Een hybride warmtepomp geeft warm water en zorgt voor verwarming. Het is een combinatie van een gasgestookte HR-107 ketel met een elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan ingebouwd zijn, of apart worden toegevoegd.

Waarom een hybride warmtepomp?

De warmtepomp gebruikt buitenlucht of ventilatielucht als bron en zorgt voor het overgrote deel van het jaar voor de benodigde verwarming. De gasgestookte cv-ketel gaat alleen aan op extreem koude dagen (de buitentemperatuur is dan te laag voor efficiënte warmtewisseling) en voor het maken van warm tapwater. Dit maakt de hybride warmtepomp kostentechnisch interessant in landen als Nederland, met een gematigd klimaat en een uitgebreide gasinfrastructuur.

Overweeg je om een warmtepomp aan te schaffen? Kijk dan goed of je in aanmerking komt voor een subsidie. Vanaf januari 2016 is er namelijk warmtepomp subsidie.

Verschil tussen een standaard en hybride warmtepomp

Het verschil schuilt in het doel van de warmteproductie. De standaard warmtepomp zorgt vaak alleen voor verwarming, terwijl een hybride voor verwarming en warm tapwater zorgt. Een warmtepompboiler daarentegen verzorgt alleen warm tapwater.

Hybride warmtepomp prijs

Bij een hybride warmtepomp gaat het altijd om een pomp die warmte haalt uit buiten- of ventilatielucht. Andere soorten warmtepompen kunnen ook warmte halen uit de bodem of uit grond- of oppervlaktewater. Deze zijn fors duurder, zowel in aanschaf als qua installatiekosten.

Een hybride warmtepomp (nu met €2300,- subsidie) is een zeer rendabele investering. Vraag advies aan 1 van onze installateurs

Toepassing van een hybride warmtepomp

Omdat er geen ingrijpende bouwkundige maatregelen nodig zijn, is dit één van de weinige soorten warmtepompen die probleemloos in een bestaande woning kan worden geplaatst. De hybride warmtepomp wordt meestal vlakbij de cv-ketel geplaatst. Daarnaast moet er plek zijn voor een buiten-unit.

De hybride variant wordt vaak toegepast in combinatie met lagetemperatuurverwarming (LTV). Dit zorgt voor maximaal rendement. De woning dient dan wel goed geïsoleerd te zijn, om de LTV goed te laten renderen. LTV is overigens geen voorwaarde voor een hybride warmtepomp.

Hybride warmtepompen zijn er in drie varianten:

  • Warmte uit buitenlucht: dit type werkt met een buitenunit die de omgevingslucht als warmtebron gebruikt.
  • Warmte uit buitenlucht en ventilatielucht: dit type wordt volledig binnenshuis geplaatst en kan zowel warmte produceren voor verwarming als tapwater.
  • Warmte uit ventilatielucht: dit type gebruikt lucht uit de ventilatieafvoer van de woning. Ook deze pomp kan warmte leveren voor verwarming en tapwater. Meestal kiest men voor deze variant wanneer er alleen een mechanisch ventilatiesysteem in de woning aanwezig is.

Reacties

0 antwoorden
  1. K van den Hoek
    K van den Hoek zegt:

    Wij hebben een hoog rendement CV ketel die is verbonden met 5 radiatoren in de kamer,slaapkamers en badkamer. Verder is de CV verbonden met 2 leidingen die via de vloer zijn verbonden met de vloerverwarming in de berging waaraan 5 leiding groepen aan zijn verbonden.
    Vanuit de vloerverwarming kunnen er 2 leidingen worden gelegd naar een ruimte buiten de woning waar een warmtepomp kan worden geplaatst.
    De verbindingsleiding tussen de CV installatie en de vloerverwarming wordt afgesloten zodat beide installaties onafhankelijk worden gemaakt.
    Door de CV installatie worden dus de radiatoren verwarmd indien nodig en wordt warm water geproduceerd.
    Aan de warmtepomp (lucht/water)wil ik een tank koppelen om bij lage buitenlucht temperaturen voldoende warm water te kunnen produceren.
    Ik zoek een firma die een mening kan ventileren en eventueel kritiek op kan geven.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Klaas,

      Je hebt een onconventionele oplossing bedacht. Natuurlijk is dit technisch mogelijk als er voldoende installatieruimte is. Je kan het beste contact zoeken met een installateur of een warmtetechnisch advies bureau.

      Ik zie overigens het voordeel ten opzichte van de standaard hybride oplossing niet, als je die uitbreidt met een buffer werkt dat net zo goed.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *