Er zijn twee veelgebruikte soorten verdelers. De open vloerverwarming verdeler met pomp en de gesloten verdeler zonder pomp. Hoe deze verdelers werken lees je hier.

1. Open verdeler met pomp (en vooringestelde menging)

Op dit type vloerverwarming verdeler kun je tussen de 2 en 12 groepen aansluiten. Een ingebouwde pomp zorgt voor de circulatie van steeds hetzelfde water, waaraan warm water uit de cv-installatie wordt toegevoegd als de watertemperatuur te laag wordt. Een thermostaatkraan regelt dit automatisch. Een voeler schakelt de pomp uit bij een te hoge temperatuur in de verdeler.

De open verdeler werkt min of meer als hart van je vloerverwarming. Door middel van een thermostaat geef je aan de vloerverwarming verdeler door welke temperatuur de vloer moet krijgen. Vervolgens stroomt het water vanuit de warmtebron (cv-ketel, warmtepomp of zonneboiler) door een thermostaatventiel naar de pomp. Deze zorgt ervoor dat het warme water naar een verdeelkoker stroomt. Hier stroomt het water gelijkmatig de verschillende vloerverwarmingsbuizen in. In de verdeelkoker zit een meetinstrument dat de warmte van het water registreert. Is de temperatuur te hoog of te laag, dan geeft het instrument een signaal door aan het thermostaatventiel. Deze sluit de toevoer vervolgens af. Hierdoor kan de temperatuur van de vloer constant worden gehouden.

Het warme water stroomt langzaam door de vloerverwarmingsbuizen en geeft haar warmte af aan de vloer. Het afgekoelde water komt terug in een verzamelkoker in de verdeler, waar het gedeeltelijk terug naar de warmtebron wordt gepompt om opnieuw op te kunnen warmen. Het andere deel van het afgekoelde water wordt gebruikt om het nieuwe warme water dat wordt aangevoerd, af te koelen tot de gewenste temperatuur.

Inregelen vloerverwarming

Vloerverwarmingsgroepen met verschillen in omvang kun je inregelen door middel van inregelafsluiters. Deze zorgen dat de verschillende groepen onder evenveel druk staan. Dit is nodig omdat het buizenstelsel van de ene groep veel korter of langer kan zijn dan die van een andere groep. Als sommige ruimten minder warmte nodig hebben, kan dit ook met de inregelafsluiter worden geregeld.

Op een open verdeler met pomp kunnen debietmeters per groep worden aangebracht, om de doorstroom in liters per minuut af te lezen. Een andere optie is de toepassing van elektrische kleppen die – aangestuurd door thermostaten – de groepen open en dicht kunnen schakelen. Zo kun je de temperatuur per vertrek extra nauwkeurig regelen.

Heb je vloerverwarming? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een warmtepomp. Comfortverhogend en energiebesparend.

2. Gesloten verdeler zonder pomp (en geen menging)

Een gesloten vloerverwarming verdeler heeft geen ingebouwde pomp en kan geen koud en warm water mengen. Een gesloten verdeler wordt vaak toegepast in combinatie met een warmtepomp, waarvan de maximale temperatuur vaak is begrensd op 45°C.

Verdeler bij stadsverwarming

Is je woning voorzien van stadsverwarming? Dan moet de verdelerunit voor de vloerverwarming aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je energiebedrijf kan je hierover inlichten. De volgende zaken zijn van belang bij het kiezen van de juiste verdeler bij stadsverwarming:

 • Vloerverwarmingsverdelers, leidingen, kranen en radiatoren van aluminium zijn niet geschikt voor toepassing in combinatie met stadsverwarming
 • Reguliere verdelers voor een cv-ketel zijn ook niet geschikt
 • De vloerverwarming verdeler mag niet in de meterkast worden geplaatst worden, omdat de aanwezige leidingen, aansluitingen en meters goed bereikbaar moeten blijven
 • De vloerverwarming moet onafhankelijk van een kamerthermostaat of nachtverlaging worden aangesloten. Deze reageren sneller op temperatuurveranderingen dan de vloerverwarming kan volgen.

Verandert er iets aan de verwarmingsinstallatie in je woning (plaatsen van een nieuwe radiator of vloerverwarming)? Geef dit dan aan de leverancier van de stadsverwarming. Je leverancier compenseert dan het daarmee gepaard gaande waterverlies in het stadswarmtenet.

Klaar met lezen?

59 antwoorden
 1. neerincx
  neerincx zegt:

  De thermostaatknop van de verdeler.
  Regelt deze de temperatuur van het “inkomende water” in de verdeler??
  Als men een weersafhankelijke regeling heeft, hoe hoog stelt men dan de temperatuur van de thermostaatknop in?

  Hoor graag

  Jos

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Beste Jos,
   Ik neem aan dat we spreken over een verdeler voor vloerverwarming. Bij een juist ingeregelde vloerverwarmingsunit is deze regelaar niet nodig en kan deze op de maximale watertemperatuur staan (+-50 graden). Als de vloerverwarming dient als bijverwarming om de vloer een comforttemperatuur te geven kan je dit instellen op de watertemperatuur die het juiste comfort niveau geeft. Bij onjuist of niet ingeregelde verdelers dient u ook op het juiste comfort niveau te regelen.

   Welke watertemperatuur een vloertemperatuur geeft hangt ook af van de constructie, isolatie van de vloer en de afstand van de buizen onderling en in de vloer.

   Overigens maakt het niet uit voor de vloerverwarming of u een weersafhankelijke regeling of een kamerthermostaat gebruikt. Een WR maakt het mogelijk de overige ruimten juist te regelen, en als die geen vloerverwarming hebben is dat een goed idee. Voor verder advies verwijs ik u graag door naar een GasNed-installateur bij u in de regio via http://www.gasned.nl/zoek-een-installateur.html

   MVG,
   John

   Beantwoorden
 2. E. Huisman
  E. Huisman zegt:

  Ik heb dit jaar een hele hoge energierekening ontvangen.
  Ik ben nu aan het uitzoeken hoe dit mogelijk is. Wij maken gebruik van stadsverwarming.
  Nu heb ik het volgende uitgevonden; op het moment dat ik de pomp niet aan heb staan, verdwijnt de warmte meteen weer via de verdeler naar de retourleiding. Is dit normaal?
  Ik neem aan dat je voor vloerverwarming 1 standaard ideale stand (inkomende temperatuur in combinatie met het toerental van de pomp) moet uitzoeken? Is dit dan een hoge temperatuur met lage snelheid of lagere temperatuur met hogere snelheid?
  Klopt het dat ik de retourleidingen van de vloerverwarming een beetje moet “knijpen” om ervoor te zorgen dat het warme water zolang mogelijk in mijn vloer blijft en warmte afgeeft?
  Kortom: een heleboel vragen.
  Kan jij mij op weg helpen?
  Alvast bedankt
  E.Huisman

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   > Ik heb dit jaar een hele hoge energierekening ontvangen.
   > Ik ben nu aan het uitzoeken hoe dit mogelijk is. Wij maken gebruik van
   > stadsverwarming.

   Stadverwarming wordt afgerekend op hoeveelheid water en het temperatuurverschil tussen het inkomende en vertrekkende water, het verschil in warmteinhoud (in GJ) is wat u berekend wordt.

   > Nu heb ik het volgende uitgevonden; op het moment dat ik de pomp niet
   > aan heb staan, verdwijnt de warmte meteen weer via de verdeler naar de
   > retourleiding. Is dit normaal?

   Dit gaat over een vloerverwarmingsverdeler neem ik aan. Dit zijn in veel gevallen zogenaamde “meng injectie apparaten”. Dit gedrag is normaal.
   Daarom worden deze units voor stadsverwarming vaak uitgebreid met een elektrische afsluiter (door een thermostaat geregeld) op de aanvoer. Het lijkt erop dat die afsluiter niet heeft of deze openlaat als u de pomp uitschakelt. Dit zou een oorzaak van uw hoge verbruik kunnen zijn. Deze warmte stroom is niet gewenst, noch geregeld en koelt natuurlijk wel af.

   > Ik neem aan dat je voor vloerverwarming 1 standaard ideale stand
   > (inkomende temperatuur in combinatie met het toerental van de pomp)
   > moet uitzoeken? Is dit dan een hoge temperatuur met lage snelheid of
   > lagere temperatuur met hogere snelheid?

   Dat is zo niet te stellen. De watertemperatuur in het systeem is afhankelijk van de vloeropbouw en de dimensionering van het systeem.

   > Klopt het dat ik de retourleidingen van de vloerverwarming een beetje
   > moet “knijpen” om ervoor te zorgen dat het warme water zolang mogelijk
   > in mijn vloer blijft en warmte afgeeft?

   Dat maakt niet uit voor de kosten. U betaalt het verschil in warmteinhoud van het water.

   Inregelen van een vloerverwarming is geen eenvoudige zaak. Er zijn te veel variabelen om hiervoor eenvoudige richtlijnen te geven zeker niet zonder een goed inzicht in de installatie die u heeft.

   Ik zou dit zeker overlaten aan een ter zake kundige installateur.

   Beantwoorden
 3. Nicolette
  Nicolette zegt:

  Beste heer,
  Wij wonen sinds kort in een nieuwe woning en hebben vloerverwarming als hoofdverwarming voor de benedenverdieping geïnstalleerd. Nu is het beneden behaaglijk warm maar boven warmen de radiatoren niet goed door. Ook hebben wij het idee dat de capaciteit van onze ketel door de komst van de vloerverwarming niet groot genoeg is.
  Wat kunnen we hier aan doen en hoe kunnen we dit controleren?

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Dit is een bekend probleem. Vloerverwarming is een veel trager systeem dan verwarming met radiatoren. Deze twee systemen hebben eigenlijk een eigen regeling nodig. Uit kostenoverweging wordt dit vaak achterwege gelaten.

   Het wel mogelijk de vloerverwarming zodanig in te regelen dat de radiatoren gelijk op meekomen. Dit werkt alleen als u het gehele huis gelijktijdig opwarmt. In de praktijk komt dit zelden voor. Vaak worden radiatoren op de slaapkamer dicht gelaten totdat hier warmte nodig is.
   Omdat de rest van het huis al is opgewarmd is er onvoldoende warmte beschikbaar om de slaapkamer op te warmen.

   Het Evohome systeem van Honeywell is een toegankelijk systeem dat dit soort installaties een nieuwe graad van comfort geeft. Om hiervan volledig te profiteren is het soms nodig om wat wijzigingen in uw installatie aan te brengen. Uw GasNed-installateur kan u hier meer over vertellen.

   Beantwoorden
 4. Sandra
  Sandra zegt:

  Geachte heer,

  Ik ben de laatste tijd bezig om het een en ander m.b.t. onze vloerverwarming uit te zoeken. We hebben 2,5 jaar geleden een nieuwe verdeler gekregen toen we een stuk aan ons huis hebben aangebouwd. Nu vermoed ik dat we een verkeerde verdeler hebben. We hebben stadsverwarming. Ik heb toen destijds duidelijk gevraagd of we een verdeler zouden krijgen voor stadsverwarming. Dat was zeker het geval. Nu twijfel ik daaraan. Ik zie namelijk geen terugslagklep op de verdeler. We hebben sinds we de verdeler hebben geplaatst wel iets meer moeten betalen voor warmte. De monteur gaf tijdens het plaatsen wel aan dat we een soort klep op de aanvoerbuis moeten plaatsen om zo met een thermostaat de aanvoer te kunnen regelen. Dit hebben wij echter niet gedaan omdat we weer een klap geld moesten betalen daarvoor. Mijn vraag is dan? Waarom niet gewoon een verdeler voor stadsverwarming geplaatst ipv weer een handeling in de aanvoerbuis te verrichten? En kan dat uberhaupt wel om nu nog een klep op de aanvoerbuis te zetten terwijl we mogelijk geen goede verdeler hebben?
  Ik zie u reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groet,
  Sandra

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Elk stadsverwarmingsbedrijf heeft eigen voorschriften. U kunt het beste contact opnemen met uw stadsverwarmingsbedrijf en informeren welke voorschriften gelden voor vloerverwarming. Controleer of dat klopt en neem contact op met uw installateur als dat niet zo is. Deze zou de voorschriften ook moeten kennen.

   Beantwoorden
   • Sandra
    Sandra zegt:

    Geachte heer,

    Bedankt voor uw reactie. Maar even over het technische gedeelte, klopt het wel dat je een een klep op de aanvoerbuis kunt plaatsen om zo de temperatuur te kunnen regelen via een thermostaat? Dat je de aanvoer en uitvoer zo kunt bepalen?
    MVG
    Sandra

    Beantwoorden
 5. Philippens
  Philippens zegt:

  We hebben vloerverwarming en radiator bijverwarming. Water bijgevuld! Ontlucht . Waterdruk op 2. Thermostaat op 24 gr. en toch wordt het niet echt warm. Thermometer staat overdag op 18. Wat kan er aan de hand zijn?

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Dit is niet te zeggen met deze gegevens. Om te beginnen zou ik laten controleren of alle onderdelen technisch goed functioneren. Als dat inderdaad het geval is moet het in regeling of inregeling zitten. Het beste laat u dit beoordelen door een erkend installateur.

   Beantwoorden
 6. Richard
  Richard zegt:

  Wat is het beste bij 12 groepen. Een verdeler voor alle 12 groepen of meerdere verdelers zoals bijvoorbeeld drie verdelers met vier groepen of twee van zes? Wat zijn hierbij de eventuele voor- of nadelen?

  Hoor hier verschillende verhalen over.

  Dank

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Dat maakt geen verschil voor de verwarming.

   Elke unit heeft een pomp. Dit is een draaiend onderdeel wat stroom verbruikt. Meer units, meer verbruik. Grotere units, grotere pomp. En elk draaiend onderdeel gaat een keer defect.

   Dit heeft dus voor- en nadelen. Hoger kosten maar niet de hele vloer zal koud worden als een pomp defect gaat.

   Beantwoorden
 7. Dick Hoogland
  Dick Hoogland zegt:

  Geachte heer.

  Ik heb een verwarmings systeem met een warmte pomp die oorspronkelijke de vloerverwarming in mijn nieuwe gedeelte van mijn huis van warmte voor ziet en tot voor kort radiatoren in het oude gedeelte van mijn huis.
  Om het warmte afgiften systemen in het oude gedeelte te optimaliseren heb ik de radiatoren verwijdert en wand verwarming aan gebracht .
  Omdat ik dit gedaan heb is moet ik nu een grotere verdeler installeren met meer groepen.
  Ik heb gehoord dat je bij een warmtepomp een verdeler nodig heb zonder pomp klopt dit ?
  Wat is beter een kunststof verdeler of een rvs verdeler.
  Kunt u mij een bepaalt merk of type verdeler aanbevelen.
  Het gaat hier om een verdeler met 10 groepen.

  Bij voorbaat dank.
  Met vriendelijke groet,
  Dick Hoogland.

  Beantwoorden
  • John
   John zegt:

   Dit hangt af van de temperaturen in uw verwarmingssysteem. Aangezien u radiatoren heeft gehad is het denkbaar dat u een unit met pomp nodig heeft. U zou hiervoor beter advies bij een installatiebedrijf vragen.

   Beantwoorden
 8. Hans uit het Broek
  Hans uit het Broek zegt:

  Geachte heer,

  We hebben de kelder uitgebouwd en 2 groepen vloerverwarming aangebracht. Nu staan we voor het moment een verdeler uit te kiezen. Dat is opzich nog niet zo’n groot probleem echter de vloerverwarming zal gekoppeld worden aan de centrale verwarming van o.a. de begane grond die bestaat uit 2 radiatoren met een convector (beide zonder (thermostaat) knop) en de radiatoren van de slaapkamers. Verder is er ook op de begane grond een kachel aanwezig die we regelmatig s’avonds aan hebben en een thermostaat. Die thermostaat is buiten werking als we de kachel aan hebben. De radiatoren op de slaapkamers worden op dat moment ook niet gevoed. (=huidige probleem). Nu komt daar de verwarming van de kelder nog bij.
  Onze vraag is of hier een oplossing voor is. De kachel eruit is een optie die komt te vervallen. Wat we moeten doen om eigenlijk 3 onafhankelijke systemen te krijgen? (slaapkamers, beganegrond en kelder)

  Bij voorbaat dank voor de eventuele reactie.

  met vriendelijke groet,

  Hans uit het Broek

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   Honeywell EvoHome heeft zoneregeling en kan omgaan met de kachel. Ik zou een installatiebedrijf inschakelen dit toe te passen en het probleem met de radiator voeding op te lossen. Dit zal namelijk met enkel het toepassen van zoneregeling niet opgelost zijn. Mogelijk is het nodig om een nieuwe verdeler te maken voor deze installatie.

   Beantwoorden
  • Rick
   Rick zegt:

   Hoi Hans,
   ik ben zeer benieuwd wat voor een oplossing jij nu bedacht heb.
   wij hebben een woning aangekocht met eenzelfde situatie.
   al wil ik geen verwarming op mij slaapkamers, maar de badkamer en de kelder wil ik wel voorzien van vloerverwarming.. En dan hangt die thermostaat dusin het gangetje.
   was dus even benieuwd hoe jullie dit opgelost hebben. Afscheid nemen van de openhaard is geen optie.. zijn juist blij dat we die nu hebben.
   Ik hoor graag iets van je!
   Gr. Rick

   Beantwoorden
 9. kees
  kees zegt:

  ik heb twee soorten vloerverwarming in de serre heb ik traditionele vloerverwarming ligt op 10 cm diepte, en de rest van het huis ligt op 5 cm diepte nu wordt de vloer in de serre bijna niet warm en de rest van het huis wel hoe kan ik dat regelen ? alles zit wel op dezelfde verdeler.

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   Dit is een lastig probleem. Het is mogelijk dit te corrigeren met een hydraulische inregeling. De verdeler moet daar wel geschikt voor zijn. Mogelijk moet dan ook de rest van de installatie hydraulisch ingeregeld worden. Dit moet daar ook geschikt voor zijn of worden gemaakt.

   Beantwoorden
 10. R. Oostema
  R. Oostema zegt:

  Wij hebben drie jaar geleden vloerverwarming laten aanleggen. De slangen liggen ongeveer 7 cm diep. Het betreft een oppervlak van 60 m2. Bij het aanleggen had het installatiebedrijf een verdeler met 7 stations bij zich. Deze heeft ie omgewisseld voor 5 stations.
  Op het moment dat de vloerverwarming vragend is, en er ook warm water wordt gebruikt horen wij een klapperend geluid.
  Er is inmiddels een thermostaatkraan van een radiotor vervangen, er is een vertrager ingebouwd en het expansievat is vervangen. Allemaal geen resultaat. Waar komt dat klapperende geluid vandaan?

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   Klapperen komt waarschijnlijk van een thermostaatkraan. Dit komt vaak door een te hoge stromingssnelheid of een onjuiste stromingsrichting. Toevoegen van een drukverschilregelaar en waterzijdig inregelen zal dit verhelpen als er geen sprake is van een onjuiste montage.

   Beantwoorden
 11. mary evertze
  mary evertze zegt:

  Ik heb sinds kort in een appartement vloerverwarming via stadsverwarming Purmerend. Overdag heb ik de thermostaat maar een gedeelte van de dag op 21 graden staan en verder de rest van de dag en ’s nachts op 15 graden. Is dit onvoordelig en/of onverstandig? Verder ken ik mensen die de kranen van de verwarmingsunit dichtdraaien om kosten te besparen. Is dit aan te bevelen? Groet Mary Evertze

  Beantwoorden
 12. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op mary evertze.
  Voor stadsverwarming zijn er specifieke units en installaties per centrale. Hoe dat in Purmerend zit weet ik niet precies dus ik kan slecht een algemeen antwoord geven.

  Als u de kranen dichtdraait heeft u geen verwarming en warmwater. Om kosten te besparen werkt dat inderdaad erg goed. U heeft dan geen verwarming meer. Dat is slecht voor u comfort. U heeft ook geen warmwater meer. Dat kan zeer slecht zijn voor u gezondheid. U moet dan eigenlijk een legionella spoelprotocol gaan volgen tekens als u de installatie weer in bedrijf brengt. Ik zou dit dus zeker NIET adviseren! Laat u installatie liever voorzien van een goede centrale regeling, ook met stadsverwarming kan dat, deze worden echter vaak wegbezuinigd.

  Als u tevreden bent met de instellingen van de thermostaat en het effect daarvan zie ik geen reden om dit te veranderen. Vloerverwarming is een traag reagerend systeem en warmt langzaam op. Als het effect samenvalt met uw wens is het in orde.

  Beantwoorden
 13. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op F.Haasnoot.
  Mijn advies is vooral om niet aan dat mengventiel te draaien! Dat behoort een specifiek afgestelde waarde te hebben voor de installatie. Als u daaraan draait verandert u de hele balans van de installatie.

  Elke moderne ketel stopt na enkele minuten met rondpompen als er geen warmtevraag is. Als er die wel is (van de WAR) moet de ketel rondpompen omdat de individuele ruimten mogelijk warmte nodig hebben. Een weersafhankelijke regeling met thermostaatkranen is een comfortregeling. Deze zorgt ervoor dat elke ruimte apart altijd warm kan worden. Daar is wel warm water voor nodig dat paraat staat.

  Comfort gaat niet hand in hand met zuinigheid. Als u een zuinige regeling wilt moet u de installateur vragen of u de mogelijkheid heeft om de ruimtetemperatuur compensatie in te schakelen. Of dat mogelijk is en ook gaat werken hangt af van het soort installatie wat u heeft. Uw installateur kan u het beste adviseren.

  Beantwoorden
 14. F.Haasnoot
  F.Haasnoot zegt:

  Geachte heer,
  Sinds een jaar wonen we in een nieuwe woning die volledig is voorzien van vloerverwarming zowel op de begane grond als de eerste verdieping. In de badkamer is naast de vloerverwarming een convector geplaatst. De cv-ketel staat op de 1e verd. en de verdeelset op begane grond. Het geheel is voorzien van een weersafhankelijke regeling. Elke ruimte kan geregeld worden met een thermostaat welke een ventielen aanstuurt die geplaatst zijn op de bovenste koker van de vloerverwarmingsset. De bovenste koker is tevens voorzien van een ventiel (a) dat afgekoeld water van de retourleiding toevoegd aan de aanvoerleiding om te mengen zodat toevoerwater de goede temperatuur krijgt voor de vloerverwarming. De verdeelset is tevens voorzien van een extra pomp die geschakeld wordt met een voeler op de toevoerleiding en een klok. De voeler voor de w.a.r. is gemonteerd aan de gevel die ‘s-morgens in de schaduw is.
  In deze periode schakelt de ketel en pomp in de ketel aan bij een buitentemperatuur van ongeveer 10 graden. In de woning is het voldoende warm en de ventielen op de bovenkoker van de verdeelset gaan dus niet open omdat geen thermostaten hoger worden gezet.
  Het verwarmde water stroomt via het mengventiel (a) weer de retourleiding in. De pomp wordt via de voeler ingeschakeld en blijft verwarmd water rondpompen buiten de vloerleidingen om. Het water in het mengventiel kan dus twee kanten op. Wanneer ik het mengventiel dichtdraai dan stopt het rondpompen van het warme water en blijft de ketel en de pomp in de ketel uit.
  De pomp in de ketel blijft pompen en van tijd tot tijd schakelt de ketel aan om het water warm te houden. Pas wanneer de zon op de buitenvoeler komt stopt verwarming van water en het rondpompen hiervan. Volgens mij zou het zo moeten zijn dat de pomp op de verdeelset pas gaat draaien wanneer warmte gevraagd via de thermostaten in kamers en daardoor de ventielen opengaan. Nu wordt een groot deel van de dag warm water rondgepompt terwijl er geen warmte gevraagd wordt.
  Kunt u hier uw mening over geven en zo mogelijk een oplossing.

  Bij voorbaat al bedankt voor de moeite.

  Met vriendelijke groet,

  F. Haasnoot

  Beantwoorden
 15. Jeffrey
  Jeffrey zegt:

  Hallo,

  Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht. in het huis is standaard vloerverwarming aangebracht op de BG en radiatoren op de 1e en 2e verdieping.
  Voor onze nieuwe pvc vloer hebben wij begrepen dat een opstookprotocol nodig is, waarbij de watertemperatuur elke dag 5 graden wordt verhoogd t/m 40 C en weer terug. We hebben een CV installatie van Itho (base cube DUO) en 2 thermostaten. ik kan echter nergens vinden waar ik de watertemperatuur kan instellen. Ik neem even aan dat ik niet de thermostaat in de woonkamer omhoog moet zetten. dan wordt het huis 40 graden en scheurt mijn huis straks alle kanten op. graag uw advies.
  Jeffrey

  Beantwoorden
 16. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op Jeffrey.
  Aangezien dit een nieuwbouwwoning is zou ik allereerst contact zoeken met uw installateur. Deze kan u voorzien van het opstook protocol.

  Beantwoorden
 17. Wicher
  Wicher zegt:

  Hallo,

  Wij zijn de keuken aan het verbouwen en stuiten op een stuk betonnen vloer met daarin vloerverwarmingsbuizen. Deze blijken echter rechtstreeks aangesloten te zijn op de ‘normale’ cv-leidingen. De radiatorknop die er tussen zit was dicht gedraaid. Zou deze vorm vloerverwarming kunnen werken? Kortom is het verstandig om de knop open te draaien of kan beton daar niet tegen en wordt het te warm onder de voeten? Ik ben benieuwd.

  Beantwoorden
 18. Ton van Leeuwen
  Ton van Leeuwen zegt:

  Hallo,
  Ik heb een vloerverwarmings systeem laten installeren van 2 groepen, in een aanbouw van ons huis,vloer oppervlakte is 22M2 mtr, de unit is een open verdeler met pomp, en instel ventiel retour water, voorzien van Thermostaat regeling op het water voor de leidingen die op de slangen is aangesloten, geen flow meeting op het systeem.
  Nu zit ik in een opstart fase, start 20 graden, en in 12 dgn naar 40, (dit als advies van de installateur). en dan op 40 laten staan m.a. w niet meer aan komen,
  Op dit moment staat de thermostaat op 27 grdn ingesteld.
  Het geheel is d.m.v T-koppelingen op een bestaande radiator in de woonkamer aangesloten, (lengte leidingen 1,5 mtr.
  Alvorens het water de thermostaat van de verdeler in gaat is deze behoorlijk warm, dus radiator temperatuur van uit de woonkamer, na de thermostaat is deze dan ook de ingestelde waarde zeg maar 27 grdn, dat de slang (vloer) in gaat. Nu doet zich het volgende probleem voor: Mijn retour water blijft ver achter t.o.v het intredende water, mijn delta T is na 3 uur zeker nog 6 a 7 grdn. het instel retour water ventiel heeft 10 slagen van geheel dicht naar geheel open, en staat nu 3 slagen open (dit door de installateur gedaan, Wij hebben 12 radiatoren in huis, waar van er 6 dicht staan. Alles is ontlucht !, systeem druk 1.6 bar.
  1)Wat is hier aan de hand, 2)Hoelang mag het duren voordat mijn delta T nog op 2 graden staat,-> in t.o.v uit, 3)Is er wel voldoende flow door dat het instel ventiel retourwater (voor mijn gevoel) te veel geknepen staat, waar door het water onderweg teveel afkoelt, en langzaam door het systeem circuleert, 4)Wat is het functie van dit instel ventiel retour water. 5)wat is de beste manier om de juiste balans te vinden, tussen water temp in en water temp vloer uit.6) Hoe kan ik het beste mijn instel ventiel retour water afstellen.

  met vriendelijke groet.
  Ton van Leeuwen

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Ton,

   De vloertemperatuur is direct afhankelijk van de installatietemperatuur en dus indirect van de ruimtetemperatuur. Draai niet aan andere knoppen dan de thermostaatknop, en volg gewoon het programma dat de installateur heeft gegeven. De unit is door de installateur juist ingesteld. Als de unit straks op 40 graden staat betekent dit niet dat deze ook 40 graden wordt, de temperatuur wordt geregeld door de kamerthermostaat!

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
   • Ton van Leeuwen
    Ton van Leeuwen zegt:

    Beste Abel.
    ik zelf denk dat alles nog in test fase zit, als het straks buiten kouder word zal de thermostaat binnen regelmatiger aan springen en zal het water van de vloer verwarming ook beter worden gevoed qua temperatuur.
    vraag: maar hoelang, of wat is normaal qua tijd dat mijn delta T water in en uit redelijk naar elkaar toe groeien met een verschil zeg maar van 2 grdn.de pomp staat op 50% WILO pomp regelaar van 0-6 en staat nu op 3.

    Beantwoorden
    • Abel
     Abel zegt:

     Beste Ton,

     Het is niet te zeggen, dit is afhankelijk van de te veel variabelen. Behalve stromingssnelheid en aanvoertemperatuur heeft dit ook te maken met de opbouw van je vloer, de massa en de warmtegeleidings- en doorgangscoëfficienten van de materialen, de temperatuur onder en boven je vloer en de huidige kerntemperatuur van je vloer. En dan mis ik er volgens mij nog een paar. En zelfs al had je al deze waarden zou ik het nog niet kunnen uitrekenen.

     Uit ervaring kan ik zeggen dat het een paar weken duurt voordat de situatie stabiliseert maar dat weet je al.

     Met vriendelijke groet,
     Abel&co

     Beantwoorden
     • Ton van Leeuwen
      Ton van Leeuwen zegt:

      Hallo Abel.
      Dank voor je reactie, ik wacht het af, zodra ik meer info heb betreffende de werking van het geheel tot ik de max Thermostaat instelling heb bereikt van de 40 grdn en alles draaid volgens behoren, incl mijn bijstellingen verneem je dit wel.
      Wat ik wel doe, is dat ik het instel ventiel retour water ook verder opendraai in combinatie met verhoging thermostaat.
      Rest mij toch de vraag, wat is het doel van deze instel ventiel retour water.

     • Abel
      Abel zegt:

      Beste Ton,

      Het retour ventiel bepaald de mengverhouding. Dat behoort ingesteld te worden door de installateur. Wijzigen van deze instelling verandert de mengverhouding wat de temperatuurregeling van de woning niet ten goede komt. De vloer zal te warm worden in verhouding tot de buitentemperatuur. De maximale vloeroppervlaktetemperatuur (28 graden) zal dan bereikt worden bij (bijvoorbeeld) een buiten temperatuur van 0 graden terwijl dit pas bij -10 behoort te gebeuren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

 19. Murat
  Murat zegt:

  Hoi Abel,

  Ik heb thuis vloerverwarming door de gehele woning. Als ik mijn toon thermostaat instel op 21 graden dan duurt het zo lang voordat het huis op tempratuur is. En ik voel dat op sommige plekken de buizen worden verwarmd en op andere plekken niet. Ik heb een verdeler met een pomp, maar kan het zijn dat bepaalde groepen van de verdeler uit staan ? Hoe zou ik dat kunnen zien ?

  mvg,

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Murat,

   Vloerverwarming is een vrij traag systeem, het kan inderdaad uren duren voordat de woning warm is. Een aangepast klokprogramma is meestal de oplossing. Als de vloer niet egaal warm word kan dat verschillende oorzaken hebben, groepen kunnen dicht staan maar ook de inregeling kan fout zijn. Als er groep afsluiters zijn kan je best even kijken of deze dicht staan, draai niet aan de aan- en afvoer afsluiters, deze zijn door de installateur ingesteld.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,
   Deze retourkraan behoort door uw installateur juist ingesteld te worden. Dat is namelijk volledig afhankelijk van de rest van de installatie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 20. Peter
  Peter zegt:

  Beste,

  Ons huis van twee etages is vorig jaar zwaar verbouwd en goed geïsoleerd. We hebben nu een lucht/water-warmtepomp met overal vloerverwarming. Beide etages hebben een open verdeler met circulatiepomp en een thermostaatkraan die eigenlijk altijd op 45C staat.
  Verwarming gaat goed: water van ca 30C stroomt door verdelers en vloeren.
  Maar: koeling (op snikhete dagen) werkt niet. Er lijkt geen enkele flow door het circuit te zijn. De warmtepomp maakt zo te zien heel snel een klein beetje ijskoud water aan (tot wel 10C), maar lijkt dat niet kwijt te raken. De watertemperatuur in de verdelers (aanvoer 25, afvoer 27C) gaat ook na uren niet omlaag. Ook de retourtemperatuur bij de warmtepomp gaat niet omlaag.
  De installateur blijkt achteraf weinig verstand te hebben van warmtepomp-installaties en heeft geen oplossing.
  Enig idee hoe het kan? Hadden we gesloten verdelers moeten krijgen? Houden thermostaatkranen of andere regelaars koud water tegen? Hoe krijgen we bij koeling de flow op gang?

  Benieuwd naar uw suggesties!

  Peter.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Peter,

   Thermostaatventielen houden geen water tegen omdat het koud is. Ze gaan echter wel dicht als de ruimte (of leiding, afhankelijk van type) warm is, daarmee zijn ze niet erg geschikt voor een installatie die ook koelt. Met open verdelers bedoel je waarschijnlijk meng injectie units, deze hebben een eigen pomp. Dat is niet het juiste type om effectief te koelen, deze units mengen water uit de vloer bij en gebruiken dus maar een deel van het aangevoerde water.

   Een installatie die effectief moet koelen heeft een andere regeling, pompen, leidingen en verdelers nodig, daarmee wordt de installatie ook duurder. Misschien is het niet eens mogelijk om dit zonder hoge kosten op te lossen.

   Zoals ik het zie heeft u een installatie om te verwarmen en is met koeling geen rekening gehouden. Maar op afstand kan ik dat ook moeilijk beoordelen. Ik zou een partij met ervaring deze installatie laten beoordelen, en dat zal niet gratis kunnen. Zij kunnen beoordelen of de installatie voldoet aan de ontwerp criteria, of aanpassing mogelijk is en een schatting van de kosten geven.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 21. Marcel Molenaar
  Marcel Molenaar zegt:

  Beste,

  afgelopen zomer heb ik in mijn recent opgeleverde nieuwbouwwoning vloerverwarming als hoofdverwarming laten installeren (5 groepen). Nu heb ik momenteel een HONEYWELL ROUND MODULATION kamerthermostaat.

  In het begin vroeg ik me af hoe de thermostaat een signaal geeft aan de verdeler van de vloerverwarming wanneer deze moet gaan pompen of niet. Na wat eigen onderzoek ben ik erachter gekomen dat er een soort van thermostaat op de warme toevoer leiding zit. Stel dat de thermostaat aangeeft dat het momenteel 20graden is in de kamer. Vervolgens stel ik de thermostaat in op 22 graden (gewenste temp) en dan krijgt de ketel een signaal dat de huidige temperatuur lager is dan de gevraagde waarde. De ketel gaat zijn werk doen, water opwarmen en rondpompen. Het warme water komt bij het verdeel station aan van de vloerverwarming en de thermostaat op de toevoerleiding van het verdeelstation signaleert warm water. Deze zet de klep open en schakelt de pomp in die het water gaat rondpompen door de 5 groepen. Meet de thermostaat de ingestelde temperatuur (22 graden) dan geeft hij dit door aan de ketel, deze stopt met water opwarmen en rondpompen waardoor er geen warm water meer bij de vloerverwarming komt. De verdeler stopt met rondpompen door de 5 groepen.

  Mijn 1e vraag is: is dit een normale manier van aansturen? Ik had zelf namelijk verwacht dat er een rechtstreekse verbinding zit tussen de thermostaat en het verdeelstation wat nu niet het geval is.

  Mijn 2e vraag is: ik wil de huidige thermostaat vervangen voor een slimme thermostaat. 1 van de opties waar je dan uit kan kiezen is de optie ‘vloerverwarming aansturen y/n’.Is het nodig om hiermee rekening te houden met de huidige situatie?

  Hopelijk kunnen jullie me verder helpen! Tot nu toe nog niet gevonden op het internet.

  M.v.g.

  Marcel

  Mijn gevoel zegt dat het niet uitmaakt omdat de thermostaat niet rechtstreeks de vloerverwarming aanstuurt maar indirect

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Marcel,

   De pomp op een vloerverwarmingsverdeler draait altijd als er geen pompregeling opzit (en meestal zit die er niet), en deze thermostaatkraan werkt precies andersom, deze sluit als het te warm wordt. Deze kraan zit er op om de maximale temperatuur te begrenzen, niet als regeling. De temperatuurregeling komt, zoals je al verwachtte, van de kamerthermostaat. Het is de waterzijdige inregeling van de vloerverwarmingsunit die ervoor zorgt dat de vloer niet te warm wordt.

   De kamer thermostaat vraagt warmte, de ketel gaat branden en pompen. Het warme water komt bij de radiatoren en vloerverwarmingsverdeler. Deze neemt een deel van het water (omdat de temperatuur van het water in de unit onder de ingestelde waarde van de thermostaatkraan zit) en mengt dit met het water uit de vloer. De ruimte komt op temperatuur en de ketel stopt met branden. De toevoer van warm water stopt en de vloerverwarmingsunit gaat langzaam afkoelen, de pomp blijft draaien.

   Wat de optie vloerverwarming aansturen doet in deze thermostaat weet ik niet. Als deze rekening houdt met een traag verwarmingssysteem kan het een goed idee zijn, als het een schakelcontact is heb je deze niet nodig.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 22. jan
  jan zegt:

  Beste,
  Ik heb een vloerverwarmingssysteem aangelegd met twee verdeelgroepen (met pomp) van elk 9 circuits. De vloerverwarming moet als basisverwarming gaan functioneren (aangevuld met een tegelkachel) De gasketel (die alleen de vloerverwarming bedient, dus geen tapwater of radiatoren) was nog niet geinstalleerd en daarvoor heb ik nu offertes ontvangen. De installateur stelt een hele dure (€1200) regelunit voor van Siemens (RVP361) waarmee twee groepen onafhankelijk van elkaar bestuurd kunnen worden. Vraag: dat is toch niet nodig? Kan de basistemperatuur niet op de ketel worden ingesteld en verder per verdeelgroep/circuit worden geregeld?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jan,

   Of dat nodig is kan ik niet beoordelen, ik heb de installatie niet gezien. Een basis temperatuur op de ketel instellen is in elk geval geen regeling die ik zou willen gebruiken. Altijd aan is geen regeling.

   Je installateur zal dit (naar ik aanneem) met je besproken hebben en de beste mogelijkheid aangeboden hebben. Als je dit te duur vindt zijn er misschien wel goedkopere mogelijkheden die minder geschikt zijn. Deze concessies zou je met de installateur moeten bespreken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 23. Sander
  Sander zegt:

  Beste Abel,

  Complimenten hoe je te werk gaat . Sinds twee maanden heb ik vloerverwarming icm stadsverwarming met een pvc vloer. Naast de vloerverwarming met thermosstaat, is er een pompschakelaar en een thermostaat in de woonkamer. De vloerverwarming is geactiveerd door de stappen door te lopen.

  Alleen als leek, zie ik nu drie temperaturen, namelijk de temperatuur van het aanvoerwater, de temperatuur van de pompschakelaar en de temperatuur in de woonkamer. Voor mij is het duidelijk, wat de temperatuur in de woonkamer is :). Alleen vraag ik mij af welke temperaturen ik voor de overige kan hanteren.

  Welke temperatuur range is toegankelijk zonder de vloer te beschadigen? Of wat zijn gangbare temperaturen voor het aanvoerwater en de temperatuur van de pompschakelaar uit jouw ervaring?

  Een temperatuur van 19 graden in de woonkamer vinden wij prima.

  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet,
  Sander

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Sander,

   Een vloerverwarmings unit heeft standaard een (1) thermostaatkraan met een maximale vloertemperatuur instelling, een (2) instelbare maximaalbeveiliging op de pomp, en in geval van stadsverwarming (3) een elektrisch bedienbare klep.

   De in te stellen temperaturen zijn afhankelijk van de vloeropbouw. In het algemeen zou ik deze hanteren (maar gebruik natuurlijk de waarden door de installateur gegeven!):

   1. 45-50 gr
   2. 55-60 gr

   Beide regelaars zijn maximaal beveiligers, deze regelen dus niet de temperatuur in de vloer. Als de vloer te warm wordt of te koud blijft is de mengverhouding niet juist ingeregeld, dat behoort door de installateur te gebeuren.

   De temperatuur van 2 behoort nooit bereikt te worden, de ingestelde temperatuur van 1 behoort pas bereikt te worden bij maximale warmtevraag. Dat is dan ook de maximale vloertemperatuur.

   De elektrische kraan 3 wordt door de kamerthermostaat geregeld.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 24. Hans
  Hans zegt:

  Ik heb op mijn Remeha Quinta 28C ketel een modulerende thermostaat (Celcia20) aangesloten op de stiften 1 en 2 en een aan/uit thermostaat op de stiften 3 en 4. Dit lijkt te werken, de thermostaat die warmte vraagt schakelt de ketel in.

  Mijn vraag is of dit verder geen kwaad kan?

  De bedoeling is om de Celcia20 te vervangen door een iSense van Remeha,

  Hoor het graag.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Hans,

   Dat is goed, op dat contact kan je OpenTherm en Aan/Uit thermostaten aansluiten. Dat is niet bij alle cv-ketels zo, lees altijd eerst de handleiding voor iets aan te sluiten.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 25. Jacques
  Jacques zegt:

  Ik bezit al 10 jaar een vloerverwarmingssysteem met 7 regelbare circuits. Zes daarvan worden gebruikt.
  De 7e is voor de ouderslaapkamer en staat al 10 jaar dicht. Is dit slecht of kan dit geen kwaad?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jacques,

   Als het zo al 10 jaar naar tevredenheid werkt zal het geen probleem zijn. Het kan in elk geval geen kwaad.

   In het algemeen gezegd zal sluiten van enkele groepen wel invloed kunnen hebben op de inregeling van de unit wat een negatief effect kan hebben op de warmteverdeling en temperatuur van de vloer. Dus ga niet willekeurig aan die kranen draaien.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 26. Martijn
  Martijn zegt:

  Beste,

  Wij gaan vloerverwarming aanleggen in onze woning. Nu hebben wij een wat oude ketel die hoge temperaturen geeft. Er moet dan worden gekozen voor een verdelen die mengt. Nu hebben wij de intentie om over een paar jaar de ketel te vervangen voor een laagtemperatuursysteem (nieuwe ketel of warmtepomp). Kan ik dan van de nu gekozen verdeler een open verdeler maken of moet ik dan een nieuwe verdeler kopen?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Martijn,

   Dat zal afhankelijk zijn van de verdeler. Laat de installateur weten wat je van plan bent, dan kan hij een type kiezen wat omgebouwd kan worden, of waarvan de mengverhouding ook geschikt is voor lage temperatuurverwarming.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 27. Doujwe van 't Zet
  Doujwe van 't Zet zegt:

  Op de retourleiding van de CV (hoofdleiding van 22 mm) heb ik vloerverwarming aangesloten.
  Op de retourleiding is een verdeelblok aangesloten met drie groepen. Het verdeelblok heeft een eigen pomp (WILO RS 25 /4-3). Het verdeelblok heeft een eigen thermostaat.
  Probleem is dat de temperatuur van het onderste blok (waar de uitgaande leidingen aan zijn gemonteerd) niet warm wordt. blijft op 20 graden staan. Wat is er aan de hand?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Doujwe,

   Met je beschrijving kan ik niet heel veel. Je kan niet zomaar een apparaat op een retourleiding aansluiten en verwachten dat dit werkt. Als je niet veel kennis hebt van de werking van een cv-installatie kan je dit werk beter door een installateur laten doen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *