Radiatoren zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Het hoofddoel van iedere soort radiator is het afgeven van warmte. Daarnaast geldt in veel gevallen dat de radiator een esthetische toevoeging aan de ruimte moet zijn. Hieronder lees je alles over de verschillende soorten radiatoren die er zijn.
Radiator soort 1: Ledenradiator (ook wel kolomradiator)
Een ledenradiator (of kolomradiator) bestaat uit afzonderlijke warmtekanalen die met elkaar worden verbonden door verticale holle platen (de leden of kolommen). Door deze platen is het oppervlakte bij een ledenradiator groter dan bij een paneelradiator. Hierdoor is het een sterke radiator die veel warmte vasthoudt en afgeeft. Ledenradiatoren worden met name toegepast in hoge en grote ruimtes waar veel warmte nodig is. Ledenradiatoren zijn in vele uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden opgehangen. Over het algemeen is een ledenradiator wat lastiger schoon te maken.
Radiator soort 2: Paneelradiator (of plaatradiator)
De meest voorkomende soort radiator is de paneelradiator. Deze bestaat uit een gesloten plaat die is voorzien van verticale kanalen (ribbels). Door de ribbels wordt het contactoppervlak tussen de paneelradiator groter, zodat de radiator veel sneller opwarmt. Om het totale oppervlak voor warmteafgifte te vergroten, bestaat een paneelradiator vaak uit twee of drie platen. Soms worden dunne geprofileerde platen achter of tussen de platen gemonteerd, om de convectie te vergroten.
Radiator soort 3: designradiatoren
Veel huiseigenaren kiezen voor designradiatoren vanwege de esthetische upgrade van hun woning. Een designradiator kan zowel een paneel- als een ledenradiator zijn. De verschillen in ontwerp zijn enorm: het kan een radiator met ombouw zijn, met een geheel vlak paneel, of met een geïntegreerde radiatorkraan.
Ieder merk heeft tegenwoordig wel een serie designradiatoren, om aansluiting te vinden bij het dure segment.
Tip van Abel: let bij aanschaf wel goed op het vermogen van de designradiator: bij het ontwerp wordt vooral gelet op de esthetische aspecten. Hierdoor is de warmteafgifte vaak lager dan bij standaard radiatoren met dezelfde afmeting.
Radiator soort 3: elektrische radiator
Een elektrische radiator wordt meestal gebruikt als bijverwarming. Vaak in ruimtes waar geen – of slechte – centrale verwarming aanwezig is, zoals een badkamer of toilet. Het grootste voordeel van een elektrische radiator is de flexibiliteit: waar een stopcontact is, kan er een geplaatst worden. Ook in stacaravans en recreatiewoningen plaatst men vaak een elektrische radiator. Er zijn enorm veel soorten elektrische radiatoren verkrijgbaar. Een radiator aangesloten op het centrale verwarmingssysteem is op termijn echter altijd voordeliger.
Radiator soort 5: convectorput
Sommige huizen hebben een zogenaamde convector (wat officieel geen radiator is). Het verwarmingselement wordt onder de vloer geplaatst en is dus niet zichtbaar. Het rooster in de vloer boven de convectorput dient wel vrij te blijven. Een convectorput is met name handig voor openslaande deuren.
Een tussenschot in de convectorput verdeeld de put in twee verschillende ruimtes. Koude lucht wordt vanuit de kamer in het eerste gedeelte gezogen en verwarmd. Via het tweede wordt de warme lucht terug de kamer in geblazen. Het verwarmingselement van een convectorput heeft weinig water nodig waardoor de warmte al binnen enkele seconden voelbaar is.
Radiatorsoort 6: plintverwarming
Plintverwarming bestaat uit een koperen buis met daarop speciaal gevormde aluminium verwarmingslamellen. De plintverwarming wordt op de plint gemonteerd en is gemakkelijk toe te passen in alle bouwplannen – zowel in nieuwbouw- als ook in bestaande bouw.
Radiator soort 7: raamradiator
Lopen je ramen door tot aan de vloer, dan is een raamradiator een prima oplossing. Het is een ledenradiator die maximaal 20 centimeter hoog is en aan de vloer wordt bevestigd in plaats van aan een muur. Om de lichtinval minimaal te verstoren is de ruimte tussen de leden groter dan normaal.
Radiator soort 8: verticale radiator
Een verticale radiator is hoog en smal. Een dergelijke radiator wordt vaak gebruikt wanneer er geen ruimte is voor een horizontale radiator. Door de afwijkende maatvoering geeft een verticale radiator over het algemeen minder warmte af dan een normale radiator.
Radiatorsoort 9: vloerverwarming
In plaats van – of in combinatie met – radiatoren kun je ook kiezen voor vloerverwarming. Het warme water stroomt dan door buizen in de afwerkvloer, wat zorgt voor een heel gelijkmatige opwarming.
Benodigd vermogen ketel en radiator
Je hebt nu een goed beeld van de verschillende soorten radiatoren die er op de markt zijn. Een goede tip: bereken voordat je een keuze maakt altijd eerst de benodigde warmteopbrengst. Dit hangt samen met de berekening die je moet maken om het vereiste vermogen van je cv-ketel te bepalen. Elders op deze website leggen wij uit hoe je het benodigd vermogen van een radiator berekent.
Ik woon in een appartementcomplex van 36 appartementen,gebouwd ca 30 jaar geleden. Zo ook de verwarmingsradiatoren met Istameter in het midden,boven in. Thermostaat knop aanwezig.
Bij thuiskomst draai ik de thermostaatkraan/knop vol aan(6) gedurende 10 minuten zodat de radiator gloeiend heet is. Daarna terug naar 2,5-3 De radiator blijft inzijn geheel warm maar na 1uur blijft de eerste 5cm van boven gloeiend heet, vanaf 10cm wordt het element koeler en vanaf 15 cm midden naar onder koud. De kamer(ca 30 Vierkcm) temperatuur is 19,2 C. De radiator is ontlucht! Mijn vraag is dit normaal in de verwarming:%cm hoog gloeiend heet,daarna zakkend lauw tot koud!! waarom blijft de radiator niet in zijn geheel warm?
Beste Janbert,
Als de doorstroming niet hoog is zal je dit effect krijgen, warm water is lichter dan kouder water.
Probeer de knop bij binnenkomst eens meteen in de juiste stand te zetten. Dat heeft vrijwel hetzelfde effect en je hoeft hem daarna niet weer te verstellen.
Met vriendelijke groet,
Abel