Er zijn maar weinig Nederlanders die preventieve maatregelen nemen om waterschade te voorkomen. En dat terwijl schade door water volgens Grohe het grootste probleem binnenhuis is. Zo maakt langdurige hitte gedurende de zomer, de kans op lekkages aanzienlijk groter. Je huis wordt gebouwd om warm en droog te zijn, maar het gevaar op lekkages ligt altijd op de loer. Wij geven je in dit artikel tips om waterschade in en rondom je woning te voorkomen.

Uit onderzoek van Quantitative Assessment Europe bleek dat 54% van de Nederlandse huishoudens in 2017 te maken had met waterschade. In de meeste gevallen was de waterleiding het probleem en had de schade voorkomen kunnen worden. (Bron: Grohe).

Doe-het-zelf tips en voorzorgsmaatregelen

Schade ontstaat helaas vaak door ondeskundigheid, onwetendheid en onzorgvuldigheid. Abel&co installateurs helpen je graag bij het onderhoud van je woning, maar er zijn ook een aantal voorzorgsmaatregelen die je zelf kunt treffen:

  • Maak je dakgoot regelmatig schoon of laat het doen door een professional.
  • Gebruik je de wasmachine of tuinslang niet? Draai dan de kraan dicht of laat een waterslot monteren.
  • Ga je op vakantie of ben je om een andere reden langer van huis weg? Draai dan de hoofdkraan dicht.
  • Kies voor een waterdetector, hét alarmsysteem bij een overstroming. Lees er verder in dit artikel meer over.
  • Heb je een plat dak? Controleer het dakleer dan ieder jaar op scheuren, vooral bij de naden.
  • Misschien voor de hand liggend, maar wel belangrijk: sluit alle ramen en deuren als je de deur uitgaat.

Een goed onderhouden woning maakt de kans op waterschade kleiner. Laat onder andere je cv-ketel jaarlijks controleren en reinigen en vergeet niet de leidingen te controleren op lekkages. Controleer ook ieder jaar of alle kitranden in de keuken en badkamer nog in orde zijn. Vooral kitranden van de douche en/of het bad, de wastafel en tussen de muur en het aanrecht dienen in goede staat te zijn, om vervelende lekkages te voorkomen. Vaak ontdek je die namelijk pas als het te laat is, met flinke vochtplekken en schimmelvorming tot gevolg.

Direct de dichtstbijzijnde Abel&co installateur inschakelen voor professioneel onderhoud of een waterschadecheck? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

De innovatieve oplossing: slimme waterbesturing

Lekkages van de waterleidingen in je huis kunnen voor grote acute problemen zorgen. Met een innovatief, slim waterregelsysteem op je waterleidingen bescherm je je huis tegen waterschade. Het ene systeem meldt lekkages via een alarm; de andere via een melding op je smartphone. In het laatste geval heb je direct de controle: je hebt inzicht in jouw watervoorziening, kunt instellingen aanpassen en het water handmatig uitschakelen. De Grohe Sense Guard is een goed voorbeeld van een dergelijk systeem. Het meet de vochtigheid, detecteert waterlekkages, sluit de watertoevoer automatisch af en waarschuwt je bij problemen. De GROHE Ondus-app is de hub van het systeem. Eén blik op je smartphone vertelt je alles dat je moet weten.

Wat moet ik doen als er al waterschade is?

Dat is natuurlijk afhankelijk van de ernst van de waterschade. Allereerst ben je verplicht om – als het veilig is – maatregelen te nemen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Probeer een lekkage dus altijd te dichten. Maak daarnaast op het moment van waterschade direct foto’s en noteer de datum en het tijdstip. Dan kan je verzekeraar altijd achterhalen of er in je omgeving sprake was van hevige storm. Stuur deze gegevens direct door naar je verzekeraar of de tussenpersoon en schakel de dichtstbijzijnde installateur in!

Bescherming tegen waterschade begint bij Abel&co

Meer weten over de meest efficiënte keuze voor het voorkomen van waterschade? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Abel&co installateur of vraag direct gratis advies aan.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *