Je hebt er wellicht al weleens iets over gelezen of gehoord op het nieuws: de wettelijke erkenningsregeling voor installateurs. Vanaf halverwege 2019 mogen cv-ketels alleen geïnstalleerd en onderhouden worden door erkende installatiebedrijven met vakbekwame monteurs. Dat betekent dat alle 18.000 actieve installatiebedrijven in Nederland hun personeel moeten bijscholen om aan de nieuwe richtlijnen te voldoen. Want veiligheid (en kwaliteit) gaat namelijk boven alles. Dit is zeker zo bij Abel&co!

Wat houdt de wettelijke erkenningsregeling in?

Op zijn vroegst halverwege 2019 (de ingangsdatum werd onlangs een half jaar verschoven) moeten alle bedrijven en personen die werken met verbrandingstoestellen, zoals cv-ketels, voldoen aan wettelijke erkenning. Naast het verbrandingstoestel moeten ook de bijbehorende luchttoevoer en rookgasafvoer door erkende installateurs worden geïnstalleerd en onderhouden. De erkenning geldt niet op bedrijfsniveau: alle monteurs die de toestellen monteren en onderhouden moeten in het bezit zijn van een persoonlijke erkenning.

Ik dacht dat de installateurs van Abel&Co al erkend waren?

Klopt, op dit moment zijn er meerdere vrijwillige erkenningsregelingen waar onze installateurs aan voldoen. De bekendste keurmerken die momenteel gelden zijn SEI, Sterkin en OK CV. Alle installateurs van Abel&Co zijn erkend installateur voor minstens één van de bovenstaande keurmerken. De eisen voor de nieuwe wettelijke erkenningsregeling komen naar verwachting grotendeels overeen met de benodigde competenties voor deze vrijwillige keurmerken. De installateurs van Abel&Co beschikken zodoende al over alle benodigde kennis, meetapparatuur en gereedschappen om veilig en kwalitatief werk af te leveren.

Tip van Abel: Zeker weten dat uw installateur erkend is? Kijk via deze links gemakkelijk online of uw installateur SEI of Sterkin erkend is. Of kies voor een installateur van Abel, dan zit u altijd goed!

Waarom is een wettelijke erkenningsregeling nodig?

De wettelijke erkenningsregeling is door het kabinet opgesteld als reactie op een rapport over de gevaren van koolmonoxide, dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat eind 2015 publiceerde. Het rapport kwam met de nietsontziende conclusie dat de branche, met haar vele keurmerken, niet in staat is gebleken om zelf de kwaliteit te organiseren om de burger voldoende veiligheid te kunnen bieden.

Want hoewel een deel van de installatiebedrijven zelf de verantwoordelijkheid neemt om te werken volgens de richtlijnen van kwalitatieve keurmerken, zijn er ook nog veel installateurs die zonder de juiste kennis en gereedschappen te werk gaan. Helaas gaat dat vaker dan nodig is gepaard met ongelukken, soms zelf met dodelijke afloop. Ieder jaar vallen vijf tot tien doden en honderden gewonden door koolmonoxidevergiftiging. Maar dat is nog zonder de gevaarlijke situaties omtrent cv-ketels die onze professionals ontdekken en oplossen. Het gaat hier wel om mensenlevens: veilig werken is een absolute must! Abel&Co vindt het dan ook een goede ontwikkeling dat er een landelijk verplichte erkenningsregeling komt om dit soort ongelukken te voorkomen, en helpt aangesloten installatiebedrijven middels trainingen om up-to-date te blijven op gebied van nieuwe ontwikkelingen en veiligheid.

Wat zijn de gevolgen voor mij als consument?

Vanaf halverwege 2019 is het illegaal, en dus strafbaar, om gasverbrandingstoestellen te installeren zonder wettelijke erkenning. Als consument herken je dan gemakkelijker of een installateur erkend is. Wel is het belangrijk om zelf te (blijven) kiezen voor erkende installatiebedrijven: zo kies je voor kwaliteit en veiligheid én voorkom je problemen met jouw verzekeraar bij mogelijke schade. De verwachting is dat de eenmalige installatiekosten van een cv-ketel met twee procent stijgen (ongeveer 45 euro). Het onderhoudscontract wordt ongeveer 4,50 euro per jaar duurder.

Een veilige verwarmingsinstallatie begint bij jouw Abel&co installateur

Meer weten? Zoek een installateur bij jou in de buurt. Of vraag een gratis adviesgesprek aan ontdek alle mogelijkheden voor jouw huis.Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *