Het ontluchten van je cv-ketel is nodig wanneer de cv-installatie nieuw is, of wanneer deze net is bijgevuld. Nieuw ingestroomd water bevat namelijk altijd wat zuurstof. Zodra het water wordt verwarmd stijgen de minuscule zuurstofdeeltjes op en vormen grotere luchtbellen. De lucht zorgt niet alleen voor een minder goede werking van de installatie, maar kan ook leiden tot vreemde geluiden. Bekijk de video en ontdek hoe je zelf je cv-ketel kunt ontluchten.

CV-ketel ontluchten

Door de lucht uit je cv-installatie te laten ontsnappen, kan het cv-water weer vrij door de buizen stromen en haar warmte afgeven. Het rendement van je installatie wordt dus hoger, terwijl de stookkosten lager worden. Ook neemt de kans op storingen van je cv-ketel af.

Tip van Abel: kom je er niet uit? Wij helpen je graag verder!

  1. Draai alle radiatoren in huis volledig open.
  2. Zet de thermostaat gedurende 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius. De lucht verzamelt zich nu bij de ontluchtingsventielen.
  3. Zet de thermostaat na 10 minuten zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.
  4. Draai na 10 minuten de radiatorknoppen dicht.
  5. Je kunt de radiatoren nu ontluchten. Gebruik hiervoor een ontluchtingssleutel. Begin bij de laagstgeplaatste radiator in huis en werk naar boven toe. Houd een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel.
  6. Draai het ventiel voorzichtig open, tegen de klok in. Zodra er water ontsnapt, draai je het ventiel weer dicht. Het water kan troebel of zelfs zwart zijn: dit is niet erg.
  7. Draai alle radiatorknoppen in huis weer open.
  8. Zet de thermostaat weer aan en controleer na 10 minuten of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,6 bar is.

Tip van Abel: soms dien je de cv-installatie tussendoor te ontluchten. Als de druk in je cv-installatie te laag is, kan er lucht in het leidingstelsel komen.