1 april 2023 treedt de Gasketelwet in werking. Vanaf dat moment mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden verrichten aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen. Zowel bedrijf als monteur moeten beschikken over een Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning).

Het invoeren van deze nieuwe wetgeving betekent dat installateurs noodgedwongen meer kosten maken. Bijvoorbeeld door het certificeren van de organisatie, medewerkers en administratie. Maar ook doordat er, vanwege verplichte uitgebreidere controles, meer tijd gaat zitten in de werkzaamheden. Hierdoor stijgen de kosten voor onderhouds- en service-contracten.

Waarom wordt de Gasketelwet ingesteld?

De Gasketelwet is in het leven geroepen om de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties te verbeteren en zo koolmonoxide ongevallen te verminderen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in 2015 een rapport over het werken aan gasverbrandingsinstallaties en de gevolgen hiervan. Hierin werden met name de gevaren van koolmonoxide belicht. Jaarlijks raakten er meer monteurs gewond aan een verhoogde concentratie koolmonoxide dan gedacht. In ernstige gevallen kwamen zij zelfs te overlijden. Dit was de aanleiding voor een wettelijk kader dat het aantal slachtoffers terug moet dringen. Namelijk de Gasketelwet.

Deze wet is opgenomen in het Bouwbesluit (§1.8). Hierin staan alle voorschriften waar bouwwerken aan moeten voldoen, zoals veiligheid. Dit heeft betrekking tot alle werkzaamheden aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen. Een nieuwsbericht van de rijksoverheid (met update) lees je hier.

Inwerkingtreding: 1 april 2023

Omdat het invoeren van de Gasketelwet meerdere malen is uitgesteld, schreef Techniek Nederland een brief aan minister Hugo de Jonge om de ernst van de situatie te benadrukken. Toch is de deadline van 1 januari 2023 verschoven naar 1 april 2023.

Schakel een gecertificeerd bedrijf in

Alle installatiebedrijven en monteurs moeten zich dus voor 1 april 2023 certificeren. Verrichten zij na die datum toch werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen zonder certificering, dan riskeren zij een hoge boete. Daarnaast is het ook strafbaar voor particulieren om niet-gecertificeerde bedrijven en monteurs in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie van cv-ketels. Controleer dus of de partij gecertificeerd is, voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Reacties

6 antwoorden
 1. Ton Michielsen
  Ton Michielsen zegt:

  dus als ik het goed begrijp mag ik voor 1 april nog wel gewoon mijn cv ketel schoon laten maken zoals ik het altijd heb gedaan door het AWS bedrijf dus zonder de hogen kosten die er na 1 april bij betaald moeten worden leg mij dat maar uit groet

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ton,

   Voor 1 april hoeft een monteur nog niet gecertificeerd te zijn. Echter bij veel van onze installateurs is dit al wel het geval en zal het tarief per januari aangepast worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Houd in elk geval rekening met een prijsverhoging voor 2023. De indexering alleen al is stevig met de huidige inflatie, maar ook de investering in de gasketelwet zal mogelijk voor een prijsverhoging zorgen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Corne,

   De investering om te voldoen aan deze wet is inderdaad aanzienlijk. Het is te verwachten dat dit deels doorberekend wordt in de tarieven.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.