Het opladen van elektrische auto's kan op twee manieren: met een standaard AC-lader of een snellere DC snellader. In dit artikel zullen we de werking en voordelen van een DC snellader bespreken, hoe je ze kunt herkennen en welke kosten hierbij komen kijken.

Hoe werkt een DC snellader

Het elektriciteitsnet levert wisselstroom, maar het verschil tussen laden met gelijkstroom (DC) of wisselstroom (AC) ligt in de locatie van de converter. Bij DC-laden zit de converter in het laadstation zelf. Dit betekent dat de stroom rechtstreeks naar de accu van het elektrische voertuig kan worden geleid zonder omzetting via de interne converter van de auto. Dit maakt snelladen veel efficiënter dan normaal opladen.

Hoe herken je een snellader

Het herkennen van een snellader is eenvoudig. Deze laadpalen hebben een laadvermogen van minimaal 24 kWh. Dit vermogen maakt snelladen mogelijk en onderscheidt zich duidelijk van standaard AC-laders met lagere capaciteiten. Veel auto’s van vandaag de dag kunnen 11 kWh AC laden. Wat dus betekent dat je met een DC lader het dubbele laadvermogen haalt.

Hoelang duurt DC snelladen

De laadtijd bij een snellader varieert afhankelijk van het type lader en je auto, maar gemiddeld duurt het 20 tot 40 minuten. Gelukkig belooft de toekomst kortere laadtijden dankzij voortdurende technologische verbeteringen en grotere accucapaciteiten in nieuwe elektrische voertuigen. Dit betekent dat in de toekomst minder tijd langs de weg nodig zal zijn om je auto op te laden.

Wat kost een DC snellader

Hoewel snelladen voordelen biedt, gaat het gepaard met hogere investeringskosten. De omvormer in een DC snellader maakt het opladen sneller, maar het apparaat zelf is groter en duurder dan een AC-lader. Daarnaast vereist een snellader een zwaardere stroomaansluiting, wat de kosten verder kan verhogen. Het gemak van sneller laden komt dus met hogere aankoop- en laadprijzen.

Zakelijk laden met een DC snellader

Bij het uitzoeken van laadpalen voor zakelijk laden, heb je de keuze tussen AC- of DC-laadpalen, of een combinatie van beide. In de meeste gevallen zijn AC-laadpalen de beste optie voor zakelijk laden, vanwege de lagere prijs en het feit dat een zwaardere snellader vaak niet nodig is. Als je medewerkers regelmatig op kantoor zijn, hebben hun elektrische voertuigen genoeg tijd om op te laden tijdens zakelijk laden.

Voor voertuigen die vaak snel moeten bijladen, kan een snellader zoals een DC-laadstation een meerwaarde zijn bij zakelijk laden. Het type laadstation dat geschikt is voor jouw bedrijf en zakelijk laden hangt af van de activiteiten en laadbehoeften van je medewerkers. Vaak wordt het standaardaanbod van laadpalen op de bedrijfssite aangevuld met één DC-laadpunt voor zakelijk laden.

Advies of meer informatie?

Twijfel je over jouw perfecte laadoplossing? Het team van Abel&co staat klaar om je te helpen. Vraag gratis een adviesgesprek aan.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *