Waterzijdig inregelen is een methode om de werking van je cv-installatie te optimaliseren. Bij het nauwkeurig inregelen van de doorstroming van warm water in je radiatoren, krijgen de radiatoren maximaal de kans om de warmte van het water af te geven aan de omgeving.

Waarom waterzijdig inregelen radiatoren?

Twee simpele redenen voor het waterzijdig inregelen van je cv-installatie: comfort en geld. Een goed ingeregelde installatie zorgt voor een snelle, gelijkmatige opwarming van alle vertrekken in huis, zonder warmteverspilling. En omdat er minder warmte opgewekt hoeft te worden, dalen je energiekosten.                                                                               

Wat heb je nodig voor waterzijdig inregelen radiatoren?

Je hebt in ieder geval radiatoren met een dubbel instelbare radiatorkraan of met een voetventiel nodig. Wil je zeker zijn van een goed werkende cv-installatie (die geen energie verspilt)? Schakel dan een specialist in bij het waterzijdig inregelen van je cv-installatie.

 Wat levert waterzijdig inregelen radiatoren op?

  • Warm water stroomt niet meer te langzaam door de radiatoren. Het huis warmt sneller op en ook ver van de cv-ketel gelegen radiatoren worden warm.
  • Warm water stroomt niet meer te snel door de cv-installatie, waardoor de radiatoren voldoende tijd hebben om warmte af te geven.
  • Alle radiatoren in huis worden even warm, dus alle ruimtes worden gelijkmatig warm.
  • De cv-ketel verspilt geen energie meer, dus je energierekening daalt.
  • Vreemde geluiden zoals tikkende radiatoren kunnen verdwijnen.

Tip van Abel: schakel bij het waterzijdig inregelen van je radiatoren de hulp van een installateur in. De meest nauwkeurige methodes vragen om specialistische kennis en apparatuur.

Wanneer is waterzijdig inregelen nodig?

  • Na iedere aanpassing aan je cv-installatie.
  • Wanneer je veranderingen aanbrengt in de bestaande cv-installatie, is het nodig om alles waterzijdig in te regelen. Denk hierbij aan een nieuwe cv-ketel, extra radiatoren of bij vervanging van oude radiatoren. De doorstroming van het water verandert daardoor en moet opnieuw worden ingeregeld.
  • Wanneer je een nieuwe woning betrekt of nieuwe cv-ketel aanschaft.
  • Na iedere verhuizing is het verstandig je cv waterzijdig te laten inregelen. Betrek je een nieuwe woning? Vraag de installateur van het bouwproject in hoeverre de installatie is ingeregeld. Schakel sowieso een installateur in wanneer je veranderingen aanbrengt in je installatie.

Wist je dat…

… volgens onderzoek minimaal 70% van de cv-installaties in Nederland een inregelbeurt kan gebruiken? Dat is namelijk het geschatte aantal HR-ketels waarvan de retourtemperatuur niet optimaal is. Zoals je wellicht weet zijn HR-ketels heel energiezuinig.  Dit is echter alleen zo wanneer het temperatuurverschil tussen aanvoer van – en afvoer naar de ketel optimaal is. Het hoge rendement wordt echter zelden bereikt, omdat de radiatoren niet goed zijn ingeregeld.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *