Het waterzijdig inregelen van vloerverwarming zorgt voor de ideale doorstroming van warm water door het cv-circuit. Dit voorkomt dat bepaalde delen van de vloer niet goed warm worden en er een ongelijke temperatuurverdeling ontstaat.

De juiste instelling zorgt daarnaast dat de retourtemperatuur van het cv-water 20 procent lager ligt dan de aanvoertemperatuur. En dat het water lang genoeg in alle radiatoren blijft om warmte af te geven. Het instellen gebeurt door middel van een voetventiel of instelbare radiatorkraan op radiatoren. Voor de volledige uitleg verwijzen we je door naar deze pagina.

Complexiteit waterzijdig inregelen vloerverwarming

Bij het waterzijdig inregelen van vloerverwarming heb je te maken met elektrische circulatiepompen. Dat maakt het instellen complexer. Wanneer meerdere vloerverwarmingsverdelers gebruikt zijn, moeten deze ook op elkaar afgesteld worden. Je kunt de verwarming alleen inregelen als je per groep flowmeters hebt. Hiermee kun je over elke groep evenveel water laten stromen.

Tip van Abel: heeft je woning zowel vloerverwarming als radiatoren? Dan moet de watertemperatuur in het leidingstelsel goed op elkaar afgestemd worden.

Waarom waterzijdig inregelen vloerverwarming?

Waterzijdig inregelen is nodig wanneer de lengte van de gebruikte slangen sterk verschilt. In sommige gevallen zijn de slangen die vanuit de verdeler onder de vloer lopen precies even lang. De weerstand zal dan in alle slangen gelijk zijn. In theorie is de installatie dan in balans. Let op: zelfs de radius van bochten heeft invloed op de weerstand. Is je vloerverwarming niet goed ingeregeld, dan wordt de vloer ongelijkmatig warm en het energieverbruik onnodig hoog.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Meer over dit onderwerp

Reacties

15 antwoorden
 1. marinus
  marinus zegt:

  ik heb een itho klima 2 hr ketel, onlangs is vloerverwarming aangelegd . Echter nu zou de ketelthermostaat op een lagere temperatuur moeten worden ingesteld c.a.70 gr. hoe kan ik dit in regelen ?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Marinus,

   Deze informatie kan je in de installatiehandleiding van het toestel vinden, waar overigens ook instaat dat deze instellingen door een installateur gewijzigd dienen te worden. Dit omdat in deze modus meer instellingen gewijzigd kunnen worden die niet allemaal onschuldig zijn. Als je dit zelf gaat doen adviseer ik voorzichtigheid.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Sam
  Sam zegt:

  Recent keek ik naar de flowmeters op m’n gesloten 9 groep verdeler. Het viel me op dat één groep qua flow duidelijk achterblijft op de rest.
  Alle groepen staan volledig open en de lengte van de groepen varieert van 75 tot 90m (gem. lengte is 85m) . De groep die minder flow heeft, heeft een lengte van 90m. De flow is ongeveer 1,0 l/m. De andere groep van dezelfde lengt heeft zo’n 50% grotere flow, nl. 1,5l/m. M.u.v. een groep met 1,8l/m zit de rest op tussen 2,0 en 2,5 l/m.
  Concrete vraag: is het gebruikelijk dat er zo’n groot verschil in flow is als de lengte niet noemenswaardig verschilt en er in de betreffende groep ook niet veel meer bochten zitten?

  Als ik de overige groepen knijp, stijgt de flow wel, maar ik haal nooit de waarde die ik met andere groepen wel haal als ik de rest knijp. Hij blijft dan steken op 2l/m, terwijl andere groepen dan wel naar 2,5 – 3l/m gaan.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Sam,

   Zonder de originele berekening is het niet uit te sluiten dat dit niet de bedoeling is. Die groep kan bijvoorbeeld in de hal liggen waar een lagere temperatuur nodig is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Floris
  Floris zegt:

  Goedemiddag,

  Wij hebben een nieuwbouwhuis opgeleverd gekregen met vloerverwarming op de begane grond (LTV) en radiatoren op de overige verdiepingen. Voor zover ik op internet kan vinden kan je de vloerverwarming op twee manieren instellen. De eerste is door de flow op alle groepen gelijk te krijgen, de tweede is door de retourtemperatuur van alle groepen gelijk te krijgen.

  Wat ik niet kan achterhalen is wat de verschillen zijn en welke de voorkeur heeft. Kunt u daar wat over vertellen.

  De vloerverwarming wordt rechtstreeks gevoed door de ketel, zonder extra pomp en zonder dat het toevoerwater teruggemengd wordt.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Floris,

   De afstelling van vloerverwarming kan eigenlijk alleen als je het ontwerp ook hebt. Daar staat namelijk op welke groep waar ligt, hoelang deze is en of er sprake is van verschillende temperatuur zones. Als je het ontwerp hebt kan je uitrekenen wat een groep moet afgeven, en daarmee ook

   Uitgaande van een gelijke oppervlaktetemperatuur en gelijke groepslengte: in dit geval geven beide instel methodes hetzelfde resultaat, maar deze situatie zal bijna nooit voorkomen. In de praktijk zal in woningen de flow niet over alle groepen gelijk zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. René
  René zegt:

  Beste Abel,

  Ik heb een vraag over het inregelen van mijn vloer verwarming met flowmeters.
  Ik heb eb 5 groeps vloerverwarming waar op iedere groep en flowmeter zit.
  Niet alle groepen zijn even lang en de ene groep ligt verder van de ketel en vloerverwarming verdeler dan
  de andere groep, vandaar de flow meters om deze groepen gelijkmatig te kunnen verdelen zodat ze allemaal even warm worden.
  Ik heb nu en vraag hoe de flow meters in te stellen: is het nu juist de bedoeling dat alle flow meters op dezelfde stand ingeregeld worden om een gelijkmatige verwarming van de verschillende groepen te krijgen of is het de bedoeling dat je de flow meter, afhankelijk van lengte van de groep en afstand van de groep, per groep op een verschillende stand ingeregeld worden? En als het laatste het geval is moet de groep die verder weg ligt (en dus langer is) meer geknepen worden of juist verder opengezet worden.

  Ik hoor graag.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste René,

   De hoeveelheid water die een groep nodig heeft is afhankelijk van de temperatuur die de vloer nodig heeft, en de lengte van die groep, niet zozeer de afstand. Een groep wordt kleiner in oppervlakte als deze verder weg ligt. Soms worden er warmere zones gemaakt, zogenaamde randzones, ook badkamers kunnen een afwijkende vloertemperatuur hebben. Als de hele vloer op de zelfde temperatuur is gemaakt kan je een aardige indruk krijgen van de groepslengtes door de flow gelijk in te stellen en de retourtemperaturen per groep te meten.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Paul van der Marel
  Paul van der Marel zegt:

  Ik heb tal van reacties doorgenomen, in de hoop aanknopingspunten te vinden voor de oplossing van m’n koude voeten op de vloerverwarming.
  Deze bevindt zich in de vorig jaar opgeleverde uitbouw van m’n huiskamer en is voorzien van Robot 2-groepsverdeler met Wilo Yonos pomp (1 groep actief, pomp draait in constante ipv variabele gang, led altijd groen).

  Al sinds aanleg krijg ik het systeem niet ingeregeld of zelfs maar een beetje warm. Hier volgt het feitenrelaas op zoek naar een uitkomst:
  1. CV aanvoerleiding: meer dan handwarm
  2. CV draait op 65graden, (Remeha Tziera 28C)
  3. CV afvoerleiding: koel
  4. bovenste deel verdeelunit: handwarm
  5. onderste deel verdeelunit: kouder
  6. thermostaatkraan op 40gr (iets meer dan handwarm)(getrapte opwarming had geen enkel effect, overigens)
  7. thermometerwaarde op onderste balk (=aanvoer): onbegrijpelijk altijd LAGER dan thermometerwaarde van bovenste (=retour) balk.
  8. ad.7) is in contrast met de aan deze balken GEVOELDE temperatuur;
  9. kraanstand van retourleiding-vloer naar bovenste balk: alle varianten tussen geheel open en bijna geheel geknepen uitgeprobeerd, zonder enig gevoel van vloeraanwarming, en nog altijd “omgekeerde” temperatuurindicaties (retour warmer dan aanvoer)
  10. spelen met thermostaat en knijpen retourkraan leidt wel tot fluctuatie in de thermometers, maar het blijft bij hetgeen in de slotzin staat onder ad.9, max temperatuurverschil beide thermometers 2-6 graden.
  11. uitgaande leiding naar de vloer: temperatuur handwarm(er) dan van vloerretourleiding, en dat terwijl de thermometers op de balken dus precies het omgekeerde aangeven….(zie de slotzin onder ad.9)
  12. gevarieerd met pompsnelheid, met thermostaat instelling, met openen/knijpen van retourkraan.
  13. ook de radiator in de aan de uitbouw grenzende achterkamer geknepen, om de omgevingstemperatuur (ergens tussen 19-21graden) naar beneden te krijgen, in hoop op reactie van de thermostaat van de vloerverwarming.

  Ik besef de afhankelijkheid tussen stroomsnelheid (pomp en knijpen retourkraan), thermostaat voor temperatuurregeling van het aanvoerwater. Maar ik krijg de vloer domweg niet warmer dan koud (….) en onverklaarbaar tegenstrijdige temperatuurwaarden van de thermometers (met maximum overigens van 40 graden).

  In afwachting van elke welkome suggestie, met vriendelijke groet, Paul

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Paul,

   In zo’n geval zou ik aanspraak maken op garantie, de unit lijkt niet goed ingeregeld of heeft te kleine aanvoer- en retourkranen. De aanvoerbalk zou enkele graden warmer moeten zijn dan de retourbalk, zoals je zelf ook stelt. Je kan de oppervlakte temperatuur van de vloer meten om te controleren of deze warm genoeg is.

   Bij een buitentemperatuur van 5 graden kan je een vloeroppervlaktetemperatuur verwachten van 24 graden, als de vloer de hoofdverwarming is natuurlijk.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Daniel van der meer
  Daniel van der meer zegt:

  Dank voor de goede uitleg! Ik ben bezig met het waterzijdig afregelen van mijn systeem. Een best complex systeem met 2x een vloerverwarming met ieder 4 verdelers.
  De vraag is echter, wat is verstandig qua temperatuur en verbruik. ´s nachts laat ik de temperatuur 3 graden zakken en ik stook met 50 graden aanvoer temperatuur. Retour is 36 graden een delta van 14 dus. Ik zou er ook voor kunnen kiezen om maar 1 graad te zakken in de nacht. En een lagere aanvoer te kiezen. Ik ga dan alleen geen grote delta meer bereiken. Wat is verstandig?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Daniel,

   Met 3 en 1 graad zakken bedoel je de ruimte temperatuur naam ik aan. Ikzelf zou wel 3 graden zakken ’s nachts omdat ik niet graag verwarm als dat niet nodig is. Minder nachtverlaging toepassen gebeurt wel ooit, maar niet om te besparen, eerder om de opwarmtijd in de ochtend te verkorten. Die kan met vloerverwarming wel eens wat lang zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Bespaarinstallateur
  Bespaarinstallateur zegt:

  In antwoord op a.jansen.
  Beste Meneer Jansen,

  Het is moeilijk aan te geven op welke standen deze moeten staan. Daarvoor zou ik de situatie moeten bekijken. De vloerverwarming is gekoppeld aan de ruimteverwarming. En moet daarom ook goed worden ingeregeld. Het beste kunt u een installateur inschakelen om de situatie te bekijken.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

  Beantwoorden
 8. a.jansen
  a.jansen zegt:

  Mijn vloerverwarming de ene keer warm andere keer koud weet niet hoe ik de standen van m n termostaatkranen moet zetten bij de verdeler zitten er 2 .

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *