Zonne-energie is booming wereldwijd. Ook in Nederland kiezen steeds meer huishoudens voor het installeren van zonnepanelen. De verwachting is dat in 2030 één op de tien huishoudens energie opwekt door middel van de zon. De installatie van zonnepanelen is dan ook een belangrijke stap in de richting van een duurzame, energiebesparende woning. Je draagt een significant steentje bij aan een duurzame leefomgeving én je doet je eigen portemonnee een plezier. Een win-win situatie dus. Om je volledig te overtuigen zetten we vijf redenen om te investeren in zonnepanelen op een rijtje.

Rente op spaarrekening historisch laag. Investeren in zonnepanelen aantrekkelijk?

De rente die je ontvangt op je spaarrekening is tegenwoordig historisch laag. Eind maart werd zelfs bekend dat de Triodos Bank de spaarrente van de internetspaarrekening naar 0% had verlaagd! Het sparen van geld op een spaarrekening levert je dus weinig tot niets op. Maar beleggen kan veel risico met zich meebrengen. Het is daarom nu zeer aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen voor jouw huis. Waarom dat aantrekkelijk is vertellen we met de volgende vijf redenen:

1. Rendement van minstens 5% op zonnepanelen

Waar het rendement op je spaarrekening momenteel flink gekelderd is, neemt het rendement op zonnepanelen de laatste jaren alleen maar toe. Met de huidige generatie fotovoltaïsche panelen, ook wel PV-zonnepanelen genoemd, is het rendement gestegen tot zeker 250 Wattpeak. Om dit wat inzichtelijker voor je te maken: de winst van de investering in zonnepanelen is volgens berekening van Milieu Centraal minstens vergelijkbaar met een rente van 5% op je spaarrekening. En als je de btw de aanschaf en installatie terugvraagt zelfs 6 % of hoger! Hierover later meer.

Verzekerd zijn van een goed rendement? Kies voor veilige en vakkundige installatie.

2. Energie besparen én terugleveren aan je energieleverancier

Dankzij de installatie van zonnepanelen kun je veel geld besparen op je energierekening. Je wekt immers zelf elektriciteit op met zonne-energie waardoor je weinig tot geen energie verbruikt van een energieleverancier. En produceer je meer energie dan je nodig hebt? Dan kun je dit zelfs voor hetzelfde tarief als waarvoor je het afneemt terugleveren (ook wel salderen genoemd) aan je energieleverancier! Onlangs werd bekend dat het gunstige tarief van deze salderingsregeling tot 2023 wordt verlengd. Zo vang je nog geruime tijd volle pond voor het overschot aan groene energie dat je opwekt.

 

3. Terugverdientijd zonnepanelen steeds korter

Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen is een behoorlijke investering. Gelukkig wordt de terugverdientijd op het investeren in zonnepanelen steeds korter. Waar vroeger de terugverdientijd op 10 tot 15 jaar lag, is deze nu al flink korter met zo’n 6 tot 8 jaar. Aangezien zonnepanelen al snel zo’n 25 jaar meegaan, is het investeren in zonnepanelen ontzettend voordelig. Je maakt namelijk minstens 17 jaar pure winst. En dat terwijl je een duurzame bijdrage levert aan het milieu.

4. Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen maar weet je niet hoelang je in je huidige woning blijft wonen? Ook dan is het investeren in zonnepanelen lonend. Naast een bijdrage aan een duurzame leefomgeving leveren zonnepanelen ook een flinke bijdrage aan de waarde van jouw woning. Zo is niet alleen de lagere energierekening interessant voor toekomstige kopers, ook het sinds kort verplichte energielabel stijgt met minimaal 1 of vaak zelfs meerdere stappen. Volgens een onderzoek van Essent stijgt een woning €5000 in waarde bij een gemiddeld zonnesysteem. Bovendien zorgen zonnepanelen ervoor dat je je huis sneller verkoopt: ruim 35% van de kopers heeft namelijk een voorkeur voor een huis met zonnepanelen.