Onderhoud aan de cv-ketel: het schiet er weleens bij in. Zeker als de cv-installatie in de zomer probleemloos heeft gewerkt, verwacht je geen narigheid. Totdat de winter aanbreekt en het buiten kouder wordt: de cv-ketel moet dan ineens veel harder werken, waardoor verborgen gebreken zich versneld openbaren. Voorkom problemen en ongeplande bezoeken van de cv-monteur en laat de installatie vroegtijdig controleren.

De vier belangrijkste redenen om je cv-ketel goed te onderhouden

1. Veiligheid in huis

Onderhoud verhoogt de (brand)veiligheid van je installatie. Bij veel brandverzekeringen wordt geëist dat de cv-ketel regelmatig wordt gecontroleerd.

2. Voorkomen onnodige kosten

Als een monteur langs moet komen voor een storing, wordt je onaangenaam verrast door voorrijkosten en arbeidsloon. In het ergste geval komen daar ook nog kosten voor onderdelen of complete vervanging bovenop. Met vroegtijdig onderhoud van je cv-ketel, bespaar je op deze kosten. Bovendien bepaal je dan zelf wanneer de cv-installateur langskomt en hoef je niet onverhoopt een vrije dag op te nemen.

3. Langere levensduur van de installatie

Van een cv-ketel mag je verwachten dat deze ongeveer 15 jaar meegaat. Het is dan wel een vereiste dat je de installatie regelmatig laat controleren en onderhouden. Zo stel je de aanschaf van een nieuwe, dure cv-ketel maximaal uit.

4. Hoger rendement

Tijdens een onderhoudsbeurt wordt je installatie optimaal ingesteld, waardoor het rendement zomaar 25% hoger rendement kan uitvallen. Je energierekening wordt dus lager: zo verdien je de kosten voor controle en onderhoud eenvoudig terug.

Een extra reden voor een vroegtijdige controle van de cv-ketel: sta nooit in de kou

Omdat de piekperiode voor storingen overal in Nederland hetzelfde is, zijn praktisch alle cv-monteurs volgeboekt op het moment dat jij in de kou zit. Zelfs met de beste wil kunnen installatiebedrijven je pas na vele uren – of dagen – helpen. Door je cv-ketel ruimschoots op tijd te laten controleren, weet je zeker dat je er warmpjes bij zit in de wintermaanden.

Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel laten controleren?

Een ‘open cv-ketel’ uit de jaren ‘80 heeft meestal jaarlijks onderhoud nodig. Ketels die in en voor die periode gemaakt zijn, zuigen namelijk lucht aan vanuit de woning waardoor er meer stof in de ketel wordt gezogen. Hierdoor ontstaan sneller verstoppingen en moeten ze meestal eenmaal per jaar gecontroleerd en schoongemaakt worden.

Voor het onderhoud van een moderne ‘gesloten cv-ketel’ wordt vaak – afhankelijk van het gebruik – maximaal eens per 24 maanden aangeraden. Moderne ketels zuigen lucht van buiten de woning aan, waardoor er minder stof in de installatie komt en er veel minder snel verstoppingen ontstaan. Toch kun je het beste ook dit type cv-ketels eens paar jaar laten meten en controleren. Een voorbeeld van een ‘gesloten cv-ketel’ is de hr-ketel.

Tip van Abel: Zorg ervoor dat de cv-ketel goed kan functioneren. Het is onverstandig een ‘open cv-ketel’ in te bouwen in een kast, omdat de installatie dan niet goed kan ventileren. Een ‘gesloten cv-ketel’ kan prima worden weggewerkt in een kast. Liefst wel met ventilatieroosters, zodat de warmte makkelijk kan ontsnappen.

Wat is het juiste moment voor onderhoud aan mijn cv-ketel?

Je kunt het beste de cv-ketel in september of oktober (laten) controleren, net voordat de winter voor de deur staat en dus net voordat sluimerende defecten zich openbaren. Zoals eerder genoemd hebben cv-monteurs in de nazomer vaak meer tijd om langs te komen, waardoor je sneller geholpen wordt met controles, reparaties en vervangingen.

Cv-ketel onderhoud

doe-het-zelf-tips

Onderhoud aan de cv-ketel is specialistisch werk. Een paar dingen kun je wel zelf doen in het geval van een storing:

  • Werkt de thermostaat? Het kan zijn dat de batterijen op zijn waardoor er geen signaal wordt doorgegeven aan de cv-ketel.
  • Controleer de waterdruk. Deze moet tussen de 1,5 en 2,0 bar liggen. Als de druk te laag is, kun je de cv-installatie zelf bijvullen.
  • Hoor je borrelende en tikkende geluiden in de radiator(en)? Dat betekent meestal dat de cv-installatie luchtbellen bevat. Je kunt in dit geval het beste de verwarming ontluchten.

Wanneer is het tijd voor het vervangen van mijn cv-ketel?

Duurt het steeds langer voordat het douchewater warm wordt? En gaat de installatie vaak in storing? Dan is je installatie wellicht aan vervanging toe. De meeste cv-ketels hebben een levensduur van 12 tot 15 jaar, dus het is raadzaam om rond die tijd de ketel te vervangen. Bovendien heb je met een oude cv-ketel waarschijnlijk een hoge energierekening: nóg een goede reden om over te stappen. Met een nieuwe hr-ketel bespaar je tot wel €300 op stookkosten. De hr-ketel gaat veel efficiënter – en dus energiezuiniger – om met warmte, waardoor een rendement van meer dan 100% mogelijk is.

Wil je écht een duurzame oplossing? Denk dan eens aan een zonneboiler of een warmtepomp, eventueel in combinatie met een hr-ketel. Dit scheelt nog meer energiekosten en is goed voor het milieu. Vaak is er hiervoor subsidie mogelijk. Weten of je in aanmerking komt? Lees het hier!

Abel&co onderhoudsabonnement

Nooit meer in de kou zitten? Abel&co helpt je graag bij het vinden van een geschikt onderhoudsabonnement voor je cv-ketel. Voor een vast laag bedrag per maand ben je verzekerd van vakkundig onderhoud en service. Met als resultaat: altijd goed functionerende apparatuur. Regel hier direct je Abel&co onderhoudsabonnement of download de folder.

Reacties

0 antwoorden
  1. Uysal A
    Uysal A zegt:

    Beste Abel ik heb 2 exp vaten vervangen van elk 600 ltr maar mijn druk blijft boven 3 en water loopt leeg voor vervanging was 9 bar want exp vaten waren lek waar kan ik nog zoeken waarom de druk omhoog gaat

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      In een woning komt je hoogstens een vat van 35 liter tegen. Was je daar dus precies hebt weet ik niet maar het lijkt me het beste om dit door een installateur te bekijken. Dit soort installaties kan namelijk best op afwijkende drukken werken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *