Een warmtepompboiler is een relatief onbekend product dat toch heel effectief en duurzaam is. Het is een waterboiler zoals die vroeger veelvuldig voorkwam, met het bekende grote reservoir.
Vroeger werd gas gebruikt, dat door verbranding werd omgezet naar warmte. Een warmtepompboiler gebruikt elektriciteit, om warmte te onttrekken aan de lucht in je woning. Om precies te zijn: de warmte wordt onttrokken aan lucht dat anders via het ventilatiesysteem naar buiten wordt geblazen. De warmtepompboiler maakt dus gebruik van energie die je al jaren laat ontsnappen uit je huis. Dat is dan ook één van de redenen waarom warmtepompboilers steeds populairder worden.
Hoe werkt een warmtepompboiler?
Let op: dit wordt wat technisch. Een warmtepompboiler hanteert hetzelfde principe als een reguliere warmtepomp; het systeem onttrekt warmte uit lucht in je ventilatiesysteem en geeft dit af aan een met koelvloeistof gevulde warmtewisselaar. De vloeistof verdampt, waarna het door een compressor wordt samengedrukt om een hogere temperatuur te verkrijgen. Het verwarmde gas gaat vervolgens naar een tweede warmtewisselaar (een condensator), die zich in het boilervat bevindt. Hier wordt de warmte afgegeven aan het water in het vat. Een expansieventiel zorgt dat de druk en de temperatuur van de koelvloeistof daalt, waarna de cyclus zich herhaalt.
Een warmtepompboiler kan ook gebruik maken van andere warmtebronnen, zoals de retourleiding van de vloerverwarming. Wanneer er te weinig omgevingswarmte beschikbaar is, kan de boiler bijverwarmen door middel van elektriciteit. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om het water van tijd tot tijd te verwarmen boven 60 graden Celsius, ter voorkoming van legionella.
Hoeveel bespaar je met een warmtepompboiler?
De warmtepompboiler is vooral interessant voor wie meer dan 100 liter warm water per dag verbruikt. Hier geldt de regel: hoe hoger het verbruik, des te interessanter een warmtepompboiler voor warm water wordt. In vergelijking met een traditionele elektrische boiler verbruiken warmtepompboilers tot wel 3 x minder stroom. De aanschafprijs varieert van € 3000,- tot € 5000,-.
Welke voordelen biedt een warmtepompboiler?
- Kostenefficiënte manier om tapwater op te warmen en een forse besparing op CO2-uitstoot, vergeleken met water verwarmen door middel van gas.
- Verbruikt tot 3x minder stroom dan een elektrische boiler
- Ook aan te sluiten op zonnecollectoren voor extra besparing
- De warmtepompboiler is overal te plaatsen waar een aansluiting voor koud en warm water en stroom voorhanden is.
- Geschikt voor 4-5 personen.
- De levensduur varieert van 10 tot 20 jaar, afhankelijk van de kwaliteitsklasse
- Er zijn vele formaten beschikbaar
Rendement warmtepompboiler
Een kwalitatief goede warmtepompboiler die op de juiste manier is ingesteld haalt zeker een COP van 3,5 gedurende het verwarmingsproces. Dit betekent dat 1 kWh verbruikte stroom een energieopbrengst (warmte) oplevert van 3,5 kWh. Het rendement is het hoogst als het verschil tussen de temperatuur van de aangezogen lucht en de gewenste temperatuur van het water klein is.
Het economisch rendement (hoeveel euro’s bespaar je) dient per situatie te worden berekend. Sowieso bieden sommige gemeentes subsidie op de aanschaf van een warmtepompbolier, waardoor de investering nog sneller is terugverdiend.
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur
Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!