Het waterzijdig inregelen van vloerverwarming zorgt voor de ideale doorstroming van warm water door het cv-circuit. Dit voorkomt dat bepaalde delen van de vloer niet goed warm worden en er een ongelijke temperatuurverdeling ontstaat.

De juiste instelling zorgt daarnaast dat de retourtemperatuur van het cv-water 20 procent lager ligt dan de aanvoertemperatuur. En dat het water lang genoeg in alle radiatoren blijft om warmte af te geven. Het instellen gebeurt door middel van een voetventiel of instelbare radiatorkraan op radiatoren. Voor de volledige uitleg verwijzen we je door naar deze pagina.

Complexiteit waterzijdig inregelen vloerverwarming

Bij het waterzijdig inregelen van vloerverwarming heb je te maken met elektrische circulatiepompen. Dat maakt het instellen complexer. Wanneer meerdere vloerverwarmingsverdelers gebruikt zijn, moeten deze ook op elkaar afgesteld worden. Je kunt de verwarming alleen inregelen als je per groep flowmeters hebt. Hiermee kun je over elke groep evenveel water laten stromen.

Tip van Abel: heeft je woning zowel vloerverwarming als radiatoren? Dan moet de watertemperatuur in het leidingstelsel goed op elkaar afgestemd worden.

Waarom waterzijdig inregelen vloerverwarming?

Waterzijdig inregelen is nodig wanneer de lengte van de gebruikte slangen sterk verschilt. In sommige gevallen zijn de slangen die vanuit de verdeler onder de vloer lopen precies even lang. De weerstand zal dan in alle slangen gelijk zijn. In theorie is de installatie dan in balans. Let op: zelfs de radius van bochten heeft invloed op de weerstand. Is je vloerverwarming niet goed ingeregeld, dan wordt de vloer ongelijkmatig warm en het energieverbruik onnodig hoog.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Reacties

27 antwoorden
  1. Jan Lam
    Jan Lam zegt:

    Ik heb een droogbouw vloerverwarming tussen de balken in PIR afgedekt met alu plaat 0,5 mm met daarop vloerdelen als loopvloer. Dit zijn 4 groepen in de woonkamers van 75 tot 90 meter,
    diameter 16mm.
    De CV ketel dient enkel voor dit systeem en warm water en hangt op ca.8 m1 van de verdeler op de eerste verdieping. De ROBOT verdeler heeft eigen pomp.
    De vloerverwarming dient hoofdzakelijk als bijverwarming en ik wil graag een constante vloertemperatuur als wij aanwezig zijn. Inschakelen van de verwarming door timer of afstand schakeling ca.1 uur voor aankomst. Wij hebben ook een houtkachel en ondersteunende gaskachel.
    Hoe krijg ik de vloertemperatuur redelijk constant. Hoe voorkom ik pendelen van de ketel en het schakelen van de pomp van de cv ketel en verdeler zo dat ze goed aansluiten.
    Ik verwacht de HR ketel aan/uit te schakelen op een thermostaatvoeler in de vloer.
    Een ketel aanvoertemperatuur van ca.40 graden. E,e,a, zou gemeten en geschakeld kunnen worden via elementen binnen de Tuya app.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jan,

      Je hebt het over 40 to 50 m2 dus ongeveer 5 kW aan vermogen. Er zijn weinig cv ketels die stabiel draaien op zo’n laag vermogen. Intergas levert een 11Kw type maar ook die kan niet minder dan 3.5 kW leveren.

      Pendelen zal dus altijd voorkomen. Je kan dat naar je installatie verminderen door een buffervat te gebruiken. Hoe groter de inhoud des te gelijkmatiger de vloertemperatuur zal zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Stan
    Stan zegt:

    Wij hebben vloerverwarming met een lage temp convector. 6 groepen allemaal in de woonkamer waarvan 1 in de open keuken.

    Deze open keuken groep is een stuk korter, en de rest is ongeveer even lang. De temp is in dezelfde ruimte, dus geen verschil.

    We vragen ons of of de flow door alle groepen ongeveer gelijk dient te zijn, en hoeveel. Ze zijn in te stellen van 3 tot 1 liter per minuut. Ze stonden op 2,5 wat volgensmij veel te hoog is, en deze zijn nu gelijkmatig terugverdeeld naar 1,5.

    Heeft u nog tips? De thermostaat staat op 30 graden aanvoertemperatuur met een voeler in de aanvoer.
    De pomp draait helaas 24/7, want deze stopt niet.

    Alles is berekend op 55 graden en zo staat onze ketel ook ingesteld.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Stan,

      Er ligt vaak (niet altijd!) een vast aantal meters buis per vierkante meter. Een korte groep heeft derhalve minder vloer oppervlakte en dus ook minder warmte nodig. En dus ook minder flow. Hoeveel minder? Dat moet je uitrekenen, je kan de flow meten en de verschiltemperatuur tussen aanvoer en retour meten per groep. Met die gegevens kan je uitrekenen wat de afgifte is op die groep. Dan moet je ook nog weten hoeveel oppervlakte die groep heeft om naar een afgifte per m2 te komen.

      De flow is wat een groep warmte geeft, en nu kan je denken dat 2.5 l/m te veel is, maar als je dat nergens op baseert slaat dat ook nergens op.

      Je kan het ook praktisch benaderen en de vloer oppervlakte temperatuur meten met een flir camera, een te warme groep kan je dan wat knijpen. Waarom een flir? Je moet de oppervlakte temperatuur middelen, ter plaatse van een buis is dat hoger, tussen de buizen lager.

      Als de vloer een egale temperatuur heeft is de onderlinge balans goed. Als de ruimtetemperatuur nu niet goed is is er totaal meer of minder flow nodig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. William K
    William K zegt:

    20 januari 2020
    De kleppen van de vloerstadsverwarming zijn door een Installateur 2 weken terug vervangen.
    Een Installateur i.o.v Eneco die op 15 januari een lek moest dichten zei dat er 900 liter water door het systeem gaat i.p.v 300 ‘a 400 liter. wat kan er hierdoor gebeuren?
    De temperatuur staat op 24 graden en de de thermo is niet aan!
    Kan er een digitaal thermostaat op dit LTN systeem geplaatst worden, want de bestaande geeft niet aan hoeveel je stookt?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste William,

      Mogelijke heeft meer debiet invloed op je factuur, die wordt berekend op debiet en temperatuurverschil. Een digitale thermostaat geeft ook niet aan hoeveel je stookt, daar heb je de warmte meter voor.

      Als je twijfelt of het systeem in orde is kan je het beste de installateur vragen de installatie te controleren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Richard S.
    Richard S. zegt:

    Beste,

    Wij hebben een Proflex verdeler (bj. 2003) met 3 groepen als vloerverwarming.
    Deze heeft een thermostaatkraan en voetventielen.
    Tevens hebben wij er een pompschakelaar tussen zitten zodat de pomp niet draait als er geen warmte wordt gevraagd.
    Kunt u mij aangeven wat de beste instellingen zijn.

    Op dit moment staat de pomp op stand 2 van 3.
    Retourventielen staan +/- 75% dicht.
    Aanvoertemp. van de cv ketel is 65 gr.
    Vloerverwarming dient als hoofdverwarming op de begane grond. ( woonkamer, eetkamer/bijkeuken, Keuken/hal.
    Rest van de woning is voorzien van radiatoren.

    Heb er al meerder installateurs bijgehad maar nog niet naar tevredenheid.

    Zie graag uw reactie tegemoet,

    Mvg.
    Richard

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Richard,

      De beste instellingen zijn afhankelijk van de installatie. Het is niet mogelijk om daarvoor standaard waarden te geven. Een installateur zal dit ook niet ‘even’ kunnen instellen. Waterzijdig inregelen is een ding wat tijd kost en het is vaak pas mogelijk als de installatie ook is voorzien van inregelbare ventielen. De hele installatie moet zijn ingeregeld om tot een goed resultaat te komen.

      Ik zie niet in waarom je de groepen zover dicht zou zetten, als de groepen dezelfde lengte en temperatuur moeten hebben kunnen deze helemaal open. Zet de pomp zo dat de verdeler zijn normale temperatuurval haalt (10 gr bij -10 buiten, en om dit te bereiken kan je soms de groepen wat knijpen).

      De thermostaatkraan behoort op de maximale vloerwatertemperatuur te staan, en de vloertemperatuur moet ingeregeld worden met het retourventiel van de unit. Omdat het natuurlijk meestal geen -10 is buiten en je moet uitgaan van gemiddelde temperaturen duurt het inregelen op temperatuur enkele uren, en het moet buiten ook redelijk koud zijn om het te kunnen doen.

      Als de rest van de installatie niet goed in balans is zal het opendraaien van een radiator in een slaapkamer de inregeling weer verstoren. Om dit te voorkomen is een inregeling op drukverschil nodig, maar dit is in de meeste installaties niet mogelijk zonder alle radiatorkranen te vervangen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Hans
    Hans zegt:

    Ik heb een vraag. Er wordt gesproken dat waterzijdig inregenen van de vloerverwarming de prestatie kan verbeteren. Voor zover ik kan nagaan is onze vloerverwarming niet ongeregeld. Alle voetventielen staan volledig open. Aan de ventielen op de retourleidingen kan ik niet veel regelen. Sommigen zijn in 10 slagen volledig dicht en open te draaien, anderen zitten muurvast. Het huis is nog maar vier jaar oud. Wel heb ik de indruk dat ook deze ventielen allemaal volledig open staan. De slanglengte van de groepe varieert van 40 meter tot maar liefst 160 meter. Ik heb moeite om de ruimte van 160 meter goed warm te krijgen.

    Nu mijn vraag: eert waterzijdig inregelen wel zin als alle groepen met thermische klepmotoren worden natgeregend. Ik heb een econome systeem dat communiceert met een HCE80 (de regelunit van de vloerverwarming0~ die voortdurend groepen dicht of open stuurt met thermische klepmonteren. Ik zie in dit geval het nut niet van waterzijdig inregenen.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Hans,

      Als de groepen allemaal dezelfde lengte hebben is dat geen probleem, als er weinig verschil in zit ook niet. Maar ook bij een naregeling zouden de groepen ingeregeld moeten zijn als de verschillen in lengte groot zijn. Dit voorkomt een te warme vloer in de korte groepen.

      Waterzijdige inregeling heeft betrekking op de warmwaterverdeling in de cv-installatie, een warmteafnemer (vloerverwarming, radiator, etc) moet niet teveel heet water krijgen, maar ook niet te weinig. de installatie moet hydraulisch in balans zijn. Dat geldt ook voor elk sub systeem met een eigen pomp, dus ook voor de vloerverwarming.

      Zoek even na welk type ventielen je hebt zitten, sommige zijn blokkeerbaar en zullen dan vast lijken te zitten, maar natuurlijk kunnen ze ook gewoon vast zitten. Te laat voor deze ventielen, maar het is een goede gewoonte om een ventiel of kraan welke helemaal open moet een halve slag terug te draaien, zodat je kan voelen dat een kraan ‘los’ staat.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Ricardo schoonderwoerd
    Ricardo schoonderwoerd zegt:

    Goedemiddag, hoe kan de installateur de verwarming ingeregeld hebben zonder dat de verwarming gebrand heeft (4 weken wachten met stoken vloerverwarming). En hoe regel ik dit af als groepen niet benoemd zijn en geen flowmeter erop zit?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ricardo,

      Veelal zal de installateur een voorinstelling doen op ervaring. Een precieze inregeling is niet inbegrepen bij installatie. De onderlinge groepen inregelen is het minst belangrijk, veelal zullen deze dezelfde lengte hebben. Je kan de flow inschatten met een contactthermometer als je de lengte van de groep kent.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. marinus
    marinus zegt:

    ik heb een itho klima 2 hr ketel, onlangs is vloerverwarming aangelegd . Echter nu zou de ketelthermostaat op een lagere temperatuur moeten worden ingesteld c.a.70 gr. hoe kan ik dit in regelen ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marinus,

      Deze informatie kan je in de installatiehandleiding van het toestel vinden, waar overigens ook instaat dat deze instellingen door een installateur gewijzigd dienen te worden. Dit omdat in deze modus meer instellingen gewijzigd kunnen worden die niet allemaal onschuldig zijn. Als je dit zelf gaat doen adviseer ik voorzichtigheid.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Sam
    Sam zegt:

    Recent keek ik naar de flowmeters op m’n gesloten 9 groep verdeler. Het viel me op dat één groep qua flow duidelijk achterblijft op de rest.
    Alle groepen staan volledig open en de lengte van de groepen varieert van 75 tot 90m (gem. lengte is 85m) . De groep die minder flow heeft, heeft een lengte van 90m. De flow is ongeveer 1,0 l/m. De andere groep van dezelfde lengt heeft zo’n 50% grotere flow, nl. 1,5l/m. M.u.v. een groep met 1,8l/m zit de rest op tussen 2,0 en 2,5 l/m.
    Concrete vraag: is het gebruikelijk dat er zo’n groot verschil in flow is als de lengte niet noemenswaardig verschilt en er in de betreffende groep ook niet veel meer bochten zitten?

    Als ik de overige groepen knijp, stijgt de flow wel, maar ik haal nooit de waarde die ik met andere groepen wel haal als ik de rest knijp. Hij blijft dan steken op 2l/m, terwijl andere groepen dan wel naar 2,5 – 3l/m gaan.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sam,

      Zonder de originele berekening is het niet uit te sluiten dat dit niet de bedoeling is. Die groep kan bijvoorbeeld in de hal liggen waar een lagere temperatuur nodig is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Floris
    Floris zegt:

    Goedemiddag,

    Wij hebben een nieuwbouwhuis opgeleverd gekregen met vloerverwarming op de begane grond (LTV) en radiatoren op de overige verdiepingen. Voor zover ik op internet kan vinden kan je de vloerverwarming op twee manieren instellen. De eerste is door de flow op alle groepen gelijk te krijgen, de tweede is door de retourtemperatuur van alle groepen gelijk te krijgen.

    Wat ik niet kan achterhalen is wat de verschillen zijn en welke de voorkeur heeft. Kunt u daar wat over vertellen.

    De vloerverwarming wordt rechtstreeks gevoed door de ketel, zonder extra pomp en zonder dat het toevoerwater teruggemengd wordt.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Floris,

      De afstelling van vloerverwarming kan eigenlijk alleen als je het ontwerp ook hebt. Daar staat namelijk op welke groep waar ligt, hoelang deze is en of er sprake is van verschillende temperatuur zones. Als je het ontwerp hebt kan je uitrekenen wat een groep moet afgeven, en daarmee ook

      Uitgaande van een gelijke oppervlaktetemperatuur en gelijke groepslengte: in dit geval geven beide instel methodes hetzelfde resultaat, maar deze situatie zal bijna nooit voorkomen. In de praktijk zal in woningen de flow niet over alle groepen gelijk zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. René
    René zegt:

    Beste Abel,

    Ik heb een vraag over het inregelen van mijn vloer verwarming met flowmeters.
    Ik heb eb 5 groeps vloerverwarming waar op iedere groep en flowmeter zit.
    Niet alle groepen zijn even lang en de ene groep ligt verder van de ketel en vloerverwarming verdeler dan
    de andere groep, vandaar de flow meters om deze groepen gelijkmatig te kunnen verdelen zodat ze allemaal even warm worden.
    Ik heb nu en vraag hoe de flow meters in te stellen: is het nu juist de bedoeling dat alle flow meters op dezelfde stand ingeregeld worden om een gelijkmatige verwarming van de verschillende groepen te krijgen of is het de bedoeling dat je de flow meter, afhankelijk van lengte van de groep en afstand van de groep, per groep op een verschillende stand ingeregeld worden? En als het laatste het geval is moet de groep die verder weg ligt (en dus langer is) meer geknepen worden of juist verder opengezet worden.

    Ik hoor graag.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste René,

      De hoeveelheid water die een groep nodig heeft is afhankelijk van de temperatuur die de vloer nodig heeft, en de lengte van die groep, niet zozeer de afstand. Een groep wordt kleiner in oppervlakte als deze verder weg ligt. Soms worden er warmere zones gemaakt, zogenaamde randzones, ook badkamers kunnen een afwijkende vloertemperatuur hebben. Als de hele vloer op de zelfde temperatuur is gemaakt kan je een aardige indruk krijgen van de groepslengtes door de flow gelijk in te stellen en de retourtemperaturen per groep te meten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. Paul van der Marel
    Paul van der Marel zegt:

    Ik heb tal van reacties doorgenomen, in de hoop aanknopingspunten te vinden voor de oplossing van m’n koude voeten op de vloerverwarming.
    Deze bevindt zich in de vorig jaar opgeleverde uitbouw van m’n huiskamer en is voorzien van Robot 2-groepsverdeler met Wilo Yonos pomp (1 groep actief, pomp draait in constante ipv variabele gang, led altijd groen).

    Al sinds aanleg krijg ik het systeem niet ingeregeld of zelfs maar een beetje warm. Hier volgt het feitenrelaas op zoek naar een uitkomst:
    1. CV aanvoerleiding: meer dan handwarm
    2. CV draait op 65graden, (Remeha Tziera 28C)
    3. CV afvoerleiding: koel
    4. bovenste deel verdeelunit: handwarm
    5. onderste deel verdeelunit: kouder
    6. thermostaatkraan op 40gr (iets meer dan handwarm)(getrapte opwarming had geen enkel effect, overigens)
    7. thermometerwaarde op onderste balk (=aanvoer): onbegrijpelijk altijd LAGER dan thermometerwaarde van bovenste (=retour) balk.
    8. ad.7) is in contrast met de aan deze balken GEVOELDE temperatuur;
    9. kraanstand van retourleiding-vloer naar bovenste balk: alle varianten tussen geheel open en bijna geheel geknepen uitgeprobeerd, zonder enig gevoel van vloeraanwarming, en nog altijd “omgekeerde” temperatuurindicaties (retour warmer dan aanvoer)
    10. spelen met thermostaat en knijpen retourkraan leidt wel tot fluctuatie in de thermometers, maar het blijft bij hetgeen in de slotzin staat onder ad.9, max temperatuurverschil beide thermometers 2-6 graden.
    11. uitgaande leiding naar de vloer: temperatuur handwarm(er) dan van vloerretourleiding, en dat terwijl de thermometers op de balken dus precies het omgekeerde aangeven….(zie de slotzin onder ad.9)
    12. gevarieerd met pompsnelheid, met thermostaat instelling, met openen/knijpen van retourkraan.
    13. ook de radiator in de aan de uitbouw grenzende achterkamer geknepen, om de omgevingstemperatuur (ergens tussen 19-21graden) naar beneden te krijgen, in hoop op reactie van de thermostaat van de vloerverwarming.

    Ik besef de afhankelijkheid tussen stroomsnelheid (pomp en knijpen retourkraan), thermostaat voor temperatuurregeling van het aanvoerwater. Maar ik krijg de vloer domweg niet warmer dan koud (….) en onverklaarbaar tegenstrijdige temperatuurwaarden van de thermometers (met maximum overigens van 40 graden).

    In afwachting van elke welkome suggestie, met vriendelijke groet, Paul

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Paul,

      In zo’n geval zou ik aanspraak maken op garantie, de unit lijkt niet goed ingeregeld of heeft te kleine aanvoer- en retourkranen. De aanvoerbalk zou enkele graden warmer moeten zijn dan de retourbalk, zoals je zelf ook stelt. Je kan de oppervlakte temperatuur van de vloer meten om te controleren of deze warm genoeg is.

      Bij een buitentemperatuur van 5 graden kan je een vloeroppervlaktetemperatuur verwachten van 24 graden, als de vloer de hoofdverwarming is natuurlijk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  12. Daniel van der meer
    Daniel van der meer zegt:

    Dank voor de goede uitleg! Ik ben bezig met het waterzijdig afregelen van mijn systeem. Een best complex systeem met 2x een vloerverwarming met ieder 4 verdelers.
    De vraag is echter, wat is verstandig qua temperatuur en verbruik. ´s nachts laat ik de temperatuur 3 graden zakken en ik stook met 50 graden aanvoer temperatuur. Retour is 36 graden een delta van 14 dus. Ik zou er ook voor kunnen kiezen om maar 1 graad te zakken in de nacht. En een lagere aanvoer te kiezen. Ik ga dan alleen geen grote delta meer bereiken. Wat is verstandig?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Daniel,

      Met 3 en 1 graad zakken bedoel je de ruimte temperatuur naam ik aan. Ikzelf zou wel 3 graden zakken ‘s nachts omdat ik niet graag verwarm als dat niet nodig is. Minder nachtverlaging toepassen gebeurt wel ooit, maar niet om te besparen, eerder om de opwarmtijd in de ochtend te verkorten. Die kan met vloerverwarming wel eens wat lang zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  13. Bespaarinstallateur zegt:

    In antwoord op a.jansen.
    Beste Meneer Jansen,

    Het is moeilijk aan te geven op welke standen deze moeten staan. Daarvoor zou ik de situatie moeten bekijken. De vloerverwarming is gekoppeld aan de ruimteverwarming. En moet daarom ook goed worden ingeregeld. Het beste kunt u een installateur inschakelen om de situatie te bekijken.

    Met vriendelijke groet,
    Jeroen

    Beantwoorden
  14. a.jansen
    a.jansen zegt:

    Mijn vloerverwarming de ene keer warm andere keer koud weet niet hoe ik de standen van m n termostaatkranen moet zetten bij de verdeler zitten er 2 .

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *