Zonnepanelen zijn populair en steeds winstgevender. Met zonnepanelen op het dak van jouw huis kun je zelf gemakkelijk stroom opwekken. Het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, die je vervolgens gewoon via het stopcontact kunt gebruiken. Klinkt erg aantrekkelijk, maar is jouw dak wel geschikt voor zonnepanelen? Experts geven je uitgebreid advies, maar je kunt ook zelf een eerste check doen. We geven je in dit artikel de belangrijkste tips.

Met zonnepanelen op het dak wek je zelf groene stroom op. Dit is goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Gelukkig zijn bijna alle soorten daken geschikt voor zonnepanelen. Toch komt het weleens voor dat een dak niet geschikt is. Laat je adviseren door je dichtstbijzijnde Abel&co installateur.

Advies over zonnepanelen op jouw dak?
Je dichtstbijzijnde Abel&co installateur komt graag bij je langs voor een inspectie!

Ben je eigenaar van het pand?

Zo ja, dan mag je zelf beslissen of je zonnepanelen op het dak laat plaatsen. Ben je huurder, dan is het verstandig om eerst met de verhuurder om de tafel te gaan. Let op: als je je aan de regels houdt, heb je voor zonnepanelen geen vergunning nodig. Is het pand een monument of beschermd stadsgezicht? Doe dan eerst een aanvraag bij de gemeente.

Is je dakoppervlakte groot genoeg?

Of je dak geschikt is voor zonnepanelen hangt onder andere af van je dakoppervlakte. Een zonnepaneel is gemiddeld 1 meter bij 1,65 meter en de ruimte tussen het paneel en de dakrand moet minimaal 20 centimeter zijn. Weet je jouw dakoppervlakte, dan kun je dus berekenen hoeveel ruimte er beschikbaar is voor zonnepanelen.

Wat is de ligging en de hellingshoek?

Overweeg je zonnepanelen, dan profiteer je van het beste rendement met een dak op het zuiden. Dat scheelt 15 tot 20 procent ten opzichte van daken gericht op het oosten of westen. Op het noorden is het verschil bijna 40 procent.

Daarnaast is de hellingshoek belangrijk. Bij daken op het zuiden is een hellingshoek van 35 à 40 graden het meest rendabel, omdat de panelen dan het maximale zonlicht ontvangen. Heb je een plat dak? Dan kun je gebruik maken van een stelling, waarmee je zelf de hellingshoek bepaalt.

Wat voor type dak?

Zonnepanelen kunnen met speciaal bevestigingsmateriaal op alle soorten daken worden geïnstalleerd. Zelfs op oude dakpannen is het mogelijk. Er wordt dan een speciaal montagesysteem gebruikt dat geen schade aan de dakpannen veroorzaakt. Let wel: de specifieke situatie moet altijd door een expert worden beoordeeld.

Is er schaduwval op het dak?

Heb je een dakkapel of staat er bijvoorbeeld een grote boom in de tuin, dan valt er wellicht schaduw op jouw dak. En dat vermindert de opbrengst van de zonnepanelen. Vergeet niet de kleine obstakels, zoals dakranden. Weinig schaduwval kan geminimaliseerd worden door middel van optimizers, maar vermijd te veel schaduw.

Laat je dak uitgebreid checken door je dichtstbijzijnde Abel&co installateur!

Zonnepanelen op het dak is een geweldig product. Maar het is ook een flinke investering. Een investering waar je lang plezier van wilt hebben. Bovendien wil je zeker weten dat je de goede keuze hebt gemaakt. Daarom vinden wij goed advies zeer belangrijk. Neem contact met ons op! We beantwoorden al je vragen en komen graag langs om je uitgebreid te adviseren.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *