Tikt je verwarming? Voor veel mensen is een tikkende verwarming een herkenbaar probleem. Dit heeft niet direct te maken met de ouderdom van je verwarmingssysteem: ook een geheel nieuw aangelegde cv-installatie kan vervelende tikgeluiden veroorzaken. Om je even gerust te stellen: het probleem is niet schadelijk voor je cv-installatie. We zetten in dit artikel de mogelijke oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje.

Oorzaken tikkende verwarming

Het tikken van je verwarming wordt veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van de leidingen. Metalen hebben immers de eigenschap om uit te zetten bij verwarming en te krimpen bij afkoeling. Dit is met het blote oog niet zichtbaar. Ook als er te veel lucht in de leidingen zit, kan dit tik- of andere vreemde geluiden veroorzaken. Zorg dus allereerst dat je de cv-installatie ontlucht. We leggen je in deze handige video uit hoe je stap voor stap te werk gaat.

Andere mogelijke oorzaken voor het tikken van je verwarming

 • Er knelt een leiding in een ophangbeugel
 • De beugel waarmee je verwarming vastzit staat onder te veel spanning
 • De leiding gaat door een te nauwe doorvoer in vloer of muur
 • De verwarmingsbuizen zijn over een te lange afstand niet ondersteund door een beugel, waardoor te veel druk wordt uitgeoefend op de dragende beugel
 • Wanneer er te veel lucht in je radiator zit, wordt deze ongelijk warm. Hierdoor kan de radiator ongelijk uitzetten en dus tikgeluiden veroorzaken


Tip van Abel: alle oplossingen uitgevoerd maar blijft je verwarming tikken? Of komt het tikken achter een muur vandaan? Schakel dan de hulp in van een professional.

Opsporen waar de tikgeluiden vandaan komen

In een reguliere verwarmingssituatie kan het lastig zijn om de bron(nen) van de tikgeluiden te ontdekken. Ga daarom systematisch te werk:

 • Schakel de cv-ketel in zijn geheel uit en laat het leidingstelsel afkoelen.
 • Draai alle radiatoren dicht
 • Zet de cv-ketel vervolgens aan en draai de radiator open die als eerste in het leidingstelsel is geplaatst. Wordt de radiator niet warm, dan is een andere radiator eerste in lijn.
 • Wacht rustig af totdat de radiator heet wordt. Hoor je geen getik? Ga dan door naar de eerstvolgende radiator.

Heb je de bron van het getik gevonden? Probeer de beugel wat losser te draaien, of breng indien mogelijk een stuk isolatie aan tussen de beugel en de leiding/radiator.

Blijf je problemen houden vraag dan advies aan een installateur bij jou in de buurt!

Enkele tips met betrekking tot het tikken van je verwarming

 • Het ontluchten van je cv-installatie lost het probleem niet altijd op. Probeer een van de andere mogelijke oorzaken te verhelpen. Kom je er niet aan uit? Neem dan contact op met een installateur bij jou in de buurt.
 • Ga je een nieuwe cv-installatie aanleggen? Maak gebruik van kunststof leidingen om vervelende tikgeluiden te voorkomen
 • Ontstaan de tikgeluiden alleen bij het opwarmen en afkoelen van je cv-installatie? Bij een heel snelle opwarming van je verwarming kunnen tikgeluiden optreden. Dit is soms te verhelpen door de cv-ketel langzamer te laten opwarmen (modulatie van de ketel). Hiervoor heb je nodig: een modulerende ketel én thermostaat om dit te bedienen.

Meer over dit onderwerp

Reacties

44 antwoorden
 1. jan s
  jan s zegt:

  wij hebben een tik in de leidingen als de verwarming opstart, en het is begonnen nadat de ketel en onderhoudsbeurt heeft gehad ander nooit geen last gehad.
  het blijkt in de intergas ketel te zitten vl. de monteur moet er een nieuwe alluminium kap in de ketel worden vervangen!! kost; 68,90euro.

  Beantwoorden
 2. steijn
  steijn zegt:

  Het is toch te gek voor woorden, dat je gedurende ruim 2 jaar al 3 keer een monteur heb laten kijken naar de steeds weer terugkomende tikken van der HR ketel. Ook doen zich nu onverklaarbare problemen voor met de gezondheid. Bij de laatste controle staat vermeld CO2 9% + gasleiding. Mijn vraag is : Is dit binnen de marge?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Steijn,

   Een HR ketel is een gesloten toestel, zolang de rookgas aan- en afvoerleidingen in orde zijn kan een gesloten cv-ketel geen gezondheidsklachten veroorzaken. Regelmatige controle zal hiervoor zorgen.

   Als je aardgas verbrandt krijg je CO2 en water. Dat is volledig normaal. Het CO2 percentage in de afvoerlucht wordt gebruikt om de cv-ketel af te stellen. Ik zou dus denken dat er niets aan de hand is en de monteur zijn werk goed doet. Tikken kan verklaart worden door het uitzetten en afkoelen van metaal, daar is lang niet altijd iets aan te doen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Hans
  Hans zegt:

  Beste Abel.
  Ik heb een cv in mijn huiskamer waarvan de platen tikken als hij warmer en kouder wordt. Dit komt door het in en uit krimpen van de platen in mijn cv. Het is zo erg soms dat ik er aan denk om een nieuwe ce te plaatsten. Weet u misschien een oplossing want ik wordt er knettergek vaan.

  b.v.d. voor uw antwoord.
  Hans.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Hans,

   Er zijn helaas geen kant en klare oplossingen voor. Laat je installateur eens kijken of er wat mogelijk is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Lois,

   Als je druppelende geluiden hoort is dit meestal lucht in het systeem. Ontluchten en bijvullen is dan de oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Van veen
  Van veen zegt:

  Ik woon in een flat met blokverwarming en veel nieuwe bewoners , doen die onderburen iets fout waardor mijn bovenwoning ineens gaat tikken ?

  Beantwoorden
 5. Linda
  Linda zegt:

  Hoi,
  Wij hebben last van tikkende leidingen zodra de verwarming aangaat. Het begint met een soort mitrailleur getik achyer elkaar en tikt daarna nog lang door. Dit elke keer als de verwarming aanslaat. Enig idee hoe we dit kunnen oplossen.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Linda,

   Tikken in systemen is heel lastig op te lossen, en soms zelfs niet. Metaal zet immers uit als het warm wordt. Er zijn in de comments al diverse tips gegeven, als dat niet werkt kan je het beste een installateur inschakelen. Misschien kan die wat verlichting brengen, al zal dat ook van de situatie afhangen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Sonny
  Sonny zegt:

  Hoi, Ik woon in een appartement. Ik heb twee hoofdwaterleidingen. In de keuken en 1 in de wc.
  De leiding die hoort bij het kraantje van de wc maakt de hele dag een bonkend geluid. Als we gaan slapen draai ik dat kraantje dicht anders kunnen we niet slapen. Als ik om 05.30 naar mijn werk ga draai ik hem weer open en dan begint het meteen weer te bonken. Wat zou dit kunnen zijn?

  In de keuken had ik ook een bonkende leiding daar is nu een keerklepje vervangen die vangt de bonken aardig op maar alsnog hoor ik het nog steeds maar dat is nier zo storend.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Sonny,

   Misschien is de afsluiter in het wc reservoir defect. Laat dit door een installateur nazien. Als dat niet het probleem is kan deze meteen kijken of een waterslagdemper een oplossing kan zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Leonie
  Leonie zegt:

  Bij ons is het geluid soms zo hard dat iedereen er wakker van wordt.
  Het lijkt dan alsof iemand met een hamer op de buizen aan het slaan is, hoe kan ik dit verhelpen?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Leonie,

   Als de problemen geen duidelijke oorzaak hebben en reproduceerbaar zijn zou ik een installateur inschakelen. Laat deze het probleem zelf horen, mogelijk kan deze dan een oplossing bedenken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. Gilbert
  Gilbert zegt:

  Beste Bo.
  Ik heb onlangs een nieuwe condensatieketel laten plaatsen. Sindsdien hoor in in de eerste radiator, ENKEL BIJ HET NEMEN VAN WARM WATER UIT DE KRAAN, steeds een enorm kolkend geluid (alsof een gootsteen leegloopt). Enkel wanneer ik de thermostatische kraan dicht of minder zet is dit geluid er niet.De installateur kan de oorzaak niet vinden. Hebt u misschien een idee?
  mvg Gilbert

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Gilbert,

   Dit klinkt toch echt als een slecht ontluchtte installatie. En ik ben van mening dat je installateur dit probleem zou moeten oplossen. Ook als het geen lucht is. Als het probleem herhaaldelijk optreed en dus gedemonstreerd kan worden is het ook op te lossen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. Melissa
  Melissa zegt:

  Hallo, ik heb nog zo’n ouderwetse gaskachel. Die tikt ook heel lang nadat ik hem uitzet, alsof er een vrouw met hakken snel over de gang loopt. Komt dat ook door het uitzetten?

  Beantwoorden
 10. Te Lindert
  Te Lindert zegt:

  Abel geeft wel heeel vaak hetzelfde advies als het gaat om tikkende leidingen.. Ik ga binnenkort een grote S-vormige leiding tussen de aanvoer- en retourleiding monteren. Ik denk dat de eerste uitzettengingen en daarmee de ergste tikgeluiden worden verholpen.

  Beantwoorden
 11. frank
  frank zegt:

  bij mij tikken nagenoeg bijna alle radiotoren. vanaf oktober tot ongeveer mei beginnen ze met tikken in de ochtend zonder dat ik iets met de verwarming doe. waar zou dit aan kunnen liggen? de luchttest heb ik al gedaan.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Frank,

   Er is niet altijd iets aan te doen, metaal zet uit en aangezien dit in beugels zit kan dit tikken geven. Soms kan je een leidingbeugel wat losser zetten, dat moet je niet doen met radiator beugels, radiatoren zijn zwaar!

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 12. Tim Groenendijk
  Tim Groenendijk zegt:

  Hallo,

  Wij hebben de oude koperen/metaken cv leidingen laten vervangen door flexibele leidingen en deze in de vloer laten wegwerken (houten verdiepingsvloeren). Ondanks de flexibele leidingen horen we toch veel getik bij het opwarmen van de cv . Zetten deze net zo uit als metalen leidingen? De flexibele leidingen zitten op sommige punten behoorlijk strak zag ik.

  Alvast dank voor het antwoord.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Camilla,

   Als de verwarming tikt is dat geen probleem, hoogstens irritant. Meestal komt dit doordat het metaal uitzet. Daar kan je ook niet veel aan doen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 13. Bregje
  Bregje zegt:

  Hallo,
  Mijn radiator tikt de hele nacht en dag door, ook als ik de verwarming gewoon uit heb staan. Het klinkt wel alsof de tik uit mijn muur komt, maar zouden het leidingen van de onderburen kunnen zijn? Ik woon op de eerste verdieping van een oud huis. Hoe verhelp ik dit geluid? Groetjes

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Bregje,

   Als je niet weet waar het geluid vandaan komt is het uiteraard ook moeilijk om dit te verhelpen. Het zou heel goed de leiding van de buren kunnen zijn, zeker omdat je ook klachten hebt als de verwarming uitstaat. Nu neem ik aan dat je bedoelt dat de installatie dan ook koud is, anders kan het nog steeds opwarmen of krimp zijn uit jouw installatie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 14. froger gh
  froger gh zegt:

  mijn huiskamer 2plaats radiator na renovatie door monteur hoger gezet van de vloer maar nu hangt hij voor over dus niet water pas en achterste plaat wordt niet in zijn geheel l warm wat te doen

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Mogelijk kan je aanspraak maken op garantie? Dat lijkt me in elk geval voor de scheve montage op zijn plaats.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 15. Patrick
  Patrick zegt:

  Bij ons tikt de verwarming op een eigenaardige wijze
  Nagenoeg nooit tijdens het opwarmen of afkoelen.
  Het tikken begint hard (gespreksniveau) en dempt in ongeveer 8 tikken met een gelijke tijd er tussen van ong 2 sec uit tot muisstil
  Meerdere malen ontlucht, nieuwe automatische ontluchter geinstalleerd.
  Alle verwarmingen worden gelijkmatig warm
  Er is wel een kleine kans dat er nog een piepklein lekje in 1 koppeling is.
  Kan dat dit veroorzaken.
  Iemand advies

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Patrick,

   Een lek veroorzaakt geen tik geluiden in de leidingen. Wat je beschrijft is toch echt het zetten van metaal bij afkoelen en opwarmen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 16. Djamy Plein
  Djamy Plein zegt:

  Beste Abel,

  Onze verwarmingsbuis op zolder tikt constant door. Ook in de nacht als wij de radiator uithebben.

  Bij ons lijkt het niet te maken hebben met opwarmen en afkoelen van de leidingen.

  Heb je nog tips voor ons?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Djamy,

   Misschien zit er lucht in de installatie? Dat zou je alleen kunnen horen als de pomp ook draait dus een beetje vergezocht is dat wel. Mogelijk is er een andere oorzaak van het tikken? Dus eigenlijk heb ik geen idee waar het aan kan liggen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Guid
   Guid zegt:

   Misschien zitten er buizen tegen elkaar aan? Bij ons speelt hetzelfde, maar dan gebeurt het alleen als de verwarming aanstaat. Kwam erachter dat een verwarmingsbuis tegen de gasleiding aanzit en die zorgde ervoor als hij heet werd, dat het getik over ging op de gasleiding, die weer via onze slaapkamer liep. Dit kan dus ook gebeuren als een leiding voor warm water van bijvoorbeeld de douche tegen een andere buis aan zit. Ik heb er vilt tussen gedaan en toen was het bijna weg, ik hoop als de leiding een stukje verplaatst wordt dat het helemaal weg is. Was wel lastig te lokaliseren waar het precies vandaan kwam, want het geluid kwam in eerste instantie vanaf een andere plek… Ik zou dus het hele circuit even checken of er ergens buizen tegen elkaar aan zitten, of het nu gas, warmwater of cv buizen zijn.

   Beantwoorden
 17. Lynn
  Lynn zegt:

  Bij ons tikt niet de verwarming maar de verwarmingsbuis. We hebben geprobeerd het volledige systeem leeg te laten lopen en weer te vullen omdat er misschien een luchtbel ergens zat maar dat hielp niet. Het tikken houdt ’s nachts nadat de verwarming uit is ook niet op en gaat door tot 7 uur ’s ochtends. Wat is ons probleem?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Lynn,

   Dat is heel vervelend maar waarschijnlijk is er niet heel veel aan te doen. Metaal reageert op verwarmen door uit te zetten, en krimpt bij afkoelen. Als er beugels aan de leiding zitten kan je proberen deze wat losser te zetten.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 18. Robin Frerichs
  Robin Frerichs zegt:

  Beste Abel,

  Wij hebben in onze woonkamer een radiator staan. Onlangs hebben wij onze kelder later verbouwen en zijn de pijpen voor die radiator (die voorheen via het plafond van de kelder naar de CV ketel liep) vervangen door kunstof slangen. Die slangen zijn nu in de muur gefreesd en lopen via kelder vloer naar de CV ketel. Het gekke is dat er een tikkend geluid vanuit de muur in de kelder lijkt te komen ongeveer 1 meter onder het kelder plafond (en de radiator in de woonkamer). Ik heb al meerdere malen ontlucht maar het blijft tikken. Als ik de radiator uitzet stopt het bijna meteen met tikken. Wat is hier aan de hand?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Robin,

   Als tikken door uitzetting komt is daar niet altijd iets aan te doen. Je zou de installateur en nog eens naar kunnen laten kijken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 19. Len
  Len zegt:

  Ik heb ook last van een tikkende radiator. Hij lijkt te tikken op een van de zes punten waar hij aan de muur hangt. Het is helaas een type 33 radiator, dus ff er af halen is gaat al een hele klus worden. Maar als ik het artikel en de reacties zo lees, zou het kunnen dat als ik die ene beugel losser draai, dat het dan minder zou moeten zijn? Anders zit ik te denken aan van die J-beugels.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Len,

   Pas op met het losdraaien van beugels van radiatoren. Die zijn ervoor om de radiator aan de muur te houden. Radiatoren zitten vol water en kunnen snel meer dan honderd kilo wegen, zeker de grotere. Een type 33 van 500 hoog weegt gevuld 55 kilo per meter.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 20. piet.pietjouw
  piet.pietjouw zegt:

  Ik heb ook last van tikkend geluid in 1 radiator. Bij het opstarten van de cv ,na enkele minuten begint het tikken en niet zo’n klein beetje ook. Het tikken gaat langzaam weg dus het geluid neemt af. Na ongeveer 4 a 5 dikke tikken is het weer over. Na enige tijd is de cv op temperatuur en slaat hij weer af. Wanneer de temp is gezakt begint het tikkend geluid weer. Monteur bij geweest maar geen resultaat. Het is zomaar in eens begonnen. Er was niets veranderd aan de cv toen het geluid begon. Wat nu?
  Alle buizen zijn geverfd helpt dan insmeren met wasverzachter wel? Wie heeft nog een suggestie.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Piet,

   Dit lijkt me het uitzetten van het metaal. De beugels van de buizen kan je wat losser zetten, dan kan het wel weer gaan rammelen. Mogelijk de beugels van de radiator vervangen voor types met teflon voering (niet losser zetten ivm veiligheid). Het probleem is een beetje dat wat je ook bedenkt er geen enkele garantie is dat dit ook helpt. En beugels vervangen duurt ook enige tijd, daarvoor moet de radiator eraf.

   Smeren van de contact vlakken kan mogelijk ook werken, maar wasverzachter lijkt me daarvoor niet het beste middel.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 21. M. Heldens
  M. Heldens zegt:

  Hebt u last van tikkende verwarmingsbuizen de oplossing !!!

  Ik heb de buizen behandeld met een doekje met ” Wasverzachter ”
  Niet te geloven naar tien jaar tikkende buizen in een keer weg.

  Beantwoorden
 22. wouter
  wouter zegt:

  Ik heb dit ook in de flat waar ik woon. Pas gekocht, is het per heden het eerste koude stookseizoen dat ik meemaak. En direct is het al raak, zo blijkt, met een tikkende leiding, met name in de keuken. Zodanig dat de buren het ook horen. Dus daar ga ik wat aan doen! Het kan naast de beugels die om buizen heen zitten, die ik al wat losser heb gemaakt (want die zaten helemaal muurvast geverfd), ook van de ophanging van de radiatoren vandaan komen. Ik bedoel bijvoorbeeld bijvoorbeeld die steuntjes onder je radiator, die eigenlijk het doel hebben voor ondersteuning van je radiator tegen verticale belasting. Daar mag horizontaal best een fractie van een mm speling in zitten. Als je daar iets flexibels tussen legt, wat ietsje kan veren, dan is bewegingsvrijheid op die plek juist essentieel. Flexibel materiaal is daar juist voor! Zou je daar een stukje flexibel materiaal helemaal samenpersen, omdat het “zonodig vast moet zitten”, schiet je je doel voorbij want dan kun je door die samenpersing juist géén gebruik maken van de flexibiliteit van het materiaal. Ook rubber, schuim of whatever, gaat knarsen en piepen over andere materialen als je maar genoeg kracht erop uitoefent door het zo samen te persen. Zo’n steuntje is puur bedoeld om de radiator ergens op te laten rusten. Elke stof (in dit geval m.n. koper, ijzer) hebben ook verschillen in uitzettingscoëfficiënt, dat is een moeilijk woord om aan te duiden dat het ene materiaal in een hogere mate uitzet dan het andere als je er dezelfde hoeveelheid warmte op zou loslaten. Door die verschillen kan de boel ook gaan wringen, dus bijv als een ijzeren beugel te hard om een koperen leiding zit, of als alles is vast geverfd, en verf toevallig anders uitzet dan koper. Ik heb dus als eerste maatregel, een dikke laag verf afgehaald van de beugel die om een buis heen zit, zodat er weer een opening is waar de 2 helften van die beugel vlak bij elkaar komen. Als dat niet gaat werken en het getik houdt aan, dan ga ik de ophanging van de radiator op die steuntjes onder de loupe nemen.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jolijn,

   Tikken komt ook voor als metaal opwarmt en dus uitzet. Dat zouden ook de leidingen aan je radiator kunnen zijn als die wel warm worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 23. Arjan
  Arjan zegt:

  Bij ons tikt er maar 1 radiator, van de 6, al geruime tijd. De laatste tijd lijkt het erger te worden en lekt die radiator soms. Ik heb geen idee hoe dit kan, kan iemand mij helpen?

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Als er lekkages optreden is het in elk geval niet goed. Ik zou u willen adviseren om direct hulp in te roepen van een GasNed-installateur.

   In het algemeen wordt tikken veroorzaakt door het uitzetten en krimpen van het metaal van de leidingen en radiatoren. Dan treedt dit op bij het opwarmen en afkoelen van de installatie. Dit is normaal maar soms irritant.

   Een andere oorzaak kan zijn dat er lucht in de radiator zit. Soms veroorzaakt dat een tikkend, meer druppelend geluid. De oplossing is uiteraard ontluchten. Vergeet niet na het ontluchten de druk te controleren!

   Beantwoorden
 24. Bo
  Bo zegt:

  Bij ons tikt het binnen in de cvketel, de verwarmingselementen zelf doen dit niet en de buizen ook niet. Hij tikt inderdaad altijd bij het opwarmen of afkoelen, dus als de verwarming aangaat maar ook als er iemand gaat douchen of als de warme kraan aangaat. Is het tikken binnenin de cvketel net zo onschadelijk als in de leidingen?

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Beste Bo,
   Het tikken zou veroorzaakt kunnen worden door de ontsteking zodra warmte of warm water gevraagd wordt. In dat geval is het niet schadelijk. Bij twijfel zou u uw installateur hier even naar moeten laten kijken tijdens het periodieke onderhoud.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *