Een Charge Point Operator (CPO) is een bedrijf dat laadpalen voor elektrische auto’s mag exploiteren en beheren. Het doel van een Charge Point Operator is om ervoor te zorgen dat de laadinfrastructuur efficiënt wordt gebruikt en dat bestuurders van elektrische auto’s altijd toegang hebben tot laadpunten.

Abel&co is ook een gecertificeerde CPO. Onze operator ID is NL-ABL, toegekend door het Benelux Secretariaat-Generaal. Je vindt ons in het ID-register van Benelux IDRO (ID Registration Organisation).

Wat doet een Charge Point Operator?

De rol van een CPO begint bij het selecteren van geschikte locaties voor het plaatsen van laadpalen. Vervolgens wordt er een overeenkomst aangegaan met eigenaren van grond en gebouwen om laadpalen op hun eigendom te plaatsen. De Charge Point Operator is verantwoordelijk voor de installatie, het onderhoud en het beheer van de laadpalen.

De CPO zorgt ervoor dat de laadpalen goed werken en dat bestuurders gemakkelijk toegang hebben tot de laadpunten via een laadpas of een mobiele app. Daarnaast verzamelt een Charge Point Operator gegevens over het gebruik van de laadpalen en de belasting van het elektriciteitsnetwerk. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om het netwerk te optimaliseren en ervoor te zorgen dat er voldoende capaciteit is voor (toekomstige) laadbehoeften.

Als CPO kan Abel&co zelf tarieven bepalen en instellen, die we doorberekenen aan serviceproviders. Deze tarieven kunnen variëren; sommige opdrachtgevers willen rekenen met een starttarief plus geladen stroom. Andere opdrachtgevers rekenen alleen de geladen stroom, of per uur dat de elektrische auto verbonden is, met een tarief dat afhankelijk is van de laadsnelheid.

Waar zijn Charge Point Operators actief?

Er zijn verschillende Charge Point Operators actief op de Nederlandse markt. Dit verschilt van grote energiebedrijven tot start-ups en technologiebedrijven. Sommige Charge Point Operators zijn actief in een specifieke regio of land, terwijl andere wereldwijd actief zijn.

Naarmate het aantal elektrische auto’s op de weg groeit, zal onze rol als Charge Point Operator belangrijker worden. Abel&co neemt die taak serieus. Daarom werken we samen met andere belanghebbenden, zoals overheden, netbeheerders en autofabrikanten. Zo willen we de ontwikkeling van de laadinfrastructuur stimuleren en ervoor zorgen dat jij altijd toegang hebt tot betrouwbare en betaalbare laadpunten.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *