De Smart Charging of Slim Laden technologie is ontwikkeld voor iedereen die meerdere laadstations wil beheren. De term spreekt in feite voor zich: Smart Charging zorgt ervoor dat elektrische auto’s zo efficiënt mogelijk worden geladen. Dankzij de intelligente functionaliteiten voorkom je overbelasting van het elektriciteitsnetwerk en haal je het meeste uit de laadstations bij een beperkte stroomcapaciteit.

Wat is Smart Charging?

Smart Charging is een overkoepelend begrip dat alle intelligente functionaliteiten van slimme laadpalen omvat. De technologie optimaliseert de laadstations door het beschikbare vermogen op een energie-efficiënte en flexibele wijze te verdelen. Dat betekent dat het systeem de beschikbare capaciteit zo intelligent mogelijk inzet.

Waar ‘domme’ laadpalen je nauwelijks van informatie kunnen voorzien, bieden ‘slimme’ laadpalen software met intelligente functionaliteiten. Je krijgt via de software toegang tot de laadpalen en hebt inzicht in de laadsessies. Bovendien kun je hiermee toegangsrestricties instellen en stroomkosten verrekenen.

Hoe werkt Smart Charging?

Elektrische auto’s vergen veel energie, zeker als ze met velen tegelijkertijd geladen worden. Smart Charging beschikt over diverse toptechnologieën die overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen. Voor deze technologieën worden verschillende containerbegrippen gebruikt. De principes achter de begrippen zijn bij elke aanbieder hetzelfde, maar de invulling ervan kan soms ietwat verschillen. We lichten hieronder een aantal functionaliteiten toe.

1. Beschikbaar vermogen doelmatig verdelen

Slimme laadpalen zijn onmisbaar voor iedereen die meerdere elektrische auto’s tegelijkertijd wil laten opladen. Wanneer je meerdere laadstations wilt installeren, vereist dit een beschikbaarheid van het gezamenlijke vermogen van de aangesloten laadstations. Indien het totaal beschikbare vermogen ontoereikend is, zorgt een service zoals Load Balancing ervoor dat het beschikbare vermogen op een efficiënte manier verdeeld wordt over de actieve laadpunten. Load Balancing garandeert dat elektrische auto’s op jouw locatie optimaal kunnen laden zonder de stroomcapaciteit van het gebouw te overschrijden.

2. Meerdere laadstations kosten-efficiënt beheren

Een slimme configuratie maakt het mogelijk om meerdere laadstations kosten-efficiënt te beheren. Met een systeem zoals de Hub / Satellite heb je in plaats van een ingebouwd modem in ieder laadstation, maar één modem dat meerdere laadpunten laat communiceren met de BackOffice, het beheersysteem voor laadstations waar alle gegevens uit de aanwezige laadstations worden opgeslagen.

Dankzij een slimme configuratie kunnen alle laadpunten centraal worden beheerd. Eén van de laadstations wordt gezien als ‘centraal station’. De andere laadstations zijn met het centraal station verbonden en delen hun data via een kabel onder de grond. In het centraal station wordt de data van alle laadstations verzameld en doorgestuurd naar de BackOffice. Je bespaart ook nog abonnementskosten, aangezien je eenmaal betaalt voor het centraal station en vervolgens een bedrag per connector.

3. Maximumcapaciteit instellen

Wanneer je meerdere elektrische auto’s aan de oplader hangt, kan de stroomcapaciteit daarvan aardig oplopen. Wanneer je een beperkt vermogen beschikbaar hebt voor je laadstations wil je dit vermogen toch optimaal kunnen inzetten voor het laden van zo veel mogelijk elektrische auto’s zonder dat de beschikbare capaciteit wordt overschreden. Je kunt dan via de back-office een maximum laadvermogen instellen. Dit wordt ook wel Peak Shaving genoemd.

Zodra je de maximale stroomcapaciteit gebruikt, zal het laadstation Load Balancing gaan toepassen en per gekoppelde auto de consumptie van het opladen verlagen of tijdelijk op pauze zetten. Als er voor het maximaal laden weer voldoende stroom beschikbaar is, wordt het laadproces voortgezet. Zo ben je er zeker van dat je de stroomcapaciteit op de locatie niet zult overschrijden, zelfs niet tijdens piekuren.

4. Laadsnelheid dynamisch aanpassen op totale elektriciteitsverbruik

Met de nieuwste Smart Charging functionaliteiten gaat het slim laden van elektrische auto’s nog een stap verder. Dynamic Load Balancing is daar een goed voorbeeld van. Als elektrische autobestuurder wil je op een zo hoog mogelijk vermogen laden en er tegelijkertijd van verzekerd zijn dat de elektriciteitsaansluiting door het laden niet overbelast raakt. De Dynamic Load Balancing service monitort continu het totale elektriciteitsverbruik in huis en past de laadsnelheid van je auto er dynamisch op aan.

Dit zorgt ervoor dat de laadpaal alleen de energie gebruikt die nog beschikbaar is. En als er bijvoorbeeld ’s nachts extra energie over is, dan wordt de laadsnelheid automatisch verhoogd. Met deze oplossing hoeft je netaansluiting dus niet verzwaard te worden en voorkom je dure pieken.

smart-charging

Elektrisch rijden op zonnestroom

Elektrisch rijden is duurzaam; er worden minder broeikasgassen uitgestoten en deze uitstoot vindt alleen plaats bij de elektriciteitscentrale. Elektrisch rijden is echter nog slimmer en duurzamer wanneer gereden wordt op zonnestroom. Wil je alle voordelen van je elektrische auto volledig benutten? Ga dan rijden op je eigen zonnestroom. Elke kWh die door je zonnepanelen wordt opgewekt, draagt bij aan een schoner milieu en verdwijnt van je energierekening.

Tip van Abel: Geef je zakelijke laadpalen en zonnepanelen samen op bij de Belastingdienst, dan kun je profiteren van interessante fiscale voordelen.

Slim besparen begint bij jouw Abel&co installateur

Meer weten? Zoek een installateur bij jou in de buurt. Vraag een gratis laadpaaladvies aan en ontdek de mogelijkheden van Smart Charging.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *