Vloerverwarming heeft als voordeel dat het de ruimte zonder luchtcirculatie en met een lage temperatuur opwarmt. Dit komt door de gelijkmatige verdeling van het stelsel over het vloeroppervlak van de ruimte. We leggen je in dit artikel graag de werking en de voor- en nadelen van vloerverwarming uit.

De warmte straalt heel gelijkmatig naar boven, waardoor de lucht gelijkmatig opwarmt en er een aangename temperatuur ontstaat. Dit zorgt voor een ander soort warmte dan bij reguliere wandverwarming: daarbij ontstaat luchtcirculatie doordat koude lucht door de radiatoren wordt verwarmd en opstijgt, waardoor koude lucht in beweging komt (naar beneden wordt gedrukt en uiteindelijk via de vloer in de richting van de radiatoren gaat).

Nog geen vloerverwarming bij jou thuis?
Abel geeft je direct advies op maat!

Gehele vloeroppervlak goed verwarmd

Vloerverwarming werkt met een leidingsstelsel voor warm water of elektriciteit. Bij vloerverwarming met warm water stroomt het water meestal door kunststof buizen met een diameter van 16 tot 20 millimeter. De buizen worden in de vorm van een spiraal of slakkenhuis gelegd, met 10 tot 20 centimeter ruimte ertussen (afstand is afhankelijk van het benodigde vermogen in de te verwarmen ruimte). Zo wordt elk deel van het vloeroppervlak goed verwarmd. Lees hier meer over de verschillende soorten vloerverwarming.

Thermostaat

De temperatuur van vloerverwarming wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel (in het geval van warmwaterverwarming) of de aansluiting van de elektrische verwarming.

Verdeler

Bij een vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler. Hoeveel warmte de vloer afgeeft is afhankelijk van een aantal factoren zoals de dikte van de vloer, het type vloer, de basistemperatuur van vloer en ruimtelucht en het gekozen systeem. Normaliter ligt de warmteafgifte tussen de 50 en 100 Watt per vierkante meter.

Tip van Abel: niet alle soorten vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Zo houden tapijt en andere isolerende vloeren een groot deel van de warmte tegen.

Hoe werkt vloerverwarming: de voordelen

Vloerverwarming biedt, mits goed toegepast, de volgende voordelen:

  • Dankzij het grote stralingsoppervlak is een lagere temperatuur nodig dan bij radiatoren, terwijl de ruimte veel gelijkmatiger warm wordt.
  • Vanwege de lage temperatuur voor verwarming is minder energie nodig om de
 ruimte te verwarmen. Het rendement wordt dus hoger.
  • Bij het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn er – mits er voldoende stralingsoppervlak is – geen radiatoren nodig. Dit zorgt voor meer woonruimte die flexibeler in te delen is.
  • Indien toegepast in combinatie met een koelmachine of warmtepomp kan het vloerverwarmingssysteem ook de ruimte koelen.

Benieuwd naar de kosten van vloerverwarming?
Abel geeft je direct advies op maat!

Hoe werkt vloerverwarming: de nadelen

  • Omdat de leidingen onder de vloer worden gelegd, wordt doorgaans alleen gekozen voor vloerverwarming bij nieuwbouw of grondige renovatie. Je kunt er eventueel voor kiezen om sleuven te slijpen waar de leidingen in gelegd worden.
  • Als de leidingen van de vloerverwarming eenmaal zijn gelegd, kunnen ze niet eenvoudig worden verlegd. De ruimte wijzigen door muren te verplaatsen zorgt daardoor altijd voor een verslechtering van de werking.
  • Mocht er lekkage optreden, dan is het openbreken van de vloer de enige optie om het lek te herstellen.
  • Bij grote glasoppervlakten kan koudeval ontstaan (koude lucht die naar beneden wordt gezogen). Dit is op te lossen door bijvoorbeeld een convectorput toe te passen.
  • Vloerverwarming warmt trager op en koelt trager af dan een cv-installatie met radiatoren.
  • Vloerverwarming zorgt voor droge lucht. Dit kan zeer schadelijk zijn voor piano’s en alle houten muziekinstrumenten

vloerverwarming

Meer lezen over vloerverwarming

Ben je geïnteresseerd in vloerverwarming? Lees op deze pagina verder als je meer wilt weten over de kosten van een vloerverwarming en de installatie van vloerverwarming.

Reacties

86 antwoorden
  1. Ronald Arendsen
    Ronald Arendsen zegt:

    Beste Abel,
    Is de hoeveelheid water die vanuit de retour terug gaat naar de ketel en de hoeveel water die vanuit de retour wordt bijgemengd bij de aanvoer, is dit een vaste verhouding? Of kun je die instellen.

    Bedankt,

    Ronald

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ronald,

      Dat is soms een vaste verhouding, maar meestal kan je dit wel tot op zekere hoogte instellen.

      Het debiet beperken doe je met het retourventiel van de unit. Daarmee beperk je dan ook het vermogen van de unit.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. T zwiers
    T zwiers zegt:

    We hebben stadsverwarming. Vloerverwarming en boven radiatoren die we nooit aan hebben. We hebben gemerkt dat als we de verdelerthermostaat lager zetten in de zomer dat dit veel verbruik scheelt. Kan dit kwaad? Omdat de ruimtes beneden open zijn werken de thermostaten in de ruimtes niet naar wens. B.v. de gang is veel warmer dan de kamer.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      De werking van de thermostaten zal veel kunnen verbeteren met een goede waterzijdige inregeling.

      De verdelerthermostaat van de vloerverwarming lager zetten in de zomer kan geen kwaad.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Joop Hoogeveen
    Joop Hoogeveen zegt:

    Hai Abel
    Mijn vloerverwarming wordt verwarmd met een cv ketel die op 55 graden staat.
    Nu is de aanvoertemperatuur van de vloerverwarming af en toe hoger dan de afvoertemperatuur. Ik verbaas me daar over.
    Kunt u uitleggen hoe dat werkt?
    Hoor graag van u
    Joop

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Joop,

      Ik zou me er pas over verbazen als het andersom was. De aanvoertemperatuur moet altijd hoger zijn dan de afvoertemperatuur. In elk geval als de unit in bedrijf is. Het water koelt in de vloer af.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Hans
    Hans zegt:

    Beste Abel,
    ik heb zowel op de begane grond als op de eerste verdieping vloerverwarming. Het valt me op dat één van de slaapkamers slecht warm wordt (terwijl vloerverwarming daar een groot deel van de dag actief is en er via de thermostaat warmte wordt gevraagd) en op een andere slaapkamer is het bijna continue (te) warm ondanks dat de thermostaat uit staat en er dus geen warmte wordt gevraagd. Enig idee hoe dit is aan te passen?

    Hans

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Hans,

      We hebben het hier over een systeem met zone regeling neem ik aan. Wel vreemd dat een ruimte te warm wordt als de thermostaat uit staat. Dan is er toch wat aan de hand. Een ruimte die niet warm genoeg wordt krijgt te weinig water, de oorzaak is echter lastig. Mogelijk een defect, mogelijk inregeling. Ik zou de installateur met deze problemen confronteren, hij weet tenslotte hoe dit systeem in elkaar steekt, waar de zones liggen en hoe het ingeregeld is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Ramon
    Ramon zegt:

    Aan de verdeler zitten twee thermostaatknoppen, 1 voor de aanvoer en 1 voor de afvoer. Wat is nou de ideale instelling qua temperatuur hiervoor? Onze woning is voorzien van Stadsverwarming waarvan de inkomende warmte 70 graden is en staat de thermostaatknop voor de invoer op 50 graden (kan max op 60 instellen) en de uitvoer op 40 graden.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ramon,

      Is er verder geen regeling op die vloerverwarming aangebracht? Ik zou tenminste nog een door een ruimte thermostaat bediende kraan verwachten, maar die kan ook centraal aangebracht zijn.

      Als je geen ruimte thermostaat hebt is er ook geen regeling. Dan wordt je geacht de temperatuur van de vloer handmatig in te stellen met de aanvoer thermostaat knop. De retour knop is ingesteld door de installateur en staat tussen de 25 en 35 graden, afhankelijk van de gewenste vloertemperatuur.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Jeroen Pronk
    Jeroen Pronk zegt:

    Beste Abel,

    Binnen een aantal weken gaat het eindelijk gebeuren en gaan onze houten vloeren op de begane grond vervangen worden door beton, met vloerverwarming als hoofdverwarming. Een flinke klus waarbij ik een vraagb heb betreffende de thernmostaat. Gebruikt men doorgaans een ruimtethermostaat net als bij radiatoren? Ik zie namelijk ook wel thermostaten waarbij een bekabelde sensor in de vloer verwerkt is? Ik hoor graag,

    Bij voorbaat dank,
    Jeroen Pronk

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jeroen,

      Beide is mogelijk, echter op vloer temperatuur regelen kan eigenlijk alleen als er ook een weersafhankelijke regeling toegepast wordt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Frans
    Frans zegt:

    Wij krijgen vloerverwarming in een bestaande woning (1972) waarin veel radiatoren zijn in badkamer en slaapkamer allemaal uitgerust met een thermostaatknop (die wel goed werkt). We hebben een ELGA hybride warmtepomp en CV die beide maximaal 45 graden leveren. Nu moeten we een verdeler kiezen met of zonder pomp – een extra pomp kost misschien onnodig? stroom. We krijgen vier groepen in de woonkamer (waar ook nog twee radiatoren zitten).
    De leverancier twijfelt of een extra pomp wel of geen zin heeft. Wat is uw advies?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Frans,

      Ligt die keuze bij jullie? Dat zou ik overlaten aan de installateur, die moet immers een goedwerkende installatie afleveren. En 45 graden is niet voldoende voor radiatoren in de meeste gevallen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Olivier
    Olivier zegt:

    In onze nieuwbouwwoning, hebben wij momenteel zowel zowel radiatoren als vloerverwarming. De vloerverwarming geeft op zich al genoeg warmte dus radiatoren staan meestal af. Nu is me altijd gezegd om de vloerverwarming op een constante temperatuur te houden (dag en nacht ca. 21 graden). Hoe zit dit nu voor de zomermaanden? Is het beter om de vloerverwarming volledig uit te schakelen of om deze op een lagere temperatuur in te stellen? Zo ja, welke temperatuur is dan aan te raden?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Olivier,

      In de zomermaanden komt de cv-ketel normaal gesproken niet in omdat woonkamer al op temperatuur (of warmer) is. Dan kan dus ook de vloer niet warm worden.

      Laat de thermostaat regelen, daar is die voor. De rest zou goed ingesteld moeten staan en heeft dan geen aanpassing of bijregeling nodig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Kayleigh
    Kayleigh zegt:

    Wij wonen in een gemeente met stadswarmte en hebben geen CV installatie. We hebben een vloerverwarming en die dient dus handmatig geregeld te worden. Zijn hier al slimme oplossingen voor? Bijvoorbeeld een klokthermostaat die zonder CV gebruikt kan worden? Zou een hoop kosten schelen doordat de vloer verwarming danniet dag en nacht op dezelfde temperatuur ingesteld hoeft te staan.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Kayleigh,

      Er zijn diverse mogelijkheden, maar met alleen een thermostaat ben je er niet. Er moet ook een regelorgaan worden geplaatst.

      Laat een installateur dit bekijken en een passende oplossing bedenken voor jullie.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. johan
    johan zegt:

    ik wil in mij huis overal vloerverwarming leggen kan ik dan beter een verdeler kopen met veel groepen en als ik begin met leggen dan per kamer op de verdeler aansluiten en de andere groepen aansluiten of moet ik voor elke kamer een verdeler plaatsen

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Johan,

      Als je het mij vraagt is dat geen klus on als doe-het-zelver aan te pakken. Probeer in elk geval een installateur te vinden die bereid is om dit samen met je te doen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. Steven Brink
    Steven Brink zegt:

    Beste Abel & Co,

    We hebben nu ruim 8 jaar tevreden en zonder problemen gebruik gemaakt van vloerverwarming op de begane grond. Gisteravond was het heel warm in de woonkamer. Het vreemde was dat de thermostaat op 21 graden stond ingesteld en het 22,5 in de kamer was. Er werd kennelijk nog steeds warm water aangevoerd. Vanavond was het dezelfde situatie als gisteren. Ik heb daarom de stekker van de vloerverwarmingspomp eruit gehaald. De CV blijft nu vreemd genoeg nog steeds warm/heet water aanvoeren naar de pomp/verdeler, de aanvoerleiding en de afvoerleiding is heet. De leidingen naar de vloer zijn wel koel. Enig idee wat dit zou kunnen zijn?

    Hoor ‘t graag!

    Beantwoorden
  12. Reinier
    Reinier zegt:

    Beste Abel,
    Wij hebben een stukje aangebouwd van ca 3×3 meter en hierin vloerverwarming laten leggen. PVC vloer er bovenop gelijmd. Nu is deze vloer aangesloten op het CV gedeelte. In de woonkamer hangt de thermostaat en deze zetten wij meestal op ca 19 graden als we thuis zijn en avonds gaat ie automatisch naar 16 graden (klokprogramma ingesteld). Moeten wij dan zelf nog handmatig iets doen met de vloerverwarming? We doen hier eerlijk gezegd niets aan en hij wordt lekker warm, maar wij weten niet of we het juist doen zo. Of moeten we ergens anders nog rekening mee houden?

    Reinier

    Beantwoorden
  13. Mike
    Mike zegt:

    Beste Abel,

    Wij hebben sinds een jaar een jaren 60 woning verbouwd en daar nieuwe vloerverwarming in lagen leggen. H.o.h 15cm nou merken wij sinds kort dat onze thermostaat wel 10-20x aanslaat per uur. Hij staat gewoon op 20graden dag en nacht. Waar kan dit aan liggen?? En hoe kunnen we dit op lossen.

    Met vriendelijke groet,

    Mike

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mike,

      Een aan/uit thermostaat zal dit gedrag vertonen, dat is volledig normaal. Pas als de capaciteit overeenkomt met de warmte vraag zal deze continue aan blijven.

      Kijk of het mogelijk is om een modulerende thermostaat op je ketel aan te sluiten, die probeert de ketel zo lang mogelijk op een passend vermogen te houden. De ketel moet daarvoor wel geschikt zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  14. Edwin
    Edwin zegt:

    Beste Abel,

    Wij hebben een huis aangesloten op stadsverwarming en vloerverwarming in huis.
    Nu is het zo als de thermostaat in de huiskamer op 18 graden staat dan is het de volgende morgen ruim 24 graden in huis.
    Nu hebben wij ook al de Honeywell VC 8010 vervangen maar ook dat heeft niets geholpen.
    Mijn vraag is wat kan het eventueel dan zijn.

    Vast bedankt

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Edwin,

      De temperatuur wordt geregeld door de kamerthermostaat. Als het te warm wordt in de kamer is de kamerthermostaat niet goed ingesteld op vloerverwarming, of de waterzijdige inregeling van de vloer is niet in orde.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  15. Anneloes de Jong
    Anneloes de Jong zegt:

    Beste Abel,

    Is het mogelijk om de temperatuur van de vloerverwarming te regelen buiten de thermostaat om? Bijv. met een aparte regelunit?

    Zo slaat de ketel niet steeds uit als we de open haard aanzetten.

    Mvg

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Anneloes,

      Die regelingen bestaan inderdaad wel. Je hebt dan een weersafhankelijke regeling nodig waarvan je de ruimtecompensatie tijdelijk kan uitzetten. De regeling kijkt dan voor een ingestelde tijd niet naar de kamertemperatuur maar regelt de woning op de buitentemperatuur.

      Mogelijk heb je ook aanpassingen aan de installatie nodig als je deze regeling wilt toepassen. Een installateur kan je daarbij helpen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  16. Wolco van Helden
    Wolco van Helden zegt:

    Hallo,
    Wij wonen sinds een jaar in een nieuwbouwhuis (super geïsoleerd) maar hebben de vloerverwarming nog steeds niet voor elkaar. De vloerverwarming is onze hoofdverwarming en de radiatoren op de slaapkamers staan vrijwel nooit aan. De aanvoertemp bij de cv ketel staat op 55C en de thermostaatknop op de verdeler op 45C. Wilo Pomp bij verdeler op stand 1. Af en toe wordt het lekker warm, met name in de ochtend als het ‘s nachts koud is geweest maar gedurende de dag begint het echt af te koelen in huis terwijl de thermostaat altijd op 22C staat (24/7). Ik heb zelf de indruk dat de cv ketel niet voldoende vaak aanslaat maar slecht 1x per aantal uren waardoor het in de avond koud wordt en ook de vloer koud aan voelt. Wat zou ik kunnen aanpassen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Wolco,

      Ik zou de aannemer bellen en de klacht daar neerleggen. Zelf een installatie gaan aanpassen in een huis van een jaar oud is flauwekul. De installatie moet goed werkend opgeleverd worden. Nu is het best zo dat in een enkel geval een extra inregeling nodig is maar dat zou onder garantie moeten vallen.

      Echter ik kan me niet voorstellen dat de installateur de aanvoer op 55 gezet heeft met radiatoren op de verdieping. Die aanvoer lijkt heel laag voor radiatoren. Als je die hebt aangepast klopt de inregeling van de installatie niet meer ten opzichte van de vloerverwarming. Met een aanvoer temperatuur die zo laag is heb je waarschijnlijk een ltv unit nodig. Als die er zit en de temperatuur was inderdaad 55 graden: bel de aannemer.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  17. Willem Goes
    Willem Goes zegt:

    Beste Abel, wij hebben sinds een tijdje vloerverwarming (ingefreest) maar de ruimte komt nauwelijks op temperatuur ondanks dat de ketel de hele dag loeit. Er is al iemand bij geweest voor het inregelen….

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Willem,

      Vloerverwarming geeft niet heel veel warmte, zeker niet in vergelijking met radiatoren. Als je overgaat van radiatoren naar vloerverwarming zijn er meestal ook isolatiemaatregelen nodig. Soms ontkom je ook niet aan het bijplaatsen van radiatoren. Mogelijk is er te weinig vermogen geïnstalleerd. Dat is niet op te lossen met regeling en inregelen.

      Stel dat het vermogen in orde is, en de ketel blijft draaien, dan is er iets mis met de regeling en/of met de verdeling van het cv-water. De ruimte komt niet op temperatuur dus de regeling laat ik ook achterwege. Waarschijnlijk krijgt de vloerverwarmingsverdeler onvoldoende heet water of verwerkt deze te weinig heet water. Dus de aanvoerleiding is te klein, of er is een verkeerd type verdeler geplaatst, of zelfs beide… Soms kan je met de inregeling van de verdeler het toegevoerde water vergroten, maar aangezien de installateur hier al bij is geweest neem ik aan dat dat al gebeurd is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  18. Joke Bos
    Joke Bos zegt:

    Beste Abel,

    Allereerst mijn complimenten voor de site en duidelijke wijze van antwoorden op gestelde vragen.
    Graag hoor ik je onafhankelijk advies op onze vraag.
    Wij gaan een jaren 60 vrijstaande semi bungalow betrekken en staan voor een verbouwing. Alle vertrekken zijn voorzien van radiatoren en er is een vrijwel (4 jr) nieuwe cv ketel die ruim voldoet aan de capaciteit voor verwarmen van het huis en bijbehorende schuur.
    De hele woning is voorzien van houten vloeren en nu willen wij de cv leidingen vervangen en radiatoren waar mogelijk behouden.Navraag leert dat deze in prima staat verkeren en waar nodig met een likje verf weer jaren mee kunnen.
    De aannemer oppert om de houten vloeren te isoleren vanuit de kruipruimte maar eigenlijk de houten vloer te verwijderen en een ‘broodjes vloer’ te plaatsen met een laagje beton gestort waarin vloerverwarming verwerkt.
    Wij zijn overdag aan het werk dus weinig thuis, slapen het gehele jaar door met het raam open en hebben de ervaring met vloerverwarming dat als deze te hoog staat dikke enkels het gevolg kunnen zijn.
    Ten opzichte van een houten vloer heeft een betonnen vloer(tevens geïsoleerd) natuurlijk de voorkeur echter het continue verwarmen van de vloerverwarming(ook als wij niet thuis zijn of ‘s nacht) maakt de keuze moeilijk. Is de genoemde vorm van vloerverwarming in combinatie met radiatoren in uw optiek voor ons een optie en zo ja welke vorm van ‘scheiding’ tussen vloerverwarming en radiatoren zou u adviseren?
    Terug lezend, oprecht een luxe probleem!
    Hoor graag uw mening.
    Bij voorbaat dank.
    Mvg,

    Joke Bos

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Joke,

      De vloer isoleren is zeker een goed idee. De verwarming hoeft niet continue aan te staan met vloerverwarming als bijverwarming, dus als er ook een ander verwarmingssyteem aanwezig is. Dit kan een goed comfort leveren en toch ook een snelle opwarming realiseren.

      Als de vloerverwarming als hoofd verwarming aangelegd wordt (en als bij verwarming gebruikt wordt) geeft dat in de toekomst de mogelijkheid om naar lage temperatuur te gaan.

      Zolang jullie nog veel weg zijn zou ik de radiatoren wel laten zitten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  19. Phoebe
    Phoebe zegt:

    Ik wil binnenkort verbouwen en een nieuwe keuken met eiland aanschaffen (ipv de huidige L indeling). Het lange deel van de L keuken blijft tegen de muur, op het korte stuk L komt niks op de vloer. Ik vroeg me nu af of het mogelijk is om de ingefreesde vloerverwarming te verleggen???

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Phoebe,

      Waarschijnlijk niet. Misschien dat het bedrijf die de originele installatie gedaan heeft wel mogelijkheden ziet. Je kan het altijd vragen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  20. Danny Kleinman
    Danny Kleinman zegt:

    Hallo Abel,

    Ik heb met interesse jouw artikel gelezen en heb een vraag waar je hopelijk een antwoord op kan geven.

    Ik ben vandaag verhuisd met mijn fysiotherapiepraktijk naar een pand waar vloerverwarming in zit. Ik kan de temperatuur regelen en programmeren met een Honeywell CM927 RF draadloze thermostaat. Graag zou ik de temperatuur overdag op 20 graden hebben en las dat je de nachttemperatuur max. 3 graden moest laten zakken (dus 17 graden). Hoe lang van te voren moet ik de verwarming aan laten gaan om het om 08.00 uur 20 graden te hebben? Of is dit trial and error? Ik begreep ook dat vloerverwarming heel langzaam afkoelt, dus als ik tot 18.00 uur werk dan kan ik om 16.00 uur de thermostaat al naar 17 graden laten gaan? En ik het weekend (van vrijdag 18.00 tot maandag 08.00 uur) is er niemand aanwezig, kan de thermostaat dan nog lager (bijv. 15 graden) of raad je aan om hem dan ook naar minimaal 17 graden te laten zakken? Ik hoop dat je mijn vragen kan beantwoorden.

    Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
    Danny Kleinman

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Danny,

      Uit de handleiding: De optimalisatie is een geavanceerde functie die ervoor zorgt dat de optimale
      temperatuur bereikt wordt op het gewenste tijdstip.

      Zet de thermostaat dus op de tijd dat de temperatuur bereikt moet zijn. Het uitzetten zou je inderdaad bij vloerverwarming wat eerder kunnen doen.

      Lager dan 15 graden zou ik niet doen, maar 15 kan prima.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  21. Joost
    Joost zegt:

    Hallo Abel,

    Ook wij hebben pas een vloerverwarming
    Laten leggen. Het stookprotocool hebben we inmiddels netjes doorlopen. Maar ik heb het idee dat er iets niet klopt.

    De kamerthermostaat staat op 20 graden ingesteld. Alle leidingen worden warm en de temperatuur op de verdeler ook. Langzaam gaat de temperatuur in de kamer ook omhoog. Uiteindelijk geeft de kamertermostaat 20 graden aan. Dan zou de ketel toch moeten stoppen met aanvoer van warm water? Hij heeft deze nacht de hele tijd aan gestaan.

    Weet jij zo wat er kan zijn?

    Met vriendelijke groet,

    Joost

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Joost,

      Een modulerende regeling zal een punt zoeken waarbij de ketel precies de warmte maakt die nodig is om de temperatuur te handhaven. De ketel blijft dan op dat niveau branden. Dat is namelijk het meest efficiënt. Wanneer de warmtevraag onder het punt komt wat de ketel minimaal continue kan leveren zal de ketel aan/uit gaan regelen.

      Als je ‘s nachts de kamerthermostaat op 20 laat staan, en het wordt in de nacht buiten kouder dan overdag zal de ketel ook blijven branden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  22. Tugce
    Tugce zegt:

    Hoi,
    Ik heb een vloerverwarming met termostaat. Onze termostaat staat op 21/22 graden. Er zijn twee draaiknoppen op de vloerverwarming bij de ene kan je draaien tot 50 en de andere tot 5. Hoe moet ik die instellen dat het altijd even goed staat. Bijvoorbeeld bij 23 graden moet ik dan gaan draaien naar 30’en de andere knop op 3 ? Of hoe zit dat. Ik wil namelijk mijn vloerverwarming wegwerken met een kast ervoor maar de knoppen moet ik die blijven draaien bij een nieuwe graden ?

    Groetjes tugce

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Tugce,

      Een vloerverwarmingsunit wordt na installatie zo ingesteld dat deze niet meer bedient hoeft te worden, wegwerken is dan mogelijk. natuurlijk wel zo dat bij storingen de unit voor de monteur goed bereikbaar blijft.

      De juiste instelling is ook afhankelijk van de installatie en de unit. Als dat niet duidelijk is kan je best contact opnemen met de installateur.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  23. José
    José zegt:

    Ik heb een vraag over onze vloerverwarming. Onze thermostaat staat op een constante temperatuur van 21 graden.
    Maar bij de regelaar in ‘t trapgat zit een thermostaat voor ‘t water temperatuur deze staat sinds dat we de vloer langzaam hebben opgewarmd op 37 graden.
    Nu met deze extreem warme zomer voel ik warme plekken op de vloer. Nu is mijn vraag moet ik de temperatuur van de water thermostaat bij de regelaar verlagen naar bijv 20 graden of is dat niet noodzakelijk of juist niet duurzaam?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste José,

      De thermostaat meet watertemperatuur, dus het trapgat heeft hier niet mee te maken. Wat geven de thermometers op de unit aan? Als deze warmer zijn dan 21 graden is er toch wat mis.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • alois porto carrero
        alois porto carrero zegt:

        beste Abel ,
        onlangs hebben we vloerverwarming laten infrezen ,
        de opstart is vlekkeloos verlopen
        op de verdeler staat een termostatische kraan ingesteld op 33°
        m n cv ketel staat op 50° ingesteld
        geen radiator s meer
        – is het nuttig om de temperatuur van de cv ketel nog lager te zetten , bv 40-45 °?
        – kan de verdeler temperatuur dan nog hoger ingesteld worden bij extra koude , tot bv 38°?
        – de verdelerpomp (wilo) blijft – ook nu- dag en nacht draaien , is dit normaal ?
        mvg
        Alois

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Alois,

          Als de cv ketel onder de 50 graden staat heeft deze al het hoogst haalbare rendement, nog meer verlagen zal niet veel meer winst behalen maar kan er wel voor zorgen dat de vloer niet warm genoeg wordt. Dat ligt aan het soort verdeler wat je hebt.

          De verdeler temperatuur dient zodanig te staan dat bij -10 buitentemperatuur de vloer het nodige vermogen afgeeft. Daarna hoef je deze temperatuur niet meer aan te passen, de kamerthermostaat zorgt ervoor dat het niet te warm wordt.

          Zonder pompregeling blijft de pomp inderdaad altijd draaien.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  24. Piet
    Piet zegt:

    Beste Abel
    In mijn appartement zit vloerverwarming en radiatoren. Wat mij opvalt is dat in deze zomermaanden als er geen warmtevraag is en de vloerverwarming dus – denk ik – niet brandt, de thermostaat van de vloerverwarmingsinstallatie (in het washok) toch op 20 graden staat. Je zou verwachten dat hij op 0 graden moet staan. Hoe zit dat?
    Piet

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Piet,

      De gewenste temperatuur is 20 graden, dat is wat je instelt op de thermostaat. Als het kouder wordt in de ruimte zet de thermostaat de verwarming aan, als het warmer word blijft de verwarming uit. Er zijn ook thermostaten die de kamer temperatuur laten zien, en pas als je de instelling wilt veranderen de ingestelde temperatuur.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Piet
        Piet zegt:

        Beste Abel
        Als ik mijn bovenstaande vraag nog eens overlees zie ik dat ik hem onduidelijk gesteld heb. Sorry! Ik bedoelde niet de thermostaat in de kamer waarmee ik de gewenste temperatuur aan geef. Ik bedoelde de apparatuur in het washok. Daar staat de thermostaatknop op 3 en de meter, die er bij zit geeft 20 graden aan. Als in de winter de vloerverwarming brandt loopt die meter op tot 40 graden. Ik neem aan dat dat dan de temperatuur van het water in de vloerverwarmingsbuizen is. Maar in de zomer als er geen warmtevraag is blijft de wijzer op 20 graden staan. Waarom loopt hij dan niet terug naar 0 graden? Of is het zo dat in hartje zomer de temperatuur in de vloerverwarmingsbuizen altijd minimaal 20 graden is. Dat is dan toch energieverspilling?
        Piet

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Piet,

          Die thermometer geeft de temperatuur van het water in de vloer aan, en dus ook ongeveer de temperatuur van de vloer. Die is in de zomer toch geen 0 graden? Eerder rond de twintig. Zelfs zonder verwarming zal die niet lager gaan in de zomer.

          Met vriendelijk groet,
          Abel

          Beantwoorden
  25. Ryan
    Ryan zegt:

    Beste Abel,

    Ik heb een woning die is aangesloten op stadsverwarming. op de begane grond hebben we vloer verwarming. Nu wordt het op de begane grond heel erg warm, ondanks dat de thermostaat laag staat (20gr). Wat kan hier de oorzaak van zijn?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ryan,

      De oorzaak is moeilijk aan te geven. Er is wat mis met de inregeling, regeling of gebruikte apparatuur. Hier zou ik de installateur voor laten komen.

      Met vriendelijk groet,
      Abel

      Beantwoorden
  26. Mark
    Mark zegt:

    Hallo!

    Wij hebben een vloerverwarming met alleen een radiatorthermosstaat die de tempratuur van het water regelt. Is het mogelijk een een normale thermostaat te plaatsen? Zo ja hoe zou dat moeten? Indien niet is het mogelijk om een slimme radiatorthermostaat te plaatsen om zo iets flexibeler te zijn om de temratuur in huis aan te passen? Bedankt voor alle hulp!
    Met vriendelijke groet,
    Mark

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mark,

      In de meest voorkomende situatie werkt het zo: De kamerthermostaat regelt de temperatuur en stuurt de ketel. De watertemperatuur in de installatie wordt daarmee voldoende hoog om het huis warm te houden. De vloerverwarming wordt daarmee ook warm omdat deze ook dat water gebruikt.

      Die thermostaatkraan op de unit is een maximaal regelaar, die wordt gebruikt als de vloerverwarming als bijverwarming gebruikt wordt, en dus alleen voor een basis zorgt.

      Wat soms wel problemen geeft is dat de waterzijdige inregeling van de installatie niet, of niet goed is gedaan. Dan kan de vloer te warm worden ten opzichte van de buitentemperatuur. Dat is het geval als je deze thermostaat kraan moet gebruiken om te voorkomen dat het te warm wordt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  27. PA
    PA zegt:

    Hallo,
    We hebben vloerverwarming met stadsverwarming. De vloerverwarming is de hoofdverwarming. Op de begane grond is er geen radiator(verwarming), behalve 1 in de garage met een radiatorthermostaat, dicht gedraaid. Wanneer we nu de kamerthermostaat omhoog zetten naar 25 graden, wordt de vloer warm, maar wordt ook de verwarming in de garage helemaal warm. Hoe komt dit nu? Ondanks dat hierop de radiatorthermostaat dicht gedraaid is, wordt ie toch helemaal warm. Snap er niks van. Wat is hier aan te doen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Er is duidelijk wat niet in orde. Laat dit door een installateur nakijken. Het is namelijk wat lastig te zeggen wat er mis is. Misschien de thermostaatkraan of misschien de waterzijdige inregeling van het systeem.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  28. Rien Bakker
    Rien Bakker zegt:

    Onze vloerverwarming geeft niet de beloofde temperatuur inde versch. vertrekken. Onze vraagtemperatuur is constant 22*. De thermostaat hangt in de woonkamer. Op de badkamer wordt het niet warmer dan 18 / 19 *
    Hoe krijg ik die hoger?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rien,

      Dat is nogal afhankelijk van de installatie. Waarschijnlijk zal er een waterzijdige inregeling nodig zijn. Dit kan je het beste overleggen met de installateur.

      Met een centrale regeling (woonkamer) zijn alle ruimtes afhankelijk van deze ruimte. De inregeling moet dusdanig zijn dat alle ruimten gelijktijdig opwarmen met de woonkamer.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  29. teun mulder
    teun mulder zegt:

    Beste Abel, Ik heb vorige week een vraag gesteld over een probleem met mijn vloerverwarming. Nu ben ik verwachtingsvol op zoek naar een antwoord en tot mijn verbazing is mijn vraag niet meer aanwezig.
    Is deze verwijderd zonder antwoord?

    Beantwoorden
  30. Lenn
    Lenn zegt:

    Hoi,

    Ik spring er even bij. Wij zijn recentelijk verhuisd naar een huis waar de woonkamer een natuurstenen vloer heeft, met daaronder een vloerverwarming. Is er een manier om er achter te komen of de verwarming direct onder de tegels ligt, of juist in de betonnen vloer is opgenomen, zonder meteen de tegels er uit te breken?

    Ik had begrepen dat ik laminaat kon leggen over (een in de vloer opgenomen) vloerverwarming indien de verwarming niet warmer werd dan 26 graden. Hoe kan ik er voor zorgen dat het niet heter wordt?

    En als laatste, als ik er voor zou willen zorgen dat de vloerverwarming in de zomer koelt, welke stappen moet ik daarvoor ondernemen?

    Vriendelijke groet,

    Lenn

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Lenn,

      Waar de slangen liggen is meestal lastig te bepalen, normaal gesproken liggen die niet in de beton maar in de afwerkvloer. Het maakt niet veel uit, de opwarmtijd is wat langer in de beton.

      Een vloer begrenzen kan met de thermostaatknop op de unit. Die begrenst de watertemperatuur, wat dan de oppervlakte temperatuur wordt is afhankelijk van de woning en de vloeropbouw. Als je de vloer begrensd zal je ook de afgifte begrenzen, de kamer zal dus niet meer zo warm worden. Misschien moet je radiatoren bijplaatsen.

      Een bestaand systeem ombouwen naar koeling gaat eigenlijk alleen met een warmtepomp, dat is nogal een ingrijpende verandering.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  31. Haribo
    Haribo zegt:

    Hoi Abel,

    Wonen sinds kort in een nieuwe woning (uit 1992) met vloerverwarming en radiatoren.

    Nu staat de thermostaat van de vloerverwarming op 40 graden en een pompschakelaar op 28 graden.

    Hoe kan ik de thermostaat optimaal instellen zodat ik optimaal kan gebruik maken van de vloerverwarming (en gas verspilling tegen te gaan)?

    Op dit moment zijn er 2 momenten op de dag dat het huis verwarmd moet worden naar 20 graden. In de ochtend tussen 6:30-8:00 en ‘s avonds van 18:00-22:00. Bij geen warmte aanvraag staat het op 16 graden ingesteld.

    Alvast bedankt.

    MvG,

    Haribo

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Haribo,

      Een vloerverwarmingsunit (hoofdverwarming) moet eigenlijk zo ingeregeld worden dat de regelaar en maximaal beveiliging niet aanspreken. Om dat te doen is wat meer nodig dan aan de regelaar te draaien. Vraag aan je installateur of hij deze unit waterzijdig kan inregelen.

      Met vloerverwarming is een nachtverlaging van 4 graden wel wat veel, ik zou maximaal 3 graden nemen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Haribo
        Haribo zegt:

        Bedankt voor je reactie!

        Misschien een domme vraag maar welke regelaar bedoel je? 🙂

        Is het beter om de thermostaat 24/7 op een vaste temperatuur te zetten ivm vloerverwarming?

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Haribo,

          > Misschien een domme vraag maar welke regelaar bedoel je?

          De thermostatische regelaar op de vloerverwarmingsunit.

          > Is het beter om de thermostaat 24/7 op een vaste temperatuur te zetten ivm vloerverwarming?

          Nee, dat verhoogt wel het comfort maar ook de gasrekening. Een goede optimaliserende regelaar en niet teveel nachtverlaging (maximaal 3 graden) zou goed moeten werken en is wel wat zuiniger dan gewoon blijven verwarmen.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  32. Susana
    Susana zegt:

    Hoi,

    We hebben een vloerverwarming genomen alleen in de huiskamer erboven op zit pvc. Alleen we krijgen het niet opgewarmd de buis wordt wel warm en je hoort water door heen gaan door de buizen. We hebben we hebben 6 buizen maar 5 gaan de vloer in de andere is een witte buis die niet de vloer ingaat maar aan de apparaat vast zit. Is het nou de bedoeling dat alle buizen open staan ook de witte en op welke stand is het beste te zetten we stand 1 t/m 8.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Susana,

      Dit is nu een goede vraag voor je installateur. Hij weet welk vloerplan en unit hij gebruikt heeft en hoe deze is ingeregeld. Daarbij, als het niet goed werkt neem ik aan dat hij dat ook in orde wil maken.

      De stand van de regelaar en van de inregelkranen op de buizen is afhankelijk van de inregeling. Dus ik zou er vanaf blijven en de installateur bellen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  33. Tonny
    Tonny zegt:

    Beste Abel,

    Wij hebben vloerverwarming in ons huis, we hebben daar 6 groepen.
    Nu hebben we een buitenkamer (dichte veranda) aan de achtergevel gebouwd. Hier ligt al een betonvloer van 15 cm en er komt binnenkort een dekvloer op.
    Nu wil ik daar ook graag vloerverwarming in maken, kan ik b.v. één groep aftappen d.m.v. een t-stuk en die door lussen naar de veranda? Ik kan gelijk vanuit de bijkeuken waar de verdeler zit door de buitenmuur naar buiten.

    Met vr gr,

    Tonny

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Tonny,

      Op de verdeler een groep splitsen bedoel je? Soms kan dat wel, je kan problemen krijgen met de verdeling van het water maar dat kan ook meevallen. De beste oplossing is een verdeler bijplaatsen, dat is ook meteen het duurste.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  34. Corne
    Corne zegt:

    Ik heb een vloerverwarming met 3 lussen
    Al jaren wordt slechts 1 lus warm
    In de garage zit de aansluiting voor de vloerverwarming, ik heb de lus die warm wordt al dichtgedraaid maar de andere 2 worden nog steeds niet warm(3 toevoer leidingen worden warm , slechts 1 retour wordt warm) wat kan hier aan de hand zijn?
    Verder zou ik graag weten wat de settings in de garage moeten zijn. Ik heb een thermostaat vlak voor de vloerverwarming, hoe hoog moet die?
    Daarnaast zit er een zwarte draaiknop aan de voorkant vd bovenkant vd vloerverwarming, van 1(5 graden) tot en met 9(95 graden), hoe hoog moet die staan?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Corne,

      De thermostaat instelling behoort op de maximale water temperatuur te staan welke berekend is voor je vloer. Maximaal 45 graden, maar mogelijk minder voor in jouw situatie. Als de unit goed is ingeregeld zou de watertemperatuur in pas moeten lopen met de rest van de cv installatie. In deze situatie verwacht ik niet dat dit het geval is omdat je al 2 groepen hebt die niet goed meelopen.

      Als de vloer koud (nooit verwarmt) is kan het dagen duren voordat de retour echt warm gaat worden. Maar in die situatie is het betreffende vloerdeel ook niet warm.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  35. Marianne
    Marianne zegt:

    Wat is handig? Wij hebben een nieuw huis.
    Wij hebben vloerverwarming met een leistenen vloer. Daarnaast hebben wij 2 radiatoren. Wij hebben een Nefit ketel.

    Overdag vinden wij het fijn om 19 graden te hebben.
    Maar waarop zetten wij de temperatuur s’nachts.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marianne,

      Voor de nacht zou ik 3 graden lager gaan dan overdag. Een goede adaptieve klokthermostaat kan dan regelen dat je overdag op tijd weer 19 graden hebt. Drie graden opwarmen hoort maximaal 1 uur te duren als de radiatoren ook aanstaan.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Danielle
        Danielle zegt:

        Beste Abdel, wij hebben onlangs een heel nieuw cv-systeem laten aanleggen. Energiezuinige ketel van nefit en een energiezuinige vloerverwarming. Jij geeft aan dat drie graden verschil maximaa een uur zou duren. Geldt dat ook in onze situatie? Wij hebben geen radiatoren maar alleen vloerverwarming en een super hoog energie verbruik ondanks alle nieuwe aansluitingen.

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Danielle,

          Het hangt af van hoe de installatie is ontworpen, standaard wordt met 3 graden nachtverlaging gerekend welke in 1 uur moet kunnen opwarmen. Het is mogelijk om daarvan af te wijken. Je zou de berekening kunnen opvragen bij de installateur of hem om uitleg vragen.

          Overigens is vloerverwarming niet per definitie energiezuinig.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  36. P.Bakker
    P.Bakker zegt:

    Er wordt door verschillende mensen gezegd dat je geen water vloerverwarming onder het douche gedeelte moet plaatsen ivm kalkvorming. ,!!. Komt min zo onwaarschijnlijk voor. Is dit zo? Zijn er nadelen/ voordelen?

    Groet
    P.Bakker

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Het hangt af van veel factoren, ook van gebruik, als je de gewoonte hebt de douche droog te maken na gebruik valt het wel mee.

      Water op een oppervlak verdampt, de kalk blijft achter. Als het oppervlak warm is gaat dit proces sneller. Als er meer kalk in het water zit is het effect groter. Het is dus wel te beredeneren. Maar of je in de praktijk echt verschil merkt tussen wel of geen vloerverwarming zou ik niet kunnen zeggen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  37. A.E.
    A.E. zegt:

    Met een normale radiator zette ik de verwarming aan pas als ik thuis was.
    Nu heb ik vloerverwarming en laat ik de vloerverwarming aan staan (heledag) omdat het langer duurt voor dat het warm word. Maar gebruikt dit niet veel? Is dit wel energiezuinig?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Het is minder energiezuinig dan uitzetten natuurlijk. In elk geval bij stadsverwarming zonder centrale regeling.

      Bij een installatie met cv ketel maakt het niet heel veel uit omdat de temperatuur door de kamerthermostaat geregeld wordt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  38. Jopie
    Jopie zegt:

    Is het mogelijk bij vloerverwarming om alleen de huiskamer op een lagere temperatuur te houden dan de slaapkamers boven waar op de radiator een termostaatknop zit die bijgesteld kan worden?

    Dus als de thermostaatknop in de slaapkamer hoger wordt gezet, is het dan mogelijk dat de vloerverwarming in de huiskamer op een lagere temperatuur gezet worden?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jopie,

      Dat is wel mogelijk, maar niet zonder een aanpassing aan de cv installatie en regeling. Een installatiebedrijf kan de mogelijkheden in jouw situatie beoordelen, dit is namelijk nogal specifiek.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  39. Roggeveen
    Roggeveen zegt:

    Als de temperatuur in de huiskamer stijgt door de zon dan kan de thermostaat wel naar een lagere stand worden gezet maar de vloer blijft toch nog uren warm.daardoor kan de temperatuur niet goed geregeld worden.Dat vind ik het nadeel van vloerverwarming.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jan,

      Je hoeft natuurlijk de thermostaat niet lager te zetten als het warmer wordt door de zon, het is een temperatuur regelaar, de thermostaat heeft de ketel dan allang uitgezet. Gewoon laten staan, anders wordt het te koud als de zon weer weg is.

      Vloerverwarming is een traag systeem, het duurt een tijd voordat de vloer warm is, en afkoelen duurt ook lang. Maar als de ruimte warmer wordt is het temperatuur verschil tussen de vloer en de ruimte kleiner, en wordt ook de warmteafgifte van de vloer kleiner. Andersom, als de ruimte kouder is, is de afgifte groter. Doordat het temperatuursverschil met de ruimte kleiner is dan bij radiatoren is dit zelfregelende effect op de ruimte temperatuur veel groter.

      Maar, als de ruimte eenmaal te warm is blijft deze inderdaad wat langer warm dan bij een sneller systeem.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *