Het gemiddelde energieverbruik per huishouden in Nederland is de laatste jaren gestegen. Naast de hypotheeklasten vormt het energieverbruik de grootste kostenpost voor huishoudens. Gek genoeg hebben veel mensen geen idee hoeveel elektriciteit en gas zij jaarlijks verbruiken. Terwijl dat bedrag gemiddeld zo’n 1800 euro is. Weet jij wat jouw energieverbruik is? En zijn je maandelijkse energielasten hoog, of juist aan de lage kant?
Energieverbruik: welke factoren zijn van invloed?
Het energieverbruik in Nederland bestaat uit het verbruik van gas en stroom. Gas wordt voornamelijk gebruikt om warmte op te wekken, stroom vooral voor verlichting en het gebruik van elektrische apparaten. Hoeveel energie er per huishouden nodig is, hangt af van een aantal factoren die ik een voor een behandel.
Aantal personen in huishouden
Het aantal personen in een huishouden is van doorslaggevend belang. Hoe meer personen er in een huis wonen, hoe meer apparaten worden gebruikt en hoe hoger het energieverbruik. Het aantal personen is met name van invloed op stroomverbruik in een huishouden. Het gemiddelde energieverbruik hangt ook af van de aanwezigheid van de bewoners. Als de verwarming overdag niet aan hoeft omdat er niemand thuis is, scheelt dat aanzienlijk in gasverbruik.
Bouwjaar woning
Tot ongeveer 1975 werden woningen niet standaard geïsoleerd. Sinds die tijd worden daken, ramen en muren wel geïsoleerd. De gebruikte materialen voor woningbouw zijn in de loop van de jaren steeds beter geworden. Hoe jonger de woning, des te lager het gemiddelde energieverbruik is.
Type woning
Een woning geeft warmte af aan de omgeving en verliest hierdoor energie. Dat zie je het beste in de winter als het sneeuwt: de sneeuw direct tegen de buitenmuren smelt als eerste. Hoe makkelijker het is om deze energie af te geven, des te hoger het gemiddelde energieverbruik. Een ingesloten rijtjeshuis zal minder energie afgeven dan een vrijstaande woning van dezelfde grootte. Met name het gasverbruik per type woning verschilt nogal.
Gebruik apparaten
Niet alleen het aantal apparaten is van invloed op het gemiddeld energieverbruik, maar ook de mate van gebruik. Als je wekelijks drie keer een volle wasdroger aanzet in plaats van zes halfvolle, scheelt je dat al gauw tientallen euro’s per jaar.
Tip van Abel: koelkasten, vriezers en drogers verbruiken vaak veel energie. Wanneer je bij aanschaf voor een energiezuinig model kiest bespaar je hier al gauw tientallen euro’s per jaar mee.
Gemiddelde gasverbruik
Het gemiddelde gasverbruik bij Nederlandse huishoudens bedraagt ongeveer 1500m3 gas. Dit komt neer op ongeveer €1000,- per jaar. Lees hier meer over het gemiddeld gasverbruik voor jouw situatie.
Gemiddelde stroomverbruik
Nederlandse huishoudens verbruiken gemiddeld ongeveer 3400 kWh stroom per jaar. De kosten bedragen dan ongeveer €800,-. Lees hier meer over de bijzonderheden rondom stroomverbruik.
Gemiddelde energieverbruik: meten is weten
De komende jaren worden alle gas-en elektriciteitsmeters vervangen door slimme meters. Hiermee kun je het energieverbruik nauwkeurig monitoren, zodat je niet verrast wordt door hoge energierekeningen. Er zijn ook allerlei extra tools en apparaten verkrijgbaar die het energieverbruik meet- en beheersbaar maken. Een erkende installateur kan je daar alles over vertellen.
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur
Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!