De meest simpele cv-ketels vallen in de categorie solo- of conventionele ketel. Het rendement hiervan is 70 tot 80%. De resterende 20 tot 30% warmte gaat verloren tijdens het verwarmingsproces. Alle soorten cv-ketels die in Nederland worden verkocht, vallen minimaal in de categorie VR-ketel. Een extra zuinige soort is de HR-ketel. De nieuwste technologieën voor energiezuinige ketels zijn verwerkt in UHR en HR-e cv-ketels. Abel zet de belangrijkste kenmerken van deze moderne cv-ketels voor jou op een rij.

VR-ketel

Een VR-ketel levert, ten opzichte van ouderwetse soorten cv-ketel, een Verbeterd Rendement. Een VR-ketel zet zo’n 89% van de energie om in nuttige warmte. De warmte van de verbrandingsgassen gaat verloren.

HR-ketels zijn verreweg het populairst, toch moet men soms kiezen voor een VR-ketel. Een HR-ketel heeft namelijk een afvoer voor condenswater nodig, die wordt aangesloten op het riool. Met een VR-ketel is zo’n afvoer niet nodig.

HR-ketel

De letters HR staan voor Hoog Rendement. HR-ketels geven een rendement van meer dan 100%. Deze extra opbrengst wordt gerealiseerd door met de warmte van de rookgassen (die vroeger door de schoorsteen verdween) het koude retourwater in een warmtewisselaar voor te verwarmen. Hierbij condenseert een deel van de waterdamp, waarbij veel warmte ontstaat (2258 kJ/kg). Bij een HR-ketel is wel een afvoer voor condenswater nodig.

Gaskeur onderscheidt 3 soorten HR-labels:

  • HR 100: rendement minimaal 100%
  • HR 104: rendement minimaal 104%
  • HR 107: rendement meer dan 107%.

UHR cv-ketel

Dankzij technologische vernieuwingen is er nu ook de UHR cv-ketel (Ultra Hoog Rendement). Deze soorten cv-ketels werken in combinatie met een warmtepomp. Ook wel hybride warmtepomp genoemd. De warmtepomp wint warmte door middel van temperatuurverschillen in de buitenlucht, de ventilatielucht of de bodem en geeft dit door aan de UHR cv-ketel. Deze hergebruikt bovendien de verbrandingsgassen die de schoorsteen normaal gesproken uitstoot.

Geen idee wat de beste cv-ketel voor jouw situatie is? Bekijk al onze cv-ketels en vraag online advies aan 1 van onze specialisten bij jou in de buurt.

HRe cv-ketel

De laatste nieuwe soort cv-ketel is de HRe ketel. Deze wekt niet alleen warmte maar ook elektriciteit op. Dit is te danken aan een Micro Warmtekrachtkoppeling (WKK). Voordat de opgewekte warmte door het cv-systeem wordt gepompt, gebruikt de WKK het om elektriciteit op te wekken. Niet-gebruikte stroom gaat terug naar de energieleverancier, zodat er zelfs geld wordt verdiend. De Micro-WKK van een HRe-ketel is efficiënter dan die van een elektriciteitscentrale. Dit resulteert dus in minder CO2-uitstoot.

Open of gesloten cv-ketel

Een open cv-ketel haalt de lucht uit de ruimte waar de ketel hangt. Dit maakt extra ventilatie noodzakelijk. Deze toepassing is in goed geïsoleerde woningen niet mogelijk. De brander van een gesloten cv-ketel krijgt de benodigde lucht aangevoerd via een extra kanaal (die vaak in één pijp wordt gecombineerd met de rookgasafvoer). Omdat extra ventilatie niet nodig is, treedt er geen onnodig warmteverlies op.

Solo of combiketel

Een solo cv-ketel zorgt alleen voor verwarming. Om ook warm water in huis te hebben, is een losse boiler nodig. Een combiketel zorgt zowel voor centrale verwarming als voor warm water uit de kraan.

Doorstroommodellen

Er zijn combiketels met een voorraadvat voor warm water. Je krijgt dan direct warm water, maar het kost veel energie om dit op temperatuur te houden. De meeste HR-combiketels zijn daarom ‘doorstroommodellen’. Deze verwarmen het water op het moment dat jij de kraan openzet. Soms zorgt dit voor een langere opwarmtijd, maar er zijn modellen die binnen 5 seconden warm water afgeven.

Welke cv-ketel bij jouw situatie past is afhankelijk van meerdere factoren. Er bestaan ook centrale verwarmingssystemen waarbij lucht circuleert in plaats van water. Deze systemen worden vooral in Amerika gebruikt.

Reacties

22 antwoorden
  1. Nicole
    Nicole zegt:

    Hallo Abel,

    Kan jij me misschien helpen, ik ben bezig met een examen voor EP adviseur. Weet jij hoe ik het verschil kan zien ( op een foto) tussen een conventionele Rendement cv ketel en een vr- ketel? Ook vroeg ik me af of een conventionele rendement ketel altijd een solo ketel is of bestonden er ook conventionele rendementsketel die een combi ketel zijn?

    Groeten, Nicole

    Beantwoorden
    • Abel
      Abel zegt:

      Hallo Nicole,

      Het verschil tussen een VR en hr-ketel kun je zien aan de hand van de rookgasafvoer. Een VR ketel of staande cv ketel is in bijna alle gevallen aangesloten op een gemetselde schoorsteen. Bij een HR-ketel zie je meestal een zwarte kunststof dakdoorvoer. Conventionele ketels die ook tapwater maken zul je niet veel tegenkomen. In de meeste oude situaties zie je dat daar een combinatie is gemaakt van een solo ketel met losse boiler.

      Beantwoorden
  2. Nicole
    Nicole zegt:

    Hallo Abel,

    Kan jij me misschien helpen, ik ben bezig met een examen voor EP adviseur. Weet jij hoe ik het verschil kan zien ( op een foto) tussen een conventionele Rendement cv ketel en een vr- ketel? Ook vroeg ik me af of een conventionele rendement ketel altijd een solo ketel is of bestonden er ook conventionele rendementsketel die een combi ketel zijn?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Nicole,

      Laat een foto nemen van het type plaatje. Met het vermogen op boven en onderwaarde kan je het rendement van het toestel bepalen.
      Vaak kan je het ook zien aan de afvoer en toevoer. Een conventionele ketel heeft alleen een afvoer buis die meestal ook veel groter in diameter is.

      De nieuwere VR toestellen hebben ook een toe- en afvoer en zijn daarmee moeilijk te onderscheiden van HR toestellen. Dus ook hier, kijk naar het typeplaatje.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. robert
    robert zegt:

    zijn er ook ketels die deels op gas, deels op electriciteit werken ? Gas wordt immers steeds duurder door overheoidsmaatregelen, terwijl electriciteit relatief goedkoper is.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Robert,

      Die zijn er niet voor zover ik weet. Er bestaan wel ketels volledig op elektriciteit. Maar een hybride warmtepomp oplossing is een betere oplossing. De warmteopbrengst van een warmte pomp is hoger dan het elektrisch verbruik, dat is bij een elektrische ketel niet zo.

      Gas is (voorlopig nog) niet duurder dan elektriciteit, in 1 m3 aardgas zit 9,8 kWh aan warmte bij verbranding door een HR ketel in een goede installatie. De prijs van 1 m3 gas is nu ongeveer 3,5 keer die van 1 kWh elektriciteit.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Corine
    Corine zegt:

    Ik krijg regelmatig geen warm water uit de kraan, en de ketel is onlangs schoongemaakt. Waar kan dit aan liggen. En heeft dit gevolgen voor mijn afrekening. Ook heb ik een hele oude ketel die voor de verwarming zorgt maar de temperatuur van de thermostaat wijkt af van de daadwerkelijke temperatuur in de huiskamer. Heeft ook dit gevolgen op de kosten?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Corine,

      Bel je installateur met die melding, er is waarschijnlijk nog iets mis met de ketel.

      Het afwijken van de thermostaat heeft geen invloed op het verbruik.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Harm Wessels
    Harm Wessels zegt:

    Tja wat moet ik zeggen; een HRketel met een rendement hoger dan 100% is onmogelijk er gaat altijd meer energie in dan dat er aan nuttige warmte uit komt anders zou er energie uit het “niets” ontstaan.
    Dan het verwarmen van de koude retourleiding van de warmtewisselaar….. leg daar het nut eens van uit….

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Harm,

      Een rendement hoger van 100% bestaan natuurlijk niet. Echter omdat de Europese unie vasthoud aan een rendementsbepaling bedoelt voor VR toestellen is het inderdaad zo dat HR toestellen over de 100% gaan. Het is dus een kwestie van definitie. Als je naar het echte rendement kijkt komt een HR 107 toestel op zo’n 99,x% rendement.

      Het hogere rendement wordt gehaald als de condensatiewarmte van het water in de rookgassen benut wordt, dat kan alleen als je een koud oppervlak hebt, hiervoor wordt de retourleiding gebruikt. Een HR 107 haalt het hoogste rendement dan ook alleen bij een retourtemperatuur van ongeveer 30 graden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Carla
    Carla zegt:

    Zijn er nog VR verwarmingsketels te koop?
    Ik heb geen waterafvoer op zolder en een ouder huis waar geen riool afvoerpijp aanwezig is!
    Ik zou dan moeten breken in de badkamer en dat is niet de bedoeling!
    Ik heb gehoord dat er ook een pomp onder de HR ketel gehangen kan worden.
    Die heeft een dunne slang en die zou door de vloer naar mijn badkamer verbonden kunnen worden en aangesloten worden op de afvoer van de wastafel! Wat is u advies?? vr.groet Carla

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Carla,

      Het is nog steeds mogelijk om een VR ketel te kopen. Maar heb je niet een combiketel nodig? Deze heeft ook een afvoer nodig, het is namelijk verplicht om een inlaatcombinatie direct voor het warmwater toestel te plaatsen.

      Dus dit probleem zal je toch een keer moeten oplossen. Een pomp is ook mogelijk maar zou echt mijn laatste keuze zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. jan
    jan zegt:

    Beste,
    wij hebben een Intergas HRE 28/24 ketel, nu is mijn vraag hoe vaak moet je laten schoonmaken?
    Onze woningbouw zegt wij vergoeden maar eens in de 3 jaar.
    Dit vind ik zelf wel erg goedkoop door de bocht

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jan,

      Intergas adviseert jaarlijks onderhoud. Uit de handleiding van de HRE: “Het toestel en de installatie dienen elk jaar door een erkend installateur gecontroleerd en zonodig gereinigd te worden. Hetzelfde geldt voor de rookgasafvoer- en luchttoevoerleiding.”

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Alp
    Alp zegt:

    Beste ,
    Heb een oude cv gas ketel. ( geen combi ) heeft zijn werk gedaan en heb een nieuwe nodig.
    Mijn probleem is heb geen waterafvoer voor op mijn zolder.
    Alle nieuwe modellen hebben een condensatie..Weet ik dat beter voor hoge rendement maar heb geen optie.
    bestaat er geen gas cv ketels meer zonder condensatie.?
    mvgroeten

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een betere optie zal zijn om op zolder riolering aan te brengen. Vaak zijn er wel mogelijkheden hiervoor. Beter om dat nu aan te pakken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste,

      Als een toestel over een HR- of VR-label beschikt dan kunt u dit vaak zien aan de hand van een sticker met deze termen op het toestel. HR-ketels zijn sinds circa 25 jaar op de markt. Heeft u een toestel wat nog ouder is dan zal het veelal een conventioneel toestel betreffen.

      MVG,
      John

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *