Het waterzijdig inregelen van vloerverwarming zorgt voor de ideale doorstroming van warm water door het cv-circuit. Dit voorkomt dat bepaalde delen van de vloer niet goed warm worden en er een ongelijke temperatuurverdeling ontstaat.

De juiste instelling zorgt daarnaast dat de retourtemperatuur van het cv-water 20 procent lager ligt dan de aanvoertemperatuur. En dat het water lang genoeg in alle radiatoren blijft om warmte af te geven. Het instellen gebeurt door middel van een voetventiel of instelbare radiatorkraan op radiatoren. Voor de volledige uitleg verwijzen we je door naar deze pagina.

Complexiteit waterzijdig inregelen vloerverwarming

Bij het waterzijdig inregelen van vloerverwarming heb je te maken met elektrische circulatiepompen. Dat maakt het instellen complexer. Wanneer meerdere vloerverwarmingsverdelers gebruikt zijn, moeten deze ook op elkaar afgesteld worden. Je kunt de verwarming alleen inregelen als je per groep flowmeters hebt. Hiermee kun je over elke groep evenveel water laten stromen.

Tip van Abel: heeft je woning zowel vloerverwarming als radiatoren? Dan moet de watertemperatuur in het leidingstelsel goed op elkaar afgestemd worden.

Waarom waterzijdig inregelen vloerverwarming?

Waterzijdig inregelen is nodig wanneer de lengte van de gebruikte slangen sterk verschilt. In sommige gevallen zijn de slangen die vanuit de verdeler onder de vloer lopen precies even lang. De weerstand zal dan in alle slangen gelijk zijn. In theorie is de installatie dan in balans. Let op: zelfs de radius van bochten heeft invloed op de weerstand. Is je vloerverwarming niet goed ingeregeld, dan wordt de vloer ongelijkmatig warm en het energieverbruik onnodig hoog.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Klaar met lezen?

4 antwoorden
 1. Daniel van der meer
  Daniel van der meer zegt:

  Dank voor de goede uitleg! Ik ben bezig met het waterzijdig afregelen van mijn systeem. Een best complex systeem met 2x een vloerverwarming met ieder 4 verdelers.
  De vraag is echter, wat is verstandig qua temperatuur en verbruik. ´s nachts laat ik de temperatuur 3 graden zakken en ik stook met 50 graden aanvoer temperatuur. Retour is 36 graden een delta van 14 dus. Ik zou er ook voor kunnen kiezen om maar 1 graad te zakken in de nacht. En een lagere aanvoer te kiezen. Ik ga dan alleen geen grote delta meer bereiken. Wat is verstandig?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Daniel,

   Met 3 en 1 graad zakken bedoel je de ruimte temperatuur naam ik aan. Ikzelf zou wel 3 graden zakken ’s nachts omdat ik niet graag verwarm als dat niet nodig is. Minder nachtverlaging toepassen gebeurt wel ooit, maar niet om te besparen, eerder om de opwarmtijd in de ochtend te verkorten. Die kan met vloerverwarming wel eens wat lang zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Bespaarinstallateur
  Bespaarinstallateur zegt:

  In antwoord op a.jansen.
  Beste Meneer Jansen,

  Het is moeilijk aan te geven op welke standen deze moeten staan. Daarvoor zou ik de situatie moeten bekijken. De vloerverwarming is gekoppeld aan de ruimteverwarming. En moet daarom ook goed worden ingeregeld. Het beste kunt u een installateur inschakelen om de situatie te bekijken.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

  Beantwoorden
 3. a.jansen
  a.jansen zegt:

  Mijn vloerverwarming de ene keer warm andere keer koud weet niet hoe ik de standen van m n termostaatkranen moet zetten bij de verdeler zitten er 2 .

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *