Je zwembad verwarmen: als je in Nederland lang wilt genieten van je zwembad, dan is verwarming een noodzakelijk kwaad. Eenduidig advies om je zwembad voordelig te verwarmen is er niet: het is helemaal afhankelijk van je wensen en situatie. Hieronder vindt je een opsomming van de mogelijkheden voor het verwarmen van zwembaden. Het is beter om vooraf in de kosten van diverse scenario’s te verdiepen, dan jaren hoge energierekeningen te betalen.
Conventionele elektrische verwarming
Elektrische verwarming is direct op je zwembad aangesloten, is compacter dan de andere oplossingen en produceert nauwelijks geluid. Gezien het hoge energieverbruik is dit type verwarming met name populair bij kleinere zwembaden.
Gas- of oliegestookte verwarming
Hiermee kun je jouw zwembad te allen tijde op de juiste temperatuur krijgen, ongeacht de buitentemperatuur of stand van de zon. De kosten zijn echter fors hoger dan bij de andere systemen (behalve elektrische verwarming), en een stuk minder milieuvriendelijk.
Warmtewisselaar gekoppeld aan de verwarming in je woning
Een warmtewisselaar kan de warmte van je centrale verwarming (obv electriciteit, warmtepomp, zonnecollectoren of gas) in je woning uitwisselen met een systeem dat is aangesloten op je zwembad (mits er extra capaciteit aanwezig is).
Warmtepomp (luchtwarmtepomp) voor zwembadverwarming
Deze veel gebruikte variant haalt warmte uit de omgevingslucht en gebruikt dit voor het verwarmen van het zwembadwater. Een luchtwarmtepomp gebruikt redelijk wat energie om die warmte aan de lucht te onttrekken. Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe hoger het rendement van de warmtepomp. Dit kan oplopen tot een factor 5 (1 kW elektriciteit resulteert dan in 5 kW energie (warmte) voor je zwembad.
Tip van Abel: je zwembad verwarmen met een warmtepomp is een goede keuze als je vooral ’s zomers wilt zwemmen. Dan is de buitentemperatuur, en daarmee je rendement hoger. Zakt de temperatuur onder de 7 graden Celsius, dan is het rendement nihil.
Slimme zwembadafdekking
Er zijn diverse soorten afdekking voor zwembaden verkrijgbaar. Naast het weren van zwerfvuil (zand, bladeren, takjes) en insecten hebben sommige soorten een extra functie. Zo zijn er afdekkingen van lamellen, zeilen of noppenfolie verkrijgbaar die de warmte van het zonlicht afgeven aan het water.
Houtgestookte verwarming voor zwembad
Dit milieuvriendelijke systeem maakt gebruik van hout als brandstof. Er zijn houtverwarmingssystemen die tot 35 kW energie leveren. Hout is een natuurlijke en duurzame energiebron, die minder schadelijke CO2-uitstoot veroorzaakt dan olie of gas. Groeiende en bloeiende bomen gebruiken deze gassen bovendien bij de productie van zuurstof.
Zwembad verwarmen met zonne-energie
De grootste verliespost van de temperatuur van het badwater is de oppervlakte. Hier vindt de heftigste uitwisseling van temperatuur plaats. Zonnecollectoren van rubberen matten of opgerolde slangen bieden diverse voordelen, maar kunnen last hebben van convectie en radiatie verliezen. Als de zon goed schijnt kan de watertemperatuur stijgen met 5 tot 10 graden.
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur
Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.
15kw heater zal vast de maximale uitgaande vermogen zijn. \
met een cop waarde van 4.16 valt hij net onder 16 amp
de aantal kw opgenomen vermogen moet je naar kijken. 3680 watt = 16 amp (en dus geen andere dingen aansluiten op die zelfde groep, eventueel een eigen groep dus)
en 25 amp = 5750 watt, maar dit moet je niet willen, dikkere bekabeling nodig en een andere zekering erin.
ik ga hier eigenlijk vanuit als het 1 fase is dat het gewoon 16amp afgezekerd moet worden en dus niks anders op dezelfde groep mag zitten (want dan zit je daarover heen) even nachecken, en dan een nieuwe groep maken of alles uit zetten
Beste Abel,
Ik kan extra elektriciteit krijgen met mijn zonnepanelen. Wat koppel ik nu hieraan om mijn zwembad te verwarmen? Het zwembad is wel 120m3 ongeveer, en het moet wel flink warmer worden, ook in de herfst en lente.
Graag je reactie.
Beste Paul,
Ik ga er vanuit dat je bedoelt dat je extra zonnepanelen kan leggen omdat je ruimte over hebt. En niet dat je al overcapaciteit hebt op je bestaande installatie. Een optie is om extra zonnepanelen te leggen en de stroom hiervan te gebruiken om een warmtepomp te installeren. Stel je hebt 3000 kWh extra (12 zonnepanelen) dan kun je met een warmtepomp met een COP van 4, 12kW opwekken. Waarschijnlijk is dit niet genoeg om je zwembad snel te verwarmen.
Afgezien van het kostenplaatje (zonnepanelen + warmtepomp) is een zonneboiler een betere optie. Aangezien je toch ruimte hebt voor extra collectoren.
Met vriendelijke groet,
Abel
als je naar de fabrikant zijn opgave van warmtepompen kijkt dan heb je een ziekelijk zwaar model nodig 32kw
tabel van intex verwarmings matten geeft op
8m3 = 2m2 matten voor 3-5 graden
120m3 = dus 30m2 aan zonneverwarming matten
heel eerlijk. ik verwarm mijn jacuzzi met 12 m2 matten tot 38 graden met een tijdschakelaar op de pomp.. dit is nog te doen van lente tot herfst. maar dan heb je het ook over 2m3 water… 120m3 is echt enorm veel water, als je het echt persee wilt. dan zou ik zeggen zoek een grote warmtepomp tegenwoordig hebben ze ook al cop waarde van 6 7 8 en anders zoveel mogenlijk verwarming matten/ panelen op het plat dak. en eventueel beide.. met een warmtepompje van 16amp en 30m2 matten kun jij best goed april- september beide gebruiken. en in de zomer alleen de zonneverwarming dan kan jij het hele jaar je water wel 5 graden verhogen tegenover het gemiddelde buiten temp
Hallo,
Ik heb een 15 kw zwembad heater gekocht en nu slaat steeds mijn 16 amp stoz zekering eruit, wat is de beste oplossing om dit te voorkomen.
ik haal spanning uit de schuur vandaan, en daar is het niet mogelijk om er twee fases van te maken, ivm ingraven van de kabel.
Kan ik de zekering vervangen voor een zwaardere, de hoofdzekering is 40 amp net als de aardlekschakelaar, en die bljven erin.
Zou het met 25 amp wel lukken denkt u?
Groetjes,
Michael Bakker
Beste Michael,
Met 15 kW zal het toch waarschijnlijk een 3fase apparaat zijn? Over 1 fase kan (in Nederland) met 16 Ampere 3.6 kW.
> Kan ik de zekering vervangen voor een zwaardere, de hoofdzekering is 40 amp net als de aardlekschakelaar, en die bljven erin.
Die blijft erin omdat de 16 eruit gaat. Zo is dat ontworpen.
> Zou het met 25 amp wel lukken denkt u?
Nee, ook niet op 1 fase. Waarschijnlijk heeft u minimaal 3x25A nodig, dit moet u echt met een vakkundig installateur overleggen. Daarbij kunt u niet zomaar een zwaardere zekering plaatsen.
De beste oplossing is om een 3fase aansluiting welke voldoende zwaar is te laten maken bij de heater.