De kosten van een warmtepomp in de nieuwbouw of bestaande bouw zijn van veel factoren afhankelijk. Zo is de ligging van je huis of pand van invloed op de mogelijke types warmtepomp. In dit artikel leggen we je graag uit wat een warmtepomp gaat kosten.

Er zijn verschillende type warmtepompen: een lucht-lucht, lucht-water of een water-water warmtepomp. In het laatste geval zal het dan gaan om een warmtepomp die grondwater verticaal uit de bodem pompt. Dit type is duur in aanschaf vanwege de diepe putten die geslagen moeten worden. Bij bestaande panden is dit type doorgaans niet mogelijk. In deze gevallen wordt veelal gekozen voor een lucht-water warmtepomp in combinatie met een cv-ketel (ook wel hybride warmtepomp genoemd). Deze voorziet in warm tapwater en de opvang van piekmomenten.

Wat bepaalt de kosten van een warmtepomp?

 • De grootte van het huis of pand (kubieke meter inhoud).
 • De mate van isolatie.
 • De gewenste verwarmingscapaciteit: alleen verwarming, of ook warm tapwater.
 • Het gewenste comfortniveau (hoe snel moet het hoe warm worden?).
 • De toevoeging van extra elementen aan de installatie zoals een cv-ketel of zonnepanelen.

Subsidie warmtepomp nieuwbouw en bestaande bouw

Vanaf januari 2016 is er  warmtepomp subsidie. Deze subsidie van de overheid is er op verschillende typen warmtepomp. Zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw. De subsidie varieert van €1000,- tot wel €2500,-.

Welke soort warmtepomp?

Afhankelijk van welk type pomp je selecteert, moet je rekening houden met grondwerkzaamheden, het aanleggen van ondergrondse buizen en of het vervangen/verleggen van de verwarmingsinstallatie en/of vloerverwarming. Omdat het gaat om lagetemperatuurverwarming (LTV) moeten de radiatoren soms ook worden vervangen. Iedere pomp heeft bovendien unieke specificaties als het gaat om verwarmings- en koelvermogen en COP-waardes. Sowieso geldt: hoe meer warmte je nodig hebt, hoe duurder je uit bent. Een warmtepomp gaat wel langer mee dan een cv-ketel.

Rekenvoorbeeld jaarlijkse kosten warmtepomp

In dit voorbeeld gaan we uit van een gemiddelde warmtepomp, geplaatst in een goed geïsoleerd huis met een inhoud van 850 m3, voor zowel verwarming als warm tapwater. De aanschafprijs van de pomp is € 15.000,-

Kosten voor energie
• Energieverbruik per jaar ongeveer 5.600 Kwh.
• Energietarief per 1-1-2015: € 0,23 per Kwh.
• Kosten per jaar: € 1.288,- per jaar.

Gemiddeld zijn de gebruikskosten (onderhoud en energie) van warmtepompen 17 procent lager dan voor een combiketel op gas. Daar tegenover staan de flink hogere aanschafkosten.

Kosten voor onderhoud en afschrijving
• Afschrijving in 25 jaar: € 600,-
• Jaarlijks onderhoud: € 90,-

Totaal per jaar
€ 1.978


Vergelijking jaarlijkse kosten warmtepomp en cv-ketel

Voor een HR-ketel in de hogere klasse van € 3200 zijn dit de jaarlijkse kosten. Hierbij rekenen we met een jaarlijkse warmteopbrengst van 22.400 Kwh, en 9,2 Kwh warmte per 1m3 gas.

Kosten voor energie, onderhoud en afschrijving
• 2.488 m3 x 65 cent = € 1617,20
• Afschrijving 15 jaar: € 213
• Jaarlijks onderhoud € 140

Totaal per jaar:
€ 1.970,20

In het bovenstaande voorbeeld is de warmtepomp per jaar 8 euro duurder dan de CV-ketel. De mate waarin een warmtepomp toch voordeliger is qua kosten is afhankelijk van:

 • De energetische opbrengst van de warmtepomp.
 • De hoogte van energiekosten voor gas en elektriciteit.
 • Renteverlies en inflatie.
 • Het stroomverbruik van de CV-ketel.
 • Wel of geen gasaansluiting na ingebruikname warmtepomp.

Een belangrijkere winst is te behalen wanneer je kijkt naar de CO2-uitstoot. Dit kan met een warmtepomp tot 70% dalen ten opzichte van een cv-ketel. Of zelfs meer wanneer je de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp opwekt door middel van zonnepanelen. Je woning of bedrijfspand kan hiermee een gunstiger energielabel krijgen, wat goed is voor de huur- en verkoopwaarde.

Kosten warmtepomp: laat je goed adviseren over…

… de te verwachten elektriciteitskosten (zeker wanneer de warmtepomp wordt geïnstalleerd in combinatie met een back-up systeem).

… de garanties en prestaties van de aangelegde installatie.

… de juiste radiatoren of vloerverwarming in combinatie met de warmtepomp.

… de keuze voor het type warmtepomp in relatie tot de ligging van het huis of pand.

… de vereiste vergunningen.

… de gevolgen voor de prestaties van de warmtepomp wanneer je in de toekomst de woning of het bedrijfspand uitbouwt.

Kosten warmtepomp nieuwbouw of bestaande bouw berekenen?

Om de kosten, het verbruik en de opbrengst van een warmtepomp nauwkeurig te bepalen zijn complexe berekeningen nodig. Daarnaast zijn er diverse configuraties mogelijk, die allen van invloed zijn op de werking, opbrengst en aanschafprijs. Bovendien zijn er soms fiscale aftrek- of subsidiemogelijkheden, die het kostenplaatje fors aantrekkelijker kunnen maken. Daarom is het voor een goed beeld van belang dat alle factoren in kaart worden gebracht. Je Abel&co-installateur neemt graag de tijd om alle feiten voor jou op een rijtje te zetten.

Een duidelijk overzicht van de totale kosten van een warmtepomp nieuwbouw of bestaande bouw? Krijg advies op maat via 1 van onze installateurs.

Reacties

10 antwoorden
 1. Arnout
  Arnout zegt:

  Ik ga mijn huis voorzien van Lage temperatuurverwarming (vloerverwarming beneden en op termijn LTV radiatoren boven). Ik wil dit doen met mijn nieuwe HR ketel en een hybride warmtepomp. Als ik op termijn alsnog een bodemwarmtepomp wil hebben kan ik dan de hybride warmtepomp nog gebruiken of is dat niet zinvol?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Arnout,

   Dat zou wel kunnen maar is niet gebruikelijk. De regelkringen die nodig zijn met tweee warmtebronnen in één systeem zijn ook best ingewikkeld.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Roger
  Roger zegt:

  Is het ook mogelijk om enkel met een lucht/water warmtepomp je huis te verwarmen.
  Zodat mijn huis zonder gasaansluiting verwarmd kan worden.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Roger,

   In een bestaande woning wordt dit erg moeilijk. De capaciteit van het afgifte systeem is vaak niet voldoende bij lage temperaturen, en de capaciteit van en lucht/water warmte pomp bij -10 buitenlucht is ook niet erg goed. Een water/water type presteert in de winter beter omdat de temperatuur van het medium hoger is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Amira Youssef
  Amira Youssef zegt:

  Ik ben op zoek naar een lucht/water warmtepomp met een vermogen van 20kW. Ik wil deze lucht/water warmtepomp gebruiken voor het verwarmen van mijn water/buffer bak voor een LT-warmtenet.

  Zou u mij kunnen aanraden wat hier de meeste geschikte optie voor is. Ook vroeg ik mij af hoeveel dB zo een warmte pomp produceert. 

  Het liefst zou ik een lucht/water warmte pomp willen hebben met alleen een buiten unit, aangezien het niet in de buurt geplaatst zal worden van een gebouw en wat zijn hier voor de opties en de kosten? Hoeveel energie verbruikt de pomp en wat voor onderhoud vergt het product?

  Graag zie ik uw mail tegemoet en hoop ik dat u mij verder kunt helpen in mijn besluit.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Amira,

   De enige typen lucht/water warmtepompen welke ons bekend zijn hebben een binnendeel bedoelt voor woningen om aan te sluiten op de bestaande cv installatie.

   Als je het water gedeelte ook in de buitenunit hebt zal dit in de winter bevriezen. Ik heb daarom een dergelijk model nog nooit gezien.

   Met vriendelijk groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Peter,

   Als je op zoek bent naar een nieuwe centrale verwarming dan adviseer ik je om even contact op te nemen met één van onze installateurs in je regio via https://abelenco.nl/installateurs/
   De installateurs aangesloten bij Abel & Co kunnen je voorzien van een passend advies.

   Mvg,
   Jaap
   Adviseur Abel & Co

   Beantwoorden
 4. I. van Blijderveen
  I. van Blijderveen zegt:

  ik lees bij warmtepompen wel dat het soms nodig is om bij te verwarmen, maar nergens wat dat gelet op een gemiddelde winter in Nederland voor een eengezinswoning ongeveer kost aan extra elektra. Want als je zonder gasaansluiting wilt en niet wilt bijverwarmen met hout dan zal via elektra de extra energie moeten worden opgewekt. Kunt u die inschatting maken. En er zullen x factoren zijn die dit kunnen beinvloeden, maar een indicatie is beter dan niks daarover zeggen.
  vr gr

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Izak,

   Bijverwarming zal soms nodig zijn voor het warm water. Dit is afhankelijk van verbruik en buffer.

   Bij een water-water systeem is bijverwarming voor verwarming, in de Nederlandse situatie en uitgaande van een goed gedimensioneerd systeem, zelden nodig. Het bronwater heeft immers een vrij constante temperatuur.

   Bij een lucht-water systeem kan dat wel voorkomen. Als het buiten kouder wordt geeft dit minder rendement. Deze systemen worden daarom vaak in hybride met gas uitgevoerd.

   Een indicatie geven is gewoon lastig omdat het van zoveel factoren afhankelijk is.

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *