Denk jij erover na om zonnepanelen aan te schaffen? Dan ben je niet de enige. Veel huishoudens overwegen de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn diverse redenen om over te stappen naar deze manier van energieopwekking. Vooral de energiekosten spelen een belangrijke rol. Een belangrijke vraag is hoeveel panelen er nodig zijn om jouw ambities waar te maken.

Stel vragen

Om te weten hoeveel zonnepanelen er nodig zijn, moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen:

  1. Wat is je huidige gebruik?
  2. Hoeveel van je energieverbruik wil je met zonnepanelen op gaan wekken?
  3. Hoeveel ruimte heb je voor zonnepanelen op jouw dak en is jouw dak wel geschikt voor zonnepanelen?
  4. Welk budget heb je om zonnepanelen te installeren?

Huidig gemiddeld energieverbruik

Het huidige energieverbruik is eenvoudig vast te stellen door naar de rekeningen van de afgelopen jaren te kijken. Neem hiervoor het werkelijke aantal kWh van een aantal jaren en bekijk wat je energiebehoefte is. Lees meer over het gemiddelde energieverbruik van een huishouden en de kosten.

Hoeveel besparen met zonnepanelen?

Als je weet hoeveel energie je gemiddeld verbruikt, kijk je eerst hoeveel je wilt besparen met zonnepanelen. Hierna kun je voor jezelf bekijken hoeveel zonnepanelen mogelijk zijn qua budget en ruimte.

Wil je goed advies en vakkundige installatie van je zonnepanelen? Vraag een offerte aan bij 1 van onze installateurs.

Met onderstaande tabel kun je een inschatting maken van de hoeveelheid zonnepanelen, benodigde oppervlakte, totale Wattpiek, opbrengst in kWh en de jaarlijkse besparing. (Deze tabel is een INDICATIE en geeft dus niet de werkelijke gegevens in jouw situatie weer!! In onderstaand voorbeeld is uitgegaan van zonnepanelen van 285Wp)

Aantal           panelen Benodigde oppervlakte Totale Wattpiek Opbrengst in kWh Energiebesparing per jaar
6 10m2 1710 1454 € 334,-
8 16m2 2280 1938 € 446,-
10 20m2 2850 2423 € 557,-
12 24m2 3420 2907 € 669,-
14 28m2 3390 3392 € 780,-
16 32m2 4560 3876 € 891,-

Zonnepanelen en Wattpiek

Wanneer je zonnepanelen aan gaat schaffen, krijg je te maken met Wattpiek.  Dit is de eenheid waarin zonnepanelen worden verkocht. Wattpiek is niets meer dan de hoeveelheid vermogen een zonnepaneel levert onder ideale omstandigheden. Hoe meer vermogen, hoe meer energie. Je kunt zelf uitrekenen hoeveel opbrengst je kunt behalen met zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen op het dak

Naast het energieverbruik en de gewenste besparing is het natuurlijk ook van belang hoeveel ruimte er op het dak is om de zonnepanelen te plaatsen en of het om een plat of schuin dak gaat. Er zijn diverse tools op internet te vinden die op een eenvoudige manier de mogelijkheden voor jouw dak in kaart kunnen brengen. Deze tools geven vaak een aardig idee, maar ze zijn vaak te algemeen om specifieke situaties goed in kaart te brengen. Om de staat van het dak en de situatie bij jouw thuis voor de aanleg van elektra goed in kaart te brengen, is het aan te raden om een vakman naar de situatie te laten kijken.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *