1 april 2023 treedt de Gasketelwet in werking. Vanaf dat moment mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden verrichten aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen. Zowel bedrijf als monteur moeten beschikken over een Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning).

Het invoeren van deze nieuwe wetgeving betekent dat installateurs noodgedwongen meer kosten maken. Bijvoorbeeld door het certificeren van de organisatie, medewerkers en administratie. Maar ook doordat er, vanwege verplichte uitgebreidere controles, meer tijd gaat zitten in de werkzaamheden. Hierdoor stijgen de kosten voor onderhouds- en service-contracten.

Waarom wordt de Gasketelwet ingesteld?

De Gasketelwet is in het leven geroepen om de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties te verbeteren en zo koolmonoxide ongevallen te verminderen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in 2015 een rapport over het werken aan gasverbrandingsinstallaties en de gevolgen hiervan. Hierin werden met name de gevaren van koolmonoxide belicht. Jaarlijks raakten er meer monteurs gewond aan een verhoogde concentratie koolmonoxide dan gedacht. In ernstige gevallen kwamen zij zelfs te overlijden. Dit was de aanleiding voor een wettelijk kader dat het aantal slachtoffers terug moet dringen. Namelijk de Gasketelwet.

Deze wet is opgenomen in het Bouwbesluit (§1.8). Hierin staan alle voorschriften waar bouwwerken aan moeten voldoen, zoals veiligheid. Dit heeft betrekking tot alle werkzaamheden aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen. Een nieuwsbericht van de rijksoverheid (met update) lees je hier.

Inwerkingtreding: 1 april 2023

Omdat het invoeren van de Gasketelwet meerdere malen is uitgesteld, schreef Techniek Nederland een brief aan minister Hugo de Jonge om de ernst van de situatie te benadrukken. Toch is de deadline van 1 januari 2023 verschoven naar 1 april 2023.

Schakel een gecertificeerd bedrijf in

Alle installatiebedrijven en monteurs moeten zich dus voor 1 april 2023 certificeren. Verrichten zij na die datum toch werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen zonder certificering, dan riskeren zij een hoge boete. Daarnaast is het ook strafbaar voor particulieren om niet-gecertificeerde bedrijven en monteurs in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie van cv-ketels. Controleer dus of de partij gecertificeerd is, voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Reacties

23 antwoorden
  1. Henk Breevelt
    Henk Breevelt zegt:

    De publieks campagne is nog steeds niet begonnen en de tijd dringt! Vooral VvE’s met individuele c.v. ketels met een gezamelijke rookgasafvoer zullen financieel hard getroffen worden door de gasketelwet. Dat zal de bewoners rauw op het dak vallen als blijkt dat het rookgasafvoerkanaal vervangen moet worden. Je zal beneden wonen met nog enkele etages boven je. Dat wordt hak – en breekwerk ook bij de bovenbewoners. En alsof dit nog niet genoeg is mogen er na 1 januari 2026 ook geen nieuwe c.v. ketels meer worden verkocht. Wie gaat dat allemaal betalen?
    Ik ben de voorzitter en ik vraag me af of en hoe ik dit aan de bewoners moet gaan vertellen.

    Politiek DenHaag wordt bedankt!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Henk,

      Niet alle gecombineerde systemen zijn onjuist uitgevoerd. Alleen de onveilige situaties moeten gecorrigeerd worden. Mocht u die in huis hebben zijn de kosten misschien niet welkom, maar de veiligheid toch wel?

      Dezelfde politiek heeft de certificering jaren geleden afgeschaft. Daar hebben destijds alleen de installatie bedrijven op gereageerd en gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties. Terecht blijkt nu.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Jaap
    Jaap zegt:

    Een vriend van mij is CV monteur en is volledig gecertificeerd. Hij voert het onderhoud aan mijn ketel altijd op vrijwillige basis uit. Is dit wel toegestaan of zou je hierdoor evt in de problemen kunnen komen met de verzekering?

    Beantwoorden
  3. j. v.d. ven-schaart
    j. v.d. ven-schaart zegt:

    12-2-2023. eindelijk verplichte zelfstandige gecertificeerde installateurs en monteurs. jaren langs waren klussenbedrijven zonder een diploma c.v. ketels aan het plaatse en repareren, zeer gevaarlijk. daardoor hangen veel c.v. ketels in steden met hoogbouw, gevaarlijk geinstalleerd, met afvoeren door de gevels, met openslaande ramen er naast, dit is nog steeds zo, of geplaatst op ventilatiekanalen (oudere appartementen). laat dit controleren! gevaarlijk. jaren lang waren wij erkend installateur, hier klopte niets van. i.v.m. pensioen zijn wij gestopt met ons bedrijf. verplicht certificering had al jaren eerder verplicht moeten worden.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ruud,

      Hoe je aan die conclusie komt is me niet helemaal duidelijk. Uit het bouwbesluit:
      > 1. Het is verboden werkzaamheden uit te voeren of te laten uitvoeren aan een gebouwgebonden verbrandingstoestel, werkzaam op gas bestaande uit koolstofverbindingen, en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas, zonder dat voor die werkzaamheden wordt beschikt over een certificaat
      > 2. De in het eerste lid bedoelde werkzaamheden zijn:
      > a. het installeren van gasverbrandingstoestellen, verbrandingsluchttoevoervoorzieningen of rookgasafvoervoorzieningen;

      Dus ook het installeren valt hieronder. Eigenlijk worden alle werkzaamheden uitgesloten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Hans barendsse
      Hans barendsse zegt:

      Goedendag. Ik voer het onderhoud altijd zelf uit. Is prima te doen als je weet waar je mee bezig bent. Is mijn eigen ketel , dus ik bepaal dat zelf.

      Hans B.

      Beantwoorden
  4. André
    André zegt:

    Ls,

    Onze installateur laat vandaag weten dat zij hierdoor 22,7% prijsverhoging op het onderhoudscontract gaan (moeten) doorvoeren.
    Doet u maar.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste André,

      De installateurs hebben te maken met hogere kosten voor certificering van de monteurs. Het is niet onverwacht dat dit tot prijsverhogingen gaat leiden.

      Maar dat een prijsverhoging niet altijd positief ontvangen wordt is ook niet onverwacht.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Alleen laten onderhouden door een gecertificeerd bedrijf/monteur. En met de huidige drukte op de installatiemarkt is het aan te bevelen om een onderhoudscontract te hebben.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Ton Michielsen
    Ton Michielsen zegt:

    dus als ik het goed begrijp mag ik voor 1 april nog wel gewoon mijn cv ketel schoon laten maken zoals ik het altijd heb gedaan door het AWS bedrijf dus zonder de hogen kosten die er na 1 april bij betaald moeten worden leg mij dat maar uit groet

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ton,

      Voor 1 april hoeft een monteur nog niet gecertificeerd te zijn. Echter bij veel van onze installateurs is dit al wel het geval en zal het tarief per januari aangepast worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Houd in elk geval rekening met een prijsverhoging voor 2023. De indexering alleen al is stevig met de huidige inflatie, maar ook de investering in de gasketelwet zal mogelijk voor een prijsverhoging zorgen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Corne,

      De investering om te voldoen aan deze wet is inderdaad aanzienlijk. Het is te verwachten dat dit deels doorberekend wordt in de tarieven.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *