We zijn ons bewust van de effecten van energiebesparing, maar handelen er vaak nog niet naar. Bespaar op het milieu en je energierekening door te beginnen met efficiënt energiegebruik. In dit artikel geven we een aantal handige tips om je op weg te helpen. Heb je hulp nodig in jouw specifieke situatie? Dan helpen we je graag met een energiebespaarplan op maat!

10 Energiebespaartips

Eerder deelden we onderstaande infographic met 10 energiebespaartips om thuis energie te besparen. Bij iedere tip staat ook de gemiddelde besparing, zodat je gelijk kunt zien of een besparing voor jou interessant is. Iedere energiebespaartip levert direct een besparing op, maar soms is er eerst een investering nodig. Kijk daarom vooral naar wat je zelf wilt en kunt doen of maak samen met een Abel&co installateur een plan voor de lange termijn. Voor sommige besparingen kun je ook gebruikmaken van subsidies of stimuleringsregelingen via de gemeente. Onder de infographic lichten we de laatste vijf energiebespaartips verder toe.

Energiebespaartips van Abel&co
Energiebespaartips van Abel&co

(Bron: Saman Groep)

Energiebespaartip 5: Isoleren, isoleren, isoleren

Bespaar gemiddeld € 1.300 per jaar

Een van de meest lonende manieren om energie te besparen is isoleren. Zoals we in energiebespaartip 4 ook al kort aangaven, helpt dit om warmte en koelte in huis het hele jaar door op een natuurlijke manier beter te reguleren. Dit zorgt voor een comfortabelere woon-, leef- en werkomgeving. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe meer je kunt besparen. Gemiddeld genomen kun je door het isoleren van een schuin dak bij een verwarmde zolder € 650 per jaar besparen. Dit bespaart je ook wanneer je kiest voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. En heb je al dubbelglas, maar nog geen hoogrendementsglas? Dan kan het lonen om over te stappen op HR+++ glas. Dit isoleert namelijk twee tot drie keer beter dan gewoon dubbelglas en bespaart ongeveer € 70 per jaar op je energierekening.

Energiebespaartip 6: Kies voor een slimme thermostaat

Bespaar gemiddeld € 200 per jaar

Met een slimme thermostaat kun je op een energiezuinige manier je woning verwarmen. Daarmee kun je – afhankelijk van hoe je met een ‘normale’ thermostaat omgaat – gemiddeld 20% op je energierekening besparen. Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op je woon- en leefgedrag. Dit doet het door bijvoorbeeld te ‘leren’ van je gedrag. Wanneer je afwezig bent of slaapt, zet de thermostaat automatisch de verwarming laag. Daarnaast kun je de slimme thermostaat via een app op je telefoon op afstand bedienen. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld wisselende werktijden hebt en altijd in een warm huis wilt thuiskomen. Ook kun je via de app precies je energieverbruik in de gaten houden. Daardoor wordt energie besparen direct een stuk interactiever, omdat je direct ziet hoeveel je bespaart.

Ook in jouw situatie kun je energie besparen!
Abel helpt je graag met geschikte oplossingen. 

Energiebespaartip 7: Verbruik minder (warm) water

Bespaar gemiddeld € 100 per jaar

Voor het verwarmen van water om bijvoorbeeld te douchen wordt energie gebruikt. Meestal is dit gas. Door korter te douchen, te douchen met een energiezuinige douchekop en minder vaak in bad te gaan bespaar je behoorlijk wat energie. Wanneer je slechts vijf minuten doucht, bespaart dit jaarlijks al snel € 60. En gebruik je een waterbesparende douchekop, dan komt hier nog € 40 besparing bij. Ga je regelmatig in bad? Wanneer je één keer per week doucht in plaats van in bad te gaan, bespaar je nog eens € 10 per jaar.

Energiebespaartip 8: Cv-ketel aan vervanging toe? Kies voor een warmtepomp

Bespaar gemiddeld € 700 per jaar

Is je cv-ketel aan vervanging toe? Kijk dan of een warmtepomp een interessant alternatief is. Een warmtepomp zet gratis energie uit lucht, aarde of water om in duurzame warmte of koeling. Hierbij wordt er minder tot zelfs helemaal geen gas gebruikt. Op deze manier kun je je woning en tapwater duurzaam verwarmen en/of koelen. Daardoor bespaar je dus behoorlijk op je gasrekening en draag je bij aan een schoner milieu. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van onder andere het type warmtepomp, je gasverbruik en hoe goed je woning geïsoleerd is. Omdat de warmtepomp stroom nodig heeft om te werken, loont het om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Met een warmtepomp zonder zonnepanelen bespaar je ongeveer € 300 per jaar. Wanneer je de investering in een warmtepomp (nog) niet wilt doen, kun je een warmtepomp eventueel ook huren. Voor een vast maandbedrag profiteer je dan van je eigen duurzame warmte, zonder onverwachte kosten.

Energiebespaartip 9: Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Bespaar gemiddeld € 600 per jaar

Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, hoef je minder energie af te nemen van je energieleverancier. Daar profiteer je weer van op je energierekening. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van je stroomverbruik, type en aantal zonnepanelen, maar komt gemiddeld uit op € 600 per jaar. Wanneer je de investering in zonnepanelen (nog) niet wilt doen, kun je zonnepanelen eventueel ook huren. Voor een vast maandbedrag profiteer je dan van je eigen zonnestroom, zonder onverwachte kosten.

Energiebespaartip 10: Vergelijk energieleveranciers

Bespaar gemiddeld € 300 per jaar

Iedere energieleverancier hanteert andere tarieven voor gas en stroom. Daarom loont het wanneer je energiecontract afloopt, je energieleverancier te vergelijken met andere aanbieders. Sommige energieleveranciers bieden mooie welkomstkortingen, maar in de praktijk liggen de energietarieven vaak hoger dan bij andere aanbieders. En wil je ondertussen ook bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor een 100% groene energieleverancier.

Meer tips?

Lees het vervolgartikel voor de uitlichting van de overige energiebespaartips! Hulp nodig? Dan staat de Abel&co installateur klaar om een energiebespaarplan op te stellen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *