Als de druk in je cv-ketel te laag is, moet je de installatie bijvullen. Dit kun je in principe zelf doen, wij leggen je in dit artikel graag uit hoe. Durf je het zelf niet aan, of merk je dat de onderstaande stappen niet leiden tot het gewenste resultaat? Schakel dan de hulp in van een erkende installateur.

Bekijk eerst de instructievideo hieronder en lees verder in dit artikel meer over de benodigdheden en de stappen die je moet doorlopen:

Benodigdheden:

  • Vulslang
  • Lege emmer
  • Droge absorberende doek

Stap voor stap je cv-ketel bijvullen:

  1. Zet de thermostaat uit en wacht ongeveer een kwartier;
  2. Trek de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact (let op: heb je een digitaal display in plaats van een analoge drukmeter? Laat dan de stekker in het stopcontact);
  3. Vlakbij je cv-ketel zul je een waterkraan vinden. Sluit hier een slang op aan;
  4. Houd de slang omhoog en laat deze zo vol mogelijk met water lopen, vóórdat je de slang aansluit op de cv-ketel. Sluit de kraan weer;
  5. Sluit de volle vulslang aan op de vulkraan van de CV-ketel. Zet daarna eerst de waterkraan open, daarna pas de vulkraan van de cv-ketel;
  6. Laat de kranen open totdat de waterdruk 1,5 tot 2 bar is (1,6 bij een koude installatie);
  7. Wacht tot de drukmeter tussen de anderhalf en twee bar staat. Draai eerst de vulkraan dicht, daarna de waterkraan;
  8. Koppel de slang los. Houd hier een emmer onder om het water in de slang in op te vangen;
  9. Zet de CV-ketel weer aan door de stekker in het stopcontact te steken;
  10. De CV-ketel is bijgevuld. Nu moet je de radiatoren nog ontluchten.

Lees voor gebruik de handleiding

Bovenstaande stappen hebben betrekking op een doorsnee moderne cv-ketel. Er zijn echter vele soorten cv-ketels, met soms afwijkende gebruikersinstructies. Lees daarom vóór het cv-ketel bijvullen eerst de handleiding van uw cv-ketel, om deze stappen te verifiëren.

Heb je problemen met je CV-ketel of is deze aan vervanging toe? Vraag advies aan één van onze installateurs bij jou in de buurt.

Let op:

  • Hangen het vulpunt en de drukmeter op een verdieping (of meer) lager dan de cv-ketel? Dan zal de drukmeter een hogere druk weergeven dan aanwezig is in de ketel. Iedere meter hoogteverschil zorgt voor 0,1 bar druk. Geeft de drukmeter bijvoorbeeld 2 bar weer en is de cv-ketel 7 meter hoger gelegen? Dan is de druk in de cv-ketel 1,3 bar.
  • Loopt de druk tijdens het cv-ketel bijvullen met water onevenredig snel op? Dan is het expansievat waarschijnlijk defect. Deze moet je zo snel mogelijk te laten vervangen. Gebruik de cv-ketel in de tussentijd niet, om meer schade te voorkomen.
  • Moet je de cv-installatie vaak bijvullen met water, maar is het expansievat in orde? Dan zou het aan de automatische ontluchter van de CV-ketel kunnen liggen. Deze kan ‘onzichtbaar’ lekken: door de hoge temperatuur op het ketelblok verdampt het lekkende water dan direct. Je ziet meestal wel kalkafzetting op of nabij de ontluchter of het warmteblok.

Bron: Remeha

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel?
We geven je 15 tips om de slimst mogelijke keuze te maken.

Reacties

62 antwoorden
  1. Peter
    Peter zegt:

    Het rood lichte brandje bij mijn ketel en ik merkte dat de druk onder 0,3 bar was gezakt. Ik heb het terug bijgevuld tot 2,2 bar en de ketel terug aangezet. Een beetje te veel druk, maar goed normaal is dat geen groot probleem. Echter als ik de verwarming aanschakel dan stijgt de druk binnen de 5 minuten naar 3,0 bar. Ik heb voor de veiligheid de verwarming dan maar terug uitgeschakeld. Het lijkt mij niet normaal dat de druk zo snel stijgt en verder blijft stijgen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Peter,

      Dat is inderdaad niet normaal. Je expansievat is defect. Bij een snel groot drukverlies zonder duidelijke lekkage is dat altijd de eerste verdachte.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Gurbuz
    Gurbuz zegt:

    Hallo,

    Ik heb een vraagje sinds mijn ketel geplaatst is (vorige jaar) door de monteur staat mijn druk op 1,4 bar zou ik dat zo laten of wat bijvullen ? De druk is wel altijd stabiel geen spelling in.

    Wat is raadzaam kwa onderhoud hij is nieuw hangt nu inmiddels 1 jaar ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Als alles werkt en de druk is stabiel gewoon zo laten. Pas als de druk onder 1 bar zakt is bijvullen noodzakelijk.

      Wij adviseren jaarlijks inspectie/onderhoud. Ook het eerste jaar, al zal het dan eerder een inspectie zijn om zeker te weten dat het toestel binnen de richtlijnen functioneert. Dit kan hogere kosten later voorkomen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Truus
      Truus zegt:

      Bij een nieuw geplaatste ketel loopt de druk de eerste tijd vaak terug maar na een keer of vier bijvullen blijft de stand stabiel en hoeft er bijna niet meer bijgevuld te worden!

      Beantwoorden
  3. Ron
    Ron zegt:

    Bij handleiding geeft aan dat ik:
    1. alle radiatorkranen in mijn woning moet openen
    2. de thermostaat volledig uit moet zetten en 15 min. moet wachten
    alvorens te starten met bijvullen van de cv-ketel. Wij hebben echter digitale thermostaatknoppen op alle radiatoren. Kunt u aangeven hoe ik kan zorgen dat alle digitale thermostaatknoppen zijn geopend voordat ik ga starten met bijvullen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ron,

      Dat staat in de handleiding van de knop. Mocht dat niet zo zijn, als je de knop eraf haalt staat de kraan helemaal open.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. N Roos
    N Roos zegt:

    Hallo Abel,
    Ik heb aug 2017 een nieuwe ketel (Remeha Tzerra) laten plaatsen, sindsdien al 5 of 6 moeten bij vullen omdat de ketel leeg is (bar in het rood)
    Na de instalatie is de expansievat ook een keer geknapt en opnieuw vervangen.
    Volgens de instalateur nu is het probleem een lek in de leiding. Hij is alles na gaan lopen ook onder de grond maar geen lek te vinden.
    Kan de ketel zelf ook een defect hebben en het water eruit gooien? Er zit immers een soort overloop aan. Ik heb inmiddels al een paar keer weer contact gehad met de instalateur maar ik kom niet echt verder met hem. Heb jij een idee wat het probleem is of moet /kan ik zelf contact zoeken met remeha?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Als de ketel inwendig lek is kan dat soms moeilijk zijn om te constateren. Maar het is wel onwaarschijnlijk, de kans dat het in de installatie zit is veel groter. De installateur kan de ketel en installatie apart afpersen, maar dat kost wel tijd. Als blijkt dat het lek vervolgens niet in de ketel zit kan je geen aanspraak maken op garantie, en ben je niet dichter bij een oplossing gekomen, terwijl de factuur van de installateur wel zal oplopen.

      Er zijn specialistische bedrijven die lekkages zoeken, overleg eens met je installateur of dat een mogelijkheid is, deze zal wel kunnen inschatten of dat slagingskans heeft.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Anna
    Anna zegt:

    Hoi Abel,
    Ik moest deze week de CV bijvullen (ik snap die uitdrukking niet, want eigenlijk vul je toch het expansievat aan?). Nu zag ik dat de slang er nog op zat, waarschijnlijk van vorig jaar. Kan dat kwaad? Ik heb gewoon de kraan opengedraaid en zo was de CV ketel snel weer op 1,8 bar. Ik heb de kraan uiteraard dicht gedraaid maar de slang laten zitten. We kunnen er moeilijk bij (moet als een acrobaat over de wasmachine hangen) dus dit komt ons wel goed uit.
    Ik ben alleen vergeten de radiatoren te ontluchten. Kan ik dat ook een week later doen? Of kan dat sowieso op ieder moment en staat dat los van het bijvullen?
    Bedankt voor uw advies,
    Anna

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Anna,

      De vulslang zou ik altijd aan 1 kant losmaken, dan weet je zeker dat ook de kraan aan de cv kant dicht staat. Als die onverhoopt openblijft kan de slang springen door de warmte.

      Later ontluchten kan geen kwaad, dat kan altijd als het nodig is.

      En je vult toch wel de cv-installatie bij, het expansievat vult zich ook een beetje maar compenseert vooral de druk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Linda,

      Bijvullen is niet zo moeilijk, maar als je helemaal niet weet waar te beginnen kan je misschien iemand vragen om je te helpen. Als volgende week de monteur komt vraag dan ook om instructie hoe je moet bijvullen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Gerda
    Gerda zegt:

    Ik heb een verwarmingselement verwijderd. Eerst alles leeg laten lopen uiteraard. Alleen lukt het vullen nu niet meer. Ik krijg steeds een F melding. Als ik gevuld heb gaat de verwarming gewoon aan maar na een uurtje is de druk weer helemaal weg. Ik kan nergens een lekkage ontdekken. Wat kan er aan de hand zijn?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Gerda,

      Zoek eerst even op wat een F melding betekent voor je ketel. Als dat te maken heeft met ontsteking of vlam melding is er wat anders aan de hand. Bel dan een installateur.

      Gaat dat over te hoge temperaturen of waterdruk heb je luchtproblemen. Misschien heb je een installatie die lastig te ontluchten is. Blijven ontluchten en bijvullen tot het probleem over is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Kees
    Kees zegt:

    Als we de thermostaat op 21 C draaien is de druk standaard ca 1,95 Bar.
    Onze CV-ketel vullen we, bij een huistemperatuur van ca 18C, standaard bij tot 1,8 Bar
    Eens in de ca 3 weken moeten we bij bij 18C en 1,7 Bar 0,1 Bar bijvullen
    Is er sprake van lekkage?
    Zo ja, wat kan zo’n kleine lekkage veroorzaken?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Kees,

      Dit soort kleine lekkages is moeilijk te vinden. Meestal in het expansievat, soms in de ketel zelf, of op koppelingen in de installatie. Let op kalksporen bij koppelingen.

      Vul niet hoger dan 0,7 bar boven de voordruk van het vat. Om 1.7 bar te vullen heb je een voordruk van 1 bar nodig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. willem
    willem zegt:

    kan het kwaad ( stuk gaan ) om een combiketel met een analoge drukmeter bij te vullen met de stekker nog in het stopcontact? volgens de gebruiksaanwijzing moet hij er wel uit.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Willem,

      Als je bijvult komt er ook altijd wat lucht in de installatie, als dat in de ketel terechtkomt geeft dat soms problemen. Daarom zet je de ketel eerst uit. Kwaad kan het niet direct.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. L. Oost
    L. Oost zegt:

    Momenteel daalt de druk van onze cv binnen 2 uur met 0,4 bar, dus we moeten de cv de hele dag bijvullen wil de verwarming het doen. Als we hebben bijgevuld borrelt het heel erg in de leidingen en in 1 radiator.
    Volgens de cv monteur is het systeem goed, maar hebben we een lekkage, alleen vullen we nu al dagen bij en zien we nergens water. Wat zal er mis kunnen zijn en kan de installateur iets over het hoofd zien, expansie-vat is niet lek.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een lekkage kan ook in de ketel plaatsvinden, dan kan dit water weglopen via de afvoer, dat valt niet op. Ook kunnen leidingen in de grond of begane grond vloer lekken, ook dat valt niet altijd op. Een lek expansie vat lekt niet zichtbaar, de gasvulling lekt weg naar het systeem en wordt vervangen door water, deze ruimte is echter beperkt tot meestal een 20 liter, daarna zal het systeem teveel druk opbouwen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. birgit wauters
    birgit wauters zegt:

    Beste Abel,

    Kan je ook de CV ketel bijvullen via de aftapkraan? Dat lijkt mij namelijk de enige manier om water in het circuit te krijgen. We hebben een ACV stookolie ketel (BNE1-2) en onderaan zit er een ‘punt’ (dus geen kraantje) waar er mogelijk wel kan op aangesloten worden.

    Alvast bedankt voor de info

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Birgit,

      In de meeste installaties zit een vul/aftap kraan. Dit is een kraan waar je met een schroefwartel een waterslang op kan monteren, net zoals bij de wasmachine aansluiting. Als het een kraan is waar je een slang omheen moet klemmen kan je die niet gebruiken om te vullen, die zijn alleen geschikt om af te tappen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. Maarten
    Maarten zegt:

    Hoi,

    Wegens stucwerk hebben we een radiotor verwijderd. Gewoon dichtgedraaid, leeg laten lopen en verwijderd. Nu willen we hem terugplaatsen, ik lees hier alleen verschillende dingen over.

    (Radiator terughangen en aansluiten)
    (CV uitschakelen en laten afkoelen)

    Daarna;

    1) hele systeem moet leeg gelopen laten worden en daarna opnieuw helemaal gevuld; is dat niet
    wat overdreven? Dan moet je alles in het hele huis nalopen?

    2) aansluiten en dan alleen bijvullen tot de druk weer tussen 1,5 en 2 bar zit. En dan hoogste radiator(en) ontluchten.

    Optie 2 lijkt me voor de hand liggen, maar ik ben dus geen installatiemonteur 🙂

    Tot slot; moet je voor de radiator wordt aangesloten per se de druk eraf halen, of kan het geen kwaad om de radiator langzaam te laten vollopen?

    Ik ben benieuwd naar de reactie!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Maarten,

      Zo zou ik dit doen: stekker van de cv ketel uit het contact halen, radiator terugplaatsen, retourkraan openen en radiator ontluchten, aanvoer kraan open, bijvullen, en de gehele installatie nalopen op lucht. Mogelijk niet de beste methode is maar het werkt voor mij.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  12. Karolina
    Karolina zegt:

    Zojuist is er een installateur geweest en hij heeft de ketel bijgevuld maar de slang niet los gekoppeld. Ik krijg het niet los. Mag deze aangesloten blijven?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Karolina,

      De kans dat er een kraan open blijft staan is aanwezig als de slang gemonteerd blijft, met als gevolg dat de slang springt als deze heet wordt. Daarom moet deze gedemonteerd worden. Dit zou je zelf moeten kunnen, bijvullen is tenslotte ook iets wat de gebruiker moet doen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  13. Karanfil
    Karanfil zegt:

    Mijn druk op ketel staat op 1.9 bar in stilstand en 2.5 bar tijdens warmte. Heb al het lucht uit de radiatoren uitgelaten. Mijn gevraagde temperatuur van 23 graden haal ik niet. Het blijft maar bij 21 graden. Wat is het probleem?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een installateur zal dat ter plaatse kunnen beoordelen. Met deze informatie kan ik daar niet meer over zeggen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  14. Joozd
    Joozd zegt:

    Ik krijg mijn ketel (remeha avant) (op de bovenste/3e verdieping, ik woon op 2 en 3) niet op meer dan 1,1 bar, meer zit er zo hoog niet op de waterleiding. Moet ik daar wat mee? De boel werkt en mijn huis wordt warm.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rene,

      Het expansievat is goed als de druk in de installatie bij verwarmen niet (of nauwelijks) oploopt. Om een vat echt te controleren moet het losgekoppeld worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  15. Lizet van Gils
    Lizet van Gils zegt:

    Onze ketel kunnen we niet bijvullen geeft storing F aan staat op 0.5 bar alles aangesloten en open gezet maar hij vult niet bij wat zou dat kunnen zijn

    Beantwoorden
  16. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Hand.
    Boven is 1,2 tot 1,7 bar goed. Per meter hoogte verschil tel je daar 0,1 bar bij (0,8 bar in dit geval). Beneden zou die meter dan op 2 tot 2,5 moeten staan.

    Boven moet het groen (van de manometer) dus op 1,2 bar beginnen, beneden op 2 bar. Dan maakt het geen verschil welke meter je aanhoudt, zolang je maar in het groene gebied blijft.

    Wat je aangeeft van minimaal 1,5 en maximaal 2 is dus niet waar. Dat is afhankelijk van op welke hoogte je de druk meet. In dit geval boven 1,2 -1,7, beneden 2-2,5 bar.

    Beantwoorden
  17. Hand
    Hand zegt:

    Beste John,

    In ons huis staat dd cv ketel op de zolder en heeft 1.3 bar (digitale meter in ketel als je ketel uitzet) heel eventjes zie je 1.6bar staan.

    Onder 8-9 meter lager hebben we vloerverwsrming, dus kunstof leidingen. Daar staat een analoge meter en geeft 2.3bar aan. Dit verschil schijnt normaal ye zijn.

    Echter nu is de vraag welke drukmeter moet ik aanhouden? Als de minimale bar 1.5 en maximaal 2. En ik deze waarde neem vanuit cv ketel en daar op 2 bar zet. Betekend dit dat ik beneden 3 bar heb, kan/mag dit?

    Beantwoorden
  18. Hand
    Hand zegt:

    Beste John,

    wij wonen op 4 hoog (Amsterdam) en daar hangt ook onze CV ketel. Omdat we op 4 hoog wonen is de waterdruk niet zo hoog en dus kan ik de cv ketel niet bijvullen tot meer dan 1,1 – 1,2 bar.

    Zijn er moegelijkheden deze druk toch zelf op te voeren? Is een hogedrukspuit een mogelikheid? Of moet/kan een vakman dit oplossen?

    Thanks,
    Ruud

    Beantwoorden
  19. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Ruud.
    Wat moet er opgelost worden? 1.2 bar is meer dan voldoende voor een gelijkvloers appartement.

    Beantwoorden
  20. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Walter.
    Staat de vulkraan mogelijk dicht? Vaak is dit een kogelkraan, deze openen volledig met één kwart slag.

    Beantwoorden
  21. Walter
    Walter zegt:

    Ik heb een Vaillaint ecoTEC plus. Paar jaar oud pas en moet hem nu voor t eerst dat ik hier woon bijvullen. De ketel is afgeslagen bij 0,4 bar. Ik probeer met een slang water bij te vullen, maar er lijkt geen water in te komen en de druk blijft 0,4 bar. Hoe kan ik dit oplossen?

    Beantwoorden
  22. Toon Jenniskens
    Toon Jenniskens zegt:

    Heb ongeveer 2 jaar terug een nieuw expansievat gekregen maar sinds kort is het vat behoorlijk aan het roesten precies op
    de helft van het vat op de fels rand .
    Mijn vraag is : kan dat kwaad op de werking van de ketel moet ik mij daar zorgen om maken ??

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Zolang het vat intact is zal het werken. Ik maak me meer zorgen over de levensduur, ik zou dit laten vervangen. Ook zou ik willen weten waar de roest vandaan komt, mogelijk veroorzaakt door een kleine lekkage, of een vochtige ruimte? Het probleem verhelpen is ook nodig.

      Beantwoorden
  23. Steven
    Steven zegt:

    Vaillant ecoTEC plus

    Open alle (thermostatische) radiatorkranen van de
    installatie.
    • Verbind de vul-/aftapkraan van de installatie met
    behulp van een slang met een koudwaterkraan (uw
    installateur moet de vulkranen aan u hebben getoond
    en het bijvullen of leegmaken van de installatie hebben
    uitgelegd).
    • Draai de vulkraan langzaam open.
    • Draai de vul-/aftapkraan langzaam open en vul zolang
    water bij tot bij de manometer resp. op het display de
    vereiste installatiedruk is bereikt.
    • Sluit de vulkraan.
    Ontlucht alle radiatoren.
    • Controleer vervolgens op de manometer of het display
    de installatiedruk en vul zo nodig nog een keer water
    bij.
    • Sluit de vulkraan en verwijder de vulslang.

    De radiatoren op 1ste en 2de verdiep warmen amper door te weinig druk. Momenteel staat de ketel op 1.2 bar.
    Alles stap per stap uitgevoerd maar krijg er niet meer druk op.
    Help?!

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Wat is de druk op uw waterleiding? Als u op de 2de verdieping een koud water kraan opendraait, krijgt u dan een ferme straal? M.a.w. heeft u op de bovenste voldoende druk? Anders zal dit nooit lukken.

      Beantwoorden
  24. Jo vd Velde
    Jo vd Velde zegt:

    Tussen de drukmeter bij het vulpunt en de drukmeter in de cv ketel zit bij mij een drukverschil van 0,2/0,3 bar. Moet ik bij het vullen de druk in de ketel aanhouden of de druk bij het vulpunt?

    Anders gezegd:
    De druk in de ketel is na het vullen nu 1,8 bar, maar bij het vulpunt geeft de meter 2,1 bar gaan. Is dit te hoog en dien ik dus water weg te laten lopen? Of kan dit geen kwaad?

    Alvast bedankt voor uw antwoord

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      2.1 is niet te hoog, u hoeft zich geen zorgen te maken. Maar 1.5 in de ketel en 1.2 boven zou ook voldoende zijn. Gezien het drukverschil verwacht ik dat het vulpunt een verdieping hoger zit dan de ketel.

      Beantwoorden
  25. Wouter
    Wouter zegt:

    Heldere uitleg, alleen vind ik geen water toevoerpunt in de buurt van de cv installatie. Wel heb ik een radiator waar ik op het laagste punt een tuinslang kan aansluiten. Hier zit echter geen kraantje bij. Op deze zelfde radiator zit wel een analoge drukmeter, ook laag. Heeft die misschien een kraanfunctie? Alvast bedankt voor uw antwoord!

    Beantwoorden
    • John
      John zegt:

      Zit er geen kraan bij de aansluiting voor de tuinslang? Moet haast wel, wat heeft die aansluiting anders voor zin? Dit lijkt me uw vulpunt, er zit immers een drukmeter en een aansluitpunt. Sommige kranen kunt u met een ontluchtingssleutel openen.

      Er zijn ook combinaties van drukmeter/kraan/vulpunt in de handel, dan sluit u uw slang aan op de combinatiemeter.

      Beantwoorden
  26. Ron Maarschalkerweerd
    Ron Maarschalkerweerd zegt:

    Goedemiddag,
    Mijn cv verliest continue druk, we zijn al 3 weken aan het zoeken en proberen om te achterhalen wat er mis is. Het expansievat is al vervangen, net als de ontluchter op de cv en de druksensor. Per dag verliest hij ruim 1 bar als de cv draait. Ik denk dat er al 20 ltr bijgevuld is, ik kan echter nergens een lekkage vinden. De leidingen liggen in de dekvloer. Ook de installateur staat voor een raadsel, er staat nu een automatische vulinstallatie op, maar dat is maar een hulpmiddel om niet in de kou te komen zitten.
    Heeft iemand een idee?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Lekken vinden is soms een probleem. Als het niet zichtbaar is kan de installatie afpersen in delen (ook de ketel) een manier zijn. Dit is arbeidsintensief en de installatie kan dan ook niet gebruikt worden.

      Als het een groter lek is kan zoeken met een warmtebeeldcamera soms ook werken.

      Beantwoorden
  27. Ron Maarschalkerweerd
    Ron Maarschalkerweerd zegt:

    Hoe kan het dat druk telkens weg valt van de cv? Expansievat, ontluchter en druksensor zijn al vervangen. Maar ik moet telkens bijvullen, na een paar uur stoken is de druk weer 0,8 bar. Er is geen lekkage te vinden, niet in de cv, maar ook niet bij de radiatoren. In totaal is er denk ik al 20 ltr bijgevuld. Iemand een idee waar te zoeken? De installateur staat ook voor een raadsel.

    Beantwoorden
    • John
      John zegt:

      Als de druk wegvalt heeft u een lekkage, als we uitgaan van een volledig ontluchtte installatie is er geen andere mogelijkheid. Mogelijk een lekkage in de cv ketel? HR ketels hebben een condensafvoer waardoor een lekkage in de ketel niet opvalt.

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Dit moet u volgens ons nooit doen! Er komt een dag dat u vergeet de vulkraan te sluiten. Een vulslang kan niet tegen het hete water van de cv installatie en zal los of kapot kunnen springen. Dan heeft u ook de hete inhoud van de cv installatie over de vloer.

      Pak er een emmertje bij en maak de slang los. Een kleine moeite maar voorkomt grote problemen.

      Beantwoorden
  28. Tom Stals
    Tom Stals zegt:

    Hartstikke bedankt voor deze step by step. Ik heb mezelf net 100 euro bespaard door het zelf te doen ipv iemand laten komen om het voor mij te doen. Wij kregen al weken lang wisselend koud of warm water in het bad. Nu ben ik er pas achter gekomen dat de ketel maar op 0,3 bar stond.

    Nogmaals, bedankt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *