In de energietransitie draait alles om duurzame bronnen. Kun je je huis efficiënt verwarmen met een warmtepomp in combinatie met radiatoren? Je zou denken van niet, maar de technologie staat niet stil. Met de lagetemperatuur radiator is het mogelijk. Deze radiator garandeert met 35° voldoende warmtecomfort, en staat dus ook garant voor uitstekend rendement voor de warmtepomp. Daarnaast zijn er hogetemperatuur warmtepompen die je op oudere radiatoren aan kunt sluiten. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden.

Vroeger functioneerden warmtepompen enkel in combinatie met vloerverwarming. Wilde je van een cv-ketel overstappen op een warmtepomp, dan konden radiatoren op hogetemperatuur nog weleens in de weg zitten. In die situatie had je een extra ketel nodig om het verschil in watertemperaturen op te vangen. Tegenwoordig kun je een warmtepomp wel op nieuwe én soms ook op bestaande radiatoren aansluiten.

Warmtepomp met lagetemperatuurverwarming

Lagetemperatuurverwarming verwarmt een goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan de klassieke verwarming. Veel mensen kennen lagetemperatuurverwarming in de vorm van vloerverwarming, maar tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden, zoals wandverwarming en speciale lagetemperatuur radiatoren. Het water verwarmt maximaal tot 55° in plaats van de 80° bij conventionele centrale verwarming. Dat maakt je huis niet alleen energiezuiniger, maar ook de luchtkwaliteit en het comfort in huis zullen erop vooruitgaan. Kies je voor lagetemperatuur radiatoren of convectoren, dan kun je daar zonder problemen een warmtepomp op aansluiten. De warmtepomp verwarmt het cv-water voor een groot deel met duurzame warmte uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht. Omdat de watertemperatuur bij lagetemperatuurverwarming tot maximaal 55° verwarmd wordt, hoeft de warmtepomp minder elektriciteit te gebruiken en bespaar je dus het meeste op je energiekosten.

Radson Ulow-E2 lage temperatuur radiator

Warmtepomp met bestaande radiatoren combineren

Wil je je bestaande radiator behouden, dan kun je in sommige gevallen ook kiezen voor een warmtepomp. Mits het huis goed geïsoleerd is. Dit dient echter wel een hogetemperatuur warmtepomp te zijn, die tot 80° verwarmt en dus een stuk minder zuinig is. Hogetemperatuur warmtepompen zijn bijvoorbeeld geschikt indien je een oud huis gaat renoveren. Deze warmtepompen werken namelijk goed met je bestaande leidingen en radiatoren, dus je hoeft niet je hele systeem te vervangen.

Combinatie warmtepomp, radiatoren en vloerverwarming

De warmtepomp toch liever combineren met vloerverwarming? Dat kan altijd; vloerverwarming heeft altijd een relatief lage temperatuur en is dus ideaal te combineren met een warmtepomp. Dit is vaak een efficiënte en comfortabele oplossing, maar niet per sé in elke ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer; daar is geen constante verwarming nodig. Wil je er behaaglijk kunnen werken of studeren, dan is het natuurlijk wel handig om de slaapkamer naar wens te kunnen verwarmen. Radiatoren zijn dan vaak beter geschikt. De combinatie warmtepomp, radiatoren én vloerwarming is ook een interessante optie. Zo kun je genieten van de flexibiliteit en reactiesnelheid van radiatoren, én van alle voordelen van vloerverwarming. Kies bijvoorbeeld voor radiatoren in de ruimtes waar je overdag minder bent en kies voor vloerverwarming in de keuken en de woonkamer.

Efficiënte verwarming begint bij Abel&co

Meer weten over de meest efficiënte keuze voor het verwarmen van je woning of bedrijfspand? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Abel&co installateur of vraag direct gratis advies aan.

Meer over dit onderwerp

Reacties

2 antwoorden
 1. Will Eisinga
  Will Eisinga zegt:

  ik heb sinds 2012, een Lucht Water Warmtepomp. 16 KW, 60 graden C, goed voor aansluiting bestaande CV radiatoren en een spiraal buffertank van 300 Liter.
  werkt beter dan gas. geen extra isolatie, isolatie zelfde als bij de gasketel.
  elke woning geschikt, mijn woning is van 1905.
  geen gas geen energierekening. winst 3000 euro per jaar.
  advies neem voldoende capaciteit, 16 kW, temperatuur moet standaard 60 graden C zijn,
  spiraalbuffertank 300 Liter. onbeperkt warmte en warmwater, buiten min 10 binnen plus 25 graden C.
  met Zonnepanelen geen gas geen energierekening.
  ik verhuur een woning zonder gas zonder energierekening.GRATIS voor de huurders.
  1 Zonnepanelen
  2 Inductiekoken
  3 Warmtepomp
  4 spiraal buffertank 300 Liter
  5 gaseraf.
  winst 3000 euro per jaar.
  warmtepomp werkt beter dan gasketel.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Will,

   Fijn om te horen dat dit goed voor je werkt. Veel van de heel oude installaties hebben een te grote capaciteit voor de woning. Dat werkt in je voordeel zoals je merkt. Maar het is te kort door de bocht dat dit in elke woning zomaar zal kunnen. Een installatie die precies op maat is zal te klein blijken bij gebruik van een warmtepomp. Dat is de reden dat een goed installatieadvies nodig is, dit voorkomt onrealistische verwachtingen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *