In de energietransitie draait alles om duurzame bronnen. Kun je je huis efficiënt verwarmen met een warmtepomp in combinatie met radiatoren? Je zou denken van niet, maar de technologie staat niet stil. Met de lagetemperatuur radiator is het mogelijk. Deze radiator garandeert met 35° voldoende warmtecomfort, en staat dus ook garant voor uitstekend rendement voor de warmtepomp. Daarnaast zijn er hogetemperatuur warmtepompen die je op oudere radiatoren aan kunt sluiten. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden.

Vroeger functioneerden warmtepompen enkel in combinatie met vloerverwarming. Wilde je van een cv-ketel overstappen op een warmtepomp, dan konden radiatoren op hogetemperatuur nog weleens in de weg zitten. In die situatie had je een extra ketel nodig om het verschil in watertemperaturen op te vangen. Tegenwoordig kun je een warmtepomp wel op nieuwe én soms ook op bestaande radiatoren aansluiten.

Warmtepomp met lagetemperatuurverwarming

Lagetemperatuurverwarming verwarmt een goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan de klassieke verwarming. Veel mensen kennen lagetemperatuurverwarming in de vorm van vloerverwarming, maar tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden, zoals wandverwarming en speciale lagetemperatuur radiatoren. Het water verwarmt maximaal tot 55° in plaats van de 80° bij conventionele centrale verwarming. Dat maakt je huis niet alleen energiezuiniger, maar ook de luchtkwaliteit en het comfort in huis zullen erop vooruitgaan. Kies je voor lagetemperatuur radiatoren of convectoren, dan kun je daar zonder problemen een warmtepomp op aansluiten. De warmtepomp verwarmt het cv-water voor een groot deel met duurzame warmte uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht. Omdat de watertemperatuur bij lagetemperatuurverwarming tot maximaal 55° verwarmd wordt, hoeft de warmtepomp minder elektriciteit te gebruiken en bespaar je dus het meeste op je energiekosten.

Radson Ulow-E2 lage temperatuur radiator

Warmtepomp met bestaande radiatoren combineren

Wil je je bestaande radiator behouden, dan kun je in sommige gevallen ook kiezen voor een warmtepomp. Mits het huis goed geïsoleerd is. Dit dient echter wel een hogetemperatuur warmtepomp te zijn, die tot 80° verwarmt en dus een stuk minder zuinig is. Hogetemperatuur warmtepompen zijn bijvoorbeeld geschikt indien je een oud huis gaat renoveren. Deze warmtepompen werken namelijk goed met je bestaande leidingen en radiatoren, dus je hoeft niet je hele systeem te vervangen.

Combinatie warmtepomp, radiatoren en vloerverwarming

De warmtepomp toch liever combineren met vloerverwarming? Dat kan altijd; vloerverwarming heeft altijd een relatief lage temperatuur en is dus ideaal te combineren met een warmtepomp. Dit is vaak een efficiënte en comfortabele oplossing, maar niet per sé in elke ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer; daar is geen constante verwarming nodig. Wil je er behaaglijk kunnen werken of studeren, dan is het natuurlijk wel handig om de slaapkamer naar wens te kunnen verwarmen. Radiatoren zijn dan vaak beter geschikt. De combinatie warmtepomp, radiatoren én vloerwarming is ook een interessante optie. Zo kun je genieten van de flexibiliteit en reactiesnelheid van radiatoren, én van alle voordelen van vloerverwarming. Kies bijvoorbeeld voor radiatoren in de ruimtes waar je overdag minder bent en kies voor vloerverwarming in de keuken en de woonkamer.

Efficiënte verwarming begint bij Abel&co

Meer weten over de meest efficiënte keuze voor het verwarmen van je woning of bedrijfspand? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Abel&co installateur of vraag direct gratis advies aan.

Meer over dit onderwerp

Reacties

16 antwoorden
 1. Frank
  Frank zegt:

  Beste Abel,

  Heeft zoneregeling bij een lucht-water warmtepomp echt een toegevoegde waarde of is het beter om het gehele huis continue op 1 temperatuur te houden. Als ik bijv. de studeerkamer af en toe warm wil hebben met een laag-temperatuur radiator gaat dat dan wel snel genoeg?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Frank,

   Onafhankelijk van het feit of er een cv-ketel of warmtepomp gebruikt wordt heeft een zonde-regeling alleen zin als het verwarmingssysteem hierop ontworpen is. Anders kan het alleen functioneren zoals een thermostaatkraan zou doen.

   Dus als je de studeerkamer binnen een gestelde tijd wilt opwarmen moet het verwarmingssysteem ontworpen zijn met voldoende capaciteit om dat te kunnen doen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Nienke
  Nienke zegt:

  Wij zitten nog op stadsverwarming maar willen overstappen op een warmtepomp en zonne energie. Ook willen beneden LTV vloerverwarming aanleggen en als het kan boven de gewone radiatoren houden of deels vervangen door LTV radiatoren. Kan dit voor wat betreft de gebruikte verwarmingstoevoer buizen? Kunnen we (als dit niet bevalt) de gewone plaat radiatoren ook later nog 1 op 1 vervangen door een LTV radiator?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Nienke,

   Er zit meestal wel wat ruimte in de grootte van de leidingen, maar voor een echt LTV systeem zullen deze groter moeten zijn van standaard voor HTV gebruikt wordt. Om zeker te weten of het in jullie situatie gaat lukken kan je het beste een leidingberekening laten maken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Stefan d.E.
  Stefan d.E. zegt:

  Beste Abel,

  We gaan een oud huis renoveren en compleet isoleren (nieuw dak met isolatie, gevel isolatie, 3-voudig glas, etc). We willen tevens overstappen naar een lucht/water warmte pomp en “van het gas af”.

  Op de beneden verdieping willen we vloer verwarming. Op de boven verdieping + zolder willen we LT radiatoren. Maar hoe gaat dit nou het beste samen werken?

  De vloerverwarming (icm WP) is volgens mij het meest efficient zo rond de 35C. Maar voor de LT radiatoren heb ik begrepen dat we waarschijnlijk rond de 50C nodig hebben. En voor het tap water (met circulatie leiding) hebben we volgens mij minimaal 60C nodig (ipv 55, vanwege de circulatie leiding).

  Is het wellicht verstandiger om naar Low-H20 radiatoren te kijken om zo slechts 2 temperaturen nodig te hebben (35C voor alle verwarming, 60C voor het tap water)? Of is er een andere goede optie? Een installateur stelde voor een gecombineerd buffer vat te gebruiken omdat de temperatuur van de verwarming en tap water toch hetzelfde zijn (55C) en dan vervolgens een 3-way-valve te gebruiken voor de vloerverwarming. Maar dit lijkt me helemaal niet efficient! Eerst het water opwarmen, en daarna afkoelen voor de vloerverwarming…

  Het huis is een 2-onder-1-kap. Het is ongeveer 10.5×10.5m met een kelder, begane grond, 1e verdieping en zolder. We willen grofwege zo’n 280m2 verwarmen. De architect heeft een warmteverlies uitgerekend van 14.5 kW + 5.1 kW ventilate = 19.6 kW.

  Alvast ontzettend bedankt voor wat input!

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Stefan,

   Je zou twee verwarmingsgroepen met regelkringen kunnen gebruiken. De kring boven zal niet vaak echt warmte nodig hebben dus meestal kan de warmte pomp op een laag niveau kunnen draaien. Misschien met een gelaagd buffervat. Dit in combinatie met een voorraadvat voor warm water met elektrische naverwarming zou een oplossing kunnen zijn.

   Warmtepompen zijn al een compromis om warm tapwater te maken, en de combinatie met een circulatie leiding doet daar geen goed aan. 60 graden is dan al te laag, je moet 60 graden op de tappunten kunnen krijgen, in elk geval 1x per week. Als je lagere temperaturen in de leidingen hebt dan 60 graden zal een goede legionella preventie regeling met spoelprogramma nodig zijn.

   Vraag bij je architect even na of dit een warmteverliesberekening volgens normen is of een richtlijnberekening. Voordat je installatie gaat ontwerpen is het handig om dat te weten.

   Kijk of je ook een WTW kan installeren, dat scheelt ongeveer 85% op de ventilatie warmte.

   Maar er zijn verschillende mogelijkheden, ik heb genoemd wat me te binnen schoot. Dit is geen eenvoudige opdracht, mede door de beperkt beschikbare ruimte. Zoek een goede installateur die een systeem- en regelontwerp voor je maakt. Dat zal zeker niet gratis zijn maar dat betaald zich later terug.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Manoes
  Manoes zegt:

  Beste Abel,
  Ik ben aan het bekijken wat voor ons de beste verwarmingssoort kan zijn. Voordatje dat kan bezien zul je tenminste enig inzicht moeten krijgen in de energie behoefte van het huis. Nu kom ik veel berekeningen tegen op het Internet en vraag mij nu af welke juist is. Soms wordt er met de inhoud van een ruimte gerend en soms met alleen de oppervlakte. Wel gaat men in beide gevallen uit van eenzelfde warmte behoefte met uiteraard wat correcties vanwege de staat van de woning. Indien ik beide soort berekeningen gebruik zijn er uiteraard verschillende uitkomsten.
  De vraag is dus welke is de juiste?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Manoes,

   Geen van beide. Dat zijn allemaal richtlijn berekeningen, of berekende schattingen. De enige manier om een goed resultaat te krijgen is een warmteverliesberekening te maken van de woning. Hiervoor zijn behalve exacte maten ook exacte gegevens nodig van isolatiematerialen. Met zo’n berekening is een adviseur ongeveer 3 tot 4 uur bezig, het zal je dan ook niet verbazen dat dit niet gratis kan. Mocht je echt naar lage temperatuur verwarming willen is het zeker te adviseren een dergelijke berekening te laten maken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Fa
  Fa zegt:

  Beste Abel,

  Wij hebben een huis gekocht (2-onder-1-kap, bouwjaar 1986 en toen volledig geisoleerd), nu gaan we op de begane grond vloerverwarming nemen als hoofdverwarming, en willen we een hybride warmtepomp met een hr cv ketel en zonnepanelen. Ik ben me al weken aan het inlezen, maar ik kom er niet uit.
  – Kunnen we de huidige normale radiatoren (htv) laten hangen en het aankijken of het werkt? We hebben in ons huidige huis (rijtjeshuis) boven bijna nooit de verwarming aan, maar willen we wel indien nodig (studerende kinderen) Of moeten we toch preventief alle radiatoren vervangen voor ltv ?
  – Als we de htv laten hangen, is het dan verstandiger om ze open te laten zodat de ruimte al warmer is boven? (ik weet dat het langer duurt voor ze warm worden) Of is dat in verhouding heel duur ivm stookkosten als ze langer open staan?
  – Als we het dan de radiatoren moeten vervangen, is het dan verstandig om elektrische radiatoren te nemen aangezien we toch zonnepanelen hebben? (Zo vaak zullen we de verwarming niet gebruiken namelijk)
  – Waar moeten we rekening mee houden als een warmtepomp ook kan koelen?
  – Dan vraag ik me af waar we rekening mee moeten houden qua type hybride warmtepomp/cv als er 2 systemen worden zijn (vloerverwarming (dan een LT Verdeelunit) en radiatoren (geen idee of daar iets anders bij moet)) We vinden het lastig om een goede warmtepomp te kiezen, dus als je tips hebt, graag.

  Heel erg bedankt, ik hoop dat je advies kan geven,

  Groetjes Fa

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Fa,

   In deze situatie lijkt me dat een juiste keuze.

   De htv boven laten hangen is een optie, en zeker één die ik zelf ook zou overwegen. Open laten staan zal niet veel toevoegen aan de stookkosten, dit zal het comfort beneden zelfs enigszins verhogen. Zolang de temperatuur in de winter voor jullie voldoet is dit prima.

   Op het moment dat je boven wel hogere kamertemperaturen wilt hebben (studerende kinderen) kan je per kamer ook een ltv oplossing neerhangen. Elektrisch is een optie, maar de cv-aansluitingen liggen er al, dus deze gebruiken behoort tot de mogelijkheden.

   Koeling is alleen mogelijk als je voorzieningen treft tegen condens, sommige ltv elementen hebben condens bakken, soms is isolatie van verdelers nodig.

   De keuze voor een warmtepomp kan je beter samen maken met de installateur, de keuze is afhankelijk van de isolatiegraad van de woning en de hoeveelheid warmwater. Installateurs hebben een voorkeur voor de merken die ze ook kennen en kunnen onderhouden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Edwin
  Edwin zegt:

  Beste Abel,
  Ik woon in een vrijstaande woning uit 2001 met een evenoude Nefit Ecomline HR Classic CV ketel met traditionele radiatoren zowel boven als beneden.
  Daarbij hebben wij een houtkachel die als hoofd kan maar vnl als bijverwarming wordt gebruikt.
  Tevens heb ik zonnepanelen die 3MWatt p/jr leveren.
  Inmiddels heb ik de woning 20m2 uitgebreid met een serre, waarin ik vloerverwarming wil gaan plaatsen.
  Wat kunt u mij adviseren om dit nog energiezuiniger aan te pakken. (CV ketel is 17 jaar oud)
  Toepassen van welk soort/type warmtepomp? Hybride of helemaal gasloos?
  Rekening houdend met een redelijke terugverdientijd.
  Ik hoor graag uw reactie.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Edwin,

   Je kan de serre van goed isolerend materiaal maken, als het persé glas moet zijn neem dan de beste kwaliteit die je je kan veroorloven.

   Denk ook aan de hele woning, misschien kan je meteen de andere vloeren van vloerverwarming en betere isolatie voorzien?

   Type warmtepomp is afhankelijk van de woning en mogelijkheden. Dit kan je het beste met een installateur ter plaatse bespreken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Douwe,

   Geen idee, ik zie de meerwaarde daarvoor alleen in het verwarmen van warmtapwater, er bestaan maatwerksystemen die dat kunnen met een heetgasleiding door de boiler. Omdat deze oplossing erg duur is wordt meestal naverwarming van het tapwater gebruikt, elektrisch of met gas.

   Voor cv is het niet handig om 60 graden te willen hebben. Het rendement van een warmtepomp is dan behoorlijk slecht. Het is veel interessanter om het afgifte systeem aan te passen aan de optimale werkingsrange van de warmtepomp.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Will Eisinga
  Will Eisinga zegt:

  ik heb sinds 2012, een Lucht Water Warmtepomp. 16 KW, 60 graden C, goed voor aansluiting bestaande CV radiatoren en een spiraal buffertank van 300 Liter.
  werkt beter dan gas. geen extra isolatie, isolatie zelfde als bij de gasketel.
  elke woning geschikt, mijn woning is van 1905.
  geen gas geen energierekening. winst 3000 euro per jaar.
  advies neem voldoende capaciteit, 16 kW, temperatuur moet standaard 60 graden C zijn,
  spiraalbuffertank 300 Liter. onbeperkt warmte en warmwater, buiten min 10 binnen plus 25 graden C.
  met Zonnepanelen geen gas geen energierekening.
  ik verhuur een woning zonder gas zonder energierekening.GRATIS voor de huurders.
  1 Zonnepanelen
  2 Inductiekoken
  3 Warmtepomp
  4 spiraal buffertank 300 Liter
  5 gaseraf.
  winst 3000 euro per jaar.
  warmtepomp werkt beter dan gasketel.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Will,

   Fijn om te horen dat dit goed voor je werkt. Veel van de heel oude installaties hebben een te grote capaciteit voor de woning. Dat werkt in je voordeel zoals je merkt. Maar het is te kort door de bocht dat dit in elke woning zomaar zal kunnen. Een installatie die precies op maat is zal te klein blijken bij gebruik van een warmtepomp. Dat is de reden dat een goed installatieadvies nodig is, dit voorkomt onrealistische verwachtingen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *