Inregelen van je cv-ketel zorgt ervoor dat de balans tussen comfort en verbruik optimaal is. Soms wordt hiervoor de term 'tunen' gebruikt. Met tunen bedoelen we hier dus niet het opvoeren van een cv-ketel. Dit wordt weleens gedaan om de wateropbrengst te verhogen (vaak in verband met een stortdouche waar een hogere watercapaciteit voor nodig is). Dit is echter ten strengste af te raden in verband met slijtage en garantieverval.

Met het tunen van een cv-ketel bedoelen we dus het nauwkeurig afstellen ervan, teneinde het energieverbruik te minimaliseren en de warmteafgifte van je verwarmingssysteem te maximaliseren. Een cv-ketel die met de fabrieksinstellingen in huis wordt geplaatst, zal namelijk zelden optimaal renderen. Een optimaal verbruiks- en comfortniveau realiseren is specialistisch werk. We leggen uit waarom:

  • Er moet een goede balans zijn tussen de aanvoertemperatuur (de temperatuur van het water dat de leidingen in stroomt en de afvoertemperatuur (de temperatuur van het water vlak voordat het weer de cv-ketel in gaat). Het verschil tussen aan- en afvoer wordt uitgedrukt in ΔT (delta T). Hoe groter het verschil, des te lager de aanvoertemperatuur kan zijn.
  • Een voorbeeld van een goede ΔT is 15°C, met een aanvoertemperatuur van 60°C. De afvoertemperatuur is dan dus 45°C. De radiatoren worden dan geleidelijk warm, waardoor je tot 20% gas bespaart. Omdat de cv-ketel ook minder hard hoeft te werken, bespaar je bovendien tot 40% op het elektriciteitsverbruik.
  • HR-ketels halen warmte uit de verbrandingsgassen door middel van het HR condensatieproces. Voor dit condensatieproces maakt de ketel gebruik van het retourwater. Hoe kouder dit water, hoe hoger het rendement van het condensatieproces. Een niet goed afgestelde cv-installatie levert dus vaak niet het koudst mogelijke retourwater.
  • De pomp van je cv-ketel staat standaard op 100% capaciteit. Voor de meeste huizen is die capaciteit bij lange na niet nodig. Bij een te hoge pompsnelheid krijgt het water onvoldoende tijd om de warmte af te geven via de radiatoren. Moderne cv-ketels hebben een modulerende functie (in combinatie met een slimme thermostaat), waardoor de pomp zelf gaandeweg een optimale instelling vindt. Bij de wat oudere of meer eenvoudige cv-ketels zit vaak een schakelaar om de pompsnelheid op een andere stand te zetten.
  • In een cv-installatie die niet goed is ingeregeld, stroomt het warm water in radiatoren dichtbij de ketel te snel door, waardoor het water dat in de ketel terugkomt te heet is voor een optimaal HR condensatieproces. Radiatoren die verder van de cv-ketel vandaag hangen, krijgen te weinig water en geven dus te weinig warmte af. Door de radiatoren ‘waterzijdig in te regelen’ kun je ervoor zorgen dat alle radiatoren voldoende water met de juiste temperatuur krijgen, en dat het water voldoende tijd heeft om warmte af te geven. Waterzijdig inregelen wordt maar heel weinig gedaan; ook in nieuwbouwhuizen wordt een cv-installatie vaak opgeleverd met de fabrieksinstellingen. Door dit alsnog vakkundig te laten doen, kun je fors besparen op uw gasverbruik.
  • Ook zaken als buitentemperatuur, de totale inhoud van de afzonderlijke ruimtes, de grootte van de radiatoren en de woning als geheel en de mate van isolatie per te verwarmen ruimte zijn van invloed op het vinden van de ideale afstelling.


Let wel:


De standaard instelmogelijkheden verschillen per ketel. Soms kun je als consument het een en ander inregelen via de thermostaat. Laat het instellen van de totale installatie over een specialist. Het gaat immers om een apparaat dat werkt op gas: brand- en ontploffingsgevaar ligt altijd op de loer. Een installateur kan bovendien veel nauwkeuriger te werk zijn dankzij extra kennis en meetapparatuur. Laat daarom voor een optimaal rendement het instellen over aan een professioneel installateur.

Reacties

8 antwoorden
  1. M.H.A. Hoesel
    M.H.A. Hoesel zegt:

    Op 10 maart 2020 is EPBD 3 in de wet opgenomen op 20 aug. 2020 zijn bij mij 9 van de 10 radiatoren vervangen, en ik lees in die wet dat als er meer dan 1/3 of meer van de radiatoren of cv ketel wordt vervangen dat het dan wettelijk verplicht is om mijn systeem waterzijdig in te regelen en dat er Thermostaat kranen geplaatst moeten worden.
    Nu ben ik in conclaaf met de woningbouw om dit te laten uitvoeren maar die vertellen mij dat dat wat ik zeg niet klopt.
    Lees ik het verkeerd en heeft de woningbouw gelijk OF lees ik het wel goed en heeft de woningbouw ongelijk ???

    website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. : https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/epbd-iii/systeemeisen-technische-bouwsystemen

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Ik ben ook geen jurist, en het lijkt me dat je die nodig gaat hebben om de discussie te winnen. Het lijkt er wel op dat je gelijk hebt maar ik zie ook wat beperkende regels staan. Mogelijk zijn die van toepassing.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Van Hoteren
    Van Hoteren zegt:

    Goedendag,

    Probleem…

    HR++ glas geplaatst en een stukje muur geïsoleerd.

    Vorige week nieuwe ketel: Remeha Tzerra Ace 39c CW5. Met name voor warm water de CW5 gekozen maar cv technisch lijkt hij veel te zwaar.

    Aanvoer teruggezet van
    80 naar 50 °C
    Retour nu 40 °C
    Beiden op de ketel gemeten.

    Veel radiatoren staan dicht omdat we de 1e verdieping en op zolder geen warmtevraag hebben.

    Alleen in de douche (Danfoss th. kraan stand 2-3) en een klein plaatje (50 x 30 T11) op een open kamertje.

    Radiator in hal staat op 3.
    120 x 60 T22

    Wij hebben de radiatoren woonkamer (geen LTV) op 2 staan (me Danfoss knoppen) omdat de vloer niet warm genoeg wordt.
    (Radiatoren, net nieuw, laten we nu vaak ijskoud op stand 1)

    Leidingen vloerverwarming liggen onder (!) rubberlaag en onder 15 mm grindvloer.

    Nieuwe pomp op vloerververwarmingssysteem Wilo Yonos Pico 25/1-6.
    Stand rechts 2e huisje
    Geen opvoerhoogte nodig.

    Start bij 30 °C aanvoer
    En gaat verder tot 45 °C
    Retour is 28 °C
    3 groepen allen geheel open.

    Doordat de ketel moduleert slaat de vloerverwarming soms niet aan (zit pompbeveiliger tussen die start op 30 °C) en de vloer wordt simpelweg niet warm genoeg.
    Rond de 20 – 22°C.
    Terwijl hiervoor met de Nefit Smartline (uit 2006) de vloer makkelijk 26-28 °C haalde, wat erg comfortabel is.

    Ook de Kickspace in de keuken geeft dit probleem, te vaak uit.

    Hogere aanvoerwatertemperatuur maakt niets uit.

    Als je de temperatuur op de QSense thermostaat 1 graad verhoogd, 18 naar 19 °C dan is de ketel na 10 minuten al weer uit.

    Wat kunnen wij nog tunen zodat we met al deze nieuwe producten toch een prettige warme vloer (35 m²) krijgen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Thermostaat ventielen op radiatoren zijn alleen naregeling. Die werken pas als het zonder die ventielen te warm zou worden. Thermostaat ventielen in dezelfde ruimte als de kamerthermostaat is normaal gezien een probleem.

      Met vloerverwarming als belangrijkste warmte-element kan dat wel. De thermostaat regelt dan de vloerverwarming.

      Maar die heeft kennelijk ook nog een eigen regeling, een pompregeling. Dat gaat dan niet werken. Overigens is het ook nog de vraag of de unit wel voldoende warmte kan leveren nu de cv-temperatuur erg laag staat.

      Denk eens na wat er allemaal veranderd is sinds de nieuw ketel. Stond de oude ketel ook op 50 graden, waren er net zoveel thermostaatkranen. Is de inregeling van radiatoren of vloerverwarming veranderd? Is de vloeropbouw veranderd?
      Maak zoveel mogelijk wijzigingen ongedaan en kijk dan nog eens of het werkt. Als dat niet helpt kan een installateur mogelijk uitkomst bieden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. M Hoogland
    M Hoogland zegt:

    Wij zijn bezig met cv tuning ivm mogelijk aanschaf van een hybride warmtepomp.
    Allereerst hebben wij de aanvoertemperatuur van de Remeha Avanta 35 C teruggebracht naar 50 graden om te zien of de kamer en keuken warm genoeg worden.
    Dat blijkt te lukken. Behalve in de keuken waar een veel te kleine radiator staat. Die gaan we vervangen door een type 22.
    In de kamer hebben wij 2 radiatoren type 22 en 2 convectoren in een lange convectorput.

    Ook hebben wij ventilatoren aangebracht onder de 2 radiatoren in de woonkamer. Een trioset en een duoset

    De aanvoertemperatuur van het Cv water is nu 50 graden, de retourtemperatuur 42 graden.

    Dat laatste is te hoog, dachten wij.

    Nu willen we de installatie waterzijden inregelen.

    Nu kom ik op mijn 2 vragen:

    Alleen in de woonkamer en de keuken staan de radiatoren vol open.
    In de rest van het huis zitten er nafsluiters op alle radiatoren en die staan allemaal op de laagste stand nl vorstbeveiliging. Dat betreft 3 slaapkamers, de gang, washok, wc.

    Dus alleen de woonkamer en de keuken hoeven verwarmd te worden. Die zitten wel het verst verwijderd van de CV die op de 1e verdieping staat.

    1. Is het nodig de niet cq nauwelijks gebruikte radiatoren ook in te regelen. Omdat ze altijd op de vorstbeveiligings stand staan (allemaal Heimeiers enkelvoudige afsluiters op *).
    Dat is ons niet duidelijk.

    Vraag 2: De radiatoren in de kamer en keuken hebben voetventielen, evenals de convectoren in de put

    De retourtemperatuur van de convectoren is erg hoog.
    Is dit normaal? Welke delta T is geschikt voor deze convectoren? Dezelfde als voor de radiatoren?

    Vraag 3 is dus: Welke afvoertemperatuur is geschikt voor de convectoren in de put bij een aanvoertemperatuur van 50 graden?

    Heel fijn dat we onze vragen kunnen mailen. Alvast veel dank voor de moeite van het beantwoorden.

    Met vriendelijke groeten,

    M Hoogland

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Als je inregelt om een hoger rendement uit je HR ketel te krijgen is een retour temperatuur bij de ketel lager dan 55 graden nodig. 42 graden is dus in orde.

      1. Ja, ook dat is nodig, je moet het systeem zodanig inregelen dat het bij -10 buitentemperatuur de woning geheel en gelijkmatig op temperatuur krijgt, de slaapkamers moeten dan ook 18 graden worden, bij inregelen kunnen deze radiatoren dan ook niet op 5 graden blijven staan, thermostaatkranen moeten bij inregelen geheel open staan.

      2. Convectoren zijn zonder ventilatoren niet geschikt voor lage temperaturen. Een delta t van 10 of 20 is normaal, maar de gewenste afgifte wordt alleen gehaald bij 80/60.

      3. 40 graden. Maar zoals gezegd de afgifte zal veel te laag zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. G.Ganzeman
    G.Ganzeman zegt:

    Ik woon de ene maand in mijn Nederlandse huis en de andere maand in mijn Duitse huis, etc.
    Bij thuiskomst in mijn ijskoude (7 graden C.) NL-huis duurt het maar een paar uur voordat het huis warm is. Ketel: Vaillant HR. Exclusive.
    In mijn Duitse huis is een nieuwe Vaillant ecocompact geïnstalleerd. Daar duurt het drie dagen voordat het huis warm is. De “delta-T” is daar maar 11? graden. De ketel moduleert terug omdat het retourwater erg koud is en tja…, met water van 30 graden dat de ketel verlaat, duurt het wel erg lang voordat het huis warm is. Nu loop ik ieder half uur naar zolder om de “service instelling” in te drukken. Dan geeft de ketel een tijdje vol vermogen. Vaillant en de installateur willen er niks aan doen.
    Kan ik een boostknop maken door bv. De sensor van het retourwater voor de gek te houden?

    In mijn NL-huis wil ik een nieuwe ketel plaatsen. Welke ketel kan vol vermogen geven (grote delta-T) om mijn ijskoude huis snel te verwarmen?

    Met vriendelijke groet, Guido Ganzeman

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste heer Ganzeman,

      Ik zou het huis om te beginnen niet zover laten afkoelen en een minimum temperatuur van 12 graden aanhouden om condens te voorkomen.In Nederland wordt een installatie berekend op een temperatuurval van 3 graden in de nacht, met een opwarmtijd van ongeveer 1 uur. In Duitsland is dat niet veel anders. Maar er zijn andere ontwerprichtlijnen mogelijk.

      Het probleem met opwarmen is dat de massa van het huis ook afkoelt, en in uw geval veel verder is afgekoeld dan 3 graden. Het opwarmen van die massa duurt veel langer dan het opwarmen van de lucht. 3gr/uur blijft dan niet haalbaar.

      Wat u vraagt van de installatie is iets waarvoor deze niet is ontworpen!

      > is en tja…, met water van 30 graden dat de ketel verlaat, duurt het
      > wel erg lang voordat het huis warm is. Nu loop ik ieder half uur naar
      > zolder om de “service instelling” in te drukken. Dan geeft de ketel
      > een tijdje vol vermogen. Vaillant en de installateur willen er niks aan doen.
      > Kan ik een boostknop maken door bv. De sensor van het retourwater voor
      > de gek te houden?

      Ingrijpen op een regelkring is zeer onverstandig. De vraag is waarom Vaillant en de installateur hier niets aan willen doen. Hier zal een goede reden voor zijn. Met een delta-t van 11 graden denk ik aan een vloerverwarmingssysteem of een ander lage temperatuur systeem. Dan is het zelfs zeer onverstandig om de service instelling te gebruiken om sneller opwarmen te forceren.

      Als opwarmen te lang duurt is het afgifte systeem te klein. Vergroot niet de delta-T maar de capaciteit van het afgifte systeem. Plaats enkele radiatoren bij. Overigens denk ik dat als u de installateur in Duitsland vraagt om een oplossing voor uw probleem dat hij ook hiermee komt.

      > In mijn NL-huis wil ik een nieuwe ketel plaatsen. Welke ketel kan vol
      > vermogen geven (grote delta-T) om mijn ijskoude huis snel te verwarmen! ?

      Ook hier, niet zover laten afkoelen, en het afgifte systeem vergroten. Zelfs de kleinste combi ketel heeft meer dan genoeg vermogen om uw huis snel te verwarmen als het afgiftesysteem voldoende capaciteit heeft.

      Graag wil ik u melden dat het van groot belang is om het advies van de lokale installateur ter harte te nemen. Deze reactie kan helaas geen volwaardig advies vormen.

      MVG,
      John

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *