Mechanische ventilatie vervangen is soms nodig. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan eerst de informatie op deze pagina. Voor een goede werking van de ventilatie is het namelijk belangrijk dat alle onderdelen goed op elkaar worden afgestemd. En dat de ventilatie voldoende capaciteit heeft én energiezuinig is.

De meest voorkomende reden om mechanische ventilatie te vervangen is een hinderlijk geluid van de ventilator-unit. Zodra de levensduur (doorgaans zo’n 15 jaar) er op zit, raakt de ventilator uit balans en wordt het apparaat lawaaierig. Dit betekent ook dat de unit niet meer efficiënt werkt: het energieverbruik ligt daardoor onnodig hoog. De nieuwste mechanische ventilatiesystemen zijn extra energiezuinig, waardoor je investering in een nieuwe ventilatie-unit al in 2 jaar terugverdiend kan zijn. Kijk je naar de gehele levensduur, dan kan de investering een winst opleveren van zo’n € 1000,- (na aftrek van aanschaf en installatie).

Mechanische ventilatie vervangen: waar moet je op letten?

 1. Allereerst is het van belang dat je kiest voor een gelijkstroomventilator. In Nederland werken praktisch alle ventilatorunits op gelijkstroom. Als je huidige unit een wisselstroomventilator is (doorgaans te herkennen aan de letters ‘AC’), kun je jaarlijks zo’n 30 tot 60 euro aan stroom besparen. Vervang de oude (kapotte) ventilatorunit met wisselstroomventilator door één met een gelijkstroomventilator. Dat kan je op jaarbasis 30 tot 60 euro aan stroomkosten besparen (135 tot 275 kWh).
 2. Zorg voor een minimale weerstand in het afvoerkanaal. De gebruikte buizen dienen zo recht mogelijk te zijn, met een diameter van ten minste 125 milimeter. Is de buis te dun of is de binnenwand ruw of gekronkeld, dan is de luchtdoorstroming niet optimaal. Scherpe bochten en horizontale delen in het afvoerkanaal werken ook niet bevorderend.
 3. Laat jezelf goed adviseren door een installateur. Kies voor een systeem met voldoende capaciteit en laat de vervanging van de mechanische ventilatie over aan een erkend installateur. Als de ventilatorunit niet krachtig genoeg is of verkeerd is ingesteld, dan zal de unit overbodig veel geluid produceren en niet efficiënt werken. Daarom beveel ik regelmatig onderhoud aan. Een onderhoudscontract biedt hierbij uitkomst.

Mechanische ventilatie vervangen? Vraag advies en ben verzekerd van veilige en vakkundige installatie.

Tips over mechanische ventilatie vervangen

 • Laat je goed adviseren over de juiste ventilatie-unit, met de juiste capaciteit en luchttoevoer.
 • Je mag een gemotoriseerde afzuigkap niet koppelen aan mechanische ventilatie. De werking van beide apparaten wordt in dat geval verstoord. Een motorloze afzuigkap is wel mogelijk. Wil je toch een afzuigkap met motor? Sluit deze dan aan op een apart afvoerkanaal.
 • Zijn er meerdere ventilatoren aangesloten op hetzelfde ventilatiekanaal (zoals één voor het toilet, één voor de keuken)? Dan is het van belang dat het systeem goed wordt ingeregeld. Zo voorkom je dat vervelende luchtjes in de verkeerde ruimtes terecht komen.
 • Bij een standaard installatie hangt de twee- of driestanden schakelaar meestal in de keuken. Overweeg een extra schakelaar in de badkamer, om de ventilator tijdens en na het douchen direct harder te kunnen zetten. Dit verbetert de luchtkwaliteit en voorkomt schimmelvorming door vocht.
 • Winddrukgeregelde roosters in ramen of kozijnen laten niet meer lucht door als de wind erop staat. Er komt dus minder kou doorheen, zodat de verwarming minder hoog hoeft.
 • Wil je besparen op je stookkosten? Informeer eens naar vraag gestuurde mechanische ventilatie, die warmte onttrekt aan afvoerlucht en hiermee aanvoerlucht verwarmt.
 • Ook wanneer je kampt met een longaandoening, kan vraag gestuurde mechanische ventilatie een oplossing zijn. Vocht- en/of CO2-sensoren houden dan de luchtkwaliteit in de gaten en zetten het systeem harder of zachter als dat nodig is.

Reacties

61 antwoorden
 1. Wim Nieuwhoff
  Wim Nieuwhoff zegt:

  Hallo,
  Ik heb een Flakt minifan en deze wil ik vervangen.
  De aansluiting is met een pirilex steker en ik kan de afzuiging beneden bedienen met een hoge en lage stand.
  Nu wil ik deze vervangen voor een Itho CVE.s met pirilex steker.
  Ik lees dat de Itho 3 standen heeft en mijn vraag is of dit zonder aanpassing kan.
  Graag uw reactie

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Wim,

   Het zal eraan liggen hoe de schakelaar en wandcontactdoos bedraad is. Ik zou er nooit van uitgaan dat dit zal werken met een andere box. Perilex heeft geen standaard aansluitschema voor sturing van ventilatie. Laat de bedrading controleren door een elektricien.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Solange
  Solange zegt:

  Beste, ik heb een ventilatiesysteem C, 6 jaar oud, het maakt meer lawaai dan voordien.
  Helpt een nieuwe motor plaatsen of moet ik kiezen voor een nieuw stiller systeem? Mvg Solange

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Schoonmaken en eventueel een nieuwe motor plaatsen zal helpen. Kijk of je dan niet beter af bent met een gelijkstroomventilator.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Thijs
  Thijs zegt:

  We hebben een verouderde mechanische ventilator. Op de kast staat Type DEP2, 220V, 50Hz. Vermogen hoog 90w, laag 30w). Op de ventilator zelf staat EBM R2E140 – AL40 – 05. Sinds kort horen we met name nachts hinderlijk geluid (eentonig gezoem) . Er zitten geen standen etc allemaal op. De kast en het geheel is van een soort metaal. Dit zal het geluid ook niet erg verminderen dus denk ik.

  Online las ik dat lagers vervangen mogelijk de oplossing is voor dit geluid, maar dat ik beter de gehele unit kan vervangen gezien de leeftijd (we wonen hier al 11 jaar, daarvoor hing deze er waarschijnlijk al een tijdje).

  Er zijn ook partijen die gereviseerde units aanbieden, maar men roept dat gezien het stroomverbruik van deze oudere dingen, dit niet slim is om nog in te investeren.

  Ik begreep echter dat bij nieuwe systemen, met name als ze meerdere standen en sensoren hebben, weer erg lastig zijn om zelf schoon te maken en dat het juist handig is om op zo;n soort apparaat te blijven zitten.

  Enige ervaring hierin ? Indien vervangen.. bepaalde merken/ modellen die juist handig zijn om zelf te onderhouden ?

  Qua advies/ installatie..kun je hiervoor gewoon terecht bij de partijen die ook CV ketels doen ( zie dat ze dit aanbieden) , een loodgieter of zijn hier weer gespecialiseerde partijen in waarbij je beter terecht kan ?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Thijs,

   Lagers vervangen zou ik nooit aan beginnen, dat is leuk als je een extreme hobbyist bent. Een nieuwe unit heeft meestal een gelijkstroom motor en is stukken zuiniger in het gebruik. Kies de unit die het beste past en waarvan de regeling je aanstaat.

   Een nieuwe unit monteren kan door vrijwel elk installatiebedrijf gebeuren, er zijn geen speciale vaardigheden nodig.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Danielle Roosendaal
  Danielle Roosendaal zegt:

  Hallo,
  Wij hebben een huis uit 2000.
  Er zit nu een Stork cml-r868 in. Deze is kapot.
  We willen graag wat meer zuigkracht in de keuken en hebben de Orcon MVS-15P gezien.
  Is dit een goede vervanger?
  Hartelijk bedankt voor je antwoord. Groetjes Danielle

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Danielle,

   Kies een unit met een hoger debiet, maar let dan wel op dat ook de andere ruimten meer afzuiging gaan krijgen. Ik verwacht dat de genoemde units ongeveer vergelijkbaar zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. B. van der Werf
  B. van der Werf zegt:

  Goeiemiddag,
  is er een grens aan de lengte van het afvoerkanaal van een Itho ventilatiebox? Op dit moment staat de box op de vliering met de afvoer van 1 meter. Ik wil de box naar de benedenverdieping verplaatsen waardoor de afvoer
  ongeveer 8 meter lang wordt
  Mvg

  Benny

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Als de aanvoer dan 8 meter korter wordt maakt het niet zoveel uit. Als je alleen de afvoer 8 meter langer maakt zal het debiet kleiner worden, hoeveel precies zal afhangen van de diameters, en het huidige debiet.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Quint de Graaf
  Quint de Graaf zegt:

  Beste,

  Ik heb een ORCON afzuiging met 4 aansluitingen, ik wil echter 7 ruimtes ventileren (Keuken, woonkamer, bijkeuken, vorraadkast, toilet en badkamer). Het meest praktische is om de woonkamer en keuken op 1 aansluiting te monteren, de voorraadkast en slaapkamer en de toilet apart en badkamer ook apart. De bijkeuken moet dan nog ergens bij op, waar zou ik deze het beste op kunnen zetten? Of is het helemaal niet aan te raden om ruimtes te koppelen?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Quint de Graaf

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Quint,

   Mechanische afzuiging wordt op debiet ingesteld, ook het toevoerdebiet moet goed geregeld zijn. Het systeem is destijds ontworpen om te functioneren, aanpassingen moeten wel kundig gebeuren.

   Als je ruimten koppelt maak je een buisverbinding tussen die ruimten. Voor de afzuiging geen probleem maar er kan geluidoverdracht door de buis plaatsvinden. Hiervoor kan je dempers aanbrengen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Gert Blonk
  Gert Blonk zegt:

  Ik ben in het bezit van een oude MV van Stork type CML 16/2-3-12. Omdat deze nu ca. 25 jaar oud is en het nodige geluid maakt wil ik deze graag vervangen. Is een MV van Itho Daalderop (CVE-S-ECO) een goede keuze. Of moet ik toch bij een Stork blijven. Of heb je wellicht een ander advies. De MV is aangesloten op keuken, badkamer en toilet.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Gert,

   Ter info, Stork is overgenomen door Zehnder. Het merk maakt op zich niet zoveel uit, zeker niet als je ook de regeling of schakelaar vervangt.

   Ik zou wel een zuiniger gelijkstroom variant overwegen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Gert, De Itho Daalderop mechanische ventilatiebox is een erg goede keuze. Er zijn verschillende varianten, dus let op dat je de juiste keuze maakt mbt de stekker (perilex of kabel).

   Beantwoorden
 8. Jos Stroom
  Jos Stroom zegt:

  goede ochtend,

  Wij hebben een huis bwjr 1985. Op de zolder bevindt zich de mechanische afzuigingsunit. Naar mijn idee is deze nooit vervangen. Door diverse verbouwingen in de loop der jaren zijn alle ventilatiegaten dichtgemaakt. Badkamer heeft een eigen afzuiging en afzuigkap gaat rechtstreeks naar buiten.
  Op het toilet zit wel nog een ventilatie gat, welk naar mijn idee op de unit, via de spouw achter de trap is aangesloten (geen leidingen of iets dergelijks, gewoon een open holle ruimte). Alleen zou ik graag het toilet wel op een nieuw te plaatsen mechanische afzuiging willen aansluiten, of heeft dit totaal geen nut meer aangezien alle overige gaten dicht zijn en kan ik beter op het toilet een electrische afzuiging maken. Momenteel draait de afzuiging wel, maar an zijn dat dit dus voor niks is aangezien alle gaten dwz, woonkamer, keuken en badkamer dicht zijn. Weet niet of op de zolder ook afzuiging zit.

  m.vr.gr.

  Jos

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Jos,

   Waarschijnlijk is dit door vorige eigenaren gedaan maar:

   Ventilatie is een essentieel onderdeel van een gezond leefklimaat. Maar ook voor het behoud van de woning is het belangrijk. Waarom iemand de mechanische ventilatie of toevoerroosters zou afsluiten laat staan weg verbouwen is mij een raadsel.

   Je kan het beste overleggen met een installateur wat de mogelijkheden zijn om de ventilatie te herstellen in de nodige ruimten, namelijk toilet, keuken en woonkamer (meestal via keuken).

   Als je het toilet alleen wilt voorzien van ventilatie met een directe ventilator zal je ook een ventilatiebuis naar buiten moeten voorzien. Aansluiten op een leiding koker is ook vragen om problemen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. Niels
  Niels zegt:

  Beste,
  Ik wil de huidige, erg oude, mechanische ventilator vervangen. De huidige werkt werkt met een aan/uit schakelaar in de keuken.
  1. Voor zover ik kan zien staan de nieuwe MV units eigenlijk altijd aan, in de laagste stand, bijvoorbeeld units van Ithodaalderop. Je kunt zo’n unit dus niet met de afstandsbediening helemaal uit zetten zodat hij niet meer draait. Klopt dat?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Niels,

   In moderne woningen wordt de ventilatie nooit uitgeschakeld. Er zijn ook nog wel types te koop die je wel kan uitschakelen maar dat wordt goed zoeken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 10. Tineke van Dijk
  Tineke van Dijk zegt:

  Goedendag,

  Het lijkt dat de ventilatie in de badkamer wel goed afzuigt, maar die in de keuken en wc niet. Als je je hand voor het afvoerrondje in het plafond houd, dan merk je dit verschil. Hoe zou dit kunnen komen?
  De ventilatorbox zit op de tweede etage, de badkamer op de eerste etage en de keuken en wc op de begane grond.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Tineke,

   Dit kan aan de instellingen van de ventielen liggen. Laat de ventielen inregen door een ventilatie bedrijf. Waarschijnlijk wordt in de badkamer nu teveel geventileerd.

   Met vriendelijke groet,
   ABel

   Beantwoorden
 11. Yvonne kooijman
  Yvonne kooijman zegt:

  hallo, ik heb een heel oud mechanisch ventilatiesysteem, dat niet meer werkt. De aan/uit schakelaar is bij een keukenverbouwing ooit afgekoppeld; die aansluiting is omgezet in een stopcontact. Ik kan dus niets meer aan en uit zetten. Valt hieraan nog iets te herstellen? En zo ja, maar ook nee: welk ventilatiesysteem raadt u mij aan?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Yvonne,

   Het beste neem je hetzelfde systeem waar je woning ook voor ontworpen is. De luchttoevoer moet namelijk kloppen met de afvoer.

   Er zijn gelukkig wel systemen met een draadloze bediening en/of sensoren zodat automatische regeling ook mogelijk is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 12. Wilco Vendrig
  Wilco Vendrig zegt:

  We hebben een ORCON MVS-10GR mechanische ventilatie met 3 invoer buizen. We hebben hier 1 RF afstandbediening bij met 3 standen plus een auto knop (totaal 4 knoppen dus)

  Is het mogelijk om voor deze ventilatie een 2de afstandbediening te gebruiken?
  Zo ja waar kan ik die kopen?
  Of is het misschien beter om de gehele motor te vervangen ( is nu zo’n 10 jaar oud) en daarbij in een keer 2 RF afstandbedieningen in mee te nemen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Wilco,

   Volgens de installatie handleiding kan je extra afstandsbedieningen koppelen. Een motor vervangen die niet defect is zou ik niet doen. Een keer onderhoud laten plegen is niet verkeerd, de monteur kan dan meteen een extra bediening leveren en installeren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Maarten,

   Een driestanden schakelaar heeft 4 aansluitdraden (in je schema, 1, 3, 5 en 2). Maar je hebt er maar 3 draden, dat is dus een tweestanden schakelaar. Kijk in de oude schakelaar welke verbindingen gemaakt worden en sluit dan 3, 5 en 2 overeenkomstig aan. Stand 1 is dan uit.

   Aan de kleuren van de draden zou je kunnen afleiden dat bruin de fase is, en zwart de schakeldraden zijn. Dit moet je altijd controleren met meetapparatuur! Let op, er staat 230V op deze draden. Bij twijfel zou ik een elektricien bellen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 13. LW
  LW zegt:

  Ik moet in een nieuwbouwwoning de mechanische ventilatieunit een halve meter verplaatsen, maar nu zit er 1 buis op aangesloten waarvan de laatste meter een flexibele is, enigszins verdikt met aluminiumfolie erover. Wat voor soort flexibele buis is dat en heeft het een functie??

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Dat is flexibele ventilatie buis, het ontkoppelt trillingsgeluid en maakt aansluiten wat minder kritisch. Maar als dit veel langer wordt zou het stromingsgeluid kunnen veroorzaken. Je kan ook met vaste buis verslepen en de flexibel als bocht gebruiken.

   Met vriendelijk groet,
   Abel

   Beantwoorden
 14. Rudy Geukens
  Rudy Geukens zegt:

  Beste Abel,

  28 juli ga ik verhuizen naar mijn nieuwe huis in Almere. Hier zit een mechanische ventilatie unit in die wat lawaaieriger is dan zou moeten en naar mijn idee niet is vervangen sinds de bouw van het huis in 1993.

  Nu vraag ik mij het volgende af:
  1. Ik heb geen idee welke mechanische ventilatieunit ik moet kiezen uit al het aanbod, voornamelijk hoe je bepaalt hoeveel de hoeveelheid af te zuigen m3 moet zijn. Gaat dit alleen om de m3 van de ruimtes waar een ventiel zit of om de totale inhoud van het huis?

  2. Ik wil een installateur laten kijken welke MV geschikt is voor mijn huis en deze dan ook gelijk bestellen en laten installeren. Weet u of er kosten zijn verbonden aan dit advies of is dit gratis wanneer je een MV koopt bij ze en deze ook laat installeren?

  3. In de keuken heb ik een verlaagd plafond, tot op heden heb ik het ventiel in de keuken nog niet gezien. Hoort er altijd een afzuigventiel in de keuken te zitten?

  4. Via uw site heb ik een aanbod gekregen voor een nieuwe MV en installatie. Het reinigen van het buizenstelsel konden ze echter niet. Weet u een bedrijf die dit allemaal voor mij kan regelen?

  Alvast bedankt.

  Rudy Geukens

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ruud,

   1. Neem in elk geval een unit met hetzelfde debiet in m3/h. Voor een woning ligt dat tussen 225 en zo’n 450 m3/h, alhoewel de bovengrens afhankelijk is van de inhoud van de woning.

   2. Een offerte opnemen is over het algemeen gratis. Voor een klus als deze zal misschien met foto’s van de huidige situatie volstaan kunnen worden.

   3. Ja, en als dit een open keuken betreft zitten er vaak twee, het ventiel van de woonkamer zit dan ook in de keuken.

   4. Het klopt dat niet elk bedrijf de apparatuur heeft die nodig is om kanalenstelsels te reinigen, ik heb die informatie ook niet paraat.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 15. Mark
  Mark zegt:

  Ik heb een Itho ventilatiebox met een rft afstandsbediening. Deze kent drie standen en een timerfunctie voor stand drie. Nu is hier in huis nogal wat veranderd en daar waar de ventilatiebox eerst ook voor toilet en keuken was is dat nu alleen nog voor de badkamer het geval. Bovendien heb ik de leiding in kunnen korten van 6 meter en 4 haakse bochten naar 2 meter met twee haakse bochten.
  Stand drie blijkt nu nogal fors voor deze niet al te grote ruimte en meestal gebruik is stand twee omdat dat voldoende is. Is het mogelijk de timerfunctie aan stand twee te koppelen?

  Beantwoorden
  • sowmedia zegt:

   Beste Mark,

   Ik ken dit apparaat niet goed genoeg om hier een zinnig antwoord op te geven. Als dat niet in de handleidingen vermeld staat lijkt me van niet. Mogelijk kan de website van de fabrikant je helpen?

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 16. Evelien
  Evelien zegt:

  Hallo, Ik heb een vraag. Wij hebben op dit moment een warmteterugwinsysteem. Deze is helaas kapot en moet vervangen worden. Nu zijn er twee bedrijven langs geweest. De een adviseert om een wtw unit terug te plaatsten omdat ons huis hier helemaal op ingesteld is en de ander adviseert om een gewone mechanische ventilatie te plaatsen. Deze zou net zo goed werken en veel goedkoper. Het scheelt erg veel geld (2000 euro) en daarom twijfelen we erg. Wat is jouw kijk hierop?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Evelien,

   Een mechanische afvoer unit plaatsen is inderdaad veel goedkoper. Helaas is die voor de luchttoevoer afhankelijk van ventilatie roosters. Deze ventilatie roosters plaatsen zal waarschijnlijk nog duurder uitpakken dan de WTW unit. In elke slaapkamer en de woonkamer zal er een raam aangepast moeten worden voor natuurlijke toevoer (ter plaatse van de inblaasroosters). Zonder deze natuurlijke toevoerroosters zal het mechanische afvoer systeem niet werken, d.w.z., de afvoer unit draait wel, maar de woning heeft geen goede ventilatie.

   De woning heeft een energielabel wat (onder meer) afhankelijk is van het ventilatie systeem, WTW scoort veel hoger dan mechanische afvoer met natuurlijke toevoer (MV). Door een WTW te vervangen voor MV verlaag je het energielabel van de woning. Verkoop kan daarmee lastiger worden omdat de woning gewoon meer energie gebruikt in de winter.

   In mijn ogen is de beste oplossing om toch de WTW te laten vervangen. De installateur die zegt dat het huis hierop is ingesteld heeft gelijk. Een installateur die zegt dat MV zonder aanpassingen mogelijk is heeft alleen gelijk als je de ramen op de slaapkamers/woonkamer altijd open hebt. En in de praktijk zal dat nooit gebeuren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 17. Nicole
  Nicole zegt:

  Beste ,
  Wij zijn momenteel met de keuken bezig om deze te verbouwen en komen erachter dat er boven het oude ingebouwde bovenkastje achter de plint ook nog een ventilatierooster zit pal naast de andere die wel al zichtbaar was.
  Is dit normaal in een keuken 2 roosters of kan ik dit vervangen voor 1??

  Grt Nicole

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Nicole,

   Het is gebruikelijk dat de woonkamer via de keukenroosters geventileerd wordt. Dan is één rooster onvoldoende. Meestal zitten er dus twee in de keuken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 18. iwan
  iwan zegt:

  Beste,

  Fijne overzichtelijke site heeft u.
  Ik vroeg me het volgende af.
  Wij hebben een nog een oude zilverkleurige ventilatiebox uit 93.
  Deze willen we vervangen.

  1. De vorige bewoner heeft een afzuigkap met motor aangesloten op het ventilatiesysteem.
  Kan deze ook niet gebruikt worden als het ventilatiesysteem even wordt uitgezet ? Dan zijn ze immers even niet in botsing met elkaar ?
  Ik vemoed dat u alleen een motorloze afzuigkap adviseert….

  2. Indien een motorloze afzuigkap geïnstalleerd zou worden . Is het dan handiger om een krachtigere ventilatiebox te nemen van bv. 415m3/h voor woning van nog 300 m3 ? Naast de afzuigkap zit namelijk nog een gat in de woonkamer met klep om lucht af te zuigen waardoor afzuigkap dan minder krachtig wordt ?

  bedank voor uw reactie

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Iwan,

   Dat kan natuurlijk niet, een afzuigkap met motor heeft een eigen afvoerkanaal nodig. Als dit kanaal niet beschikbaar of maakbaar is kan je alleen een motorloze, of recirculatie kap gebruiken.

   Een grotere ventilatie box is een optie, realiseer je wel dat meer ventilatie in de winter ook meer geld kost.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 19. X
  X zegt:

  Er is bij mij een nieuwe itho eco fan 2 geplaatst, deze maakt echter in stand 1meer geluid dan de vorige itho box. Hoor de motor lopen en er is een bromgeluid. is dit normaal bij dit type? Deze moet toch juist stiller zijn of geldt dat alleen in stand 2 en 3.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Het is voor ons vanaf hier niet te beoordelen wat veel en weinig geluid is. Het is natuurlijk niet goed als de nieuwe ventilatiebox meer geluid maakt dan de vorige. Enige advies wat ik kan geven is dat je dit aankaart bij degene die deze geïnstalleerd heeft.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 20. Hessels
  Hessels zegt:

  Ik heb momenteel mechanische ventilatie, en wil graag deze vervangen met een nieuwe ventilatiebox, de kanalen zijn al gereinigd. Is het misschien mogelijk om aan een warmte terugwin systeem te denken?
  Zou het in mijn geval wel kunnen ik heb immers maar 3 ventielen, 1 in de badkamer, 1 in het toilet en 1 in de keuken.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Dat zal moeilijk blijken. Maar in sommige gevallen is het te realiseren. Dat is vooral afhankelijk van de woning en de bouwkundige mogelijkheden. Wat er moet gebeuren is een toevoer aanbrengen in elke te ventileren ruimte welke geen afzuiging heeft, en in de woonkamer. Dus behalve de woonkamer, in elk geval elke slaapkamer. Dit soort ventilatie heet ook wel balansventilatie. Die balans is niet iets wat een doe-het-zelver kan realiseren zonder de nodige meetapparatuur. Ontwerp en uitvoering zou ik dan ook overlaten aan een kundig installateur.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 21. Bespaarinstallateur zegt:

  In antwoord op Yvette.
  Beste Yvette,

  Als je niet kan zien wat vervangen moet worden wordt het lastig. Beste is om een installateur in te schakelen om er naar te kijken. Als het doe-het-zelf werk is weet je nooit wat je tegen gaat komen. Als het niet zichtbaar is ga je waarschijnlijk niet onder sloop uitkomen.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

  Beantwoorden
 22. Yvette
  Yvette zegt:

  Hallo,

  In mijn badkamer zit ventilatie, de buis loopt achter de keuken naar buiten. Helaas heeft de vorige bewoner de aan/uit knop achter de tegels weggewerkt. De ventilatie staat dus altijd aan en maakt inmiddels erg veel herrie. Ik heb alleen geen idee waar de ventilator precies zit, als ik de kap in de badkamer eraf haal zie ik niets. Het geluid is in de woonkamer en in de badkamer erg hinderlijk.
  Is dit makkelijkte verhelpen, of is dit lastig omdat de locatie van de ventilator niet duidelijk.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 23. Bespaarinstallateur zegt:

  In antwoord op Angelique.
  Beste Angelique.

  Dat is lastig te beoordelen. Er zal een goede reden voor zijn waarom de bouwonderneming dit niet wil doen. Benader een tweede partij (installateur) en vraag hun de situatie te beoordelen. Mogelijk willen zij dat wel uitvoeren. Dit zelf gaan doen zou ik in elk geval niet adviseren.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

  Beantwoorden
 24. Angelique
  Angelique zegt:

  Beste Jeroen,

  In onze nieuwbouw woning hebben ze een technische ruimte gerealiseerd op de 2e etage. Wij willen daar graag een 2e badkamer in maken maar hiervoor zouden de CV en mechanische ventilatie naar zolder verplaatst moeten worden. Omdat de bouwonderneming dit niet wil/kan/mag doen vroegen wij ons af of dit zelf te realiseren is? De zolder is bereikbaar met een vliezeltrap en dat schijnt nogal een probleem te zijn voor de bouwonderneming om de cv en ventilatie een etage hoger te installeren… Heb jij hier tips voor?

  Groetjes,
  Angelique

  Beantwoorden
 25. Bespaarinstallateur zegt:

  In antwoord op jan.
  Beste Jan,

  Dat kan niet. Deze ventilator moet een eigen afvoerkanaal naar buiten krijgen.

  Misschien is het wel mogelijk om met een goede inregeling een betere afzuiging in het toilet te realiseren, misschien is het zelfs wel mogelijk dat de lichtschakelaar de ventilatie in de hoge stand zet. Een totaalinstallateur kan u hiermee helpen.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

  Beantwoorden
 26. jan
  jan zegt:

  Er is in ons appartement een mechanische ventilatie aanwezig. De 3-standen schakelaar is aangebracht in de keuken. Nu wil ik op de WC een extra elektrische afzuiger plaatsen en wel in het afzuigkanaal van de mechanische ventilatie in het plafond en het via de lichtschakelaar in werking laten komen, (met of zonder timer). Is dit een probleem.
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
  Vriendelijke groet, Jan.

  Beantwoorden
 27. Bespaarinstallateur zegt:

  In antwoord op Geert Jan Blauw.
  Beste Geert Jan
  Nee. dat gaat niet, u zou dan een apart kanaal moeten hebben. Wat wel kan is een motorloze afzuigkap gebruiken en deze aansluiten op de ventilatie unit. Of u erop vooruit gaat is niet zeker, de capaciteit van deze kappen is ook niet zo groot.

  Mogelijk zijn de filters in uw recirculatie kap niet meer actief. Tijdig vervangen van de koolstoffilters voorkomt geurtjes. Dit zal zeker één tot twee maal per jaar moeten gebeuren. Ook de vetfilters hebben onderhoud nodig.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

  Beantwoorden
 28. Geert Jan Blauw
  Geert Jan Blauw zegt:

  Goedemiddag,
  Graag schets ik eerst de situatie alvorens mijn vraag. Appartementencomplex met aparte luchtafvoeren, elk zijn eigen pijp, en elk appartement zijn eigen mechanische unit itho cve eco rft. Als afzuiger heb ik een recirculatie. Deze bevalt me niet teveel geurtjes. Nu overweeg ik om een motorgestuurde afzuigkap te monteren voorbij de itho-unit wel op het zelfde afvoerkanaal maar dus achter de afzuig. Kan dit?
  Hartelijk dank voor uw antwoord.

  Beantwoorden
 29. Floor
  Floor zegt:

  We hebben een nieuwe itho eco fan2 geïnstalleerd.
  Deze lijkt echter helemaal niet te werken. zowel de draadloze als de vaste 3 standen regelaar lijken geen contact te krijgen. En de ventilator doet niks. Er staat wel spanning op het perplex stopcontact.
  Is er iets wat we misschien over het hoofd hebben gezien?
  Of hebben we een kapotte gekocht?

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Floor,

   U dient de ventilatiebox aan te sluiten volgens de installatiehandleiding. Een perilex contactdoos wordt gebruikt om deze aan te sluiten maar dit is niet gestandaardiseerd. U moet dus controleren of de aansluitingen in de perilex overeenkomen met de functies van uw ventilatiebox en dit overeenkomstig aanpassen.

   Ik zou dat laten doen door een elektrotechnisch installatiebedrijf.

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

   Beantwoorden
 30. Henk
  Henk zegt:

  Beste Jeroen,

  Ik wil een nieuwe Itho plaatsen op zolder. I.p.v. hangend aan de muur wil ik deze op de grond monteren. De afvoerafstand wordt hierdoor een stuk groter. Kan dat kwaad?

  Alvast bedankt.

  Henk

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Henk,

   Als het beperkt blijft tot enkele meters zal dit in een woonhuis niet veel verschil maken. Tel elke bocht als 1 meter. Zorg ervoor dat de unit wel goed bereikbaar blijft voor onderhoud, sla hier ook de installatiehandleiding op na.

   Met vriendelijke groet,

   ^JVV

   Beantwoorden
 31. Lammert
  Lammert zegt:

  Hallo,

  Mijn mechanische ventilatie van 8 jaar oud werkt niet meer (itho, CVE ECO-fan 2).

  Ik heb er nog geen monteur naar laten kijken, maar als ik een beetje naar de prijzen van een nieuwe MV kijk dan kan ik volgens mij beter een nieuwe kopen dan laten maken. Klopt dat?

  Wel gekeken of het aan de schakelaar ligt, maar die is goed.

  Ik vindt het namelijk zonde als ik en paar honderd euro aan reparatiekosten moet betalen als ik niet ver van een nieuwe afzit.
  Aan de andere kant, als het een kleinigheid is en niet te veel kost dan is repareren weer voordeliger. Dilemma dus.

  Met vriendelijke groet,
  Lammert

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Lammert,

   De CVE ECO-fan 2 kent over het algemeen een lange levensduur. Mocht er een defect zijn dan zal dit in veel gevallen eenvoudig te repareren zijn. Is het bijvoorbeeld een defecte printplaat dan zal reparatie voordeliger zijn dan het vervangen door een nieuw exemplaar. Het loont dus om een installateur de situatie te laten onderzoeken. Is reparatie niet meer mogelijk of te kostbaar dan kunt u direct afspreken voor vervanging.

   Met vriendelijke groet,

   Jeroen

   Beantwoorden
 32. sadhoe
  sadhoe zegt:

  goedenavond heer,
  ik heb een opbouw laten plaatsen, dus er is een extra etage geplaatst, nu heb ik een eengezinswoning.van 3 laags.
  ik heb mijn mechanische ventilatie box vervangen, maar alleen de condens blijft hangen en schimmels aan de plafond.
  en ook nog de tegels vochtig.
  heb ik misschien een te lage capiciteit, want hiervoor had ik het probleem niet.
  wat moet ik nu doen.

  gr. sadhoe

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Sadhoe,

   De gemiddelde ventilatiebox is juist groot genoeg voor een woning, een extra etage kan dan te veel worden.

   Misschien is het mogelijk om een grotere capaciteit te plaatsen, of de woning in 2 delen te ventileren, bv begane grond apart en de eerste en tweede verdieping. Hiervoor zal een aanpassing aan het leidingsysteem nodig zijn. Het beste kunt u een installatiebedrijf inschakelen om de situatie ter plekke te bekijken.

   Met vriendelijke groet,

   Jeroen

   Beantwoorden
 33. Piet Oosterwijk
  Piet Oosterwijk zegt:

  hallo,

  Ik wil mijn mechanische ventilatie gaan vervangen.
  Kan ik daar ook de wasdroger op aansluiten?
  Zoja, is daar bijvoorbeeld een ITHO geschikt voor of zijn er geschiktere andere merken?

  Alvast bedankt voor de moeite,

  Piet Oosterwijk

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Piet,

   Het is niet verstandig om de wasdroger hierop aan te sluiten. En wel om de volgende redenen:

   • Het vocht dat wordt afgevoerd kan de motor beschadigen
   • Pluizen uit de gedroogde was vervuilen het ventilatiesysteem
   • Door overdruk van de ventilator van de wasdroger, wanneer de ventilatiebox op laagstand draait, kan er lucht, vocht en stof het afzuigkanaal worden ingedrukt en dit kan dus uit de afzuigventielen komen.

   Met vriendelijke groet,

   Jeroen

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *