De wetgeving rondom het gebruik van grondwarmtepompen wordt binnenkort aangepast. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven pleit hier voor in een brief aan de Tweede Kamer. Warmtepompen die hun energie uit de grond halen, grondwarmtepompen, geven een veel hoger rendement dan luchtwarmtepompen. Luchtwarmtepompen hangen aan de muur zoals een airco en onttrekken warmte aan de buitenlucht. Een van de redenen waarom er minder gebruik wordt gemaakt van grondwarmtepompsystemen is de beperkende regelgeving.

Grondwarmtepompen

Uit onderzoek blijkt dat het voor installateurs te ingewikkeld is om grondwarmtepompen aan te bieden, omdat er te veel regelgeving is. Toch is het aan te bevelen om grondwarmtepompen te laten installeren, omdat zij een hoger rendement geven dan andere warmtepompen. Zo wordt bij grondwarmtepompen de overtollige warmte in de zomer in de grond gestopt, om deze er in de winter weer uit te halen en het huis te verwarmen. In de zomer wordt de koele grond gebruikt om het huis te koelen. Zo is er in elk seizoen een optimaal rendement van de warmtepomp. Een luchtwarmtepomp heeft meer last van weersinvloeden en geeft minder/weinig rendement als het buiten kouder is.

Mogelijkheden en belemmeringen in regelgeving

Met het CO2 neutraal maken van onze samenleving is het dus wenselijk om meer grondwarmtepompen onze huizen te laten verwarmen. Het ministerie heeft vanuit die visie onderzoek laten doen naar de mogelijkheden en belemmeringen in regelgeving. Daar is uitgekomen dat bestaande procedures kunnen worden verkort en dat ingewikkelde verplichte berekeningen over mogelijke invloed op andere bodemenergiesystemen worden geschrapt. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over dit onderwerp.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *