De slimme thermostaat is bezig aan een opmars in de Nederlandse huishoudens. Mede dankzij grote energiemaatschappijen worden steeds meer huizen voorzien van een slimme thermostaat, zoals de Nefit Easy en Honeywell Evohome. Maar wat maakt een thermostaat slim? Welk type thermostaat past bij jou? En op welke manieren bespaar je er geld mee?

Slimme thermostaat: een korte uitleg

Een slimme thermostaat is vaak voorzien van diverse functies die zorgen voor meer comfort en een lager energieverbruik. De meeste slimme thermostaten zijn op afstand bestuurbaar door middel van een smartphone, tablet of pc, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn allerlei modellen verkrijgbaar: over het algemeen geldt dat naarmate de thermostaat duurder wordt, deze meer functionaliteiten biedt.

Bij een slimme thermostaat kun je één of meer van de volgende functies verwachten:

Een klokfunctie

Deze functie komt al langere tijd op veel thermostaten voor. Hoewel het de thermostaat wel ‘slim’ maakt, is dit niet de functie waar men op doelt als men het heeft over slimme thermostaten. Toch hangen in veel huishoudens nog conventionele thermostaten, die alleen handmatig aan- en uitgezet kunnen worden. Daarom mag deze functie niet ontbreken in dit rijtje. Met een klokfunctie stel je per dag en dagdeel in tot welke temperatuur de woning verwarmd moet worden, of wat de minimumtemperatuur dient te zijn. Zo kun je de temperatuur plannen voor een hele week. Hierbij ga je dus uit van een standaard verloop van de week, met vaste tijden waarop de verwarming aan en uit gaat. Wijkt je dagplanning af van de reguliere instelling? Pas dan het programma handmatig aan.

Een lichtsensor

Door middel van een sensor (geïntegreerd in de thermostaat of los te plaatsen in de te verwarmen ruimte) detecteert de thermostaat of het licht aan of uit is. Is het licht uit, dan weet de thermostaat dat er niemand meer in de ruimte is. Na ongeveer 20 minuten schakelt de verwarming automatisch uit.

Bewegingssensor(en)

Door middel van een of meer bewegingssensoren controleert de thermostaat of er iemand thuis is. Worden er geen bewegingen geregistreerd, dan zal de verwarming worden uitgeschakeld.

Op zoek naar een slimme thermostaat? Bekijk al onze thermostaten
en vraag advies aan een van onze installateurs.

Op afstand bedienbaar

Slimme thermostaten zijn meestal op afstand te bedienen, door middel van een pc, tablet of smartphone. Hiermee kun je de verwarming aan- of uitzetten, maar soms ook het energieverbruik monitoren. Zo kun je flink besparen op energie, op al die momenten waarop je realiseert dat je vergeten bent de thermostaat laag te zetten.

Wil je zonder naar de verwarming om te kijken in een warm huis thuiskomen? Kies dan een model dat verbinding maakt met het locatiesignaal van je telefoon. Zodra je binnen een zelf in te stellen straal van je woning komt, gaat de verwarming automatisch aan. Zo kom je nooit meer thuis in een koud huis.

Energiemeters

Een slimme thermostaat met ingebouwde energiemeters (ook wel ‘energiemanager’ genoemd) geeft inzicht in het gas- en electriciteitsverbruik. Hoe dit gebeurt verschilt per type thermostaat.

Modulerende (zelflerende) functie

Als een thermostaat en de cv-ketel zijn voorzien van een modulerende functie, wordt het vermogen van de cv-ketel zo slim mogelijk ingezet om de gewenste temperatuur te bereiken. Een reguliere thermostaat kent alleen ‘aan’ en ‘uit’; de cv-ketel brandt dan respectievelijk op vol vermogen, of helemaal niet. Daardoor ontstaan onnodige verbruikspieken, evenals temperatuurschommelingen in de verwarmde vertrekken. Een modulerende thermostaat geeft temperatuur informatie door aan de cv-ketel, zodat deze weet op welke stand er verbranding moet plaatsvinden. ‘Zelflerend’ doelt op het feit dat wanneer de gewenste temperatuur wordt overschreden, de thermostaat dit registreert en automatisch zorgt voor een zuinigere afstelling van de verbranding, zodat de overschrijding niet meer plaatsvindt.

Waarom een slimme thermostaat?

De belangrijkste redenen voor consumenten om te kiezen voor een slimme thermostaat:

 • Vooruit programmeren van het temperatuurverloop
 • Bij afwezigheid automatische uitschakeling
 • Op afstand te bedienen
 • Energiebesparing op jaarbasis tot 35%
 • Korte terugverdientijd

Er zijn veel verschillende soorten slimme thermostaten. Laat je vóór aanschaf informeren door je erkende installateur.

Reacties

3 antwoorden
 1. Andre
  Andre zegt:

  ik heb een Nefit-ketel en Modulo-thermostaat in de kamer. Er wordt weersafhankelijk geregeld. Hoe kan ik met de thermostaat de temperatuur verlagen als ik een weekje op vakantie ga? Ik merk geen verschil als ik de knop laget zet.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Andre,

   Een weersafhankelijke regeling heeft normaal ook een dag/nacht regeling. Zet hem op nacht in de periode dat je weg bent.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Andre
    Andre zegt:

    dank je. Ik had de thermostaat naar 17 gezet, en er gebeurde niets. Nu heb ik hem doorgedraaid naar onder de 16 en inderdaad verschijnt er een maantje. Nu nog wachten op een weekje weg om te zien of het inderdaad helpt.

    Beantwoorden
 2. Ron
  Ron zegt:

  Hoe slim is een slimme thermostaat?
  Of is deze minder slim en is het meer een hype omdat er via een mobiel weer mee gespeeld kan worden.
  Ik heb begrepen dat ze regelmatig niet in staat zijn om de moderne ketels te laten moduleren.
  Iets waar toch veel op te besparen is.
  Of zijn het gewoon ‘domme ’thermostaten die door de energie leveransier en de fabrikanten worden gepromoveerd tot
  “slimme” thermostaten.
  Wie zijn belang is het om minder energie te verkopen?

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Beste Ron,

   Slimme thermostaten hebben een hoge ‘gadgetfactor’. Naast energiebesparing speelt deze nieuwe generatie thermostaten ook in op comfort, gemak en inzicht in het energieverbruik. Dit inzicht kan uiteindelijk ook resulteren in energiebesparing. Het is aan te bevelen om u vooraf goed te laten informeren door een (GasNed)installateur met kennis van uw installatie. Daarnaast kan hij de montage en instelling verzorgen.

   Onze GasNed-installateurs maken vaak gebruik van o.a.
   https://www.kijkvoelbeleef.nl/nl/Honeywell/Producten/Product?name=evohome
   http://www.nefit.nl/Easy
   Deze thermostaten zijn onafhankelijk van een energieleverancier te gebruiken.

   MVG,
   Willem

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *