Dunne film zonnepanelen worden ook wel thin-film zonnepanelen genoemd. Deze zonnepanelen zijn relatief nieuw voor het grote publiek. Dunne film zonnepanelen worden steeds vertrouwder in het straatbeeld omdat ze door hun donkere zwarte kleur vaak mooier worden gevonden dan de bekende zonnepanelen.
Verschil traditionele en dunne film zonnepanelen
Traditionele zonnepanelen worden ook wel polykristallijne zonnepanelen of monokristallijne zonnepanelen genoemd. Het verschil hiertussen zit hem in het productieproces en de energieopbrengst van de zonnecellen. Door deze verschillen zijn de kosten van de verschillende zonnepanelen ook iets anders, net als de terugverdientijd.
Dunne film zonnepanelen zijn een derde en moderner type zonnepanelen waarvan de technologie nog volop in ontwikkeling is. De naam zegt eigenlijk al een beetje wat het grote verschil is met de traditionele zonnepanelen; de dikte van de absorberende laag van de zonnecellen. Traditionele zonnepanelen hebben een relatief dikke laag, terwijl de dunne film panelen een veel dunnere laag nodig hebben. Het productieproces vergt minder materiaal en daardoor zijn thin film zonnepanelen licht, buigzaam en goedkoop.
Voordelen van dunne film zonnepanelen
Het grootste voordeel van deze zonnepanelen is de energieopbrengst. De ontwikkelingen op dit gebied zijn volop aan de gang, maar dunne film zonnepanelen hebben gemiddeld 10% meer opbrengst vergeleken met reguliere zonnecellen. De efficiënte werking heeft als voordeel dat er bij lagere lichtcondities toch energie opgewekt kan worden; ze werken dus ook beter in bewolkte condities. De dunne film panelen zijn daarnaast dunner en flexibeler. De zonnepanelen kunnen daarom op meer verschillende oppervlaktes worden gemonteerd en onder moeilijkere hoeken.
Wanneer kies je voor dunne film zonnepanelen? De voordelen op een rijtje:
- Dunne film zonnepanelen ogen vaak mooier op het dak door hun diep zwarte kleur en de zwarte omlijsting.
- Ze wekken relatief meer stroom op bij lagere lichtsituaties dan de overige zonnepanelen. In Nederland is ruim de helft van de tijd sprake van minder lichtinval, bijvoorbeeld door bewolking. Dunne film zonnepanelen behalen dan relatief het hoogste rendement.
- Ze werken beter in schaduwsituaties dan andere soorten zonnepanelen.
- Voor de productie van dunne film zonnepanelen worden minder grondstoffen, hulpstoffen en energie gebruikt waardoor de energy payback time minder bedraagt dan één jaar.
- Ze zijn efficiënter en wekken dus meer kWh op. Hierdoor hoeft er minder Wattpiek op je dak gelegd te worden. Dit scheelt in de aanschafkosten.
Wat is jullie ervaring met zonnefolie? Hoe is dit toepasbaar en wat is het rendement t.o.v. de standaard panelen?
Beste Gerben,
Zonnefolie is nog relatief onbekend in Nederland. Bij ons zijn geen projecten in de vrije markt bekend met zonnefolie, waardoor we helaas nog geen ervaringen hebben. De verwachting is dat wanneer zonnefolie op grote schaal geproduceerd wordt dit een bijzonder interessant alternatief wordt voor de huidige zonnepanelen. Mede gelet op de bredere verwerkingsmogelijkheden kunnen deze folies op plaatsen worden toegepast waar je nu met pv-panelen nog beperkt wordt.
Mvg,
Abel