Je hoort er steeds meer over: gasloos wonen. In nieuwbouwwoningen is het niets nieuws meer, maar in de bestaande bouw is het een grotere opgave. Weten waar te beginnen om langzaam van het gas af te gaan? We nemen je in dit artikel aan de hand mee.

Nederland heeft als doelstelling in 2050 helemaal energieneutraal te zijn. Veel woningen (95%) worden nog met aardgas verwarmd. Dat 2050 nog ver weg ligt, wil niet zeggen dat je tot die tijd niets kunt ondernemen. Stap voor stap leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn.

Stap 1: Isoleren en ventileren

Vooral in de bestaande bouw hebben veel huizen een lage isolatiewaarde of geen isolatie. Met goede isolatie blijft warmte binnen en gaan bovendien de stookkosten omlaag. Is je woning goed geïsoleerd, dan is het extra belangrijk om goed te ventileren. Ventilatie wordt vaak onderschat. In een goed geïsoleerd huis dat niet goed wordt geventileerd, hangt ongezonde lucht. Goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, het kan ook energiebesparend werken en verhoogt het comfort.

Benieuwd naar de mogelijkheden van hybride of gasloos wonen in jouw situatie? Abel&co geeft je graag vrijblijvend advies!

Stap 2: Lage temperatuurverwarming

Heb je een goed geïsoleerde en geventileerde woning, dan ben je bijna klaar om je gasinstallatie in te wisselen voor duurzamere hoofdverwarming. Het afgiftesysteem van je verwarmingsinstallatie dient geschikt gemaakt te worden voor Lage temperatuurverwarming. Lage temperatuurverwarming is een manier van verwarmen waarbij de aanvoertemperatuur niet hoger is dan 55 graden Celsius. Het werkt in combinatie met verschillende verwarmingsinstallaties, zoals een HR-ketel en warmtepomp. Bij warmtepompen houd je de temperatuur het liefst constant en gelijkmatig. Via laagtemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, draait de installatie dus het beste. Hoe lager de temperatuur van de cv-installatie, hoe voordeliger. Dat is dan ook een belangrijke voorwaarde om een gasloze woning echt efficiënt te verwarmen. Een warmtepomp kan eventueel worden gecombineerd met speciale radiatoren, mits ze groot genoeg zijn om hun warmte te verspreiden op lage temperatuur.

Stap 3: Hybride of gasloos

Bij een volledig elektrische warmtepomp, beter bekend als all-electric warmtepomp, komt er geen ketel op gas meer aan te pas. Bij de hybride warmtepomp springt de HR-ketel waar nodig bij.

All-electric warmtepomp
Een all-electric warmtepomp is een goede keuze als de woning optimaal geïsoleerd is en het lage temperatuur verwarmingssysteem geschikt is. Het werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast, echter in omgekeerde volgorde. Een koelkast onttrekt warmte aan de levensmiddelen die erin staan, waardoor de producten koud worden. De warmtepomp werkt andersom, het haalt energie uit de lucht, de bodem of het grondwater. Door middel van condenseren, expanderen, verdampen en comprimeren zet het toestel deze energie om in de gewenste temperatuur voor het verwarmen of koelen van de woning. Het enige dat wordt verbruikt om de woning mee te verwarmen, is een minimale hoeveelheid stroom om de warmtepomp te laten werken.

Wil je een warmtepomp met bestaande radiatoren combineren? Denk dan eens aan een warmtepomp op hoge temperatuur. Zo kun je van het gas af zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwingen. Dit type warmtepomp is bijvoorbeeld geschikt voor een jarendertighuis, waarin een optimale isolatiewaarde nooit behaald zal worden.

De COP (Coëfficiënt Of Performance) is de verhouding tussen de hoeveelheid afgegeven warmte, en het vermogen dat de warmtepomp nodig heeft om te kunnen werken. Voorbeeld: als de COP van je warmtepomp 3 is, dan levert iedere verbruikte kWh energie dus 3 kWh aan warmte op. Hoe hoger het coëfficiënt, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.

Hybride warmtepomp
Bij hybride warmtepompen kan vaak de bestaande installatie behouden blijven. Een hybride warmtepomp werkt samen met de (bestaande) cv-ketel, haalt energie uit de buitenlucht en voert het terug naar de centrale verwarming. Dit is een ideale oplossing in gebouwen waar het lastig is om lage temperatuurverwarming toe te passen, zoals monumenten. Tevens is er in tegenstelling tot all-electric warmtepompen geen boilervat voor warm tapwater nodig, wat ruimte en kosten bespaart.

Stap 4: Gebruik van zonne-energie

Wil je naar nul op de meter? Dan kun je ervoor kiezen om duurzaam elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. De warmtepomp gebruikt dan de stroom die je op eigen dak opwekt. Op deze manier woon je gasloos en neem je geen stroom af van het elektriciteitsnet. Goed voor de portemonnee én het milieu. Let wel: Dit is na het vervallen van de salderingsregeling (na 2023) niet meer volledig mogelijk. Je neemt dan op koude en donkere dagen wel gewoon energie af van het net, tegen de reguliere prijs.

Reacties

2 antwoorden
  1. Martha
    Martha zegt:

    Hallo,

    Wij hebben zonnepanelen en een hybride warmtepomp op het dak
    Erg tevreden ermee,maar willen onze oude radiatoren vervangen voor lage temperatuur radiatoren van aluminium.
    Heeft U een tip welke en waar we die kunnen kopen.Onze huidige zijn van metaal

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *