlijk worden alle werkzaamheden uitgesloten.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Hans barendsse
   Hans barendsse zegt:

   Goedendag. Ik voer het onderhoud altijd zelf uit. Is prima te doen als je weet waar je mee bezig bent. Is mijn eigen ketel , dus ik bepaal dat zelf.

   Hans B.

   Beantwoorden
 39. André
  André zegt:

  Ls,

  Onze installateur laat vandaag weten dat zij hierdoor 22,7% prijsverhoging op het onderhoudscontract gaan (moeten) doorvoeren.
  Doet u maar.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste André,

   De installateurs hebben te maken met hogere kosten voor certificering van de monteurs. Het is niet onverwacht dat dit tot prijsverhogingen gaat leiden.

   Maar dat een prijsverhoging niet altijd positief ontvangen wordt is ook niet onverwacht.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Alleen laten onderhouden door een gecertificeerd bedrijf/monteur. En met de huidige drukte op de installatiemarkt is het aan te bevelen om een onderhoudscontract te hebben.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 40. Ton Michielsen
  Ton Michielsen zegt:

  dus als ik het goed begrijp mag ik voor 1 april nog wel gewoon mijn cv ketel schoon laten maken zoals ik het altijd heb gedaan door het AWS bedrijf dus zonder de hogen kosten die er na 1 april bij betaald moeten worden leg mij dat maar uit groet

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ton,

   Voor 1 april hoeft een monteur nog niet gecertificeerd te zijn. Echter bij veel van onze installateurs is dit al wel het geval en zal het tarief per januari aangepast worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Houd in elk geval rekening met een prijsverhoging voor 2023. De indexering alleen al is stevig met de huidige inflatie, maar ook de investering in de gasketelwet zal mogelijk voor een prijsverhoging zorgen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Mobo
    Mobo zegt:

    Het is dan maar goed dat contracten nimmer eenzijdig aangepast kunnen worden.
    Als er in het contact niks staat vermeld over uitzonderlijke situaties die dan een prijsstijging mogelijk maken, kan de prijsstijging op een lopend contract niet doorgevoerd worden.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste,

     Een abonnement mag tussentijds wel in prijs verhoogd worden. Natuurlijk heeft u dan wel de mogelijkheid om het abonnement kosteloos te beeindigen.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Corne,

   De investering om te voldoen aan deze wet is inderdaad aanzienlijk. Het is te verwachten dat dit deels doorberekend wordt in de tarieven.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *