Het ontluchten van je cv-ketel is nodig wanneer de cv-installatie nieuw is, of wanneer deze net is bijgevuld. Nieuw ingestroomd water bevat namelijk altijd wat zuurstof. Zodra het water wordt verwarmd stijgen de minuscule zuurstofdeeltjes op en vormen grotere luchtbellen. De lucht zorgt niet alleen voor een minder goede werking van de installatie, maar kan ook leiden tot vreemde geluiden. Bekijk de video en ontdek hoe je zelf je cv-ketel kunt ontluchten.

CV-ketel ontluchten

Door de lucht uit je cv-installatie te laten ontsnappen, kan het cv-water weer vrij door de buizen stromen en haar warmte afgeven. Het rendement van je installatie wordt dus hoger, terwijl de stookkosten lager worden. Ook neemt de kans op storingen van je cv-ketel af.

Tip van Abel: soms dien je de cv-installatie tussendoor te ontluchten. Als de druk in je cv-installatie te laag is, kan er lucht in het leidingstelsel komen.

 1. Draai alle radiatoren in huis volledig open.
 2. Zet de thermostaat gedurende 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius. De lucht verzamelt zich nu bij de ontluchtingsventielen.
 3. Zet de thermostaat na 10 minuten zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.
 4. Draai na 10 minuten de radiatorknoppen dicht.
 5. Je kunt de radiatoren nu ontluchten. Gebruik hiervoor een ontluchtingssleutel. Begin bij de laagstgeplaatste radiator in huis en werk naar boven toe. Houd een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel.
 6. Draai het ventiel voorzichtig open, tegen de klok in. Zodra er water ontsnapt, draai je het ventiel weer dicht. Het water kan troebel of zelfs zwart zijn: dit is niet erg.
 7. Draai alle radiatorknoppen in huis weer open.
 8. Zet de thermostaat weer aan en controleer na 10 minuten of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,6 bar is.

Tip van Abel: komt u er niet aan uit? Een van onze installateurs helpt u graag verder!.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel?
We geven je 15 tips om de slimst mogelijke keuze te maken.

Meer over dit onderwerp

Reacties

22 antwoorden
 1. Rinus
  Rinus zegt:

  Ik heb een nieuwe cv installatie maar hoort bij het manifold van de verdeelleidingen vlak bij de cv installatie wat lucht bellen. Er zit geen lucht in de radiatoren. Volgens dit programma geprobeerd. Kwam wat lucht uit. Maar kwam gewoon weer terug. Bij de verdeelleidingen onder de cv.

  Beantwoorden
   • M. Verstrate
    M. Verstrate zegt:

    Welke ontluchter na de pomp van de cv ketel moet ik dan plaatsen voor opgeloste lucht micro/macro bellen , die vrijkomt in de verdeler (perspomp 60 graden). Opgeloste luchtbellen exploderen.

    Beantwoorden
    • Abel
     Abel zegt:

     Beste,

     Dat hangt af hoe je installatie is opgebouwd. Normaal gezien zou je met de standaard uitvoering wel uit de voeten moeten kunnen, de installateur zal kunnen zien wat hij precies moet plaatsen.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 2. John
  John zegt:

  Wel vreemd dat ik niemand hoor over de stand van de radiatoren… Deze worden vaak recht geplaatst… Waardoor je kan ontluchten tot je een ons weegt…. Zorg ervoor dat de kant met ’t ontluchtingsventiel een fractie hoger hangt want lucht wil immers omhoog 😜

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste John,

   Radiatoren hangen normaal waterpas, de lucht wordt ook dan verdrongen door het water. Het is geen probleem om de ontlucht kant wat hoger te hangen, als het visueel maar niet opvalt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. G Ouwens
  G Ouwens zegt:

  Ik heb sinds kort een nieuwe ketel en één radiator (Nb de enige aan de voorzijde van het huis) wordt niet warm. Ik heb de radiatoren ontlucht, maar dat hielp niet. Een monteur is vrijdag geweest en meende dat juist de leidingen ontlucht moesten worden. Dat hielp even; ik voelde de radiator lauw worden, waarna de monteur vertrok… maar daarna is de radiator weer koud gebleven. Wat nu? Is er überhaupt onderscheid tussen de radiator en de leiding?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Guy,

   Het kan gebeuren dat lucht in de aansluitleidingen een stuk van de installatie afsluit voor doorstroming.

   Probeer de volgende procedure:

   – Draai alle radiatoren open (ook boven). Stook de installatie warm en ontlucht (bijvullen als dat nodig is).
   – Als er geen lucht meer is en de overige radiatoren worden allemaal warm:
   – draai de radiatoren op het zelfde niveau van de niet werkende radiator dicht, hopelijk wordt deze nu wel warm, anders meer radiatoren dicht draaien (laat per vloer er 1 open omdat de ketel aanstaat).
   – ontlucht nu weer de hele installatie (bijvullen).
   – draai alles weer open, ontlucht nogmaals

   Daarmee zou je luchtvrij moeten worden en zou de radiator mee moeten gaan lopen. Let op dat je bij bijvullen telkens weer nieuwe lucht introduceert. Blijven ontluchten!

   Als dit geen blijvende oplossing is moet er misschien een waterzijdige inregeling plaatsvinden. Dat kan je installateur voor je doen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Peter,

   Volgens mij maakt het niet echt veel uit. Zelf begin ik altijd boven maar ik kan geen reden bedenken waarom dat andersom niet zou werken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op Eugenie.
  Ik kan natuurlijk niet zien wat voor een systeem u daar heeft. Lucht is een mogelijkheid bij sommige systemen. Als er geen pomp in de vloerverwarming zit kan het bijna geen lucht zijn.

  Is er geen sprake van een samenloop van omstandigheden? Het is nu snel flink warmer geworden, de verwarming zal dus korter aan zijn, en een vloer heeft tijd nodig om op te warmen.

  Beantwoorden
 5. Eugenie
  Eugenie zegt:

  Toen ik het bijvulde, was het nog aan de frisse kant (ergens begin Feb.)
  Als ik het zo zie dan zit er geen pomp eraan verbonden.
  Wij wonen sinds kort in dit huis en ergens in 2009 hadden ze de douche gerenoveerd.
  Ze hadden dus de radiateur en de vloerverwarming aan een de zelfde buizen gekoppeld en die naar de zolder naar de hoofdbuis.

  Beantwoorden
 6. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op Eugenie.
  Een badkamervloer kan verwarmt worden door directe buizen, zonder pomp. Dit kan ook via een radiator gaan, er zijn ook oplossingen dat de retourleiding van een radiator door de vloer loopt bij wijze van vloerverwarming. Als u twijfelt of het systeem werkt zou ik het door een installateur laten beoordelen.

  Beantwoorden
 7. Eugenie
  Eugenie zegt:

  Na het bijvullen doet de vloerverwarming het een stuk slechter. De vloerverwarming zit alleen in de douche met een radiateur eraan gekoppeld. Vanaf de zolder loopt dus 2 buizen naar de douche. Zit er lucht in de buis van de vloerverwarming?. zo ja hoe ontlucht ik die?. ik zie namelijk nergens een ontluchter ergens zitten. De radiateur zelf wordt heet (beide buizen) als ik die dicht zet dan alleen de toevoer wordt dan heet.

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
 8. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op van de Donk.
  Niet om simpel over te komen, maar laat die ontluchter vervangen. Die zijn daar namelijk voor gemaakt. Het is wel een gemiste kans, dat was gemakkelijker geweest toen de radiatoren eraf waren. Dan is de installatie immers ook leeg.

  Beantwoorden
 9. van de Donk
  van de Donk zegt:

  Ik heb pas mijn ketel opnieuw gevuld nadat er 2 radiatoren zijn verwijderd voor de stukadoor, deze zijn inmiddels weer terug gehangen.
  ik heb de ketel ontlucht handmatig en heb een automatische ontluchter op de ketel zelf zitten.

  Ik blijf echter stromend water horen in de radiator, er is 1 radiator die ik niet handmatig kan ontluchten omdat het ontluchtingsventiel stuk is.

  Hoe kan ik dit verhelpen?

  Beantwoorden
 10. andries
  andries zegt:

  In antwoord op Joost.
  Als het een installatie in zicht is, dus met op de muur gebeugelde cv buis, dan zou het geluid van uitzetting van de cv buis kunnen komen. Staat de cv in de nacht uit? Als de buis te strak is gebeugeld dan kan de buis bij het uitzetten onvoldoende werken. Dat gaat dan gepaard met een tikken of knappen geluid. Oplossing zou kunnen zijn de beugels om de cv buis losser te zetten, zodat de buis vrij kan uitzetten of krimpen.

  Beantwoorden
 11. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op Joost.
  Moeilijk te zeggen met deze informatie. Een monteur kan de situatie beter ter plekke beoordelen. Dan weet u in elk geval wat de oorzaak is.

  Beantwoorden
 12. Joost
  Joost zegt:

  Mijn radiator op de slaapkamer geeft vooral ’s morgens.als de ketel voor het eerst gaat branden veel lawaai. De hele installatie al meerdere malen ontlucht maar er komt alleen maar water. Overdag hoor je helemaal niks, wat kan dit zijn?

  Beantwoorden
  • fred van zanten
   fred van zanten zegt:

   alleen maar water, maar waarschijnlijk met lucht erin. Zet de watertoevoer op je cv aan en laat gelijk de radiator bij het aftappertje leeglopen, tot je geen gerommel meer hoort. De lucht is er dan waarschijnlijk grotendeels uit. Da vulkraan afsluiten en je radiator aftappen tot de druk weer normaal is. Daarna de installatie op volle toeren laten draaien en daarna op de gebruikelijke ontluchtingsnippels ontluchten. Onder beginnen.

   Beantwoorden
 13. Willem
  Willem zegt:

  Hallo
  Heb sinds 3 weken een nieuwe CV, heb last van ruis in de cv leidingen bij warmwater tappen volgens installateur
  komt dit door lucht in het systeem.
  Nu ben ik al geruime tijd aan het ontluchten, kan iemand mij vertellen hoe lang het ontluchten gaat duren.

  mvg

  Willem

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *