Ga je een huis (ver)bouwen en kies je voor grote energieverbruikers, zoals een warmtepomp, laadpaal of zonnepanelen? Dan zijn er wat betreft je aansluitwaarde een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is de aansluitwaarde van mijn woning?

Om elektriciteit te gebruiken, moeten de energiemeters in je woning aangesloten zijn op het energienet. De aansluiting hangt in de meterkast. De grootte of zwaarte van je aansluiting bepaalt hoeveel elektriciteit er door de kabel(s) kan. Deze waarde wordt uitgedrukt in ampères.

Type stroomaansluitingen

De hoofdzekering van je stroomaansluiting heeft een bepaalde grootte. Deze kan variëren van 1 zekering van 25A (1 x 25A) tot 3 zekeringen van 25A (3 x 25A) in een gemiddelde woning. Voor grotere panden en bedrijven kan het oplopen tot 3 x 80 ampère, omdat zwaardere apparatuur een grotere aansluiting vereist.

Type aansluitingToepassingExtra
1 x 10A (garagebox-aansluiting)Deze aansluiting is geschikt voor portiekverlichting of in een garagebox voor bijvoorbeeld een elektrische lader, de garagepoort of een lamp.Deze aansluiting heeft een beperkt piekvermogen.
1 x 25A (kleine huisaansluiting)Voor huishoudens met standaardapparaten, zoals een elektrische boiler, koelkast, wasmachine, computer en verlichting.Niet meer als nieuwe aansluiting aan te vragen.
1 x 35A (kleine huisaansluiting)Voor huishoudens met standaardapparaten en wasmachine, oven, verlichting en een klein aantal zonnepanelen.Niet meer als nieuwe aansluiting aan te vragen.
3 x 25A (standaard huisaansluiting)Voor huishoudens met standaard huishoudelijke apparatuur, zoals een wasmachine, stofzuiger, vaatwasser, inductie kookplaat en verlichting.Aansluiting mogelijk met zonnepanelen, warmtepomp en elektrische auto.
3 x 35A (grote huisaansluiting of bedrijfsaansluiting)Voor huishoudens met standaard huishoudelijke apparatuur, zoals een wasmachine, stofzuiger, vaatwasser, inductie kookplaat en verlichting.Aansluiting mogelijk met zonnepanelen, elektrische auto, warmtepomp, sauna en jacuzzi. Deze grotere aansluiting wordt tevens toegepast bij bedrijfspanden wegens zwaardere apparatuur.

Meer weten over de verzwaring van je aansluiting?
Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Waar vind ik mijn aansluitwaarde?

In de meeste gevallen staat niet in de meterkast weergegeven wat je aansluitwaarde is, ondanks dat je dat wel zou verwachten. Hiervoor verwijzen we je naar de jaarafrekening. Opvragen bij je netbeheerder kan natuurlijk ook.

Wat is het verschil tussen een 1-fase en 3-fase-aansluiting?

Stel: je elektriciteitsaansluiting is 1 x 25 ampère of 3 x 25 ampère. Het getal voor het vermenigvuldigteken geeft aan uit hoeveel fasen je aansluiting bestaat. Dit is 1- of 3-fasen.

In de meeste bestaande woningen is een 1-fase aansluiting geïnstalleerd. In veel nieuwbouwwoningen is sprake van een 3-fase aansluiting. Drie-fasen stroom wordt ook wel krachtstroom genoemd, omdat het gezamenlijke vermogen van de drie fasen hoger en daardoor krachtiger is. Hoe hoger de capaciteit, des te meer apparaten kun je in en rondom huis tegelijkertijd gebruiken.

Advies of meer informatie?

Wil je advies over (duurzame) installaties passend bij jouw situatie? Of meer informatie over het verzwaren van je aansluiting? Abel&co staat klaar om je te helpen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *