Een warmtepomp voor een zwembad is geen alledaagse aankoop. Gedegen advies inwinnen is dus raadzaam. Ook de installatie vergt kennis en knowhow. Lees hieronder waar je op moet letten wanneer je een warmtepomp voor een zwembad overweegt.

Hoe werkt een warmtepomp voor zwembaden?

De verwarming van een zwembad met warmtepomp lijkt op de koeling van een koelkast, maar dan andersom. Een vloeistof met een laag kookpunt wordt onder druk verwarmd, waardoor het verdampt. De damp wordt afgevoerd en elders afgekoeld (gecondenseerd) onder lage druk. Een zwembad warmtewisselaar geeft de warmte door aan het zwembadwater. Een interne compressor brengt dit proces op gang en verbruikt daarvoor – voornamelijk elektrische – energie.

Een warmtepomp is in vergelijking met een gas- of elektrische installatie een zeer energiezuinige en milieuvriendelijke manier om je zwembad te verwarmen. Dat komt doordat het rendement van een warmtepomp (hoeveel energie is er nodig om warmte-energie vrij te maken) fors hoger ligt dan conventionele apparaten als cv-installaties. Houdt desalniettemin rekening met een hogere energierekening voor elektra op jaarbasis. Voor het aandrijven van de compressor in een warmtepomp is toch nog aardig wat energie nodig. Er zijn diverse manieren om die kosten relatief laag te houden. Daarover verderop meer.

Welke factoren zijn van invloed?

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de aanschafprijs en de gemiddelde jaarlijkse gebruikerskosten:

 • De afmeting van het zwembad
 • De ligging van het zwembad (beschut of met veel wind, veel zon of schaduw)
 • De COP-waarde van de warmtepomp
 • De gewenste temperatuur van het zwembad
 • Isolatie en type afdekking (wanneer je het zwembad niet gebruikt)
 • De (gemiddelde) luchttemperatuur gedurende de periode dat de warmtepomp aan staat

Er zijn diverse online aanbieders van warmtepompen voor zwembaden. De ervaring leert dat goedkoop in veel gevallen duurkoop is. Op de lange termijn is de aanschafprijs immers slechts een onderdeel van het geheel. De totale gemiddelde kosten zijn van veel meer factoren afhankelijk. Daarnaast kies je voor een zwembad vanwege luxe en comfort. Het is dus belangrijk dat de temperatuur van het water altijd 100% in orde is.

Zonneboiler voor zwembadverwarming

Als je aan het kijken bent voor zwembadverwarming is een zonneboiler vaak de beste optie. Mits je ruimte hebt voor zonnecollectoren op je (plat) dak. Een warmtepomp heeft namelijk als nadeel dat je stroomverbruik aardig toeneemt. Het rendement van beide investeringen is afhankelijk van een flink aantal factoren (schaduwvorming, plek voor zonnecollectoren, budget, zwemmen in de winter etc..).  Laat je hierin goed adviseren door een installateur.

Advies over een warmtepomp voor je zwembad? Of misschien is een zonneboiler ook een optie. Vraag advies aan 1 van onze specialisten.

Waar moet ik op letten bij een zwembad warmtepomp?

Benodigd vermogen zwembad warmtepomp

De verwarmingscapaciteit die fabrikanten van warmtepompen voor zwembaden opgeven, wordt niet altijd op dezelfde manier berekend. De omgevingstemperatuur is namelijk belangrijk voor de capaciteit; hoe lager de temperatuur, des te lager de capaciteit. Het ene merk gaat uit van een buitentemperatuur van 26 graden, andere merken gaan uit van een buitentemperatuur van 16 graden.

De verwarmingscapaciteit van een zwembad warmtepomp wordt uitgedrukt in kW (Kilowatt). Dit is het belangrijkste gegeven voor het berekenen van de juiste warmtepomp. Wat veel mensen niet weten is dat deze verwarmingscapaciteit bij koudere temperaturen lager is. Het is daarom altijd verstandig om na te gaan wat de verwarmingscapaciteit is bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld 15 graden buitentemperatuur). Sommige merken meten de verwarmingscapaciteit namelijk bij 26 graden lucht- en watertemperatuur, en andere merken bij 16 graden buitentemperatuur.

Om je een idee te geven van het benodigde vermogen van de zwembad warmtepomp kun je onderstaande tabel aanhouden. Hierbij is de inhoud van het zwembad afgezet tegen het aantal benodigde kW

 • tot 12m3 >> 3 kW
 • tot 20m3 >> 5 kW
 • tot 32m3 >> 8 kW
 • tot 40m3 >> 10 kW
 • tot 60m3 >> 15 kW
 • tot 80m3 >> 20 kW

Om niet volledig afhankelijk te zijn van weersomstandigheden, kun je een warmtepomp combineren met een zonneboiler of andere verwarmingselementen. Welke configuratie het meest logisch is, hangt af van je specifieke situatie.

Overige factoren

 • Het geluidsniveau van de zwembad warmtepomp
 • De minimum buitentemperatuur die nodig is om te verwarmen
 • De gebruikte technologie: verouderde apparaten leveren aanzienlijk minder energiewinst
 • Of je in aanmerking komt voor subsidie. Vanaf januari 2016 is er namelijk warmtepomp subsidie.

Installatie en service

 • De warmtepomp dient binnen een straal van 7,5 meter rond het zwembad te worden geïnstalleerd om warmteverlies te voorkomen.
 • Soms is een bypass noodzakelijk wanneer de stroom van de zwembad warmtepomp voor de warmtewisselaar te sterk is.
 • Zorg dat de watertoevoer en -afvoer regelmatig wordt gecontroleerd. Er moet voldoende water en lucht in het systeem kunnen komen om de prestaties en de betrouwbaarheid van de pomp te waarborgen. Reinig de waterfilter regelmatig.
 • Zorg voor voldoende ruimte en ventilatie rondom het toestel
 • Controleer regelmatig de werking van alle processen in het toestel, en vooral de druk van het koelingssysteem.
 • Pomp voor de winter al het water uit de pomp en andere systemen, om schade door bevriezing te voorkomen.
 • Plaats het toestel niet in een afgesloten ruimte met een beperkt luchtvolume. Er is continu aanvoer van verse lucht nodig. Plaats de warmtepomp dus ook niet buiten op een plek waar objecten de luchtinlaat kunnen blokkeren (zoals struiken).

Meer over dit onderwerp

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *