1 april 2023 treedt de Gasketelwet in werking. Vanaf dat moment mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden verrichten aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen. Zowel bedrijf als monteur moeten beschikken over een Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning).
Het invoeren van deze nieuwe wetgeving betekent dat installateurs noodgedwongen meer kosten maken. Bijvoorbeeld door het certificeren van de organisatie, medewerkers en administratie. Maar ook doordat er, vanwege verplichte uitgebreidere controles, meer tijd gaat zitten in de werkzaamheden. Hierdoor stijgen de kosten voor onderhouds- en service-contracten.
Waarom wordt de Gasketelwet ingesteld?
De Gasketelwet is in het leven geroepen om de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties te verbeteren en zo koolmonoxide ongevallen te verminderen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in 2015 een rapport over het werken aan gasverbrandingsinstallaties en de gevolgen hiervan. Hierin werden met name de gevaren van koolmonoxide belicht. Jaarlijks raakten er meer monteurs gewond aan een verhoogde concentratie koolmonoxide dan gedacht. In ernstige gevallen kwamen zij zelfs te overlijden. Dit was de aanleiding voor een wettelijk kader dat het aantal slachtoffers terug moet dringen. Namelijk de Gasketelwet.
Deze wet is opgenomen in het Bouwbesluit (§1.8). Hierin staan alle voorschriften waar bouwwerken aan moeten voldoen, zoals veiligheid. Dit heeft betrekking tot alle werkzaamheden aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen. Een nieuwsbericht van de rijksoverheid (met update) lees je hier.
Inwerkingtreding: 1 april 2023
Omdat het invoeren van de Gasketelwet meerdere malen is uitgesteld, schreef Techniek Nederland een brief aan minister Hugo de Jonge om de ernst van de situatie te benadrukken. Toch is de deadline van 1 januari 2023 verschoven naar 1 april 2023.
Schakel een gecertificeerd bedrijf in
Alle installatiebedrijven en monteurs moeten zich dus voor 1 april 2023 certificeren. Verrichten zij na die datum toch werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen zonder certificering, dan riskeren zij een hoge boete. Daarnaast is het ook strafbaar voor particulieren om niet-gecertificeerde bedrijven en monteurs in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie van cv-ketels. Controleer dus of de partij gecertificeerd is, voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd.
Beste,
Ik heb onlangs een appartement gekocht in een complex waarvan de rookgaskanalen in heel slechte staat verkeren. De VvE heeft dit verder niet opgepakt.
De ketel is 16 jaar oud en echt aan vervanging toe. Hij geeft foutmelding na foutmelding wat nu nog met een reset opgelost kan worden. Maar ik ben doodsbang dat mijn ketel helemaal de geest geeft en ik niet eens warm water heb om mijn kindje in bad te doen. Wat betekent dat ik niet meer thuis kan wonen. Mogen installateurs in noodsituaties de ketel ook niet vervangen?
BVD
Beste,
De rookgas leidingen in de leidingkokers zijn eigendom en de verantwoordelijkheid van de VVE. Vervanging moet dan ook door de VVE geregeld worden. Maar dit zou ook kunnen betekenen dat er restricties gesteld worden aan het soort ketel dat erop aangesloten mag worden. Dit kan ook inhouden dat sommige ketels verplicht vervangen moeten worden.
Een installateur is verantwoordelijk voor de veiligheid. Indien de situatie niet veilig is zal deze geen vervanging doen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Bij jaarlijks onderhoud aan de ketel heeft de installateur gezegd dat de rookgasafvoer niet juist is gebeugeld, dat er verschillende materialen zijn gebruikt en dat de afvoerpijp met schroefjes aan de mof is bevestigd. Dit is volgens hem niet volgens de regels. Hij heeft niet gezegd dat de CO waarden te hoog zijn.
Volgens de installateur moet de rookafvoer vervangen worden, anders mag de installateur geen onderhoud meer plegen aan de CV ketel. Dat zou ongeveer 800 euro gaan kosten. Ik vind dat nogal een uitgave en wil daar goed over nadenken. Mijn CV ketel is 10 jaar oud, is jaarlijks onderhouden en functioneert goed.
Ik heb de volgende vragen:
– Klopt het dat de installateur geen onderhoud meer mag plegen voordat de rookgasafvoer vervangen is?
– Moet ik nu op stel en sprong de rookgasafvoer vervangen of zou ik nog kunnen wachten totdat ik mijn CV ketel ga vervangen?
Beste Camiel,
De installateur is verantwoordelijk voor de installatie, als deze vind dat het niet veilig is zal hij niet aan het toestel willen werken. Schroeven in de rookgaskanalen zijn inderdaad niet toegestaan, maar dat was 10 jaar geleden ook niet het geval.
Ik zou proberen dit bij vervanging te doen, tenzij het rookgaskanaal lekt. Maar dat zal je echt met je installateur moeten overleggen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedendag.
Wij wonen in een appartementencomplex waar de afgelopen jaren bij buren enkele ketels zijn vervangen. Helaas heeft onze ketel het ook begeven en dienen we deze te vervangen. Echter hebben we een installateur geïnformeerd en die geeft aan dat de wetgeving is veranderd en zij een goedkeuringsrapport van de centrale rookgasafvoer nodig hebben van de VVE om de ketel en individuele rookgasafvoer te vervangen omdat deze is aangesloten op de centrale.
Echter kent onze VVE zo’n rapport niet en een andere installateur geeft aan dat dit niet nodig is, maar waar ligt nu de waarheid? En indien dit nodig is, welke partij in Zeeland zou dit kunnen uitvoeren?
Beste Jan,
Als jullie complex een CLV systeem heeft zal dat gekeurd moeten zijn/worden. Dat de installateur om dat rapport vraagt is dus niet zo vreemd. Als de VVE dat nog niet heeft is er een impasse. Elke installateur die een CLV systeem mag maken kan het ook keuren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Wordt een ketel afgesloten als deze niet CO-veilig is volgens een gecertificeerde installateur? (Gasafvoer moet vervangen worden zegt hij en als ze dat niet doet moet de ketel afgsloten worden tot dit vervangen is)
Klinkt als bangmakerij en lijkt niet te kloppen, maar de installateur die de ketel onderhoud bij mijn schoonmoeder schermt er mee.
Beste Dave,
Afsluiten is alleen aangewezen in gevaarlijke situaties. Heeft de monteur aantoonbaar CO gemeten bij het betreden van de ruimte? Als de rookgasafvoer goed functioneert en niet lek is hoeft u niet direct te vervangen. Ook niet als de afvoer niet geheel voldoet aan de regels. De monteur moet dat uiteraard wel signaleren en rapporteren.
Waarschijnlijk is op termijn vervangen wel aan te bevelen. Bij installatie van een nieuwe ketel is dat zelfs verplicht.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ons huis is gebouwd in 2014, de CV ketel en twee gashaarden zijn toen ook geïnstalleerd.
Bij het groot onderhoud CV ketel, mei 2023, is deze niet goedgekeurd.
Het rookkanaal bestaat uit twee delen. Idem gashaarden.
Er is door de monteur aangegeven dat de kanalen vervangen moeten worden door kanalen bestaande uit 1 stuk.
Klopt dat, het is nl een zeer grote kostenpost, mede omdat er een hoogwerker ingeschakeld moet worden.
Wat zijn de consequenties als wij het nu nog niet laten uitvoeren?
Met vriendelijke groet,
Thea Visser
Beste Thea,
Dat kan ik natuurlijk niet beoordelen, ik heb de situatie niet gezien. De omschrijving is ook niet zodanig dat ik begrijp wat er aan de hand is.
Als er geen CO in de ruimte aanwezig is zal de situatie niet direct gevaarlijk zijn. Natuurlijk moet de monteur wel signaleren maar de beslissing om te vervangen is aan u. Is er wel CO in de ruimte gemeten zou ik direct actie ondernemen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste, ik zie de vraag wel meerdere keren voorbij komen, maar ik werk al 27 jaar aan gasgestookte cv ketels. Als ik zelf alle diploma’s heb en co vakmanschap,zou ik dan niet mijn eigen cv ketel mogen onderhouden? Ik heb jongens ketels zien poetsen en begeleidt die het verschil tussen een waterleiding en gas niet eens zien. Zo een mensen wil ik niet in mijn huis. En ze lopen nog steeds massaal rond! Inmiddels ben ik als vakman er uit gestapt, omdat het 1 grote puinhoop is in de installatie branche. Tegenwoordig zit ik bij een technische dienst. Dit is weer geen erkend installatie bedrijf. Dus brengt voor en nadelen met zich mee
Beste Cliff,
Waar je tegenaan loopt begrijp ik heel goed. Maar de wet maakt geen uitzondering voor eigen toestellen. Officieel mag het niet.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo ik heb een vraag als particulier.
Moet een gasketel die is geplaatst voor 1-1-2023 omgebouwd worden, zoals het nieuwe beugelen en nieuwe rookgaspijpen?
Gr Willem
Beste Willem,
Als het toestel volgens de voorschriften is geplaatst (en dat zou moeten) hoeft er niets te veranderen. Als de monteur constateert dat dit niet het geval is moet het uiteraard wel aangepast worden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedemiddag,
Als ik mijn cv ketel laat onderhouden aan welke kosten extra moet ik dan aan denken.
Wat rekenen de bedrijven extra ivm de nieuwe gaswet
Beste,
Elk bedrijf is anders, en de impact van de wijziging is ook bij elk bedrijf anders. In elk geval duurt het onderhoud vaak wat langer en is er meer werk voor het back-office. En de investering in opleiding en certificering van het bedrijf.
Hoe en of dit doorberekend wordt is dus niet in algemene zin te zeggen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ik heb een onderhoudbedrijf en ik huur cv monteurs in die geen of wel een diploma hebben om aan een ketel/gasleiding te werken. Toch doen deze monteurs dit al heel lang voor ons zonder problemen. Nu is het feit volgens mij dat ik de gasleiding en de aansluiting op de ketel moet laten controleren door derde. Nu blijkbaar iemand die hiervoor een diploma voor heeft gehaald? En dan de verantwoordelijkheid op zich neemt, mits deze instalatie door hem/of hun is goedgekeurd?
Begrijp ik het dan goed Abel?
Beste Hans,
Als een monteur aan gastoestellen werkt moet deze gecertificeerd zijn, er zijn geen uitzonderingen. Als je als bedrijf aan gastoestellen werkt moet ook het bedrijf gecertificeerd zijn. Onderhoud van cv-ketels en geisers valt hier onder.
De gasleiding zelf staat hier buiten, alhoewel ik me kan voorstellen dat je in elk geval monteurs wilt hebben die hiervoor zijn opgeleid. Je bent er als bedrijf verantwoordelijk voor dat de werkzaamheden volgens de geldende voorschriften worden uitgevoerd.
Dus ik denk niet dat je het helemaal begrepen hebt. Neem contact op met https://www.technieknederland.nl/, die kunnen je adviseren wat de best passende oplossing is voor je bedrijf.
Met vriendelijke groet,
Abel
Een bedrijf gaat bij mij vloerverwarming op bestaande leidingen aansluiten. Moeten zij ook een certificaat hebben?
Beste Isa,
Nee hoor, zolang er niet aan de ketel gewerkt wordt is er geen probleem.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoe zit het met beun de haas? Werkt bij gecertificeerd bedrijf. Heeft zelf de opleiding gehad en installeert mijn nieuw aangeschafte ketel. Mag dit? En zo ja, hoe toon ik aan dat dit door een gecertificeerd bedrijf is gedaan?
Beste Martijn,
In elk geval kan je in dat geval niet aantonen dat het door een gecertificeerd bedrijf is geinstalleerd, dat is namelijk ook niet zo.
Met vriendelijke groet,
Abel
Waar kan ik vinden of een bedrijf en de monteur die gestuurd wordt ook daadwerkelijk gecertificeerd is?
Beste Richard,
Er is een register op https://www.tlokb.nl/register-gasverbrandingsinstallaties/. Dit loopt wat achter op de werkelijkheid en laat alleen bedrijven zien die een certificaat hebben, Voor monteurs is er zoiets niet voor zover ik weet.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel, Wel eens van het “Vakpaspoort Techniek” gehoord. Heb je een CO certificaat dan sta je daar in. Groet, Jan
Beste Jan,
Jazeker wel. Maar je staat er niet automatisch in, je moet dat zelf aanvragen. En natuurlijk kan dat alleen als je de app Vakpaspoort Techniek op je telefoon hebt staan.
Je moet je als monteur kunnen identificeren, maar dat kan ook met een bedrijfspas en een ID-kaart. Een app is hiervoor niet verplicht of nodig.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik neem toch aan dat mensen nog gewoon de menu instellingen mogen aanpassen, bijvoorbeeld om de aanvoertemperatuur of tapwatertemperatuur te wijzigen.
Beste,
Natuurlijk mag je alle gebruikersopties gewoon bedienen. De gasketelwet gaat over installatie en onderhoud.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel
Ik heb een vraag ik ben gecertificeerd via het installatie bedrijf waar ik werk, mag ik aan mijn eigen cv ketel nog wel onderhoud uitvoeren of mag dat niet meer ivm afmeld plicht?
Mvg Remco
Beste Remco,
Er is in elk geval geen afmeldplicht. Of dit toegestaan is kan ik helaas niet beoordelen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik ben gecertificeerd maar werk niet meer bij een bedrijf maar heb wel de meet apparatuur mag geen onderhoud meer uitvoeren?
Ik ken monteurs die nog niet eens weten hoe de metingen worden uitgevoerd dit is wel triest en dat mag wel onderhoud uitvoeren?
Beste Louis,
Inderdaad, dat mag niet zonder bedrijfscertificering en bewezen keuringen van de meetaparatuur. Je kan contact opnemen met de branche organisatie, die hebben mogelijkheden om dit voor je te organiseren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Is een erkend installateur gecertificeerd?
Beste Louisa,
Niet alle erkend installateurs zijn al gecertificeerd, controleer dat dus.
Met vriendelijke groet,
Abel
het verwisselen van een cv pomp valt dat ook onder de gasketelwet
Beste,
Als die pomp zich in een gasketel bevind wel, en meestal zal dat het geval zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
De publieks campagne is nog steeds niet begonnen en de tijd dringt! Vooral VvE’s met individuele c.v. ketels met een gezamelijke rookgasafvoer zullen financieel hard getroffen worden door de gasketelwet. Dat zal de bewoners rauw op het dak vallen als blijkt dat het rookgasafvoerkanaal vervangen moet worden. Je zal beneden wonen met nog enkele etages boven je. Dat wordt hak – en breekwerk ook bij de bovenbewoners. En alsof dit nog niet genoeg is mogen er na 1 januari 2026 ook geen nieuwe c.v. ketels meer worden verkocht. Wie gaat dat allemaal betalen?
Ik ben de voorzitter en ik vraag me af of en hoe ik dit aan de bewoners moet gaan vertellen.
Politiek DenHaag wordt bedankt!
Beste Henk,
Niet alle gecombineerde systemen zijn onjuist uitgevoerd. Alleen de onveilige situaties moeten gecorrigeerd worden. Mocht u die in huis hebben zijn de kosten misschien niet welkom, maar de veiligheid toch wel?
Dezelfde politiek heeft de certificering jaren geleden afgeschaft. Daar hebben destijds alleen de installatie bedrijven op gereageerd en gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties. Terecht blijkt nu.
Met vriendelijke groet,
Abel
Een vriend van mij is CV monteur en is volledig gecertificeerd. Hij voert het onderhoud aan mijn ketel altijd op vrijwillige basis uit. Is dit wel toegestaan of zou je hierdoor evt in de problemen kunnen komen met de verzekering?
Beste Jaap,
Dat zou je bij de verzekeraar moeten navragen.
Met vriendelijke groet,
Abel
12-2-2023. eindelijk verplichte zelfstandige gecertificeerde installateurs en monteurs. jaren langs waren klussenbedrijven zonder een diploma c.v. ketels aan het plaatse en repareren, zeer gevaarlijk. daardoor hangen veel c.v. ketels in steden met hoogbouw, gevaarlijk geinstalleerd, met afvoeren door de gevels, met openslaande ramen er naast, dit is nog steeds zo, of geplaatst op ventilatiekanalen (oudere appartementen). laat dit controleren! gevaarlijk. jaren lang waren wij erkend installateur, hier klopte niets van. i.v.m. pensioen zijn wij gestopt met ons bedrijf. verplicht certificering had al jaren eerder verplicht moeten worden.
Dus ik mag de cv-ketel zelf plaatsen en aansluiten?
Mooi….
Beste Ruud,
Hoe je aan die conclusie komt is me niet helemaal duidelijk. Uit het bouwbesluit:
> 1. Het is verboden werkzaamheden uit te voeren of te laten uitvoeren aan een gebouwgebonden verbrandingstoestel, werkzaam op gas bestaande uit koolstofverbindingen, en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas, zonder dat voor die werkzaamheden wordt beschikt over een certificaat
> 2. De in het eerste lid bedoelde werkzaamheden zijn:
> a. het installeren van gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen;
Dus ook het installeren valt hieronder. Eigenlijk worden alle werkzaamheden uitgesloten.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedendag. Ik voer het onderhoud altijd zelf uit. Is prima te doen als je weet waar je mee bezig bent. Is mijn eigen ketel , dus ik bepaal dat zelf.
Hans B.
Beste Hans,
Zo ik de wet lees moet je ook dan een certificering hebben.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ls,
Onze installateur laat vandaag weten dat zij hierdoor 22,7% prijsverhoging op het onderhoudscontract gaan (moeten) doorvoeren.
Doet u maar.
Beste André,
De installateurs hebben te maken met hogere kosten voor certificering van de monteurs. Het is niet onverwacht dat dit tot prijsverhogingen gaat leiden.
Maar dat een prijsverhoging niet altijd positief ontvangen wordt is ook niet onverwacht.
Met vriendelijke groet,
Abel
Valt het ontluchten van de radiatoren ook onder deze wet ?
Beste,
Nee, radiatoren zijn geen gasverbrandingstoestellen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Wat moet een particulier doen met een ketel uit 2018
Beste,
Alleen laten onderhouden door een gecertificeerd bedrijf/monteur. En met de huidige drukte op de installatiemarkt is het aan te bevelen om een onderhoudscontract te hebben.
Met vriendelijke groet,
Abel
dus als ik het goed begrijp mag ik voor 1 april nog wel gewoon mijn cv ketel schoon laten maken zoals ik het altijd heb gedaan door het AWS bedrijf dus zonder de hogen kosten die er na 1 april bij betaald moeten worden leg mij dat maar uit groet
Beste Ton,
Voor 1 april hoeft een monteur nog niet gecertificeerd te zijn. Echter bij veel van onze installateurs is dit al wel het geval en zal het tarief per januari aangepast worden.
Met vriendelijke groet,
Abel
wat betekent dat bij een jaarlijks onderhouds contract ?
Beste,
Houd in elk geval rekening met een prijsverhoging voor 2023. De indexering alleen al is stevig met de huidige inflatie, maar ook de investering in de gasketelwet zal mogelijk voor een prijsverhoging zorgen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Het is dan maar goed dat contracten nimmer eenzijdig aangepast kunnen worden.
Als er in het contact niks staat vermeld over uitzonderlijke situaties die dan een prijsstijging mogelijk maken, kan de prijsstijging op een lopend contract niet doorgevoerd worden.
Beste,
Een abonnement mag tussentijds wel in prijs verhoogd worden. Natuurlijk heeft u dan wel de mogelijkheid om het abonnement kosteloos te beeindigen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Jaarlijks onder houd gaat nu met 38€ en nog eens 5% indexering omhoog.
duur geintje zo
Beste Corne,
De investering om te voldoen aan deze wet is inderdaad aanzienlijk. Het is te verwachten dat dit deels doorberekend wordt in de tarieven.
Met vriendelijke groet,
Abel