Dat radiatoren vaak onder het raam staan is historisch gegroeid. Toen de centrale verwarming met radiatoren werd geïntroduceerd, bestond er slechts enkele glas. Dit was daardoor altijd de ‘zwakste plek’ in de isolatie van de woning: de kou drong vooral via het glas binnen. Om dit tegen te gaan, werden radiatoren onder het raam gezet. Deze fungeerden dus als een soort warmteschild. Dat er daardoor ook veel warmte verloren ging, was toen nog niet zo’n issue.
Nog meer redenen waarom radiatoren onder ramen worden geplaatst
Overigens zijn er meer redenen om radiatoren onder een raam te zetten. Om optimaal te functioneren heeft een radiator aanvoer van koude lucht nodig. Dankzij de plaatsing bij het raam kan koude lucht makkelijk naar de onderkant van de radiator stromen (naar beneden geduwd door warme lucht, dat immers lichter is dan koude lucht en dus opstijgt). Zo kan de radiator zijn warmte voortdurend afgeven aan de langsstromende koudere lucht.
Tip van Abel: heb jij een raampartij tot aan de grond en wil je toch verwarming? Met een convectorput of een lage radiator blijft je uitzicht optimaal.
Een radiator onder het raam gaat ook tocht tegen. Als de radiator ergens anders hangt ontstaat er rondom het raam (de koudebron) een koude temperatuurzone. Die koude lucht wordt als het ware naar de warme zone rondom de verderop geplaatste radiator gezogen. Dit kan resulteren in vervelende, onbehaaglijke luchtstromingen.
Tegenwoordig is het plaatsen van radiatoren onder het raam niet meer noodzakelijk. De isolatiewaarde van beglazing is enorm gestegen, waardoor weinig energieverlies meer optreedt. Woon je in een verouderd huis, dan is een radiator onder het raam wel zinvol.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!