Er zijn twee veelgebruikte soorten verdelers: de open en gesloten vloerverwarming verdeler. De open vloerverwarming verdeler met pomp en de gesloten verdeler zonder pomp. We leggen je graag uit hoe deze verdelers werken, voorzien van handige tips.
1. Open verdeler met pomp (en vooringestelde menging)
Op dit type vloerverwarming verdeler kun je tussen de 2 en 12 groepen aansluiten. Een ingebouwde pomp zorgt voor de circulatie van steeds hetzelfde water, waaraan warm water uit de cv-installatie wordt toegevoegd als de watertemperatuur te laag wordt. Een thermostaatkraan regelt dit automatisch. Een voeler schakelt de pomp uit bij een te hoge temperatuur in de verdeler.
Hart van je vloerverwarming
De open verdeler werkt min of meer als hart van je vloerverwarming. Door middel van een thermostaat geef je aan de vloerverwarming verdeler door welke temperatuur de vloer moet krijgen. Vervolgens stroomt het water vanuit de warmtebron (cv-ketel, warmtepomp of zonneboiler) door een thermostaatventiel naar de pomp. Deze zorgt ervoor dat het warme water naar een verdeelkoker stroomt. Hier stroomt het water gelijkmatig de verschillende vloerverwarmingsbuizen in. In de verdeelkoker zit een meetinstrument dat de warmte van het water registreert. Is de temperatuur te hoog of te laag, dan geeft het instrument een signaal door aan het thermostaatventiel. Deze sluit de toevoer vervolgens af. Hierdoor kan de temperatuur van de vloer constant worden gehouden.
Het warme water stroomt langzaam door de vloerverwarmingsbuizen en geeft haar warmte af aan de vloer. Het afgekoelde water komt terug in een verzamelkoker in de verdeler, waar het gedeeltelijk terug naar de warmtebron wordt gepompt om opnieuw op te kunnen warmen. Het andere deel van het afgekoelde water wordt gebruikt om het nieuwe warme water dat wordt aangevoerd, af te koelen tot de gewenste temperatuur.
Inregelen vloerverwarming
Vloerverwarmingsgroepen met verschillen in omvang kun je inregelen door middel van inregelafsluiters. Deze zorgen dat de verschillende groepen onder evenveel druk staan. Dit is nodig omdat het buizenstelsel van de ene groep veel korter of langer kan zijn dan die van een andere groep. Als sommige ruimten minder warmte nodig hebben, kan dit ook met de inregelafsluiter worden geregeld.
Op een open verdeler met pomp kunnen debietmeters per groep worden aangebracht, om de doorstroom in liters per minuut af te lezen. Een andere optie is de toepassing van elektrische kleppen die – aangestuurd door thermostaten – de groepen open en dicht kunnen schakelen. Zo kun je de temperatuur per vertrek extra nauwkeurig regelen.
2. Gesloten verdeler zonder pomp (en geen menging)
Een gesloten vloerverwarming verdeler heeft geen ingebouwde pomp en kan geen koud en warm water mengen. Daarom wordt een gesloten verdeler vaak toegepast in combinatie met een warmtepomp, waarvan de maximale temperatuur vaak is begrensd op 45°C. De warmtepomp regelt stap voor stap de opwarming van het aanwezige water, omdat een gesloten verdeler zonder ingebouwde pomp het water zelf niet op temperatuur krijgt. Let wel, wanneer je woning is voorzien van stadsverwarming dient deze steeds aan een aantal voorwaarden te kunnen voldoen.
Verdeler bij stadsverwarming
Is je woning voorzien van stadsverwarming? Dan moet de verdelerunit voor de vloerverwarming aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je energiebedrijf kan je hierover inlichten. De volgende zaken zijn van belang bij het kiezen van de juiste verdeler bij stadsverwarming:
- Vloerverwarmingsverdelers, leidingen, kranen en radiatoren van aluminium zijn niet geschikt voor toepassing in combinatie met stadsverwarming
- Reguliere verdelers voor een cv-ketel zijn ook niet geschikt
- De vloerverwarming verdeler mag niet in de meterkast worden geplaatst worden, omdat de aanwezige leidingen, aansluitingen en meters goed bereikbaar moeten blijven
- De vloerverwarming moet onafhankelijk van een kamerthermostaat of nachtverlaging worden aangesloten. Deze reageren sneller op temperatuurveranderingen dan de vloerverwarming kan volgen.
Verandert er iets aan de verwarmingsinstallatie in je woning (plaatsen van een nieuwe radiator of vloerverwarming)? Geef dit dan aan de leverancier van de stadsverwarming. Je leverancier compenseert dan het daarmee gepaard gaande waterverlies in het stadswarmtenet. Lees hier meer over de werking van vloerverwarming.
Hallo
We hebben vloerverwarming. Momenteel zijn we bezig met uitbouw van onze woonkamer. We hebben de Grundfos alpha 2L 15-60 BP pomp met 3 groepen en na de uitbouw zullen we 2 extra groepen toevoegen, kunnen we dezelfde aplha 2L 15-60 pomp gebruiken?
Beste,
Je zou moeten controleren of deze pomp voldoende debiet heeft om het extra water te verplaatsen. Dat hangt ook af van de hoeveelheid water wat de groepen nodig hebben. Je installateur zal dat kunnen uitrekenen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo, ik wil mijn oude stookolie ketel ook kunnen inschakelen op mijn gas gestookte vloerverwarming via toevoegen van een warmtewisselaar op de vloer-watercircuits en zo kunnen kiezen tussen gas of stookolie, temperatuur moet ik beperken met een soort regelklep ? zou dat kunnen werken ?
Beste,
Het is lastig om twee systemen te koppelen en te regelen. Laat hiervoor een ontwerp maken door een goed installatiebureau.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
ik ga binnen kort wastafel in badkamer vervangen. Als ik de water aansluiting beneden dichtdraai, heeft gevolgen voor de vloerverwarming machine? het is wel tijdelijk, misschien voor max twee uurtjes.
Hoor ik graag
met vriendleijk groeten,
Afzal
Beste Afzal,
De vloerverwarming zou daar geen last van moeten hebben, die is niet aangesloten op het drinkwater. Het warm water wordt ook afgesloten, en daar kan je cv-ketel wel even last van hebben. Als je de stekker eruit haalt en er pas weer in doet als je de warmwaterleiding van de wastafel gebruikt hebt (zodat er geen lucht meer inzit) komt het wel goed.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedemiddag,
wij hebben eerder dit jaar de benedenverdieping verbouwd en hebben direct vloerverwarming aan laten leggen. We merken dat het gasverbruik sindsdien enorm omhoog is gegaan.
Ik speel nu met de gedachte om de maximale watertermperatuur voor verwarming van de cv ketel (een Nefit HR ketel) te verlagen van 80 graden naar 60 graden. Onze Robot verdeler biedt vervolgens nog de mogelijkheid om de retourwaterstroom in te regelen, dus deze wil ik vervolgens wat dichter draaien.
We kregen echter eerder het advies van de installateur om de cv temperatuur niet te verlagen. Wat kan de reden hiervan zijn? En wat zou u adviseren?
Beste,
Is de vloer geisoleerd bij die verbouwing? Een niet geïsoleerde vloer gaan gebruiken voor vloerverwarming zal zeker resulteren in een veel hoger verbruik.
In het algemeen zal vloerverwarming wel wat meer verbruiken, maar dat wordt meestal wel gecompenseerd doordat de ruimte temperatuur wat lager kan zijn door het hogere comfort gevoel.
Bij een aanvoer temperatuur van 60 graden zal de ketel een hoger rendement halen. Deze heeft daarmee ook meer onderhoud nodig, en gaat de opwarming van de woning trager verlopen (enkele uren). En mogelijk worden niet alle ruimtes warm genoeg. Dat heeft dus zeker wel nadelen.
De retourwaterstroom knijpen heeft als effect dat de vloer minder warm wordt. Misschien niet wat je beoogt, maar het zal wel besparen, minder warmte is ook minder energieverbruik.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij hebben vloerverwarming en stadswarmte. In je artikel schrijf je dat de verdelerunit voor de vloerverwarming aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Ik heb dat wel eens eerder gehoord.
Kan je uitleggen waarom dat is?
Met vriendelijke groet,
Remko
Beste Remko,
De voorwaarden worden door de verschillende stadverwarmingsbedrijven gesteld, en verschillen ook per bedrijf.
Je moet denken aan extra beveiligingen, terugslagkleppen, retour temperatuurregeling, maar ook aan extra regeling omdat stadsverwarming vaak een te hoge temperatuur heeft.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
Ik heb een Alpha2L (12 groepen, elektrische kleppen, Honeywell).
Het valt mij op dat de temperatuur in de verdeelkoker een beetje blijft ‘hangen’ tussen 30 en 40 graden. Dit terwijl er water wordt aangevoerd van ca. 50 graden en de thermostaatknop ook tegen de 50 staat.
Kan dit een indicatie zijn dat er iets mis is?
(Ik ben in de veronderstelling dat de temperatuur in de verdeelkoker ongeveer gelijk is aan de aanvoertemperatuur, mits niet begrensd door de thermostaatknop.)
Bij voorbaat dank voor je reactie!
Beste Kees,
30-40 graden is een prima aanvoertemperatuur voor een vloer, zeker in goed geïsoleerde woningen.
De thermostaatknop regelt niet, dat is een maximaal begrenzer. De temperatuur wordt geregeld door de aanvoertemperatuur naar de verdeler, deze wordt gemengd (in een bepaalde verhouding) met het retour water uit de vloer, 50 aanvoer en 30 retour maakt dan ongeveer 35 graden vloer aanvoer.
Als de ruimte voldoende warm is zal de vloer ook goed werken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Sinds het begin heb ik al problemen in de winter dat de vloer niet goed wamt wordt. Dit probleem heeft te maken met de thermostaatknop voor de binnenkomende temperatuur. De thermostaat aan de muur schiet aan zodra er warmtebehoefte is en de 2 weg klep die erop zit ivm stadsverwarming wordt open gestuurd, maar er komt geen warmte binnen. Zodra ik de thermostaatknop bij de verdeler naar 50 graden draai en dan naar 0, en dan op rond de 30 graden zet, dan komt er opeens warmte binnen. Ook slaat mijn kamerthermostaat soms gewoon aan terwijl de ruimte op temeratuur is. Heeft u enig idee wat er aan de hand is. Thermostaatknop is vorig jaar vervangen.
Beste Vincent,
Leg dit probleem eens bij je installateur, ik verwacht niet dat een foute bediening hier de oorzaak is. Een vloerverwarming met stadsverwarming is gecompliceerd omdat er altijd een hoge basistemperatuur is, de vloer moet daar wel mee om kunnen gaan.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
We wonen sinds een jaar in onze nieuwbouwwoning. We hebben op alle drie de etages vloerverwarming welke aangestuurd wordt door een Intergas Xtreme 36 CV-ketel. De totale vloeroppervlakte is ongeveer 215m2. Volgens de installatietekening ligt er 1650 meter aan slangen in de vloeren. Op de beneden etage is de hoh afstand 10cm en op de bovenetages 15cm. In elke verblijfsruimte hangt een zone thermostaat welke draadloos de verschillende groepen op de pomploze verdelers open of dicht zet.
Op de benedenetage zit echter één ruimtethermostaat in de woonkamer welke alle 12 groepen op de benedenverdieping aan stuurt wat neer komt op 983m. De temperatuur hebben we daar op 21,5 graden ingesteld.
Nu vind ik ons gasverbruik voor een goed geïsoleerde woning met LTV wat aan de hoge kant. Afgelopen jaar was het verbruik namelijk 2588m3.
De CV-ketel is als volgt ingesteld:
– vermogen: 50% (ca. 12,8 kW)
– maximum capaciteit modulerende CV-pomp: 65%
– minimum capaciteit modulerende CV-pomp: 35%
– aanvoertemperatuur CV-systeem: 38 graden
Nu heb ik om het gasverbruik terug te dringen de drie groepen in de berging dicht gezet. Wat kan ik naast deuren dicht houden verder nog doen om het verbruik terug te dringen?
Met vriendelijke groeten,
Chris.
Beste Chris,
Ja, dat vind ik ook veel voor die woonoppervlakte.
Zet je ruimte temperatuur een graad lager, dat heeft veel meer effect. Of twee en en halve graad, 19 graden overdag moet te doen zijn. Gebruik nachtverlaging, als je slaapt is 17 graden ook prima.
Je hebt beneden maar 1 zone? dan is inregelen van de groepen die minder warm moeten worden wel een goede mogelijkheid.
Als dat allemaal niet genoeg effect heeft kan je eens kijken of je ventilatie wel op orde is. Een wtw zal zeker effect moeten hebben als die niet aanwezig is.
Met vriendelijke groet,
Abel
Bedankt voor je antwoord. Het lijkt erop dat nachtverlaging in mijn geval een gunstige invloed heeft op het verbruik. Ik verlaag de temperatuur in de woonkamer rond 21:00 uur ’s avonds nu naar 19 graden en om 06:30 uur verhoog ik naar 22 graden. Op dat moment is de temparatuur gedaald naar 20 graden.
Het duurt dan ongeveer drie á vier uur om de woonkamer weer op 22 graden te krijgen, afhankelijk van het weer.
Komende dagen hou ik het verbruik in de gaten. In Home Assistant sla ik alle waarden uit de slimme meter op en daar worden mooie grafieken van gemaakt waarin ook de buitentemperatuur meegenomen wordt.
ik heb ongeveer 3 jaar geleden de oude Grundfos pomp van de vloerverwarming vervangen door een zuiniger exemplaar Alpha2. Direct na installatie verbruikte de pomp 8-9 watt in de auto-adapt stand en ik was zeer tevreden met de gerealiseerde besparing. Na jaar keek ik weer op de meter en toe viel me op dat het verbruik gestegen was naar 11-12 watt. Begin van dit jaar keek ik weer eens op de meter en toen gaf het display al 15 watt aan. Toen ik vanmiddag keek stond het display zelfs op 18 watt. Wat zou er aan de hand kunnen zijn dat het verbruik zo toeneemt?
En is het mogelijk om de voorkant van de pomp te demonteren om eventuele schade constateren of vervuiling bij de waaier te verwijderen of moet ik dan eerst heel het systeem laten leeglopen?
Beste Jaap,
Je kan in elk geval niet de pomp verwijderen zonder af te tappen. Dit zijn ‘natte’ pompen, ze worden gekoeld door het cv-water. En dat zal inderdaad steeds vuiler worden. Een vuilafscheider plaatsen in de retour van het toestel zal hier wel helpen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
ik heb beneden en op de eerste verdieping vloerverwarming en op zolder 2 kamers met radiatoren. Een intergas HR(E) cv-ketel. Vorig jaar hebben we op de begane grond een ruimte aangebouwd en daar ook vloerverwarming aangelegd met een aparte verdeler en pomp. Van de aanvoerleiding naar de ‘oude’ verdeler is een aftakking gemaakt naar de nieuwe verdeler. Deze is echter aangesloten op de afvoer van de nieuwe verdeler. Van de afvoerleiding van de ‘oude’ verdeler is een aftakking gemaakt die is aangesloten op de aanvoer van de nieuwe verdeler.
Ik ben een redelijk leek maar het lijkt me dat het gekoelde water van de oude verdeler nu dus wordt rondgepompt in de aanbouw en dat er minder warm water door de vloer loopt. Klopt mijn redenering? En in dat geval lijkt het me goed om de aftakkingen om te draaien op de nieuwe verdeler?!
Hans
Beste Hans,
Aanvoer en retour aansluitingen moeten niet verwisseld worden. Dat geldt voor elk verwarmingselement, ook voor een vloerverwarmingsverdeler. Als dit gebeurd is zou ik de installateur terug laten komen, ik neem aan dat hij graag de kans krijgt om een vergissing te herstellen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Volgens mij heb in een praktijksituatie aan de hand die veel vaker moet voorkomen. Maar de oplossing lijkt niet 123 voorhanden.
Wij hebben net keramische vloertegels laten leggen in de woonkamer van onze nieuwbouwwoning. Voor het uitharden/hechten moet de warmtepomp een vijftal weken uitgezet (stroom is eraf gehaald).
Is er echt geen oplossing/situatie te bedenken dat de warmtepomp aanstaat en de temperatuur op de benedenetage stabiel laag blijft? Zeg continu 17 graden.
Of dat de benedenetage ruimtes tijdelijk afgesloten worden van het circuit? Zodat we wel warm water hebben en de eerste verdieping wel warmte heeft? Met over 5 weken weer alle circuits openzetten en correct afstellen.
Wij hebben een opstelling met een warmtepomp (WPU 551-5G) en warmte-terug-win (HRU ECP 300) van Itho Daalderop.
Groet en alvast bedankt
Beste,
Deze mogelijkheden zou je moeten bespreken met je bouwkundige en installateur. Technisch gezien is het wel mogelijk om de verdiepingen te scheiden, maar dat komt ook met een prijskaartje. Of het ook bouwkundig verstandig is kan ik niet inschatten. Het is gebruikelijk om de verwarming enkele weken niet te gebruiken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste heer,
ik woon in een flat waar verwarmt wordt met een gezamenlijke WKO installatie waar de vloerverwarming op is aangesloten. Het debiet van het water en de temperatuur ervan kunnen de bewoners niet regelen. De temperatuur is weersafhankelijk. Er zijn alleen simpele thermostaten aanwezig. Na klachten over te koude kamers is na onderzoek gebleken dat de doorvoerhoeveelheid wat op de tekening van de installateur staat bij veel bewoners niet wordt gehaald (varieert van 10 – 30% minder). Het lijkt mij logisch dat de warmte aanvoer capaciteit hierdoor gedaald is. Het duurt langer voordat de gewenste temperatuur wordt gehaald of deze wordt helemaal niet gehaald. Maar mijn vraag is eigenlijk of dit ook een negatief gevolg heeft voor de maandlasten? Ga je meer betalen bij een lagere capaciteit vloerverwarming?
Met vriendelijke groet,
Dirk
Beste Dirk,
Je conclusie klopt natuurlijk, minder watercapaciteit geeft ook minder warmte. De afrekening hangt af van hoe er afgerekend wordt. Soms wordt een warmtemeter gebruikt, deze meet doorstroming en temperatuurverschil. Met een dergelijke bepalingsmethode betaal je voor de werkelijk verbruikte warmte.
Maar ik neem aan dat na deze conclusie er actie wordt ondernomen om de warmte wel juist te distribueren? Waterzijdig inregelen (en eventueel aanpassen) van de gehele installatie lijkt me nodig.
Met vriendelijke groet,
Abel
Bedankt voor je antwoord Abel,
er wordt inderdaad afgerekend zoals jij zegt, met doorvoersnelheid en temperatuur verschil. Maar wat is nu voordeliger bij deze twee variabelen? Lagere doorvoersnelheid geeft groter temperatuurverschil (?). Water heeft meer tijd om temperatuur af te geven, maar totale opwarming duurt misschien langer dan. Of snellere doorvoer zodat de temperatuur eerder wordt gehaald? Of is hetgeen wat op tekening staat waarschijnlijk gewoon het meest efficient?
Groet Dirk
Beste Dirk,
Dat maakt geen verschil. De warmtemeter rekent het debiet met het temperatuurverschil, deze variabelen samen bepalen de warmte inhoud.
Als de warmtebehoefte constant is zal bij een lager debiet het temperatuurverschil groter worden, en omgekeerd.
Maar het afgifte systeem moet natuurlijk wel ontworpen zijn voor de temperaturen die worden aangeboden. En daarom zal wat op tekening staat zou wel gehaald moeten worden, omdat dat ook de uitgangspunten waren voor het ontwerp van de huisinstallatie.
En je schat het goed in, dat heeft direct effect op de opwarmtijden, maar ook op de kamertemperatuur als het een keer wel echt koud wordt (-10).
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
We hebben een vloerverwarming op de beneden verdieping. 7 groepen met Gundfos pomp. Atag ketel met Atag-One (weersafhankelijk) thermostaat. De CV ketel staat op eerste verdieping. Daar willen we ook vloerverwarming. Kan ik een tweede verdeler met pomp aansluiten (aftakken) op de aan en afvoer leidingen die naar de verdeler op de onder verdieping lopen?
Beste John,
Misschien wel, als de leidingen voldoende debiet hebben om het gecombineerde vermogen van beide vloeren te transporteren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ja daar is hij dan “debiet”. Geleerde schrijven er boeken over maken onbegrijpelijke formules en vechten om de juistheid daarvan.
Wat is volgens jou de essentie. De capaciteit van CV-ketel, lengte van de buislengte, lengte van de toe- en afvoerleidingen? Hoe bereken je vooraf of de snelheid in het systeem voldoende is? Debiet is volgens mij afhankelijk van diameter en snelheid.
Voor een goede debiet is dus diameter verkleinen om een hogere snelheid te krijgen een oplossing? Of juist niet??
Ik zou het graag uitgelegd willen hebben
Beste John,
Het hangt allemaal samen, het is een namelijk gesloten kring. Helemaal zonder termen gaat het mij niet lukken, het zijn natuurkundige processen waar we het over hebben. Maar ik ga proberen om het kort uit te leggen.
Debiet is de hoeveelheid water per tijdseenheid dat door een leiding stroomt. De hoeveelheid water en het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour bepalen het verwarmingsvermogen. De stroomsnelheid is afhankelijk van de diameter en de pompcapaciteit. Een hoge stroomsnelheid geeft een hoger debiet maar ook meer geluid en meer weerstand, dit wil je vermijden. Een hogere weerstand drukt de pompcapaciteit.
De diameter van de leidingen moet dus voldoende groot zijn om bij een lage snelheid en de beschikbare pompcapaciteit de nodige hoeveelheid water te transporteren om het verwarmingsvermogen te kunnen leveren. De cv-ketel moet bij dat debiet voldoende vermogen hebben om het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour te handhaven.
De cv-ketel en pomp hebben over het algemeen wel voldoende capaciteit. Maar de leidingen worden normaal niet groter gekozen dan nodig. Uitbreiden van de installatie kan dus betekenen dat de bestaande leidingen te klein zullen blijken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goede avond. Ik ben aan het nadenken over de ideale plek voor mijn vloerverwarming verdeler.
Straalt de verdeler zelf ook warmte af en zo ja hoeveel graden zal dan een trapkast of meterkast warmer worden?
Met vriendelijke groet,
Beste Wilco,
Een verdeler wordt inderdaad warm, en de slangen in de vloer ook. De dichtheid van die slangen is bij de verdeler ook hoog dus de vloer wordt ook warmer dan gemiddeld. En in een meterkast mag je de verdeler niet plaatsen.
Hoe warm het gaat worden weet ik niet, maar je wilt dit niet plaatsen in een kast die je koel wilt houden. Is in de hal onder de kapstok een mogelijkheid?
Met vriendelijke groet,
Abel
Dank voor alle duidelijke uitleg en teksten op de site. Ik heb er veel van geleerd.
Ik heb een vraag betreffende onze vloerverwarming. Mijn oude kamerthermostaat is gesneuveld en ik heb eenzelfde tweedehands kunnen aanschaffen (Nefit Moduline 3000). Ik heb alle instellingen kunnen overzetten van de oude thermostaat. Er blijft 1 vraag staan waarvan ik niet weet wat ik moet invullen;
“Is een hydraulische wissel geïnstalleerd? Indien ja, is
een temperatuursensor geïnstalleerd? Indien ja, waar
is deze elektrische aangesloten?”
De antwoordmogelijkheden:
– Geen open verdeler
– Op toestel
– Op module
– Open verdeler zonder sensor
Situatie: vloerverwarming beneden (open verdeler Boxer FL met pomp), boven radiatoren waarbij alleen die in de badkamer gebruikt wordt.
Wat moet ik hier invullen en wat doet deze functie? Heeft u wellicht enig idee?
Alvast bedankt
Hartelijke groet,
Erwin
Beste Erwin,
Kies nee op de eerste vraag, tenzij je voorheen ook een weersafhankelijke regeling had. Dan heb je mogelijk wel een open verdeler. Een weersafhankelijke regeling heeft ook een buitenvoeler.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedemorgen, wij zijn verhuisd naar Almere en hebben nu dus stadsverwarming met in huis vloerverwarming. Dit is nieuw voor ons . Vorige bewoonster had hem nooit aan ( ze begreep het niet ) en er is ook geen handleiding of gebruiksaanwijzing . De installatie is 6 jaar oud. Maar hoe werkt het ? Online lees ik van alles, maar we zijn echt leek hierin. Thermostaat staat op 21, maar vloer blijft best wel koud( te koud om op sokken te lopen ). En al die knopjes die je open en dicht kan draaien bij de verdeler. We komen er niet uit. Feensta en Vattenfall geven niet thuis als het gaat om hulp of expert voor uitleg aan huis. Is er ergens een mogelijkheid waar ik iemand kan laten langskomen die het voor eens en altijd kan uitleggen zodat we het zelf goed kunnen afstellen naar onze wensen en zodat we het zo energiezuinig mogelijk doen ? Groet, Dennis
Beste Dennis,
Stadsverwarming is een speciaal geval. Ook in de zomer is deze namelijk warm, om het warm water te kunnen voorzien. Daarom zal een vloerverwarmingsunit voorzien zijn van een elektrisch ventiel gekoppeld aan een kamerthermostaat. Helaas wordt die soms wegbezuinigd. Dan ben je aangewezen op handbediening. Het ventiel zit vaak boven de vloerverwarmingsunit en is te herkennen aan een elektrisch snoer. Dan regelt de kamerthermostaat de vloer temperatuur. De thermostaatkraan zet je dan zo hoog dat de kamer warm wordt en de thermostaat mooi schakelt. Probeer om de dag 5 graden omhoog te gaan tot het goed is (maximaal ongeveer 45 graden). Als je het juiste punt gevonden hebt kan je de thermostaat kraan laten staan, ook in de zomer.
De knoppen naar de slangen staan over het algemeen open. De knop aan de retourkant van de unit deze bepaald de mengverhouding. Laat die staan zoals die staat.
Als het seriebouw is hebben je buren waarschijnlijk dezelfde installatie, en mogelijk weten die wel hoe die geregeld moet worden?
Met vriendelijke groet,
Abel
Wat een fijne en duidelijke antwoorden. Graag voeg ik er een vraag aan toe:
We hebben een nieuwbouwwoning 2019 met warmtepomp, vloerverwarming (16 groepen) op de BG grond en LTV radiatoren op de verdieping.
De regeling is weersafhankelijk. Echter: we krijgen het boven niet lekker warm. In de instellingen van de warmtepomp is de stooklijn in te stellen. Volgens de handleiding moet deze tussen 0,5 en 1 staan voor vloerverwarming, tussen 0,7 en 1,3 voor LTV.
De temperatuur van de radiatoren komt niet boven de 25 graden waardoor de ruimten niet lekker opwarmen. De oplossing is de stooklijn hoger in te stellen. Inmiddels is dat 2,0. Gevolg: radiatoren worden ca 35 graden, maar nu wordt het beneden te warm.
Wat is hier aan te raden?
Beste Collin,
Eigenlijk zou je daar niet zelf aan moeten schroeven, zeker niet als de woning nog in garantie is. Bel de aannemer om dit probleem te laten verhelpen.
Wat zijn de ontwerptemperaturen van de kamers boven? Die temperaturen behoren in het bestek of de warmteverliesberekening te staan. In de praktijk zijn de ontwerptemperaturen zijn niet altijd de gewenste temperaturen van de bewoner. Maar als de ontwerptemperaturen wel bereikt worden is de installatie in orde.
Het probleem zit ook niet altijd in de verwarming, als de woning meer lekt (minder kierdicht is) dan in het ontwerp is aangenomen voldoet de verwarming ook niet, maar is de installatie toch in orde. Vraag eens na of jullie woning getest is op luchtdichtheid en of deze overeenkomt met het ontwerp. Anders kan je deze luchtdichtheidsmeting ook zelf laten uitvoeren. Lang niet alle woningen zijn ook daadwerkelijk getest, deze test is namelijk niet verplicht.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ik heb een vraag over de aanvoertemperaturen:
Wij hebben sinds kort vloerverwarming in de woonkamer (6 groepen, Wilo Yonos Para verdeler). Ik heb de thermosknop op de verdeler ingesteld op ong. 30 graden en de CV wordt aangestuurd vanuit een thermostaat in de woonkamer (ingesteld op 20 graden). Nu ben ik aan het uitzoeken wat een goede aanvoertemperatuur is voor de HR-ketel (Atag-E), met het oog op zuinigheid. Ik kan hier weinig informatie over vinden en las ergens zelfs dat die nog wel hoog moet zijn (70 gr), maar ik kan zo niet na gaan wat de logica daarvan is? Als de vloerverwarming toch niet hoger gaat dan 30 gr. lijkt mij een (veel) hogere aanvoertemperatuur niet veel toevoegen.
Op de verdieping wordt nog wel verwarmd met normale radiatoren, de aanvoertemperatuur zal dus niet extreem laag kunnen zijn. Echter worden die radiatoren amper gebruikt, dus hoeft hier minder rekening mee te worden gehouden.
Wat is dus een goede aanvoertemperatuur voor de HR-ketel in zo’n opstelling?
Mvg,
Marton
Beste Marton,
Een HR ketel heeft het hoogste rendement bij een lage retour temperatuur. Lager dan 55 graden is goed, nog lager is beter. De retour temperatuur van vloerverwarming is erg laag. Het beste regime voor vloerverwarming zou dan 50/30 zijn, maar voor radiatoren heb je zeker 70/50 nodig, soms zelfs 80/60.
Hoe lager de aanvoer temperatuur naar de vloerverwarmingsunit, des te kleiner moet de mengverhouding in die unit zijn. Je heb dan een LTV type nodig en een installateur die dat op de juiste mengverhouding instelt.
Als je geen LTV type hebt kan je het beste de aanvoer op 70/50 minimaal houden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ik heb een vraag over het inregelen van vloerverwarming. Ik heb de verdeler met een Wilo pomp aangesloten op een draadloze aansluitmodule van Watts met zes zones. Ik heb de groepen voorzien van stelmotoren van Watts. De ruimtes zijn voorzien van draadloze thermostaten van Watts. We hebben de woonkamer ingesteld op 20 graden. Ook ’s nachts blijft de thermostaat continu op 20 graden ingesteld. Vannacht is desondanks de temperatuur weggezakt naar 19 graden en het wil niet warmer worden. De lampjes van de aasluitmodule van de vier groepen in de woonkamer zijn rood en de kleppen van de stelmotoren zijn ingeschakeld. Indicatielamp van de pomp op de aansluitmodule is actief (brandt groen), maar de lampje op de Wilo pomp brandt niet. Op smartkastje van stadswarmte in de meterkast laat ca. 40 l/uur dor. Normaliter als de pomp draait is debiet tussen 150 en 200 l/uur. Weet u misschien wat de oorzaak van laag debiet kan zijn en waarom de pomp niet draait?
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Abdu
Beste Abdu,
Zelf ken ik deze regeling niet dus over de kleuren van lampjes kan ik niks zeggen. Als het altijd goed heeft gewerkt kan je denken aan een defect.
De ruimte behoudt niet de juiste temperatuur. Er is dus wat mis met de warmtetoevoer.
Dit kan regeling zijn (defect of niet juist ingesteld), of een technisch mankement (pomp of ventielen).
Als je er niet uitkomt zou ik een installateur bellen om dit na te laten kijken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Het kan 4 oorzaken hebben
1 Waar het omgaat is de toevoer/ retour waterhoeveelheden van de primaire waterhoeveelheden naar en van de verdeler vanaf de CV toestel
Zit er een voet ventiel in de retour naar de CV ketel
2 Kan zijn dat de zone ventielen ondanks dat het een goed product is niet geschikt zijn voor de ventielen waarop ze gemonteerd zijn, waardoor ze te weinig lift hoogte hebben
Is het motortje ( watts ) NC of NO. kijk of dit een speciale aansluiting vergt in het regel schema
3 Als U een echte verdeler heeft moeten er flow instellingen per groep aanwezig zijn staan deze voldoende open gedraaid.
stuur me een foto van de verdeler.
4 Hoe lang zijn de groepen wat is de diam van de leiding en welk type Wilo pomp is het CQ leverancier / Fabrikaat verdeler
Hallo Abel,
Dit voorjaar hebben wij een 7 groeps vloerverwarming aangelegd als hoofdverwarming, dus de eerste keer dat we echt gebruiken na de eerste opwarming. De thermostaatkraan op de verdeler staat op 45 graden terwijl de watertemperatuurmeter van de aanvoer 21 graden aangeeft, de retour temperatuur staat op 20 graden. De kamerthermostaat staat op 21 overdag en 18 nacht maar de temperatuur komt niet boven de 19 graden ongeveer overdag. Vloer voelt wel lauwachtig aan. Is het nu een kwestie van de kamerthermostaat opdraaien om warmer te krijgen of is er meer te doen?
Beste Aart,
Vloerverwarming is afhankelijk van de warmtevraag van de thermostaat, als de thermostaat stopt met warmtevragen en de vloer is nog niet op temperatuur zal die ook niet meer op temperatuur komen. Als er wel warmtevraag is (en de ketel dus ook brandt) en de vloer komt niet op temperatuur dan is waarschijnlijk de mengverhouding niet optimaal ingeregeld. Bel daarvoor de installateur.
Ik ga er natuurlijk wel vanuit dat de unit goed werkt.
gemiddelde temperaturen:
buiten: 15
cv aanvoer: 28,5
vloeraanvoer 24
vloeropp.: 21,3
Deze temperaturen variëren wat omdat de gemiddelde waarden op diverse plaatsen niet tegelijk optreden maar moeten een aardige indicatie geven.
Overigens, als je van radiatoren naar vloerverwarming gaat zal de ruimte temperatuur ook een graadje omlaag kunnen. Dit omdat een warmere vloer sneller comfortabeler voelt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
Wij zijn een woning aan het renoveren waarbij we gelijk zeer goed isoleren (triple Glass, ventilatie WTW en isolatie volgens bouwbesluit nieuwbouw). Beneden komt er vloerverwarming, boven lt radiatoren (berekend op 45/40/20). we verwarmen met een hybride warmtepomp. Met het Honeywell evohome systeem wordt alles individueel geregeld. De vloerverwarming wordt aangelegd met korte groepen van max 60 meter. Er wordt een kunststof gesloten verdelen toegepast.
Nu vraag ik mij af of de aanvoertemperatuur naar de vloerverwarming nog geregeld dient te worden. Met een open verdeler wordt dit vaak gedaan met een thermostaatkraan met voeler. Met gesloten verdeler is dit volgens mij niet mogelijk. Is het dan zo dat zowel de radiatoren en de vloerverwarming dezelfde temperatuur (max 45gr) krijgen aangeboden?
Beste Wouter,
Goed bezig! Dit ontwerp zal je niet zelf gemaakt hebben dus je zou de vraag ook bij je installateur kunnen stellen.
Waarschijnlijk regelt EvoHome ook de individuele groepen.
Maar je vraag, krijgt de vloer ook maximaal 45 graden? Ja, dat wel, en dat is ook de maximale temperatuur die je in een vloer kan voeren. Echter door de regeling zal deze temperatuur alleen bij opwarmen en een lage buitentemperatuur voorkomen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij hadden en hebben cv radiatoren en bij een verbouwing hebben we in keuken en badkamer beneden vloerverwarming laten aanleggen. Er zit een unit aan de ketel vast met 2 groepen. Nu is het probleem dat wij niet heel hard stoken, 19,5 graad ongeveer en dat de vloer verwarming dan niet veel doet. Nu zetten we de thermostaat al paar avonden hoger , tot uiteindelijk 22 graden maar de temperatuur die de unit aangeeft komt niet boven de 35 graden en alles blijft lauw op de vloer. Alle knoppen staan open , de thermostaat vd unit staat hoog. Wat kan er nou toch aan de hand zijn ..? Weet u het, dat zou fijn zijn . Bedankt vast, gr Ben Kusters
Beste Ben,
Als de vloer goed is ingeregeld doet die inderdaad niet veel. Een vloer is geen radiator! De vloeroppervlakte is 28 graden bij -10 buiten, maar ook 20 graden bij 20 graden buiten. Het verband is rechtevenredig. Dus bij een buitentemperatuur van 15 graden is de vloer niet veel warmer dan 20 graden (21,3)
Om te bepalen of de inregeling goed is kan je kijken naar de temperatuur van de ruimte. Als die 20 graden is als verwarming in evenwicht staat is alles in orde.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi,
Ik heb een vraagje over mijn vloerverwarming, ( 7 jaar oud ) verdeler met pomp gewoon via de cv ketel en 9 groepen. Alle radiatoren beneden zijn weg dus het is mijn hoofdverwarming. Nu zou ik graag alles per groep verschillend willen regelen (alle groepen op de beneden verdieping ) Ik zou dan bijvoorbeeld de verwarming in de garage en bijkeuken veel lager willen zetten dan in de woonkeuken bijv veel hoger. En dan het liefste digitaal ( via app oid) Ik heb een slimme meter nu, is dit dan mogelijk en wat heb ik dan nodig ? Alvast bedankt voor het antwoorden. Groetjes
Beste Dennis,
Per groep regelen is mogelijk als de verdeler hiervoor geschikt is. Daarom wordt dit meestal bij installatie gedaan. Een systeem als Honeywell EvoHome kan dit maar er zijn ook andere aanbieders. Aanpassen van een ongeschikte verdeler kan soms ook maar is meestal niet erg kosten effectief.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dag Abel,
Wij hebben een vloerverwarming met vier groepen op de eerste verdieping. We willen graag één kamer warmer hebben i.v.m. thuiswerken. We hebben op de onderste buis (aanvoer) vier rode knoppen waar L/min 4.0 tot 0.5 opstaat. De bovenste leiding heeft vier rode knoppen die de pin in/uit drukken. Als we één kamer warmer willen, moet de knop vastgedraaid of losgedraaid worden? (Pin in of uit?) Gr. FJ
Beste,
Losdraaien is afsluiter open zoals je ook mag verwachten.
Als elke groep ook in 1 kamer ligt kan je inderdaad de hoeveelheid water in die groep verhogen. Natuurlijk moet de vloer wel de extra warmte ook kunnen afgeven.
Vraag de installateur naar de ontwerp waarden van de installatie, zodat je in elk geval niet gaat verwachten wat de installatie niet kan leveren. Het is namelijk heel goed mogelijk dat de ontwerptemperatuur van een slaapkamer 18 graden is.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ik ben bezig vloerverwarming aan te leggen. de huidige situatie is als volgt:
ik heb een nefit Trendline CW5 HR ketel
Beneden komt vloerverwarming als hoofdverwarming met een afstand van 10cm tussen de buizen
De bovenverdieping heeft 2 radiatoren die ik graag wil behouden
Nu is het verschil nu dat de aanvoer temperatuur van de radiatoren hoog is (60-70) en de aanvoer van de vloerverwarming natuurlijk lager moet zijn. Nu lees ik dat je verdelers met balansinregelventiel (zijn dat flowmeters, of is dat weer iets anders) hebt en daarvoor kan gebruiken, maar ik heb een robot verdeler met 8 groepen en een alpha 2L circulatiepomp. Kan ik de aanvoer van de ketel aftakken naar boven en daarna naar de vloerverwarmingsverdeler leiden om daar een max temperatuur in te stellen op de thermostaat en pomp? Er komt dan wel 60 graden water aan bij de verdeler maar die regelt dan de juiste instroom temperatuur toch> Klopt dat? Of kan dit niet op deze manier?
Beste Wouter,
Je hebt een meng-injectie verdeler nodig, al dan niet met lage temperatuur voorziening. Dit is het standaard type dus de kans is groot dat je de juiste hebt. Maar ik zou het toch even controleren. Hebben de groepen dezelfde lengte en vermogen, dan is inregeling van de onderlinge groepen niet nodig.
De temperatuur wordt geregeld door een (ingestelde) hoeveelheid cv water te mengen met het retourwater (meng-injectie). De inregeling is hier dus van wel belang. Het thermostaatventiel is een maximaal begrenzer, geen temperatuurregelaar.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel.
Fijne duidelijke adviezen geef je,
onze situatie is als volgt:
Vrijstaand jaren 30 huis volledig gerenoveerd en flink geïsoleerd.
Beneden vloerverwarming in betonvloer, op schuimbeton, 8 groepen, niet gescheiden geregeld, 1 open verdeler.
Boven 1 verwarmingsgroep aan de voorzijde met 3 Jaga tempo radiatoren en 1 handdoekradiator.
Boven een 2e verwarmingsgroep aan de achterzijde met 1 Jaga tempo radiator en 1 handdoekradiator.
De badkamers hebben elektrische vloerverwarming.
We zijn aan het voorbereiden op een toekomstige warmtepomp of iets dergelijks, maar wil nog stoken (op lage temp ingesteld) met mijn CV ketel zolang deze goed functioneert. (Atag blauwe engel)
De vraag: Wat is voor ons wijs qua regeling?
Op de toevoer van vloerverwarming en de 2 groepen naar boven een regelklep en eigen thermostaat plaatsen? Dus 3x thermostaat en klep? Of kan het ook met minder toe? Of eerst eens een tijdje proberen hoe het zonder regelkleppen functioneert?
Bij voorbaat dank voor het meedenken,
Vriendelijke groet Dennis
Beste Dennis,
Als je groepen apart wilt regelen zal je installatie daarop aangepast moeten zijn. Optimaal zijn aparte groepen die apart naar de warmtebron gevoerd worden, aangesloten op een open verdeler en geregeld door groepsregelingen, met een weersafhankelijke voorregeling.
Als dit niet goed mogelijk is kan je regelafsluiters in de verschillende groepen zetten en een drukgeregelde pomp gebruiken, in combinatie met een drukgevoelig bypass ventiel.
Met een goede inregeling van het systeem moet de installatie ook prima werken zonder lokale regelingen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
Dank voor je antwoord, ik weet niet zeker of mijn vraag goed is overgekomen.
Ik heb vloerverwarming beneden en radiatoren boven.
3 voedingslijnen, 1 naar de vloerverwarming, 2 naar de radiatoren boven (voor en achter gescheiden).
Ik vraag me af of ik op voorhand al kleppen moet aanbrengen (we zijn nog aan het aanleggen) en zo ja in welke voedingslijnen, of kan ik net zo goed proberen en bestaat de kans dat ik zonder kleppen toekan?
Ik heb niet de behoefte de groepen van de vloerverwarming apart te regelen, omdat deze 1 grote ruimte verwarmen zonder scheidingsmuren.
Vriendelijke groet Dennis
Beste Dennis,
Als je verschillende strangen hebt zal je eigenlijk altijd wel inregelventielen nodig hebben. Ook bij alle radiatoren zijn inregelventielen nodig, evenals op de vloerverwarmingsverdeler.
Als je een strang later op temperatuur wilt regelen heb je eigenlijk een ander systeem nodig, een open verdeler met geregelde subgroepen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste abel en co,
Ons huis (jaren 30 woning, redelijk goed geïsoleerd) heeft een hybride warmtepomp 7.4kW met intergas cv, 3 airco units op de slaapkamers.
Door het hele huis radiatoren op hoge temperatuur 60-70 graden momenteel.
We willen beneden graag vloerverwarming infrezen hoofdverwarming hart op hart 10 cm en boven de radiatoren behouden.
1. welke vloerverwarming verdeler hebben we nodig?
open of gesloten, met of zonder pomp, lage temperatuur of hoge temperatuur, metaal of kunstof?
2. ivm hybride warmtepomp hoeveel meter slang per groep raadt u aan, wij dacht aan maximaal 80 meter.
Zoals onze installateur aangeeft, gesloten verdeler zonder pomp.
tweede mobiele thermostaat voor boven, die een klep dicht zet voor de vloerverwarming als we boven warmte vragen. Stooktemperatuur instellen op 50-55 graden voor boven. Als we boven warmte vragen komt er geen warm water door de vloerverwarming aangezien deze dicht staat.
Ik vraag dit graag nog even na aangezien het een behoorlijke investering is.
Mvg Pim
Beste Pim,
Investeer eerst in een warmteverliesberekening voor de woning gebaseerd op de huidige staat van de isolatiemaatregelen. Aan de hand van die berekening kan je nagaan of de opbrengst van de vloer voldoende zal zijn om de begane grond voldoende warm te krijgen.
Het soort vloerverwarming doet nauwelijks te zake, kies het systeem dat het beste past bij de installatie die je al hebt. Je installateur zal daar leidend in zijn.
Alle verwarmde vloeren moeten voldoen aan dezelfde eisen, in het beloopbaar gebied mag de temperatuur van de vloer de 28 graden niet overschrijden. Dat betekent ook maximaal 88 W per vierkante meter aan afgifte als de kamer 20 graden is (en buiten -10). Met die 88 W zal de begane grond volledig warm moeten worden. Dat is niet veel dus een goede warmteverliesberekening is belangrijk. Als de installateur die niet zelf gespecificeerd kan maken zijn er adviesbureaus die dat kunnen. Een goede berekening met een noodzakelijke inspectie kost minimaal een dag en kan daarmee niet gratis zijn.
Een gesloten verdeler zonder pomp? Dat kan alleen als de vloerverwarmingsgroep een eigen temperatuurregeling heeft, die onafhankelijk werkt van de boven verdieping. En dat is niet wat je hier beschrijft.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedemiddag,
Ik wil binnenkort mijn appartement verbouwen waarbij ik onder andere vloerverwarming laat plaatsen. In principe wordt de vloerverwarming aangesloten op een acht groepsverdeler. De regeling voor alle groepen wordt allemaal centraal geregeld met de thermostaat van uit de woonkamer. Dit zal er voor zorgen dat al mijn vertrekken warm zijn wanneer ik de verwarming aan heb. Ik vraag mij af wat de extra kosten zijn voor het apart verdelen van de warmte over iedere ruimte (8 ruimtes) en daarnaast of het mogelijk is bij bestaande vloerverwarming zoals omschreven met 1 verdeler na een tijd te vervangen met meerdere verdelers en uiteraard, als dat mogelijk is, wat de kosten zouden zijn.
Beste,
Voor lokale regeling heb je per ruimte een thermostaat nodig en 1 of meerdere groepen op de verdeler. De verdeler wordt dus groter. Elke groep wordt voorzien van een elektrisch bedienbaar ventiel. Je hebt een centrale regeling nodig die dit allemaal samenbrengt. Het geheel moet goed waterzijdig ingeregeld worden. Er zijn waarschijnlijk ook aanpassingen nodig aan de bestaande installatie. Voor 8 ruimtes moet je rekenen op een meerprijs van enkele duizenden euro’s. Dat is nogal afhankelijk van de situatie.
Voor een precieze prijsopgave kan je contact opnemen met onze installateurs.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedemiddag,
Wij hebben een nieuwbouw woning met vloerverwarming. Aanvoer vanuit de leverancier is 70-40. Echter onze verdeler werkt alleen bij 55-60 graden. Nu is het zo dat wij tegels hebben en wij van onze vloerleverancier hebben begrepen dat de verdeler bij maximaal 40 graden ook moet werken. Echter, zo gauw wij de verdeler op 40 graden zetten dan werkt de warmte unit in de meterkast niet meer. Wij hebben de aanvoer- en retourtemperatuur gemeten bij de verdeler, deze gaf aan dat we een aanvoer hebben van 38 graden en een retour van 24 graden.
Nu geeft de installateur en bouwer allebei aan dat ze ons niet kunnen helpen met het probleem. Heb jij enig idee of dat het probleem aan de thermostaat of aan de verdeler ligt? We zijn echt radeloos…alvast bedankt voor je reactie.
Groet JJ
Beste JJ,
Is er wel een probleem? Wordt de kamer warm genoeg? De temperaturen in de installatie die je noemt zijn de temperaturen die ik pas zou verwachten bij -10 buiten. En dat is het dit jaar helemaal niet geweest. Er is een lineair verband tussen de buitentemperatuur en de installatie- en binnentemperaturen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dag Bas,
Wij hebben vloerverwarming met 2 verdelers. 1 met 5 groepen (ca 10 jaar) en 1 met 6 groepen met debietmeters (nieuw). Veel lucht in nieuw systeem, extra ontnuchterd geplaatst en na laatste keer doorspoelen door installateur is hoeveelheid lucht gereduceerd maar nog niet weg. De kamers van de nieuwe verdeler werden eerst niet goed warm. Echter nu juist wel en blijft het oude gedeelte ver achter, daar staat overigens de thermostaat. Voor zover ik kan zien zijn alle instellingen hetzelfde gebleven. Oude verdeler staat alles open. Nieuwe staan de debietmeter op 1
Beste Peter,
Als je een bestaande installatie aanpast moet je werken met wat er is en wat mogelijk is. Ontluchten kan dan moeilijk worden. Een goede microbellen afscheider plaatsen achter de ketel wil vaak wel helpen. De warmteverdeling tussen de units moet ingeregeld worden. Bel hiervoor je installateur, als je zelf gaat draaien weet hij de volgende keer niet wat er is veranderd.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo!
Wij hebben stadswarmte in combinatie met vloerverwarming onder de gietvloer op de BG.
Nu kwamen we erachter dat de temperatuur bij de verdeler wel rond de 60graden aantikt. Is dit een indicatie van een defect onderdeel? En kan het kwaad dat hij waarschijnlijk al een langere tijd zo warm is?
Gr.
Beste,
60 graden aan de verdeler is niet een probleem, maar in de leidingen is dat te veel. Maar misschien wijkt de thermometer af? Er kan natuurlijk ook iets defect zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel, Ik heb mijn woning grondig gerenoveerd. Overal vloerverwarming aangebracht (h.o.h 10cm). Een nieuwe cv ketel gekocht die ver terug kan moduleren. Nu is het tijd om de vloerverwarmingverdelers aan te schaffen. Één boven (5groeps) en één op de benedenverdieping (12groeps). De groepen zijn nergens langer dan 85m. Ik wil uiteraard een zuinig systeem creëren maar nu weet ik niet of ik beter een LT verdeler of een LTV verdeler kan nemen. Zo ver ik kan zien is het verschil enkel de pomp? Aanvoerleiding heeft een diameter van 25mm. Alvast bedankt voor je antwoord!
Beste Toine,
Het belangrijkste verschil is dat de mengverhouding bij een LTV een groter instelbereik heeft. Een LTV unit kan dus met kouder cv-water toe. Kies in deze situatie dus voor een LTV unit.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel, Bedankt voor je antwoord. Als ik je goed begrijp kies ik dus het beste voor een model met pomp? Ik vraag mij dan wel af, waarom dit dan beter zou presteren dan een model zonder pomp? Bedankt!
Beste Toine,
Een cv-ketel kan temperaturen boven de 45 graden maken, een mengregeling zorgt ervoor dat de vloer beschermt is en dat fluctuaties van de cv-ketel minder invloed hebben op de vloer. Die mengregeling met beveiligingen zit in de LTV unit.
Als je vloeren direct aansluit heb je een regeling nodig dit dit voor je doet. Dus dan komt er een menggroep regelaar met pomp direct na de cv-ketel. Daar zitten weer wat hydraulische eisen aan dus dat wordt veel duurder.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Allereerst complimenten voor de uitgebreide informatie en mooie website.
Heb alles doorgelezen (koste even), maar kan het antwoord op ons probleem/vraag helaas niet vinden.
Wij hebben een nieuwbouw huis gekocht welke is opgeleverd in 2019. BGG is voorzien van vloerverwarming (ongeveer 85m2 oppervlakte) en op de eerste etage en zolder hebben we gewoon radiatoren. Helaas werkt het allemaal onvoldoende, en krijgen we met een mogelijkheid het huis warm.
Configuratie: Intergas CW6 Prestige
Vloerverwarming verdeler: Robot verdeler met 6 groepen (enkel voor BGG) met een Wilo Yonos pomp. Deze pomp zit ook bij de CV ketel boven. Vloerverwarming is onze hoofdverwarming beneden. Huis is verder duurzaam geisoleerd (HR+++ glas o.a.).
Temperatuur op verdeler beneden blijft staan op maximaal 31 graden binnenkomst en 30 graden retour (als we onze honeywell thermostaat op 25 graden zetten bijvoorbeeld). Temperatuur hebben we op maximaal 55 graden ingesteld bij de vloerverwarmingsverdeler beneden (op advies installateur), maar hij wordt simpelweg niet warmer.
Ook boven worden de verwarming(en) slecht / niet warm en blijven de ruimtes koud.
Inmiddels is de installateur al 7 keer geweest; en zijn de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
– Vervangen vloerverwarmingsverdeler
– Spoelen vloerverwarming
– Ontluchten
– Vervangen Thermosstraat (Honeywell Round)
– Waterzijdig inregelen radiatoren
Echter hun zijn ten einde raad. Wie weet raad? Eventueel een extern adviesbureau omgeving Den Haag zou ook welkom zijn :).
Toevallig kwamen wij er achter doordat we een melding kregen vanuit Eneco (we hadden in 1 maand meer dan 400 euro aan gas verbruikt, of dat wel goed ging….).
Dank voor de feedback alvast.
Beste Peter,
Een extern adviesbureau inschakelen zou wel licht op de zaak kunnen schijnen. Ik verwacht namelijk dat hier een bouwkundig probleem speelt.
Waarschijnlijk zal het adviesbureau een Qv10 test doen, wat de luchtdichtheid van de woning bepaald. Dit in combinatie met het type ventilatie bepaald of een woning voldoet aan de bouwkundige eisen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dag Abel,
Veel informatie hier te vinden, top! Maar toch nog een vraag:
Ik heb een bestaand huis gekocht waarbij in de keuken en hal vloerverwarming is aangelegd en de rest van het huis verwarmd wordt door radiatoren en de woonkamer dmv twee convectorputten. De warmte in huis wordt aangestuurd door één thermostaat, welke in de woonkamer hangt. De convectorputten hebben veel vermogen, waardoor het in de woonkamer relatief snel op temperatuur is. De woonkeuken en hal blijven met vloerverwarming echter achter en worden flink fris als het huis niet volcontinue op 20 graden wordt verwarmd. Logisch waarschijnlijk, want de thermostaat in de woonkamer geeft immers aan dat de ingestelde temperatuur is bereikt en dus stopt de cv met verwarmen.
Ik vraag me daarom af of er mogelijkheden zijn om de vloerverwarming onafhankelijk van de thermostaat in te stellen op een continue behaaglijke temperatuur?
Aanvullende info: de verdeler staat op 45 graden, de convectorputten hebben geen thermostaatknoppen en ik laat bewust de temperatuur in huis al niet verder terug lopen dan 17 graden. Een installateur heeft de convectorputten al iets geknepen en de temperatuur van de cv verlaagd zodat het langer duurt voor het is opgewarmd in de woonkamer en de vloerverwarming daarmee de kans krijgt om mee te komen bij het verwarmen van de woning. Maar dat lijkt geen verschil te maken. Eerder slechter, dan beter. Heb jij wellicht nog ideeën?
Hoor het heel graag!
Sandra
Beste Sandra,
De convectoren krijgen nog steeds teveel water. Het idee van een centraal geregelde installatie is dat het hele huis gelijktijdig opwarmt. De water/warmte verdeling moet dus ook naar verhouding zijn. Met andere woorden: waterzijdig inregelen.
De standaard uitgangspunten van verwarming is dat bij ontwerp rekening gehouden wordt met 3 graden nachtverlaging en een opwarm tijd van 1 uur, dit met radiatoren. Vloerverwarming heeft een veel langere opwarmtijd. De regeling en inregeling moeten daarop aangepast worden.
Een vloer kan je wel een vaste instelling geven, maar dat zal niet altijd comfortabel kunnen zijn als er geen andere verwarmingssysteem in die ruimte is.
Met vriendelijke groet,
Abel
Super goed verhaal Abel! Misschien wil je je licht hier ook eens op laten schijnen? Het klinkt tegenstrijdig maar ons vloer met vloerverwarming levert ons het grootste deel van de dag juist een koude vloer op!
Wij hebben een huis gekocht met een vloerverwarming (open verdeler) en merken dat het lang ksn duurt voordat de vloer opwarmt en warmte begint af te staan aan de lucht. Als de gewenste temperatuur eenmaal is bereikt (buiten 5 graden, van 19 naar 20 graden in 3 uur), schakelt de CV uit, maar blijft de vloer nog een uur zijn warmte afstaan waardoor de luchttemperatuur de gewenste temperatuur een halve graad overschiet. Het duurt vervolgens zo’n 8 uur voordat de temperatuur weer onder de gewenste temperatuur duikt en de CV weer aanspringt. Echter na een uur of 3 is de vloer inmiddels koud. We zitten dan dus nog 5 uur met een koude vloer, brr!
We hebben een Tado die met de ketel (60 graden) verbonden is volgens aan-uit schema dus er wordt niet gemoduleerd. Zou modulerend aansluiten het hele probleem kunnen oplossen?
Maar dat verklaart vermoedelijk niet de lange opwarmtijd (1 graad per 3 uur), waar zou dat aan kunnen liggen? Zouden de vorige bewoners een te dikke laag cement hebben gestort o.i.d.?
Superbedankt voor het meedenken, jouw kennisbank is echt een goudmijn van informatie!
Beste Ive,
Een temperatuur overshoot komt meestal door een combinatie van factoren:
– waterzijdige inregeling,
– voorregeling,
– regeling (timing niet geschikt voor vloerverwarming).
Als je de vloer altijd voedt met 60 graden is die altijd te warm, behalve als het 10 graden vriest. Vloerverwarming moet ingestuurd worden met een stooklijn geregelde watertemperatuur. Dit kan indirect door de thermostaat en een menginjectie verdeler, dat simuleert ook een stooklijn.
De lange opwarmtijd heeft alles te maken met de opbouw van de vloer. Maar dat is een gegeven waar de regeling mee om moet gaan, als je dit wilt aanpassen betekent dat immers slopen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goededag wij hebben een nieuwbouw huis met vloerverwarming boven en beneden. Beneden hebben we in de trap kast ook zo’n verdeler zitten. Binnekort mag me vloer aan 6 weken na het leggen van onze tegel vloer. Op de installatie zie ik geen meters
Heb alleen een thermostaat knop op de muur in de woonkamer. Ik neem aan dat ik zo de opstookprotocol moet uitvoeren . Als ik het via de cv ketel doet hebben we uiteraard in het begin niet echt warm warm water in de douche etc. Hoe start ik op hoeveel graden moet ik de thermostaat knop zetten beneden. Hij geeft nu al 18gr aan. Maar de vloer is uiteraard steen koud. Hoop op wat tips alvast bedankt
Beste Ricardo,
Het opstookprotocol wordt niet met de cv-ketel gedaan, dat gaat met de bediening van de vloerverwarmingsunit. Vraag je installateur om een opstook instructie, dit is ook afhankelijk van de installatie die je hebt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Misschien kunt u mij tip of richting geven waar ik moet zoeken voor volgende probleem:
Mijn gekochte huis is volledig met vloerverwarming als hoofdverwarming.
Warmte pomp Elga met Vailiant CV/warm water.
Beneden vloerverwarming verdeler voor beneden verdieping
Met Grundfos Alpha pomp draaiend op adaptive
1e verdieping vloerverwarming verdeler voor 4 kamers met ieder thermostaat aan el.thermo afsluiter.
Ook met Grundfos Alpha pomp draaiend op adaptive
Verdeler 1e verdieping zit 2.20mtr pal boven die van begane grond.
Probleemstelling:
Beneden verdieping perfect stabiel op temperatuur tehouden op bijv.21gr.
Op verdeler begane grond zie je ook retour Temp lager dan toevoer Temp.
1e verdieping veel te koud (5gr verschil)
Ook met 1 kamer “Aan” op verdeler, blijft 16 a’ 17gr
** Retour verdeler Temp is nagenoeg gelijk aan Toevoer Temp.
** De pomp van Adaptive af naar sneller stand geeft afname retour Temp t.o.v aanvoer temp.
Al met al blijven de kamers “koud”.
Wat kan zou dit kunnen zijn en in welke richting moet ik het zoeken?
De oppervlakte van beide verdiepingen zijn gelijk.
Alvast erg bedankt,
Ton vd Voort
Beste Ton,
De bovenverdieping krijgt te weinig warm water (warmte) aangevoerd. De oorzaak daarvan is moeilijker te duiden. Dat kan aan de naregeling liggen, de voorregeling, de waterzijdige inregeling en dan kunnen er ook nog installatie technische problemen zijn. Zo kan het zijn dat de capaciteit van de vloerverwarming te laag is voor de verdieping, maar ook een verstopping kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn (weliswaar een vergezochte).
Met vriendelijke groet,
ABel
Wij hebben in april een appartement betrokken met vloerverwarming, waarbij de thermostaat in onze woonkamer hangt. Volgens onze overeenkomst zou het in onze werkkamer dezelfde temperatuur moeten worden als in de woonkamer, dat is echter niet het geval deze is circa 2 graden lager.
Daarnaast zou de badkamer 2 graden hoger moeten zijn ook dat is niet het geval deze is 1,5 graad lager.
We hebben een CV ketel en een warmte terugwinning installatie. Hoe kunnen we de temperatuur in de badkamer en de werkkamer hoger krijgen zonder dat we de thermostaat in de woonkamer hoger moeten zetten omdat het daar anders veel te warm wordt?
Alvast dank voor uw reactie,
Brigitte
Beste Brigitte,
Dit zou met een goede inregeling te verhelpen moeten zijn. Dit is niet iets wat je zelf zou moeten doen. Laat de installateur dit voor je doen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij willen vloerverwarming in onze woonkamer laten leggen. Nu heb ik 2 vragen.
De woonkamer is 50m2 meter, normaal gesproken word daar een 5 groepen verdeler voor aangeraden.
Nu vroegen wij ons af of een 6 groepen verdeler niet efficiënter werkt (8 m2 ipv 10m2 per groep.) Betekent toch iets meer warmte?
Mijn tweede vraag gaat over het ophangen van de verdeler. Wij schijnen in onze woonkamer 15 mm verwarmingsbuizen te hebben en boven is zijn deze buizen 20 mm. Nu is ons geadviseerd om die 15 mm te vervangen naar 20mm flexibele verwarmingsbuizen. Deze in te laten frezen in de vloer van de woonkamer en dat naar de gang te laten lopen om daar de verdeler op aan te sluiten (in de gang dus)
Mijn vraag is, is het beter/nodig om 15 mm buizen te vervangen naar 20 mm buizen?
In de gang hebben wij ook een radiator die heeft ook 15 mm buizen echter hangt die radiator aan de andere kant van het huis ten opzichte van de HR ketel. (Tevens is deze verwarmingsbuis boven ook 15 mm.
We hebben begrepen dat daar dan weer te veel bochten in lopen omdat die radiator aan de andere kant van het huis zit. We krijgen tegenstrijdige informatie en zien door de bomen het bos niet meer.
Hoop dat mijn uitleg een beetje helder is en dat u ons het bos weer kunt laten 😉
Hartelijke groet,
Marianne
Beste Marianne,
Het maakt niet veel verschil om 8 of 10 m2 per groep te hebben. Wat wel uitmaakt is de hoeveelheid warmte die naar de unit komt. Je hebt ongeveer 6kW nodig voor 50 m2. Neem op zijn minst de 20 mm optie. Een 15 mm leiding heeft een netto doorlaat van 12 mm, bij een 20 mm leiding is dat 16mm. Hier kan dus meer water (lees warmte) doorheen, bijna 2x zoveel.
Een 15 mm leiding is al te klein voor 6 kW en als er nog meer radiatoren opzitten is het veel te klein.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
Een tijdje terug heb ik een huis gekocht met warmtepomp en vloerverwarming, maar ik heb bijna geen informatie gekregen over dit systeem. Ik wil graag de vloerverwarming uitzetten in één van mijn kamers (om er te kunnen sporten), maar ik weet niet zo goed hoe ik dit kan bewerkstelligen. Naast de warmtepomp zit een verdeler met 7 knoppen. Kan ik hier gewoon één of meerdere van dichtdraaien om te kijken wat het effect is op de temperatuur in de verschillende ruimten?
Groeten,
Auke
Beste Auke,
Dat zou moeten kunnen. Maar doe het 1 voor 1 en neem de tijd ervoor. Zet de groep ’s avonds dicht en controleer de volgende avond de temperatuur van de vloer. Een beetje logisch redeneren helpt, de slangen liggen door de vloer en kruisen normaal niet.
Eigenlijk zou je de installatie tekening moeten hebben (als die tenminste gemaakt is). Misschien kan je die opvragen?
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Bij ons is recent vloerverwarming aangelegd met 6 groepen en een Grundfos UMP3 pomp.
We merken dat bij een groep de retourleiding veel minder warm wordt dan bij de andere groepen.
We denken dat er nog lucht in het systeem zit want bij de pomp en retourleiding naar de ketel borrelt het nogal.
Hoe kunnen we per groep de lucht uit het systeem krijgen?
Hoop dat je een advies kunt geven!
Dank, Martijn
Beste Martijn,
Als de groepen voorzien zijn van aanvoer of retour ventielen kan je die dichtdraaien om water door de groep te forceren, als dat niet zo is wordt het een kwestie van geduld. Als je aan de ventielen zit noteer dan het aantal slagen dat je ze kan dicht draaien, en zet ze precies weer zo terug.
Als niets lukt en zelfs geduld niet werkt kan je de unit loskoppelen en de groepen doorspoelen. Dan moet je natuurlijk ook oppassen dat je niet meer lucht introduceert.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
Ik heb een vraag over mijn ROBOT 2 groeps verdeler. De thermostaatkraan regelt deze de toevoer temperatuur of is deze enkel een beveiliging tvv te hoge temperatuur?
Ik hoor namelijk 2 verschillende verhalen over. In het ene verhaal regelt deze kraan de temperatuur van het toevoer water. En in het andere verhaal wordt 50% van het retour water altijd gemengd met het toevoer water en grijpt de thermostaat kraan in als de toevoer temperatuur boven de ingestelde waarde komt.
Kunt u laten weten hoe het echt zit?
Alvast dank voor uw antwoord.
Beste Bas,
Deze thermostaatkraan heeft een voeler in de aanvoer. De kraan begrenst de temperatuur van het aanvoer water ALS dat warmer wordt dan de ingestelde waarde. Normaal loopt de vloerwatertemperatuur gelijk op met de systeem temperatuur van de verwarming en komt deze regelaar niet in.
Deze kraan regelt dus NIET de toevoer temperatuur, dat doet de thermostaat of de regeling van de cv-ketel.
Maar bij een fout waterzijdig ingeregelde unit bereikt de vloer te vroeg een hoge temperatuur en komt deze regelaar wel in. Ook bij het eerste in bedrijf stellen van de vloer wordt deze begrenzer gebruikt om de vloer niet te snel te warm te laten worden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Abel,
Bedankt voor je antwoord.
Nog even of ik het goed begrijp. Ik heb alleen vloerverwarming in de woonkamer in de overige ruimtes zijn gewone radiatoren. Ik heb de ketel zo ingesteld dat het CV water maximaal 60 graden kan worden. De thermostaatkraan op de verdeler staat op 40 graden. Stel dat het water uit de CV 30 graden is zou ik ook 30 graden moeten hebben op het water wat na de verdeler de vloer ingaat. Pas als het CV water boven de 40 graden komt gaat de kraan ingrijpen en mengt hij retourwater uit de vloer met het toevoer water zodat dit maximaal 40 graden is. Begrijp ik dat goed??
Want ik krijg ook een verhaal dat er altijd menging plaats vind van water uit de vloer met het toevoer water, ook onder de temperatuur van de ingestelde 40 graden. En grijp de thermostaatkraan pas in als deze menging niet voldoende is en de temperatuur na de verdeler boven de 40 dreigt te komen.
Ik vraag dit omdat ik altijd een lagere temperatuur ziet op de verdeler dan dat uit de cv ketel komt. Als het eerste verhaal klopt is er iets niet goed. Bij het tweede verhaal wel. Maar ik wil het zeker weten.
Mvg Bas
Beste Bas,
De unit mengt altijd retour water bij. Deze menging moet zo zijn ingesteld dat de vloer de maximale temperatuur bereikt als de cv zijn maximale temperatuur bereikt. Als de menging te laag is afgesteld zal de vloer de maximale temperatuur te vroeg bereiken en grijpt de thermostaat in om deze temperatuur te begrenzen.
Bij een juist ingestelde unit doet die thermostaatbegrenzer niets. Helaas is dat vaak niet zo…
Met vriendelijke groet,
Abel
Oke Abel,
Duidelijk antwoord. Dank je.
Groet Bas
Beste Bas,
Graag gedaan. Het is eigenlijk best lastig om het verhaal compleet uit te leggen omdat het allemaal voor de hand ligt, als je weet hoe het ding werkt. Dus ik wil jou ook bedanken voor het doorvragen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goededag,
allereerst bedankt voor deze site!
Ik heb een hybride warmtepomp van elga en wil graag vloerverwarming laten installeren op de begane grond als hoofd verwarming. Gaat hier om 50m2 oppervlakte. Huis is erg goed geisoleerd!!!
1. welke diameter moet de toevoerleiding zijn minimaal naar het verdeelblok?
2. welk verdeelblok wordt geadviseerd met of zonder pomp (mengen)
3. Is er een bypass nodig?
4. Zijn er nog andere extra beveiligingen nodig. Zodat een stabiele bedrijfsvoering gerealiseerd kan worden.
5. hoe regelt mijn verdeler als de warmtepomp stopt en de CV het overneemt gaat er dan ineens loeiheet water door me vloer?
6. Installateur waar ik contact mee gehad heb wil niet de verdeler inregelen men zegt dat dat gedaan moet worden door een expert van de warmtepomp. klopt dat?
7. Kan ik zelf mijn verdeler inregelen met gebruik van een IR warmte meter?
Bij voorbaad dank,
Met vriendelijke groet,
Vincent
Beste Vincent,
De diameter is afhankelijk van het gevraagde vermogen, dat is dan weer afhankelijk van de vloeroppervlakte en de isolatie van de woning. Je zal eerst een warmteverliesberekening en vervolgens een leidingberekening nodig hebben. uit de leidingberekening volgt ook de instelling van de verdeler.
De keuze van de verdeler volgt uit het gekozen verwarmingsregime, maar omdat je een hybride hebt neem ik aan dat de temperatuur hoger zal zijn dan 35 graden. Een verdeler met pomp (meng-injectie) is dan nodig.
Een bypass is zeker te adviseren. Verplicht indien overal thermostaatkranen gemonteerd zijn.
Als je bij een onbekende installatie een verdeler moet inregelen kan je dat op temperatuur doen, dat kost veel tijd omdat dit een langzaam stabiliserend proces is. De installatie moet in die tijd ook in bedrijf blijven dus het moet buiten behoorlijk koud zijn.
De onderlinge verhouding tussen de groepen is wel met een warmtebeeldcamera in te stellen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel
Bij mijn buurman zijn we bezig met een verbouwing en daar hebben we vloerverwarming ingelegd hoh 10 cm dus als hoofdverwarming
De verdeler van 4 groepen (kleine woning alleen beneden ) komt direct onder de intergas ketel combiketel
Mijn vraag is moeten we een verdeler met of zonder pomp?
CV water temperatuur hoeft niet hoger dan 45 graden
Enigste nadeel die ik zie is dat na ww gebruik er water van 70+ graden even de verdeler ingepompt kan worden
Als we een verdeler met pomp plaatsen en de thermostaatafsluiter gaat dicht heeft de pomp van de CV ketel alleen een stroming over de by – pass .
Grt Johan
Beste Johan,
Neem een verdeler met pomp als er cv-water nodig is boven de 40 graden. Kies dan wel voor een LTV verdeler zodat je het cv-water zo laag mogelijk kunt houden. Als er dan eens wat mis gaat met de aanvoertemperatuur is je vloer in elk geval beschermt door de verdeler. Een pomploze verdeler heeft ook geen beveiligingen.
Met vriendelijke groet,
Abel
wat een duidelijke aanwijzingen, complimenten.
onze vraag, we zijn over gegaan van een gasketel met hoog temperatuur verwarming naar lucht – warmte pomp met laag temperatuur. dit was mogelijk omdat er overal vloerverwarming ligt.
het huis is onderverdeel in 3 gedeelten en alle 3 de gedeelten hebben een eigen gesloten vloerverwarming unit, eentje met 6, eentje met 9 en eentje met 10 groepen.
na de lucht warmte boiler installatie pompen we het water naar de vloerverwarming units. 1 pomp stuurt water naar de unit van 6 en 9 groepen en 1 pomp stuurt water naar de 10 groep ( dit zijn Biral pompen ). nu denk ik kunnen we de pompen in de vloerverwarming units er niet uithalen ? dit zijn 3 pompen die mogelijk niet meer nodig zijn omdat we toch met laagwater temperatuur stoken , aanvoerwater naar de vloerverwarming units is zo rond de 30 graden.
groetjes
wiljo
Beste Wiljo,
Ik begrijp niet helemaal wat je beschrijft. Het lijkt erop dat je een 2 systeempompen hebt. Deze zou ik niet zonder overleg met je installateur verwijderen. Je installatie zal die pompen nodig hebben. Als het de pompen van de vloerverwarmingsunits betreft, ook deze kan je niet zonder aanpassingen aan de verdeler verwijderen, het systeem zal dan niet meer functioneren. beter is dan om de hele units te vervangen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel:
Mijn vloerverwarming wil niet of maar soms lauw worden,Deze is aangesloten op een pellet CV.Volgens mij werkt de thermostaatkraan onbehoorlijk,maar de instalateur zegt dat ie werkt.Aanvoer word warm(ca 70gr) pompschakelaar
word geactiveer door externe schakelaar.Vervolgens loopt(soms de T omhoog tot ca 45 gr.dan loopt de pomp en zakt de T in het bovenste verdeel blok tot,<20gr.Het onderste blok loopt even op tot max 22 en zakt daarna tot 18.
Dit blijft zo.Soms blijft het onderste en bovenste verdeelblok gewoon koud.Alles is al meerdere malen ontlucht.
Ook de kachel"specialist"krijgt het niet voor mekaar.Help.!
Beste Steven,
De thermostaat werkt, anders wordt eea nooit warm. Deze thermostaatkraan is geen regelaar! Dit is een begrenzer, die zou pas aan moeten spreken bij buitentemperaturen onder de -10. De temperatuur van de vloerverwarming wordt geregeld door de temperatuur van de installatie en dus indirect door de thermostaat die de kachel regelt.
Ik begrijp uit dit verhaal dat je daar nog een extra pompregeling tussen hebt zitten. Die zou de regeling negatief kunnen beïnvloeden. Laat de pomp eens ongeschakeld werken (zeker een week) en kijk of de regeling dan wel stabiel is. Let wel op dat je niet de maximaalbeveiliging van de pomp eruit haalt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel
Ik heb een vraag over mijn vloerverwarming en ik hoop dat jij mij kunt helpen.
Ik heb een verdeler met pomp, en zitten 6 groepen op.
Nu is het probleem dat de vloer niet goed op temperatuur komt.
Als ik aan de aanvoerleiding voel van de vloerverwarming is deze leiding goed heet. ( rond de 70 graden)
De retour leiding uit de vloerverwarming is lauw. Ook als ik aan de verdeler zelf voel is deze niet echt heel warm.
Zoals op de site beschreven mengt de verdeler koud water bij. Ik heb de temperatuur al op 50 gezet ( weet ik is te hoog) maar toch krijg ik de vloer niet warmer dan een graad of 30.
Het voetventiel van de verdeler staat trouwen ook helemaal open.
Heb jij tips of een idee wat ik kan doen? Ik had in mijn andere huis ook vloer verwarming die werd rond de 40 graden wat net wat behaaglijker aanvoelt.
Mvg Michel
Beste Michel,
De retourleiding uit de vloer heeft de retour vloer temperatuur. Dit zal 0 tot 10 graden koeler zijn dan de vloer aanvoer, afhankelijk van de buitentemperatuur. Om deze temperaturen te bepalen heb je een goede thermometer nodig, voelen en gokken gaat niet werken.
Bij welke buitentemperatuur heb je dit gemeten? Zie ook https://abelenco.nl/kennisbank/hoe-werkt-een-vloerverwarming-verdeler/#comment-19815
De vloer moet namelijk niet heter zijn dan nodig, en het lijkt er eigenlijk op dat alles goed werkt. Aan het retourventiel moet je niet draaien, dit bepaalt namelijk de waterhoeveelheid die de vloer neemt en wordt ingeregeld door de installateur.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedenavond,
Wij wonen in een nieuwbouw woning en hebben in de woonkamer vloerverwarming. Nadien hebben we nog een serre aangezet waar we ook vloerverwarming aan hebben laten leggen. Er hangt een thermostaat in de serre maar de vloerverwarming springt pas aan als we de temperatuur op de thermostaat in de woonkamer op bijvoorbeeld 23 graden zetten. In de serre wordt het dan hooguit 19 graden. Dit omdat de woonkamer op temperatuur is en de thermostaat niet aanspringt. Hoe kunnen we oplossen dat de vlierwarming in de serre gewoon aanspringt als het daar maar 17 graden is en in de woonkamer 21 graden. Ik hoor graag van jullie.
Beste Ilse,
Misschien is de thermostaat niet in orde, mogelijk is deze niet goed ingesteld voor vloerverwarming.
Wat ook kan meespelen, door het vele glas in een serre zal de temperatuur van de lucht altijd lager zijn dan in de woonkamer, zeker als het buiten koud is.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste heren,
Ik heb in mijn nieuwe woning vloerverwarming laten installeren op de benedenverdieping maar één ding begrijp ik maar niet….
De temperatuur regel je met de thermostaat. Zo ver was ik ook. Maar wat moet ik nou met die draaiknop op de verdeler? Die kan ik instellen tussen de 10 en de 60 graden. Voor de zekerheid heb ik deze op 25 staan. Mijn kamerthermostaat stel ik in op 22 maar de werkelijke temperatuur in de kamer blijft staan op 21,50. Het vlammetje op mijn digitale kamertjermostaat blijft trouwens steeds aanstaan. Geeft dat aan dat mijn kamertemperatuur steeds geen 22 graden haalt en dat de ketel steeds z’n best aan het doen is om de 22 graden te halen? Het zou natuurlijk kunnen dat ik wat warmte verlies door slechte isolatie….
Misschien een domme vraag van een a-technische vrouw maar jullie weten daar vast raad mee. Het grootste vraagstuk is dus die draaiknop op de verdeler zelf die ik tussen de 10 en 60 graden kan instellen. Op hoeveel moet ik die instellen wil ik 22 graden in mijn kamer halen?
Alvast dank!
Beste Emilija,
De draaiknop op de verdeler is een maximaal begrenzer, deze hoort op de maximale waarde te staan die het water in de vloer mag hebben. Zet deze op 40 – 45 graden als de verwarming volledig in bedrijf mag.
De temperatuur wordt geregeld door de kamerthermostaat. Als het nu te warm wordt in de kamer is de kamerthermostaat niet goed ingesteld op vloerverwarming, of de waterzijdige inregeling van de vloer is niet in orde. De installateur kan daarbij helpen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Heren van Abelenco,
M’n complimenten voor de info en de antwoorden die jullie op vragen geven. Zeer nuttig.
Ik heb een specifieke vraag over vloerverwarming installeren en inregelen als bij verwarming.
Wij hebben een keuken die te koud is en daar willen we vloerverwarming aanleggen.
De vv wordt aangesloten op het bestaande verwarmingskosten, direct na een radiator (een aparte aanvoerroute is niet mogelijk).
De vv zal uit twee groepen bestaan en in totaal 9 m2 zijn.
Mijn vraag is nu, hoe kan de vloerverwarming nu warmte geven, als het huis op temperatuur is en de wateraanvoer afgekoeld is naar onder de 50 graden.
Normaal staat de keteltemp. ingesteld op 75 graden.
Als het huis voldoende is opgewarmd, zal de thermostaat geen warmte meer vragen. Terwijl de vv wel warmwater van 50 graden nodig heeft om niet af te koelen. Vv’en werken immers toch het beste als er constant voldoende warm water beschikbaar is en door de buizen blijft lopen?
Het gaat er dus niet om hoe koud water te mengen bij 75 graden wateraanvoer, maar hoe ik überhaupt warmwater toevloed voor de vv krijg, terwijl het huis op temperatuur is.
Als zoneregeling zou helpen? Fluctueert de aanvoerders. Van het water dan niet te veel?
Zijn er nog andere mogelijkheden?
Dank alvast voor je reactie.
Tom
Beste Tom,
Met dank voor het compliment. Enkele punten om rekening mee te houden:
Het extra vermogen dat de vloer nodig heeft moet wel door de aanvoer kunnen. De inregeling van de installatie zal daarmee ook wijzigen. Aangezien de keuken nu al te koud is en waarschijnlijk dezelfde aanvoer gebruikt denk ik dat er al te weinig vermogen naar de keukenradiator gaat. Vloerverwarming erbij zetten gaat het probleem van te weinig aanvoer niet oplossen.
9 m2 verwarmde vloer geeft 792 Watt (88 W/m2 bij -10 buiten) maar doordat de vloer warm is kan een lagere ruimtetemperatuur al comfortabel voelen.
De verwarming maakt een basistemperatuur die bij de woning en de buitentemperatuur past. die loopt van 20 graden tot 75 bij min 10 in dit geval. In feite is dit een lineair verband met de buitentemperatuur. Om dit te visualiseren; In onderstaande grafiek kan je aflezen welke gemiddelde temperaturen de installatie geeft bij een bepaalde buitentemperatuur. Bijvoorbeeld bij 0 graden: cv: 56.7 vlw: 36.7 vloeropp: 25.3.
De vloerunit neemt een ingesteld deel van het cv water, deze temperatuur is altijd voldoende om de gewenste temperatuur van de vloer te bereiken. Dit betekent ook dat de thermostaatkraan op de unit geen temperatuur regelaar is, dit is een maximaalbegrenzer en deze hoort op de maximale vloerwatertemperatuur staan, ook in de zomer. In dit voorbeeld 45 graden.
De inregeling van het waterdeel dat de unit neemt is onderdeel van de waterzijdige inregeling van de installatie, en erg belangrijk bij vloerverwarming. Als dit niet gebeurt bereikt de vloer de maximale temperatuur al voordat dit nodig is en veroorzaakt daarmee een temperatuur onbalans in de woning. Helaas is dat vaak het geval.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Sinds kort hebben wij vloerverwarming beneden. Die werkt prima. S’morgens verwarmt hij tot de ingestelde temperatuur om daarna bijna de hele dag niet meer aan te springen. Je zou dus denken prima, maar dat houdt in dat boven onze radiatoren eerst s’ochtends warm worden maar daarna afkoelen. Gevolg is dat het boven te koud wordt in de loop van de dag omdat de verwarming niet aanspringt. Die wordt immers aangestuurd door de termostaat in de woonkamer die de hele dag lekker op temperatuur blijft. Wat is een mogelijke oplossing?
Groet Ad
Beste Ad,
Dit is een heel duidelijk geval van een foute waterzijdige inregeling. De vloer krijgt te veel van de warmte toebedeelt en de radiatoren te weinig.
Vaak is dit met opzet zo ingesteld door vorige bewoners die boven geen warmte wilden. Laat de installatie opnieuw inregelen, of als er geen voorzieningen aangebracht zijn, aanpassen en inregelen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Ad,
een mogelijkheid zou zijn om enerzijds energie te besparen, en anderzijds het comfort te verhogen, om te kijken naar het zone-regelsysteem van Plugwise.
https://www.plugwise.com/nl_NL/
Als je een beetje handig bent kan je het zelf installeren, ga je energie besparen en voorkom je dat boven te koud is. Je kan namelijk per ruimte de temperatuur instellen.
Beste Reinder,
Dat is een optie, vooral als je de behoefte hebt om een ruimte boven onafhankelijk van de woonkamer te regelen. En dit is misschien zelf te installeren, maar alleen als alle radiatorkoppen geschikt zijn voor thermostatische elementen. Anders zullen de kranen ook vervangen moeten worden, en dan zou ik er niet zelf aan beginnen.
De meeste ketelleveranciers hebben ook een dergelijk systeem. Informeer dus ook even bij de fabrikant van de cv-ketel of er een zoneregeling beschikbaar is. Mogelijk is dat mogelijk met de regeling die nu al aanwezig is. Dan kan je in elk geval een afgewogen keuze maken.
Dus als je de ruimtes boven apart wilt regelen van de woonkamer is een zoneregeling een goede optie, anders zou ik voor alleen waterzijdige inregeling gaan. Dat is goedkoper en (meestal) minder ingrijpend.
Daarbij denk ik dat ook met een zoneregeling een goede waterzijdige inregeling bijdraagt aan het comfort en de goede werking van een systeem.
Het beste advies lijkt me in dit geval om contact met een installateur op te nemen en met hem tot een goede comfortabele oplossing te komen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
Ik heb een vraag over onze cv installatie. Wij hebben in huis op de begane grond vloerverwarming liggen en geen radiatoren aan de muur. Op de badkamer ligt ook vloerverwarming die met een thermostaatkraan wordt geregeld. Deze vloer wordt ook goed warm. Echter wordt de vloer in de kamer helemaal niet warm. Vloer blijft koud. Gaat om een open verdeler met een thermostaatkraan en 5 groepen. Thermostaat in de kamer staat ingesteld op 20,5 graad. Thermostaat vraagt een aantal keer per uur warmte, maar voordat de ketel de aanvoertemperatuur (55graden) gehaald heeft is de warmtevraag alweer weg. Zo kan de vloer dus nooit opwarmen in de kamer? Gasverbruik is ontzettend hoog naar mijn idee.
Ketel is een vaillant cw5.
Heb jij een idee?
Beste Bas,
De mengverhouding van de unit staat mogelijk niet goed. Waterzijdige inregeling kan dan helpen.
Maar let op, nu is het buiten niet koud. De vloeroppervlakte wordt gemiddeld 28 graden als het buiten -10 is. Deze lijn is lineair van 20 naar 28, als je dat uitzet naar 15 graden buiten temperatuur heb je het over een vloer oppervlakte temperatuur van 21,3 graden, vloeraanvoer van 24,2 graden en een hoofdaanvoer van 28,3 graden. Al deze temperaturen gemiddeld over een uur.
Dus als het binnen gewoon 20,5 graden is werkt alles naar behoren, ook al voelt de vloer koud aan.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dag Abel,
We wonen in een huis dat in 2016 is opgeleverd: goed geisoleerd dus. Met HR ketel op zolder en LT vloerverwarming in de huiskamer (verdeler met pomp in de trapkast). Op de slaapkamers hebben we radiatoren. De CV wordt gestuurd dmv een Honeywell ruimtetemperatuur-sensor. Tot slot hebben we in de huiskamer nog een gashaardje.
Nu staat de gashaard de laatste (herfst)dagen dagelijks aan waar de vloerverwarming nutteloos in de vloer ligt te liggen. Of begrijp ik de installatie in huis niet? > De sensor reageert op de gashaard, niet op de (koude) vloertemperatuur. drukte alle zuurstof uit huis <
Hoe kijk jij daar tegenaan?
M.i. heeft een (nu ontbrekende) vloersensor als doel om de vloer (grote massa, dus traag in reactie) op constante temperatuur te houden. De sturing door de ruimtelucht-sensor (lucht is licht, sneller reactie) hier voldoet niet.
Snelle en korte temperatuur aanpassingen (=verhoging) kan alsnog met de gashaard.
Praktisch wordt de vraag eigenlijk: hoe plaats ik alsnog een sensor in/op/nabij de vloer?? Welke thermostaat kan je me aanbevelen?
Grt
Leon
Beste Leon,
Als je een gashaard heb in dezelfde ruimte als je regelaar heb je een regelaar nodig die daarmee om kan gaan. Meestal wordt dan gekozen voor een weersafhankelijke regeling waarbij de ruimtecompensatie uitgeschakeld wordt als de haard brand. Kijk eerst bij de fabrikant van je cv-ketel, moderne ketels hebben deze regeling vaak ingebouwd en kunnen dit met een passende thermostaat en buitentemperatuursensor.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
Ik heb een vraag over een vloerverwarming met pompschakelaar. Wat ik denk te snappen:
Als de CV aan gaat stijgt de CV water temperatuur en schakelt de pompschakelaar de vloerverwarmingspomp aan. Het water in de vloer wordt verwarmd doordat er warm CV water wordt bijgemengd.
Maar wat gebeurt er als de CV ketel uit gaat?
De vloerverwarmingspomp blijft nog wel een tijd draaien want de aanvoerleiding is nog warm.
Wat gebeurt er dan precies. Men zegt dat je dan eigenlijk koud water je vloer in pompt, wat dus nadelig is. Maar hoe kan dat? De CV ketel is uit, dus er is geen waterflow meer in het CV circuit.
De pomp van de vloerverwarming pompt dan toch gewoon het water van de vloer rond?
Dan verlies je toch geen warmte? Of wel, omdat je het koudere retourwater weer de vloer in pompt.
Dit probleem wordt nog erger als je de aanvoerleiding waar de pompschakelaar-temperatuursensor op zit hebt geisoleerd. Want dan blijft de pomp nog lang aan!
Ik hoop dat iemand kan uitleggen hoe dit werkt en hoe ik het kan optimaliseren.
Dank
Beste,
> De pomp van de vloerverwarming pompt dan toch gewoon het water van de vloer rond?
Inderdaad.
> Dan verlies je toch geen warmte? Of wel, omdat je het koudere retourwater weer de vloer in pompt.
Nee, ik verwacht dat het warmteverlies vergelijkbaar is bij stilstaande pomp. Maar het draaien van de pomp wordt wel gezien als verlies van energie. Dat is wel een kleine hoeveelheid. Overigens is het in een passief woning vaak zo dat de vloer wordt gebruikt als zonnecollector (donkere tegels, grote ramen), dan heb je deze pomp nodig om die warmte door het huis te verspreiden.
> Dit probleem wordt nog erger als je de aanvoerleiding waar de pompschakelaar-temperatuursensor op zit hebt geisoleerd. Want dan blijft de pomp nog lang aan!
Dit komt omdat de leiding zelf minder warmte afstaat aan de ruimte en dus langer warm blijft. Maar omdat de cv pomp al uitstaat heeft de vloer niets aan die warmte.
> Ik hoop dat iemand kan uitleggen hoe dit werkt en hoe ik het kan optimaliseren.
Elke situatie is anders en veel hangt af van de waterzijdige inregeling van de vloerverwarming en cv-installatie. Een systeem zou goed moeten functioneren zonder die pompschakeling en als dat zo is zal de pompschakeling wat elektrische energie sparen van de pomp.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedemorgen,
Wij zijn momenteel bezig met het leggen van onze vloerverwarming en vragen ons af wat de beste plek is om de verdeler te hangen? We twijfelen om hem aan het begin van de kelder te hangen, alleen vroegen we ons af: geeft de vloerverwarming verdeler warmte af of is dit minimaal? We willen onze kelder wel zo koel mogelijk houden namelijk.
Alvast bedankt!
Beste Melissa,
De meest praktische plek zal meestal de plaats zijn waar de verdeler komt te hangen. Dit zal dicht bij de aanvoerleidingen zijn, en dat is vaak de trapkast. Maar je hebt het specifiek over een kelder, die zit normaal onder de vloer van de begane grond, en daar de verdeler voor de begane grond hangen is niet meteen een goed idee.
Maar inderdaad deze verdelers geven warmte af, isolatie is lastig door de onregelmatige vorm. Je kan wel een geïsoleerde ombouw voor de verdeler maken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ik heb stadverwarming en boven deels vloerverwarming (beneden ook maar is denk ik niet relevant voor de casus) laten aanleggen met 2 zones (en dus 2 servomomotoren met 2 termostaten). Beneden heb ik een hoofdafsluiter (honeywell Y-VC8015aJ1100) met een termostaat. De vloerverwaming beneden (die heeft geen zones en thermomoteoren) en zitten achter deze hoofdaflsuiter en diverse radiatoren zijn hierop aangesloten.
De vloerverwarming boven is gewoon direct op de stadverwarming aangesloten (en zit dus niet achter die hoofdafsluiter). Ik wil namelijk soms een zone boven aanzetten ookal staat de verwarming beneden uit. Het gekke is nu dat als alle zones boven uit staan dat de stadverwarming toch de leiding van de stadverwarmingsunit naar de vloerverwarmingverdeler boven gaat verwarmen. De buizen die de vloer in gaan zijn oveirgens niet warm? Hoe kan dit? als de zones allemaal uit staan (en de servomotoren dus dicht) kan er toch geen water moeten lopen en kan hij dat toch niet verwarmen? Ik heb gekeken, maar ik zie nergens een bypass ventiel zitten (wat dit zou kunnen verklaren).
Ik ben benieuwd en bedankt alvast
Beste Pieter,
Stadverwarming werkt met een redelijk hoog drukverschil. Een vloerverwarmingsunit voor stadverwarming is meestal uitgerust met een elektrische bediende hoofdafsluiter die de unit helemaal afsluit van het systeem, dit omdat deze units intern een verbinding vormen tussen aanvoer en retour (de meng werking). Alleen groepsregelaars is voor stadsverwarming dus niet voldoende.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij hebben een bestaand huis waar wij op de begane grond (woonkamer met open keuken, hal, toilet) vloerverwarming willen leggen. Er werd elektrische vloerverwarming geadviseerd i.v.m gas in de toekomst. Nu zie ik online staan dat elektrisch zorgt voor een flinke verhoging van de energierekening tenzij elektrisch wordt gebruikt voor kleine ruimtes.
Stel dat wij kiezen voor normale vloerverwarming is dit dan toekomstproef? Of zou infrarood iets zijn?
Dan nog de vraag of er een tweede thermostaat komt als wij kiezen voor vloerverwarming? Overige verdiepingen hebben radiatoren.
Alvast bedankt.
Beste,
Alle verwarming met elektriciteit is flink duurder dan gas, tenminste op dit moment, en als je de elektriciteit ook moet betalen. Als je die zelf opwekt wordt het een stuk interessanter maar dan zou ik gaan voor een warmtepomp. Die levert ongeveer 3 tot 4 keer meer warmte op dan elektrische vloerverwarming met hetzelfde verbruik.
Helemaal toekomstproof installeren is niet goed mogelijk, maar vloerverwarming is een goed begin. En er is niet perse een tweede regeling nodig. En vloerverwarming is ook met een HR ketel zuiniger als je naar een LTV systeem kan gaan.
Infrarood is een mooie oplossing om kleine kamers bij te verwarmen als deze door de ltv verwarming te koud zijn om bijvoorbeeld als studeerkamer te gebruiken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel,
Korte vraag over de verdelers:
Klopt het dat je in een huis met 3 etages dan ook 3 verdelers nodig hebt?
Voor de begane grond moet je er sowieso één aanbrengen (45m2 woonkamer én keuken = 5 groepen)
De 1e en 2e verdieping heb ik voor nu als twee verdelers (40m2 elk = 4 groepen per verdieping)
Is het ook mogelijk om op de 2e verdieping een verdeler te hangen die 8 groepen heeft zodat ik beide verdiepingen vanuit één punt kan doen? Of is dat niet handig.
De warmtewisselaar voor de vloerverwarming zit op de 2e etage. De HR++ ketel bevindt zich op de 1e etage (daar zit ook de badkamer.
Met vriendelijke groet,
Roy
Beste Roy,
Dat is gebruikelijk maar niet perse nodig, het hangt af van het systeem en het ontwerp.
Dus het kan wel, in plaats van een voedingsleiding ga je dan met alle groepen naar beneden. Maar je moet dan ook naregeling maken op de groepen en er rekening mee houden dat je niet alle groepen kan dichtregelen op een unit met pomp. Meestal zie je deze oplossingen dan ook in een volledig LT systeem waar de verdeler geen pomp heeft.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel,
Wij hebben sinds kort een woning met vloerverwarming op de benedenverdieping en op de badkamer. Op de badkamer zit alleen een thermostaatknop om de temperatuur van de vloer te regelen neem ik aan? En beneden zit een verdeler met pomp. Nu is de vloer van de badkamer warm en de vloer beneden blijft koud. Retourzijdig wordt het ook niet warm. De verdeler heeft ook een thermostaatknop en die staat ingesteld op 35-40 graden, echter zie ik de temperatuur van de verdeler oplopen als de thermostaat in de kamer warmte vraagt. Daarna zakt de temperatuur van de verdeler in rap tempo weer naar 20 graden. Al van alles geprobeerd zonder resultaat..
Met vriendelijke groet,
Bas
Beste Bas,
Op de badkamer regel je (waarschijnlijk) de retourtemperatuur van het water wat uit de vloer komt (RTL).
Een vloerverwarmingsverdeler is een meng-injectieunit, daarmee regel je op de ingaande temperatuur van de vloer. Dit is echter geen temperatuurregeling maar een maximaal begrenzing, de temperatuur wordt door de kamerthermostaat geregeld en de inregeling van de unit zelf.
Met andere woorden, de vloerverwarmingsunit pakt een fractie van het water in de cv installatie, wordt dat kouder zal ook de vloer kouder worden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel & co,
Wij zijn onlangs in een huis komen wonen met daarin luchtverwarming (Multicalor Sphere 20 en aangesloten op een modulerende klokthermostaat van Honeywell), een wtw (Renovent HR), een airco (Carrier) en een Intergas compact HRE voor het tapwater. Wij vinden luchtverwarming niet zo prettig en willen daarom graag vloerverwarming op de begane grond installeren en de luchtverwarming allen voor de bovenverdieping te gebruiken. Tijdens een infoavond over energiemaatregelen kreeg ik als advies om de luchtverwarming en de vloerverwarming naast elkaar te gebruiken. Hierbij zou de vloerverwarming middels een sensor in de vloer een constante temperatuur gehouden worden (bijv. 18 graden) waarbij de luchtverwarming bij verwarmt wanneer dat nodig is. Een installateur die bij ons kwam zei echter dat het beter is om de luchtverwarming op de benedenverdieping af te sluiten omdat de twee elkaar in de weg kunnen zitten en de vloerverwarming daardoor niet goed tot zijn recht komt. Ik twijfel echter omdat ik ook de airco graag wil blijven gebruiken en koelen via de lucht mij efficiënter lijkt dan via de vloer.
Wat is jullie mening/advies in deze en hoe zou eea het beste ingesteld moeten worden? Of hebben jullie nog andere ideeën om de bestaande installatie te combineren met de vloerverwarming?
Alvast bedankt!
Groeten,
Martijn
Beste Martijn,
Zoveel mensen, zoveel meningen. Wat je je ook moet realiseren dat niet alle installateurs ervaring hebben met luchtverwarming in woningen, dat is echt een vakgebied apart. Zomaar de begane grond afsluiten zal niet zonder meer tot een goed resultaat leiden, er zal eea aan luchtsnelheden aangepast moeten worden.
Je zou alle systemen, inclusief vloerverwarming en airco naast elkaar kunnen gebruiken. Voor de koeling maakt dat niet veel uit, koeling over de vloerverwarming kan alleen met een warmtepomp en ontvochtigt niet zoals een airco. Als je koelt kan je de verwarming handmatig uitzetten.
Waar je installateur gelijk in heeft is dat de verwarmingssystemen elkaar in de weg gaan zitten. Dat zal niet gebeuren als alle systemen door dezelfde regelaar bestuurd worden. Ook dat is een flinke uitdaging daar deze regelaars weliswaar bestaan, maar niet standaard in woningen gebruikt worden.
Je kan alleen naar 100% vloerverwarming als de woning voldoende goed geïsoleerd is, en het glas HR++ is. Anders zal je snel een 2e verwarmingssysteem nodig hebben. Het helpt dat je een wtw hebt dus misschien behoort dit wel tot de mogelijkheden.
Om een goed overwogen beslissing te kunnen nemen zal je een warmteverliesberekening nodig hebben, dan kan je inschatten of de vloer voldoende warmte kan leveren voor de begane grond. Ikzelf neig naar de simpelste oplossing, vloerverwarming en airco beneden, lucht boven. Maar deze aanpassingen moeten wel door een kundig installateur gebeuren wil dit goed gaan werken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
ik heb een vraag, in onze splitlevelwonig wil ik vloerverwarming laten plaatsen door de verschillende niveaus in gang keuken en woonkamer tussen deze verdiepingen elk zit 1,20 m. hoogteverschil kunnen er dan problemen ontstaan
met ontlucten van de vv buis als de verdeelunit onder de bovenste vloer wordt gemonteerd? en krijgt de onderste vloer voldoende warm water aangevoerd? of moet ik per vloer een verdeelunit plaatsen? ( hoop het niet )
met vriendelijke groeten,
Mar Lucardie
Beste Mar,
Als de verdeler niet het hoogste punt is kan je problemen krijgen met lucht. Maar op het hoogste niveau één verdeler moet kunnen. Wel even nadenken hoe je de groepen naar het volgende niveau gaat brengen.
De eenvoudigste oplossing is een verdeler op elk niveau.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi,
Wat fijn dat het zo duidelijk wordt uitgelegd, dank daarvoor.
Ik heb totaal geen ervaring met vloerverwarming, maar snap er nu (iets) meer van.
Mag ik nog een vraag stellen?
We hebben een ander huis gekocht (overname 1 mei) en deze woning beschikt over vloerverwarming met plavuizen.
We willen de vloerverwarming behouden maar na egalisatie een pvc vloer leggen.
Ook zullen we een nieuwe keuken plaatsen maar op een totaal andere plaats in de woning.
Daar ligt dus ook (ergens) de vloerverwarming. De verkopers beschikken niet over een legplan of iets dergelijks.
We weten dus totaal niet waar de leidingen zitten.
Om te voorkomen dat er tijdens het boren door de vloer voor de nieuwe keuken leidingen geraakt worden zou ik graag weten hoe we het best erachter kunnen komen wat de locaties van de leidingen zijn.
Kunt u me daarin advies geven?
Nogmaals dank voor de duidelijke uitleg.
Beste Hela,
Je kan ervan uitgaan dat vloerverwarming 7 tot 10 meter buis per vierkante meter bevat. Je zal deze vrijwel zeker raken als je gaat boren. De vraag is ook of je de buizen heel kunt houden door voorzichtig een gat te hakken, misschien lukt dat, dat hang van de ouderdom en het materiaal van de buis af.
Met een infrarood (FLIR) camera en een opwarmende vloer kan je zien waar de verwarmingsleidingen liggen. Er zijn bedrijven die dit voor je kunnen uitzoeken en markeren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Wij hebben 5 jaar beneden vloerverwarming laten leggen en boven radiatoren. Wij hebben een Nefit Ecomliner Hr.En iedere ruimte is appart geschakeld met Uponor regelaars.De ketel is wetenschappelijk ingesteld,werk van geen meter.De ketel staat in een appart hok aan ons huis,en de thermostaat hangt achter bij de meter is dat normaalgesproken zo!!!!!!,had die graag in de woonkamer hangen installateur zegt dat moet zo.Nu heb ik contact gehad met Nefit en die zeggen dat je de thermostaat overal kunt hangen.Wat is jou advies.
Beste May,
Het verplaatsen van de thermostaat is soms mogelijk, er moet natuurlijk wel een draad naar toe dus of dat kan in jouw situatie weet ik niet. Verplaatsen zal echter geen effect hebben op de werking van het systeem. Dit systeem is weersafhankelijk geregeld en dat moet ook zo blijven met de naregelingen die je hebt.
Als de naregelingen niet goed werken kan je dit het beste met je installateur overleggen. Geef wel heel precies aan waarover je niet tevreden bent want met ‘werkt voor geen meter’ kan ik ook niet veel. Probeer goed te definiëren, bijvoorbeeld, de studiekamer wil niet opwarmen om 10 uur ‘s-ochtends. Met een duidelijke probleem omschrijving komt een oplossing ook dichterbij.
Met vriendelijke groet,
Abel
We hebben in de kelder een pelletkachel (pelletmatics20) die de hele boel verwarmd. Met een mixpomp (Heaybloc m34 met yonos PARA) wordt dit naar boven gestuurd.
Zo ook naar onze nieuwe verdeler met een zelfde soort Wilo pomp. Ik krijg de nieuwe verdeler echter niet warmer dan 19/20 graden.
Soms voel ik dat de aanvoer ( 10 cm vóór de pomp) warm wordt, enige minuten later koelt deze weer af. Retour voelt koud aan.
Doorloop van 4 liter per minuut volgens het systeem.
Ik heb in het hele huis 7 verdelers. De overige 6 zijn verdelers zonder pomp waarop thermostaten per groep zijn ingesteld.
Deze worden continue warm.
Ik heb de thermostaat op 30 graden ingesteld. We hebben geen radiators in huis.
Retourventiel is helemaal opengedraaid, afsluitknoppen staan ook open.
Ik heb de pomp op verschildruk constant én variabel gehad. Beide lijken geen verschil te maken.
Ik heb de pompfunctie ontluchten gebruikt, echter zonder de groepen afzonderlijk af te sluiten.
Wat zou nog een optie kunnen zijn. Wellicht twee pompen “achter elkaar”?
Beste,
Met zo’n installatie moet er ook een leidingberekening zijn. Controleer of de pomp het juiste debiet en druk kan leveren. Mogelijk is de inregeling verzet en moet deze opnieuw worden ingesteld.
Laat de installateur de waterzijdige inregeling controleren en eventueel aanpassen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb een vloerverwarming laten installeren. Deze werkt niet. Toen ik hem opstartte voor de eerste keer…(ik moest een opstart protocol volgen ivm de nieuw gestorte zand cement dekvloer) heb ik hem op 19 graden gezet…dat was op dat moment de juiste temp. volgens het protocol. Hij begon het water rond te pompen maar ik voelde geen warmte aan de leiding. Na 2 dagen deed hij het rondpompen van het water niet meer. Ik denk nu dat ik te maken heb gehad met iemand/installateur die er niet veel van weet. het valt mij op dat de ontluchting niet op het hoogste punt zit. Misschien heb ik ongelijk hoor….zou kunnen. Maar ik vergelijk zoiets gewoon met de ontluchting van mijn radiatoren.Die zitten immers ook op het hoogst punt. Ik heb al in een ander gedeelte van mijn woning vloerverwarming, maar daar zit de ontluchtingsventielen wel op het hoogste punt, daar waar de zone klep ook zit. Ik zou best een foto willen plaatsen en commentaar daarop willen hebben. Maar dat gaat helaas niet hier.
Beste Wim,
Een ontluchter mag best op een lager punt zitten, als er op het hoogste punt ook maar een ontluchter zit, wat dat betreft heb je gelijk. Maar dit gebeurt wel vaker, en als er voldoende doorstroming in zit is het meestal geen probleem. Ik zou toch de installateur terug laten komen als hij werk heeft afgeleverd wat niet werkt. Als je aanspraak wilt maken op garantie is dat de enige manier.
In de tussentijd kan je proberen de pomp te ontluchten, steker eruit, en de grote schroef op de as van de pomp losdraaien (daar komt water uit als het goed is), dan kan je ook even kijken met een schroevendraaier of de as kan draaien, als dat zo is dichtmaken en steker er weer in. Dan zou er weer watertranport moeten zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi,
Ik heb een open verdeler met 8 groepen. De aanvoertemperatuur is ingesteld op max. 35 graden aangezien de pomp natuurlijk een beveiliging heeft op 40 graden waarop deze zichzelf uitschakelt. Na enige pogingen gedaan te hebben blijf ik moeite hebben om de groepen mooi gelijkmatig in te regelen. Het grootste probleem is dat er twee groepen zijn die helemaal niet warm worden. Dit zijn toevallig ook nog eens de groepen waarvan de aansluiting het dichtst bij de pomp zitten. Ik heb al geprobeerd alle andere groepen volledig dicht te zetten, maar ook dat mocht niet helpen. De waterdruk is stabiel en ik kan geen lek vinden. De installatie is helemaal nieuw.
Wat zou er aan de hand kunnen zijn?
Details: Groepen kunnen geregeld worden met kraantjes die ingesteld kunnen worden in liters per uur van 10 tot 170 l/h. Ik heb geen flowmeters op de verdeler staan die ik zou kunnen aflezen.
Gr,
Michiel
Beste Michiel,
De groepen zouden verstopt kunnen zijn, probeer ze door te spoelen met schoon water. Daarvoor moeten de groepen uiteraard wel losgenomen worden van de verdeler, dus ik zou dit pas als laatste redmiddel doen.
Maar als de installatie nieuw is en er twee groepen niet meelopen kan je aanspraak maken op garantie. Laat de installateur dit maar oplossen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Michiel,
Wij hebben precies hetzelfde probleem gehad. Bleek te worden veroorzaakt door verstopping van de thermostaatkranen met aluminium gruisdeeltjes. Die slaan het dichtst bij de pomp neer door de zwaartekracht. Je kan een magnetisch filter in de aanvoerleiding laten plaatsen. Dat heeft het bij ons verholpen.
Groet
Laura
Beste Laura,
Daar had ik niet aan gedacht, goede tip! Een goed vuilfilter kan dit inderdaad afvoeren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ik heb twijfels over de juiste werking van mijn vloerverwarming.
Het komt neer op het verschil tussen de aanvoer temperatuur die binnenkomt vanaf de CV in de gesloten vloerverwarming pomp, en de interne temperatuur van de vloerverwarming pomp. Bijvoorbeeld:
– Aanvoer temperatuur 45C naar de vloerverwarmingspomp
– interne aanvoer temperatuur van de vloerverwarming 20C
– interne retour temperatuur van de vloerverwarming 19C
– stand thermostaat verdeler 35C
– de vloer bestaat uit 4cm anhydriet, met daarboven een 1,5cm houten vloer.
– Een gesloten vloerverwarmingspomp systeem met 12 groepen, 10mm buizen. Grundfos UPMO pomp. 80m2 ruimte.
Met de interne temperatuur van 19-20c van de vloerverwarming wordt het huis niet warmer dan 17 met de huidige buiten temperaturen en is mijn conclusie dat het huis niet warm te krijgen is met een warmtepomp die tot max 45C werken. Isoleren is een oplossing maar anderzijds, heb ik het idee dat de vloerverwarming niet goed op de warmte uit de leidingen opneemt. Want waarom wordt de vloerverwarming niet warmer dan 20c met een aanvoer van 45C? Pas als ik de aanvoer temperatuur richting de 70C zet dan wordt de vloerverwarming temperatuur richting de 30C.
Mijn vraag is wat is het de te verwachte delta tussen aanvoer temperatuur en interne vloerverwarmings temperatuur?
Beste,
De unit van de vloerverwarming moet aangepast worden op de lage aanvoertemperatuur. Je kan niet een aanvoer temperatuur van 45 graden hebben met een unit die bedoelt is voor een aanvoer temperatuur van 80 graden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedemorgen !
Ik heb een vraag over de verwarming, ik heb in een apart hok bij mijn wasmachine de leidingen liggen die zeg maar de grond in lopen. Daar boven zitten 5 knoppen (blauw) die je kunt draaien.
Nu weet ik al via via dat dit de water toevoer is, die je open en dicht kunt draaien voor de vloerverwarming.
Mijn huurbaas heeft wel eens de toevoer naar de slaapkamer dicht gedraaid zegt hij, maar ik wil deze gezien de aankomende winter graag open draaien.
Nu zegt de een dat het rechtsom draaien moet zijn voor open, de ander zegt naar links is open…
Weet jij hier het antwoord misschien op?
Is het een standaard kant voor zo’n kraan ene kant open andere kant dicht?
Ik durf er ook niet zomaar aan te gaan draaien namelijk
Beste Allina,
Rechtsom is sluiten, linksom open. Het is een goede gewoonte om een kraan die je helemaal opendraait één slag terug te draaien, zodat de knop los staat.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ik wil je graag het volgende probleem voorleggen. Onze vrijstaande woning wordt verwarmd door een cv-ketel, die op zolder staat. Op de 1e verdieping worden de slaapkamers en de badkamer verwarmd door radiatoren. De verwarming in de badkamer wordt eigenlijk gecombineerd met een gedeeltelijke vloerverwarming omdat de aanvoerleiding naar de radiator met meerdere lussen in de vloer is aangebracht. De verwarming van de begane grond t.w. de woonkamer, de keuken, de hal, de w.c. bestaat uit een combinatie van vloerverwarming met radiatoren. In de woonkamer staan (stonden) 2 radiatoren, in de keuken staat (stonde) 1 radiator in de hal staat (stond) ook 1 radiator, de w.c wordt verwarmd door de aanvoerleiding van de radiator in de keuken die in de w.c. in lussen is gelegd. In de garage en de berging staan in iedere ruimte 1 radiator. Omdat de radiatoren in de kamer, keuken en hal al jaren dicht stonden, heb ik die onlangs verwijderd. De radiatoren in de garage en berging zijn blijven hangen. De aan- en afvoerleiding van de radiatoren heb ik in de vloer aan elkaar gekoppeld en afgeperst, ze vormen dus een verbinding. Voor de regulering van de aan- en afvoer van de vloerverwarming en de radiatoren zijn in de garage 2 verdelers aangebracht. Eerst een open verdeler voor de 4 groepen van de vloerverwarming en daarachter een gesloten verdeler met 6 groepen voor de oorspronkelijke radiatoren. Alvorens de radiatoren te verwijderen heeft mijn installateur de verdeler voor de radiatoren afgekoppeld en dichtgezet, opdat ik op mijn gemak de radiatoren kon verwijderen, aansluiten en verder in de vloer kon afwerken. Dit is inmiddels gebeurt, rest de vraag hoe nu verder. Mijn installateur had aangegeven , toen hij de verdeler afkoppelde, dat deze bij aansluiting voorzien moest worden van een temperatuur beveiliging omdat het cv-water van de oorspronkelijke aanvoerleiding ( nu niet meer gekoppeld aan een radiator) niet met een hogere temperatuur dan 40 graden onder de vloer mocht. Hoe hij dat kan doen is mij niet helemaal duidelijk. Maar ik vraag me af of dit wel nodig is. Want toen wij de radiatoren nog mee lieten draaien kwam het aanvoerwater ook met een hogere temperatuur onder de vloer naar binnen (voor alle duidelijkheid, de leidingen van de aan- en afvoer liggen in een mantelbuis in de smeervloer, anders dan de leidingen van de vloerverwarming die liggen koud in de smeervloer). Mijn vraag is vind jij het noodzakelijk om de vloertemperatuur te begrenzen tot 40 graden, zo ja, op welke wijze zou jij dat dan doen.
Mvgr.
Toon
Beste Toon,
Een heel verhaal maar als ik de vraag er goed uithaal wil je weten wat de temperatuur van een cv-leiding in een mantelbuis mag zijn in een smeervloer?
Als de leiding wat ruimte heeft in de mantelbuis (zoals het hoort) kan die een graad of 80 worden, de vloer krijgt daar dan te maken met ongeveer 45-50 graden op de mantel. Kortstondig mag dat ook warmer zijn maar dat gebeurd in de praktijk niet veel.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Jij hebt mijn vraag goed begrepen. Ik kan jou uitleg helemaal volgen, ik had nl. zelf het vermoeden dat de leidingtemperatuur met een mantelbuis nooit volledig overgedragen zou worden naar de smeervloer. Dat de overdracht rond de 40-45 graden ligt wist ik niet . Ik weet voldoende, bedankt.
Ik heb onlangs een huis gekocht met een vloerverwarming op de begane grond en radiatoren boven.
Ik zit op stadsverwarming.
Nu zit er op de hoofdtoevoerleiding een klep die wordt heregeld door de vloer verwarming.
Als ik bover een radiator open draai wordt idie alleen warm op het moment dat de vloerverwarming de klep open zet.
Kan dit anders?
Beste Ruud,
Die klep wordt waarschijnlijk geregeld door een kamerthermostaat, niet door de vloerverwarming. Dat er in die kamer alleen vloerverwarming aanwezig is maakt voor de regeling niet uit. Dit is de standaard regeling die normaal met een cv-ketel ook gebruikt wordt.
Natuurlijk kan dat anders, maar hiervoor zijn aanpassingen aan de installatie en regeling nodig. De klep moet verplaatst worden en er is dan een tweede regeling nodig, dit kunnen ook thermostaatkranen zijn. Houd er rekening mee dat standaard thermostaatkranen geen nachtverlaging toepassen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij willen ons huis voorzien van vloerverwarming op alledrie de verdiepingen. Met het oog op de toekomst willen we graag HomeKit enabled zijn, dus dat je vanaf je iPhone het kunt instellen. Daarnaast is ons geadviseerd dat we per ruimte de temperatuur willen regelen. Tado werkt alleen met zonekleppen (dus per verdieping te regelen). Honeywell werkt wel per zone maar heeft voor zover ik zie geen HomeKit.
Heb je hiervoor een tip?
Beste Michel,
Laat een installatie ontwerp maken met regeling per ruimte. Ook met vloerverwarming is dat goed mogelijk als je dat op voorhand weet. Je hebt zoneregelaars nodig per ruimte en een voorziening zodat de installatie blijft werken als alle zones op een unit dicht staan. Ook de elektrische aansturing van de regelaars moet voorzien worden dus een goed totaal ontwerp is nodig.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Vraag Is het mogelijk om je vloerverwarming zo nu en dan elektrische te verwarmen.
Door gebruik van houtkachel wordt de vloer niet meer warm.
We hebben zonnepanlen.
Beste Klaaske,
Niet zonder een hoge investering. Zelf zou ik dan ook eerder denken aan infrarood panelen, of elektrische vloerverwarming. Niet eerste een tussenmedium verwarmen in elk geval.
De vloer verwarmen bij gebruik van de houtkachel kan ook overigens ook met een betere regeling op je verwarmingsinstallatie.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij hebben sinds oktober een vloerverwarming geïnstalleerd (open verdeler met pomp).
De vloerverwarming wordt wel warm, maar we krijgen de temperatuur niet zo geregeld als wij willen.
Als we de thermostaatknop op de verdeler op 20 graden zetten (de laagste stand), daalt de temperatuur van het aanvoerwater niet verder dan 35 graden. De retourtemperatuur is dan rondom de 30 graden. Er zit dus een afwijking van 15 graden tussen de knop en de aanvoer.
We hebben al een keer de knop helemaal naar de hoogste stand gedraaid en er af gehaald.
Het pinnetje achter de knop krijgen we ingeduwd en springt ook weer terug.
We hebben de voorinstelling eens helemaal dichtgedraaid en daarna weer open en daarna de knop er weer opgezet, maar ook dit heeft geen effect.
Wij komen er niet uit.
Kan jij misschien helpen?
De verdeler is een 4-groeps Robot Optimumflow met een Grundfos UPM3-Auto pomp.
Met vriendelijke groet,
Lynn
Beste Lynn,
Normaal gesproken wordt de unit ingesteld op een vaste voorinstelling met een vaste temperatuur. De temperatuur van de kamer wordt daarna met een kamerthermostaat geregeld. De unit wordt zo ingesteld dat de kamer bij een buitentemperatuur van -10 voldoende op temperatuur komt.
Alleen tijdens de inbedrijfstelling wordt de temperatuur van de unit begrensd en gaat deze per week enkel graden omhoog tot de gewenste waarde is bereikt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ik wil gebruik maken van een pompschakelaar, niet zozeer voor de energiebesparing, ik heb een Grundfos Aplha 2 die al zeer zuinig is. Waar het mij om gaat is een langere afgifte van het warme water creëren. Nu ben ik aan het testen en vallen 2 zaken op: het duurt even voor de pomp aangaat, terwijl er al warm water wordt geleverd door de cv. Als de CV stopt duurt het ook weer even voordat de pomp uitgaat. De temperatuur in de leiding stijgt en zakt niet zo snel waardoor de sensor in eerste instantie geen warmte meet en daarna juist warmte blijft meten en niet schakelt.
Of maakt een minuut of 5-10 niet uit, aangezien het water dan nog warm genoeg is? Het retourwater is namelijk al aan het zakken en wordt rondgepompt waarmee de afkoeling start. In deze situatie zou je verliezen doordat het aanslaan langer duurt en winnen doordat het warme water langer in de leidingen blijft. Heb je per saldo dan wel winst? De sensor met klem zit op een flexibele buis die minder warmte afgeeft dan de klassieke buis. Wat zou de beste plek zijn om deze te plaatsen,
Beste Bas,
Je wilt de pomp van de unit dus uitzetten als er geen warm water toegevoerd wordt. Een sensor op de leiding zal alleen goed werken als er doorstroming in de leiding zit, ook als de vloer geen warmte vraagt. Dat zal meestal niet het geval zijn, tenzij je een drukverschilregelaar bij de unit hebt zitten.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedenavond,
Ik heb een verdeler met Wilo pomp en zeer recent evohome aansturing. Ik twijfel over de installatie.
De wilo pomp draait continu en is niet gekoppeld aan de evohome. Wat gebeurt er dan als alle regelaars dicht staan? Komt er dan geen overdruk op de pomp en gaat deze kapot? Of stopt deze automatisch?
Moet de pomp niet ook schakelen?
Die functie zit volgens mij wel op de Honeywell Evohome Zoneregelaar, maar is niet aangesloten?
Beste Maurice,
Het beste is dat de regelaar de pomp uitzet als alle afsluiters dicht zijn. Maar als je een cv-pomp uitzet zal deze gaan vastzitten. Het is dus belangrijk dat deze enkele minuten per etmaal wel aangestuurd wordt. Overigens zal een centrifugaalpomp niet snel defect raken als alle afsluiters dicht zijn. Pas als de pomp te heet wordt kan dat gebeuren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
ik heb een vraag over hoe ik mijn vloerverwarming het meest optimaal kan gebruiken.
Ik heb sinds een jaar op de begane grond vloerverwarming als hoofdverwarming (75m2) met een verdeler met 6 of 8 groepen – weet even niet uit mijn hoofd hoeveel het er precies zijn, als dit belangrijk is hoor ik dat graag.
De thermostaat hiervan heb ik in het afgelopen jaar opgeschaald naar 40 graden. De Nefit HR-ketel staat op 60 graden en ik heb via de thermostaat in de woonkamer de optie ‘warmhouden’ uit gezet.
De temperatuur staat op dagen dat er iemand thuis is vanaf 6:30 op 19 graden tot savonds 21:30, dan gaat deze naar 18 graden. Op dagen dat er niemand is gaat de verwarming om 18:00 van 18 naar 19.
Boven hebben wij op drie slaapkamers en 1 badkamer radiatoren met kranen, deze staan vrijwel altijd dicht, alleen in de wintermaanden een kwartslag/halve slag open zodat het op de slaapkamers van mijn kinderen een beetje behaaglijk wordt voordat ze gaan slapen.
Tot zover de situatie, nu mijn probleem.
Het verbruik vanaf 20.11.2017 tot nu is 2.085m3, waarvan 1.660 verwarming, met een prognose van 2.260 voor mijn type woning (via mindergas.nl).
Dit is in mijn ogen heel erg hoog en ik weet niet goed wat ik eventueel verkeerd doe dat het zo hoog uitvalt.
Heb jij misschien tips voor mij? Of misschien een oorzaak die je uit mijn tekst kunt halen?
Ik hoor heel graag van je, ook als je meer informatie nodig hebt.
Groet, Arend
Beste Arend,
Je zit 600 m3 onder de prognose en je vind het nog steeds veel? In mijn ogen is 25% onder de prognose een mooi resultaat. Maar natuurlijk zegt een prognose niets relevants, je zou moeten vergelijken met het voorgaande jaar en de graaddagen meerekenen. Als je die gegevens niet hebt; Kijk wat je woning per graadddag werkelijk verbruikt (bij voorbeeld per week, houd zelf de meterstanden bij, trek het (gemeten!) warmwater verbruik er vanaf. Dan heb je een handvat om per week te kijken welke maatregelen werken.
De optie warmhouden heeft te maken met warmwater, het toestel geeft sneller warmwater als dit aan staat. Natuurlijk heeft die optie als die aanstaat een hoger gasverbruik. Het warm water verbruik heeft meestal een grote impact op het gasverbruik.
Een nacht verlaging van 1 graad vind ik weinig, kijk of je naar 2 of 3 graden kunt komen zonder comfort te verliezen, de opwarmtijd moet niet te lang worden.
Met vriendelijke groet,
Abel
goede dag
wij hebben van de zomer de vloer verwarming verdeler vervangen met de Therminon 2 groep
nu krijgen we de 2 groepen niet optimaal warm
1 groep heeft ongeveer 30 mtr slang is wel goed warm maar de andere ongeveer 80 mtr slang niet
voor heen ging het goed maar deze was lek en vervangen
hoe kunnen we dit oplossen eventueel de pomp sneller te laten draaien voor meer groepen of
Beste,
Groepen van verschillende lengten moeten ingeregeld worden, net als de unit zelf.
Een oplossing kan dit zijn:
De kraan van de korte groep zover dicht draaien dat de lange groep dezelfde retour temperatuur krijgt als de korte groep. Hier zal je een paar dagen voor nodig hebben. Een paar slagen draaien, wachten tot de temperaturen stabiel zijn, controleren en weer aanpassen. Het doel is de aanvoer en retour van beide groepen gelijk te krijgen.
Met vriendelijke groet,
bel
Dank je Abel, kamer wordt wel warm dus dan zal de 30C wel goed zijn. Ben wel benieuwd of je ook weet wat de gevolgen zijn als je de pomp op de verdeler sneller of langzamer laat lopen. Wat zou een argument zijn om dit aan te passen ??
groeten,
Tim
Beste Tim,
Eigenlijk is er geen goed argument. De pomp verbruikt net zoveel energie op een lagere stand. Bij een lagere stand verleng je de tijd die het water in de vloer doorbrengt, daarmee heeft het meer tijd om warmte af te geven en zal het dus kouder terugkomen. De gemiddelde vloertemperatuur zakt daardoor wat en daardoor zal de vloer iets minder warmte afgeven. Het best kan je blijven op de door de installateur ingestelde waarden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
ik heb sinds kort vloerverwarming maar vind dat het water niet erg warm wordt. Het zijn 8 verschillende groepen. De thermostaatkraan staat op de hoogste stand maar de temp komt niet boven de 30C. Wat gebeurt er als ik de stand van de Wilo Yonos Para pomp van stand 3 naar stand 2 zet ? Zou dat helpen ? dan lijkt me de retourtemperatuur lager liggen dus moet de cv extra warm water toevoegen. Of zie ik dit helemaal verkeerd?
Beste Tim,
Allereerst: Als de kamer goed op temperatuur komt is er niets aan de hand. 30 graden kan gewoon voldoende zijn.
Als je klachten hebt over de temperatuur moet je onderzoeken waar het mis gaat. Controleer de warmte toevoer naar de unit, de aanvoerleiding moet de temperatuur hebben van de aanvoer van een radiator die wel werkt. Als dat zo is kan de mengverhouding van de unit verkeerd staan. Is deze veel kouder kan de unit defect zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
Dank voor deze informatie. Wij hebben zelf een KLT verdeler van Espace (icm warmtepomp), deze bevat een viertal regelventielen: witte doppen die bij het vastdraaien een pennetje steeds verder indrukken. Wat regel ik hier precies mee? En hoe kan ik deze het beste (in)stellen? Bij de oplevering vd woning heb ik er weinig aandacht aana geschonken, maar ik ben nu toch wel benieuwd hoe e.e.a. werkt, omdat ik ook merk dat mijn vloer niet gelijkmatig warm wordt. Alvast dank!
Groet, Bart
Beste Bart,
Deze ventielen regelen de flow door de individuele groepen. Als de groepen dezelfde lengte en temperatuur hebben staan ze allemaal open. Als een groep minder warm wordt kan je de andere ventielen enkele slagen dichtdraaien.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Sinds kort heb ik ingefreesde (hoofd) vloerverwarming met daarop laminaat en wil graag wat instellingen weten.
Wat is de max temperatuur wat er in de verdeler dus door vloer mag circuleren bij laminaat?
Mijn kamerthermostaat is een Nefit Easy aangesloten op een Nefit cv ketel.
Adviseert u ruimteregeling of weersafhankelijke regeling in mijn geval?
Alvast bedankt,
Hans
Beste Hans,
De maximale temperatuur van de vloer is meestal 45 graden. Dat heeft niet te maken met de afwerking maar met de gebruikte buizen. Sommige soorten kunnen slecht tegen hoge temperaturen. De vloertemperatuur wordt ook begrensd om scheuren te beperken. De vloerafwerking moet bestand zijn tegen de vloer temperatuur.
Beide regelingen werken goed. Als de ruimte waar de thermostaat hangt ook het hoofdverblijf is en je geen afwijkende verwarmingseisen hebt zou ik de Easy gebruiken. Stel deze wel in voor vloerverwarming, de opwarmtijd is daarmee langer. Weersafhankelijk wordt gebruikt bij afwijkende regelingen, bijvoorbeeld woning met kantoor, of bijzonder grote woningen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Nog bedankt voor je vorige reactie.
Graag wil Ik vsn n je weten wat een goede delta t is voor vloerverwarming.
Ik heb de Therminon 5000 met 7 groepen en Wilco pomp met h.o.h. 10 cm met aanvoer van 35- 40 graden wat de verdeler ingaat.
En waar tussen telt dan de delta t voor:
1.: Tussen aanvoer temp. vanuit CV naar verdeler en retour temp. vanuit verdeler naar CV terug.
Of
2: Tussen temp. die daadwerkelijk de vloer/ buizen ingaat en de retour temp. vanuit verdeler naar CV terug.
BVD.
Beste Hans,
De gebruikelijke delta-T bij vloerverwarming is 10 graden tussen aanvoer en retour van de vloerverwarmingsunit, bij -10 buiten, de vloeroppervlakte is dan 28 graden. De delta-T wordt 0 graden bij 20 graden buiten. Het verloop is lineair. Dit geldt voor elk verwarmingstoestel. Stel de ketel doet bij 70/50 bij -10, de radiatoren dus ook. De vloer krijgt 70 aangeboden en zal bij 45 aanvoer 35 retour hebben. De vloer heeft dan 70/35 op de aansluitingen, maar 45/35 intern.
Bij 5 graden buiten wordt dit: cv-ketel en radiatoren 45/35, vloer intern 32,5/27,5 en 45/27,5 op de aansluitingen, vloeroppervlaktetemperatuur 24 graden.
Al deze temperaturen zijn gemiddelden, dus ook bij 5 graden buiten zal je zien dat de temperatuur niet continue 45 graden aanvoer is, dit zal variëren maar gemiddeld 45 graden zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
PS: Bovenstaande is natuurlijk theorie, de praktijk is weleens wat anders.
Beste Abel, wij hadden al vloerverwarming in de badkamer, en nu na de verbouwing hebben wij ook vloerverwarming in de keuken/garage. De CV ketel is verplaatst naar de garage. Ik wil graag de temperatuur in de badkamer apart kunnen regelen (zoals voorheen ook kon) namelijk s’ochtends en s’avonds. De aannemer verteld mij dat dat nu niet meer kan, en dat de badkamer op het systeem van de keuken gaat meelopen. Met als gevolg dat die zone ook de hele dag aanstaat. Nogal onnodig vind ik. Wat voor advies heb je voor mij? Hartelijk dank voor je expertise, m vr gr, ilse
Beste Ilse,
Mogelijk kan je met een systeem als Honeywell Evohome de unit per groep naregelen. De unit moet daar wel geschikt voor zijn.
Een goedkopere idee kan zijn om alleen de badkamer groep op de unit na te regelen, dat is niet helemaal zoals het hoort maar misschien wel een oplossing voor je.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
sinds maart hebben wij een woning uit 1983 betrokken. Naast wat verbouwingswerkzaamheden hebben wij ook de cv ketel vervangen met een nieuwe Remeha Tzerra. Omdat de verdeler en de pomp van de vloerverwarming ook uit 1983 bleken te komen, hebben wij een nieuwe verdeler met Top Flow Alpha2L pomp en een warmtewisselaar geinstalleerd. Het vervangen van de verdeler en pomp is uitgevoerd door mijn vader wie gepensioneerd loodgieter is.
Na het aansluiten van het systeem blijkt de vloerverwaming niet warm te worden. De warmtewisselaar wordt warm en de aanvoerleiding naar de verdeler wordt slecht warm in het begin, naarmate deze dichter bij de thermostaat komt wordt deze koud. De temparatuurmeters op de verdeler blijven beiden op 20 graden staan. Wij kregen dus het idee dat het water niet door de warmtewisselaar stroomt en dus stil staat. Wij zijn er inmiddels achtergekomen dat dit waarschijnlijk komt omdat de verdeler hydraulisch neutraal is en willen dus actief maken.
Dit kan, voor zover denken, door retour buis (naar de warmte wisselaar) naar de zijkant van de verdeler te verplaatsen en rechtstreeks aansluiten op de retour balk. Zodat de wisselaar in het circuit van de pomp komt. Mijn vraag is dan echter waar de thermostaat geplaatst moet worden en moet er ergens een terugslagklep komen?
Hier is een link van de huidige opstelling.
https://www.mupload.nl/img/7d7yj6.jpg
Zoals je waarschijnlijk ziet is het systeem dus zo niet hydraulisch actief.
Graag hoor ik je advies.
Beste Frank,
Je conclusie klopt wel. De verdeler actiever maken zal helpen. Maar hoe is wel een probleem. Het beste verklein je de doorgang in de bovenste balk tussen aanvoer en retour leidingen. Niet helemaal afsluiten omdat je dan de menginjectie capaciteit van de verdeler verliest. Als de verdeler daar niet op is voorbereid zal dit niet meevallen.
De andere optie die je hebt is de onderste balk van de verdeler naar de retour van de wisselaar brengen, omdat je daar het pompdrukverschil hebt. Dat is niet goed voor voor het rendement omdat je dan het gemengde aanvoerwater naar de wisselaar brengt. Een terugslagklep is niet nodig en de thermostaat kan blijven waar die zit.
Met vriendelijke groet,
Abel
In onze ‘nieuwe’ woning hebben we vloerverwarming laten installeren (keramische tegelvloer; vloerverwarming in afwerkvloer). De huidige ketel (Nefit Ecomline van bijna 20 jr oud) hebben we nog even aangehouden. Waarschijnlijk zal deze over 1 of 2 jaar vervangen worden door een warmtepomp. Met het oog op de toekomst is alvast een gesloten verderler geïnstalleerd. De vraag is nu: hoe voeren we het opstartprotocol vloerverwarming uit? De aanvoertemperatuur kan niet op de verdeler worden ingesteld. Op de ketel kan slechts de temperatuur worden beperkt tot max 40gr, maar daarmee kun je nog regelen dat geleidelijk de aanvoertemperatuur wordt verhoogd van 25 naar 40gr en weer terug.
Wat zou hieraan te doen zijn? Kun je tijdelijk een soort mengventiel plaatsen, waarmee de aanvoertemperatuur geregeld/begrensd kan worden op een waarde tussen 25 – 40gr? Dit is alleen voor het inregelen noodzaakelijk. Als de boel eenmaal is ingeregeld, is de begrenzing van 40 op de ketel voldoende. De modulerende eigenschap regelt dan zelf de temperatuur.
Beste Sam,
Dit zijn wel zaken om over na te denken voordat je eea laat uitvoeren. Ik vraag me af of dit een comfortabele installatie gaat zijn, ook als je het opstart protocol hebt doorlopen. Ik ben bang dat de minimale waarde die de ketel kan leveren te hoog zal zijn om tot een stabiele regeling te komen.
Je kan dit beter overleggen met de installateur die deze oplossing bedacht heeft, misschien heeft die een oplossing.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
dank voor je snelle reactie!
Het te hoge vermogen in de laagste stand is idd ook wel één van de dingen waar ik me zorgen over maak. ‘k Geloof dat het minimum vermogen bijna 10kW is. Voor een huis dat redelijk is geisoleerd en vrijwel uitsluitend verwarmd wordt mbv vloerverwarming is dat aan wel aan de hoge kant, vooral in na- en voorjaar.
Ik ga eea nog overleggen met de installateur.
Helaas zijn warmtepompen nog veel prijziger dan een ketel. Anders zou ik het wel weten: direct een dergelijke apparaat aanschaffen.
Maar om nu nog een nieuwe ketel aan te schaffen …..?
M.vr.gr.,
Sam
Beste Sam,
Helaas kan ik ook niet in de toekomst kijken, maar het lijkt te verwachten dat de milieubelasting op gas hoger zal worden. Of een warmtepomp daarmee economisch haalbaarder wordt kan ik niet inschatten.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel,
Ik heb geen gas-CV meer en wil nu pelletkachel met CV aansluiting op een buffervat aansluiten en ben alles aan het vernieuwen.
Ik zet vanaf de kachel een driewegklep na 1e expansie vat (30 L) dichtbij de kachel voor aanvoer richting buffer met extra expansievat 80 L of rechtstreeks naar de aanvoer leiding van de radiatoren en vloerverwarming verdeler. Doel is om te schakelen als het buffervat een bepaalde temperatuur bereikt heeft. De retour is altijd via het buffervat, waardoor het vat wel opwarmt als deze niet rechtstreeks door de kachel gevoed wordt. Verder komt er een keerklep met manometer op de retour van de pelletkachel voor het laadventiel. Op deze manier zitten er geen kleppen tussen warmte bron en expansievat en 2e expansievat en buffer conform installatiehandleiding van de pelletkachel. Vraag 1: Is dit een logische aansluiting en wat zou een goede schakeltemperatuur zijn?
Verder wil ik in 4 zones van de woning vloerverwarming installeren en op termijn alle radiatoren eruit. Mijn opzet is een open verdeler met 20 mm leidingen na 4 gesloten vloerverwarmingsverdelers met ieder een afzonderlijke pomp, die dan met een ruimtethermostaat bedient kan worden. Ik overweeg om een mengventiel te plaatsen om de temperatuur in de aanvoer leiding omlaag te brengen en zo transportverliezen te beperken. Retourwater van de radiatoren zou dan nog gemengd kunnen worden met aanvoer van vloerverwarming. Vraag 2: Is dit wenselijk of biedt dit geen voordeel?
Vraag 3: Is het mogelijk om maar met 1 pomp te werken richting 4 afzonderlijke zones/verdelers in plaats van 4 pompen? Of is het toch beter en makkelijker om dit apart te houden ivm drukverschillen en inregelen etc? Uiteraard komen er terugslag/keerkleppen om te zorgen dat pompen niet tegen elkaar in kunnen gaan werken. Ter info: alle leidingen lopen via plafond van het souterain onder de hele woning en de verdelers zitten soms tot wel 25 meter leidinglengte uit elkaar en 1 verdeler moet zelfs op de eerste verdieping komen.
Bijvoorbaat dank, Martin
Beste Martin,
Belangrijkste advies hier is voorzichtigheid! Houtgestookte cv installaties kunnen zeer gevaarlijk zijn als deze niet goed worden uitgevoerd. Dit zou ik niet iets vinden on zelf mee te klussen. Als je dat dan toch wilt doen zou ik een ontwerp laten maken door een goed ingenieursbureau.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste abel,
constanteerde vandaag toch iets raars. in onze nieuwbouwwoning met alleen vloerverwarming stond de ketel vandaag doodleuk het cv water op te stoken naar 40gr. terwijl de thermostaten (wth D9373) op 16gr staan ingesteld bij een kamertemperatuur van 26gr. Na ze uit te hebben gezet (elke kamer heeft er een) blijkt om de paar minuten de ketel (intergas hreco) nog steeds op cv bedrijf te springen en het cv water te verwarmen ? Dit kan toch niet mogelijk zijn ? er hangt een 8 groeps verdeler met pomp van het mwrk wilo.
wellicht dat jij wat licht hier op kan schijnen of dat dit normaal vloerverwarmingsgedrag is.
gr.
Jürgen
Beste Jürgen,
Met een weersafhankelijke regeling zou dit gedrag normaal kunnen zijn. Het ligt dus aan de regeling die je hebt. Bij twijfel zou ik een installateur dit laten controleren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wat is jouw mening: wel of geen opentherm bij combi vloerverwarming (hele onderverdieping) en radiatoren boven. Wij willen gaan voor het evohome systeem van Honeywell. Verdeler is Magnum 6 groeps met Alpha Motor. Er komt ook een 2 wegs klep tussen op een relais. Remeha ketel ondersteunt opentherm, maar krijgen van Honeywell niet echt duidelijk antwoord!
Met vriendelijke groet!
Beste Toine,
Opentherm of niet is niet heel relevant, dit een communicatieprotocol en heeft dat niet veel te maken met de temperatuurregeling. Wat je nodig hebt is een regelaar die een goed werkt voor vloerverwarming en al dat niet zijn data over opentherm zend. EvoHome is hier prima geschikt voor, laat een installateur wel de parameters goed instellen voor vloerverwarming.
Met vriendelijke groet,
Abel
Wij willen op de beneden verdieping vloerverwarming laten infresen. De bestaande radiatoren laten wij gewoon hangen, onze CV-water is ingesteld op maximaal 65graden. Kan hier wel of geen LTV-verdeler ivm de aanvoer temp. Is voor een gewone verdeler de tempratuur aanvoertemp wel hoog genoeg om dat ik bij sommige merken minmaal 70 graden zag staan.
Beste Ferry,
Je zit zo’n beetje op het kantelpunt, ik zou een LTV verdeler nemen, maar wel een unit met pomp. Deze hebben een wat groter instelbereik.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Bedankt voor je artikel. Ik heb ook een vraag: het is nu al een paar weken warm buiten en binnen staan alle thermostaten op 15 graden. De temperatuur komt binnen niet onder 25 graden in ons nieuwbouwhuis. Toen ik laatst in de technische ruimte was voelde ik dat de verdeler van de vloerverwarming erg warm is. De verschillende kleppen op de verdeler lijkem wel allemaal dicht te staan en de buizen die vanaf de verdeler de vloer in gaan zijn niet warm.
Is het dan normaal dat de verdeler zelf wel warm is?
Groeten,
Jordi
Beste Jordi,
Nee, dat is niet normaal. Waarschijnlijk heb je stadverwarming en is niet de juiste verdeler geplaatst, of is er geen thermostaat op geplaatst. Laat de installateur dit controleren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi,
Wij hebben een nieuwbouwhuis, welke zo goed geïsoleerd is, dat we de warmte er niet uit krijgen, nu het buiten zonnig is. (26-27gr in de huiskamer, waar we de vloerverwarming hebben als enige verwarming.)
Nu hoorden we van buren, die hetzelfde hebben, dat een monteur ze verteld heeft, dat we een klep missen, waardoor de vloerverwarming (ook met de thermostaat op 15gr) blijft verwarmen, in de zomer…
Ik heb de monteur gevraagd om ook eens bij ons te kijken, wij hebben de “klep” ook niet, maar hij heeft wel de comfort-stand van de CV uitgeschakeld; hiervoor hebben we niet hoeven betalen, dus was fijne service.
Ik was zelf niet thuis, op het moment dat de monteur dit aan m’n vriendin uitgelegd heeft, maar ik ben toch wel benieuwd, wat voor soort klep hij bedoeld en ik ben ook wel benieuwd, of deze comfort-stand verschil maakt?
Beste Danny,
Als de cv ketel niet brandt zal de vloer ook niet opwarmen. Bij stadsverwarming wordt zo’n klep wel gebruikt maar bij een cv ketel is dat normaal gezien niet nodig. De klep sluit de toevoerleiding van de vloerverwarming zodat er geen cv water kan stromen. Als je je zorgen maakt kan je ook de temperatuurinstelling op de unit omlaag draaien, onthoud wel de juiste stand en zet die tijdig terug.
De comfort stand van een cv-ketel is bedoelt om sneller warm water te krijgen, dat werkt goed maar kost ook wat geld. De ketel houd zichzelf wat warm om sneller warmwater te kunnen leveren. Als het uitstaat heb je wat meer geduld nodig. Zelf heb ik dit ook uitstaan. Inderdaad goede service!
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Kan een verdeler zonder pomp ook toegepast worden in combinatie met een CV-ketel? Of is het bij een CV-ketel altijd beter om een verdeler met pomp te gebruiken?
Wat kunnen de gevolgen zijn als er een verdeler zonder pomp is geïnstalleerd?
Alvast bedankt voor je reactie.
Beste Laurent,
Natuurlijk kan dat wel, echter zal de installatie dan begrenst moeten zijn op de maximale watertemperatuur voor de vloer (zo’n 40 graden). Dat is de reden dat er een verdeler met pomp gebruikt wordt, het te hete water voor de vloer wordt gemengd naar een lagere temperatuur.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi abel,
Inhaken op deze vraagsteller. Hr ketel de mens avanta, verdeler zonder pomp. Hoe kun je dan het beste je vloerverwarming (woonkamer, vloerverwarming, verder (nog) geen radiatoren elders in huis) aansturen? Kamer thermostaat meet omgevingstemp, dan gaat de vloervw dus niet constant aan. Dank voor je reactie
Beste,
Zorg voor een goede waterzijdige inregeling van de cv installatie. Dan werkt een kamerthermostaat prima.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Onze vloerverwarming geeft al heel de winter geen warmte. De installateur heeft alles nagekeken en schoongemaakt. Nog steeds worden de slangen die de vloer ingaan niet warm en dus ook de vloerverwarming niet.
Wij hebben het advies gekregen een nieuwe 6 groep verdeler aan te schaffen met een energie zuinige pomp. Onze verdeler is inmiddels 25 jaar oud.
Zou het kunnen dat deze verdeler inmiddels aan vervanging toe is?
Ook heb ik gehoord dat er 2 soorten verdelers bestaan. Een verdeler met scheiding van vloerverwarming en radiatoren? En een verdeler waarbij beide tegelijk werken. Wij hebben nl. ook overal radiatoren in elke ruimte hangen.
Wat is het beste om te doen?
Als je een verdeler hebt waarbij vloerverwarming en radiatoren apart zijn, kun je dan 1 van beide ook uit zetten. Of regel je dat met de thermostaatknop op de radiator?
Hoe hoog moet de verwarming staan wil de vloerverwarming ook echt gaan draaien?
Ik hoop dat mijn vragen duidelijk zijn zodat u antwoord kan geven op mijn vragen.
Hoor graag van u.
M.v.g. Tas
Beste Tas,
Wat ook nog kan is dat de leidingen verstopt zijn, zijn deze ook doorgespoeld? Als er nog zwarte leidingen zitten zou ik nadenken over vervanging in het geheel.
Maar zo te horen is het probleem de regeling. Als je radiatoren en vloerverwarming hebt zal eea goed ingeregeld moeten zijn. Als de ruimte warm wordt op de radiatoren zal de vloer niet veel meer doen, de ketel wordt dan immers uitgezet. Draai de radiatoren eens een week dicht, doet de vloer dan nog steeds niets?
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Mag ik ook advies aan je vragen? we wonen in een huis wat 3 jaar oud is en opgelverd is met een warmtepomp installatie met 1 thermostaat in de woonkamer. Er is vloerverwarming op de begane grond, 1e en 2e verdieping.
Wat we nu merken is dat de temperatuur beneden altijd een paar graden lager is dan de eerste en tweede verdieping, waardoor als het beneden net lekker is, het boven een sauna is.
Ik wil weten of een installateur de verdeling van de warmte over de verschillende verdiepingen kan aanpassen, waardoor het beneden warmer is/blijft dan boven.
Alvast bedankt,
Eefje
Beste Eefje,
Dat is mogelijk, maar niet altijd met de kranen die in de installatie aanwezig zijn. Je kan het beste een offerte laten maken voor waterzijdig inregelen. In sommige gevallen zijn er wat aanpassingen aan de installatie nodig.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste, Onze situatie is als volgt. Wij wonen op de eerste verdieping en hebben daar een 6 groep vloerverwarming. Beneden in de hal en studio zijn drie radiatoren. Er hangt een Intergas CV ketel en een soort warmte terugwin ventilatie apparaat. De vloerverwarming verdeler heeft op de bovenste balk 6 draaiknoppen en op de onderste balk 6 schroef / inbus knoppen. De CV staat op 70 graden en de thermoknop op de verdeler op 40 graden. Wat ik ook probeer, de radiator in de hal beneden wordt slechts handwarm. De thermostaat in de woonkamer heeft een programma van 21 tot 23 ingesteld. Als ik de bovenste knoppen dicht draai is de vloer koud en duurt het een eeuwigheid voordat er iets aan warmte te voelen is aan de vloer, echter stookt de ketel dan door en blijft de radiator beneden wel langer warm, nooit heet.. Wat doe ik verkeerd? Ben benieuwd naar uw inzicht
Beste Mark,
Als je de kranen op de vloerverwarmingsunit dicht draait zal de vloer niet meer warm worden. Het feit dat de radiator beneden dan wel warm wordt geeft aan dat er een probleem met de waterverdeling in de installatie is. Dat kan opgelost worden door een waterzijdige inregeling.
Overigens zou het ook nog kunnen dat de radiator beneden verkeerd is aangesloten, of dat de vloerverwarming een storende invloed heeft op die radiator. Een installateur zou dit moeten kunnen beoordelen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dank je wel! Ik ga op zoek naar een installateur
Beste Abel. Ik kom bij een kennis die vloerverwarming heeft. Er zit een extra thermostaat in de slaapkamer voor hetregelen van de electrische kleppen. Men heeft de badkamer gekoppeld aan de slaapkamer. Mijn kennis zou deze graag gekoppeld zien aan de thermostaat welke in de woonkamer zit. Is dit voor een leek simpel te realiseren? Bij voorbaat vriendelijk dank
Beste Frans,
Als elke ruimte vloerverwarming heeft is er vaak wel naregeling mogelijk. dat ligt aan het soort verdeler dat is toegepast. Een leek zou ik niet adviseren om dit systeem aan te passen. Waarschijnlijk is het ook handiger om de hele regeling te vervangen voor een systeem als EvoHome bijvoorbeeld. Ik zou hiervoor advies vragen aan een installateur, als het systeem wat aanwezig is geschikt blijkt vallen de kosten misschien ook wel mee.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb een verdeler geschikt voor stads-verwarming.
Kan deze ook op een normale cv installatie geplaatst worden?
Andersom kan niet dat weet ik.
mvg
Sander
Beste Sander,
Zo’n unit is voorzien van extra beveiligingen en vaak ook een retourtemperatuur begrenzer. Het zou prima moeten werken in een normale cv-installatie.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
Wij hebben beneden een verdeler van 4 groepen.
Er zitten 3 meters op die het volgende aangeven:
2, kleinste meters geven
1) bovenste 40/200 F/C
2) onderste 30/80 F/C
3) grootste 2bar
Bovenin zitten de draaiknoppen onderin zitten zwarte doppen. Onder die zwarte doppen zitten soort van regelaars ofzo met een rode kleur van binnen. De ene lijkt smeriger voller dan de ander.
Het probleem is dat de de groepen 1 t/m 3 werkt en de 4de groep niet, de keuken. Wat kan dit zijn? Verstopte leiding of een kapotte regelaar ofzo?
Alvast onwijs bedankt voor u hulp
Alle draaiknoppen staan voll
Beste Paul,
Het kan inderdaad een verstopping zijn. Hoewel dit niet vaak voorkomt als de unit continue in gebruik is. Wat ook kan is dat er een luchtbel in de groep zit, dat kan je proberen op te lossen door de andere groepen dicht te draaien en te kijken of de groep gaat meelopen.
Als het een verstopping is zou ik de cv-installatie laten reinigen en een vuilfilter laten monteren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Wij hebben een bestaande vloerverwarming (3 groeps) en de vloer wordt niet warm (blijft koud).
Hoe ziet het systeem eruit?
Achterste verdeler: 1. Warm water komt via een thermostaatkraan in de achterste verdeler.
2. Op de achterste verdeler zitten drie regelbare (inbus) afsluiters.
Voorste verdeler: 3. Op de voorste verdeler zitten drie ventielen.
4. De voeler van de thermostaatkraan zit in de voorste verdeler.
5. De retour naar de CV zit in de voorste verdeler.
6. Temperatuurmeter.
Pomp: 7. De pomp pompt het water rond van de voorste verdeler richting de achterste
verdeler.
De toevoer (thermostaat) zit boven de leiding vanaf de pomp.
Wat is er gedaan tot nu toe?
a. Leidingen gespoeld
b. Twee nieuwe ventielen
c. Nieuwe thermostaatkraan
d. Nieuwe pomp
Wat is hier mis? We krijgen gewoon de vloer niet warm, deze blijft koud.
Alvast dank, MvrGr.
Rene
Beste Rene,
Er klopt niets van de aansluitingen als ik het zo lees. Ik vraag me af of de pomp wel in de juiste richting is gemonteerd en of de aansluitingen retour en aanvoer wel op de juiste plaats zitten. Het lijkt erop dat dit in elkaar is gezet door iemand die niet weet hoe het werkt.
Maar zonder de verdeler gezien te hebben is het moeilijk oordelen, waarschijnlijk is het een beter idee om dit door een installateur te laten herstellen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Is het mogelijk dat ik een foto stuur?
MvrGr
Rene
Beste Rene,
Het is niet mogelijk om foto’s te plaatsen of in te sturen. Gezien mijn eerder aangegeven twijfels over de gehele installatie adviseer ik je toch echt om deze door een installateur te laten inspecteren. De installateur kan dan ter plaatse een inschatting maken van de situatie en de bijkomende reparatie werkzaamheden en kosten. Een installateur bij jou in de regio vind je op de installateurspagina. Geeft hier je locatie aan en je ontvangt een overzicht van installateurs bij jou in de buurt. Zij helpen jou graag verder.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb een nieuwe CV ketel, modulerend en met een maximale water temperatuur ingesteld op 50 graden. Hierop aangesloten 9 radiatoren en vloerverwarming met 8 groepen tbv keuken slaapkamer hal wc washok en garage. Ik heb een open verdeler met circulatie pomp. De menging in de retourbak is niet instelbaar. De (vierkante) retour bak zit boven, met links de retour naar de CV en recht de aanvoer van de CV via een max temperatuur kraan met voeler links onder in de aanvoerbak. De pomp zit tussen de retourbak aan de rechterkant en de aanvoerbak ook rechts. Mijn probleem is, dat de vloerwater temperatuur hoogstens 25 a 29 graden wordt, maar ik zou 35 a 40 willen kunnen instellen. Ik vermoed dat deze verdeler bedoelt is om goed te werken bij een CV aanvoer temperatuur van bijvoorbeeld 70 a 80 graden. Daarom wil ik de bijmenging van retour water verminderen door een schot aan te brengen in het rechterdeel (bij de pomp) van de retourbak. Het schot wil ik maken door een aantal gaten te boren en daar flinke bouten in te draaien, die dan een schot vormen met ongeveer 50% doorlating, Wat denk je, zou dit kunnen werken? Is 50% een aardige aanname? Door de bouten een stukje uit te draaien kan ik de doorlaat vergroten, indien nodig. Ben benieuwd naar jou reactie.
Beste Jos,
Je hebt duidelijk nagedacht over hoe de verdeler werkt en wat je kan doen om dit op te lossen. De theorie klopt ook. Het probleem zit slechts deels in de bijmenging, deels ook in de aanvoer. Je aanvoerleiding is ook gedimensioneerd op 80 graden, niet op 50. Er zou ook meer water moeten stromen om de warmtebehoefte te dekken met 50 graden.
Als de toevoerleiding voldoende groot is en genoeg water kan leveren zou ik ervoor kiezen om een andere verdeler te plaatsen welke geschikt is voor lage temperatuur verwarming, dus een verdeler waar in de aanpassing die je wilt doen al heeft en waarin deze regelbaar is.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Even een extra vraag op bovenstaande.
Bij mij is recent ook een HTV verdeler geplaatst, ik wis toen nog niet af van LTV verdelers. (Het zou een dure grap worden de verdeler nu al te vervangen)
Is het desondanks zinvol om met lage aanvoer temperatuur te werken?
Kan het dat je met een te lage aanvoertemperatuur energie verlies in de hand werkt? Ik bedoel eigenlijk: kost het extra gas als de ingaande temperatuur van de vloerslangen zoals boven beschreven inderdaad niet boven de 30 graden komt?
Groeten John
Beste John,
Als je een goede regelaar en instellingen gebruikt en een te lage aanvoer temperatuur kost dat geen extra gas, je woning wordt gewoon niet voldoende warm. Met een slechte regeling kan dat wel extra gas kosten.
De vloer heeft een warmtebehoefte die niet veranderd door de ingangstemperatuur te verlagen maar de geleverde capaciteit verander je daarmee wel. Als de aanvoer temperatuur lager ingesteld wordt zal de vloerverwarmingsunit anders moeten worden ingeregeld. Wat maximaal mogelijk is hangt af van de interne mengverhouding van de unit en de capaciteit van de aanvoerleiding.
Toevoeging: Bij HR toestellen is een lagere retourtemperatuur zuiniger, dus als je deze zo laag mogelijk instelt zal de installatie zuiniger werken. Je doet dan concessies in opwarmtijd (wordt fors langer), en de capaciteit van de rest van de installatie, die hier harder onder lijdt dan de vloerverwarming, denk vooral aan de badkamer en studeerkamers. En natuurlijk moet je wel binnen de grenzen van het mogelijke blijven.
Met vriendelijke groet,
Abel
Wat zijn de grenzen van het mogelijke?
Beste,
Dat hangt af van je installatie, als het niet meer voldoet heb je de grenzen overschreden.
Met vriendelijke groet,
Abel
In 2007 is mijn huis gebouwd door een duitse aannemer waarbij het installatiewerk ook door een duitse installateur is uitgevoerd. De CV-ketel is een Smartline Basic met een thermostaat type Moduline 400.
De verdeler is van het fabrikaat Roth en de ventielen worden aangestuurd door thermostaten van het fabrikaat Cosmoroll. Het gaat om een verdeler met 12 ventielen die allen een sectie op ingestelde temperatuur aansturen. Ook is er een buitensensor. Nu komt mijn vraag:
Tot op heden werden alle secties keurig verwarmd echter sinds kort zijn er twee secties die niet meer warm worden (hooguit 18 graden). Het zijn de twee verst gelegen secties. Uit eigen onderzoek blijkt dat de circulatiepomp regelmatig even stil staat om dan weer te gaan draaien (aangestuurd door een voeler op de buis naast de pomp). Hierdoor komt volgens mij het warme water niet bij deze secties. Nu heb ik de aansluiting van de pomp veranderd zodat hij continue blijft draaien. Hierdoor is de voeler buiten werking.
Is dit een probleem? (ik hoor in mijn omgeving dat in Nederland alle pompen continue draaien!)
Ik kan de duitse installateur niet benaderen omdat dit bedrijf niet meer bestaat. Ook de fabrikant van de ventielen (Cosmoroll) bestaat niet meer. Kan je mij van informatie voorzien.
Nog een vraag betreft de glazen buisjes (die de hoeveelheid water aangeven in liters/minuut) waarvan sommige heel donker zijn geworden. Kunnen deze zonder noemenswaardige moeite worden gereinigd?
Ik ben heel benieuwd naar jou antwoord. vriendelijke groeten.
Beste Teun,
Probeer of de groepen wel warm worden als je de thermostaatkoppen van de kraan afdraait, als dat zo is zijn de koppen defect, een installateur kan deze voor je vervangen, de aansluitingen zijn redelijk universeel. Een pomp hoeft niet continue te draaien, maar wel regelmatig. Als deze lange tijd (langer dan een maand) stilstaat gaat deze vast zitten.
Die buisjes staan in direct contact met het cv water, als ze demontabel zijn moet in elk geval de verdeler leeg. Het donker worden is overigens normaal.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Hartelijk dank voor jouw antwoord. Ik heb de twee thermostaatkoppen losgekoppeld maar dat heeft ook na enkele dagen geen merkbaar effect.
De twee bewuste secties worden maximaal 20 graden (op de vloer gemeten). Je zou dus zeggen dat er wel een beetje stroming in zit. Overigens alle secties zijn op de begane vloer terwijl de cv-ketel en de pomp op de eerste verdieping staan.
Zou het kunnen dat er lucht of vuil op een of andere wijze in deze secties terecht is gekomen of weet jij nog een andere eventuele oorzaak?
Heb je eventueel een advies welke lokaal installatiebedrijf ik het best kan benaderen?
Vriendelijke groeten
Teun Mulder
Beste Teun,
De meeste installateurs die grotere vloerverwarmingsystemen maken kennen de Duitse systemen ook wel. Zeker in het grensgebied. Als je een installateur benadert leg dan even uit wat voor systeem je hebt: https://abelenco.nl/installateurs/
Vloeroppervlaktetemperatuur is maximaal 28 graden als het buiten -10 (en als Duitse normen gehanteerd zijn: -15) is. Je zou dus wel een hogere temperatuur dan 20 moeten meten, maar ook weer niet zoveel hoger, 23-25 graden schat ik.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
Wij zijn van plan om vloerverwarming (hoofdverwarming) te laten installeren op de begaande grond (circa 60m2) . Op de 1ste verdieping en zolder hebben we radiatoren, maar deze zijn altijd dichtgedraaid. Na werk draaien we de radiatoren open in de slaapkamers (2x) en weer dicht voordat we naar werk gaan. Dus, in de huidige situatie, worden alleen de radiatoren (2x) op de begaande grond continue gebruikt en staan dus altijd open.
Op de begaande grond staat een thermostaat en we hebben een cv-ketel (Intergas Kombi Kompak HR36/30) in de zolder staan.
Is het verstandig om voor een gesloten systeem zonder pomp te kiezen aangezien dat we de andere radiatoren bijna nooit gebruiken en een zuinige cv-ketel hebben? Of zie ik dit verkeerd?
groet,
Ivo
Beste Ivo,
Met een lage temperatuur systeem krijgt het hele verwarmingssysteem de temperatuur van de vloer en kan daardoor dus niet warmer worden dan 40, 45 graden. Daarmee verlies je dan de mogelijkheid om de overige ruimtes een keer wel te verwarmen. Daar zou ik zelf niet voor kiezen omdat dit de waarde van de woning verminderd.
Kies voor een unit met pomp maar geschikt voor een lage aanvoer temperatuur. Laat de ketel aanvoer begrenzen op 50 tot 60 graden, en de vloer inregelen op deze aanvoertemperatuur. Dan blijft de ketel in het hoogrendementsgebied en is daarmee zuinig. De radiatoren kunnen niet warmer worden dan 60 graden wat voor jullie nu voldoende is. Eventuele volgende bewoners hebben dan de optie om de ketel hoger te laten stoken als ze bijvoorbeeld de kamers gebruiken als studiekamer.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste abel,
Ons huis is flink op de schop gegaan er is een nieuwe ketel geplaatst en zowel op de begane grond als op de eerste verd. Is vloerverwarming gemonteerd( 2x robot 8 groeps verd. Met pomp beide hydraulisch neutraal aangesloten). Verder is er geen enkele radiator meer aanwezig. De ketel temperatuur staat ingesteld op 50 graden. Het volgende probleem dient zich aan bij het opstarten van de installatie wordt 1 van de vloeren niet warm, boven de thermostaat knop van de verdeler wel, enkel de temperatuur meter van het aanvoer water loopt niet op(en de vloer wordt ook niet warm). De afstand van de verdeler tot aan de ketel is beide tussen de 5 a 6 keter. Is de oplossing hier het hydraulisch actief maken van de verdeler( en dan beide of 1), of zit ik in de verkeerde richting te zoeken?
Beste Mark,
Misschien een overbodige opmerking, waarom laat je de installateur niet terugkomen voor de vloer die niet werkt? Je mag gewoon verwachten dat een opgeleverde installatie functioneert, en ik neem aan dat je installateur dit ook graag goed opgeleverd ziet.
Er zijn een aantal stappen te doorlopen om de vloer mee te laten lopen, de meeste hebben te maken met lucht in de vloer. Wat ook een mogelijkheid kan zijn is dat de unit niet goed is ingeregeld, ook dat kan je installateur oplossen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
ik heb een vloerverwarming verdeler (Premium rvs flow van magnum). dit is een hoogtemperatuur verdeler en de aanvoer schijnt >60 graden te zijn. waarom is dat? en wat gebeurt er als de aanvoer temperatuur vanuit de ketel onder de 60 is. ik wil de aanvoer temperatuur zo laag mogelijk houden om gas te besparen. heeft dit alleen te maken met eventueel andere CV radiatoren? of ook met de werking van de vloerverwarming
Beste Hans,
Vloerverwarming heeft een maximale aanvoer temperatuur van zo’n 45 graden en over het algemeen hebben radiatoren een hogere temperatuur nodig. Daarom wordt er meest gebruik gemaakt van een mengunit die de eigen retour mengt met een warmere aanvoer mengt om zo een lagere aanvoer te krijgen voor het vloerverwarmingssysteem. De mengverhouding is vast ingesteld zodat verlagen van de aanvoertemperatuur ook een verlaging van de vloertemperatuur geeft. Op deze manier wordt de temperatuur van de vloer door de kamerthermostaat geregeld.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
We wonen in een goed geisoleerde nieuwbouw sinds de zomer.
Als verwarming hebben we gekozen voor een Vaillant arotherm VWL85 ( 8,5kW ) in combinatie met vloerverwarming op het gelijkvloers (80m2) en op het 1e verdiep voor de badkamer (6m2)
Dit verdeeld over 8 regelbare kringen. De leidingen zijn 10cm van elkaar gelegd. 1 kring extra is voorzien voor de overloop en een studeerkamer.
De buiten unit staat op het plat dak van de keuken. De binnen unit ( unitherm boiler ) staat op zolder.
De VCR thermostaat staat in de keuken.
Enkele vraagjes :
1. Heeft de koude aanzuiglucht van de buiten unit invloed op zijn werking ? Zo ja, kan dat verbetert worden door rondom de buiten unit iets isolerends te plaatsen , uiteraard moet er voldoende aanzuiglucht beschikbaar blijven.
2. Om in de badkamer een iets hogere temeratuur te bereiken : is het zinvol en mogen de leidingen van keuken ( locatie van de thermostaat ) iets geknepen worden om dat temperatuursverschil te forceren ?
Of hebt u een beter idee ?
Een apparte krijng en 2e apparte pomp was te duur ( 2000 euro ) volgens de installateur.
3. Wat is de “beste” ( efficiëntste ) maximale temperatuur van het water door de vloerleidingen ? 35° – 40° ?
4. Ik hoor de pomp heel vaak om de 5-10 min, uit/aan schakelen. Met een gehorige aan- en uitloop.
Is dit slecht voor de duurzaamheid van de pomp ? Wat kan de oorzaak zijn ? Is een buffervat altijd beter / efficiënter voor de regeling en duurzaamheid van de pomp ?
5. Gaat de warmte van het gelijkvloers ook naar het eerste verdiep ?
We ervaren nu een iets te lage temperatuur op de slaapkamers van maar 17° en ik heb spijt dat ik niet enkele extra leidingen voorzien heb op een afstand van 25 cm, om de koude een beetje meer te breken. ( mijn inschattingsfout )
Alvast bedankt voor u info.
Met vriendelijke groet,
Peter
Beste Peter,
1. De luchtstroom over de unit is dusdanig groot dat de isolatie geen effect zal hebben.
2. Dat heet waterzijdig inregelen en werkt goed. Het is wel van belang de verhoudingen goed in te stellen. Dat is eigenlijk alleen goed mogelijk als er debietmeters gemonteerd zijn op de groepen en de groepslengte/oppervlakte bekend is. Anders zal het op temperatuur en gevoel moeten gebeuren. Een aparte regelkring bestaat niet alleen uit een pomp, ook de regel apparatuur en de aanpassing die nodig is aan de installatie om 2 regelkringen te ondersteunen maken dit duur.
3. Dit is afhankelijk van de opbouw van de vloer. Meestal ligt dit tussen 35 en 45 graden.
4. Dit heeft geen invloed op de levensduur van de pomp. Een buffervat is vooral van belang om warmte te bufferen zodat in de warmere periodes van de dag warmte opgeslagen kan worden.
5. Enigszins natuurlijk wel, maar met vloerverwarming is dat minimaal. Misschien is het mogelijk om de slaapkamers te voorzien van lage temperatuur elementen zoals de Jaga DBE.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
1. Dus volgens jou bieden de thermische omkastingen (met lucht inlaat) geen verbetering tegen de koude aanvoerlucht van de buiten unit ?
De koude lucht die anders rechtstreeks aangezogen wordt zal dus in een omkasting niet enkele graden stijgen en minder vaak de unit doen “bevriezen” ?
Vaillant is langs geweest en zij hebben de stooklijn bijgesteld van 0,7 naar 0,2 zodat de pomp al veel minder pendelt. Hoe weet je wanneer je de minimale waarde hebt bereikt ? Als de gevraagde temp niet bereikt wordt ? Moet dat punt gezocht worden en dan de waarde verhogen met 0,5 voor een goede instelling, of… ?
Wat is jou advies voor efficientie : ’s nachts 2 graden minder tussen 22u en 5u of niet ?
Beste Peter,
Nee, tenzij de ruimte in de omkasting heel groot is, de omkastingen waar je op doelt zijn geluidsdempend, ik ken zelf geen ’thermische’ omkastingen.
Als de stooklijn te laag staat zal de gevraagde temperatuur inderdaad niet gehaald worden. Nachtverlaging toepassen is in elk geval zuiniger, opwarmen na nachtverlaging duurt natuurlijk enige tijd, het kan dan ’s ochtends wat minder comfortabel zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
Wij krijgen in ons nieuwbouw huis vloerverwarming op de begane vloer. Om vloerverwarming in de kelder te krijgen moeten we ruim 3200 euro bij betalen voor 36 m2. Dit lijkt ons nogal veel. Kun je achteraf ook nog vloerverwarming aanleggen en moet er dan al wel een radiotoraansluiting zijn of kun je het aansluiten op de verdeler van begane vloer. Deze staat namelijk boven aan de trap van de kelder.
Beste Harry,
In veel gevallen kan dat maar je zal wel aanvoerleidingen naar beneden moeten brengen, mogelijk in het zicht.
Met vriendelijke groet,
Abel
In onze nieuwbouwwoning hebben wij een vloerverwarmingsinstallatie van WTH, het gaat om een gesloten systeem. Ik heb geen thermostaatkraan op mijn vloerverwarmingsverdeler zitten, en moet de temperatuur rechtstreeks via de ketel reguleren (geen stadsverwarming dus). De aanvoertemperatuur van het water kan op de CV-ketel ingesteld worden tussen de 30 en 80 graden. Nou is dat voor het rustig opstoken van de vloer lastig, want normaliter start je op 20 graden en dan gaat dat langzaam omhoog. Nog tips? De Intergas ketel kan niet lager dan 30 graden.
Beste Joep,
Vraag dit aan je installateur, je mag op zijn minst een instructie (eventueel op papier) verwachten.
Met vriendelijke groet,
Abel
We gaan in januari een nieuwe uitbouw neerzetten met o.a. vloerverwarming in dichte keuken en bijkeuken. De rest van het huis heeft radiatoren met thermostaatknoppen die nu beneden helemaal open staan.
De intergas ketel heeft geen weer afhankelijke regeling maar dit kan hier wel op.
De installateur (via aannemer) stelt nu een aparte thermostaat in keuken en bijkeuken voor met servomotoren aansturing, ik neem aan op de leidingen van de vloerverwarming open te sturen bij warmtevraag. Er komt een verdeler voor 3 lussen. Dit is volgens mij een zoneregeling. Echter vraag ik mij af wat er gebeurt als de kamerthermostaat geen warmtevraag (meer) heeft omdat het daar al te warm is.
Ik lees ook dat een weerafhankelijke regeling goed met vloerverwarming kan, maar dan staat je ketel altijd aan. Dit lijkt me zelf het meest simpel, maar wil dan wel met een klokthermostaat de hele boel s’nachts een aantal uren uit kunnen zetten en overdag waarschijnlijk ook.
Wat is een simpele regeling voor deze situatie? We willen niet het halve huis willen opbreken op extra kleppen en leidingen vanaf de ketel willen installeren, zat ik te denken aan het volgende:
De huidige modulerende kamerthermostaat in de keuken of bijkeuken plaatsen en daar de gewenste temperatuur instellen (zelfs met programma/nachttemperatuur). Het teveel aan warmte naar de radiotoren verwarmde ruimten kan dan met de thermostaatkranen geregeld worden. Er hoeft dan alleen een verdeler voor de vloerverwarming om de warmte naar keuken en bijkeuken te balanceren en een draad van ketel naar de nieuwe locatie van de thermostaat.
Zou dit werken?
Beste Jelle,
Bij een weersafhankelijke regeling staat de ketel niet altijd aan, er wordt een temperatuur in de installatie gemaakt die afhankelijk is van de buitentemperatuur. Natuurlijk hebben de meeste regelingen ook een klokprogramma voor een nachtverlaging. De stooklijn wordt dan verlaagd. Omdat niet naar de binnentemperatuur gekeken wordt heeft dit een hoger comfort en verbruik dan een standaard regeling. Tevens is het noodzakelijk om naregeling te hebben in de woning. Bijvoorbeeld met thermostaatkranen of zoneregeling. Het is belangrijk dat overal in de woning de temperatuur nageregeld kan worden. Ook moet de installatie om kunnen gaan met de situatie waar alle naregelingen dicht staan.
Wat je voorstelt zal ook werken, maar niet goed. Vloerverwarming in een langzaam systeem in vergelijking met radiatoren. De radiatoren in de woonkamer zullen dichtlopen, de regeling zal merken dat het (te) lang duurt en gaat meer warmte vragen waarmee uiteindelijk veel energie verloren gaat.
In dit geval is weersafhankelijk een beter idee.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo ik heb een hybride warmtepomp die samen met me cv ketel werkt als de warmtepomp het niet haalt bij zeer koude temperaturen. Mijn cv temperatuur staat op 50 grdn en mijn warmtepomp leverd maximaal 45 grdn ook meer bij de verdeler van de vloerverwarming wordt het nooit warmer dan 40 grdn. Zou ik mijn vloerverwarming pomp uit kunnen schakelen ? Ik heb 4 groepen als hoofd Verwaming
Beste Edwin,
Vloerverwarming is bedoelt om met maximaal 40-45 graden te werken. Ik zou niet zomaar pompen uitschakelen zonder overleg met je installateur. Ik kan zo niet zien hoe het systeem bij je is gemaakt en ga ervan uit dat je alles nodig hebt om het te laten functioneren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedendag,
Ik ben van plan om vloerverwarming te laten installeren. Nu wil ik binnen nu en een jaar ook een warmtepomp laten installeren. Eerst nog een winter op de cv ketel. Welke verdeler kan ik dan het beste nemen ( open of gesloten), oftewel kan de cv ketel en vloerverming ook goed werken zonder pomp op de verdeler?
Beste Danielle,
Als de gehele woning vloerverwarming krijgt is het een goed idee om de installatie meteen geschikt te maken voor een warmtepomp. Daar hoort wel een gedegen installatie ontwerp bij. Vraag hiervoor zeker advies bij een erkend installateur.
De termen open en gesloten verdeler zijn niet specifiek voor vloerverwarming. Een cv ketel kan prima overweg met vloerverwarming zonder pompen, de regeling moet uiteraard wel goed zijn, ook daar kan je installateur bij helpen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
In het huis wat ik heb gekocht zit een oude vloerverwarming met 3 groepen. Het is een gescheiden systeem met een warmtewisselaar. Ik heb de zaak doorgespoeld en de verdeler schoongemaakt. Het viel me op dat de pomp (grundfos circulatiepomp) onderstebocen is gemonteerd. Daardoor wordt het hete water in de onderste verdelervuis gepompt. De toevoer van heet water uit de cv naar de warmtewisselaar wordt geregeld met een thermostaatkraan. De voeler van deze kraan is ingebouwd in de verdeler. Doordat de positie van de pomp zit nu de voeler in het hete toevoerwater. Het lijkt mij logischer dat de thermostaat regelt op basis van de temperatuur van het retourwater. Als dat afkoelt (dus veel warmteafgifte) moet hij verder open en vv. Regelen op basis van de temperatuur van het tovoerwater lijkt mij tamelijk zinloos.
Wat is wijsheid, Moet ik de pomp omdraaien?
Beste Alex,
De voeler zit in het warme water waar hij hoort. Dit is een maximaalbegrenzing en geen temperatuur regeling. Als de unit goed waterzijdig is ingeregeld zal deze niet aanspreken. Om de vloer te begrenzen op een lagere temperatuur kan dit wel gebruikt worden. De temperatuur van je vloer wordt (indirect) geregeld door je kamerthermostaat.
Ga dus zeker niet de pomp omdraaien!
Met vriendelijke groet,
Abel
Sinds vorig jaar heb ik vloerverwarming. Mijn gedachte was: altijd een warme behaaglijke vloer. Nu viel me afgelopen winter het volgende op. Als de temperatuur van 18gr (van huis) naar 20gr (thuis) moet, is dit een relatief kleine stap. De vloer lijkt dan niet heel warm te worden. Mijn redenering: er dient een relatief klein temp verschil overbrugt worden, waardoor het water niet heel warm wordt. Dus een logisch gevolg,
Daarnaast wordt de vloer vrij snel weer “koud” doordat de verwarming stopt als de 20 gr is behaald. Ik dacht dat dit op temperatuur bleef. Bij mijn schoonouders heb ik het idee wel altijd op een warme vloer te lopen, Klopt dit? Ik ben in het bezit van een Toon en die volgt een vloerverwarming programma. Op advies van hen heb ik dit programma al aangepast, naar handmatig. Dit lijkt wat beter te gaan, maar is niet ideaal.
Beste Bas,
De vloer volgt de temperatuur van de cv installatie. Deze wordt door je thermostaat geregeld. Zoals ik het lees is het precies zoals ik zou verwachten. De vloer mag afkoelen als de kamertemperatuur goed is.
Controleer of de regeling en de ketel modulerend (OpenTherm) is aangesloten, dat zal minder schommelingen in temperatuur geven. Mogelijk moet de vloerverwarmingsunit beter ingeregeld worden als de schommelingen nog steeds te groot zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
De installatie van mijn vloerverwarming is aan vervanging toe, zowel pomp als verdeler. Nu begrijp ik dat ik kan kiezen tussen een gescheiden systeem met platenwisselaar, of het ‘gewone’ mengsysteem. Het gescheiden systeem is beter voor mijn CV installate. Het prijsverschil is echter dusdanig, dat alleen zou renderen als het de levensduur van de CV zou verdubbelen. Zie ik iets over het hoofd?
Beste Marcel,
De garantie. Als je een zuurstofdoorlatend vloerverwarmingssysteem hebt zullen niet alle ketelfabrikanten garantie geven op de warmtewisselaar als er geen gescheiden systeem is gebruikt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedendag,
ik wil vloerverwarming gaan aanleggen in vijf secties.
De woonkamer van 6,2 x 3,6 m in twee secties(zuid kant en noord kant)
De gang die naast de woonkamer ligt van 1 x 4 m in 1 sectie
De keuken die achter de gang en naast de woonkamer ligt van 2,5 x 5 m in 1 sectie
En de badkamer van 2,1 x 1,7 m 1 sectie, de badkamer bevind zich echter op de eerste etage.
Mag ik al deze secties op 1 verdeler plaatsen ?
Dus ook de badkamer op de 1e etage ?
De cv ketel is een Nefit Smartline HRC
Alvast bedankt voor de info.
Gr Johnny
Beste Johnny,
Een groep op de verdieping zou ik niet op een lager geplaatste verdeler aansluiten. Daar zal zich lucht gaan verzamelen wat ervoor zorgt dat de groep niet meeloopt. Zorg ervoor dat je groep lengtes zo gelijk mogelijk zijn, en de vloeren dezelfde opbouw en doeltemperatuur hebben, dat scheelt later inregel werk. Ook is niet elke vloerverwarmingsunit geschikt om groepen te kunnen inregelen. Let daarop als je erg afwijkende lengtes moet gebruiken, dan wil je in elk geval die mogelijkheid wel hebben. Er bestaan adviesbureaus die een installatie tekening en berekening kunnen maken als je die nodig mocht hebben.
Met vriendelijk groet,
Abel
Hallo Abel,
je schrijft dat de sectie op de 1e etage beter niet via de verdeler op de beganegrond moet gaan.
Maar wat raad je mij dan aan voor dit kleine oppervlakan de badkamer op de 1 e etage van 210 x 170 cm ?
Gr John
Beste John,
Een kleine verdeler, of een Multibox oplossing. Wat ook wel eens gebeurd is de retourleiding van de radiator door de vloer lussen. Dat laatste is natuurlijk geen echte vloerverwarming.
Als er geen pomp gebruikt wordt zoals bij de Multibox en retourleiding is het belangrijk dat e.e.a. goed uitgevoerd wordt. Laat dit door een erkend installateur doen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel,
als ik een extra kleinverdelertje neem, mag ik die dan wel boven de badkamer plaatsen dus op de zolder vloer en de slangen door de wand van de badkamer laten lopen ?
Dit betekent een hoogte verschil van 275 cm waarbij de verdeler dan boven staat.
Ik hoor het graag,
Gr Johnny
Beste John,
Dat kan wel, dan heb je namelijk de mogelijkheid om te ontluchten.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ons nieuwbouwhuis is momenteel in aanbouw. In ons nieuwe huis zal op de begane grond en op de eerste verdieping vloerverwarming worden aangelegd. Er zullen twee verdelers worden geplaatst, één op de begane grond (8 groepen) en één op de eerste verdieping (4 groepen). Ons is een zoneregeling van Danfoss-link aangeboden voor het separaat regelen van 5 zones. Wij vonden deze investering op dit moment te duur (1200 euro) en denken er over om dit wellicht in de toekomst te laten plaatsen. Onze installateur heeft ons aanbevolen om in ieder geval twee loze leidingen van de CV-installatie naar de verdelers te laten plaatsen, welke raad wij ook hebben opgevolgd.
De standaarduitvoering betreft een thermostaat in de woonkamer en 3 aparte thermostaten voor naregeling in de slaapkamers.
Wij hebben de volgende vragen:
1. Wat is het voordeel van een zone-regeling ten opzichte van het standaardsysteem en beveel jij ons aan om toch 1200 euro voor een Danfoss-link te investeren?
2. Kan een module voor zone-regeling achteraf zonder al te veel moeite gemonteerd worden en is dit door een handige klusser zelf te doen?
3. Zijn er – naast de twee ledige leidingen – nog andere voorzieningen / aspecten waar rekening mee gehouden dient te worden indien wij overwegen om op een later moment een zone-regeling te (laten) monteren?
Alvast bedankt voor je reactie!
Vriendelijke groeten,
Saskia
Beste Saskia,
1. Een standaard systeem verwarmt het huis als geheel, een zone regeling kan naregelen op ruimte niveau. Met studerende kinderen of kantoor aan huis kan dat een groot voordeel zijn.
2. Dat hangt af van het systeem. Er zijn draadloze systemen welke relatief makkelijk zijn. Inregelen is wel een klus die ik door een installateur zou laten doen, en als deze dan toch ter plaatse is zou ik hem ook de regeling laten aansluiten, dan weet hij ook zeker dat het in orde is.
3. Voor een bedraad systeem zal er ook een leiding naar de te regelen ruimten moeten zijn, maar dat kan ook draadloos. de units zullen voorbereid moeten zijn op regelelementen en eventueel voorzien van een bypass. De bestaande regeling/installatie moet ook geschikt zijn voor naregeling, anders moet de ook vervangen/aangepast worden.
Ik zou dus adviseren om dit niet zelf te doen, en als je de zone regeling later wilt aanschaffen ervoor te zorgen dat de installatie daarvoor ook geschikt wordt, dat is namelijk niet vanzelfsprekend. Anders kom je later voor extra kosten te staan.
Met vriendelijke groet,
Abel
kan ik vloerverwarming op de cv aanleggen zonder te frezen?
Beste Frank,
Dat kan, in nieuwbouw, of als je de hele vloer gaat vervangen. In bestaande bouw is het ook nog een optie om elektrische folie te gebruiken, maar dat is eigenlijk alleen te doen voor kleine oppervlakten.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedendag,
Ik kan voor een redelijke prijs een nieuwe 4 groeps verdeler overnemen. Maar ik heb voorlopig maar 2 groepen nodig. Is het mogelijk om 2 groepen af te sluiten en heeft het dan geen effect op de werking van de verdeler?
Mvg,
Terence
Beste Terence,
Dat is goed mogelijk, eventueel kan je de pomp een standje lager zetten. Als het een verdeler zonder pomp is is er geen enkel probleem.
Met vriendelijke groet,
Abel
LS,
Mijn verdeler bestaat uit 7 groepen. Vijf ervan worden gebruikt voor de binnenkort aan te leggen vloerverwarming en twee voor een mogelijke uitbreiding in de toekomst
Mijn vraag; is er een voorgeschreven werkwijze om de kringen op de verdeler aan te sluiten, bijvoorbeeld links beginnen met 1 en dan naar rechts toe?
Beste Berry,
Geen voorschrift maar gezond verstand zegt dat je best aan- en afvoer per groep bij elkaar kan houden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Op de retourleiding van de CV (hoofdleiding van 22 mm) heb ik vloerverwarming aangesloten.
Op de retourleiding is een verdeelblok aangesloten met drie groepen. Het verdeelblok heeft een eigen pomp (WILO RS 25 /4-3). Het verdeelblok heeft een eigen thermostaat.
Probleem is dat de temperatuur van het onderste blok (waar de uitgaande leidingen aan zijn gemonteerd) niet warm wordt. blijft op 20 graden staan. Wat is er aan de hand?
Beste Doujwe,
Met je beschrijving kan ik niet heel veel. Je kan niet zomaar een apparaat op een retourleiding aansluiten en verwachten dat dit werkt. Als je niet veel kennis hebt van de werking van een cv-installatie kan je dit werk beter door een installateur laten doen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
Wij gaan vloerverwarming aanleggen in onze woning. Nu hebben wij een wat oude ketel die hoge temperaturen geeft. Er moet dan worden gekozen voor een verdelen die mengt. Nu hebben wij de intentie om over een paar jaar de ketel te vervangen voor een laagtemperatuursysteem (nieuwe ketel of warmtepomp). Kan ik dan van de nu gekozen verdeler een open verdeler maken of moet ik dan een nieuwe verdeler kopen?
Beste Martijn,
Dat zal afhankelijk zijn van de verdeler. Laat de installateur weten wat je van plan bent, dan kan hij een type kiezen wat omgebouwd kan worden, of waarvan de mengverhouding ook geschikt is voor lage temperatuurverwarming.
Met vriendelijke groet,
Abel
Abel en John,jullie zijn toch wel techneuten,super.
Dankjewel,
we helpen jullie graag!
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik bezit al 10 jaar een vloerverwarmingssysteem met 7 regelbare circuits. Zes daarvan worden gebruikt.
De 7e is voor de ouderslaapkamer en staat al 10 jaar dicht. Is dit slecht of kan dit geen kwaad?
Beste Jacques,
Als het zo al 10 jaar naar tevredenheid werkt zal het geen probleem zijn. Het kan in elk geval geen kwaad.
In het algemeen gezegd zal sluiten van enkele groepen wel invloed kunnen hebben op de inregeling van de unit wat een negatief effect kan hebben op de warmteverdeling en temperatuur van de vloer. Dus ga niet willekeurig aan die kranen draaien.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb op mijn Remeha Quinta 28C ketel een modulerende thermostaat (Celcia20) aangesloten op de stiften 1 en 2 en een aan/uit thermostaat op de stiften 3 en 4. Dit lijkt te werken, de thermostaat die warmte vraagt schakelt de ketel in.
Mijn vraag is of dit verder geen kwaad kan?
De bedoeling is om de Celcia20 te vervangen door een iSense van Remeha,
Hoor het graag.
Beste Hans,
Dat is goed, op dat contact kan je OpenTherm en Aan/Uit thermostaten aansluiten. Dat is niet bij alle cv-ketels zo, lees altijd eerst de handleiding voor iets aan te sluiten.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Complimenten hoe je te werk gaat . Sinds twee maanden heb ik vloerverwarming icm stadsverwarming met een pvc vloer. Naast de vloerverwarming met thermosstaat, is er een pompschakelaar en een thermostaat in de woonkamer. De vloerverwarming is geactiveerd door de stappen door te lopen.
Alleen als leek, zie ik nu drie temperaturen, namelijk de temperatuur van het aanvoerwater, de temperatuur van de pompschakelaar en de temperatuur in de woonkamer. Voor mij is het duidelijk, wat de temperatuur in de woonkamer is :). Alleen vraag ik mij af welke temperaturen ik voor de overige kan hanteren.
Welke temperatuur range is toegankelijk zonder de vloer te beschadigen? Of wat zijn gangbare temperaturen voor het aanvoerwater en de temperatuur van de pompschakelaar uit jouw ervaring?
Een temperatuur van 19 graden in de woonkamer vinden wij prima.
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet,
Sander
Beste Sander,
Een vloerverwarmings unit heeft standaard een (1) thermostaatkraan met een maximale vloertemperatuur instelling, een (2) instelbare maximaalbeveiliging op de pomp, en in geval van stadsverwarming (3) een elektrisch bedienbare klep.
De in te stellen temperaturen zijn afhankelijk van de vloeropbouw. In het algemeen zou ik deze hanteren (maar gebruik natuurlijk de waarden door de installateur gegeven!):
1. 45-50 gr
2. 55-60 gr
Beide regelaars zijn maximaal beveiligers, deze regelen dus niet de temperatuur in de vloer. Als de vloer te warm wordt of te koud blijft is de mengverhouding niet juist ingeregeld, dat behoort door de installateur te gebeuren.
De temperatuur van 2 behoort nooit bereikt te worden, de ingestelde temperatuur van 1 behoort pas bereikt te worden bij maximale warmtevraag. Dat is dan ook de maximale vloertemperatuur.
De elektrische kraan 3 wordt door de kamerthermostaat geregeld.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
Ik heb een vloerverwarmingssysteem aangelegd met twee verdeelgroepen (met pomp) van elk 9 circuits. De vloerverwarming moet als basisverwarming gaan functioneren (aangevuld met een tegelkachel) De gasketel (die alleen de vloerverwarming bedient, dus geen tapwater of radiatoren) was nog niet geinstalleerd en daarvoor heb ik nu offertes ontvangen. De installateur stelt een hele dure (€1200) regelunit voor van Siemens (RVP361) waarmee twee groepen onafhankelijk van elkaar bestuurd kunnen worden. Vraag: dat is toch niet nodig? Kan de basistemperatuur niet op de ketel worden ingesteld en verder per verdeelgroep/circuit worden geregeld?
Beste Jan,
Of dat nodig is kan ik niet beoordelen, ik heb de installatie niet gezien. Een basis temperatuur op de ketel instellen is in elk geval geen regeling die ik zou willen gebruiken. Altijd aan is geen regeling.
Je installateur zal dit (naar ik aanneem) met je besproken hebben en de beste mogelijkheid aangeboden hebben. Als je dit te duur vindt zijn er misschien wel goedkopere mogelijkheden die minder geschikt zijn. Deze concessies zou je met de installateur moeten bespreken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
afgelopen zomer heb ik in mijn recent opgeleverde nieuwbouwwoning vloerverwarming als hoofdverwarming laten installeren (5 groepen). Nu heb ik momenteel een HONEYWELL ROUND MODULATION kamerthermostaat.
In het begin vroeg ik me af hoe de thermostaat een signaal geeft aan de verdeler van de vloerverwarming wanneer deze moet gaan pompen of niet. Na wat eigen onderzoek ben ik erachter gekomen dat er een soort van thermostaat op de warme toevoer leiding zit. Stel dat de thermostaat aangeeft dat het momenteel 20graden is in de kamer. Vervolgens stel ik de thermostaat in op 22 graden (gewenste temp) en dan krijgt de ketel een signaal dat de huidige temperatuur lager is dan de gevraagde waarde. De ketel gaat zijn werk doen, water opwarmen en rondpompen. Het warme water komt bij het verdeel station aan van de vloerverwarming en de thermostaat op de toevoerleiding van het verdeelstation signaleert warm water. Deze zet de klep open en schakelt de pomp in die het water gaat rondpompen door de 5 groepen. Meet de thermostaat de ingestelde temperatuur (22 graden) dan geeft hij dit door aan de ketel, deze stopt met water opwarmen en rondpompen waardoor er geen warm water meer bij de vloerverwarming komt. De verdeler stopt met rondpompen door de 5 groepen.
Mijn 1e vraag is: is dit een normale manier van aansturen? Ik had zelf namelijk verwacht dat er een rechtstreekse verbinding zit tussen de thermostaat en het verdeelstation wat nu niet het geval is.
Mijn 2e vraag is: ik wil de huidige thermostaat vervangen voor een slimme thermostaat. 1 van de opties waar je dan uit kan kiezen is de optie ‘vloerverwarming aansturen y/n’.Is het nodig om hiermee rekening te houden met de huidige situatie?
Hopelijk kunnen jullie me verder helpen! Tot nu toe nog niet gevonden op het internet.
M.v.g.
Marcel
Mijn gevoel zegt dat het niet uitmaakt omdat de thermostaat niet rechtstreeks de vloerverwarming aanstuurt maar indirect
Beste Marcel,
De pomp op een vloerverwarmingsverdeler draait altijd als er geen pompregeling opzit (en meestal zit die er niet), en deze thermostaatkraan werkt precies andersom, deze sluit als het te warm wordt. Deze kraan zit er op om de maximale temperatuur te begrenzen, niet als regeling. De temperatuurregeling komt, zoals je al verwachtte, van de kamerthermostaat. Het is de waterzijdige inregeling van de vloerverwarmingsunit die ervoor zorgt dat de vloer niet te warm wordt.
De kamer thermostaat vraagt warmte, de ketel gaat branden en pompen. Het warme water komt bij de radiatoren en vloerverwarmingsverdeler. Deze neemt een deel van het water (omdat de temperatuur van het water in de unit onder de ingestelde waarde van de thermostaatkraan zit) en mengt dit met het water uit de vloer. De ruimte komt op temperatuur en de ketel stopt met branden. De toevoer van warm water stopt en de vloerverwarmingsunit gaat langzaam afkoelen, de pomp blijft draaien.
Wat de optie vloerverwarming aansturen doet in deze thermostaat weet ik niet. Als deze rekening houdt met een traag verwarmingssysteem kan het een goed idee zijn, als het een schakelcontact is heb je deze niet nodig.
Met vriendelijke groet,
Abel
Thanks voor het duidelijke antwoord!
Beste,
Ons huis van twee etages is vorig jaar zwaar verbouwd en goed geïsoleerd. We hebben nu een lucht/water-warmtepomp met overal vloerverwarming. Beide etages hebben een open verdeler met circulatiepomp en een thermostaatkraan die eigenlijk altijd op 45C staat.
Verwarming gaat goed: water van ca 30C stroomt door verdelers en vloeren.
Maar: koeling (op snikhete dagen) werkt niet. Er lijkt geen enkele flow door het circuit te zijn. De warmtepomp maakt zo te zien heel snel een klein beetje ijskoud water aan (tot wel 10C), maar lijkt dat niet kwijt te raken. De watertemperatuur in de verdelers (aanvoer 25, afvoer 27C) gaat ook na uren niet omlaag. Ook de retourtemperatuur bij de warmtepomp gaat niet omlaag.
De installateur blijkt achteraf weinig verstand te hebben van warmtepomp-installaties en heeft geen oplossing.
Enig idee hoe het kan? Hadden we gesloten verdelers moeten krijgen? Houden thermostaatkranen of andere regelaars koud water tegen? Hoe krijgen we bij koeling de flow op gang?
Benieuwd naar uw suggesties!
Peter.
Beste Peter,
Thermostaatventielen houden geen water tegen omdat het koud is. Ze gaan echter wel dicht als de ruimte (of leiding, afhankelijk van type) warm is, daarmee zijn ze niet erg geschikt voor een installatie die ook koelt. Met open verdelers bedoel je waarschijnlijk meng injectie units, deze hebben een eigen pomp. Dat is niet het juiste type om effectief te koelen, deze units mengen water uit de vloer bij en gebruiken dus maar een deel van het aangevoerde water.
Een installatie die effectief moet koelen heeft een andere regeling, pompen, leidingen en verdelers nodig, daarmee wordt de installatie ook duurder. Misschien is het niet eens mogelijk om dit zonder hoge kosten op te lossen.
Zoals ik het zie heeft u een installatie om te verwarmen en is met koeling geen rekening gehouden. Maar op afstand kan ik dat ook moeilijk beoordelen. Ik zou een partij met ervaring deze installatie laten beoordelen, en dat zal niet gratis kunnen. Zij kunnen beoordelen of de installatie voldoet aan de ontwerp criteria, of aanpassing mogelijk is en een schatting van de kosten geven.
Met vriendelijke groet,
Abel&co
Hoever moet de retour afsluiter open staan
bij een 5 groepen verdeler.
( hoofd verwarming)
groetj. hv
Beste,
Deze retourkraan behoort door uw installateur juist ingesteld te worden. Dat is namelijk volledig afhankelijk van de rest van de installatie.
Met vriendelijke groet,
Abel&co
Hoi Abel,
Ik heb thuis vloerverwarming door de gehele woning. Als ik mijn toon thermostaat instel op 21 graden dan duurt het zo lang voordat het huis op tempratuur is. En ik voel dat op sommige plekken de buizen worden verwarmd en op andere plekken niet. Ik heb een verdeler met een pomp, maar kan het zijn dat bepaalde groepen van de verdeler uit staan ? Hoe zou ik dat kunnen zien ?
mvg,
Beste Murat,
Vloerverwarming is een vrij traag systeem, het kan inderdaad uren duren voordat de woning warm is. Een aangepast klokprogramma is meestal de oplossing. Als de vloer niet egaal warm word kan dat verschillende oorzaken hebben, groepen kunnen dicht staan maar ook de inregeling kan fout zijn. Als er groep afsluiters zijn kan je best even kijken of deze dicht staan, draai niet aan de aan- en afvoer afsluiters, deze zijn door de installateur ingesteld.
Met vriendelijke groet,
Abel&co
Hallo,
Ik heb een vloerverwarmings systeem laten installeren van 2 groepen, in een aanbouw van ons huis,vloer oppervlakte is 22M2 mtr, de unit is een open verdeler met pomp, en instel ventiel retour water, voorzien van Thermostaat regeling op het water voor de leidingen die op de slangen is aangesloten, geen flow meeting op het systeem.
Nu zit ik in een opstart fase, start 20 graden, en in 12 dgn naar 40, (dit als advies van de installateur). en dan op 40 laten staan m.a. w niet meer aan komen,
Op dit moment staat de thermostaat op 27 grdn ingesteld.
Het geheel is d.m.v T-koppelingen op een bestaande radiator in de woonkamer aangesloten, (lengte leidingen 1,5 mtr.
Alvorens het water de thermostaat van de verdeler in gaat is deze behoorlijk warm, dus radiator temperatuur van uit de woonkamer, na de thermostaat is deze dan ook de ingestelde waarde zeg maar 27 grdn, dat de slang (vloer) in gaat. Nu doet zich het volgende probleem voor: Mijn retour water blijft ver achter t.o.v het intredende water, mijn delta T is na 3 uur zeker nog 6 a 7 grdn. het instel retour water ventiel heeft 10 slagen van geheel dicht naar geheel open, en staat nu 3 slagen open (dit door de installateur gedaan, Wij hebben 12 radiatoren in huis, waar van er 6 dicht staan. Alles is ontlucht !, systeem druk 1.6 bar.
1)Wat is hier aan de hand, 2)Hoelang mag het duren voordat mijn delta T nog op 2 graden staat,-> in t.o.v uit, 3)Is er wel voldoende flow door dat het instel ventiel retourwater (voor mijn gevoel) te veel geknepen staat, waar door het water onderweg teveel afkoelt, en langzaam door het systeem circuleert, 4)Wat is het functie van dit instel ventiel retour water. 5)wat is de beste manier om de juiste balans te vinden, tussen water temp in en water temp vloer uit.6) Hoe kan ik het beste mijn instel ventiel retour water afstellen.
met vriendelijke groet.
Ton van Leeuwen
Beste Ton,
De vloertemperatuur is direct afhankelijk van de installatietemperatuur en dus indirect van de ruimtetemperatuur. Draai niet aan andere knoppen dan de thermostaatknop, en volg gewoon het programma dat de installateur heeft gegeven. De unit is door de installateur juist ingesteld. Als de unit straks op 40 graden staat betekent dit niet dat deze ook 40 graden wordt, de temperatuur wordt geregeld door de kamerthermostaat!
Met vriendelijke groet,
Abel&co
Beste Abel.
ik zelf denk dat alles nog in test fase zit, als het straks buiten kouder word zal de thermostaat binnen regelmatiger aan springen en zal het water van de vloer verwarming ook beter worden gevoed qua temperatuur.
vraag: maar hoelang, of wat is normaal qua tijd dat mijn delta T water in en uit redelijk naar elkaar toe groeien met een verschil zeg maar van 2 grdn.de pomp staat op 50% WILO pomp regelaar van 0-6 en staat nu op 3.
Beste Ton,
Het is niet te zeggen, dit is afhankelijk van de te veel variabelen. Behalve stromingssnelheid en aanvoertemperatuur heeft dit ook te maken met de opbouw van je vloer, de massa en de warmtegeleidings- en doorgangscoëfficienten van de materialen, de temperatuur onder en boven je vloer en de huidige kerntemperatuur van je vloer. En dan mis ik er volgens mij nog een paar. En zelfs al had je al deze waarden zou ik het nog niet kunnen uitrekenen.
Uit ervaring kan ik zeggen dat het een paar weken duurt voordat de situatie stabiliseert maar dat weet je al.
Met vriendelijke groet,
Abel&co
Hallo Abel.
Dank voor je reactie, ik wacht het af, zodra ik meer info heb betreffende de werking van het geheel tot ik de max Thermostaat instelling heb bereikt van de 40 grdn en alles draaid volgens behoren, incl mijn bijstellingen verneem je dit wel.
Wat ik wel doe, is dat ik het instel ventiel retour water ook verder opendraai in combinatie met verhoging thermostaat.
Rest mij toch de vraag, wat is het doel van deze instel ventiel retour water.
Beste Ton,
Het retour ventiel bepaald de mengverhouding. Dat behoort ingesteld te worden door de installateur. Wijzigen van deze instelling verandert de mengverhouding wat de temperatuurregeling van de woning niet ten goede komt. De vloer zal te warm worden in verhouding tot de buitentemperatuur. De maximale vloeroppervlaktetemperatuur (28 graden) zal dan bereikt worden bij (bijvoorbeeld) een buiten temperatuur van 0 graden terwijl dit pas bij -10 behoort te gebeuren.
Met vriendelijke groet,
Abel&co
Hallo,
Wij zijn de keuken aan het verbouwen en stuiten op een stuk betonnen vloer met daarin vloerverwarmingsbuizen. Deze blijken echter rechtstreeks aangesloten te zijn op de ‘normale’ cv-leidingen. De radiatorknop die er tussen zit was dicht gedraaid. Zou deze vorm vloerverwarming kunnen werken? Kortom is het verstandig om de knop open te draaien of kan beton daar niet tegen en wordt het te warm onder de voeten? Ik ben benieuwd.
In antwoord op Jeffrey.
Aangezien dit een nieuwbouwwoning is zou ik allereerst contact zoeken met uw installateur. Deze kan u voorzien van het opstook protocol.
Hallo,
Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht. in het huis is standaard vloerverwarming aangebracht op de BG en radiatoren op de 1e en 2e verdieping.
Voor onze nieuwe pvc vloer hebben wij begrepen dat een opstookprotocol nodig is, waarbij de watertemperatuur elke dag 5 graden wordt verhoogd t/m 40 C en weer terug. We hebben een CV installatie van Itho (base cube DUO) en 2 thermostaten. ik kan echter nergens vinden waar ik de watertemperatuur kan instellen. Ik neem even aan dat ik niet de thermostaat in de woonkamer omhoog moet zetten. dan wordt het huis 40 graden en scheurt mijn huis straks alle kanten op. graag uw advies.
Jeffrey
Geachte heer,
Sinds een jaar wonen we in een nieuwe woning die volledig is voorzien van vloerverwarming zowel op de begane grond als de eerste verdieping. In de badkamer is naast de vloerverwarming een convector geplaatst. De cv-ketel staat op de 1e verd. en de verdeelset op begane grond. Het geheel is voorzien van een weersafhankelijke regeling. Elke ruimte kan geregeld worden met een thermostaat welke een ventielen aanstuurt die geplaatst zijn op de bovenste koker van de vloerverwarmingsset. De bovenste koker is tevens voorzien van een ventiel (a) dat afgekoeld water van de retourleiding toevoegd aan de aanvoerleiding om te mengen zodat toevoerwater de goede temperatuur krijgt voor de vloerverwarming. De verdeelset is tevens voorzien van een extra pomp die geschakeld wordt met een voeler op de toevoerleiding en een klok. De voeler voor de w.a.r. is gemonteerd aan de gevel die ‘s-morgens in de schaduw is.
In deze periode schakelt de ketel en pomp in de ketel aan bij een buitentemperatuur van ongeveer 10 graden. In de woning is het voldoende warm en de ventielen op de bovenkoker van de verdeelset gaan dus niet open omdat geen thermostaten hoger worden gezet.
Het verwarmde water stroomt via het mengventiel (a) weer de retourleiding in. De pomp wordt via de voeler ingeschakeld en blijft verwarmd water rondpompen buiten de vloerleidingen om. Het water in het mengventiel kan dus twee kanten op. Wanneer ik het mengventiel dichtdraai dan stopt het rondpompen van het warme water en blijft de ketel en de pomp in de ketel uit.
De pomp in de ketel blijft pompen en van tijd tot tijd schakelt de ketel aan om het water warm te houden. Pas wanneer de zon op de buitenvoeler komt stopt verwarming van water en het rondpompen hiervan. Volgens mij zou het zo moeten zijn dat de pomp op de verdeelset pas gaat draaien wanneer warmte gevraagd via de thermostaten in kamers en daardoor de ventielen opengaan. Nu wordt een groot deel van de dag warm water rondgepompt terwijl er geen warmte gevraagd wordt.
Kunt u hier uw mening over geven en zo mogelijk een oplossing.
Bij voorbaat al bedankt voor de moeite.
Met vriendelijke groet,
F. Haasnoot
In antwoord op F.Haasnoot.
Mijn advies is vooral om niet aan dat mengventiel te draaien! Dat behoort een specifiek afgestelde waarde te hebben voor de installatie. Als u daaraan draait verandert u de hele balans van de installatie.
Elke moderne ketel stopt na enkele minuten met rondpompen als er geen warmtevraag is. Als er die wel is (van de WAR) moet de ketel rondpompen omdat de individuele ruimten mogelijk warmte nodig hebben. Een weersafhankelijke regeling met thermostaatkranen is een comfortregeling. Deze zorgt ervoor dat elke ruimte apart altijd warm kan worden. Daar is wel warm water voor nodig dat paraat staat.
Comfort gaat niet hand in hand met zuinigheid. Als u een zuinige regeling wilt moet u de installateur vragen of u de mogelijkheid heeft om de ruimtetemperatuur compensatie in te schakelen. Of dat mogelijk is en ook gaat werken hangt af van het soort installatie wat u heeft. Uw installateur kan u het beste adviseren.
In antwoord op mary evertze.
Voor stadsverwarming zijn er specifieke units en installaties per centrale. Hoe dat in Purmerend zit weet ik niet precies dus ik kan slecht een algemeen antwoord geven.
Als u de kranen dichtdraait heeft u geen verwarming en warmwater. Om kosten te besparen werkt dat inderdaad erg goed. U heeft dan geen verwarming meer. Dat is slecht voor u comfort. U heeft ook geen warmwater meer. Dat kan zeer slecht zijn voor u gezondheid. U moet dan eigenlijk een legionella spoelprotocol gaan volgen tekens als u de installatie weer in bedrijf brengt. Ik zou dit dus zeker NIET adviseren! Laat u installatie liever voorzien van een goede centrale regeling, ook met stadsverwarming kan dat, deze worden echter vaak wegbezuinigd.
Als u tevreden bent met de instellingen van de thermostaat en het effect daarvan zie ik geen reden om dit te veranderen. Vloerverwarming is een traag reagerend systeem en warmt langzaam op. Als het effect samenvalt met uw wens is het in orde.
Ik heb sinds kort in een appartement vloerverwarming via stadsverwarming Purmerend. Overdag heb ik de thermostaat maar een gedeelte van de dag op 21 graden staan en verder de rest van de dag en ’s nachts op 15 graden. Is dit onvoordelig en/of onverstandig? Verder ken ik mensen die de kranen van de verwarmingsunit dichtdraaien om kosten te besparen. Is dit aan te bevelen? Groet Mary Evertze
Wij hebben drie jaar geleden vloerverwarming laten aanleggen. De slangen liggen ongeveer 7 cm diep. Het betreft een oppervlak van 60 m2. Bij het aanleggen had het installatiebedrijf een verdeler met 7 stations bij zich. Deze heeft ie omgewisseld voor 5 stations.
Op het moment dat de vloerverwarming vragend is, en er ook warm water wordt gebruikt horen wij een klapperend geluid.
Er is inmiddels een thermostaatkraan van een radiotor vervangen, er is een vertrager ingebouwd en het expansievat is vervangen. Allemaal geen resultaat. Waar komt dat klapperende geluid vandaan?
Klapperen komt waarschijnlijk van een thermostaatkraan. Dit komt vaak door een te hoge stromingssnelheid of een onjuiste stromingsrichting. Toevoegen van een drukverschilregelaar en waterzijdig inregelen zal dit verhelpen als er geen sprake is van een onjuiste montage.
ik heb twee soorten vloerverwarming in de serre heb ik traditionele vloerverwarming ligt op 10 cm diepte, en de rest van het huis ligt op 5 cm diepte nu wordt de vloer in de serre bijna niet warm en de rest van het huis wel hoe kan ik dat regelen ? alles zit wel op dezelfde verdeler.
Dit is een lastig probleem. Het is mogelijk dit te corrigeren met een hydraulische inregeling. De verdeler moet daar wel geschikt voor zijn. Mogelijk moet dan ook de rest van de installatie hydraulisch ingeregeld worden. Dit moet daar ook geschikt voor zijn of worden gemaakt.
Geachte heer,
We hebben de kelder uitgebouwd en 2 groepen vloerverwarming aangebracht. Nu staan we voor het moment een verdeler uit te kiezen. Dat is opzich nog niet zo’n groot probleem echter de vloerverwarming zal gekoppeld worden aan de centrale verwarming van o.a. de begane grond die bestaat uit 2 radiatoren met een convector (beide zonder (thermostaat) knop) en de radiatoren van de slaapkamers. Verder is er ook op de begane grond een kachel aanwezig die we regelmatig s’avonds aan hebben en een thermostaat. Die thermostaat is buiten werking als we de kachel aan hebben. De radiatoren op de slaapkamers worden op dat moment ook niet gevoed. (=huidige probleem). Nu komt daar de verwarming van de kelder nog bij.
Onze vraag is of hier een oplossing voor is. De kachel eruit is een optie die komt te vervallen. Wat we moeten doen om eigenlijk 3 onafhankelijke systemen te krijgen? (slaapkamers, beganegrond en kelder)
Bij voorbaat dank voor de eventuele reactie.
met vriendelijke groet,
Hans uit het Broek
Honeywell EvoHome heeft zoneregeling en kan omgaan met de kachel. Ik zou een installatiebedrijf inschakelen dit toe te passen en het probleem met de radiator voeding op te lossen. Dit zal namelijk met enkel het toepassen van zoneregeling niet opgelost zijn. Mogelijk is het nodig om een nieuwe verdeler te maken voor deze installatie.
Hoi Hans,
ik ben zeer benieuwd wat voor een oplossing jij nu bedacht heb.
wij hebben een woning aangekocht met eenzelfde situatie.
al wil ik geen verwarming op mij slaapkamers, maar de badkamer en de kelder wil ik wel voorzien van vloerverwarming.. En dan hangt die thermostaat dusin het gangetje.
was dus even benieuwd hoe jullie dit opgelost hebben. Afscheid nemen van de openhaard is geen optie.. zijn juist blij dat we die nu hebben.
Ik hoor graag iets van je!
Gr. Rick
Geachte heer.
Ik heb een verwarmings systeem met een warmte pomp die oorspronkelijke de vloerverwarming in mijn nieuwe gedeelte van mijn huis van warmte voor ziet en tot voor kort radiatoren in het oude gedeelte van mijn huis.
Om het warmte afgiften systemen in het oude gedeelte te optimaliseren heb ik de radiatoren verwijdert en wand verwarming aan gebracht .
Omdat ik dit gedaan heb is moet ik nu een grotere verdeler installeren met meer groepen.
Ik heb gehoord dat je bij een warmtepomp een verdeler nodig heb zonder pomp klopt dit ?
Wat is beter een kunststof verdeler of een rvs verdeler.
Kunt u mij een bepaalt merk of type verdeler aanbevelen.
Het gaat hier om een verdeler met 10 groepen.
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
Dick Hoogland.
Dit hangt af van de temperaturen in uw verwarmingssysteem. Aangezien u radiatoren heeft gehad is het denkbaar dat u een unit met pomp nodig heeft. U zou hiervoor beter advies bij een installatiebedrijf vragen.
Wat is het beste bij 12 groepen. Een verdeler voor alle 12 groepen of meerdere verdelers zoals bijvoorbeeld drie verdelers met vier groepen of twee van zes? Wat zijn hierbij de eventuele voor- of nadelen?
Hoor hier verschillende verhalen over.
Dank
Dat maakt geen verschil voor de verwarming.
Elke unit heeft een pomp. Dit is een draaiend onderdeel wat stroom verbruikt. Meer units, meer verbruik. Grotere units, grotere pomp. En elk draaiend onderdeel gaat een keer defect.
Dit heeft dus voor- en nadelen. Hoger kosten maar niet de hele vloer zal koud worden als een pomp defect gaat.
We hebben vloerverwarming en radiator bijverwarming. Water bijgevuld! Ontlucht . Waterdruk op 2. Thermostaat op 24 gr. en toch wordt het niet echt warm. Thermometer staat overdag op 18. Wat kan er aan de hand zijn?
Dit is niet te zeggen met deze gegevens. Om te beginnen zou ik laten controleren of alle onderdelen technisch goed functioneren. Als dat inderdaad het geval is moet het in regeling of inregeling zitten. Het beste laat u dit beoordelen door een erkend installateur.
Geachte heer,
Ik ben de laatste tijd bezig om het een en ander m.b.t. onze vloerverwarming uit te zoeken. We hebben 2,5 jaar geleden een nieuwe verdeler gekregen toen we een stuk aan ons huis hebben aangebouwd. Nu vermoed ik dat we een verkeerde verdeler hebben. We hebben stadsverwarming. Ik heb toen destijds duidelijk gevraagd of we een verdeler zouden krijgen voor stadsverwarming. Dat was zeker het geval. Nu twijfel ik daaraan. Ik zie namelijk geen terugslagklep op de verdeler. We hebben sinds we de verdeler hebben geplaatst wel iets meer moeten betalen voor warmte. De monteur gaf tijdens het plaatsen wel aan dat we een soort klep op de aanvoerbuis moeten plaatsen om zo met een thermostaat de aanvoer te kunnen regelen. Dit hebben wij echter niet gedaan omdat we weer een klap geld moesten betalen daarvoor. Mijn vraag is dan? Waarom niet gewoon een verdeler voor stadsverwarming geplaatst ipv weer een handeling in de aanvoerbuis te verrichten? En kan dat uberhaupt wel om nu nog een klep op de aanvoerbuis te zetten terwijl we mogelijk geen goede verdeler hebben?
Ik zie u reactie tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Sandra
Elk stadsverwarmingsbedrijf heeft eigen voorschriften. U kunt het beste contact opnemen met uw stadsverwarmingsbedrijf en informeren welke voorschriften gelden voor vloerverwarming. Controleer of dat klopt en neem contact op met uw installateur als dat niet zo is. Deze zou de voorschriften ook moeten kennen.
Geachte heer,
Bedankt voor uw reactie. Maar even over het technische gedeelte, klopt het wel dat je een een klep op de aanvoerbuis kunt plaatsen om zo de temperatuur te kunnen regelen via een thermostaat? Dat je de aanvoer en uitvoer zo kunt bepalen?
MVG
Sandra
Beste heer,
Wij wonen sinds kort in een nieuwe woning en hebben vloerverwarming als hoofdverwarming voor de benedenverdieping geïnstalleerd. Nu is het beneden behaaglijk warm maar boven warmen de radiatoren niet goed door. Ook hebben wij het idee dat de capaciteit van onze ketel door de komst van de vloerverwarming niet groot genoeg is.
Wat kunnen we hier aan doen en hoe kunnen we dit controleren?
Dit is een bekend probleem. Vloerverwarming is een veel trager systeem dan verwarming met radiatoren. Deze twee systemen hebben eigenlijk een eigen regeling nodig. Uit kostenoverweging wordt dit vaak achterwege gelaten.
Het wel mogelijk de vloerverwarming zodanig in te regelen dat de radiatoren gelijk op meekomen. Dit werkt alleen als u het gehele huis gelijktijdig opwarmt. In de praktijk komt dit zelden voor. Vaak worden radiatoren op de slaapkamer dicht gelaten totdat hier warmte nodig is.
Omdat de rest van het huis al is opgewarmd is er onvoldoende warmte beschikbaar om de slaapkamer op te warmen.
Het Evohome systeem van Honeywell is een toegankelijk systeem dat dit soort installaties een nieuwe graad van comfort geeft. Om hiervan volledig te profiteren is het soms nodig om wat wijzigingen in uw installatie aan te brengen. Uw GasNed-installateur kan u hier meer over vertellen.
Ik heb dit jaar een hele hoge energierekening ontvangen.
Ik ben nu aan het uitzoeken hoe dit mogelijk is. Wij maken gebruik van stadsverwarming.
Nu heb ik het volgende uitgevonden; op het moment dat ik de pomp niet aan heb staan, verdwijnt de warmte meteen weer via de verdeler naar de retourleiding. Is dit normaal?
Ik neem aan dat je voor vloerverwarming 1 standaard ideale stand (inkomende temperatuur in combinatie met het toerental van de pomp) moet uitzoeken? Is dit dan een hoge temperatuur met lage snelheid of lagere temperatuur met hogere snelheid?
Klopt het dat ik de retourleidingen van de vloerverwarming een beetje moet “knijpen” om ervoor te zorgen dat het warme water zolang mogelijk in mijn vloer blijft en warmte afgeeft?
Kortom: een heleboel vragen.
Kan jij mij op weg helpen?
Alvast bedankt
E.Huisman
> Ik heb dit jaar een hele hoge energierekening ontvangen.
> Ik ben nu aan het uitzoeken hoe dit mogelijk is. Wij maken gebruik van
> stadsverwarming.
Stadverwarming wordt afgerekend op hoeveelheid water en het temperatuurverschil tussen het inkomende en vertrekkende water, het verschil in warmteinhoud (in GJ) is wat u berekend wordt.
> Nu heb ik het volgende uitgevonden; op het moment dat ik de pomp niet
> aan heb staan, verdwijnt de warmte meteen weer via de verdeler naar de
> retourleiding. Is dit normaal?
Dit gaat over een vloerverwarmingsverdeler neem ik aan. Dit zijn in veel gevallen zogenaamde “meng injectie apparaten”. Dit gedrag is normaal.
Daarom worden deze units voor stadsverwarming vaak uitgebreid met een elektrische afsluiter (door een thermostaat geregeld) op de aanvoer. Het lijkt erop dat die afsluiter niet heeft of deze openlaat als u de pomp uitschakelt. Dit zou een oorzaak van uw hoge verbruik kunnen zijn. Deze warmte stroom is niet gewenst, noch geregeld en koelt natuurlijk wel af.
> Ik neem aan dat je voor vloerverwarming 1 standaard ideale stand
> (inkomende temperatuur in combinatie met het toerental van de pomp)
> moet uitzoeken? Is dit dan een hoge temperatuur met lage snelheid of
> lagere temperatuur met hogere snelheid?
Dat is zo niet te stellen. De watertemperatuur in het systeem is afhankelijk van de vloeropbouw en de dimensionering van het systeem.
> Klopt het dat ik de retourleidingen van de vloerverwarming een beetje
> moet “knijpen” om ervoor te zorgen dat het warme water zolang mogelijk
> in mijn vloer blijft en warmte afgeeft?
Dat maakt niet uit voor de kosten. U betaalt het verschil in warmteinhoud van het water.
Inregelen van een vloerverwarming is geen eenvoudige zaak. Er zijn te veel variabelen om hiervoor eenvoudige richtlijnen te geven zeker niet zonder een goed inzicht in de installatie die u heeft.
Ik zou dit zeker overlaten aan een ter zake kundige installateur.
De thermostaatknop van de verdeler.
Regelt deze de temperatuur van het “inkomende water” in de verdeler??
Als men een weersafhankelijke regeling heeft, hoe hoog stelt men dan de temperatuur van de thermostaatknop in?
Hoor graag
Jos
Beste Jos,
Ik neem aan dat we spreken over een verdeler voor vloerverwarming. Bij een juist ingeregelde vloerverwarmingsunit is deze regelaar niet nodig en kan deze op de maximale watertemperatuur staan (+-50 graden). Als de vloerverwarming dient als bijverwarming om de vloer een comforttemperatuur te geven kan je dit instellen op de watertemperatuur die het juiste comfort niveau geeft. Bij onjuist of niet ingeregelde verdelers dient u ook op het juiste comfort niveau te regelen.
Welke watertemperatuur een vloertemperatuur geeft hangt ook af van de constructie, isolatie van de vloer en de afstand van de buizen onderling en in de vloer.
Overigens maakt het niet uit voor de vloerverwarming of u een weersafhankelijke regeling of een kamerthermostaat gebruikt. Een WR maakt het mogelijk de overige ruimten juist te regelen, en als die geen vloerverwarming hebben is dat een goed idee. Voor verder advies verwijs ik u graag door naar een GasNed-installateur bij u in de regio via http://www.gasned.nl/zoek-een-installateur.html
MVG,
John