De eenvoudigste manier om energie te besparen en het comfort in huis te verhogen is het juist cv inregelen. Soms wordt ook wel de term ‘waterzijdig inregelen’ gebruikt. Minimaal 70% van de cv’s in Nederland is niet goed ingeregeld. Het inregelen van je cv-installatie levert een energiebesparing op van meer dan 10% per jaar.
Wanneer is het inregelen van je cv-installatie nodig?
- Je hebt een casco woning gekocht en voordat je hier introk, zijn er diverse bouwkundige en/of installatietechnische aanpassingen verricht.
- Je hebt oude radiatoren vervangen, of extra radiatoren geplaatst.
- De radiatoren in één of meer vertrekken van je woning worden niet, of slechts gedeeltelijk warm.
- Je koopt een nieuwe cv-ketel.
Cv inregelen: welke vragen zijn van belang?
- Welk type cv-ketel heb je? En wat is de ingestelde basistemperatuur?
- Hoeveel radiatoren hangen er in de woning?
- Welk type radiatoren hangen er?
- Wat is de totale lengte van het leidingstelsel?
- Zijn er andere warmtebronnen, zoals stadsverwarming, een warmtepomp of een warmtepompboiler?
- Wat is de warmtebehoefte per vertrek?
Inregelen cv-installatie: hoe werkt het?
Tijdens het cv inregelen van een moderne HR-ketel kijkt de installateur naar de temperatuur van het water wanneer het de cv-ketel verlaat en wanneer het retour komt. Een vaak voorkomende verhouding tussen deze temperaturen is 0,8. Maar dit is helemaal afhankelijk van de specifieke situatie. Bij een aanvoertemperatuur van 60 graden Celsius moet de afvoertemperatuur dus 48 graden Celsius zijn. Bij dit verschil levert de HR-ketel het rendement zoals dit door de fabrikant wordt voorspeld. Iedere afwijking beïnvloedt het rendement van de ketel negatief.
Wat doet de installateur bij het cv inregelen?
De installateur stelt door middel van voetventielen de sterkte van de waterstroming in, zodat het water gedurende de rondgang door de cv precies genoeg afkoelt. De installateur draait de voetventielen (onder de radiator, in de afvoerleiding) meer dicht of meer open. Wanneer voetventielen ontbreken, verwijdert de installateur de radiatorknop en wijzigt hij de stroominstelling plaatselijk.
Inregelen cv-installatie? Vraag de specialist
Begrijp je de werking van de cv volledig en heb je kennis van de handelingen die je moet verrichten, dan kun je het inregelen zelf doen. Heb je deze kennis en know-how niet in huis, schakel dan een installateur in. Niet alleen om het gewenste rendement en comfortniveau te behalen, maak ook om bij gebrekkige watercirculatie schade aan je ketel te voorkomen.
Inregelen cv-installatie bij stadsverwarming
Als je woning is aangesloten op stadsverwarming levert het goed cv inregelen een lagere energierekening en meer comfort. Belangrijk: laat het cv inregelen door een specialist doen. Per type stadsverwarming gelden er namelijk specifieke regels en beperkingen. En omdat jouw woning is aangesloten op dezelfde warmtebron als die van je buren, kan het verkeerd inregelen van je cv-installatie van invloed zijn op de werking van de stadsverwarming in de hele buurt.
Inregelen CV-installatie bij vloerverwarming
Een goed ingeregelde cv-installatie zorgt ook bij vloerverwarming voor hogere comfortbeleving en een lager energieverbruik. Zo wordt er bijvoorbeeld bespaard op de energiekosten voor de circulatiepomp die de waterstroom door de vloerverwarming regelt.
Temperatuur afgelezen in de onderste buis van de therminon 5000 verdeler. ( op de ingestoken ronde thermometer ). De vloer is natuursteen op beton en isolatie en droge kruipruimte.
Ik zal in ieder geval alle retourventielen maximaal open zetten. Dankjewel voor je adviezen !
Beste Joost,
De temperatuur op de onderste balk is de gemengde aanvoer. Dan is 25 graden laag, zeker met de huidige buitentemperaturen. Ik zou toch zeker 10 graden meer verwachten. Staat de thermostaatkraan (maximaalbegrenzer) op 45 graden? Wat is de aanvoer temperatuur? Als die voldoende hoog is (60-70 graden) zal je het hoofd retourventiel verder open moeten zetten. Let daarmee op, te ver open zal betekenen dat de vloer te warm zal worden in het voor- en naseizoen. Dan loopt de unit tegen de begrenzer aan in de winter en heb je geen regelbare verwarming meer.
Is de aanvoer niet warm genoeg moet je daar het probleem zoeken. Een mengunit heeft een minimale basis temperatuur nodig.
Met vriendelijke groet,
Abel
Retour ventielen vloerverwarming dichter draaien? De vloer wordt niet warm genoeg. Maximaal 25 graden op de vloerverdeler.
Beste Joost,
Waarschijnlijk een antwoord op de vorige vraag maar de koppeling is weggevallen.
En het klopt wat je zegt, maar wij zijn meestal voorzichtig om te adviseren retour ventielen dicht te draaien, je gaat er dan vanuit dat iemand weet wat de retour ventielen zijn en dat ze niet de verkeerde pakken. Ook begrens je daarmee de flow in de groep, (wat de bedoeling is) maar je moet wel de juiste groep hebben. Vandaar dat we liever de installateur erbij zien, zeker als het over een nieuwe aanpassing gaat. Dit is niet meteen iets voor leken.
En aanvullend: “Maximaal 25 graden op de vloerverdeler” is niet zomaar algemeen te zeggen. Dat hangt af van hoe de vloer is opgebouwd en geïsoleerd. En niet te vergeten de temperaturen binnen en buiten.
Met vriendelijke groet,
Abel
Nee, sorry. Het is een eigen probleem van storing: Woning is 25 jaar. Vloer en radiator verwarming. Radiatoren laag gezet. Mijn vloerverwarming wil maar niet warmer worden dan 25 graden. Installateur is 3x geweest. De nefit combiketel afgesteld. Magneetfilter geplaatst bij de ketel. Vloerverdeler gereinigd. Niets lijkt écht te helpen. Zien we iets over het hoofd?
Beste Joost,
Waar lees je de temperatuur af? Is dat gemengde aanvoer, retour of ongemengde aanvoer?
Hoe is de vloer opgebouwd? Want daar zal het probleem wel liggen. Als er geen isolatie zit onder de vloerverwarmingsslangen moet de hele betonvloer ook opgewarmd worden. En die is vaak niet geïsoleerd van de fundering dus die verliest veel warmte. Dat gaat vooral opvallen bij de koude dagen.
Met vriendelijke groet,
Abel
PS Draai geen retour ventielen dicht! Dan wordt de groep/unit kouder, en dat is (begrijp ik nu) zeker niet de bedoeling.