Tikt je verwarming? Voor veel mensen is een tikkende verwarming een herkenbaar probleem. Dit heeft niet direct te maken met de ouderdom van je verwarmingssysteem: ook een geheel nieuw aangelegde cv-installatie kan vervelende tikgeluiden veroorzaken. Om je even gerust te stellen: het probleem is niet schadelijk voor je cv-installatie. We zetten in dit artikel de mogelijke oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje.

Oorzaken tikkende verwarming

Het tikken van je verwarming wordt veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van de leidingen. Metalen hebben immers de eigenschap om uit te zetten bij verwarming en te krimpen bij afkoeling. Dit is met het blote oog niet zichtbaar. Ook als er te veel lucht in de leidingen zit, kan dit tik- of andere vreemde geluiden veroorzaken. Zorg dus allereerst dat je de cv-installatie ontlucht. We leggen je in deze handige video uit hoe je stap voor stap te werk gaat.

Andere mogelijke oorzaken voor het tikken van je verwarming

  • Er knelt een leiding in een ophangbeugel
  • De beugel waarmee je verwarming vastzit staat onder te veel spanning
  • De leiding gaat door een te nauwe doorvoer in vloer of muur
  • De verwarmingsbuizen zijn over een te lange afstand niet ondersteund door een beugel, waardoor te veel druk wordt uitgeoefend op de dragende beugel
  • Wanneer er te veel lucht in je radiator zit, wordt deze ongelijk warm. Hierdoor kan de radiator ongelijk uitzetten en dus tikgeluiden veroorzaken


Tip van Abel: alle oplossingen uitgevoerd maar blijft je verwarming tikken? Of komt het tikken achter een muur vandaan? Schakel dan de hulp in van een professional.

Opsporen waar de tikgeluiden vandaan komen

In een reguliere verwarmingssituatie kan het lastig zijn om de bron(nen) van de tikgeluiden te ontdekken. Ga daarom systematisch te werk:

  • Schakel de cv-ketel in zijn geheel uit en laat het leidingstelsel afkoelen.
  • Draai alle radiatoren dicht
  • Zet de cv-ketel vervolgens aan en draai de radiator open die als eerste in het leidingstelsel is geplaatst. Wordt de radiator niet warm, dan is een andere radiator eerste in lijn.
  • Wacht rustig af totdat de radiator heet wordt. Hoor je geen getik? Ga dan door naar de eerstvolgende radiator.

Heb je de bron van het getik gevonden? Probeer de beugel wat losser te draaien, of breng indien mogelijk een stuk isolatie aan tussen de beugel en de leiding/radiator.

Blijf je problemen houden vraag dan advies aan een installateur bij jou in de buurt!

Enkele tips met betrekking tot het tikken van je verwarming

  • Het ontluchten van je cv-installatie lost het probleem niet altijd op. Probeer een van de andere mogelijke oorzaken te verhelpen. Kom je er niet aan uit? Neem dan contact op met een installateur bij jou in de buurt.
  • Ga je een nieuwe cv-installatie aanleggen? Maak gebruik van kunststof leidingen om vervelende tikgeluiden te voorkomen
  • Ontstaan de tikgeluiden alleen bij het opwarmen en afkoelen van je cv-installatie? Bij een heel snelle opwarming van je verwarming kunnen tikgeluiden optreden. Dit is soms te verhelpen door de cv-ketel langzamer te laten opwarmen (modulatie van de ketel). Hiervoor heb je nodig: een modulerende ketel én thermostaat om dit te bedienen.

Reacties

119 antwoorden
  1. Ilse Maaike van Palmhoven
    Ilse Maaike van Palmhoven zegt:

    Hallo,

    Ik woon in een appartement en in de zomer is de warme lucht er bijna niet uit te krijgen maar op dit moment is het zo koud in huis dat ik de kachel echt moet stoken.

    Nu is het zo dat ik de kachel ’s nachts op 10 graden moet zetten anders slaat hij aan en blijft de kachel de hele nacht tikken. Op deze manier doe ik geen oog dicht..

    Wat kan ik hieraan doen zodat ik de kachel iets warmer kan zetten in de nacht?

    Mvg, Ilse Maaike

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ilse Maaike,

      Er is niet veel aan te doen helaas. Tikken komt door het uitzetten en krimpen bij temperatuurwisselingen. Wat je zou kunnen proberen is een betere modulerende regeling, die is gelijkmatiger zal dus minder variëren in temperatuur. Maar dat werkt alleen als de cv-ketel dat ook kan. Zo’n regeling is niet echt goedkoop en er is geen garantie dat het een oplossing is. Oordoppen zijn goedkoper en werken wel als je er tenminste mee kunt slapen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Henk
    Henk zegt:

    Vooral s’nachts nadat de ketel even 20 seconden aanslaat, geeft hij daarna zo’n 5 minuten harde tikken met steeds langere tussenpoos. Vermoedelijk komt het van het afkoelen na verwarmen, maar in 20 seconden alles al zo heet maken is wel vreemd. We worden er wakker van en zou graag willen dat het ophoud. Heb je een idee?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Henk,

      Misschien is dat het opwarmen van de boiler in de ketel? Probeer de ketel dan eens op eco stand voor warm water te zetten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Patricia
    Patricia zegt:

    Heb last van een tikkende geluid van langzaam begind en dan sneller heel vervelend kan er niet van slapen en ik.heb al meerdere keren de woningbouw hier over gebeld en me kachel staat uit in me slaapkamer en dan tikt die zelfs hoe kan dit .

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Patricia,

      Metaal zet uit en dat geluid draagt door de hele installatie. Uitzetten van de verwarming veroorzaakt het omgekeerde, metaal krimpt als het afkoelt. Er is niet altijd iets aan te doen helaas.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Emiel
    Emiel zegt:

    Hallo, sinds augustus 2020 woon ik in een gezinswoning via een woningbouw en al vanaf het begin af aan tikkende verwarming zodra wij het aanzetten. Diverse bedrijven die aangesloten zijn bij de woningbouw zijn langs geweest om het probleem te verhelpen, maar tot op heden hebben wij er nog steeds last van. Alle tips die ik op het internet heb gevonden is al uitgeprobeerd, maar tevergeefs.

    Is er iemand die nog iets weet wat ik hier eventueel aan kan doen. De woningbouw geeft aan dat het ”gewoon” bij het huis hoort. Dat lijkt me sterk toch?

    Beantwoorden
    • F. Brons en P. Sterk
      F. Brons en P. Sterk zegt:

      Hallo, als de verwarming aanstaat, maakt deze soms een tikkend en zoemend geluid. Vooral de leidingen en ook bij de ketel. Hier zegt de woningbouw ook dat het bij deze ‘oude’ woning hoort. Probleem is echter dat wij er zelf niet zo’n last van hebben, behalve als de ene eerder naar bed gaat dan de ander, of als we laat naar bed gaan, hoort onze buurman het en die zeurt daar steeds over. Wij gaan niet de kachel uitzetten voor de buurman, we zetten de thermostaat hoogstens een half uurtje eerder uit, als het laat wordt. (speciaal voor hem)

      Dus wat je schrijft, is een bekend probleem. Er helpt weinig tegen. Wat nog vervelender is, is dat als wij een week weggaan en de verwarming op 15 graden zetten, deze in de nacht steeds aanslaat en mijn buurman er ‘gek’ van wordt. Laatste keer op 12 gezet, maar toen zeurde hij nog steeds. Kouder is niet goed voor het huis en onze spullen, en de opwarming van het huis na terugkomst, kost veel gas, als de thermosstaat heel laag heeft gestaan. In april is dit wellicht niet meer aan de orde tot oktober/november, maar nu van december t/m maart, is het toch vervelend, wij willen niemand tot last zijn.

      Deze buurman wil nu afspraken over onze thermostaat, echter denken wij daar niet over. Echt niet, want dan gaat hij ons leven bepalen en wij horen ook weleens de kachel van de andere buren, hoewel het meevalt. Waarom hij het dan zo goed hoort, weten we niet, misschien is hij er op gefocust. In zo’n geval hoor je alles, ook als iemand aan het plassen is.

      We zeiden al ‘u woont alleen, is er geen andere slaapkamer waar u het minder hoort, of helemaal niet’? Hij weigert te veranderen, wat we ook wel begrijpen. Dus dit is deels een reactie op Emiel en meteen onze ‘klacht’. Volgens de woningbouw moeten we niets van hem aantrekken, en dat proberen we ook, haha, maar lukt niet altijd. Groeten, fam. Brons uit Haarlem

      Beantwoorden
  5. Adrie Bouwmeester
    Adrie Bouwmeester zegt:

    In mijn cv installatie die 4 jaar geleden is aangelegd, bevinden zich 2 radiatoren waarvan de radiatorknop een slaand geluid maken. Dit gaat soms ook over in een soort van huilend geluid.
    De radiatorknop is een draadloze thermostaatkraan merk Honeywell, type HR80.
    Het verdraaien van de de thermostaatkraan doet het geluid stoppen, waarna het geluid even later opnieuw begint. De overige 10 radiatoren (met hetzelfde merk en type thermostaatkraan) hebben hier geen last van.
    Ik heb de thermostaatkranen omgewisseld om te ontdekken of het daaraan ligt. Helaas blijft het geluid zich beperken tot de twee radiatoren.
    Enig idee in welke richting ik de oorzaak moet zoeken?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Adrie,

      Mogelijk zijn deze radiatoren in de verkeerde stromingsrichting aangesloten. Laat je installateur dat nog eens nakijken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Maarten
    Maarten zegt:

    Hoi,

    Had hier gisteren ook iets geplaatst, maar bericht lijkt verdwenen. Enig idee wat de reden zou kunnen zijn van druppelende/watervalgeluid en in leidingen als ketel aanslaat? Druk is goed (1,7 bar) en vorige maand nog ontlucht (overal meteen water). In badkamer wel designradiator die alleen in de bovenste helft warm wordt, maar zonder mogelijkheden tot ontluchting.
    Thanks!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Maarten,

      Als de bovenste helft warm wordt zal er niet heel veel lucht inzitten. Dit geluid kan toch wel door lucht veroorzaakt worden, echter in kleine bellen die in de stroming blijven. Een microbellen ontluchter kan dan helpen.

      Stromingsgeluid zelf kan ook een oorzaak zijn, daar niet niet altijd veel aan te doen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Maarten
        Maarten zegt:

        Dankje Abel! Heb net even met de oude bewoners gesproken, en het blijkt dat zij die radiator (en andere ook) nooit aan hebben gehad na het plaatsen van een nieuwe ketel. Zij gaven aan dat een mogelijkheid zou zijn om de designradiator aan de onderkant te laten leeglopen terwijl wel de kraan openstaat. Soort van het lucht eruit spoelen, als ik het goed begrijp. Is dat een optie?

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Maarten,

          Dat lijkt me een aparte onderneming, heel gemakkelijk kan dat niet zijn. En dat houd ook het losnemen van de aansluitingen in. In dat geval zou ik de radiator bovenin voorzien van een ontluchter, dat is net zoveel werk en minder moeilijk.

          Wat je nog kan proberen is alle radiatoren dicht draaien, thermostaat op verwarmen zetten en de ketel een minuut volledig over de badkamerradiator laten draaien tot deze goed warm is. Dan de andere radiatoren opendraaien telkens wachten tot ze helemaal warm zijn alvorens naar de volgende te gaan. Als alles warm is, de ketel uitzetten (en daarna steker eruit), een kwartier wachten en alles ontluchten (waar mogelijk). daar na de ketel weer aanzetten en de thermostaat op een normale stand instellen.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  7. Bart Streefkerk
    Bart Streefkerk zegt:

    LS
    Woon ruim twee jaar in woning uit 1980. Sinds enkele weken tik geluiden in buizen en radiatoren. Voorheen nooit. Nu merkte al enkele maanden dat de pomp van cv ketel veel luidruchtiger is dan voorheen (zoemen). Is er mogelijk een relatie tussen tikgeluiden en een minder goed functionerende pomp?

    Beantwoorden
    • Abel
      Abel zegt:

      Beste Bart,

      Tikken wordt meestal veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van staal. Daar is vaak niet zo veel aan te doen. Een pomp kan daar eigenlijk geen invloed op hebben.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Toon
    Toon zegt:

    Hallo,

    De verdeler van onze vloerverwarming (vorig jaar geplaatst) maakt sinds vandaag bij een van de groepen een trillend geluid. Als ik de afsluiter van deze groep dichtdraai is het geluid weg. De andere groepen maken geen geluid. Wat kan de oorzaak zijn?

    Groet,
    Toon

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Toon,

      Het kan een luchtbel zijn die blijft hangen in de afsluiter, of een los onderdeel in de afsluiter… Maar ik vind beide nogal vergezocht dus eigenlijk weet ik het ook niet. Als het niet vanzelf overgaat kan je een keer een installateur vragen om er eens naar te kijken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Lucas
    Lucas zegt:

    Beste Abelenco,

    Ik woon sinds gisteren in een appartement die volledig is opgeknapt en waarbij alle leidingen en radiatoren zijn vervangen. Nu hoor ik soms een tijdje een heel hard getik/getril (alsof er iemand in de muur aan het boren is ergens. Eerst dacht ik dat de buren aan het klussen waren maar na een tijdje hoorde ik dat het bij de radiator (steeds een andere) vandaan kwam. Als ik de radiatorknop van de betreffende radiator juist meer open of dichter draai dan houdt het geluid op. Ik heb de radiatoren ontlucht maar dat heeft helaas niets opgeleverd. Heeft u enig idee wat ik dan doen en wat het kan zijn?

    Dank en met vriendelijke groet,

    Lucas

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Lucas,

      Je hoort het oscilleren van de klep door drukverschillen en waterstroming. Dit hoort niet te gebeuren dus laat in elk geval je installateur terugkomen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. Victor
    Victor zegt:

    Wij hebben sinds gisteren op de bovenste verdieping een nieuwe radiator met nieuwe flexibel leidingen. Deze verarming is de eerste na de ketel. Nu hebben wij net als de rest hier last van een tikkende leiding. Nu stond mijn ketel op 80 en sinds ik deze op 60 heb gezet lijkt het tikken te stoppen maar het kan ook zijn dat de leidingen al warm zijn. De flexibele leidingen zijn niet met beugels vastgemaakt maar liggen loden natuurlijk achter een muur waar we niet meer bij kunnen. Kan het door door beton ook geluid maken ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Victor,

      Een kunststof leiding kan niet tikken, maar de radiator natuurlijk wel. Waar het om gaat is de oorzaak van het geluid te achterhalen. Tikken is het uitzetten en krimpen van metaal, maar in een radiator kan je ook stromings- en luchtgeluiden horen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. Marieke
    Marieke zegt:

    Hallo!

    Ook hier hele harde tik geluiden maar alleen in de nacht. En ik weet niet eens of ze wel van de verwarming komen. Maar zou het verder niet weten. Zonnepanelen zou ook nog kunnen maar geen idee wat die snachts doen. Klopt het dat verwarming vooral snachts tikt?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marieke,

      Verwarming is vaak van metaal gemaakt, dit krimpt en zet uit als het afkoelt of warm wordt. Dat kan tikken veroorzaken, maar ‘s-nachts zou ik dat niet verwachten, tenzij het zo koud is dat de verwarming ook ‘s-nachts aangaat.

      Met vriendelijk groet,
      Abel

      Beantwoorden
  12. Marco
    Marco zegt:

    Goedemiddag,

    Bij ons tikt het in de ketel zelf. Niet in de leidingen. Tikgeluid is er na aanslaan ketel (na ontsteken) en bij uitgaan (afkoelen). Soms is de ketel al even uit en dan volgt er nog zo’n tik.
    Er is geen driewegklep aanwezig.
    Hij functioneert verder prima. Ik vermoed de werking (uitzetting en krimp) van het materiaal binnenin.
    Wat kunnen we hiertegen doen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marco,

      Helemaal niets helaas. Je zou de monteur bij de volgende service beurt kunnen vragen of hij er wat aan kan doen, maar ik verwacht hetzelfde antwoord.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Marco
        Marco zegt:

        Maar de knallen zijn soms best hard. De ketel hangt op zolder. We kunnen de tikken/knallen beneden in de kamer nog horen met de televisie aan. Is dat wel normaal?

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Marco,

          Knallen is niet hetzelfde als tikken. Als de ketel knalt heeft deze met spoed onderhoud nodig. Geef bij de afspraak maken aan dat de ketel knalt, ze zullen extra onderdelen nodig hebben.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  13. Breg
    Breg zegt:

    Hi! Wat voor isolatie materiaal kan ik beste gebruiken voor tussen de verwarmingsbuis beugel? Heb een storende tikkende leiding die met name bij aanslaan in de ochtend flink hard tikt. Mvg breg

    Beantwoorden
  14. Van Duysen Matthias
    Van Duysen Matthias zegt:

    Hallo !
    ik heb een vraagje 🙂
    ik heb net sinds gisteren een nieuwe installatie in gebruik genomen.
    maar ik ervaar bij 2 verwarmingen rare klop en zeur geluiden ?
    ik vraag me nu af of dit aan mijn vaillant toestel ligt of er gewoon lucht in mijn radiatoren zit ?

    bedankt voor de hulp ! 🙂

    Mvg Matthias

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mathias,

      Geluid in de installatie wordt meestal veroorzaakt door lucht. Soms heel hardnekkig. Tikken komt vaak door uitzetting en krimp

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  15. Yvonne
    Yvonne zegt:

    Hoi Abel,

    Mijn CV ketel slaat met regelmaat 1x per dag aan en gaat dan bijna direct weer uit. Er is dan geen warmtevraag.
    Op het display is niks te zien.
    Het is een soort opstartgeluid en dan een soort vastlopend geluid *dunk* * dunk*.
    Het betreft een ATAG CV ketel uit 2012.

    Ik ben wel benieuwd wat dit is.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Yvonne,

      Dat doet bijna elke moderne ketel. Hiervoor zijn verschillende redenen; als de pomp 24 uur niet heeft gedraaid wordt die een minuutje aangestuurd, dat voorkomt dat deze gaat vastzitten. Bij een combiketel wordt af en toe ook water opgewarmd.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  16. ilker ulku
    ilker ulku zegt:

    Ik ben net verhuisd naar een nieuwe woning, ik wilde de verwarming aanzetten omdat ik nog moet klussen in huis maar het bleek dat de stekker niet in de contact zat. Ik de stekker erin zodat er stroom is begint mijn cv ketel heel hard te tikken. De radiatoren worden wel warm maar ik heb geen zin dat de hele buurt wakker wordt of last heeft van een tikken cv ketel. Heeft iemand enig idee wat er aan de hand is en hoe ik dit kan oplossen? Ik heb de cv al een paar keer ge-reset, maar het harde getik gaat niet weg.

    Dank u!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Bij twijfel is het altijd een goed idee om een installateur te bellen. Dit zou een storing in de ketel kunnen zijn, zeker omdat deze uitgeschakeld was.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  17. Hans K.
    Hans K. zegt:

    Dag Abel,

    Situatie,
    Woonkamer begane grond en badkamer 1e etage voorzien van vloerverwarming, Rest van ruimtes hebben radiatoren met thermostaat knoppen. Reden hiervoor was dat vorige bewoners gekozen hebben voor buiten temperatuur geregelde verwarming. Wij kozen ervoor dit te verwijderen met reden het verhoogde verbruik van gas en wij hebben de thermostaat knoppen overal op standje “vorst voorkoming” staan.

    Ook hier tikken heel af en toe leidingen/ radiator. Enkel bij het opwarmen van systeem, betreft 2 inmiddels gelokaliseerde radiatoren. Daar simpelweg de thermostaatknop klein beetje opendraaien heeft tot gevolg dat klopgeest verdwijnt. Als opwarming gedaan is draai ik de knop weer terug op vorstbewaking. De ketel is een Nefit NEFIT Combi HR‐24 modulerende C.V.‐ketel 2011.

    De vraag.
    Nieuw is dat bij warmwatervraag uit tapkraan dit de klopgeest ook oproept. Mijn inziens zijn die 2 gescheiden met uitzondering van leidingwerk bij de CV ketel zelf?
    Heb jij tips voor mij

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Hans,

      Waarschijnlijk heb je niet genoeg doorstroming in je systeem. Er zou een bypass regeling in moeten zitten (aangezien het weersafhankelijk is geweest), zet deze wat verder open. Of zet de radiator op de badkamer op 5, dat zal het zelfde effect hebben.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  18. Mirjam van der Kruijt
    Mirjam van der Kruijt zegt:

    Hallo,
    Ik woon met 6 anderen in een studentenhuis aan het station met 2 kamers op iedere verdieping. Ik woon 3 hoog in het ‘zolder’kamertje met schuine muren. Er zijn 2 radiatoren aanwezig en 1 staat tegen mijn bed aan. Deze radiator tikt altijd, ook wanneer deze al maanden uitstaat. De andere radiator hangt op een hogere plek aan de schuine muur en tikt veel minder.

    Nu weet dat dit o.a. kan komen door het uitzetten van metaal, daarom gebruik ik ‘m niet. Over de leidingen die van de radiator tot het krappe gat in de muur gaan heb ik een deken gelegd om het geluid te dimmen (niet dat het werkt). Overigens ben ik niet de enige in dit huis die er last van heeft.
    Ik heb al van alles geprobeerd maar het getik blijft onvoorspelbaar. Het heeft me al slapeloze nachten bezorgd. Wat kan ik doen om het getik zoveel mogelijk te dimmen? Mijn kamer is niet heel groot, dus het maakt niet echt uit waar ik slaap, het getik hoor ik toch wel. Als u tips heeft, zou dat heel fijn zijn!

    Groetjes,
    een wanhopige student

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mirjam,

      Wel of niet gebruiken zal niet alles uitmaken, tikken kan ook in de hoofdleidingen zitten en deze worden wel gebruikt. En aangezien de hele installatie van metaal is hoor je dat ook in de radiatoren. Mogelijk kan je de radiator opnieuw laten aansluiten met kunststof leidingen of een compensator ertussen laten zetten. Maar aangezien de installatie niet van jezelf is zal dat niet tot de mogelijkheden behoren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  19. Rene
    Rene zegt:

    Wij hebben in onze woonkamer (begane grond) last van een bonkend geluid in de muur. Met name eind van de dag en in de avonduren. Bij het opwarmen in de vroege ochtend hoor je nauwelijks wat. Ik vermoed dat het wordt veroorzaakt door een knellende CV leiding of koppeling die loopt in/door het plafond van de eerste verdieping. Moeten wij daadwerkelijk de muur / vloer gaan openbreken om het te verhelpen? Of zijn er nog andere mogelijkheden? De ketel zelf is circa 14 jaar oud.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rene,

      Dat zal afhankelijk zijn van de mogelijkheden die er bouwkundig zijn. Houd daar in elk geval wel rekening mee als de leidingen weggewerkt zijn. Een installateur zal misschien andere oplossingen zien als deze ter plaatse is.

      Ik zou dit misschien pas aanpakken als de cv-ketel ook vernieuwd wordt. Maar zorg er dan wel voor dat de installateur dit probleem ook zelf gezien en gehoord heeft zodat hij een goede oplossing kan bedenken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  20. Arnold
    Arnold zegt:

    Hallo,
    Ook wij hebben last van tikkende geluiden.
    De situatie is als volgt: van de zomer zijn alle radiatoren van de benedenverdieping verwijdert en is er vloerverwarming in gefreesd. Het advies is om de thermostaat dan ook s nachts op de zelfde temperatuur te houden. Gevolg is dat in de nacht de verwarming om het kwartier aangaat. Het stromende geluid en tikken van de leidingen hield ons wakker s nachts. Dus heb ik twee elektrische kogel kraan geplaatst. Nu word de verwarming van de slaapkamer automatisch afgesloten van de rest. Dat werkt perfect Voor het stromend water geluid. Helaas heb ik nog wel last van een heftig tikkende geluiden, die direct hoorbaar zijn als de cv aanslaat. Het kan dus geen lucht zijn of warmte aangezien het stuk wordt afgesloten. Toch komt het geluid duidelijk en altijd uit het afgesloten stuk. (Ps. Het geluid is er ook overdag als het stuk niet afgesloten is) ik ben ten einde raad en de nachtrust is er niet beter op geworden. Heb je tips?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Arnold,

      Tikken is meestal contact geluid, afsluiters werken dan niet zoals je al gemerkt hebt. Ik denk dat er geen simpele goedkope oplossingen zijn. Misschien moet je dit eens door een installateur laten bekijken, mogelijk kan de cv-ketel met dempers aangesloten worden. Eventueel enkele leidingen vervangen door kunststof? Wat er mogelijk is zal helemaal afhangen van de installatie.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  21. Andre
    Andre zegt:

    Beste Abel,

    Wij wonen in een appartement en hebben last van een krakende/tikkende verwarming (terwijl deze uit staat). Het vreemde is dat het geluid juist minder wordt als de verwarming aan staat. Klein opname/fragment van het geluid: https://vocaroo.com/i/s05vxMMrM4wO

    De verwarming is ontlucht, ook van de bovenburen. De kraan beneden in het appartement was een week dichtgedraaid en alsnog was het geluid te horen. Dit geluid komt helaas onregelmatig (maar vaak genoeg) voor, met name in de avond/nacht.

    Weet u wellicht wat dit kan zijn?

    Groeten,

    Andre.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      In elk geval geen lucht. Misschien is het uitzetting en krimp, maar dan zou het erger moeten zijn als de verwarming gebruikt wordt. Het kan iets totaal anders zijn, bijvoorbeeld een kat die de verwarming als krabpaal gebruikt?

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Andre
        Andre zegt:

        Hi Abel,

        Bedankt voor de snelle reactie! (Ik zit dit bericht te typen nadat ik wakker geworden ben van het geluid zelf 🙁 ) De buren hebben geen huisdieren. Zouden het wellicht knaagdieren kunnen zijn die door de buizen kunnen bewegen? (Alhoewel dit mij zeer onwaarschijnlijk lijkt? Verticale buizen met ik neem aan water die erdoorheen stroomt?)

        Ik kan eigenlijk niet bevestigen dat de verwarming van de bovenburen ontlucht is, maar de monteur heeft gezegd dat dit geen lucht is omdat de radiatorkraan beneden in het appartement dichtgedraaid was (en er zou geen lucht erdoorheen moeten gaan volgens hem). Dus of de bovenburen ontlucht hebben of niet, de radiator kraan beneden dicht draaien betekent volgens hem dat het geen lucht kan zijn.

        Ik weet eigenlijk niet meer wat ik kan doen. Het probleem is dat het geluid zo onregelmatig is – de enige nacht is het weg en de andere nacht komt het terug en blijft het de hele dag doorgaan. Het liefst heb ik dat ze de hele leiding vervangen.

        Dank u Abel!

        Beantwoorden
  22. Mar
    Mar zegt:

    Beste Abel,
    Ik heb begin januari een gloednieuwe gaskachel geïnstalleerd gekregen. Vanaf het begin geeft hij knallen. Gisteren bv. tussen 11.00 en 13:15 (met iemand op bezoek): vijf knallen. Het lijkt me dat je antwoord aan Roeptoeter, dat onderhoud aan de kachel en inspectie van het rookgaskanaal nodig is, hier niet van toepassing kan zijn. Mijn bezoek had jarenlang een gaskachel en nooit een knal gehoord. Ikzelf kreeg zo’n 25 jaar geleden een 2de hands gaskachel die ook nooit een knal heeft gegeven (ook geen andere geluiden). Ik ga wel de firma om een oplossing vragen. Dit hoef ik toch niet te accepteren of normaal te vinden??

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mar,

      Nee, dat is niet normaal. Is dit door een erkend installateur aangesloten? Want ik denk dat de afstelling niet goed is, of misschien heb je een kachel die voor ander gas bedoeld is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Mar
        Mar zegt:

        Abel, toen ik je antwoord in een document plakte, kreeg ik er een leuk fotootje van jou bij! 🙂
        Wb je antwoord. De installateur is erkend (en staat op echteinstallateur.nl). Het bedrijf bood al aan langs te komen. Ik zal ze jouw opmerkingen doorgeven. Het bedrijf dat de kachels maakt, zei dat het knallen niet hoort. Dus in het uiterste geval zal ik om een nieuwe vragen! Hartelijk dank voor het antwoorden (en dat we je vragen kunnen stellen!).

        Beantwoorden
  23. Roeptoeter
    Roeptoeter zegt:

    Hi Abel,

    Met belangstelling heb ik het artikel/de tekst en alle reacties daaronder gelezen.

    Daarin lees ik dat in principe de radiator geluid maakt bij het opwarmen en afkoelen van het materiaal vanwege het uitzetten en krimpen van het materiaal als gevolg van de wisseling in temperatuur.

    Op het moment verblijf ik in een klein huisje met een losse gaskachel met waakvlam in de kachel zelf. Het is dus geen CV of ketel met radiator.

    Vanaf dat de kachel aan staat sinds een maand is de kachel 24/7 non- stop geluid aan het maken. De geluiden bestaan uit tikken, knallen, ploffen, ‘ritselen’. Regelmatig schrik ik wakker van een harde plof/knal. De kachel is nooit stil, en produceert altijd voornoede geluiden.
    Daarom denk ik niet dat de geluiden met opwarming en afkoeling te maken hebben. Want het lijkt mij dat de kachel constant stookt en constant op temperatuur is, toch?

    Heb jij enig idee wat voornoemde extreme constant aanhoudende geluiden kan veroorzaken en wat eraan te doen is?

    Alvast veel dank voor de moeite en het bericht.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Tikken kan prima verklaart worden door opwarmen en afkoelen. De andere geluiden zijn lastiger, ik denk dat onderhoud aan de kachel en inspectie van het rookgaskanaal nodig is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Roeptoeter
        Roeptoeter zegt:

        Hi Abel,

        Dank voor je antwoord. De afvoer van het rookgaskanaal zit achter de kachel in de muur. Van buiten gezien zo’n 15 cm boven de grond en zo’n 25 cm onder het raam dat zich boven de kachel en afvoer bevindt. De lengte van de afvoer is iets langer dan de bakstenen muur dik is, dat zal niet meer dan zo’n 30 cm zijn als ik de dikte van de muur inschat en de afstand tussen de kachel en de muur. De afvoer zelf is zo’n 15 cm in doorsnede.

        Moet een dergelijk korte afvoer ook schoongemaakt worden of kan zich niks ophopen in een dergelijk korte afvoer?

        Er zijn muizenkeutels rondom de kachel aangetroffen. Kan het zijn dat een of meerdere muizen geroosterd en wel in de kachel zitten en verklaren waarom er onafgebroken zoveel herrie door de kachel wordt geproduceerd?

        Voor de kachel aan ging is een monteur geweest voor de onderhoudsbeurt. Er is toen wat ik begreep niks aangetroffen wat gerepareerd of schoongemaakt is.

        Alvast veel dank voor het meedenken in wat de oorzaak van de geluiden kunnen zijn. Ik slaap er niet van en dat breekt mij onderhand behoorlijk op.

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste,

          Een geveldoorvoer verstopt niet gauw, en is ook snel genoeg gecontroleerd. Muizen zouden de ploffen wel kunnen verklaren maar eigenlijk niet dat het geluid doorlopend aan de gang blijft. Ik zou toch de monteur eens terug laten komen.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
          • Roeptoeter
            Roeptoeter zegt:

            Hi Abel,

            Dank voor de reactie. Ik zal zorgen dat een monteur langs wordt gestuurd.

            Hartelijke groet en fijne feestdagen,

            Roeptoeter

  24. John
    John zegt:

    Wij hebben twee radiatoren die tikken het is zijn nog zo’n oud systeem zonder ontluchtings nippels hoe moet ik ze dan ontluchten
    Al de radiator in huis hebben dat niet alleen twee op zolder

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste John,

      Deze radiatoren kan dan je niet ontluchten. Als de leidingen van de radiatoren naar boven of opzij lopen is dat ook niet nodig. Tikken heeft lang niet altijd met lucht te maken, soms is het uitzetten van metaal waar niet veel aan te doen is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  25. jan s
    jan s zegt:

    wij hebben een tik in de leidingen als de verwarming opstart, en het is begonnen nadat de ketel en onderhoudsbeurt heeft gehad ander nooit geen last gehad.
    het blijkt in de intergas ketel te zitten vl. de monteur moet er een nieuwe alluminium kap in de ketel worden vervangen!! kost; 68,90euro.

    Beantwoorden
  26. steijn
    steijn zegt:

    Het is toch te gek voor woorden, dat je gedurende ruim 2 jaar al 3 keer een monteur heb laten kijken naar de steeds weer terugkomende tikken van der HR ketel. Ook doen zich nu onverklaarbare problemen voor met de gezondheid. Bij de laatste controle staat vermeld CO2 9% + gasleiding. Mijn vraag is : Is dit binnen de marge?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Steijn,

      Een HR ketel is een gesloten toestel, zolang de rookgas aan- en afvoerleidingen in orde zijn kan een gesloten cv-ketel geen gezondheidsklachten veroorzaken. Regelmatige controle zal hiervoor zorgen.

      Als je aardgas verbrandt krijg je CO2 en water. Dat is volledig normaal. Het CO2 percentage in de afvoerlucht wordt gebruikt om de cv-ketel af te stellen. Ik zou dus denken dat er niets aan de hand is en de monteur zijn werk goed doet. Tikken kan verklaart worden door het uitzetten en afkoelen van metaal, daar is lang niet altijd iets aan te doen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  27. Hans
    Hans zegt:

    Beste Abel.
    Ik heb een cv in mijn huiskamer waarvan de platen tikken als hij warmer en kouder wordt. Dit komt door het in en uit krimpen van de platen in mijn cv. Het is zo erg soms dat ik er aan denk om een nieuwe ce te plaatsten. Weet u misschien een oplossing want ik wordt er knettergek vaan.

    b.v.d. voor uw antwoord.
    Hans.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Hans,

      Er zijn helaas geen kant en klare oplossingen voor. Laat je installateur eens kijken of er wat mogelijk is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Lois,

      Als je druppelende geluiden hoort is dit meestal lucht in het systeem. Ontluchten en bijvullen is dan de oplossing.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  28. Van veen
    Van veen zegt:

    Ik woon in een flat met blokverwarming en veel nieuwe bewoners , doen die onderburen iets fout waardor mijn bovenwoning ineens gaat tikken ?

    Beantwoorden
  29. Linda
    Linda zegt:

    Hoi,
    Wij hebben last van tikkende leidingen zodra de verwarming aangaat. Het begint met een soort mitrailleur getik achyer elkaar en tikt daarna nog lang door. Dit elke keer als de verwarming aanslaat. Enig idee hoe we dit kunnen oplossen.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Linda,

      Tikken in systemen is heel lastig op te lossen, en soms zelfs niet. Metaal zet immers uit als het warm wordt. Er zijn in de comments al diverse tips gegeven, als dat niet werkt kan je het beste een installateur inschakelen. Misschien kan die wat verlichting brengen, al zal dat ook van de situatie afhangen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  30. Sonny
    Sonny zegt:

    Hoi, Ik woon in een appartement. Ik heb twee hoofdwaterleidingen. In de keuken en 1 in de wc.
    De leiding die hoort bij het kraantje van de wc maakt de hele dag een bonkend geluid. Als we gaan slapen draai ik dat kraantje dicht anders kunnen we niet slapen. Als ik om 05.30 naar mijn werk ga draai ik hem weer open en dan begint het meteen weer te bonken. Wat zou dit kunnen zijn?

    In de keuken had ik ook een bonkende leiding daar is nu een keerklepje vervangen die vangt de bonken aardig op maar alsnog hoor ik het nog steeds maar dat is nier zo storend.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sonny,

      Misschien is de afsluiter in het wc reservoir defect. Laat dit door een installateur nazien. Als dat niet het probleem is kan deze meteen kijken of een waterslagdemper een oplossing kan zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  31. Leonie
    Leonie zegt:

    Bij ons is het geluid soms zo hard dat iedereen er wakker van wordt.
    Het lijkt dan alsof iemand met een hamer op de buizen aan het slaan is, hoe kan ik dit verhelpen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Leonie,

      Als de problemen geen duidelijke oorzaak hebben en reproduceerbaar zijn zou ik een installateur inschakelen. Laat deze het probleem zelf horen, mogelijk kan deze dan een oplossing bedenken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  32. Gilbert
    Gilbert zegt:

    Beste Bo.
    Ik heb onlangs een nieuwe condensatieketel laten plaatsen. Sindsdien hoor in in de eerste radiator, ENKEL BIJ HET NEMEN VAN WARM WATER UIT DE KRAAN, steeds een enorm kolkend geluid (alsof een gootsteen leegloopt). Enkel wanneer ik de thermostatische kraan dicht of minder zet is dit geluid er niet.De installateur kan de oorzaak niet vinden. Hebt u misschien een idee?
    mvg Gilbert

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Gilbert,

      Dit klinkt toch echt als een slecht ontluchtte installatie. En ik ben van mening dat je installateur dit probleem zou moeten oplossen. Ook als het geen lucht is. Als het probleem herhaaldelijk optreed en dus gedemonstreerd kan worden is het ook op te lossen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  33. Melissa
    Melissa zegt:

    Hallo, ik heb nog zo’n ouderwetse gaskachel. Die tikt ook heel lang nadat ik hem uitzet, alsof er een vrouw met hakken snel over de gang loopt. Komt dat ook door het uitzetten?

    Beantwoorden
  34. Te Lindert
    Te Lindert zegt:

    Abel geeft wel heeel vaak hetzelfde advies als het gaat om tikkende leidingen.. Ik ga binnenkort een grote S-vormige leiding tussen de aanvoer- en retourleiding monteren. Ik denk dat de eerste uitzettengingen en daarmee de ergste tikgeluiden worden verholpen.

    Beantwoorden
  35. frank
    frank zegt:

    bij mij tikken nagenoeg bijna alle radiotoren. vanaf oktober tot ongeveer mei beginnen ze met tikken in de ochtend zonder dat ik iets met de verwarming doe. waar zou dit aan kunnen liggen? de luchttest heb ik al gedaan.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Frank,

      Er is niet altijd iets aan te doen, metaal zet uit en aangezien dit in beugels zit kan dit tikken geven. Soms kan je een leidingbeugel wat losser zetten, dat moet je niet doen met radiator beugels, radiatoren zijn zwaar!

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  36. Tim Groenendijk
    Tim Groenendijk zegt:

    Hallo,

    Wij hebben de oude koperen/metaken cv leidingen laten vervangen door flexibele leidingen en deze in de vloer laten wegwerken (houten verdiepingsvloeren). Ondanks de flexibele leidingen horen we toch veel getik bij het opwarmen van de cv . Zetten deze net zo uit als metalen leidingen? De flexibele leidingen zitten op sommige punten behoorlijk strak zag ik.

    Alvast dank voor het antwoord.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Camilla,

      Als de verwarming tikt is dat geen probleem, hoogstens irritant. Meestal komt dit doordat het metaal uitzet. Daar kan je ook niet veel aan doen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  37. Bregje
    Bregje zegt:

    Hallo,
    Mijn radiator tikt de hele nacht en dag door, ook als ik de verwarming gewoon uit heb staan. Het klinkt wel alsof de tik uit mijn muur komt, maar zouden het leidingen van de onderburen kunnen zijn? Ik woon op de eerste verdieping van een oud huis. Hoe verhelp ik dit geluid? Groetjes

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Bregje,

      Als je niet weet waar het geluid vandaan komt is het uiteraard ook moeilijk om dit te verhelpen. Het zou heel goed de leiding van de buren kunnen zijn, zeker omdat je ook klachten hebt als de verwarming uitstaat. Nu neem ik aan dat je bedoelt dat de installatie dan ook koud is, anders kan het nog steeds opwarmen of krimp zijn uit jouw installatie.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  38. froger gh
    froger gh zegt:

    mijn huiskamer 2plaats radiator na renovatie door monteur hoger gezet van de vloer maar nu hangt hij voor over dus niet water pas en achterste plaat wordt niet in zijn geheel l warm wat te doen

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Mogelijk kan je aanspraak maken op garantie? Dat lijkt me in elk geval voor de scheve montage op zijn plaats.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  39. Patrick
    Patrick zegt:

    Bij ons tikt de verwarming op een eigenaardige wijze
    Nagenoeg nooit tijdens het opwarmen of afkoelen.
    Het tikken begint hard (gespreksniveau) en dempt in ongeveer 8 tikken met een gelijke tijd er tussen van ong 2 sec uit tot muisstil
    Meerdere malen ontlucht, nieuwe automatische ontluchter geinstalleerd.
    Alle verwarmingen worden gelijkmatig warm
    Er is wel een kleine kans dat er nog een piepklein lekje in 1 koppeling is.
    Kan dat dit veroorzaken.
    Iemand advies

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Patrick,

      Een lek veroorzaakt geen tik geluiden in de leidingen. Wat je beschrijft is toch echt het zetten van metaal bij afkoelen en opwarmen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  40. Djamy Plein
    Djamy Plein zegt:

    Beste Abel,

    Onze verwarmingsbuis op zolder tikt constant door. Ook in de nacht als wij de radiator uithebben.

    Bij ons lijkt het niet te maken hebben met opwarmen en afkoelen van de leidingen.

    Heb je nog tips voor ons?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Djamy,

      Misschien zit er lucht in de installatie? Dat zou je alleen kunnen horen als de pomp ook draait dus een beetje vergezocht is dat wel. Mogelijk is er een andere oorzaak van het tikken? Dus eigenlijk heb ik geen idee waar het aan kan liggen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Guid
      Guid zegt:

      Misschien zitten er buizen tegen elkaar aan? Bij ons speelt hetzelfde, maar dan gebeurt het alleen als de verwarming aanstaat. Kwam erachter dat een verwarmingsbuis tegen de gasleiding aanzit en die zorgde ervoor als hij heet werd, dat het getik over ging op de gasleiding, die weer via onze slaapkamer liep. Dit kan dus ook gebeuren als een leiding voor warm water van bijvoorbeeld de douche tegen een andere buis aan zit. Ik heb er vilt tussen gedaan en toen was het bijna weg, ik hoop als de leiding een stukje verplaatst wordt dat het helemaal weg is. Was wel lastig te lokaliseren waar het precies vandaan kwam, want het geluid kwam in eerste instantie vanaf een andere plek… Ik zou dus het hele circuit even checken of er ergens buizen tegen elkaar aan zitten, of het nu gas, warmwater of cv buizen zijn.

      Beantwoorden
  41. Lynn
    Lynn zegt:

    Bij ons tikt niet de verwarming maar de verwarmingsbuis. We hebben geprobeerd het volledige systeem leeg te laten lopen en weer te vullen omdat er misschien een luchtbel ergens zat maar dat hielp niet. Het tikken houdt ’s nachts nadat de verwarming uit is ook niet op en gaat door tot 7 uur ’s ochtends. Wat is ons probleem?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Lynn,

      Dat is heel vervelend maar waarschijnlijk is er niet heel veel aan te doen. Metaal reageert op verwarmen door uit te zetten, en krimpt bij afkoelen. Als er beugels aan de leiding zitten kan je proberen deze wat losser te zetten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  42. Robin Frerichs
    Robin Frerichs zegt:

    Beste Abel,

    Wij hebben in onze woonkamer een radiator staan. Onlangs hebben wij onze kelder later verbouwen en zijn de pijpen voor die radiator (die voorheen via het plafond van de kelder naar de CV ketel liep) vervangen door kunstof slangen. Die slangen zijn nu in de muur gefreesd en lopen via kelder vloer naar de CV ketel. Het gekke is dat er een tikkend geluid vanuit de muur in de kelder lijkt te komen ongeveer 1 meter onder het kelder plafond (en de radiator in de woonkamer). Ik heb al meerdere malen ontlucht maar het blijft tikken. Als ik de radiator uitzet stopt het bijna meteen met tikken. Wat is hier aan de hand?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Robin,

      Als tikken door uitzetting komt is daar niet altijd iets aan te doen. Je zou de installateur en nog eens naar kunnen laten kijken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  43. Len
    Len zegt:

    Ik heb ook last van een tikkende radiator. Hij lijkt te tikken op een van de zes punten waar hij aan de muur hangt. Het is helaas een type 33 radiator, dus ff er af halen is gaat al een hele klus worden. Maar als ik het artikel en de reacties zo lees, zou het kunnen dat als ik die ene beugel losser draai, dat het dan minder zou moeten zijn? Anders zit ik te denken aan van die J-beugels.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Len,

      Pas op met het losdraaien van beugels van radiatoren. Die zijn ervoor om de radiator aan de muur te houden. Radiatoren zitten vol water en kunnen snel meer dan honderd kilo wegen, zeker de grotere. Een type 33 van 500 hoog weegt gevuld 55 kilo per meter.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  44. piet.pietjouw
    piet.pietjouw zegt:

    Ik heb ook last van tikkend geluid in 1 radiator. Bij het opstarten van de cv ,na enkele minuten begint het tikken en niet zo’n klein beetje ook. Het tikken gaat langzaam weg dus het geluid neemt af. Na ongeveer 4 a 5 dikke tikken is het weer over. Na enige tijd is de cv op temperatuur en slaat hij weer af. Wanneer de temp is gezakt begint het tikkend geluid weer. Monteur bij geweest maar geen resultaat. Het is zomaar in eens begonnen. Er was niets veranderd aan de cv toen het geluid begon. Wat nu?
    Alle buizen zijn geverfd helpt dan insmeren met wasverzachter wel? Wie heeft nog een suggestie.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Piet,

      Dit lijkt me het uitzetten van het metaal. De beugels van de buizen kan je wat losser zetten, dan kan het wel weer gaan rammelen. Mogelijk de beugels van de radiator vervangen voor types met teflon voering (niet losser zetten ivm veiligheid). Het probleem is een beetje dat wat je ook bedenkt er geen enkele garantie is dat dit ook helpt. En beugels vervangen duurt ook enige tijd, daarvoor moet de radiator eraf.

      Smeren van de contact vlakken kan mogelijk ook werken, maar wasverzachter lijkt me daarvoor niet het beste middel.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  45. M. Heldens
    M. Heldens zegt:

    Hebt u last van tikkende verwarmingsbuizen de oplossing !!!

    Ik heb de buizen behandeld met een doekje met ” Wasverzachter ”
    Niet te geloven naar tien jaar tikkende buizen in een keer weg.

    Beantwoorden
  46. wouter
    wouter zegt:

    Ik heb dit ook in de flat waar ik woon. Pas gekocht, is het per heden het eerste koude stookseizoen dat ik meemaak. En direct is het al raak, zo blijkt, met een tikkende leiding, met name in de keuken. Zodanig dat de buren het ook horen. Dus daar ga ik wat aan doen! Het kan naast de beugels die om buizen heen zitten, die ik al wat losser heb gemaakt (want die zaten helemaal muurvast geverfd), ook van de ophanging van de radiatoren vandaan komen. Ik bedoel bijvoorbeeld bijvoorbeeld die steuntjes onder je radiator, die eigenlijk het doel hebben voor ondersteuning van je radiator tegen verticale belasting. Daar mag horizontaal best een fractie van een mm speling in zitten. Als je daar iets flexibels tussen legt, wat ietsje kan veren, dan is bewegingsvrijheid op die plek juist essentieel. Flexibel materiaal is daar juist voor! Zou je daar een stukje flexibel materiaal helemaal samenpersen, omdat het “zonodig vast moet zitten”, schiet je je doel voorbij want dan kun je door die samenpersing juist géén gebruik maken van de flexibiliteit van het materiaal. Ook rubber, schuim of whatever, gaat knarsen en piepen over andere materialen als je maar genoeg kracht erop uitoefent door het zo samen te persen. Zo’n steuntje is puur bedoeld om de radiator ergens op te laten rusten. Elke stof (in dit geval m.n. koper, ijzer) hebben ook verschillen in uitzettingscoëfficiënt, dat is een moeilijk woord om aan te duiden dat het ene materiaal in een hogere mate uitzet dan het andere als je er dezelfde hoeveelheid warmte op zou loslaten. Door die verschillen kan de boel ook gaan wringen, dus bijv als een ijzeren beugel te hard om een koperen leiding zit, of als alles is vast geverfd, en verf toevallig anders uitzet dan koper. Ik heb dus als eerste maatregel, een dikke laag verf afgehaald van de beugel die om een buis heen zit, zodat er weer een opening is waar de 2 helften van die beugel vlak bij elkaar komen. Als dat niet gaat werken en het getik houdt aan, dan ga ik de ophanging van de radiator op die steuntjes onder de loupe nemen.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jolijn,

      Tikken komt ook voor als metaal opwarmt en dus uitzet. Dat zouden ook de leidingen aan je radiator kunnen zijn als die wel warm worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  47. Arjan
    Arjan zegt:

    Bij ons tikt er maar 1 radiator, van de 6, al geruime tijd. De laatste tijd lijkt het erger te worden en lekt die radiator soms. Ik heb geen idee hoe dit kan, kan iemand mij helpen?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Als er lekkages optreden is het in elk geval niet goed. Ik zou u willen adviseren om direct hulp in te roepen van een GasNed-installateur.

      In het algemeen wordt tikken veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van het metaal van de leidingen en radiatoren. Dan treedt dit op bij het opwarmen en afkoelen van de installatie. Dit is normaal maar soms irritant.

      Een andere oorzaak kan zijn dat er lucht in de radiator zit. Soms veroorzaakt dat een tikkend, meer druppelend geluid. De oplossing is uiteraard ontluchten. Vergeet niet na het ontluchten de druk te controleren!

      Beantwoorden
  48. Bo
    Bo zegt:

    Bij ons tikt het binnen in de cvketel, de verwarmingselementen zelf doen dit niet en de buizen ook niet. Hij tikt inderdaad altijd bij het opwarmen of afkoelen, dus als de verwarming aangaat maar ook als er iemand gaat douchen of als de warme kraan aangaat. Is het tikken binnenin de cvketel net zo onschadelijk als in de leidingen?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Bo,
      Het tikken zou veroorzaakt kunnen worden door de ontsteking zodra warmte of warm water gevraagd wordt. In dat geval is het niet schadelijk. Bij twijfel zou u uw installateur hier even naar moeten laten kijken tijdens het periodieke onderhoud.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *