Bij het opladen van een elektrische auto staan bestuurders voor de keuze tussen twee oplaadmethoden: wisselstroom (AC) laden en gelijkstroom (DC) laden. Hoewel beide methoden hetzelfde doel hebben, namelijk het opladen van de accu van de elektrische auto, zijn er wezenlijke verschillen tussen deze twee. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen AC laden en DC laden en lichten we toe welke keuze het beste is voor jouw situatie.
Wat is AC laden?
AC laden is de meest gangbare methode om elektrische auto’s op te laden, waarbij wisselstroom (AC) van het elektriciteitsnet wordt gebruikt. Het heeft als voordeel dat er geen extra omvormer in de lader nodig is, wat kostenbesparend is. Het enige nadeel van AC laden is de laadtijd, die niet alleen afhangt van het vermogen van het AC laadstation, maar ook van het vermogen van de omvormer in de elektrische auto. Publieke laadpalen hebben doorgaans een vermogen van 11 kW, maar dit kan variëren tussen 3,7 en 22 kW, waardoor de laadsnelheid varieert van 15 tot 90 kilometer per uur, afhankelijk van het automodel. Dit betekent dat het enige tijd kan duren voordat de accu volledig is opgeladen als deze helemaal leeg is.
Voor thuisgebruik is het installeren van een AC lader een verstandige keuze, vooral omdat de auto ’s nachts kan worden opgeladen wanneer deze niet in gebruik is. Hetzelfde geldt voor bedrijven waar medewerkers hun elektrische bedrijfsauto’s gemakkelijk kunnen opladen op de parkeerplaats terwijl ze aan het werk zijn.
Wat is DC laden?
Bij DC laden zit er een ingebouwde omvormer in het laadstation, waardoor de elektrische auto zelf de stroom niet meer hoeft om te zetten. Deze DC laadstations hebben een aanzienlijk grotere capaciteit en een hogere laadsnelheid dan AC laadstations. DC laadstations worden daarom ook snelladers genoemd. Bij DC laders ondervindt de gelijkstroom minder weerstand tijdens het vervoer naar de auto.
Een DC lader kan je elektrische auto in 15 minuten tot maximaal een uur volledig opladen. Dit is wel afhankelijk van de batterijcapaciteit in de auto en het vermogen van de DC lader. Ze worden daarom ook ingezet op plekken waar bestuurders minder tijd hebben om hun elektrische auto op te laden, zoals bij tankstations, winkelcentra en hotels. Bestuurders die snel grote afstanden moeten overbruggen hoeven zo niet lang te wachten.
De productie kosten van DC laadstations ligt hoger dan bij AC laadstations. Dit komt door de complexiteit van deze laadstations.
Verschil AC en DC laden
Het belangrijkste verschil tussen een AC laadstation en een DC laadstation is de snelheid waarmee je elektrische auto wordt opgeladen. DC laden biedt een hogere laadsnelheid, waardoor het ideaal is voor langeafstandsreizen en situaties waarin tijd cruciaal is. AC laden is daarentegen langzamer, maar meer geschikt voor dagelijks gebruik en opladen gedurende langere periodes.
Een ander verschil is dat DC laadstations duurder en complexer zijn om te installeren dan AC laadstations. AC laadstations zijn dus eenvoudiger en kosteneffectiever.
Tot slot verschillen AC laadstations en DC laadstations qua compatibiliteit. De meeste elektrische auto’s zijn geschikt voor AC laden met behulp van een standaard laadkabel die bij de auto wordt geleverd. DC laden is echter niet altijd compatibel met elke elektrische auto, omdat sommige oudere uitvoeringen geen DC snellaadoptie ondersteunen.
Meer informatie of advies?
De keuze voor een AC laadstation of een DC laadstation hangt af van de behoeften van de bestuurder, de reisafstanden, de netstroomaansluiting en het beschikbare laadvermogen. Twijfel je over jouw perfecte laadoplossing? Abel&co staat klaar om je te helpen. Vraag gratis een adviesgesprek aan.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!