Ben je de trotse nieuwe eigenaar van een elektrische auto? Dan is een laadpaal voor thuis een must. Maar hoe snel is je elektrische auto opgeladen en klaar voor vertrek? Wij geven je alle informatie over de laadtijd van elektrische auto’s.

Het accupakket van een elektrische auto wordt via een laadpaal opgeladen. Als particulier mag je altijd een laadpaal plaatsen op eigen terrein. Op het moment dat je de auto niet nodig hebt, laad je snel en veilig tegen je normale energietarief. Hoelang het duurt totdat je accu vol is, hangt af van verschillende factoren. Zo is een plug-in hybride auto sneller opgeladen dan een volledig elektrische auto. Maar ook het type laadsysteem is van invloed op de laadtijd.

Type elektrische auto

Of je de elektrische auto snel kunt laden, hangt onder andere af van het type auto. Er zijn namelijk verschillende soorten elektrische auto’s met grote of kleine accu’s. De volledig elektrische auto’s hebben uitsluitend een elektromotor. Om een acceptabele actieradius te krijgen, is het accupakket vaak fors. De laadtijd kan daardoor oplopen tot ergens tussen 4 en 8 uur. De auto, en niet de laadpaal, bepaalt hoe snel de accu opgeladen kan worden. De accucapaciteit en het vermogen waarmee de auto geladen kan worden zijn de twee belangrijkste factoren die bepalen hoe lang het duurt totdat de accu volledig geladen is. De weergegeven laadtijd is de tijd die nodig is om de accu van helemaal leeg naar helemaal vol te laden. Anders dan bij een plug-in-hybride is de accu van een volledige elektrische auto nooit helemaal leeg waardoor de laadtijd in de praktijk dus korter is dan wordt aangegeven. Hieronder worden een aantal populaire automerken met laadtijden weergegeven. Let op deze gegevens zijn gebaseerd op een 1-fase oplaadpaal.

Thuis en onderweg je auto opladen met een mobiele lader?
Bekijk de mobiele laders van NRGkick!

Model FEVV / AVermogenTijdLaadsnelheid
Hyundai IONIQ230V / 16A3.7 kW8u45m22 km/u
230V / 28A6.6 kW5 uur40 km/u
Nissan Leaf230V / 16A3.7 kW8u45m19 km/u
230V / 28A6.6 kW5 uur35 km/u
BMW i3230V / 16A3.7 kW8u30m20 km/u
230 / 32A 7.4 kW4u15m41 km/u
Model PHEVV / AVermogenTijdLaadsnelheid
Volkswagen Golf GTE230V / 16A3.7 kW2u15m13 km/u
Audi A3 Sportback E-Tron230V / 16A3.7 kW2u15m13 km/u
Volkswagen Passat GTE230V / 16A3.7 kW2u30m12 km/u

Plug-in hybride (PHEV) auto’s hebben zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor. Is de stroom op, dan rijd je op de verbrandingsmotor verder. De hybride auto heeft daardoor een minder groot accupakket nodig. De laadtijd van de accu is dus ook korter, namelijk 1 tot 4 uur.

De accu laadt de eerste 80% relatief snel op. De laatste 20% van het laadproces neemt de snelheid af. Dit wordt ook weleens ‘druppel laden’ genoemd. Dankzij deze slimme functionaliteit gaat de accu langer mee én is je elektrische auto na een paar uur al voor het grootste gedeelte opgeladen.

Laadsysteem

Hoe lang het duurt voordat je elektrische auto volledig opgeladen is, hangt ook af van het vermogen van het laadsysteem. Hoe hoger het aantal kilowatt, hoe sneller het opladen gaat. Daarnaast is er een verschil in ‘langzame’ laadpalen thuis en ‘snelle’ laadpalen onderweg.

Laadpaal thuis

Je kunt je elektrische auto thuis op verschillende manieren laden. Allereerst raden wij het gebruik van het reguliere stopcontact sterk af. De noodkabel die vaak bij de auto geleverd wordt is uitsluitend bedoeld om incidenteel je auto mee op te laden, als het echt niet anders kan. Een laadpaal is de meest aanbevolen laadmethode. Dit is een veilige en verantwoorde methode, waarmee je tot acht keer sneller laadt dan met een regulier stopcontact.

Laadpalen op het werk

Het opladen van je elektrische auto kan bij steeds meer bedrijven in Nederland. Er zijn verschillende aanbieders, maar ze maken allemaal gebruik van een gestandaardiseerd systeem. Heb je een laadpas, dan kun je dus in principe overal laden. Omdat bedrijven vaak over meer capaciteit beschikken, is het laden van je elektrische auto bovendien snel gepiept. Dankzij het hoge vermogen kun je – als de auto het toelaat – bij bedrijven sneller laden dan thuis.

Snelladers onderweg

Voor elektrische rijders die veel kilometers op één dag maken en tussendoor snel bij moeten laden, zijn er steeds meer openbare snelladers. De laadtijd wordt dan al snel minder dan een half uur.

Slim besparen begint bij jouw Abel&co installateur

Meer weten? Zoek een installateur bij jou in de buurt. Vraag een gratis laadpaaladvies aan en ontdek de mogelijkheden voor jouw elektrische auto.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *