Weten of je in aanmerking komt voor een warmtepomp subsidie en hoeveel? Hieronder vindt je alle informatie over de subsidie, maar ook advies over de warmtepompen.

Subsidieregeling voor warmtepompen tot 2021

Ook dit jaar is het weer mogelijk subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een warmtepomp. Het budget voor 2020 is maar liefst € 100 miljoen. Let wel: de aanvrager moet een bewijs aanleveren dat de apparaten geïnstalleerd zijn door een deskundige installateur. Dit bewijs kan bijvoorbeeld een factuur van een installateur of aannemer zijn.

Vanaf 2020 kun je geen subsidie meer ontvangen voor pelletkachels en biomassaketels. Hetzelfde geldt voor apparaten die worden geplaatst in bouwwerken waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd. Voor particulieren geldt een overgangsregeling.

Wat is er veranderd per 1 januari 2020?

De subsidiebedragen voor kleine warmtepompen die bestemd zijn voor het verwarmen van tapwater, zoals warmtepompboilers, zijn verlaagd. Het subsidiebedrag voor 2020 bedraagt nu € 500, exclusief eventuele label-bonus. De gewijzigde bedragen gelden voor alle aanvragen vanaf 1 januari 2020. Is je aanvraag vorig jaar afgewezen vanwege uitputting van het budget? Dan kun je het opnieuw proberen en geldt het nieuwe bedrag. Ook als de warmtepomp in 2019 is gekocht en geïnstalleerd.

Waarom subsidie warmtepomp?

De overheid wil graag de doelen uit het Energie akkoord behalen. Door het toekennen van subsidies op apparaten die duurzame energie opwekken wil de overheid Nederlandse huishoudens en bedrijven de komende jaren stimuleren om hun woning of bedrijfspand door minder gas en meer door duurzame warmte te verwarmen. Daarmee wordt de CO2 uitstoot verminderd en dat is weer goed voor het milieu en onze gezondheid.

Hoeveel subsidie krijg ik op een warmtepomp?

Voor een warmtepomp krijg je tussen de €1.000,- en €2500,- subsidie. Dit is afhankelijk van het soort warmtepomp en hoeveel energie deze bespaart. Er is een lijst opgesteld waarop exact staat vermeld hoeveel subsidie op welk merk en type warmtepomp zit. Deze lijst vindt je onderaan deze pagina onder downloads. De lijst wordt regelmatig ge-update, omdat nog niet alle verzoeken tot plaatsing van fabrikanten zijn gehonoreerd.

Het is mogelijk dat je naast een landelijke subsidieregeling ook lokaal subsidie kan ontvangen. Dit kan gemeentelijk zijn, maar ook provinciaal. Wil je weten of er bij jou in de regio subsidie op warmtepompen te krijgen is? Kijk dan op www.energiesubsidiewijzer.nl. Kijk wel goed of de subsidies zijn te stapelen.

Voor welke warmtepompen krijg ik subsidie?

Een voorwaarde voor het krijgen van subsidie is dat de warmtepomp onderdeel moet zijn van een verwarmingstoestel. Daarnaast mag de warmtepomp een maximaal vermogen hebben van 70kW en moet deze voorzien zijn van een etiket, productkaart en technische documentatie.

Voor onderstaande type krijg je warmtepomp subsidie:

Interesse in een warmtepomp voor bestaande of nieuwbouw? Vraag online advies aan 1 van onze specialisten. We helpen je graag.

Warmtepomp subsidie: kom ik in aanmerking?

De warmtepomp subsidie geldt voor particulieren en zakelijke afnemers. Als particulier moet je een geldig BSN-nummer hebben. Ook buitenlandse particulieren (met bijvoorbeeld vakantiehuis) met een geldig BSN-nummer komen in aanmerking voor subsidie. Bedrijven die in aanmerking willen komen moeten een geldig KvK-nummer hebben. Hieronder vallen dus ook VVE’s, Corporaties, ZZP’ers, Verenigingen, etc.

Wat zijn de voorwaarden voor subsidie?

Als je als particulier subsidie wilt krijgen op een warmtepomp moet je aan de volgende punten voldoen:

 • De warmtepomp staat op de lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie.
 • De warmtepomp is nieuw en al betaald en geïnstalleerd. Je hebt een betaalbewijs dat op jouw naam staat.
 • Je vraagt de subsidie binnen 6 maanden na de installatiedatum aan.
 • De warmtepomp staat in Nederland.
 • Je mag de warmtepomp niet binnen een jaar na de datum van de subsidiebeslissing verwijderen.
 • Komt de warmtepomp te staan in een nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? Dan kan je géén warmtepompsubsidie krijgen. Bekijk de overgangsregeling.
 • Je kunt de subsidie aanvragen bij RVO.nl. Je hebt een DigiD nodig.
 • Ga voor de officiële voorwaarden naar www.rvo.nl/isde. Die voorwaarden zijn geldig.

Bedrijven die subsidie willen aanvragen moeten rekening houden met het volgende:

 • Er is nog geen koopovereenkomst gesloten wanneer subsidie wordt aangevraagd.
 • Je installeert het apparaat in een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
 • Er geldt voor zakelijke gebruikers geen overgangsregeling.
 • De warmtepomp wordt in Nederland geïnstalleerd.
 • Het bedrijf is eigenaar van de warmtepomp.
 • Er wordt nooit meer subsidie verleent dan in de toekenning staat.
 • De warmtepomp wordt binnen een jaar na goedkeuring van de subsidie in gebruik genomen
 • De warmtepomp mag niet worden verwijderd binnen een jaar na bepaling van de hoogte van de subsidie.
 • Je hebt een bewijs dat een deskundige installateur het apparaat heeft geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld een factuur zijn van de installateur of de aannemer.

Hoe vraag ik de subsidie aan en waar moet ik op letten?

De ISDE is een meerjarige regeling die opende op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Dit jaar kan je subsidie aanvragen tot en met 31 december 2020.

Voor particulieren geldt:

Nadat je de warmtepomp hebt aangeschaft dien je via mijn.rvo.nl de subsidieaanvraag in. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Let op! Doe dit wel binnen 6 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst. Doe je dit niet dan vervalt het recht op subsidie. De beslissing krijg je dan binnen 8 weken. De betaling zal vervolgens binnen een week plaatsvinden.

Je moet daarnaast een betaalbewijs (foto, scan of printscreen) meesturen. Zelfs wanneer je in contanten hebt voldaan. Hierop moet de volgende informatie staan:

 • Merknaam
 • Omschrijving van het product, o.a. typenummer
 • Datum en bedrag van de betaling
 • Meldcode van de warmtepomp

Warmtepomp in bestaande woning

Nu er subsidie is op warmtepompen is dit een zeer aantrekkelijk alternatief wanneer je de cv-ketel moet vervangen. Warmtepompen zijn namelijk ook geschikt voor in de bestaande bouw. Het meest voorkomende type in bestaande bouw is de hybride warmtepomp.

Voor bedrijven geldt:

Je moet eerst subsidie aanvragen via mijn.rvo.nl. Hiervoor heb je eHerkenning nodig. De koopovereenkomst kan pas worden aangaan nadat er goedkeuring is verleend. Na installatie en betaling kun je dan vaststelling van de subsidie aanvragen. Het is ook mogelijk om een voorschot aan te vragen. Je moet dan wel bewijzen dat de warmtepompen zijn aangeschaft en geïnstalleerd.

Voor zowel particulieren als bedrijven geldt: wil je meer dan 1 apparaat aanschaffen? Dus bijvoorbeeld een zonneboiler naast je warmtepomp. Dit is mogelijk! Je dient dan per apparaat een aparte aanvraag in.

Warmtepomp subsidie: zakelijk

Naast de aanschafsubsidie is er nog meer voordeel voor bedrijven. Dit in de vorm van fiscaal voordeel als gevolg van de Energie Investerings Aftrek (EIA). Indien je hiervoor in aanmerking komt kun je 45% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst, boven op de normale afschrijving. Om in aanmerking te komen moet onder andere de investering ten minste €2.500,- bedragen en moet je het binnen 3 maanden na opdracht tot levering aanmelden. Bekijk hier alle fiscale voordelen en subsidies voor energiebesparing voor bedrijven.

Reacties

13 antwoorden
 1. Danny
  Danny zegt:

  We hebben al een keer eerder subsidie aangevraagd voor een warmtepomp in onze bestaande woning. Echter gaan wij nu verhuizen dus willen op ons nieuwe adres een nieuwe warmtepomp plaatsten. Kan ik dan weer subsidie aanvragen of mag dit mag eenmalig ( persoonsgebonden of adresgebonden). Mvg danny

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Danny

   Voor de nieuwe warmtepomp in je nieuwe woning kan je inderdaad weer subsidie aanvragen. Als je de warmtepomp via een van onze Abel installateurs laat leveren en plaatsen, dan kunnen wij je, indien gewenst, helpen met de subsidie aanvraag en deze voor je afhandelen.
   Succes met verhuizen en veel plezier in je nieuwe woning!

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Abel zegt:

  Beste Chris,

  Voor zover ik weet is dit niet het geval. Als u een bepaald merk en type warmtepomp op het oog hebt, kunt u via onderstaande lijst checken of deze in aanmerking komt voor subsidie.

  Beantwoorden
 3. Bespaarinstallateur zegt:

  In antwoord op M. Kok.
  Beste M. de Kok,

  Het is inderdaad enigszins verwarrend. De voorwaarden staan wel duidelijk omschreven. Voor nieuwbouw houdt dit dus in dat een aannemer/installateur dit van tevoren moet aanvragen. Verrekening met kopende partij (particulier) zou dan moeten geschieden op basis van een onderlinge afspraak. In deze is particulier dus afhankelijk van advies over en kennis van de aannemer/installateur van de subsidieregeling, indien men zelf hier niet van op de hoogte is.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

  Beantwoorden
 4. M. Kok
  M. Kok zegt:

  Ik heb RVO gebeld ivm onze nieuwbouwwoning. We hebben een mooie warmtepomp geplaatst (ecoforest) maar RVO geeft aan dat particulieren bij nieuwbouw NIET in aanmerking komen voor subsidie, omdat een huis bouwen niet binnen 3 maanden kan. Je kan dus niet binnen 3 maanden NA koopovereenkomst subsidie aanvragen omdat de pomp dan binnen 3 maanden operationeel moet zijn en pas na inwerking stelling je kan aanvragen. De aannemer moet het maar aanvragen, maar ja, dat moet VOORAF, dus dat kan ook niet meer.. Wat gaat hier mis? Ze willen dat aannemers dus alle subsidie opstrijken vooraf en dat de kopers zo slim zijn om hier iets van terug te willen zien? Dat klinkt niet als een aantrekkelijke subsidie regeling voor particulieren met nieuwbouw.. Meer als een subsidie die weer ergens op de Kaaimaneilanden gaat verdwijnen.. Of heb ik de verkeerde gesproken bij het RVO? 🙂

  Beantwoorden
 5. Bespaarinstallateur zegt:

  In antwoord op fred smits.
  Beste Fred,

  U krijgt alleen subsidie bij nieuwbouw indien de warmtepomp aanvullend is aan de EPC-normering. Vraag dit dus na.

  De RVO verschaft op haar website geen duidelijkheid over op naam stelling van de betaalgegevens bij nieuwbouw: https://mijn.rvo.nl/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde-particulieren-2016 (tabblad voorwaarden). Het lijkt me wel logisch, maar wellicht is een projectreferentie ook voldoende. Voor de zekerheid kunt u het beste even bellen naar RVO over hoe te handelen. Telefoonnummer is 088-042-42-42.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

  Beantwoorden
 6. fred smits
  fred smits zegt:

  We hebben een nieuwbouwwoning gekocht. Ben nu in overleg met de bouwer de cv ketel (Intergas HReco 36) uit te breiden met een Daikin hybridewarmtepomp. Dat zal als meerwerk worden opgenomen denk ik.
  Moet de aankoopnota dan op mijn naam staan en moet ik de betaling zelf hebben gedaan. Of is het ook goed dat de bouwer het betaald, zoals hij dat ook gedaan zou hebben met de cv-ketel, die bij het project hoort.

  Met vriendelijke groet,
  Fred Smits

  Beantwoorden
 7. Michel
  Michel zegt:

  Wij hebben eind 2015 een nieuwbouwwoning gekocht met daarin een luchtwaterwarmtepomp. De woning met installatie wordt in 2016 gebouwd en opgeleverd. Kunnen wij via de aannemer ook in aanmerking komen voor subsidie? Zo ja, aan welke voorwaarden moeten wij dan voldoen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Michel,

   Je komt bij nieuwbouw alleen in aanmerking voor de subsidie wanneer de warmtepomp aanvullend is aan de EPC. En niet als de warmtepomp benodigd is om aan de EPC norm te voldoen. Dit moet u dus even navragen. In de regeling staat het als volgt verwoord: De aanvrager mag voor een installatie voor de productie van duurzame energie geen subsidie aanvragen indien de installatie door een aannemer is of wordt geïnstalleerd om te voldoen aan de wettelijke voorschriften, bedoeld in hoofdstuk 5 van het Bouwbesluit. Dit hoofdstuk gaat over technische bouwvoorschriften uit het oogpunt van energiezuinigheid en milieu, nieuwbouw (EPC).

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

   Beantwoorden
 8. R.S. Visser
  R.S. Visser zegt:

  Is het al meer informatie beschikbaar over de inhoud van de subsidie voor warmtepompen. Wij gaan in 2016 een huis bouwen met waarschijnlijk een aardwarmtepomp als hoofdverwarming in combinatie met zonnepanelen om zo tot een energieneutrale woning toe te werken. We zijn benieuw of er in 2016 nieuwe subsidies komen voor de installatie van aardwarmtepompen voor particulieren.

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Meneer Visser,

   Afgelopen week heeft Minister Kamp de Kamer per brief geïnformeerd over de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) . De inhoud is nog niet bekend gemaakt. Verwacht wordt dat deze komende week wordt gepubliceerd. Zodra de inhoud bekend wordt gemaakt kunt u dat hier lezen. Het kan overigens zijn dat er alleen subsidie is voor bestaande bouw en dus niet voor nieuwbouw.

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *